Dodaj do ulubionych

Pusty śmiech ogarnia

12.10.10, 18:20
patrząc na tytułu wątków dzisiejszych.Jak nie o Tusku ,to Kaczyńskim,na przemian z poważnymi (o zgrozo)rozważaniami,że w Polsce może rodzić się faszyzm.
Podziały,podziały..Po-PiS.Wy tu,My tam.Prawdziwy Polacy i reszta...i tak w koło Macieju.
A goovno
Dzisiejszy wypadek tych nieszczęsnych robotników sezonowych pokazał gdzie leży granica najgłębszego podziału,a właściwie rozłamu.Na biednych i bogatych.
A tych ludzi,którzy żyją ze zbioru jabłek,(bo ni ma innej roboty), rozdzieranie szat nad szaleństwem Kaczyńskiego ,czy pijarem Tuska tyle obchodzi co zeszłoroczny śnieg.
Jak przetrwać i dorwać jakąkolwiek robotę i wpakować się w 20-tu do starego rzęcha,bo będzie taniej-to jest ich główne zmartwienie.I boleść.
Obserwuj wątek
    • tytanya Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 18:26
      Nie ukrywajmy, na forach tacy ludzie rzadko piszą, bo ich na to nie stać.

To jest właśnie wykluczenie, o którym tak mało się mówi.

Ale to takie niewygodne przecież...

Jeżli jest biedny to głupi. a dlaczego głupi? Bo biedny.

Ileż razy to czytałam na forach przy różnych okazjach.

Drobny przykład przy okazji i nie dotyczy tylko Warszawy:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8497376,_Nie_masz_samochodu___jestes_frajerem_.html
      • veglie Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 18:59
        O rodzącym się faszyzmie forumowa Kasandra przestrzega.......ale ci co do garnka nie mają co włożyć jutro rano też wsiądą w przeładowane busy i na jabłka(grzyby się skończyły)aby tylko przetrwać.
      • bikej5 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:48
        Dzisiejsze komentarze w tiwi też mną wstrząsnęły-bo tylko Polsatnews analizował tę katastrofę w kontekście biedy i bezrobocia(ciekawy wywiad z burmistrzem z miasteczka ofiar)pozostałe międliły przyczyny wypadków na drogach polskich.

• hummer Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:08
      Dodam jeszcze, że jednym z ważniejszych tematów jest stosunek Tuska do Napieralskiego, Napieralskiego do Kalisza, a Kalisza do Palikota.

Dobry wątek założyłaś Bikej. Chciałem coś napisać, ale nie przychodziło mi do głowy tak trafne podsumowanie dnia dzisiejszego. Pracą sezonową już Polacy nie chcą się zajmować. Oby się nie okazało, że ludzie przyjechali do Polski, Polski pan ich stłoczył, bo tak taniej i zabił.
    • hordol podobno podziały ekonomiczne i spoleczne 12.10.10, 19:13
      to tylko wymysł jatrzącego jaroslawa.
      taka jest oficjalna wykladnia rzeczywistosci
    • titerlitury Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:16
      Takie słowa zawsze zyskuja poklask. Żal tych ludzi, jeszcze bardziej ich rodzin. Tylko, że to forum ma zajmować się polską scena polityczną, nie wypadkami drogowymi, czy podziałami społeczeństwa na bogatych i biednych.
      • hummer Ależ autorka wątku się zajmuje 12.10.10, 19:18
        titerlitury napisała:

> Takie słowa zawsze zyskuja poklask. Żal tych ludzi, jeszcze bardziej ich rodzin
        > . Tylko, że to forum ma zajmować się polską scena polityczną, nie wypadkami dro
        > gowymi, czy podziałami społeczeństwa na bogatych i biednych.

Stwierdza, że polska scena polityczna jest mówiąc łagodnie - do dupy.
      • remez2 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:20
        czy podziałami społeczeństwa na bogatych i biednych.
        Zaskakująca konkluzja.
        --------------
      • veglie Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:26
        titerlitury napisała:

> Takie słowa zawsze zyskuja poklask. Żal tych ludzi, jeszcze bardziej ich rodzin
        > . Tylko, że to forum ma zajmować się polską scena polityczną, nie wypadkami dro
        > gowymi, czy podziałami społeczeństwa na bogatych i biednych.

Podziały są częściowo spowodowane tym co się dzieje na naszej scenie politycznej i kto nami rządzi.Nie "piję" tym do żadnej partii.
    • wkkr ktoś jabłka zbierać musi n/t 12.10.10, 19:18
    • tw_wielgus Re: I mnie też 12.10.10, 19:21
      Co proponujesz aby zlikwidować margines biedy?
      Gdybyś miała możliwość kierowania pracami rządu co byś uczyniła aby zlikwidować ubóstwo.
      Szerzej, czy istnieją ekonomiczne instumenty które potrafią z w krótkim okresie czasu zlikwidować ten podział na biednych i bogatych?
      Oczywiście odpowiedź - socjalizm, jest zła bo ta metoda likwiduje bogatych sprowadzając ich do poziomu biednych.
      • veglie Re: I mnie też 12.10.10, 19:30
        tw_wielgus napisał:

> Oczywiście odpowiedź - socjalizm, jest zła bo ta metoda likwiduje bogatych spro
        > wadzając ich do poziomu biednych.

Sam zadajesz sobie pytania i sam na nie odpowiadasz.
      • remez2 Re: I mnie też 12.10.10, 19:31
        tw_wielgus napisał:

> Szerzej, czy istnieją ekonomiczne instumenty które potrafią z w krótkim okresie
        > czasu zlikwidować ten podział na biednych i bogatych?
        Nie. I nie o to chodzi. Rzecz w tym aby zmniejszyć dysproporcje w dochodach. Zlikwidować nędzę. Ale warunkiem sine qua non jest - zacząć coś robić w tym kierunku.
        • titerlitury Ale co??? n/t 12.10.10, 19:32
          • hummer Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:35
            Przestać urządzać i opłacać pielgrzymki do Smoleńska. A środki te wydać na szkolenia i miejsca pracy dla ludzi bez stałej pracy. Niech się szkolą i pracują.
            • etwas-geheimnis Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:41
              A chca sie szkolić i pracować?
              • remez2 Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:45
                etwas-geheimnis napisał:

> A chca sie szkolić i pracować?
                W ogromnej większości tak.
                • etwas-geheimnis Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 20:45
                  Skad takie przekonanie? Co do pracy , to mogę sie zgodzic , wiekszosc chce, co do szkolenia mam duze watpliwości. Poszukuja prostej, nieskomplikowanej pracy i właściwie do takiej sie nadaja , a takiej pracy , po prostu brak. Kopanie rowów łopata wyszło z mody.
                  • remez2 Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 21:03
                    etwas-geheimnis napisał:

> Skad takie przekonanie? Co do pracy , to mogę sie zgodzic , wiekszosc chce, co
                    > do szkolenia mam duze watpliwości. Poszukuja prostej, nieskomplikowanej pracy
                    > i właściwie do takiej sie nadaja , a takiej pracy , po prostu brak. Kopanie row
                    > ów łopata wyszło z mody.
                    Nie zapytam o wniosek.
              • hummer A kto jak nie pracownik zbiera jabłka? 12.10.10, 19:45
                etwas-geheimnis napisał:

• titerlitury Re: A kto jak nie pracownik zbiera jabłka? 12.10.10, 19:47
                  Byłbyś zaskoczony, ale nie ulega najmniejszej wątpliwości, ze ci zbieracze są w większości zarejestrowani jako bezrobotni, a jak im sie kończy zasiłek dostaja pomoc z OPSów.
                  • tw_wielgus Re: A kto jak nie pracownik zbiera jabłka? 12.10.10, 19:50
                    Zgadza się w większości to bezrobotni, lub pracownicy sezonowi zza wschodniej granicy.
              • veglie Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 20:05
                etwas-geheimnis napisał:

Chyba chcą pracować skoro do busa weszło aż tylu.
            • titerlitury Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:46
              Skończyłam studia, grosza na to reodzice nie wydali, jeszcze miałam stypendium na drobne wydatki. Z tego co wiem, niewiele sie od tego czasu zmieniło.
              • hummer Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:51
                titerlitury napisała:

> Skończyłam studia, grosza na to reodzice nie wydali, jeszcze miałam stypendium
                > na drobne wydatki. Z tego co wiem, niewiele sie od tego czasu zmieniło.

A co robisz, bo jeśli o mnie chodzi to zostałem w nauce i uczę się cały czas. Dostałem wykształcenie, za darmo i też miałem stypendium naukowe, a nie socjalne; dające prawo pracy wszędzie na świecie. Zostałem tutaj.
                • titerlitury Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 20:34
                  Zostałam tutaj, od czasu końca studioów pracuję legalnie, płacę podatki. Tez miałam stypendium naukowe.
                  • hummer Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 21:09
                    titerlitury napisała:

> Zostałam tutaj, od czasu końca studioów pracuję legalnie, płacę podatki. Tez mi
                    > ałam stypendium naukowe.

Ale jak nie pracujesz w nauce. To byłaś pasożytem socjalistycznym, który nie płacił za swe studia. Jest tyle uczelni prywatnych wszak. Płacisz, wymagasz masz :)
                    • titerlitury Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 21:30
                      Zaiste, wniosek mnie powalił celnością swej logiki...
                    • ayran Re: Przestać płacić KrK 13.10.10, 09:10
                      Trzeba być wyjątkowo zadufanym w sobie, żeby napisać coś takiego.
                      Jakież ty masz dokonania naukowe służące Polsce, które usprawiedliwiają wydatki podatników na twoje utrzymanie?
            • tw_wielgus Re: Przestać płacić KrK 12.10.10, 19:53
              Mało, szkolenia nie rozwiażą problemu. Państwo może jedynie tworzyć warunki aby inwestorom opłacało się tworzyć miejsca pracy w tych regionach, w których jest największe bezrobocie. Ale przeceiż takie działenia są podejmowane przez władze.

hummer napisał:

> Przestać urządzać i opłacać pielgrzymki do Smoleńska. A środki te wydać na szko
              > lenia i miejsca pracy dla ludzi bez stałej pracy. Niech się szkolą i pracują.
              • hummer I zatrudniają ludzi na czas określony 12.10.10, 19:57
                tw_wielgus napisał:

Nic w tym dziwnego, skoro pensja nie pozwala na podnoszenie kwalifikacji.

> Mało, szkolenia nie rozwiażą problemu. Państwo może jedynie tworzyć warunki aby
                > inwestorom opłacało się tworzyć miejsca pracy w tych regionach, w których jest
                > największe bezrobocie. Ale przeceiż takie działenia są podejmowane przez władz
                > e.
                >
                > hummer napisał:
                >
                > > Przestać urządzać i opłacać pielgrzymki do Smoleńska. A środki te wydać n
                > a szko
                > > lenia i miejsca pracy dla ludzi bez stałej pracy. Niech się szkolą i prac
                > ują.
                >
                >
                • tw_wielgus Re: I zatrudniają ludzi na czas określony 12.10.10, 20:01
                  Nie rozszerzajmy problemu. Piszmy o bezrobotnych, a nie o tych co mają pracę i chociaż mizernie zarabiają mają jakieś stałe miesięczne wpływy. Podnoszenie kwalifikacji to osobny problem.
                  Napisałeś, że szkolenia mogą wpłynąć na sytuację osób bezrobotnych. Zgoda ale tylko w ograniczonym zakresie i na pewnych warunkach. Nie sądzę aby w tych miejscach, w których po prostu nie ma pracy w promieniu wielu km. szkolenia cokowliek zmieniły.
        • tw_wielgus Re: I mnie też 12.10.10, 19:48
          Zmniejszyć dysproporcję w zarobkach państwo mogłoby gdyby było pracodawcą, bo wtedy mogłoby decydować o tym ile, jako hipotetyczny przedsiębiorca muszę płacić ludziom
          Z ekonomicznego punktu widzenia państwo może tę dysproporcję zmniejszyć podwyższając podatki najlepiej zarabiającym i dystrybuując uzyskane w ten sposób pieniądze do mniej zamożnych warstw społecznych w formie chociażby zasiłków.
          Przyjrzyjmy się temu mechanizmowi. Jedynym skutkiem jest to, iż bogaci, przedsiębiorcy przenoszą swoje przedsiębiorstwa do innych krajów unii, w których opodatkowanie jest mniej progresywne. Znikają miejsca pracy, obszar biedy się powiększa. [Oczywiście upraszczam ten mechanizm].
          I co wtedy powinien zrobić rząd? Wziąć przedsiębiorców w kamasze?
      • jola.iza1 Re: I mnie też 12.10.10, 19:35
        tw_wielgus napisał:

> Co proponujesz aby zlikwidować margines biedy?
        > Gdybyś miała możliwość kierowania pracami rządu co byś uczyniła aby zlikwidować
        > ubóstwo.
        > Szerzej, czy istnieją ekonomiczne instumenty które potrafią z w krótkim okresie
        > Oczywiście odpowiedź - socjalizm, jest zła bo ta metoda likwiduje bogatych spro
        > wadzając ich do poziomu biednych.??

Uups, Panie Wielgus??
        Czy udajesz, czy nie pamiętasz??
        Ja przyznam się szczerze, krytykę, różną, pańską pamiętam. Propozycji żadnej, zatem??

PS Bikej, jestem z Tobą:) Jeno zacznij!!
        • tw_wielgus Re: I mnie też 12.10.10, 20:08
          Zaraz.. czy ja w tym poście krytykowałem to co napisała B?
          Nic z tych rzeczy.
          Mnie, tak jak widzę sprawy w Polsce to zdecydowanie bliżej do Balcerowicza i "magicznego" prawa rynku niż do centralnego zarządzania i interewncji państwa na rynku pracy.
          Oczywiście bez przesady, poglądy JKM są mi dalekie pewne regulacje muszą istnieć.
          Tak jak w naturze nie przeskoczy się tego że pewne mechanizmy działają same i natura je najlepiej reguluje tak i w ekonomii nie posadzi się guszek na środku pustyni.

Tytułem wyjaśnienia mojej opinii w rzeczonej sprawie. Nie da się zlikwidować biedy, zawsze będzie istniała.
      • don.kichote Re: I mnie też 12.10.10, 20:15
        tw_wielgus napisał:

> Oczywiście odpowiedź - socjalizm, jest zła...

dla bogatych!
        Pytałeś biednych???

> bo ta metoda likwiduje bogatych sprowadzając ich do poziomu biednych.
        • tw_wielgus Re: I mnie też 12.10.10, 20:22
          Z logicznego punktu widzenia nic się nie zmienia w ich położeniu, tyle tylko że stracą złudzenia.

don.kichote napisał:

> tw_wielgus napisał:
          >
          > > Oczywiście odpowiedź - socjalizm, jest zła...
          >
          > dla bogatych!
          > Pytałeś biednych???
          >
          > > bo ta metoda likwiduje bogatych sprowadzając ich do poziomu biednych.
          >
          >
      • bikej5 Re: I mnie też 12.10.10, 21:04
        tw_wielgus napisał:

> Co proponujesz aby zlikwidować margines biedy?
        > Gdybyś miała możliwość kierowania pracami rządu co byś uczyniła aby zlikwidować
        > ubóstwo.
        > wadzając ich do poziomu biednych.

gdybanie mnie nie interesuje,nie znam się na ekonomii,nie jestem politykiem,nie muszę znać odpowiedzi na to pytanie .Rząd powinien.

problem tkwi w tym,że ten podział się pogłębia..i to jest zatrważające.

do bani jest twój post-nastepny napisz już do siebie,nie będziesz musiał odpowiadać.
        • tw_wielgus Re: I mnie też 12.10.10, 21:15
          bikej5 napisała:

>
          > gdybanie mnie nie interesuje,nie znam się na ekonomii,nie jestem politykiem,n
          > ie muszę znać odpowiedzi na to pytanie .Rząd powinien.

Otóż problem w tym, że żaden rząd nie zna odpowiedzi na to pytanie, nie ma złotego środka który po zastosowaniu spowodowałby, iż wszyscy obywatele będą młodzi piękni bogaci i szczęśliwi.
          >
          > problem tkwi w tym,że ten podział się pogłębia..i to jest zatrważające.
          >
          > do bani jest twój post-nastepny napisz już do siebie,nie będziesz musiał odpow
          > iadać.

Nie jest na sprzedaż, nie musi Ci się podobać.
    • tytanya Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:21
      No i widzisz Bikej? Temat nie pasuje na to forum.

Tutaj można tylko o polityce. O ubóstwie i bogactwie już nie, bo to ekonomia.
    • mr.sajgon Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:22
      bikej5 napisała:

> patrząc na tytułu wątków dzisiejszych.Jak nie o Tusku ,to Kaczyńskim,na przemia
      > n z poważnymi (o zgrozo)rozważaniami,że w Polsce może rodzić się faszyzm.
      > Podziały,podziały..Po-PiS.Wy tu,My tam.Prawdziwy Polacy i reszta...i tak w koło
      > Macieju.
      > A goovno
      > Dzisiejszy wypadek tych nieszczęsnych robotników sezonowych pokazał gdzie leży
      > granica najgłębszego podziału,a właściwie rozłamu.Na biednych i bogatych.
      > A tych ludzi,którzy żyją ze zbioru jabłek,(bo ni ma innej roboty), rozdzierani
      > e szat nad szaleństwem Kaczyńskiego ,czy pijarem Tuska tyle obchodzi co zeszłor
      > oczny śnieg.
      > Jak przetrwać i dorwać jakąkolwiek robotę i wpakować się w 20-tu do starego rzę
      > cha,bo będzie taniej-to jest ich główne zmartwienie.I boleść.

Podoba mi sie to co napisalas, i to jest prawda.
      • wylazla.klempa_z.szydlo [...] 12.10.10, 19:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • hummer Napisanie prawdy to pocałunek śmierci? 12.10.10, 19:36
          Wiesz dlaczego Sajgona lubię? Jest po drugiej stronie barykady, ale jest człowiekiem.
          • remez2 Re: Napisanie prawdy to pocałunek śmierci? 12.10.10, 19:41
            hummer napisał:

> Wiesz dlaczego Sajgona lubię? Jest po drugiej stronie barykady, ale jest człowi
            > ekiem.
            Kłopot w tym, ze taki argument może być zrozumiany jedynie przez człowieka. :- (
          • republika.republika Re: Napisanie prawdy to pocałunek śmierci? 13.10.10, 11:46
            hummer napisał:

> Wiesz dlaczego Sajgona lubię? Jest po drugiej stronie barykady, ale jest człowi
            > ekiem.

po drugiej stronie? lubisz go bo jesteście po tej samej stronie barykady
        • jola.iza1 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:40
          wylazla.klempa_z.szydlo napisała:

> bikej5, współczuję ci pocałunku śmierci w wydaniu PiSdniętego sajgonka.
          ??
          A ja nie, proszę wesprzeć autorkę, a nie chować się za personalne pyskówki??
          Chyba, że??
    • elena4.2 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:40
      A tych ludzi,którzy żyją ze zbioru jabłek,(bo ni ma innej roboty), rozdzierani
      > e szat nad szaleństwem Kaczyńskiego ,czy pijarem Tuska tyle obchodzi co zeszłor
      > oczny śnieg.
      > Jak przetrwać i dorwać jakąkolwiek robotę i wpakować się w 20-tu do starego rzę
      > cha,bo będzie taniej-to jest ich główne zmartwienie.I boleść.

No i w tym cała siła IIIRP. Ludzi tak bieda dusi, ze oprócz pogoni za groszem na nic czasu nie maja. Nic się nie zmieniło. Za komuny mielismy kolejki i ten sam brak jakichkolwiek mozliwości. Dopóki ten staqn rzeczy trwa, tuzy IIIRP mogą spac spokojnie. Oni, te tuzy dla własnej wygody i wlasnej prosperity sie już zatroszcza o to, aby ten stan rzeczy trwał jak najdłużej, hehehe
      • hummer Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 19:42
        elena4.2 napisała:

> hehehe
        • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 19:45
          To nie jest rechot ani smiech nawet. To jest wzbierajaca wściekłośc.
          • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 19:58
            Wsciekłość? Na co?
            Na co czekasz? Na to aż Ci ktoś życie urządzi?
            Mnie nikt nie pomagał musiałem o wszystko zadbać sam i jakoś sobie dałem radę, a Ty co sieroto po komuniżmie, czekasz aż Ci I sekretarz mieszkanie przydzieli i z urzędu odbierzesz Kartki co Ci "siem należom"?
            • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:01
              Spadaj klownie.
              • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:11
                Zabolało? Czy wspomnienia ze złotychGierkowskich czasów wróciły z taką siłą ,że się łezka w oku zakręciła?

elena4.2 napisała:

> Spadaj klownie.
                • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:19
                  A co miało zabolec cwaniaczku?
                  Przeczytałes ze zrozumieniem to co napisałam wyzej, czy po prostu chwalisz sie mozliwosciami jakie ci dała sk...ła IIIRP?
                  Ja jestem z tej wiekszości, która z komuny wyszła goła i goła pozostałaby gdyby nie uciekła.
                  • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:28
                    Skoro uciekła to skąd wie, że jest w większości?

I tak gwoli wyjaśnienia to nic mi ani II ani IV RP nie dała, wszystko co osiągnąłem zawdzięczam sobie. Nie muszę nikomu dziękowac poza rodzicami, którzy mnie wychowali i opłacili wykształcenie.
                    A Ty sobie czekaj na te 3 mln mieszkań, Państwo Solidarne i takie tam bzdury jakich każdy polityk ma całe garście na podorędziu aby karmić ludzi naiwnych i łatwowiernych.
                    • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:32
                      te trzy miliony mieszkan, to jest retoryka, do ktorej IIIRP przyzwyczaiła tych ktorych uwaza za motłoch.
                      • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:39
                        Nie bardzo łapię intencję Twojej wypowiedzi, poproszę o objaśnienie na piśmie.

elena4.2 napisała:

> te trzy miliony mieszkan, to jest retoryka, do ktorej IIIRP przyzwyczaiła tych
                        > ktorych uwaza za motłoch.
                        • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:51
                          Od 89 wszystkie dzialania sa pozorowane a ludzie utrzymywani w stanie wegetacji. Rządzi klamstwo i pijar zamiast dzziałań dla dobra Polski.
                          A ty chciałbys, zeby akurat ta jedna partia , wiedząc co trafia do tak wytresowanych ludzi wylamała się w robieniu kampanii wyborczej?
                          Popatrz na wyniki UPRu a zobaczysz gdzie by doszła, hehehe.
                          • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 21:01
                            Nie zgodzę się z oceną sytuacji po 89 ale to temat sam w sobie.
                            Nie nie wymagam do tej jednej partii aby nie stosowała socjotechniki. Poraża mnie ich obłuda i zakłamanie.
                            • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 23:10
                              telok.salon24.pl/238348,polska-b-bus-to-podstawa-jest-cywilizacji-iii-rp
                              Zaklamanie?
    • boblebowsky A mnie smutek. 12.10.10, 19:45
      że hieny różnej maści próbują wykorzystać ten straszny wypadek.
      • jola.iza1 Re: A mnie smutek. 12.10.10, 19:51
        boblebowsky napisał:

> że hieny różnej maści próbują wykorzystać ten straszny wypadek.
        ????
        Nadawaj, które, jakie, co i po co??
        • boblebowsky Re: A mnie smutek. 12.10.10, 21:20
          jola.iza1 napisała:

> boblebowsky napisał:
          >
          > > że hieny różnej maści próbują wykorzystać ten straszny wypadek.
          > ????
          > Nadawaj, które, jakie, co i po co??

Nie wiem po co, mogę tylko przypuszczać, że to po prostu taki wszawy charakter.
          Tak czy inaczej jedni i drudzy walą w Tuska, przypisując mu winę, ale są i tacy, którzy mają pretensje do dziennikarzy.
      • kaczyjar Re: A mnie smutek. 12.10.10, 19:53
        Dziwisz się - przeciez zyjemy w kraju katolickim.
    • zoil44elwer Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 19:55
      Rewolucję robią robotnicy nikt inny.A rewolucja zwycięża jeśli popiera ją inteligencja,to jest abecadło.Inna sprawa że ci robotnicy są póżniej nabijani w butelkę(...)J Giedroyć.
    • hummer Czy ja wiem 12.10.10, 20:01
      wylazla.klempa_z.szydlo napisała:

> > bikej5, współczuję ci pocałunku śmierci w wydaniu PiSdniętego sajgonka.
      >
      > Mylisz się chłopcze bez jajec, sajgonek i ty jesteście bezpłodni dosłownie i w
      > wymiarze humanistycznym, na każdym polu taki z was obu pożytek jak z Jarosława
      > na obu.

przyjaźnię się i z innymi osobami o odmiennych poglądach. Dla mnie to pewnego rodzaju zaskoczenie, że ktoś z kim drę politycznie, zwraca się do mnie, by pogadać o swych osobistych problemach. Widać mają do mnie zaufanie. Do faceta bez jaj :)
    • jola.iza1 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:05
      Jak się ma, to się musi, znam:)
      To lepiej skupię się na myśli Bikej?? Co pan na to??
    • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:06
      To mnie oceniac przyzwoitośc po przebadaniu cv.
      Przyzwoity człowiek nie zaprzecza rzeczywistości, chyba, ze jest chory psychicznie i ma zaburzone zdolnosci postrzegania.
      • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:17
        ...że niby JA...?!
        A może jest zgoła odwrotnie, może jednak Ty spoglądasz na sprawy ze złej perspektywy, brałaś coś takiego pod uwagę?
        • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:39
          No chyba nie sądzisz, ze moja perspektywa moze byc taka jak twoja.
          • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:42
            Może być. Zakładam, że jest to jak najbardziej możliwe.
    • l_zaraza_l Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:25
      Na forum jest kilka wątków o tym wypadku.
      bikej5, doskonale rozumiem, co chcesz nam powiedzieć ale nasze dyskusje na tym forum to często głosy ludzi, którym zależy, by tę złą sytuację ludzi zmienić (na różne sposoby, w zależności od przekonań ale chęci są szczere u wszystkich).
      Polityka i gospodarka to siostry syjamskie. Nie ulega żadnej wątpliwości, że w naszym kraju jest wielu ludzi skrajnie biednych. Nie ma systemu doskonałego ale w dobrze zarządzanym państwie, przy dobrze funkcjonującej gospodarce, zabezpieczenie biednych jest takie, by mogli godnie żyć.
      Wszyscy chcielibyśmy żyć w takim kraju i dlatego obserwujemy ruchy na scenie politycznej.

Dobrze zauważyłaś, że chyba bardziej od tej nędzy, na którą wskazałaś, interesuje nas szaleństwo Kaczyńskiego. To dlatego, że rezultatem tego szaleństwa może być wojna domowa, która pochłonie więcej ofiar niż 18 i sprowadzi na nasz kraj jeszcze większą biedę.
      • bikej5 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:30
        Dobrze zauważyłaś, że chyba bardziej od tej nędzy, na którą wskazałaś, interesuje nas szaleństwo Kaczyńskiego. To dlatego, że rezultatem tego szaleństwa może być wojna domowa, która pochłonie więcej ofiar niż 18 i sprowadzi na nasz kraj jeszcze większą biedę.

uważasz,że Kaczyński,który nie ma żadnych instrumentów władzy może wywołać wojnę domową?Wybacz,ale mój rozum podpowiada mi inny scenariusz.
        Nie obawiasz się,że pewnego ,pięknego dnia,to tłumy sfrustrowanych bezrobotnych,wykluczonych mogą ruszyć na Belweder?
        Straszonych Kaczyńskim taka wizja nie musi przyjść do głowy...
        • l_zaraza_l Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:06
          bikej5 napisała:

> Dobrze zauważyłaś, że chyba bardziej od tej nędzy, na którą wskazałaś, inter
          > esuje nas szaleństwo Kaczyńskiego. To dlatego, że rezultatem tego szaleństwa mo
          > że być wojna domowa, która pochłonie więcej ofiar niż 18 i sprowadzi na nasz kr
          > aj jeszcze większą biedę.

>
          > uważasz,że Kaczyński,który nie ma żadnych instrumentów władzy może wywołać wo
          > jnę domową?Wybacz,ale mój rozum podpowiada mi inny scenariusz.
          > Nie obawiasz się,że pewnego ,pięknego dnia,to tłumy sfrustrowanych bezrobotnych
          > ,wykluczonych mogą ruszyć na Belweder?
          > Straszonych Kaczyńskim taka wizja nie musi przyjść do głowy...

W sumie to mówimy o tym samym. Kaczyński swoją propagandę kieruje do ludzi biednych i wykluczonych. To ludzie niewykształceni a tym samym podatni na manipulację. To ludzie, którzy mają prawo czuć złość, gdy porównują swoją sytuację materialną z innymi. Tylko zauważ, że Kaczyński nie ma recepty na poprawę ich losu. Oczywiście, mógłby przez jakiś czas prowadzić rozdawnictwo ale taki system już był i Kaczyński chwili się, że obalił go wraz ze swoim bratem. Musimy wypracować środki, którymi będzie można wspierać tych w gorszej sytuacji. Wielka Brytania wzbogaciła się na koloniach. USA na niewolnictwie, Holandia na jednym i drugim. I to nie trwało 20 lat.
          Rewolucje, chociaż przeprowadzane są rękami robotników to kreowane i kierowane są przez innych. Pan Kaczyński krzywdzi Twoich biednych i wykluczonych bo mam ich a tak naprawdę to chce ich rękami sięgnąć władzy.
          • bikej5 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:39
            Pan Kaczyński krzywdzi Twoich biednych i wykluczonych bo mam ich a tak naprawdę to chce ich rękami sięgnąć władzy.

nie posiadam ochronki dla sierot,ani przytuliska dla bezdomnych.To "Twoich biednych"zabrzmiało protekcjonalnie.

Co ty z tym Kaczyńskim?Demonizujesz tego pana-więcej dystansu:)

• hummer Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:45
              bikej5 napisała:

> Pan Kaczyński krzywdzi Twoich biednych i wykluczonych bo mam ich a tak napra
              > wdę to chce ich rękami sięgnąć władzy.

>
              > nie posiadam ochronki dla sierot,ani przytuliska dla bezdomnych.To "Twoich bied
              > nych"zabrzmiało protekcjonalnie.

Wystarczy, że masz serce...
    • ave.duce Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:28
      Faszyzm? Ależ skąd! To happeningi i pokojowe demonstracje zbolałych żałobników.
      Trzeba równać w górę, a nie tych z "góry" ściągać w dół.

ps. w mojej WSI kmiecie ogólnie nieźle sobie radzą. Są bogatsi i są biedniejsi, jak wszędzie. Są też (nieliczni) tacy, u których widać biedę. Ale właśnie ci nie są chętni do pracy. Wiem to z autopsji. I wiem, na co wydają ostatnie grosze z "opieki", czyli z podatków, których oni nie płacą.
      • honeyr Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:26
        TyPOwe. Trudno o lepszy pokaz POPISowego światopoglądu: "bogatsi i biedniejsi "jak wszędzie", biedni bo nie -chce-im-się-robić, żyją z twoich podatków, bo każdy biedny to pijak, a każdy pijak to złodziej!
        Ręce i gacie opadają. Co wy, qwa, macie w głowach w tym POPISie.
        Realne tematy głupio POzamiatane pod dywan, więc z ulgą można wrócić do codziennej sieczki umysłowej i adorowania ryżego Mojżesza, ewentualnie rozdrabniania się, a co tam Kaczyński Kaczyński Kaczyński.

• ave.duce Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:38
          :) Pudło.
        • veglie Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:20
          honeyr napisał:

> TyPOwe. Trudno o lepszy pokaz POPISowego światopoglądu: "bogatsi i biedniejsi "
          > jak wszędzie", biedni bo nie -chce-im-się-robić, żyją z twoich podatków, bo ka
          > żdy biedny to pijak, a każdy pijak to złodziej!
          > Ręce i gacie opadają. Co wy, qwa, macie w głowach w tym POPISie.
          > Realne tematy głupio POzamiatane pod dywan, więc z ulgą można wrócić do codzien
          > nej sieczki umysłowej i adorowania ryżego Mojżesza, ewentualnie rozdrabniania s
          > ię, a co tam Kaczyński Kaczyński Kaczyński.

:) nic dodać,nic ująć.

• bikej5 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:46
        Twoja wola-odmieniaj przez wszystkie przypadki "faszyzm"przez następne kilka tygodni,ja się w tę poetyką nie wpisuję.

Ci,których dotknęła ta tragedia pracowali,czyli na pewno nie byli opłacani z twoich podatków.

acha,czyli biedni są z własnej winy,bo nie chce im się pracować.Tylko takich znasz-rozejrzyj się w takim razie uważniej.:)A znajdziesz na pewno takich,którzy desperacko szukają pracy i nie chcą żyć z jałmużny.
        • ave.duce Re: Pusty śmiech ogarnia 13.10.10, 11:15
          bikej5 napisała:

> Twoja wola-odmieniaj przez wszystkie przypadki "faszyzm"przez następne kilka ty
          > godni,ja się w tę poetyką nie wpisuję.

Twoja wola.

> Ci,których dotknęła ta tragedia pracowali,czyli na pewno nie byli opłacani z
          > twoich podatków.

Na czarno? Kierowca busa też miał zarejestrowaną działalność gosp. albo tp. i uprawnienia na przewóz osób?
          Skąd wiesz, ilu było oficjalnie na "zasiłku"?

> acha,czyli biedni są z własnej winy,bo nie chce im się pracować.Tylko takich zn
          > asz-rozejrzyj się w takim razie uważniej.:)A znajdziesz na pewno takich,którzy
          > desperacko szukają pracy i nie chcą żyć z jałmużny.

Znam takich i takich. Podałam przykład. Nie "z sufitu".

ps. a co z równaniem w górę, nie w dół?
          Mam nadzieję, że wciąż nie należysz do osób, które wiedzą lepiej, co ktoś inny myśli i jakie ma poglądy.
          Pozdrawiam.
    • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:33
      Gnojom n ie odpowiadam/
      • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:41
        Zaczekaj, czy uważasz że bez względu na kwalifikacje, predyspozycje itd itd pensje na poszczególnych szczeblach/stanowiskach powinny róznić się jedynie drugim miejscem po przecinku?
        • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 23:22
          A na co odpowiadasz, bo widzę, ze wątek został zmanipulowany.
          Dlaczego chcesz przekonac ludzi, ze moje poglady zawieraja się w powiedzeniu, ze wszyscy mamy równe żołądki? Psinco prawda.
          Tak samo jak psinco prawda, ze papierek uczelni o czymś świadczy. W koncu tym państwem juz rządzili i profesorowie i magistrzy, a na ich pobory zrzucali się tacy jak ja.
          A jak wyglada państwo po ich 20 letnich rządach każdy moze zobaczyc, hehehe.
          Najpierw pokaz ze cos faktycznie potrafisz, nie tylko trzymac sie żłobu i wykorzystywac uklady a potem pogadamy. \Żyrowanie sie papierkiem to ja mam gdzies, bo codziennie widzę chocby w TV utytułowanych idiotów.
          • titerlitury Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 23:28
            Chyba ze 20 lat cię w Polsce nie było.
            • elena4.2 Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 23:34
              Z warszawki nadajesz?
              Znasz to? Tak? No to poczytaj.
              • titerlitury Re: Z czego się tak rechoczesz? 13.10.10, 10:36
                Nie, nie mieszkam w Warszawie. Można by rzec, ze na porowincji mieszkam. Nie widze "rozkradania" i nędzy, tylko widze cięzko pracujących ludzi, którym się chce i z każdym dniem jest im łatwiej, oraz tych, którym sie nie chce, są na zasiłkach i zapomogach, które wydaja głównie na alkohol. Takiej Polski o jakiej ty piszesz nie ma. Rzeczywiście, z 20 lat temu tak to wyglądało, teraz jest inaczej.
      • ave.duce Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 21:39
        Fi donc!
    • jola.iza1 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:38
      Faktycznie:)
    • haen2010 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 20:43
      Warto jednak pamiętać, że nawet Miczurin nie wymyślił kombajnu do zbioru jabłek.
      • veglie Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:53
        haen2010 napisał:

> Warto jednak pamiętać, że nawet Miczurin nie wymyślił kombajnu do zbioru jabłek.

Za to inni wymyślili.

www.youtube.com/watch?v=hIppr4uENfE
        • haen2010 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:50
          Czytam ten infantylizm. Nie wpadło wam do główek przypadkiem, że własciciel busa zażyczył sobie np dychę od łebka. I napchał tego ile wlezie. Taki kułak jeden.
          • hummer Nie przyszło :( 12.10.10, 22:51
            haen2010 napisał:

> Czytam ten infantylizm. Nie wpadło wam do główek przypadkiem, że własciciel bus
            > a zażyczył sobie np dychę od łebka. I napchał tego ile wlezie. Taki kułak jeden
            > .
          • veglie Re: Pusty śmiech ogarnia 13.10.10, 12:29
            haen2010 napisał:

> Czytam ten infantylizm. Nie wpadło wam do główek przypadkiem, że własciciel bus
            > a zażyczył sobie np dychę od łebka. I napchał tego ile wlezie. Taki kułak jeden

Takiś mundry a o kombajnach nie wiedziałeś.:D
            > .
    • tw_wielgus Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 20:46
      Rozumiem rozgoryczenie tym, że sytuacja zmusiła E do emigracji i do podjęcia pracy poniżej jej kwalifikacji zawodowych, tylko nie rozumiem jednej rzeczy, jak można ufać w to co mówią politycy, szczególnie Ci którzy twierdzą, że potrafią wszystkim dobrze zrobić...;P
      • ave.duce Re: Z czego się tak rechoczesz? 12.10.10, 21:29
        "By Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatniej"
    • woda_woda A mnie przerażenie 12.10.10, 21:48
      z powodu ludzkiej nieodpowiedzialności.
      • bikej5 Re: A mnie przerażenie 13.10.10, 08:32
        jasne ,mając pensje krajowe,stałą pracę wpakowali się w 18-tu do rozklekotanego busa.To rzeczywiście nieodpowiedzialność.Żyli godnie,a byli tacy bezmyślni!
        • woda_woda Re: A mnie przerażenie 13.10.10, 09:06
          A co ma bieda wspólnego z tym, że złamano wszelkie przepisy drogowe?
          • veglie Re: A mnie przerażenie 13.10.10, 09:47
            woda_woda napisała:

> A co ma bieda wspólnego z tym, że złamano wszelkie przepisy drogowe?

Spręż się a zrozumiesz.
            • woda_woda Re: A mnie przerażenie 13.10.10, 10:12
              veglie napisał:

Co ty powiesz.
              Wykaż więc, jaki wpływ ma bieda na to, że kierowca jedzie zbyt szybko i wyprzedza przy gęstej mgle - wiozać ludzi, którzy nie są zapięci pasami?
              No, dalej, mądralo.
    • dystans4 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 21:48
      Temat właściwy, przeczytałem także część wpisów niżej - z wieloma trudno się nie zgodzić. Pozostaje sprawa odpowiednich działań rządu.
      O ile zakładanie państwowych przedsiębiorstw, z założenia w większości deficytowych i na koszt reszty obywateli jest niedopuszczalne, o tyle system preferencji podatkowych dla przedsiębiorców inwestujących na tych terenach ma sporo sensu. Oczywiście, to także odbywa się kosztem zrzucenia utrzymywania państwa przez resztę obywateli (po części, bo VAT uprzywilejowane przedsiębiorstwa płacą), ale można się z tym zgodzić, bo alternatywą jest istniejący marazm, z którego też żadnych pieniędzy nie ma.
      Złotych i natychmiastowych recept na welfare state, przysłowiowych dróg na skróty nie ma. Korea Południowa do obecnego poziomu dochodziła kilkadziesiąt lat i ciężką pracą, za to bez utrzymywania związkowych i podobnych do nich złodziei. Tam pokazała się prawdziwa solidarność, nie ze sztandarów przewodniczącego Śniadka i Co.

I najskuteczniejsza droga do welfare state dla wszystkich prowadzi przez uwolnienie przedsiębiorczości. Bo żaden związek zawodowy nie zagwarantuje dobrej posady tak skutecznie, jak potrzeba znalezienia pracownika na rynku pracy, na którym jest wiele firm poszukujących pracowników.

Była o tym mowa nawet u Ojca Dyrektora pod koniec rządów Solidarności Krzaklewskiego. Nawet słuchacze RM jednym głosem mówili, co o rządach związku zawodowego myślą.
      Trzeba zredukować dopłaty do związków zawodowych i ściąć wszelkie inne garby i przeróżne daniny na rzecz uprzywilejowanych. Część zaoszczędzonych pieniędzy przekazać na rozwój infrastruktury w zaniedbanych regionach. Ustawowo (inaczej się nie da) rozwiązać kwestię złodziejstwa, jakiego dopusciły się struktury kościelne i z odzyskanego mienia finansować pomoc dla ubogich regionów kraju, bez jeszcze większego obciążania tych, którzy i tak na to państwo pracują i utrzymują je (płacą podatki).
      • titerlitury Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 22:52
        dystans4 napisał:

> O ile zakładanie państwowych przedsiębiorstw, z założenia w większości deficyto
        > wych i na koszt reszty obywateli jest niedopuszczalne, o tyle system preferencj
        > i podatkowych dla przedsiębiorców inwestujących na tych terenach ma sporo sensu
        > . Oczywiście, to także odbywa się kosztem zrzucenia utrzymywania państwa przez
        > resztę obywateli (po części, bo VAT uprzywilejowane przedsiębiorstwa płacą), al
        > e można się z tym zgodzić, bo alternatywą jest istniejący marazm, z którego też
        > żadnych pieniędzy nie ma.
        Ależ taki program istnieje i działa, nazywa się specjalne strefy ekonomiczne.
        • hummer Wokół wielkich miast. 12.10.10, 22:58
          titerlitury napisała:

> Ależ taki program istnieje i działa, nazywa się specjalne strefy ekonomiczne.

nie tędy droga.
          • titerlitury Re: Wokół wielkich miast. 12.10.10, 23:14
            To nie do końca tak. Są takie przy wielkich miastach, i takie przy małych ośrodkach. Poza tym mentalnośc ludzi jest taka, ze jak mu fabryki za miedza nie wybuduja, nie zaproszą grzecznie do pracy, i nie dadzą tyle co tym w warsiawce, to do roboty sie nie ruszy, no chyba, ze sezonowo jabłka.

To jest lista SSE w Polsce, można sprawdzić jak są rozmieszczone:
            Kamiennogórska SSEMP dolnośląskie
            wielkopolskie
            368,78 miasta: Kamienna Góra, Jawor, Jelenia Góra,Kowary, Lubań, Ostrów Wielkopolski, Piechowice

gminy: Janowice Wielkie, Kamienna Góra, Lubawka, Nowogrodziec, Odolanów, Prusice, Żmigród

Katowicka SSE śląskie
            małopolskie
            opolskie
            1544,18 miasta: Bielsko-Biała, Bieruń, Częstochowa, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Jastrzębie-Zdrój, Katowice, Kietrz, Knurów, Lubliniec, Nowe Skalmierzyce Rybnik, Siemianowice Śląskie, Sławków, Sosnowiec, Strzelce Opolskie, Tychy, Zabrze, Zawiercie, Żory

gminy: Czechowice-Dziedzice, Czerwionka-Leszczyny, Godów, Koniecpol, Myślenice, Pawłowice, Siewierz, Ujazd

Kostrzyńsko-Słubicka SSE lubuskie
            zachodniopomorskie
            wielkopolskie
            1186,38 miasta: Gorzów Wielkopolski, Gubin, Kostrzyn nad Odrą, Nowa Sól, Poznań, Zielona Góra

gminy: Barlinek, Bytom Odrzański, Chodzież, Czerwińsk, Goleniów, Gryfino, Gubin, Karlino, Lubsko, Międzyrzecz, Nowy Tomyśl, Police, Rzepin, Słubice, Strzelce Krajeńskie, Sulęcin, Swarzędz, Zielona Góra

Krakowski Park Technologiczny małopolskie
            podkarpackie
            416,67 miasta: Kraków, Krosno, Nowy Sącz, Oświęcim, Tarnów, Bochnia

gminy: Andrychów, Dobczyce, Gdów, Niepołomice, Słomniki, Wolbrom, Zabierzów

Legnicka SSE dolnośląskie
            457,49 miasta: Chojnów, Głogów, Legnica, Lubin, Złotoryja

gminy: Gromadka, Legnickie Pole, Polkowice, Prochowice, Przemków, Środa Śląska

Łódzka SSE łódzkie
            wielkopolskie
            mazowieckie
            908,20 miasta: Bełchatów, Koło, Konstantynów Łódzki, Kutno, Łęczyca, Łódź, Ozorków, Piotrków Trybunalski, Radomsko, Rawa Mazowiecka, Sieradz, Tomaszów Mazowiecki, Turek, Warszawa, Wieluń, Zduńska Wola, Zgierz, Żyrardów

gminy: Aleksandrów Łódzki, Grodzisk Mazowiecki, Kleszczów, Ksawerów, Nowe Skalmierzyce, Opatówek, Ostrzeszów, Sławno, Słupca, Stryków, Tomaszów Mazowiecki, Ujazd, Widawa, Wieluń, Wolbórz, Zduńska Wola, Żabia Wola

SSE EURO-PARK MIELEC podkarpackie
            małopolskie
            lubelskie
            925,67 miasta: Dębica, Gorlice, Jarosław, Leżajsk, Lubaczów, Lublin, Mielec, Ropczyce, Sanok, Zagórz, Zamość

gminy: Dębica, Głogów Małopolski, Jarosław, Laszki, Leżajsk, Ostrów, Trzebownisko

Pomorska SSE pomorskie
            kujawsko-pomorskie
            zachodniopomorskie
            1161,87 miasta: Gdańsk, Grudziądz, Kwidzyn, Malbork, Stargard Szczeciński, Starogard Gdański, Tczew

gminy: Barcin, Chojnice, Człuchów, Gniewino, Kowalewo Pomorskie, Krokowa, Łysomice, Sztum, Świecie, Tczew

Słupska SSE pomorskie
            zachodniopomorskie
            wielkopolskie
            401,09 miasta: Koszalin, Słupsk, Szczecinek, Wałcz

gminy: Debrzno, Rogoźno, Słupsk, Żukowo

SSE Starachowice świętokrzyskie
            mazowieckie
            opolskie
            łódzkie
            lubelskie
            580,76 miasta: Ostrowiec Świętokrzyski, Puławy, Skarżysko-Kamienna, Starachowice

gminy: Iłża, Końskie, Mniszków, Morawica, Sędziszów, Suchedniów, Stąporków, Szydłowiec, Tułowice

Suwalska SSE podlaskie
            warmińsko-mazurskie
            mazowieckie
            342,77 miasta: Białystok, Ełk, Grajewo, Suwałki

gminy: Gołdap, Małkinia Górna, Suwałki

TSSE EURO-PARK WISŁOSAN podkarpackie
            mazowieckie
            świętokrzyskie
            lubelskie
            dolnośląskie
            1336,44 miasta: Jasło, Pionki, Przemyśl, Przeworsk, Radom, Siedlce, Stalowa Wola, Tarnobrzeg, Tomaszów Lubelski

gminy: Gorzyce, Janów Lubelski, Jasło, Jedlicze, Kobierzyce, Łuków, Nisko, Nowa Dęba, Ożarów Mazowiecki, Pilawa, Połaniec, Poniatowa, Rymanów, Staszów, Tomaszów Lubelski, Tuczępy, Wyszków

Wałbrzyska SSE dolnośląskie
            opolskie
            wielkopolskie
            lubuskie
            1544,68 miasta: Bolesławiec, Dzierżoniów, Kłodzko, Kudowa-Zdrój, Leszno, Nowa Ruda, Oława, Opole, Świdnica, Świebodzice, Wałbrzych, Wrocław

gminy: Brzeg Dolny, Bystrzyca Kłodzka, Jelcz-Laskowice, Kluczbork, Kobierzyce, Kościan, Krotoszyn, Namysłów, Nowa Ruda, Nysa, Oława, Praszka, Skarbimierz, Strzegom, Strzelin, Syców, Szprotawa, Śrem, Świdnica, Święta Katarzyna, Wiązów, Wołów, Września, Ząbkowice Śląskie, Żarów

Warmińsko-Mazurska SSE warmińsko-mazurskie
            mazowieckie
            700,21 miasta: Bartoszyce, Ciechanów, Elbląg, Iława, Lidzbark Warmiński, Mława, Morąg, Mrągowo, Nowe Miasto Lubawskie, Olsztyn, Ostrołęka, Ostróda

gminy: Bartoszyce, Dobre Miasto, Iłowo-Osada, Olecko, Pasłęk, Szczytno, Wielbark

• hummer Masz i słuchaj 13.10.10, 01:01
              www.tvn24.pl/0,11088,1677528,,,kazdy-mowil-mirek--wez-i-mnie,raport_wiadomosc.html
              • titerlitury Re: Masz i słuchaj 13.10.10, 10:31
                Ale powiedz, kto tym ludziom każe siedzieć na czterech literach w okolicy, gdzie żadnych szans na przyzwoitą pracę nie ma? Przeciez nie trzyna ich tam rola, bo gdyby byli w stanie się utrzymać z uprawy ziemi, to nie musieliby jeździć jak w bydlęcym wagonie na zbieranie jabłek, prawda? To jest jeszcze młoda kobieta, i pewnie jej konkubent nie był stary, dlaczego nie pojadą do Warszawy pracy poszukać, chociażby?
        • dystans4 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 23:33
          Oczywiście. Mówię o możliwościach poszerzenia go.
          A niezależnie, nieodpowiedzialność, wymuszanie i postawa "jakoś to będzie" jest niezależna od statusu majątkowego i społecznego i zawsze godna napiętnowania.
          Ale o wiele gorsza i bardziej godna napiętnowania w przypadku prezydenta Kaczyńskiego i JK:

Lot 1.: Pilot - Zapytał mnie, czy wiem, kto jest zwierzchnikiem sił zbrojnych. - "W takim razie polecam wykonać lot do Tbilisi".
          Lot 2.: Prezes PiS - "(...)wykluczam możliwość, aby Prezydent(...) mógł (...) wpływać na autonomiczne decyzje załogi samolotu co do przebiegu lotu"

Takie uderzające podobieństwa trzeba zaznaczać i wskazywać winnych, niezależnie od pozostałych okoliczności.
    • hummer Dla mnie najodpowiedniejsze jest Bolero 12.10.10, 22:03
      i to nie do noszenia przez snobistyczne damy

www.youtube.com/watch?v=wxcgiyuNamI
      Dobranoc.
    • behemot17-13 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 23:07
      no tak, oczywisty wniosek z Twojego wątku nasuwa się sam, gdyby nie było bogatych nie byłoby tego tragicznego wypadku. autentycznie współczuję rodzinom, wypadek naprawdę straszny. nie jestem bogaty, ale i nie jestem biedakiem. jeżeli na mojej ulicy zginie pod kołami samochodu człowiek ubogi to czy mam się bić w piersi. jak świat światem ludzie dzielą się na bogatych i biednych i takie podziały nie miały i nie mają wpływu na tragiczne wypadki, katastrofy. kwestia przypadku, zrządzenia losu czy jak mówią bardzo wierzący przeznaczenie. świadome i w jakimś stopniu cyniczne granie na uczuciach forumowiczów mnie nie rusza, porusza mnie każda tragedia, wstrząsa mną. sama w sobie bez zbędnej nadbudowy.
      • dystans4 Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 23:47
        Zgoda. W wątku pomieszane i w sposób nieuprawniony utożsamione są dwie sprawy: biedy i zapóźnienia gospodarczego regionu oraz ludzkiej nieodpowiedzialności. Bieda nie usprawiedliwia, nawet nie tłumaczy jazdy blisko 20 osób w małym busie.

No i jest tragedia, która porusza, niezależnie od w/w.
        • hummer Re: Pusty śmiech ogarnia 12.10.10, 23:56
          Nic nie rozumiesz :)
        • zoil44elwer Re: Pusty śmiech ogarnia 13.10.10, 08:41
          dystans4 napisał:

>
          > Bieda nie usprawiedliwia, nawet nie tłumaczy jazdy blisko 20 osób w małym busie.

No pewnie,bogaty jechał by do TEJ pracy własnym autem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka