Dodaj do ulubionych

"Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-)

23.11.10, 21:31
Wojciech Jaruzelski ( dla młodszych stażem forumowiczów - to ten od wprowadzenia stanu wojennego ) został przez obecnego prezydenta zaproszony na jutrzejsze posiedzenie RBN.
Wcale się nie dziwię "Kaczorowi ", że olał te ponoć otwarte i szczere gesty tego ciołka z - no właśnie gdzie urzęduje obecny pRezydent - ciągle w Belwederze czy już w Dużym Pałacu na Krakowskim Przedmieściu ?
Czyżby coś się kroiło w najbliższym czasie i miłościwie nam panujący wierszokleta chce zasięgnąć języka u speca jak się organizuje coup de têt ? ;-)
Obserwuj wątek
    • mariner4 Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:35
      M.
      • venus99 Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:36
        jak widać dla pisuarków tak.to wszystko z zawiści.nie mogą z języka polskiego podciągnąć się do poziomu Generała.
        • mariner4 Tak na prawdę to nie lubię WJ, ale 23.11.10, 21:40
          zwykła pragmatyka podpowiada, żeby wykorzystać jego niewątpliwą wiedzę.
          M.
          • camille_pissarro po raz kolejny sie pytam , jaką wiedzę ?n/t 23.11.10, 22:13

• mariner4 Zna Rosjan, zna ich mentalność, wie jak do 24.11.10, 07:46
              nich dotrzeć. Nie rozumiem Twoich obiekcji. Należy korzystać z doświadczenia każdego,kto je ma.
              Ale Wami, PiSowcami kieruje ślepa, "katolicka: nienawiść.
              WJ nigdy nie był i nie jest moim idolem.
              M.
              • ab_extra Cała wiedza Ślepowrona o Rosji 24.11.10, 07:56
                ...sprowadza się do ślepego posłuszeństwa i tępego wykonywania rozkazów z Moskwy. Ale tego Bronka zdaje się, nie trzeba uczyć.
      • camille_pissarro Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:39
        Tej jak się wprowadza coup de têt ? No comments ;-))
        • yoma Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:40
          Coup de co?? :D
          • camille_pissarro Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:45
            Sorki dopiero teraz zauważyłęm masz rację chodzi o Coup de tête ;-)
            • mariner4 Naduzywanie łacinskich cytatów, to 23.11.10, 21:48
              cecha koturnowej inteligencji.
              Celujesz w tym.
              M.
              • camille_pissarro Re: Naduzywanie łacinskich cytatów, to 23.11.10, 21:51
                Jakich łacińskich skrótów ?
                • witek.bis Re: Naduzywanie łacinskich cytatów, to 23.11.10, 21:54
                  Dogadujecie się jak gęś z prosięciem. Napisał "cytatów", a nie "skrótów". W tym wypadku wyrażenie jest francuskie, ale pewnie w dalszym ciągu nie bardzo wiadomo, o co Ci chodziło.
                  • witek.bis Re: Naduzywanie łacinskich cytatów, to 23.11.10, 21:57
                    A tak przy okazji, to zapraszanie Jaruzelskiego na posiedzenie RBN wydaje mi się idiotyczne.
                    • kami.312 Re: 23.11.10, 22:16
                      witek.bis napisał:

> A tak przy okazji, to zapraszanie Jaruzelskiego na posiedzenie RBN wydaje mi się idiotyczne.

A ja uważam, że to dobre posunięcie. To oznacza, że Prezydent otwarty jest na różne punkty widzenia. Każdego wysłucha.
                      Nawet gotów był /jest/ rozmawiać z posłem Jarosławem!!!

• witek.bis Re: 23.11.10, 22:28
                        Nie czarujmy się - Jaruzelski nie został zaproszony jako ekspert, bo jego wiedza jest mocno przeterminowana i właściwie bezużyteczna. Chodzi o gest polityczny i wykazanie, że prezydent buduje jakieś wspólną, ponadpartyjną politykę wobec Rosji. Tylko że w pamięci ludzi zostanie tylko ten Jaruzelski.Do Komorowskiego na stałe przylgną ksywki typu Komoroszczenko, a Kaczyński bez trudu będzie mógł wytłumaczyć, dlaczego nie chce podawać mu ręki i przyjmować jego zaproszenia.
                        • kami.312 Re: 23.11.10, 22:36
                          Uważam, że oznaka mądrości jest umiejętność rozmowy z każdym.
                          Wysłuchanie każdej strony daje pełniejszy - szerszy obraz.
                          • witek.bis Re: 23.11.10, 22:50
                            Naprawdę z każdym? Chyba tu się różnimy, bo ja uważam, że jednak nie z każdym. Szczególnie wtedy, kiedy ten ktoś nie ma nic istotnego do powiedzenia. Bo chyba nie o Breżniewie będzie rozmowa.
                            • kami.312 Re: 23.11.10, 22:58
                              Z każdym.
                              Zgadzam się z tym, że nie każdy tak potrafi. To sztuka i oznaka mądrości.
                              Łatwiej strzelić focha i nie podawać ręki. To każdy prostak potrafi.
                              • witek.bis Re: 23.11.10, 23:27
                                A więc skoro jesteś biegła w tej sztuce i bez wątpienia mądra, to tym łatwiej zrozumiesz, że od strzelania fochów i niepodawaniem ręki do honorowania ludzi oskarżonych o rozlew polskiej krwi, jest bardzo daleko. Gdybyśmy przyjęli, że rozmawia się z każdym i każdego trzeba wysłuchać, to chyba powinniśmy się dziwić, że w czasie awantury o krzyż prezydent Komorowski nie skorzystał ze światłych rad Grzegorza Piotrowskiego.
                                • kami.312 Re: 23.11.10, 23:48
                                  Chyba żartujesz. Tym od krzyża nie o rozmowę chodziło.
                                  • witek.bis Re: 23.11.10, 23:57
                                    Chyba mnie nie rozumiesz. Grzegorz Piotrowski to nie "ten od krzyża", tylko "ten od Popiełuszki". To był tylko przykład na to, że nie zawsze i nie ze wszystkim się rozmawia. Teraz się rozumiemy?
                                    • kami.312 Re: 24.11.10, 00:10
                                      Ależ ja Cię doskonale zrozumiałam.
                                    • kami.312 Re: 24.11.10, 00:23
                                      witek.bis napisał:
                                      > nie zawsze i nie ze wszystkim się rozmawia.

A kto tak ustalił?
                                      To są Twoje zasady a ja mam inne: rozmawiam z każdym, kto chce rozmawiać. Robię tylko jeden wyjątek. Nie rozmawiam z kimś kto nie potrafi słuchać.

• witek.bis Re: 24.11.10, 00:33
                                        To już przerabialiśmy. Już wiem, że Ty rozmawiasz ze wszystkimi, a ja - niekoniecznie. Myślę, że temat mamy odfajkowany. :-)
                                • kzet69 Re: 23.11.10, 23:54
                                  rozumiesz, że od strzelania fochów i niepodawaniem ręki do honorowania ludzi os
                                  > karżonych o rozlew polskiej krwi, jest bardzo daleko.

Wituś, ja pamiętam lata osiemdziesiąte... Generał jest mężem stanu i jednym z ostatnich polskich patriotów ( to taki prawie wymarły gatunek, w ostatnim cwiercwieczu łapią się tutaj jedynie Mazowiecki, Geremek i Kuroń....)
                                  • witek.bis Re: 23.11.10, 23:59
                                    Kzetuś, ja też je pamiętam. I na dodatek pamiętam kilku takich patriotów polskich, którzy nie mają na rękach polskiej krwi.
                            • scoutek Re: 24.11.10, 09:46
                              witek.bis napisał:
                              > Szczególnie wtedy, kiedy ten ktoś nie ma nic istotnego do powiedzenia. Bo chyba
                              > nie o Breżniewie będzie rozmowa.

ale o KGB już może?
                        • sclavus Re: 24.11.10, 16:10
                          Ależ...!
                          Kaczor na sporo przed zaproszeniem Jaruzelskiego, wytłumaczył był (publicznie) dlaczego Komorowskiemu nie poda ręki i dlaczego nie uznaje go jako prezydenta RP...
                • mariner4 Napisałem "cytatów". Celujesz w tym 24.11.10, 07:51
                  I powtarzam. Pretensjonalność jest cecha koturnowej inteligencji.
                  M.
              • witek.bis Re: Naduzywanie łacinskich cytatów, to 23.11.10, 21:59
                Obawiam się, że Kamilkowi chodziło o coup d'état, ale pomylenie "głowy" ze "stanem" to u niego normalka.
            • ploniekocica Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:58
              Chyba ci chodziło jednak o coup d'etat, a nie coup de tete (wybacz brak akcentów), co oznacza mniej więcej uderzenie z tzw. byka
              oraz no comment jeśli już, albo po polsku po prostu - bez komentarza, po co popisywać się językami, których się nie zna :)
              • witek.bis Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 22:01
                Proszę nie odwodzić Kamilka od popisywania się "znajomością" języków, bo po tym bardzo łatwo rozpoznać go, kiedy pisuje pod innymi nickami. ;-)
          • venus99 Re: Czy wykorzystanie jego wiedzy jest naganne? 23.11.10, 21:46
            jemu się wydaje,że zna francuski podobnie jak Jarkowi się wydawało,że zna językpolski i hymn.ta sama szkoła.
      • zuzkazuzka111 Re: Już przebywanie w jego towarzystwie jest ... 24.11.10, 15:51
        naganne.
        Ten ktoś powinien zapaść się w niebyt.
    • mike.recz "Ślepowron" Cię internuje, zobaczysz. 23.11.10, 21:49
      Uciekaj z kraju póki czas.
      • adams96 Re: "Ślepowron" Cię internuje, zobaczysz. 23.11.10, 22:06
        RE:szanowny Panie" mike recz "nie strasz ludzi bo nie wszyscy sie tego boja a problem o ktorym pisze Pan" camillo pissaro"jest zastanawiajacy i moze byc ciekawy co bedzie dalej z tym BBN ,ktora nie ma zadnych konstytucyjnych uprawnien.Czyzby doradca Prezydenta Pan Nalecz na glowe zachorowal?
        • mike.recz Re: "Ślepowron" Cię internuje, zobaczysz. 23.11.10, 22:26
          To nieżyjący mierny Prezydent Kaczyński kompletnie zmarginalizował rolę ciała doradczego
          i konsultacyjnego jakim jest RBN. Przy odpowiednim podejściu może to być ciało bardzo ważne.
    • 2alfa.alfa Może od razu samego Putina? 23.11.10, 23:12
      • x2468 Re: Może od razu samego Putina? 23.11.10, 23:27
        Udajecie czy nie wiecie?Herbem "Slepowron" szczyci sie wasz "wuc"Kaczynski.
        Nigdy nie bylem fanem Jaruzela,jednak uwazam to zaprosuenie za sluszne.Do RBN zaprasza nie tak jak maly Gnom po uwazaniu,lecz bylych prezydentow i premierow.Jaruzelski do nich nalezy.
    • humbak Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 23.11.10, 23:25
      Nie rozumiem tego posunięcia. Słoń w składzie porcelany.
      • camille_pissarro To sie nazywa eufemizm ;-)) n/t 24.11.10, 07:38

• 2.andrzej.d Jaki prezydent taka rada :-) 23.11.10, 23:27
      sami ludzie honoru...
    • vargtimmen Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 04:20
      camille_pissarro napisał:

> Czyżby coś się kroiło w najbliższym czasie i miłościwie nam panujący wierszokl
      > eta chce zasięgnąć języka u speca jak się organizuje coup de têt ? ;-)

Nie, teraz to już jest dzielenie orderów i zaszczytów między kumplami.

I budowa drugiego FJN. Jak te triki się smętnie powtarzają, raz na 30 lat.
    • maciej508 Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 06:11
      I bardzo dobrze że zaproszony Jaruzelski, zobaczymy jaki absmak ma poseł Kaczyński,to celowa robota PO i słusznie.Niech ten wódz z pisu się wypowie to będzie dalsza jego kompromitacja a oto chodzi PO.
      • jot-es49 No i dobrze... 24.11.10, 06:54
        No i dobrze! Jaruzelskiego powinni zaprosić również na posiedzenie Sztabu Generalnego WP.
        Może niektórym generałom przypomniało się co znaczy Godność i Honor Żołnierza Polskiego.
        Jaruzelski, wielokrotnie, publicznie, przyjmował na siebie odpowiedzialność za wszystkie niedogodności i nieprawidłowości Stanu Wojennego, łącznie z poczuciem odpowiedzialności moralnej w stosunku do poległych, internowanych czy prześladowanych w Stanie Wojennym ludzi.
        Nasi obecni generałowie, po katastrofie smoleńskiej nie czują żadnej odpowiedzialności za braki szkoleniowe, za bardak w Wojskach Lotniczych, za wszystkich którzy zginęli w katastrofie Casy i Smoleńskiej. Jak strusie chowają głowy w piasek, oskarżając wszystkich pozostałych a Rosjan w szczególności. I oni noszą pagony generałów WP?
        Jaruzelskiego można lubić lub nie, szanować lub nienawidzić ale jednego odmówić mu nie można - Honoru. On nie zwala winy na innych, na nikogo nie pluje a nawet starał się zrozumieć postawę Lecha Kaczyńskiego, o którym wypowiadał się jako o Prezydencie, w momencie zamieszania z przyznaniem mu medalu sybiraka. Może i miał jakiś żal za takie zachowanie, ale nigdy nie okazał braku szacunku w stosunku do Prezydenta Kaczyńskiego.
        O takie przykłady chodzi. Taki przykład powinni brać z Jaruzelskiego wszyscy obecni politycy!
        Możecie się ze mną zgodzić lub nie. Takie jest moje zdanie i nigdy nie ulegnie ono zmianie!
        • vargtimmen Re: No i dobrze... 24.11.10, 07:21
          jot-es49 napisał:

>
          > Może niektórym generałom przypomniało się co znaczy Godność i Honor Żołnierza Polskiego.

Czy chodzi o to peerelowskie czasopismo?

Bo godność i honor oficera, który donosił na kolegów, wybrał za idola sowieckiego generała, robił w wojsku czystki, za narodowość, wysłał armię na czeskich cywilów, wydał rozkaz strzelania na wybrzeżu, rozwalił "Solidarność", a gdy rządził, SB inwigilowała i łamała ludzi, torturowała i mordowała - nie istnieje.

MNIEJ NIŻ ZERO.

Akurat się nadaje, jako gość p. Komorowskiego, byle honorowy, byle honorowy...
          • camille_pissarro dodałbym tylko, że ten "człowiek honoru" 24.11.10, 07:36
            ( określany tym mianem przez demiurga III RP ) mając pełnię władzy nad Wisłą ( mowa o stanie wojennym i okresie kilku następnych lat ) nie popełnił żadnych , nawet najmniejszych reform w sferze ekonomii , doprowadzając kraj na skraj przepaści.Lata rządów W.Jaruzelskiego to wyrwane z życia kilka lat pokolenia , które wówczas wchodziło w dorosłe życie.To lata marazmu i wszelkiej stagnacji, powiedziałbym nawet regresji w porównaniu z "otwarciem nowej karty" przez towarzysza Gierka na początku lat 70'tych....
            • vargtimmen Re: dodałbym tylko, że ten "człowiek honoru" 24.11.10, 07:49

> ( określany tym mianem przez demiurga III RP ) mając pełnię władzy nad Wisłą (
              > mowa o stanie wojennym i okresie kilku następnych lat ) nie popełnił żadnych ,
              > nawet najmniejszych reform w sferze ekonomii , doprowadzając kraj na skraj prz
              > epaści.Lata rządów W.Jaruzelskiego to wyrwane z życia kilka lat pokolenia , któ
              > re wówczas wchodziło w dorosłe życie.To lata marazmu i wszelkiej stagnacji, pow
              > iedziałbym nawet regresji w porównaniu z "otwarciem nowej karty" przez towarzys
              > za Gierka na początku lat 70'tych....

Tak, całkiem się zgadzam. Ale to nie były lata zmarnowane; hodowani byli (przez pana generała) ludzie i struktury na czasy pieriestrojki i następne.
              • camille_pissarro Re: dodałbym tylko, że ten "człowiek honoru" 24.11.10, 07:56
                Owszem, te lata nie były zmarnowane z punktu widzenia młodych genseków zdobywających wówczas szlify takich jak A.Kwaśniewski,J. Jaskiernia czy L.Miller et consortes...
            • venus99 Re: dodałbym tylko, że ten "człowiek honoru" 24.11.10, 08:01
              w przeciwieństwie do miernoty Jarka,który wybudował 3 miliony mieszkań i ekonomicznie zrewolucjonizował kraj.przy pomocy swoich sojuszników- meneli i kryminalistów z samoobrony.
          • jot-es49 Re: No i dobrze... 24.11.10, 07:58
            vargtimmen - widzę, że nienawiść przesłania ci zdolność postrzegania. Jedyne z czym się z twoim wywodem zgadzam to nagonka antysemicka w wojsku. W pozostałych przypadkach, jego odpowiedzialność była jedynie moralna i tylko jako taką można ją rozpatrywać.
            Ja jednak napisałem o czymś zupełnie innym. Jaruzelski z całej swojej politycznej i moralnej odpowiedzialności uczynił rachunek sumienia. Uczciwie przyjął na siebie wszystkie obwinienia i te słuszne i całkiem absurdalne. Przeprosił publicznie całe społeczeństwo.
            To, że nie strzelił sobie w głowę - to jedynie zasługa bliskich mu ludzi, którzy gotowi byli wraz z nim przyjąć wspólną odpowiedzialność.
            On nigdy nie udawał idioty jak Czaban generał - odpowiedzialny za wyszkolenie w Wojskach Lotniczych, który nie ma pojęcia do tej pory kto podjął decyzję w sprawie rezygnacji ze szkolenia na symulatorach, choć w momencie jej podejmowania za szkolenia odpowiadał on! Po katastrofie stwierdził, że te szkolenia były nie potrzebne.
            Zginęło 96 osób (o Casie nie wspomnę).
            Ofiar udokumentowanych stanu wojennego było 88 na 122 przypadki zaginięcie (o 3 osobach wiadomo, że są za granicą). Grudzień 1970 - to 39 ofiar śmiertelnych.
            I za to wszystko Jaruzelski kajał się publicznie, choć jako żywo na wiele z nich żadnego wpływu nie miał.
            Generalicja odpowiedzialna, choćby nawet tylko moralnie, za Casę, Bryzę i Tu-154 nawet jednego słowa skruchy nie okazała. Oskarża wszystkich innych!
            Czujesz tą różnicę?
            Wiesz teraz o czym ja pisałem?
            Nie mam zamiaru cię przekonywać do zmiany twoich poglądów. Ani mi to w głowie.
            Chciałbym abyś jedynie zrozumiał dlaczego ja tak to traktuję.
            Uda się czy nie uda - zawsze próbować warto!
        • zuzkazuzka111 Jaruzelski od 20 lat powinien gnić w więzieniu 24.11.10, 09:09
          za stan wojenny i zabitych ludzi.
      • vargtimmen Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 07:25
        maciej508 napisał:

> I bardzo dobrze że zaproszony Jaruzelski, zobaczymy jaki absmak ma poseł Kaczyń
        > ski,to celowa robota PO i słusznie.Niech ten wódz z pisu się wypowie to będzie
        > dalsza jego kompromitacja a oto chodzi PO.

Tak, to prowokacja wobec PiS i ludzi myślących, ale nie tylko. To także umyślne przesuwanie granicy re-sowietyzacji Polski.

Chodzi o to, żeby Kaczyński (słusznie) się wściekł i by ciemny lud zaakceptował Jaruzelskiego z tego powodu, że Kaczyński się wścieka.
        • camille_pissarro ;-))) mocne n/t 24.11.10, 07:39

• camille_pissarro I jeszcze jedno.Mam satysfakcję, ze nie głosowałem 24.11.10, 07:42
          na B.Komorowskiego.Miałem jakieś przeczucie, że na tych werbalnych lapsusach się nie skończy ;-)))
          • vargtimmen Re: I jeszcze jedno.Mam satysfakcję, ze nie głoso 24.11.10, 07:52

> na B.Komorowskiego.Miałem jakieś przeczucie, że na tych werbalnych lapsusach się nie skończy ;-)))

To i dobrze, ale tu się nie ma z czego śmiać, bo nie wiadomo, kiedy on był szczerszy: popełniając lapsus. czy go korygując...
          • venus99 Re: I jeszcze jedno.Mam satysfakcję, ze nie głoso 24.11.10, 08:02
            gdybym ja był Komorowski to wstydziłbym się gdybyś na mnie głosował.
        • venus99 Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 08:00
          na temat stanów emocjonalnych prezesa PiS winni wypowiadać się psychiatrzy.
          • camille_pissarro Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 08:03
            A w kwestii składu gremium biorącego udział w posiedzeniach RBN zarówno geriatrzy jak i wymiar sprawiedliwości...
            • venus99 Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 08:07
              Jarek się wybiera?
              • kami.312 Re: "Ślepowron" zaproszony na posiedzenie RBN ;-) 24.11.10, 20:25
                venus99 napisał:

> Jarek się wybiera?

A cóż on mógłby tam wnieść?
        • sclavus ????? 24.11.10, 16:14
          Póki co, to ty się wściekłeś...
          PeeS - PiS i ludzie myślący.... - dziwne zestawienie... bardzo dziwne!
    • golden6women nowe oznakowania mostów w Polsce 24.11.10, 08:02
      podają tonaże dla czołgów np. w Opolu.Kiedy zaczeła się tym interesować tamtejsza prasa znaki usunieto! Coś czerowoarmiści knują!
    • zuzkazuzka111 Wyjdzie na jaw prawda o zamachu 24.11.10, 09:01
      i będą wprowadzać stan wojenny, jak on.
      Przygotowują się...
      • x2468 Re: Wyjdzie na jaw prawda o zamachu 24.11.10, 10:14
        Jedno jest pewne.W Slepowronach bilans wyszedl na zero.Na miejscu oferowanym Slepowronowi Kaczynskiemu zasiadzie Slepowron Jaruzelski.Z tym ze Jaruzelski ma prawdziwie polskie pochodzenie.
      • sclavus Którędy???? :( 24.11.10, 16:11

• sclavus Biedactwo! 24.11.10, 16:05
      Cóś mi się zdaje, że chciałeś się wymądrzyć i zafundowałeś sobie... coup de tête... w mur!
      A może zechcesz się zdecydować i doprecyzujesz, czy myślał o coup de tête, czy o coup d'état?
      Tym niemniej - jeśli już sprecyzujesz - i jedno, i drugie to bzdura!!
      Ale cóż!
      Wolno ci bzdurzyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka