Dodaj do ulubionych

A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weissowi.

27.11.10, 16:57
Dziś w programie M.Mellera profesor, wyjaśnił dlaczego Polska ma nie najlepszy wizerunek na świecie.Po pierwsze dlatego, że Niemcy po przeistoczeniu z totalitarnego, faszystowskiego państwa w sprawnie funkcjonujące liberalną demokrację, sprytnie uciekli od wizerunku kraju faszystowskiego, tego , który wywołał drugą wojnę światową.
Pyta się Szewach Weiss, kto dziś w świecie używa terminu koncentracyjny obóz Auschwitz ? Kto wspomina o Dachau ? Mówi się wyłącznie o obozach koncentracyjnych w Polsce takich jak Oświęcim, Majdanek ( i to na każdym kroku musimy prostować, żądać sprostowań ).Dalej profesor prawi, że owszem były także nad Wisłą nie przynoszące Polsce chluby, Jedwabne, kielecki pogrom, ale zaraz dodaje, to Polska nie kolaborowała z Niemcami w przeciwieństwie np. do Francji, Węgier, Słowacji, to przecież w Polsce jest najwięcej Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata.
No właśnie, a to co zrobił Adam Michnik wraz z Janem Tomaszem Grossem, to było przedsięwzięcie, które poprawiało wizerunek naszego kraju w świwecie ? Tu dodam od siebie, któż nie pamięta A.Michnika jak jeszcze 4 lata temu zorganizował sobie polityczne tournée po ważniejszych socjaldemokratycznych redakcjach Europy opowiadając jak to Polska stacza się z demokratycznej ścieżki rozwoju, ba że zagrożone są demokratyczne reguły gry nad Wisłą - już nie chcę wspominać, kto mu przychodził z tym w sukurs...
Konkludując Adam Michnik to człowiek , który dba wyłącznie o partykularne interesy, niech zatem zaszyje się w swym redaktorskim pokoju na Czerskiej, niech sobie powiesi przyznany mu Order Orła Białego za zasługi w walce o niepodległość RP na ścianie , niech się kontentuje z faktu jego posiadania, ale niech nie wyściubia nosa poza gmach na Czerskiej, bo do tej negatywnej opinii o RP w świecie też dołożył swoją cegiełkę...
W porównaniu z Szewachem Weissem prawdziwym ambasadorem Polski w świecie Adam Michnik jest dziś tylko rentierem swej opozycyjnej działalności w okresie PRL...

Obserwuj wątek
    • etta2 [...] 27.11.10, 17:34
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • dupetek Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 17:55
        A co ma ocena demokracji za IV RP dokonana przez Michnika z wizerunkiem Polaka antysemity? Dlaczego za ten wizerunek miałby odpowiadać Michnik?
        • humbak Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:06
          Dlaczego media odpowiadają za wizerunek czyjkolwiek gdziekolwiek?:)
          • dupetek Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:13
            Stawiasz szeroko temat. Ja odpowiadam Kamilkowi na jego konkretne zagajenie:)

Z rozpędu dopisałem się pod Ettą2, jest to pomyłka.
            • humbak Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:20
              To że pisałeś do naszego malarza samozwańca jest dość oczywiste.
              A to że Michnik ma wiele wspólnego z naszym wizerunkiem na świecie też musi być oczywiste dla każdego kto wie kim on jest. I nie mam tu na myśli żadnych szczególnych teorii spikowych. Facet jest niezwykle ważną postacią w świecie naszej polityki i mediów. Dziennik przez niego stworzony jest często cytowany w naszych i zagranicznych mediach. Nie da się temu zanegować. Relatywnie łątwo może/mógł wpływać on na nasz wizerunek na świecie. A co pisała GW o antysemityzmie w Polsce chyba każdy kto ją czytał w miarę regularnie wie.
              • dupetek Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:38
                Kamilek zarzucił Michnikowi, że przez jego ocenę demokracji w Polsce z przed czterech lat teraz mamy doklejoną brodę żydożerców:) Tak wynika z jego postu.
                Nie odniosłem wrażenia żeby GW psuła nam wizerunek. Media prawicowe robią to zdecydowanie.
                • camille_pissarro Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:00
                  Niestety niezbyt precyzyjnie odczytałeś moje spostrzeżenia.Pierwsza kwestia to kwestia co zaszkodziło wizerunkowi Polski za granicą, o której prawił profesor Szewach Weiss.Tu jest mowa o przyprawionej Polakom gębie antysemity, w którym to procesie niestety miał tez udział A.Michnik i okręt flagowy Agory.
                  Natomiast ja dodałem od siebie już tylko ( na marginesie ), że i postawa samego Adama Michnika miała bezpośredni wpływ na kształtowanie naszego wizerunku w świecie , przytoczyłem tu jego pamiętny rajd po redakcjach gazet zachodniej Europy.Pierwsze z drugim nie ma z sobą nic wspólnego, miało jednak wpływ na kształtowanie naszego wizerunku w świecie...
                  • dupetek Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:12
                    Bardziej nośne w świecie są co i rusz pojawiające się w prawych mediach wyskoki antysemickie.
                    Do GW można mieć tylko pretensję, że zbyt miałko mówi/mówiła o prożydowskich działaniach Polaków w naszej historii!

Wizerunek państwa, to nie tylko media, Weiss ujął to na przykładzie Niemiec. To jest zadanie dla wszystkich, a polityków szczególnie!
                    • venus99 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:49
                      a nie dziwi cię,że wiele osób tak niechetnie przyznaje się do pomocy udzielanej Żydom?mieszkający w Piszu ludzie zamieszani w mord w Jedwabnem żyli sobie spokojnie przez całe lata,człowiek,który ratował Żydów z Jedwabna był przez wiele lat prześladowany przez otoczenie.zadanie dla polityków....a co zrobić z takimi ludźmi jak Rydzyk,niejaki podobno profesor JRNowak,Michalkiewicz,ludzie z naszego dziennika.gazety polskiej i wielu,wielu,bardzo wielu innych?
                      • dupetek Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:53
                        Mnie to nie dziwi! Zgadzam się z Tobą.

Ale i tak dla prawicy, to wina Michnika i spisku!
                    • camille_pissarro Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:51
                      Do GW można mieć tylko pretensję, że zbyt miałko mówi/mówiła o prożydowskich działaniach Polaków w naszej historii!
                      ===========

No właśnie.Ponadto chciałbym zauważyć, że stanowisko władz Izraela jest odmienne od tej od jątrzącej, permanentnej akcji środowiska Żydów w USA w stosunku do naszego kraju. Relacje Tel Aviv <=> Warszawa są obecnie najlepsze w całej Europie.Owszem wizerunek państwa za granicą to nie tylko media, to także sprawne działanie aparatu państwowego poza granicami naszego kraju, wszelkie akcje promujące nasz kraj, takie jak chociażby tego rok,u obchody dwóchsetlecia urodzin Fryderyka Chopina.Jednak najważniejszą rolę spełniają tu media , a przedsięwzięcie pod nazwą Agora jest przedsięwzięciem jak najbardziej medialnym...
                      • ayran Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:59
                        camille_pissarro napisał:

> Relacje Tel Aviv <=> Warszawa są obecnie najlepsze w ca
                        > łej Europie.

W rzeczy samej. Relacje Tel Awiw - Warszawa, to najlepsze w całej Europie relacje Tel Awiw - Warszawa. Nigdzie w Europie relacje Tel Awiw - Warszawa nie są tak dobre.
                  • venus99 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:34
                    nie ma co przyprawiać gęby bo takie są fakty.Polska jest krajem antysemitów i ksenofobów.narodowa prawica na spółkę z prokuraturą usilnie to potwierdzają.nigdzie w Europie nie ma tylu nazistowskich napisów na murach i takiej tolerancji prawa(mała szkodliwość społeczna(!!!!) czynu) jak w Polsce.nawet to forum roi się od antysemickich wpisów.
                    nic więc dziwnego,że wizerunek Polski jest jaki jest.
                    • ultrabezstronny Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 20:43
                      On nie dorasta do pięt swojej sfałszowanej "legendy".
                      Przed śmiercią odkrył to Jacek Kuroń,ale już ....nikt Go nie słuchał.
                      A wulgarny hochsztapler ,mitoman,manipulator triumfuje w smutnym kolorze ...biel ...orla...
                      • mike.recz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 20:57
                        To mu trzeba było tej "legendy" nie fałszować a nie mieć teraz pretensje do garbatego.
                      • venus99 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 21:13
                        ten post nie ma nic wspólnego z moim.
      • czarnygrom333 [...] 27.11.10, 17:58
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • ayran Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:03
          Widzę, że nasz pisiorro znalazł godnego siebie rozmówcę.
        • cymber.gaj Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:16
          czarnygrom333 napisał:

wkrotce bedzie wisial na jednym z drze
          > w z Bydgoszczy do Koronowa.Beda tam wisieli slawni i zasluzeni dla Polski!!!!!!
          > !!!!!!!!!!!!!!bedzie to tz droga bohaterow.

Marzy ci się rewolucja? Chętnie byś sobie bezkarnie pomordował, co? Niedoczekanie, bydlaku. Siądź gołą doopą w zimną wodę i zastanów się nad sobą - zanim kogoś zadźgasz i wylądujesz na resztę życia w pierdlu.
          • ayran Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:43
            Chyba zbytnio przejąłeś się tym sfrustrowanym idiotą klepiącym swoje nieskładne dyrdymały zza Wielkiej Wody.
    • ayran BTW.. 27.11.10, 18:13
      camille_pissarro napisał:

> Pyta się Szewach Weiss, kto dziś w świecie używa terminu koncentracyjny obóz Au
      > schwitz ?
      >

Wszyscy, w prawie każdym kraju, kiedy mówią o obozach koncentracyjnych z czasów drugiej wojny światowej, na pierwszym miejscu wymieniają KL Auschwitz. O Oświęcimiu mówią co najwyżej Polacy.
      Najpewniej Weiss powiedział coś, czego po swojemu nie zrozumiałeś.
      • marta.von.zpalacu Re: BTW.. 27.11.10, 18:36
        ayran napisał:

> camille_pissarro napisał:
        >
        > Najpewniej Weiss powiedział coś, czego po swojemu nie zrozumiałeś.

Zrozumial dobrze tylko po swojemu przeinaczyl.
    • ave.duce Czy to powiedział Szewach Weiss, czy Ty 27.11.10, 18:39
      napisałeś sobie?

No właśnie, a to co zrobił Adam Michnik wraz z Janem Tomaszem Grossem, to było przedsięwzięcie, które poprawiało wizerunek naszego kraju w świwecie ?
    • mike.recz Giwuś, ja tu czarnegognoma333 pochwaliłem 27.11.10, 18:48
      bo mnie rozbawił a Ty mnie skalpelem potraktowałaś.
      • ave.duce Niezbadane są wyroki... 27.11.10, 18:50
        Admiralicji :)
        • mike.recz Tak jak i interpretacje 27.11.10, 18:54
          czyichś słów przez Kamilka. Nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać;)
          • ave.duce Re: Tak jak i interpretacje 27.11.10, 19:02
            Michnik nagle taki wpływowy? ;) Takie nic > wg pismaków z przedpokoju (vide: RAZ)?
    • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 18:57
      Szewach Weiss nie ma pięt. On ma od razu kolana.
    • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:03
      P. Weiss to niewatpliwie madry i rozsądny człowiek, niemniej pomysl troche szerzej bo to moze byc zabawa w dobrego i złego policjanta.

pozdrawiam
    • venus99 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.11.10, 19:27
      bo najlepiej zdaniem palanta camille_pissarro wizerunek państwa poprawiają łgarstwa i krętactwa.
    • na_sekunde Na szczęście Bronisław Wildstein o 2 głowy go 27.11.10, 23:44
      przerasta, wiec honor Polski mamy zachowany.
    • homoyaro Zbrodnia polska w Jedwabnem zaszkodzila Polakom 27.11.10, 23:45
      ale to nie Michnik mordowal i palil Zydow w Jedwabnem, Polacy to robili. Czy to zle przekazac to swiatu?
      • mike.recz Re: 28.11.10, 00:43
        homoyaro napisała: Zbrodnia polska w Jedwabnem zaszkodzila Polakom ale to nie Michnik mordowal i palil Zydow w Jedwabnem, Polacy to robili. Czy to zle przekazac to swiatu?

Delikatnie rzecz ujmując kłamiesz nie mówiąc nawet części prawdy jak tam było.
        Faktycznie w tym morderstwie brali udział Polacy na polskiej ziemi.
        Reżyserów, promotorów i aktorów było jednak dużo więcej o czym nie zapominaj.
        • polazrski Re: 28.11.10, 00:52
          mike.recz napisał:

> homoyaro napisała: Zbrodnia polska w Jedwabnem zaszkodzila Polakom ale to nie M
          > ichnik mordowal i palil Zydow w Jedwabnem, Polacy to robili. Czy to zle przekaz
          > ac to swiatu?
          >
          > Delikatnie rzecz ujmując kłamiesz nie mówiąc nawet części prawdy jak tam było.
          > Faktycznie w tym morderstwie brali udział Polacy na polskiej ziemi.
          > Reżyserów, promotorów i aktorów było jednak dużo więcej o czym nie zapominaj.

Mylisz sie. Polacy mordowali Zydow. Koniec kropka.
          www.jewish.org.pl/index.php?Itemid=62&id=395&option=com_content&task=view
          • x2468 Re: 28.11.10, 01:07
            Kto na polskich murach maluje szubienice z napisami "jude",kto na polskich stadionach wrzeszczy; "Zydy do gazu"kto jak nie rydzykowa tluszcza darla sie do reporterow tvn"zydy raus"? Kto stal na pgrzebie profesora Geremka z transparentem"dziekujemy ci Boze ze go zabrales"?Te obrazki widzi kazdy ktory choc na pare godzin zawita do Polski.Wiec nie pieprz pisuarowy matolku ze ktos nam gebe dorabia.Nikt nie jest w stanie tego zrobic tak skuteczne jak prawdziwie polska,prawicowa swolocz.
          • mike.recz Re: 28.11.10, 01:07
            polazrski napisał:

> mike.recz napisał:
            >
            > > homoyaro napisała: Zbrodnia polska w Jedwabnem zaszkodzila Polakom ale to
            > nie M
            > > ichnik mordowal i palil Zydow w Jedwabnem, Polacy to robili. Czy to zle p
            > rzekaz
            > > ac to swiatu?
            > >
            > > Delikatnie rzecz ujmując kłamiesz nie mówiąc nawet części prawdy jak tam
            > było.
            > > Faktycznie w tym morderstwie brali udział Polacy na polskiej ziemi.
            > > Reżyserów, promotorów i aktorów było jednak dużo więcej o czym nie zapomi
            > naj.
            >
            > Mylisz sie. Polacy mordowali Zydow. Koniec kropka.
            > www.jewish.org.pl/index.php?Itemid=62&id=395&option=com_content&task=view

Po raz kolejny czytasz bez zrozumienia ale przepełniony wzmożeniem moralnym.
            • polazrski Re: 28.11.10, 01:12
              majk napisal:
              Reżyserów, promotorów i aktorów było jednak dużo więcej o czym nie zapomi
              > naj.
              To ty jestes "wzmozony moralnie". Ja stwierdzam fakt. I jeszcze dodaje link.
              • mike.recz Re: 28.11.10, 01:22
                Link jak sama nazwa wskazuje zawsze głosi prawdę, zawsze objawioną.
                Już raz Rulewskim się obstawiałeś jako tego samego typu objawienie.
                Nie, żeby było powiedziane w razie jeżeli naprawdę nie uważasz za stosowne nieraz dostrzec
                jakichś tam niuansów. Nie próbuję nawet wyszukać usprawiedliwienia Polakom biorącym udział
                w tej zbrodni. Kwaśniewski przepraszał za tę część Polski, która się poczuwa, za mnie również
                choć swojego czasu uważałem że zrobił błąd i mógł zrobić to inaczej i w innych okolicznościach.

Polacy nie byli tam jedynymi winnymi tej ku.ewskiej masakry przeprowadzonej z rozmysłem.

Dotarło czy wciąż link rządzi?
                • polazrski Re: 28.11.10, 01:34
                  Nie osmieszaj sie.
                  • mike.recz Re: 28.11.10, 01:39
                    polazrski napisał:

> Nie osmieszaj sie.

Dopóki nie zrozumiesz co oznacza kombinacja operacyjna, gra, rozegranie, nie rozmawiajmy
                    gdziekolwiek. Bardzo proszę.
                    • polazrski Re: 28.11.10, 02:02
                      Niestety, dalej sie wyglupiasz, wiec pozostaje przy swojej opinii o tobie z watku o Rulewskim.
                      • mike.recz Re: 28.11.10, 02:30
                        polazrski napisał:

> Niestety, dalej sie wyglupiasz, wiec pozostaje przy swojej opinii o tobie z wat
                        > ku o Rulewskim.

Czyli powtarzasz jego brednie o spadku zaufania w NATO, brawo.
                        • polazrski Re: 28.11.10, 02:31
                          Czyli koniec dyskusji, glupolu.
                          • mike.recz Re: 28.11.10, 02:36
                            polazrski napisał:

> Czyli koniec dyskusji, glupolu.

Faszysta i komunista. Dodatkowo leń intelektualny.
        • homoyaro Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 00:54
          i nie uda ci sie zrzucic tego na innych niz Polacy. Po;lacy mordowali razem z Niemcami w Jedwabnem, co duzo mowi o podobienstwie tych dwoch grup, przynajmiej w dzielonej nienawisci antysemickiej. I do dzis mozna czytac tutaj na forum polska nienawisc antysemityzm. Rydzyk to Polak i antyseita w radiu, gazecie i TV. Tez Polak!
          • mike.recz Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 01:08
            homoyaro napisała:

> i nie uda ci sie zrzucic tego na innych niz Polacy. Po;lacy mordowali razem z N
            > iemcami w Jedwabnem, co duzo mowi o podobienstwie tych dwoch grup, przynajmiej
            > w dzielonej nienawisci antysemickiej. I do dzis mozna czytac tutaj na forum p
            > olska nienawisc antysemityzm. Rydzyk to Polak i antyseita w radiu, gazecie i TV
            > . Tez Polak!

To straszne, to przerażające. Masz coś jeszcze do powiedzenia?
            • woda_woda Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 01:40
              mike.recz napisał:

> To straszne, to przerażające. Masz coś jeszcze do powiedzenia?

Ja mam. Kompromitujesz się.
              • mike.recz Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 01:50
                woda_woda napisała:

> mike.recz napisał:
                >
                > > To straszne, to przerażające. Masz coś jeszcze do powiedzenia?
                >
                > Ja mam. Kompromitujesz się.

Super. W tym wątku oczy, w których ja się skompromitowałem są dla mnie naprawdę
                cennym drogowskazem.
                • woda_woda Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 01:56
                  mike.recz napisał:
                  > Super. W tym wątku oczy, w których ja się skompromitowałem są dla mnie naprawdę
                  > cennym drogowskazem.

Miło mi, że przyznajesz, iz w Polsce istniał prezedwojenny, wojenny i powojenny antysenityzm.
                  • mike.recz Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 02:34
                    woda_woda napisała:

> mike.recz napisał:
                    > > Super. W tym wątku oczy, w których ja się skompromitowałem są dla mnie na
                    > prawdę
                    > > cennym drogowskazem.
                    >
                    > Miło mi, że przyznajesz, iz w Polsce istniał prezedwojenny, wojenny i powojenny
                    > antysenityzm.

Przecież tego nikt zdrowy nie kwestionuje. Istotny problem polega na tym że Ty próbujesz wszystko rozciągać i rozszerzać do granic możliwości przyjęcia przez zdrowego człowieka.
                    To Ty masz problem z żydowstwem a nie ja. Tobie siedzi w głowie Dmowski, Moczar, Jaruzelski, a nie mi. To Ty z kimś porozmawiaj przy kawie/herbacie czy z Tobą jest w 2010
                    roku wszystko ok.
                    • woda_woda Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 02:43
                      mike.recz napisał:

> To Ty masz problem z żydowstwem a nie ja.

Daruj sobie tanie psychoanalizy. Ja zajmuję się tematem "zawodowo", czyli bez emocji.
                      Poniekąd.

Proponuję na początek, abyś wyobraził sobie strach przed sąsaiadem, o ile umiesz.

• mike.recz Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 02:53
                        woda_woda napisała:

> mike.recz napisał:
                        >
                        > > To Ty masz problem z żydowstwem a nie ja.
                        >
                        Daruj sobie tanie psychoanalizy. Ja zajmuję się tematem "zawodowo", czyli bez emocji.
                        Poniekąd.

Wobec tego tania intelektualnie musi być Twa publicystyka skoro piszesz w taki sposób.

Proponuję na początek, abyś wyobraził sobie strach przed sąsaiadem, o ile umiesz.

Być może dużo lepiej od Ciebie. Taka różnica że to ja myślę, a Ty z lekkością palców szufladkujesz jak bezmyślne dziecię.
                      • qqazz Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 16:01
                        Znaczy co zawodowo zajmujesz się tropieniem antysemitów?
                        To raczej zajecie wymagajace jakiegos specyficznego poczucia misji.

pozdrawiam
                        • polazrski Re: Pogrom w Kielcach tez zrobili Polacy 28.11.10, 16:18
                          qqazz napisał:

> Znaczy co zawodowo zajmujesz się tropieniem antysemitów?
                          > To raczej zajecie wymagajace jakiegos specyficznego poczucia misji.
                          >
                          >
                          > pozdrawiam

Nie tropi, glupcze, tylko reaguje na antysemityzm takich jak ty i mondrali jak majk.
    • mike.recz polazrski żyje czy spać poszedł. 28.11.10, 01:30
      Bo ja zaraz również się udaję więc pytam czy tłumaczyć coś trzeba czy zrozumiałeś.
      • polazrski Re: majk, prozna twoja gadanina. 28.11.10, 02:04
        mike.recz napisał:

> Bo ja zaraz również się udaję więc pytam czy tłumaczyć coś trzeba czy zrozumiał
        > eś.

Jestes zwykly glupiec.
        • mike.recz Re: majk, prozna twoja gadanina. 28.11.10, 02:35
          polazrski napisał:

> mike.recz napisał:
          >
          > > Bo ja zaraz również się udaję więc pytam czy tłumaczyć coś trzeba czy zro
          > zumiał
          > > eś.
          >
          > Jestes zwykly glupiec.
          >
          A Ty faszysta i antysemita. Zadowolony?
          • polazrski Re: majk, prozna twoja gadanina. 28.11.10, 02:39
            I jezor masz do tego odpowiedni, palancie.
            • mike.recz Re: majk, prozna twoja gadanina. 28.11.10, 02:45
              Nie rozmawiasz o faktach tylko rzucasz stereotypami. Chociaż to zrozumiałeś.
    • woda_woda Szewach Weiss 28.11.10, 01:32
      jest z kościami dobry człowiek, ale to w Polsce antysemityzm był bardzo silny, tudzież w czasie wojny, a i dziś jest żywy antysemityzm bez Żydów.
      • mike.recz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 01:41
        woda_woda napisała:

> jest z kościami dobry człowiek, ale to w Polsce antysemityzm był bardzo silny,
        > tudzież w czasie wojny, a i dziś jest żywy antysemityzm bez Żydów.

U nas obecnie jest ten bez Żydów. Bo albo ich wytłukli albo Jaruzelski pogonił. Niestety została ich garstka choć w naszej krwi sporo.
        • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 01:43
          mike.recz napisał:

> U nas obecnie jest ten bez Żydów.

Właśnie. Jest to dowód na to, jak wśród Polaków silne są resentymenty "wyssane z mlekiem matki".

I dziś są antysemici, choć Żydów nietu.

• mike.recz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 01:49
            woda_woda napisała:

> mike.recz napisał:
            >
            >
            > > U nas obecnie jest ten bez Żydów.
            >
            > Właśnie. Jest to dowód na to, jak wśród Polaków silne są resentymenty "wyssane
            > z mlekiem matki".
            >
            > I dziś są antysemici, choć Żydów nietu.
            >
            Nic na to nie poradzę, mogę ewentualnie starać się przeciwdziałać wszelakiemu rasizmowi.
            Bo wiesz, traktowanie akurat Żydów jako jedynych, najbardziej poszkodowanych mi również śmierdzi rasizmem.
            • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 01:53
              mike.recz napisał:
              > Bo wiesz, traktowanie akurat Żydów jako jedynych, najbardziej poszkodowanych mi
              > również śmierdzi rasizmem.

Serio "najbardziej poszkodowani" trąci ci rasizmem?
              Pretensje kieruj do pana Hitlera i jego (również polskich) popleczników za żydowski Holocaust.
              • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:04
                Jakieś konkrety czy tylko powielanie zagranicznych oszczerstw?

pozdrawiam
                • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:06
                  qqazz napisał:

> Jakieś konkrety czy tylko powielanie zagranicznych oszczerstw?
                  >
                  >
                  >
                  > pozdrawiam

Masz konkret, glupcze:
                  wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Profesor-uniwersytetu-zawieszona-za-slowa-Ty-Zydowo,wid,12776275,wiadomosc.html?ticaid=1b523&_ticrsn=3
                • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:07
                  qqazz napisał:

> Jakieś konkrety

Oczywiście, konkrety. Ty, qqazz, też antysemita jesteś. Choć bywają gorsi od ciebie.
                  • mike.recz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:43
                    woda_woda napisała:
                    Oczywiście, konkrety. Ty, qqazz, też antysemita jesteś. Choć bywają gorsi od ciebie.

Klasyka, zero argumentów więc nazwałaś "faszystą".
                    Prawo Godwina się kłania. Wypadłaś właśnie z gry jako rozmówczyni.
                    Dumna jesteś z tego?
                    • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:53
                      mike.recz napisał:

> woda_woda napisała:
                      > Oczywiście, konkrety. Ty, qqazz, też antysemita jesteś. Choć bywają gorsi od ci
                      > ebie.
                      >
                      > Klasyka, zero argumentów więc nazwałaś "faszystą".
                      Nie, nazwałam antysemitą - mw oparciu o wcześniejsze jego wypowiedzi - więc nie kłam.

> Wypadłaś właśnie z gry jako rozmówczyni.
                      > Dumna jesteś z tego?

Nie, oczywiście - z czego niby mam być dumna w tym wypadku?
                      A że wypadłam dla ciebie jako rozmówca? I dobrze. Nie wnosisz nic do rozmowy poza stereotypem.
                  • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:48
                    Uj poraził mnie twój "argument" ale gwoli ścisłości antysemitą jestem i co w zwiazku z tym?
                    Czy to cos gorszego niz niechęć do Ruskich albo do naszych kruchtowych nacjonalistów i ich obyczajów?
                    Niemniej w dalszym ciągu czekam na konkrety.

pozdrawiam
                    • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:59
                      qqazz napisał:

> Uj poraził mnie twój "argument"

Niepotrzebie :)
                      Doskonale zdaję sobie sprawę, jaka jest mentalność Polaków, wiem też, że "antysemityzm bez Żydów" to objawa raczej głupoty, niż właściwy antysemityzm.

Na szczęie polska młodzież jest coraz dalej od przedwojennego i powojennego polskiego antysemityzmu, i to jest ważne.

• mike.recz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 03:02
                      qqazz napisał:
                      Uj poraził mnie twój "argument" ale gwoli ścisłości antysemitą jestem i co w zwiazku z tym?
                      Czy to cos gorszego niz niechęć do Ruskich albo do naszych kruchtowych nacjonalistów
                      i ich obyczajów?
                      Niemniej w dalszym ciągu czekam na konkrety.

Jestem daleki bardzo od endecji którą reprezentujesz ale rozmowa tu jest skandalem.
                      Często naprawdę nie chce mi się bronić lewicy gdy nie ma jakichkolwiek argumentów do
                      zaoferowania w jakiejkolwiek debacie gdzie trzeba posługiwać się argumentami.
                      • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 03:19
                        Mnie po prostu najzwyczajniej w świecie mierzi przyczepiania łatki antysemityzmu komus z kim się ktos nie zgadza poglądami, co w tym antysemityźmie jest takiego strasznego? Czy to coś gorszego niz niechęć do Ruskich czy Niemców?
                        A juz wyjątkowo mierzi mnie wpisywanie naszej polskiej niechęci do Żydów (często mającej mocnae racjonalne podstawy historyczne) i ich obyczajów cywilizacyjnych w tematyke holokaustu.

pozdrawiam
                        • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 03:25
                          qqazz napisał:

> co w tym antysemityźmie jest takie
                          > go strasznego?

Nic takiego - spalimy sobie z pożarskim całą twoją rodzinę a to, czego nie uda się spalić, zaszczujemy, OK?

A potem zrobimy z ciebie wroga numer jeden, chcesz?
                          • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 13:51
                            woda_woda napisała:

> qqazz napisał:
                            >
                            > > co w tym antysemityźmie jest takie
                            > > go strasznego?
                            >
                            > Nic takiego - spalimy sobie z pożarskim całą twoją rodzinę a to, czego nie uda
                            > się spalić, zaszczujemy, OK?
                            >
                            > A potem zrobimy z ciebie wroga numer jeden, chcesz?

Wiesz aby o czym piszesz?

pozdrawiam
                          • qqazz Ciekawie prawisz 28.11.10, 15:33
                            ani Ja ani zaden ze znanych mi antysemitów nie ma takich ciągot, ale widać u was inne standardy i obyczaje panują.

pozdrawiam
                        • mietowe_loczki Re: Szewach Weiss 28.11.10, 09:45
                          Dlaczego antysemityzm przeciwstawiasz niechęci do Ruskich, czy Niemców? Przecież te wszystkie trzy postawy można wrzucić do jednego wora. Naprawdę nie masz się czym szczycić - rasizm jest zaprzeczeniem wszystkiego tego, dokąd ewaluowała nasza cywilizacja, zaprzecza ideom Oświecenia i Renesansu. Założę się, że gdyby przyszło ci żyć w czasach Hitlera, maszerowałbyś dumnie przed swoim fuhrerem i wyciągał łapę, żeby pozdrowić barmana.
                          • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 13:50
                            1. faktycznie mozna a nawet należy to wsadzić do jednego wora, ale sa tacy którzy antysemityzm traktuja jako coś szczególnego.
                            2. to, ze kogoś nie lubię, że nie przepadam za jego obyczajami etc... z rasizmem akurat nie musi miec nic wspólnego i zazwyczaj nie ma moja droga.

pozdrawiam
                            • mietowe_loczki Re: Szewach Weiss 28.11.10, 15:03
                              1. Może dlatego, że przez ideologię, której hołdujesz, zginęło kiedyś prawie 6 mln osób.

2. Ależ ma i przestańmy szambo nazywać perfumerią.

Nie jestem dla ciebie "twoją drogą". Koleżanek poszukaj sobie wśród endecko-zwartoszczelionowych forumowiczek. Chociaż, co zauważam nie bez satysfakcji, większość z nich już nie przychodzi na to forum.
                              • qqazz Re: Szewach Weiss 28.11.10, 15:32
                                Ad1. Cóż to za ideologia?
                                Ad2. To, że tobie się cos wydaje nie znaczy, że tak jest.

pozdrawiam
                        • mietowe_loczki a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytanie 28.11.10, 10:39
                          i byłabym wdzięczna, gdybyś mógł na nie odpowiedzieć, najlepiej jak najbardziej jednoznacznie. Piszesz wprost, że antysemityzm nie jest złem, tak samo, jak nie jest złem nieuzasadniona niechęć do Niemców, czy Ruskich. Rozumiem, że to samo rozszerza się na Polaków, bo chyba zgodzisz się, że tu nie można "dyskryminować". I teraz, do rzeczy. Kiedyś w pewnym dużym europejskim mieście na literę B., stolicy bardzo liczącego się miasta w zachodniej Europie, o mało co nie odmówiono mi wcześniej zarezerwowanego noclegu w hotelu po tym, jak jego właściciel, który mnie zresztą obsługiwał, dowiedział się, że jestem z Polski. Bez wnikania w szczegóły - to był ten powód. Teraz - byłbyś łaskaw zadeklarować się i i jakoś to jednoznacznie skomentować? Tylko, proszę, nie rozmywaj, nie mydl, nie dywaguj i nie snuj sobie domysłów.
                          • qqazz Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 13:47
                            Nie snuje domysłów i nie dywaguje, tak samo jak my mozemy kogos nie lubić tak mozna nie lubic nas, właściciel ma prawo przyjmowac gosci jakich chce ale skoro przyjął rezerwacje to się wobec ciebie zobowiazał i bez względu na jego stosunek do ciebie i twojego pochodzenia powinien umowy dotrzymać.
                            Mnie tam by nie przeszkadzało to, ze klient mojego hotelu przyjechał z Izraela czy z Moskwy więc za bardzo nie rozumiem, no chyba, ze właściciel miał juz nie raz złe doswiadczenia z turystami z naszego kraju wtedy jego zachowanie jest dosc oczywiste, gdyby przykładowo w moim hotelu przybysze z konkretnego kraju regularnie wyczyniali burdy odstraszali innych gosci i narażali mnie na straty też bym przestał przyjmowac gości z tego kraju. No ale rezerwacja została jednak przyjeta i to zobowiazuje.

pozdrawiam
                            • 0-kajtek Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 13:54
                              Niestety nie jest tak . Goscie z Izraela robili kupę do umywalek na odjeździe a Szewach Weiss w Programie Pochanke , wyraził Przerażająca opinię , że w 39 roku, Niemcy wyzwolili Żydów od Polaków..................... a dopiero później za Żydów się wzięli.... Coś tu motacie.......
                            • mietowe_loczki Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 14:56
                              Prosiłam o jasny i klarowny komentarz do sytuacji, w której zostałam źle potraktowana, bo przyznałam się, z którego pochodzę kraju. Sobie dajesz prawo do nienawidzenia Żydów, nie widzisz nic złego w nienawiści do Rosjan i Niemców, a jemu odmawiasz nienawiści do Polaków? Czy jak mam rozumieć twój komentarz?
                              • qqazz Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 15:20
                                Napisałem chyba wystarczajaco jasno i zrozumiale ale jeżeli nie nadązasz to cóż moge na to poradzić? Po co w ogóle zadajesz pytania skoro sama sobie na nie odpowiadasz?
                                I gdzie ja pisałem o nienawiści? Jak juz to o niechęci czy o nielubieniu. Wiec nie kłam z łaski swojej komentujac moje i inne posty pisząc w swoim komentarzu o czyms czego nikt nie napisał.

pozdrawiam
                            • mietowe_loczki Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 16:11
                              qqazz napisał:

> Nie snuje domysłów i nie dywaguje,

Ależ snujesz nieuzasadnione domysły i dywagujesz poniżej, próbując usprawiedliwić tę nacjonalistyczną łajzę, jaką okazał się właściciel hotelu. Założę się, że rozpoznajesz w nim cząstkę siebie, dlatego tak bardzo próbujesz go bronić i usprawiedliwiać.

tak samo jak my mozemy kogos nie lubić tak m
                              > ozna nie lubic nas,

Pisz za siebie, zwartoszczelinowa istoto o wąskich horyzontach myślenia.

właściciel ma prawo przyjmowac gosci jakich chce ale skoro
                              > przyjął rezerwacje to się wobec ciebie zobowiazał i bez względu na jego stosune
                              > k do ciebie i twojego pochodzenia powinien umowy dotrzymać.

Naprawdę?

> Mnie tam by nie przeszkadzało to, ze klient mojego hotelu przyjechał z Izraela
                              > czy z Moskwy więc za bardzo nie rozumiem,

Oczywiście :)

no chyba, ze właściciel miał juz nie
                              > raz złe doswiadczenia z turystami z naszego kraju wtedy jego zachowanie jest d
                              > osc oczywiste,

Nie jest dość oczywiste. Moje zachowanie, ani zachowanie moich znajomych, nie dało mu żadnych podstaw, żeby mógł się zachowywać jak faszystowska świnia, którą jest. Nie obchodzi mnie, jakie miał doświadczenia z innymi ludźmi.

gdyby przykładowo w moim hotelu przybysze z konkretnego kraju re
                              > gularnie wyczyniali burdy odstraszali innych gosci i narażali mnie na straty te
                              > ż bym przestał przyjmowac gości z tego kraju.

Tak, wiem. Sam się przyznałeś, że jesteś zwykłym pieprzonym rasistą, więc co mi po takich wyznaniach.

No ale rezerwacja została jednak
                              > przyjeta i to zobowiazuje.

Naprawdę? Tylko dlatego?

> pozdrawiam

Na marginesie, właściciel hotelu sam potem się przyznał, z dumą, a jakże, że jest nacjonalistą i przedstawicielem małego regionu w tym kraju, który to region ma pewne tendencje separatystyczne. Po jaką cholerę prowadził firmę w centrum stolicy państwa, które go "zniewala", pozostaje poza granicami mojego zrozumienia.
                              • qqazz Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 17:09
                                Widać w tobie olbrzymie pokłady niecheci (mówiać dość oglednie) do wszystkiego co inne niż twoje wyobrażenie świata, chciałabyś zeby wszyscy miescili się w ramkach które tobie odpowiadają, wśród Polaków takie postawy nie sa niczym dziwnym taż w tym kierunku próbowano nas tresowac latami, wiec niektórym to weszło w krew.
                                Spróbuj sie troche odpręzyć, wypic meliskę pospacerować po parku, nabrać trochę dystansu do ludzi, zdarzeń czy pogladów może wtedy uda ci się patrzeć na choc niektóre problemy bez takiego zacietrzewienia.

pozdrawiam
                                • mietowe_loczki Re: a, qqazz, zanim cię wygaszę, mam jedno pytani 28.11.10, 17:26
                                  I znowu nic nie znaczące ogólniki i bleblanie. Nie rozumiem, dlaczego miałabym mieć wielkie pokłady CHĘCI do ludzi, którzy są zwykłymi rasistami, czyli sami przejawiają niechęć do kogoś innego na podstawie cech, które uważają za negatywne. To nie jest kwestia różnicy poglądów, chociaż takie tłumaczenie jest dla ciebie wygodniejsze, tylko całego systemu moralnego, który MNIE nie pozwala akceptować postaw i zachowań, które mają się na bakier z ogólnie pojętą definicją człowieczeństwa.
                • mietowe_loczki Re: Szewach Weiss 28.11.10, 09:40
                  Nie kompromituj się, człowieku. Przekraczasz swoje już dawno przekroczone granice głupoty i cynizmu.
              • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:05
                Woda, nie trac czasu na wsiowego glupka.
                • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:14

Nie mogę nie tracić. Właśnie piszę książkę o Marcu '68 nw moim mieście. Czyli o polskim antysemityźmie.

polazrski napisał:

> Woda, nie trac czasu na wsiowego glupka.
                  • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:31
                    Mam nadzieje, ze dasz przeczytac.
                    • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:38
                      polazrski napisał:

> Mam nadzieje, ze dasz przeczytac.

Mam nadzieję, że pomożesz :)
                      Będzie mail w swoim czsie.
                      • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:41
                        Ok. Na wizytowke, bo poczte ze starym nikiem zlikwidowalem jakis czas temu.;)
                        • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:45
                          polazrski napisał:

> Ok. Na wizytowke, bo poczte ze starym nikiem zlikwidowalem jakis czas temu.;)

Dziękuję, to jest dla mnie dość trudne :)
                          I wrażliwe. Napiszę niebawem.
                          • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:48
                            Bede wdzieczny.
                            • woda_woda Re: Szewach Weiss 28.11.10, 02:54
                              polazrski napisał:

> Bede wdzieczny.

Nie, to ja będę :)
                              • polazrski Re: Szewach Weiss 28.11.10, 03:00
                                Bedziemy, w takim razie.;)
    • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:27
      Jesteś tchórzem, camille_pissarro, ponieważ boisz się przyznać do zbrodni popełnionych przez twój naród.
      I nie wycieraj sobie tchórzliwej twarzy dobrym człowiekiem, jakim jest pan Weiss.
      • mike.recz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:39
        woda_woda napisała: Jesteś tchórzem, camille_pissarro, ponieważ boisz się przyznać do zbrodni popełnionych przez twój naród.

Dupa a nie naród. Nie można wszystkiego postrzegać ani traktować jako naród.
        Poczuwasz się jako odpowiedzialną za "polish jokes"?
        • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:44
          Nie ma polish jokes. Sa polack jokes. Na czym sie jeszcze znasz, majk?
          www.polackjokes.com/
          • mike.recz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:55
            polazrski napisał:

> Nie ma polish jokes. Sa polack jokes. Na czym sie jeszcze znasz, majk?
            > www.polackjokes.com/

polazrski wiedzieć do czego służy piękny wynalazek jakim jest cudzysłów?
            • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:59
              mike.recz napisał:

> polazrski napisał:
              >
              > > Nie ma polish jokes. Sa polack jokes. Na czym sie jeszcze znasz, majk?
              > > www.polackjokes.com/
              >
              > polazrski wiedzieć do czego służy piękny wynalazek jakim jest cudzysłów?

Dupek z ciebie niebywaly.
              • mike.recz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:03
                polazrski napisał:

> mike.recz napisał:
                >
                > > polazrski napisał:
                > >
                > > > Nie ma polish jokes. Sa polack jokes. Na czym sie jeszcze znasz, ma
                > jk?
                > > > www.polackjokes.com/
                > >
                > > polazrski wiedzieć do czego służy piękny wynalazek jakim jest cudzysłów?
                >
                > Dupek z ciebie niebywaly.

Nieprawda. Jestem Żydem, Gejem, Afroamerykaninem i Feministką.
                • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:06
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,119221369,119237605,Re_A_Michnik_do_piet_nie_dorasta_Szewachowi_Weis.html
        • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:48
          mike.recz napisał:

> woda_woda napisała: Jesteś tchórzem, camille_pissarro, ponieważ boisz się przy
          > znać do zbrodni popełnionych przez twój naród.
          >
          > Dupa a nie naród.

Co ty powiesz? A ja jednak czuję się częscią narodu, który nazywa sie Polacy. Rozumiem, że ty nie.
          • mike.recz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 02:58
            woda_woda napisała:

> mike.recz napisał:
            >
            > > woda_woda napisała: Jesteś tchórzem, camille_pissarro, ponieważ boisz si
            > ę przy
            > > znać do zbrodni popełnionych przez twój naród.
            > >
            > > Dupa a nie naród.
            >
            > Co ty powiesz? A ja jednak czuję się częscią narodu, który nazywa sie Polacy. R
            > ozumiem, że ty nie.

Woda rozumieć jak widzę jednak że Naród 1927, 1968 i 2010 troszeczkę się od siebie różni
            i odpowiedzialność zbiorowa nie istnieje.

Jakiś postęp jednak dostrzegam u zawieszonej w pewnej epoce Kobiety, nie jest źle.
            • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:01
              mike.recz napisał:

> Woda rozumieć jak widzę jednak że Naród 1927, 1968 i 2010 troszeczkę się od sie
              > bie różni
              > i odpowiedzialność zbiorowa nie istnieje.

Oczywiście, że pojęcie "Polacy" istnieje. Ze wszystkim dobrem i złem.
              • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:03
                > mike.recz napisał:
                >

A, jeszcze - oczywiście, że istnieje odpowiedzialność zbiorowa - ja czuję się odpowiedzialna za moich synów.
        • mietowe_loczki Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 09:48
          Mowa jest o czym innym. Według kamilka Michnik jest złym człowiekiem, ponieważ zaczął mówić o Jedwabnem. Innymi słowy, aby być dobrym Polakiem, należy fałszować historię, omijając w niej niewygodne dla tego narodu fakty.
          • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 13:55
            mietowe_loczki napisała:
            > Mowa jest o czym innym. Według kamilka Michnik jest złym człowiekiem, ponieważ
            > zaczął mówić o Jedwabnem. Innymi słowy, aby być dobrym Polakiem, należy fałszow
            > ać historię, omijając w niej niewygodne dla tego narodu fakty.

Jakie fakty? Ksiazki Grossa bedace ponoć ich zbiorem należy traktować jako luźno osadzone w faktach political fiction.

pozdrawiam
            • mietowe_loczki Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 14:57
              Rozumiem, że w takim razie w Jedwabnem nie doszło do masowego mordu, tak?
              • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 15:19
                mietowe_loczki napisała:
                > Rozumiem, że w takim razie w Jedwabnem nie doszło do masowego mordu, tak?

To, ze doszło to jedno to kto był faktycznym sprawca i jakie były okoliczności to inna sprawa.

Nieżyjacy już ekspert w dziedzinie medycyny sadowej, były żołnierz Andersa i doradca premier Izraela Goldy Meir prof. Jan Moor Jankowski mający w tych sprawach potęzną wiedzę i doświadczenie wypowiedział się w temacie dość jednoznacznie stwierdzajac autorytatywnie, że w oparciu o zebrane dowody w żadnym wypadku nie mozna mówic o tym, w jaki sposób doszło do mordu i kto go dokonał.

pozdrawiam
                • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 15:32
                  Popatrz, a w wikipedii slowa o doradztwie Goldzie Meir nima. Gdzies wytrzasnal te nieprawdopodobna informacje, glupolu?
                  en.wikipedia.org/wiki/Jan_Moor-Jankowski
                  • qqazz To, ze nie potrafisz sam znaleźc 28.11.10, 15:40
                    wcale mnie nie dziwi, niemniej czujac się zobowiazany podac choć jeden z linków proponuje poczytać wywiad z profesorem.
                    forum.nhl.com.pl/archiwum/wywiad.pdf
                    • polazrski Re: Nie czytuje chłamu. 28.11.10, 15:44
                      nt
                      • mike.recz Za to z łatwością potrafisz oskarżyć 29.11.10, 10:57
                        bezpodstawnie o antysemityzm.
                        • polazrski Re: Za to z łatwością potrafisz oskarżyć 29.11.10, 12:35
                          mike.recz napisał:

> bezpodstawnie o antysemityzm.

Nigdy bezpodstawnie, dupku.
                  • ayran Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 15:47
                    Informacje o tym, że Moor Jankowski doradzał premier Meir można łatwo naleźć w takich źródłach jak naszdziennik.pl, tvtrwam.pl oraz jerzyrobertnowak.pl
                • enrico.palazzo Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 15:39
                  Moor Jankowski nie był w armii Andersa, nie doradzał Goldzie Meir i nie był ekspertem od medycyny sądowej, a prymatologiem, fakt że wybitnym.
                  Jego opinie o zdarzeniach w Jedwabnem, tak jak ta prezentowana przez TV Trwam,
                  www.youtube.com/watch?v=NzkYTbSmokE
                  ... nie są oparte na wiedzy naukowej, tylko na relacjach osób trzecich.
                  • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 15:56
                    Z armia Andersa faktycznie nastapiła pomyłka, za co przepraszam. Niemniej jak najbardziej był profesorem medycyny sadowej i posiadał spora wiedze naukową w temacie.

pozdrawiam
                    • enrico.palazzo Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:05
                      qqazz napisał:

> Z armia Andersa faktycznie nastapiła pomyłka, za co przepraszam. Niemniej jak n
                      > ajbardziej był profesorem medycyny sadowej i posiadał spora wiedze naukową w te
                      > macie.

Jak najbardziej nie był. Doktor Moor Jankowski był wybitnym prymatologiem (czyli biologiem ze specjalnością małp naczelnych) i założycielem LEMSIP (nowojorskiego ośrodka prowadzącego eksperymenty i zabiegi badawcze na tychże zwierzętach). Niektóre z tych eksperymentów służyły celom związanych z medycyną sądową, nawiasem mówiąc później Moor Jankowski był znanym przeciwnikiem wielu rodzajów tych eksperymentów.
                      Miał tytuł doktora, a profesorem (tytuł, który w USA nie ma żadnego specjalnego znaczenia) był nazywany w Polsce. I tylko w języku polskim można znaleźć informacje o tym, że doradzał Goldie Meir, że walczył w armii Andersa, czy wreszcie że był profesorem medycyny sądowej.
                      • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:15
                        Wiele z tych informacji można znaleźć w wywiadach z profesorem, a ten tytuł w USA jak najbardziej ma znaczenie, tyle, że tam nadają go uczelnie a nie państwo, prestiż profesury zalezy od uczelni która ja nadała i osiągnięć naukowych profesora.

pozdrawiam
                        • enrico.palazzo Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:25
                          jakie informacje można znaleźć w wywiadach?
                          Moor Jankowski twierdzi, że jest profesorem medycyny sądowej? Że doradzał Goldzie Meir? Że był armii Andersa?
                          • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:49
                            A tu opowiesc ostateczna (nekrolog w NYT):
                            www.nytimes.com/2005/09/03/nyregion/03MOORJANKOWSKI.html
                            Slowa o doradztwie, ale za to o falszowaniu niemieckich dokumentow, ktore mialy pomagac w ratowaniu Zydow. O tym chłamskie media zdaje sie nie wspominaja, choc to numero uno patriotycznej propagandy. Czy prawda - to juz inna sprawa.

Dr. Moor-Jankowski's underground exploits included impersonating a German officer in an elaborate scheme to forge travel documents, some of which helped Jews go to Germany and pose as Polish forced laborers. After an explosive bullet burst in his knee, he was shifted from hospital to hospital, speaking German even under anesthesia.
                • mietowe_loczki Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:04
                  wypowiedział się w temacie dość jednoznacznie
                  > stwierdzajac autorytatywnie

Przekonałeś mnie.
      • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:01
        A jaki jest twój naród?

woda_woda napisała:
        > Jesteś tchórzem, camille_pissarro, ponieważ boisz się przyznać do zbrodni popeł
        > nionych przez twój naród.

pozdrawiam
        • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:09
          qqazz napisał:

> A jaki jest twój naród?
          >

Pytasz, jacy są Polacy?
          Leniwi, awanturniczy, zakłamani, odważni, niezbyt uczciwi, inteligentni.

A twój ?
          • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:11
            Pytam jaki jest twój naród.

pozdrawiam
            • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:13
              qqazz napisał:

> Pytam jaki jest twój naród.

Odpowiedziałam, nie mój problem, że nie rozumiesz, co czytasz.
              • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:25
                Ależ rozumiem ale wolałbym żebys sama to powiedziała wszem i wobec wszystkich.

pozdrawiam
                • woda_woda Mówię wszem i wobec, 28.11.10, 03:32
                  qqazz napisał:

> Ależ rozumiem ale wolałbym żebys sama to powiedziała wszem i wobec wszystkich.

że qqaz nie rozumie, co czyta.

Teraz OK?
                • mietowe_loczki Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 09:49
                  Ty jednak jesteś zwykłym idiotą...
                  • qqazz Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 13:53
                    mietowe_loczki napisała:
                    > Ty jednak jesteś zwykłym idiotą...

Traktuje to jako komplement.

pozdrawiam
                    • mietowe_loczki Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:27
                      Cieszę się. Bo to dowodzi, że nie mamy ze sobą nic wspólnego. Żadnej wartości, którą można by uznać za łączącą. Gdyby taka była, traktowałabym ją na równi z obelgą. Używanie argumentu, jakiego użyłeś wobec wody.wody, uważam za skrajne wieśniactwo i objaw totalnej jałowości umysłowej. Zdania nie zmienię.
            • woda_woda Aha, qqazz... 28.11.10, 03:21
              "Przemoc nie jest konieczna, by zniszczyć cywilizację."

Co do twojej sygnaturki. Chętnie zastosuję wobec ciebie przemoc, coby zniszczyć twoją złą i głupią endecką "cywilizację".

Jestem pewna, że nie masz nic przeciwko temu - zgodnie z tym, co deklarujesz :)
              • qqazz Cóż moja droga 28.11.10, 03:24
                Wole zadeklarowanych wrogów od fałszywych "przyjaciół".
                Dlatego też będzie się nam jeszcze nie raz miło gaworzyło.

pozdrawiam
                • woda_woda Nie jestem "twoja droga", qqaz, 28.11.10, 03:30
                  qqazz napisał:

> Wole zadeklarowanych wrogów od fałszywych "przyjaciół".
                  > Dlatego też będzie się nam jeszcze nie raz miło gaworzyło.
                  >
                  >
                  >

to po pierwsze.
                  A po drugie - mało mnie obchodzi, co wolisz, po trzecie zaś - nie zaliczam rozmów z tobą do miłych, raczej do uciążliwych.
                  Dobranoc.
          • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:11
            woda_woda napisała:

> qqazz napisał:
            >
            > > A jaki jest twój naród?
            > >
            >
            > Pytasz, jacy są Polacy?
            > Leniwi, awanturniczy, zakłamani, odważni, niezbyt uczciwi, inteligentni.
            >
            >
            > A twój ?

Nie ma glupich Polakow, czy tylko o nich zapomnialas? ;))
            • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:14
              polazrski napisał:

> Nie ma glupich Polakow, czy tylko o nich zapomnialas? ;))
              >

Głupi ludzie są w każdej nacji.
              • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:17
                To nie ulega watpliwosci, ale bierzemy udzial w "dyskusji" z dwoma reprezentantami tej grupy, a ty, jakby nigdy nic, nie wlaczasz tej cechy umyslu do swojej wyliczanki. To mi sie zdalo godne uwagi.;)
                • woda_woda Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:28

Ano, bośmy wszyscy troszkę głupi - prowadząc takie "rozmowy" choćby :)

polazrski napisał:

> To nie ulega watpliwosci, ale bierzemy udzial w "dyskusji" z dwoma reprezentant
                  > ami tej grupy, a ty, jakby nigdy nic, nie wlaczasz tej cechy umyslu do swojej w
                  > yliczanki. To mi sie zdalo godne uwagi.;)
                  • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 03:34
                    Czlowiek zawsze ma nadzieje, ze potrafi uczlowieczyc swojego interlokutora, ale nadzieja to przeciez matka glupich.;) Dobranoc.
    • mike.recz Dobranoc wszystkim w wątku ale nie tylko. 28.11.10, 03:06
      j/w
      • polazrski Re: Dobranoc wszystkim w wątku ale nie tylko. 28.11.10, 03:10
        Przewracaj sie z boku na bok. I tak az do rana.;)
    • mariner4 Mówił jeszcze o innych sprawach 28.11.10, 09:55
      Mówił o zawiści, niszczeniu symboli, o wzajemnym opluwaniu się.
      A jak można nazwać wycieczkę do USA tych dwoje debili?. A jak można nazwać opluwanie Tuska podczas ostatniego występu w Davos tego niewydarzonego prezydencika, którego teraz Polactwo na "bohatera narodowego" przerabia.
      Wałęse znają w najbardziej zapadłych dziurach tego świata, o czym niejednokrotnie sam się przekonałem. Tego twojego exprezydenta nie znają nigdzie. A jeżeli tak, to jako kłótliwego, złośliwego gnoma.
      Ani jeden z tych 2 półgłówków ( a to nie cała głowa) nie zasługuje nawet butów czyścić A. Michnikowi.
      M.
      • mietowe_loczki Re: Mówił jeszcze o innych sprawach 28.11.10, 10:22
        mariner4 napisał:

> Wałęse znają w najbardziej zapadłych dziurach tego świata, o czym niejednokrotn
        > ie sam się przekonałem.

Taaaak:) Ja też. Nie chcę podawać zbyt wielu przykładów, bo nie chcę być zidentyfikowana (opowiadałam o wielu z nich w realu), ale naprawdę zaskoczyło mnie, gdy kiedyś w jednej podrzędnej dzielnicy jednego z podrzędnych europejskich miast spytałam się kogoś o drogę, przyznając, że jestem z Polski (nigdy się tego nie wstydzę za granicą. Nie to, co Mariusz Bulski, lat 37, aktor i obrońca krzyża.). Zapytana osoba zamiast wytłumaczyć drogę zaczęła wypytywać, czy Lech Waleza funkcjonuje jeszcze w polityce, i czy postawiliśmy my już pomnik:)
      • camille_pissarro no i co z tego, że mówił ? 28.11.10, 10:22
        Zwracał uwagę na wiele innych aspektów wzajemnych relacji między ludźmi, narodami.I z wszystkim co mówił się zgadzam .I co z tego wynika ? Czy to co napisałem w przewodnim wątku, było minięciem się z prawdą , tych kwestii tak nie przedstawił ? No chyba, że to Ci umknęło bo wówczas miałeś wachtę ;-))
        • x2468 Re: no i co z tego, że mówił ? 28.11.10, 13:44
          Dobry camilku pisuarku.Ty michnikowi nawet do zelowek nie dorastasz.Jesli to co piszesz jest prawda,to pomysl kim jestes przy ambasadorze Izraela.
          • x2468 Re: no i co z tego, że mówił ? 28.11.10, 22:25
            Przepraszam.Mialo byc Adamowi Michnikowi.
            • camille_pissarro Re: no i co z tego, że mówił ? 28.11.10, 22:28
              Tak naprawdę powinno być, demiurgowi III RP, Adamowi Michnikowi ;-))
      • ave.duce Re: Mówił jeszcze o innych sprawach 28.11.10, 15:04
        Nie tylko Wałęsę!

Fotyga opowiadała posłom (chodziło o wysłanie jej do ONZ),
        że kiedyś w Nairobi zaczepiła ją obca osoba i zapytała się: - Czy to ty jesteś legendarną Anną Fotygą?

Ha!
        • ploniekocica Re: Mówił jeszcze o innych sprawach 28.11.10, 15:32
          ave.duce napisała:

> Nie tylko Wałęsę!
          >
          > Fotyga opowiadała posłom (chodziło o wysłanie jej do ONZ),
          > że kiedyś w Nairobi zaczepiła ją obca osoba i zapytała się: - Czy to ty
          > jesteś legendarną Anną Fotygą?
          >
          > Ha!

Ha!
          A przytoczyła tę legendę? Bardzo chciałabym ją poznać.
          Legendarnie piękna, legendarnie waleczna, dzielna, mądra, patriotyczna, cudowna, świętobliwa jest li w tej legendzie znanej w Nairobi legendarna Anna Fotyga? O antonimach owych przymiotników przez grzeczność nie wspomnę :)
          • ave.duce Re: Mówił jeszcze o innych sprawach 28.11.10, 18:40
            Niestety, o legendzie ani widu, ani słychu.
            Natomiast o Annie Fotydze wiadomo, że nie jest kuchtą.
            • ayran mityczne cechy charakteru legendarnej Anny 28.11.10, 18:47
              Czy moje mityczne, a tak naprawdę medialne cechy charakteru spowodują, że będę potrafiła wypełniać rolę ambasadora przy organizacji międzynarodowej? Jeszcze w czasach gdy część z państwa nie zajmowała się polityką zagraniczną, mi podlegała współpraca jedynej wtedy wolnej, polskiej organizacji jaką była ''Solidarność'', z instytucjami międzynarodowymi. Wypełniałam ją w taki sposób, że po ośmiu latach przewodniczący Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych spotkawszy mnie w Nairobi spytał się: Czy to ty jesteś legendarną Anną Fotygą?
              • ave.duce Re: mityczne cechy charakteru legendarnej Anny 28.11.10, 22:38
                Cudne! Zwłaszcza te "medialne cechy" ;)
                • mike.recz Re: mityczne cechy charakteru legendarnej Anny 27.01.11, 16:53
                  "Jeszcze nigdy w moim życiu przed nikim na kolanach nie leżałam"
                  Anna Fotyga
                  źródło:ANGORA grudzień 2010
    • homoyaro redaktor zagraza Polsce/ To faszystowskie poglady 28.11.10, 14:50
      tych dla ktorych wolnosc slowa nie jest miara wolnosci a miara zagrozenia. Czyzby PiS to faszysci? Tak to mi pachnie.
      • polazrski Re: redaktor zagraza Polsce/ To faszystowskie pog 28.11.10, 15:16
        homoyaro napisała:

> tych dla ktorych wolnosc slowa nie jest miara wolnosci a miara zagrozenia. Czyz
        > by PiS to faszysci? Tak to mi pachnie.

Nie tylko tobie.
    • g.o.l.d.e.n.w.o.m.e.n Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 16:19
      ....cyt."Najwięcej kontrowersji wywołuje odznaczenie Michnika lewicowego publicysty niegdyś członka opozycji antykomunistycznej.....Jednak to Michnik stał na czele środowiska ktore rozbiło jednosć Polaków po obaleniu komunizmu. To Michnik zaczął ku zdumieniu rodaków bronić ko,munistów pzred rozliczeniem. To Michnik ku zdumeiniu rodaków nagle zaczał bronić stanu wojennego oraz jaruzelskiego który go wprowadzał....To Michnik ku zdumieniu rodaków chwalił sie piciem wódki z urbanem. To środowisko Michnika gnoiło każdego kto chciał uczciwego rozliczenia komunizmu. To postawa Michników rozbiła Solidanrościową jednosć Polaków. A teraz tak kontrowersyja osoba ma dostać order.....Tu musi budzić i budzi kontrowersje. To równeiż pokazuje że Komorowski jest prezydentem UDeków

Zresztą sam to rezolutmie przyznał w programie u Lisa iż nie ma planu odznaczeniowego, na plan przyjdzie czas później:)......Czyli najpierw pomoże kolegom a potem się zobaczy........

za: zuberegg.salon24.pl/247902,prezydent-wszystkich-udekow

Całość tutaj
      • x2468 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 28.11.10, 22:29
        Kaczynski pil wode z Kiszczakiem.Co mozna podziwiac na starych fotografiach z Magdalenki.
        • mr.sajgon Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 29.11.10, 12:21
          x2468 napisał:

> Kaczynski pil wode z Kiszczakiem.Co mozna podziwiac na starych fotografiach z M
          > agdalenki.

Michnik bez Jaruzelskiego bylby Z>E>R>E>M>
    • polazrski Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.01.11, 06:42
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8988721,Szewach_Weiss__to_co_pisze_Gross__to_nie_sa_bzdury.html
      No i jak teraz, pisuarku? Glupio, co nie?;)))
    • indeed4 Mądry Żyd, Sz. Weiss - "Polacy nie byli najgorsi" 27.01.11, 10:45
      Polacy nie byli najgorsi

Na pytanie, jak to możliwe, że po tego rodzaju doświadczeniach profesor okazał się tak serdecznym przyjacielem Polski i Polaków Weiss odpowiedział: "Polacy nie byli najgorsi". - To ma znaczenie, bo nałożenie na Polskę tego "całego plecaka niemoralności" jest historycznie i moralnie bardzo niesprawiedliwe. Brutalność faszystowska wyszła z Niemiec: z Monachium, z Berlina. Z Reichstagu wyszedł ten diabeł. I teoria i praktyka - podkreślił.

W tej piramidzie zła albo w tej czarnej dziurze zła - Polska nie jest na najgorszym miejscu - mówił Weiss, przypominając, że polskie władze - w odróżnieniu np. od władz Holandii, Norwegii i Francji - nigdy nie współpracowały z hitlerowskimi Niemcami.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8988721,Szewach_Weiss__to_co_pisze_Gross__to_nie_sa_bzdury.html

No i tak to właśnie jest - są rozumni, mądrzy Żydzi, którzy potrafią oceniać całość zdarzeń obiektywnie i racjonalnie, a są i tacy, którzy wciąż będą szkalować Polaków pomówieniami o współpracę z nazistami. I do końca życia nie wyzwolą się z obsesji rzekomego polskiego " antysemityzmu", zatruwając swoimi urojeniami stosunki pomiędzy społeczeństwem żydowskim i polskim.
      • polazrski Re: Mądry Żyd, Sz. Weiss - "Polacy nie byli najgo 27.01.11, 11:26
        Dla polskich Zydow, kretynie indeed, Polacy byli najgorsi. Polacy byli najgorsi dla Zydow, nie tylko polskich, takze w obozach koncentracyjnych, o czym latwo sie przekonac czytajac np Primo Levi. Weiss cie nie pocieszy, biedaczyno polska.
        • indeed4 Tak, tak. 27.01.11, 13:55
          Popluj sobie jeszcze, frustracie.

B/o

• polazrski Re: Mądry Żyd, Sz. Weiss - "Polacy nie byli najgo 27.01.11, 15:30
          tygodnik.onet.pl/30,0,57862,sny_obezgrzesznej,artykul.html
          Poczytaj sobie niebogo, indeed. Po polsku, wiec chyba bez trudnosci?
          • indeed4 Re: Mądry Żyd, Sz. Weiss - "Polacy nie byli najgo 27.01.11, 15:36
            Człowieku, nie nudź. Temat był już przerabiany dziesiątki razy.

Uważaj, nie zalej się żółcią z tej chorej nienawiści.

B/o
          • polazrski Re: Mądry Żyd, Sz. Weiss - "Polacy nie byli najgo 27.01.11, 16:56
            No to jeszcze troche lektury:
            tygodnik.onet.pl/30,0,57863,zolte,artykul.html
    • indeed4 Oby wszyscy Żydzi byli tak mądrzy jak Weiss 27.01.11, 11:17
      SZEWACH WEISS

" W Polsce synagogi się odnawia, a we Francji pali"

Niedawny raport Europejskiego Kongresu Żydów, według którego antysemityzm szaleje w Europie Zachodniej, podczas gdy w Polsce jest na wymarciu, nie zaskoczył nikogo, kto uważnie przygląda się postępom w relacjach polsko-żydowskich i postrzeganiu Izraela przez mieszkańców Starego Kontynentu. Od dawna czułem, że między Żydami i Polakami dzieje się coś wyjątkowego. Wielokrotnie mówiłem o tym i pisałem, między innymi na łamach "Rzeczpospolitej". Wysiłek, jaki obie strony włożyły w ostatnich latach w pojednanie, nie mógł nie przynieść efektów. Dialog między judaizmem a katolicyzmem, spotkania młodych Żydów z polskimi rówieśnikami, Marsze Żywych, restaurowanie synagog, cmentarzy i wiele, wiele innych cennych inicjatyw.

Nie ma wątpliwości, że relacje pomiędzy Polakami a Żydami stają się coraz lepsze.

Sytuacja jest oczywiście najtrudniejsza w Stanach Zjednoczonych, bo - nie ma co ukrywać - wśród amerykańskich Żydów po II wojnie światowej wytworzył się silny antypolonizm. Ale powoli i to nastawienie ulega zmianie. Wielu z tych ludzi zupełnie inaczej patrzy na Polskę i Polaków. Zaczynają tęsknić za utraconym światem, za wspólnym życiem obu narodów. Warto przypomnieć choćby ostatnie, owocne spotkania amerykańskich Żydów z prezydentem Lechem Kaczyńskim.

I znowu wracamy do nieuczciwych, obowiązujących na Zachodzie, stereotypów przedstawiających Polskę jako kraj antysemicki. Podczas II wojny światowej niemal cała Europa - na czele z Francją - w większym lub mniejszym stopniu kolaborowała z nazistowskimi Niemcami i pomagała im w Zagładzie. Na współpracę nie poszła tylko Polska.
    • bodo.2 Re: A.Michnik do pięt nie dorasta Szewachowi Weis 27.01.11, 13:46
      zgadzam się z tą opinią i myślę,że więcej szkody niż pożytku z nadredaktora
    • indeed4 "Haaretz" apeluje do Żydów 27.01.11, 14:16
      "Haarec": skończmy z nienawiścią do Polski

To nie zdarza się często. W najbardziej prestiżowym izraelskim dzienniku "Haarec" opublikowany został wyjątkowo przychylny Polsce artykuł.

Jego autorem jest znany dziennikarz Adar Primor, który niedawno odwiedził nasz kraj (był m.in. w redakcji "Rzeczpospolitej").

Podróż po Polsce pozwoliła Primorowi zobaczyć, co naprawdę Polacy sądzą o Żydach. "SkojarSkojarzenia i stereotypy są znane? Polska jako kolebka antysemityzmu, kraj prześladowań i pogromów, naród morderców i kolaborantów, cmentarz narodu żydowskiego" - zaczął artykuł izraelski dziennikarz.

Zaraz jednak zastrzegł: "intelektualna uczciwość domaga się dokładniejszego zbadania problemu". "Po pierwsze, jeśli chodzi o historię? zdajemy się zapominać, że to naziści założyli w Polsce obozy koncentracyjne i że Auschwitz był początkowo pomyślany jako obóz dla Polaków.(...) A zwłaszcza nie pamiętamy o tym, że w okupowanej Polsce każdemu, kto ukrywał Żyda, groziła kara śmierci - nie tylko temu, kto pomagał, ale całej rodzinie. A mimo to jedna trzecia wszystkich Sprawiedliwych wśród Narodów Świata (ok. 6000) to Polacy" - przypominał.

Podkreślił, że izraelscy dyplomaci w Warszawie opisują współczesną Polskę jako "najbardziej proizraelski kraj na kontynencie".

Według niego antysemityzm występuje w naszym kraju "w wersji light", dodatkowo przyćmiony jest przez falę filosemityzmu. "Jakkolwiek paradoksalne mogłoby się to wydawać, obecnie modne jest być Żydem w Polsce. Media, elity i ogólnie opinia publiczna bardzo interesują się wszystkim, co związane jest z Izraelem i Żydami" - napisał izraelski dziennikarz.

Na końcu postawił retoryczne pytanie: "Czy nadszedł czas, aby skończyć z nienawiścią do Polski?"

" Rzeczpospolita", 2007
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka