11.12.10, 11:03
Norman Davies sprowokował mnie do pewnej analizy. On widzi faszyzm w marszu z pochodniami. Ja widzę faszyzm w totalitarnej władzy, która używa właśnie władzy, którą posiada do niszczenia opozycji. A to właśnie metoda NSDAP, panie Davies. NSDAP zabiegała o ludzi wpływowych w Niemczech, aby ją poparli, stanęli obok nich i potępiali opozycję, którą później wsadzono do obozów koncentracyjnych. Media w Niemczech faszystowskich, tak jak w obecnej Polsce, widziały tylko jedną partię, jednego wodza, jedną słuszną sprawę. Dziś nasz Tusk nie kryje: ja nie mam z kim przegrać. I o to chodzi, jak w faszystowskich Niemczech, aby społeczeństwo nie miało wyboru.
Obserwuj wątek
    • lex.5 Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:08
      DLA p. Davisa faszysta jest ten, kogo wskaze aktualna waadza, ktora go karmi.
    • v.t.s Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:10
      analityku zauważ wreszcie, że największym niszczycielem opozycji jest Kaczyński
      • klara551 Re: Faszyzm. 12.12.10, 23:46
        Autor postu ma rację,bo Hitler zanim dorwał się do władzy tworzył odziały,jego ludzie latali z pochodniami,organizowali młodzież. To on wrzeszczał o wyższości rasy germańskiej ,Mein Kampf napisał w pierdlu i był przeciwko legalnie wybranym władzom. To wszystko teraz mamy w powtórce,tyle że ze strony opozycji.Na szczęście nie zanosi się na to,że Polacy pod wpływem prezesa tak dadzą się zmanipulować jak Niemcy.Już mamy potencjalnego min propagandy,już mamy na prezesią miarę noc kryształową,tyle,że bez trupów.
    • perigord Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:11
      Norman Davies powinien wykazać rewolucyjną czujność i "odwagę" nieco wcześniej:

blogmedia24.pl/node/37423
      Führer Donald najwyraźniej mu nie przeszkadza mimo, że totalitarna" rzeczywistość jest coraz bardziej otaczająca"
      • lex.5 ludzie kochaja ogien od kiedy go poskromiono 11.12.10, 11:14
        www.odyssei.com/festiwal-wikingow-lerwick/752_news.html
    • polazrski Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:21
      Davis zwraca uwage na pewne podobienstwo kartoflanych odjazdow do faszyzmu. Faszyzm to nie tylko marsze z pochodniami, ale juz np kult wodza, taki jak w partii piss, to cecha charakterystyczna dla totalitarnych ruchow spolecznych. Kaczor sie gladko w to wpisuje.
      • purchawkapuknieta Re: Faszyzm. 11.12.10, 12:57
        ale juz np kult wodza, taki jak w parti
        > i piss, to cecha charakterystyczna dla totalitarnych ruchow spolecznych. Kaczor
        > sie gladko w to wpisuje.

Tusk Donald- przewodniczący PO (wódz) od 01 czerwca 2003r.
        Jarosław Kaczyński- prezes PiS od 18 stycznia 2003r.
      • czat_elnik Właśnie widzę ten kult wodza... 11.12.10, 13:24
        Kiedy kolejno uciekaja od niego jego kultywiści...
    • mr.sajgon Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:47
      czat_elnik napisał:

> Norman Davies sprowokował mnie do pewnej analizy. On widzi faszyzm w marszu z p
      > ochodniami. Ja widzę faszyzm w totalitarnej władzy, która używa właśnie władzy,
      > którą posiada do niszczenia opozycji. A to właśnie metoda NSDAP, panie Davies.
      > NSDAP zabiegała o ludzi wpływowych w Niemczech, aby ją poparli, stanęli obok n
      > ich i potępiali opozycję, którą później wsadzono do obozów koncentracyjnych. Me
      > dia w Niemczech faszystowskich, tak jak w obecnej Polsce, widziały tylko jedną
      > partię, jednego wodza, jedną słuszną sprawę. Dziś nasz Tusk nie kryje: ja nie m
      > am z kim przegrać. I o to chodzi, jak w faszystowskich Niemczech, aby społeczeń
      > stwo nie miało wyboru.

Pieprzysz stosujac glupie analogie jak na przyklad ta z pochodniami.
      Hitler nosil wasy i nosi je sclavus czy uwazasz ze sclavusa mozna porownac do Hitlera ?
      • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:26
        A cop ci biega? Przecież to Davies od kilku miesięcy gdzie tylko może opowiada, że Kaczyński w Polsce wskszesza faszyzm marszami z pochodniami.
        • mr.sajgon Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:47

czat_elnik napisał:

> A cop ci biega? Przecież to Davies od kilku miesięcy gdzie tylko może opowiada,
          > że Kaczyński w Polsce wskszesza faszyzm marszami z pochodniami.

To ze on angol pieprzy glupoty to moge zrozumiec ale ty juz nie musisz.
    • dupetek Re: Faszyzm. 11.12.10, 11:51
      Z taką "analityczną" wykładnią możesz zrobić karierę na bazarze i w Toruniu:)
    • kzet69 Re: Faszyzm. 11.12.10, 12:52
      czat_elnik napisał:

"Dziś nasz Tusk nie kryje: ja nie m
      > am z kim przegrać.I o to chodzi, jak w faszystowskich Niemczech, aby społeczeń
      > stwo nie miało wyboru.

To w faszystowskich Niemczech odbyły się jakieś wybory?
      • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:31
        No to poducz się, dzidziuś. NSDAP wygrało wolne, demokratyczne wybory w 1933 roku. I to dopiero dało Hitlerowi władzę, bo wybory prezydenckie przegrał!!! Platforma Obywatelska stosuje tą samą taktykę: propagandowo niszczy konkurencję i swoimi ludźmi obsadza najważniejsze funkcje w państwie.
        • polazrski Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:36
          czat_elnik napisał:

> No to poducz się, dzidziuś. NSDAP wygrało wolne, demokratyczne wybory w 1933 ro
          > ku. I to dopiero dało Hitlerowi władzę, bo wybory prezydenckie przegrał!!! Plat
          > forma Obywatelska stosuje tą samą taktykę: propagandowo niszczy konkurencję i s
          > woimi ludźmi obsadza najważniejsze funkcje w państwie.

To rzeczywiscie wyjatkowe swinstwo, ze Platforma nie zaproponowala Kaczorowi fotela premiera czy chocby jakiegos dyrektora departamentu.;)
        • mr.sajgon Re: Faszyzm. 11.12.10, 15:25
          czat_elnik napisał:

> No to poducz się, dzidziuś. NSDAP wygrało wolne, demokratyczne wybory w 1933 ro
          > ku. I to dopiero dało Hitlerowi władzę, bo wybory prezydenckie przegrał!!! Plat
          > forma Obywatelska stosuje tą samą taktykę: propagandowo niszczy konkurencję i s

Bardzo ladnie to ujales :-)
        • szmul.bender Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:20
          czat_elnik napisał:

No to poducz sie dzidzius - kogo Tusk wsadzil do wiezienia ? Jakie partie polityczne kazal rozwiazac ? Gdzie zbudowal oboz koncentracycjny ?
          I znowu bede sie na siebie zloscic ze dyskutuje z (odpowiednie slowo wpisac)
          • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 23:28
            rety, człowieku, przecież ja nie mówię, że Tusk buduje obozy koncentracyjne! Bo to nie te czasy. Dziś wystawia się konkurującego prezydenta na odstrzał, a opozycję wyzywa od dinozaurów, ciemnogrodu.
            • szmul.bender Re: Faszyzm. 12.12.10, 21:39
              czat_elnik napisał:

> rety, człowieku, przecież ja nie mówię, że Tusk buduje obozy koncentracyjne! Bo
              > to nie te czasy. Dziś wystawia się konkurującego prezydenta na odstrzał, a opo
              > zycję wyzywa od dinozaurów, ciemnogrodu.

To znaczy gdyby czasy byly inne to budowalby ?
              Czy masz jakies dowody na wystawianie prezydenta na odstrzal, czy cos wachales ?
              Jak inaczej niz dinozaurami nazwac partie, ktora oskarza wygranych o wspolprace z zabojcami Popieluszki ?
    • hal9000 Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:26
      I o to chodzi, jak w faszystowskich Niemczech, aby społeczeństwo nie miało wyboru.

Właśnie odbyły się wybory i zdaje się naród miał inne zdanie niż ty :)

• czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:34
        Zupełnie jak w faszystowskich Niemczech, tam naród dał 95% poparcia faszystom, mając wybór! Dzidziuś naiwny jesteś, w obecnej Polsce wygrywają wybory tylko namaszczeni przez media, a wiadomo, czyje są media.
        • hal9000 Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:40
          Zupełnie jak w faszystowskich Niemczech, tam naród dał 95% poparcia faszystom

PO ani żadna inna partia nie ma takiego poparcia. A według tej definicji każda partia wygrywająca wybory byłaby faszystowska :))
          • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:45
            Nie mamy o czym dyskutować, ty nie kumasz, bo nie chcesz. Obudzisz się z ręką w nocniku. Wtedy w Warszawie będzie to, co w Londynie w tym tygodniu było, tylko ostrzej.
            • hal9000 Re: Faszyzm. 11.12.10, 13:47
              Wtedy w Warszawie będzie to, co w Londynie w tym tygodniu było, tylko ostrzej.

Co ty chcesz zrobić?
              • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:00
                Ja? Ja wtedy powiem ci: a nie mówiłem? Zrobi to "narut", nie Kaczyński, nie Ziobro, tylko ludzie.
                • hal9000 Re: Faszyzm. 11.12.10, 15:47
                  Ja? Ja wtedy powiem ci: a nie mówiłem? Zrobi to "narut", nie Kaczyński, nie Ziobro, tylko ludzie.

Ostatnio mieli okazję w wyborach i chyba mieli inne zdanie niż ty :))
    • zapijaczony_ryj Oj boli prawda, boli-strasznie was zabolało 11.12.10, 13:34
      czat_elnik napisał:
      . Dziś nasz Tusk nie kryje: ja nie m
      > am z kim przegrać. I o to chodzi, jak w faszystowskich Niemczech, aby społeczeń
      > stwo nie miało wyboru.

A czy normalny człowiek moze przegrać z psychicznie chorym typem ziejącym nienawiścią i nawołujacym do wojny domowej i wojny z Putinem, czyli Rosja?
      Narut już raz prezesowi specjalnej troski dał kopa i niech tak zostanie!
      Amen.
      Chorzy na kozetkę do psychiatryka, albo w kaftan
      • czat_elnik Re: Oj boli prawda, boli-strasznie was zabolało 11.12.10, 13:36
        Narut.
        Ten "narut" za fałsz obecnej władzy, odpłaci się z nawiązką.
      • normalny.1_czlowiek_1 Nie łżyj,bolszewicki piesku!Służalcza POstawaTuska 11.12.10, 13:54
        zapijaczony_ryj napisał: A czy normalny człowiek moze przegrać z psychicznie chorym typem ziejącym nienawiścią i nawołujacym do wojny domowej i wojny z Putinem, czyli Rosja?

---> i Komorowskiego może spowodować wojnę, nie tylko domową. Nikt myślący nie wypowiada wojny silniejszemu. POdwórkowi chuligani też atakują tylko słabszych, wystraszonych, im uległych.
        Tusk i Komorowski, ci zdrajcy Narodu, dla partyjnych interesów podejmują zdradziecką współpracę nawet z separatystami z RAŚ! Kto tu chce wojny wywoływać???
      • xulu Re: Oj boli prawda, boli-strasznie was zabolało 11.12.10, 13:55
        zapijaczony_ryj napisał:

> Narut

do szkoły kolego !! a później internet
    • czat_elnik Re: Precz z Kaczyzmem Faszyzmem 11.12.10, 13:43
      Jesteś po prostu idiotą. Inaczej nie można tego nazwać. Nie masz człowieku pojęcia, co to faszyzm. Prawie setka ludzi zamarzła w wolnej Polsce. 1/5 społeczeństwa to margines, bez szans poprawy bytu. A ty rozpowszechniasz podobiznę nieżyjącego prezydenta upodobnionego do Hitlera. Jesteś po prostu idiotą.
      • hal9000 Re: Precz z Kaczyzmem Faszyzmem 11.12.10, 13:51
        Nie masz człowieku pojęcia, co to faszyzm. Prawie setka ludzi zamarzła w wolnej Polsce.

Masz rację. Dodam do tego, że o faszyźmie w Polsce może również świadczyć liczba wypadków drogowych.... :)))
    • normalny.1_czlowiek_1 Tobie,bolszewiku,bliżej do faszyzmu niż"kaczystom" 11.12.10, 13:59
      henry-k-log napisał: Precz z Kaczyzmem Faszyzmem

---> Wy, wychowani w duchu POsłuszeństwa wobec sowieckich towarzyszy, nie jesteście w stanie rozpoznawać faszyzmu - skoro nigdy z nim na dobre się nie rozstaliście.
      • all.correct Re: Tobie,bolszewiku,bliżej do faszyzmu niż"kaczy 11.12.10, 15:43
        normalny.1_czlowiek_1 napisał:

> henry-k-log napisał: Precz z Kaczyzmem Faszyzmem
        >
        > ---> Wy, wychowani w duchu POsłuszeństwa wobec sowieckich towarzyszy, nie j
        > esteście w stanie rozpoznawać faszyzmu - skoro nigdy z nim na dobre się nie roz
        > staliście.
        >
        Masturbacja Cię wyniszcza, bidulku.
    • wdajcz Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:00
      • normalny.1_czlowiek_1 Podobnie jak Davies,kłamiesz,mylnie interpretujesz 11.12.10, 14:39
        wdajcz napisał: Wprawdzie dzieli nas z Rosją otwarty jeszcze rachunek wyrządzonych nam krzywd, ale od Kremla zaczyna wiać nieco cieplejszy wiatr więc, trzeba tę odwilż wykorzystać do ułożenia sobie lepszych stosunków z potężnym sąsiadem poprawiając jednocześnie relacje z USA.

---> fakty a wszystko tylko po to, by przypodobać się lokatorom Kremla, by usprawiedliwić ich i tych, którzy im służą na paluszkach.
        Specjalnie zacytował z bloga a nie z forum, by to udowodnić. Jest tam wiele wyssanych z palca tez, tak jak i ta o tym "cieplejszym wietrze, który zaczyna wiać od Kremla".
        Jeśli za ten "wiatr" uważasz poklepanie po plecach Tuska w Smoleńsku, tajne spotkanie kandydata na prezydenta, B.Komorowskiego w czerwcu b.r. w Erewaniu, słowa Miedwiediewa ..., to ja za taki wiatr serdecznie dziękuję! Wolałbym, by strona rosyjska nie mataczyła w śledztwie smoleńskim, by kandydat na prezydenta nie latał po rosyjskie instrukcje, by Miedwiediew (i Duma) przyznali, że chcieli oszukać opinię europejską (i światową), nazywając zbrodnię katyńską WYDARZENIEM!!! To się działo zaledwie na półtora miesiąca przed tą "wizytą przyjaźni"!!! Coś się zmieniło? Jeśli nie, to nie kłam więcej!

PS. Wstyd, Panie Włodzimierzu, tak chować głowę w piasek ...
        • normalny.1_czlowiek_1 wdajcz napisał,wdajcz zaniemówił :))) 11.12.10, 16:59
          normalny.1_czlowiek_1 napisał:
          PS. Wstyd, Panie Włodzimierzu, tak chować głowę w piasek ...
    • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:13

• czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:22
        Nie prawda. Życie nie zna próżni, miejsca przez państwo zaniedbane zagospodarowuje anarchia, i to miał Kaczyński chyba na myśli. Przez półtora roku rządów PIS/LPR/Samoobrona nie było takiego tragicznego cyrku, jak przez te ostatnie 3 lata. Tylko dzięki mediom PO nadal jest przy władzy, zapamiętaj to zdanie.
        • polazrski Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:27
          czat_elnik napisał:

> Nie prawda.

pl.wiktionary.org/wiki/nieprawda
          nieprawda (język polski) [edytuj]

wymowa:
          IPA: [ɲɛˈpravda], AS: [ńepravda], zjawiska fonetyczne: zmięk.
          znaczenia:
          rzeczownik, rodzaj żeński
          (1.1) coś co jest niezgodne z prawdą

Zapamietaj to sobie.;)
        • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:32
          No to dla mnie jasne , tez masz poglady na zycie faszysty. Państwo nie jest od tego aby zajmowalo wszedzie miejsc , tylko od tworzenia praw, bezpieczeństwa i kontroli czy prawa sa przestrzegane.
          • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:37
            Hihi, jestem faszystą, jakież to banalne... przestań. Od prawieków to największa wada państwa polskiego: słabe prawo i brak jego egzekwowania. Już w śrdniowieczu, gdy okradł obywatela złodziej, to okradziony musiał sam wykonać na złodzieju wyrok, inaczej wyrok wykona państwowy kat, ale na... okradzionym obywatelu. W ten sposób grody nie miały problemy ze zgłaszaniem kradzieży. To tylko mała ciekawostka...
            • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:42
              Faszysta to nie obraza. ( nie piszę nazista). Tak jak nie obraza jest liberał , komunista , socjalista , to tylko reprezentacja pogladów.
              • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:46
                Daruj sobie. Zatracasz sens słów.
                • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:53
                  Daruje sobie . Argumentów nie znajdziesz.:-)
                  • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 14:58
                    Słuchaj, możesz wymyślać epitety jakie chcesz. Realia są jednak inne.
                    • homoyaro [...] 11.12.10, 15:20
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 15:28
                      To nie epitet, tylko okreslenie pogladów. Ja jestem liberałem i sie za to nie obrazam, mimo ze dla niektórych to gorsze od komunisty.:-)
    • etwas-geheimnis Re: PiSdaku-Wolaku "nie prawda" czy "nieprawda"? 11.12.10, 14:40
      Nie warto sie czepiać błędu jezykowego. Lepiej wykazać błąd myslenia. . Państwo ma tworzyc prawo zgodne z prawami ekonomii i interesem państwa ,a nie byc wlaścicielem przedsiebiorstw. Jest od tego aby kontrolować i pilnowac , aby przedsiebiorstwa te prawa przestrzegały, a nie pchać sie do zarzadu , czy właścicielstwa.
      • czat_elnik Re: PiSdaku-Wolaku "nie prawda" czy "nieprawda"? 11.12.10, 14:48
        A właśnie się pacha. Rodziny Klicha, Komorowskiego, Grasia, Pawlaka, oj, wymieniać by tu można... W spólkach sjarbu państwa od groma etatów.
        • etwas-geheimnis Re: PiSdaku-Wolaku "nie prawda" czy "nieprawda"? 11.12.10, 14:52
          Nie pcha sie tylko wypycha jednych na rzecz drugich. Jednak w coraz mniejszym zakresie , bo prywatyzacja trwa i miejsca coraz mniej dla ,,swoich". Poprzednicy i twoich przekonaniach prywatyzacje zatrzymali calkowicie, mimo swietnej wtedy koniunktury.
          • all.correct ANTIFA czyści ! 11.12.10, 15:30
            Brawo młodzi antynaziole !
    • ave.duce Re: Faszyzm. 11.12.10, 16:16
      Mylisz faszyzm z nazizmem.
      • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 16:20
        Tak po prawdzie, nie ma ani faszyzmu, ani nazizmu. Jest wyzysk człowieka przez człowieka. Ten u żłoba zrobi wszystko, żeby ten poza żłobem jemu nie podskoczył.
        • ave.duce Re: Faszyzm. 11.12.10, 16:40
          I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it
          > Evelyn Beatrice Hall
          • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 16:55
            We mnie niestety nie ma tyle empatii :-)
            • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:22
              To nie brak empatii, nie wybielaj się, to jest nietolerancja.
              • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:25
                Ależ ja cię toleruje z usmiechem:-)
                • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:30
                  I traktuj to jako obowiązek.
          • czat_elnik Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 11.12.10, 17:21
            By każdy miał prawo do wyrażania własnych opinii, myśli. Niestety, od kilku lat nie ma po temu atmosfery w kraju.
            • ave.duce Re: Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 11.12.10, 17:59
              Naprawdę nie ma? A co tu robisz?
            • czat_elnik Re: Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 11.12.10, 20:38
              Nie ma. Na oślą popatrz. W mediach oceń. Spróbuj napisać, że Tusk okrada ciebie z emerytury... Albo ci spod krzyża. A niech manifestują, skoro exhibicjoniści mogą...
              • ave.duce Re: Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 11.12.10, 23:11
                czat_elnik napisał:

> Nie ma. Na oślą popatrz. W mediach oceń. Spróbuj napisać, że Tusk okrada ciebie
                > z emerytury... Albo ci spod krzyża. A niech manifestują, skoro exhibicjoniści
                > mogą...

Mój świat nie ogranicza się do "oślej" i kanałów. Mam kłamać? Ex... co? Możesz napisać po polsku?
                Ci "spod krzyża" nie mają pozwolenia na permanentną okupację miejsca, a co miesiąc pokazują, gdzie mają prawo.
                Dlaczego nie modlą się w Kościele św. Anny?
                • czat_elnik Re: Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 11.12.10, 23:24
                  Okrada, okrada.
                  • ave.duce Re: Wspaniały cytat. I o to właśnie chodzi. 12.12.10, 22:31
                    Mnie nie.
          • mietowe_loczki Re: Faszyzm. 13.12.10, 17:08
            I will defend to the death your right t
            > o say it

A mnie już się nie chce. Mojego prawa nikt nigdy nie bronił.
    • etta2 Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:12
      "...Media w Niemczech faszystowskich, tak jak w obecnej Polsce, widziały tylko jedną partię, jednego wodza, jedną słuszną sprawę...."

Acha, czyli jak ludzie kopną w kuper kaczkę, to faszyzm, taaak? A kopnęli już z 5 razy z rzędu. Nie ma w sejmie 1 partii, jest ich kilka, więc nie pieprz, że jest inaczej. Nie ma jednej słusznej sprawy, tych spraw jest bardzo wiele, a już najmniejszym problemem jest dążenie do władzy kaczego paranoika. Jak można zauważyć, on wkrótce kopyta wyciągnie, bo się zadławi własnym jadem i nienawiścią do ludzi. No i poczytaj sobie, na czym polega władza totalitarna, jej przedsmak mieliśmy w latach 2005-2007.
      • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:26
        "Ja nie mam z kim przegrać". Donald Tusk.
        Jeśli nie widzisz namaszczenia przez media Platformy Obywatelskiej na partię władzy absolutnej, to nie mamy o czym mówić. Nie ważne, Kaczyński, Korwin-Mikke, czy Napieralski: każdemu zostanie przekręcony kręgosłup, kto sięgnie po władzę.
        • etta2 Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:34
          Kto ci tak nasr.ał do łba? Czy to media stoją przy urnach wyborczych i pod groźbą kary więzienia każą głosować na Tuska i PO? Przecież mamy WOLNE WYBORY, każdy może głosować na kogo mu się podoba. Tak jest we wszystkich krajach demokratycznych, a ty się pienisz, że kaczor przegrywa. Przecież już rządził, już się dał poznać jako nieudacznik i satrapa, nadęty błazen szkodzący krajowi. Dlatego kolejne kopniaki obrywa. Ty się obudź z letargu i przestań bredzić, albo idź do psychiatry, bo skoro widzisz faszyzm w naszym kraju, tzn. masz omamy.
          • czat_elnik Re: Faszyzm. 11.12.10, 20:59
            Naucz się czytać ze zrozumieniem. Faszyzm widzi Davies. W pochodniach na dodatek. Media kształtują rzeczywistość. Kaczyńskich pokazują jako debili. Kto będzie głosował na obsmarowanego kandydata? Kto?
            Nasrane do łba masz ty, skoro nie widzisz indolencji i gnuśności obecnego rządu. Obudzisz się z ręką w nocniku.
        • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 11.12.10, 17:43
          Demagogia. media publikuja to co daje ogladalność, a ze dziennikarze tez maja swoje poglady i sympatie , to naturalne. bywa ze są stronniczy , czy podlizuja sie wladzy , ale to tez ludzie i o misce muszą mysleć:-) generalnie to ,,Kopią" gdzie sie da , aby nabijac ogladalnosć i kasę swoim wlaścicielom.
    • indeed4 W takim razie PiS to 100 % faszyści. 11.12.10, 18:09
      > widzę faszyzm w totalitarnej władzy, która używa właśnie władzy, którą posiada do niszczenia opozycji.

Ile razy ci się zbierze na biadolenie, jak to PiS jest " niszczony", przypomnij sobie z jakim apetytem 3 - 4 lata temu pożerał przystawki.
    • indeed4 W 2005 roku PiS wygrał dwukrotnie wybory. 11.12.10, 18:19
      Była GW, TVN, Polsat i wszelkiej maści "agentura", pomimo tego PiS wygrał wybory parlamentarne, a potem prezydenckie i żaden Michnik czy Davies mu w tym nie przeszkodził.

Dostajecie od społeczeństwa baty piąty raz z rzędu, bo jesteście NIEUDOLNI I KIEPSCY - pokazaliście to wystarczająco dobrze w ciągu dwóch lat swoich rządów - nie rozumiecie tego ?

Ludzie to widzą i dlatego nie chcą na was oddawać głosów.
      Skończcie wreszcie z tymi teoriami spiskowymi i martyrologicznymi bajkami, nikt tego nie kupi.
      • czat_elnik Re: W 2005 roku PiS wygrał dwukrotnie wybory. 11.12.10, 20:54
        Tak, wygrali wybory, ktore miała wygrać PO. Nazajutrz GW napisała na pierwszej stronie: "Kaczyńscy, i co wy teraz z nami zrobicie?" W zasadzie nie mamy o czym mówić, jeśli nie widzisz niszczenia w mediach i Kaczyńskich i PiSu. Byli i są skazani na klęskę, nie dlatego, że źle rządzili, ale dlatego, że byli zagrożeniem dla Sobiesiaków, Misiaków, Sawickich, czyli dla polskiego cwaniactwa.
        3 lata rządów PO, kraj na skraju bankructwa, brak jakichkolwiek reform, atmosfera histerii i debilizmu większa, niż za czasów Leppera i Giertycha, oto rzeczywistość. I katastrofy, i mordy polityczne. Doigraliśmy się... Ale to się skończy.
        • mr.sajgon Re: W 2005 roku PiS wygrał dwukrotnie wybory. 12.12.10, 21:45
          czat_elnik napisał:

> Tak, wygrali wybory, ktore miała wygrać PO. Nazajutrz GW napisała na pierwszej
          > stronie: "Kaczyńscy, i co wy teraz z nami zrobicie?" W zasadzie nie mamy o czym
          > mówić, jeśli nie widzisz niszczenia w mediach i Kaczyńskich i PiSu. Byli i są
          > skazani na klęskę, nie dlatego, że źle rządzili, ale dlatego, że byli zagrożeni
          > em dla Sobiesiaków, Misiaków, Sawickich, czyli dla polskiego cwaniactwa.
          > 3 lata rządów PO, kraj na skraju bankructwa, brak jakichkolwiek reform, atmosfe
          > ra histerii i debilizmu większa, niż za czasów Leppera i Giertycha, oto rzeczyw
          > istość. I katastrofy, i mordy polityczne. Doigraliśmy się... Ale to się skończy
          > .
          Oby jak najszybciej sie skonczylo.
    • yaddo Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 14:13
      Przypomnę tylko to co napisałem prawie 2 lata temu, po przeczytaniu tekstów Marka Migalskiego.

Panie Migalski, pan się miga…

Marek Migalski w Rzepie „Kamień u szyi Platformy” napisał:
      „Do formacji Jarosława Kaczyńskiego przylgnęła bowiem etykietka partii zamordystów, autokratów, totalitarystów zmierzających do wprowadzenia w Polsce dyktatury.”
      A jeszcze wcześniej w artykule „PiS tylko z Kaczyńskim”:
      „Używanie wobec tego ugrupowania przymiotnika "wodzowska" jest oczywistym nadużyciem i obraża zarówno Kaczyńskiego, jak i posługujących się tym terminem (co bowiem myśleć o kimś, kto nie jest w stanie dostrzec różnicy między NSDAP czy faszystami Mussoliniego a PiS?). Ale prawdą jest też i to, że formacja ta jest oparta na autorytecie dotychczasowego prezesa.”

Pan Doktor przemawia językiem PIS-u. Zamiast argumentów - próba zakrzyczenia faktów.
      A może zamiast tego wykazałby różnice i podobieństwa między ideologią PIS-u, a ideologią faszystowską.

Wikipedia:

„Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces – wiązki, rózgi liktorskie oraz wł. fascio – wiązka, związek) – doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, silne przywództwo oraz solidaryzm społeczny). Faszyzm podkreślał niechęć wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu…”
      „Najważniejszym dobrem w państwie faszystowskim jest wspólnota, to znaczy naród (rozumiany jako ogół obywateli państwa) lub grupa etniczna rozumiana jako tożsama z narodem. Prawa jednostki są podporządkowane prawom narodu, który zyskuje tym samym realną osobowość, nie tylko jako pojęcie abstrakcyjne. Każde działanie dla jej dobra i na jej korzyść jest działaniem moralnie usprawiedliwionym. Jest to przede wszystkim zasada wodzostwa. Charyzmatyczny wódz, który "ma zawsze rację", jak głosiły włoskie plakaty na cześć Benito Mussoliniego, to osoba, która doskonale umie zdobywać sobie posłuch wśród ludzi. W stosunku do państwa faszyści wyznają etatyzm i statolatrię. Historyczne przypadki faszyzmu wiązały wspólnotę z grupą etniczną, i nie miały charakteru "obywatelskiego" a ściśle narodowy. Samo istotowe pojęcie faszyzmu, łączy idee zarówno lewicowe (socjalizm, syndykalizm) jak i prawicowe (konserwatyzm, nacjonalizm). Poprzez połączenie wyrwanych z całości części różnych doktryn, faszyzm stał się nową ideologią nie dającą pomieścić się w tradycyjnych podziałach na prawicę i lewicę.
      Faszyzm, jak większość totalitaryzmów, zrodził się z frustracji i niezadowolenia społecznego…”
      „Podstawowe cechy i założenia faszyzmu
      • Nacjonalizm, w skrajnych przypadkach szowinizm bądź rasizm – trzeba jednak pamiętać, że w faszyzmie włoskim nie rozumiano narodu etnicznie, a elementy rasistowskie pojawiły się w nim późno pod naciskiem niemieckim i nie były jego organiczną częścią;
      • Autokratyzm w stylu wodzowskim;
      • Militaryzm;
      • Walka z odmiennymi ideologiami (np. demokracja, komunizm);
      • Pełna kontrola partii rządzącej nad dużą częścią aspektów życia społecznego i gospodarczego;
      • Gospodarczy etatyzm oraz korporacjonizm.”

Czym więc w końcu jest ideologia PiS-u?
      • czat_elnik Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 14:33
        Upraszczasz niesamowicie. Co do PiSu. PiS z 2005 roku, a PiS teraz to dwie różne formacje. Migalski chciał wierzyć, że PiS jest i pozostanie partią otwartą. Mylił się i odszedł.
        Faszyzm. Krótko: hitlerowski faszyzm pochłonął ok. 50 milionów istnień ludzkich. Porównywanie jakiejkolwiek polskiej partii do faszyzmu jest po prostu nadużyciem. Co innego silne państwo, co innego terror i zagłada. Póki co, w anarchistycznej Polsce Tuska w wypadkach, powodziach, katastrofach i morderstwach, w szpitalach i na ulicach, ginie więcej ludzi, niż w "IV RP" Kaczyńskich
        • ave.duce Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 16:58
          Kaczyści to faszyści, nie naziści.
          • czat_elnik Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 17:49
            ...a świstak zawija w te sreberka?
        • etwas-geheimnis Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 17:06
          Tobie faszyzm sie ciut z nazizmem myli:-)
          • ave.duce Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 17:42
            Nie "ciut" i nie tylko jemu ;)
          • czat_elnik Re: Tyle postów, a merytorycznej dyskusji brak. 13.12.10, 17:50
            A ty nie masz pojęcia o jednym i drugim.
    • mietowe_loczki Re: Faszyzm. 13.12.10, 17:03
      A ja mam pytanie i czekam na rzeczową (he he he...) odpowiedź: czym się różni używanie słowa "faszyzm" wobec działań PiS-u od używania go w stosunku do sposobu funkcjonowania rządu premiera Tuska, Platforma Obywatelska?
      • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 13.12.10, 17:08
        Pytanie niejasne.
        • mietowe_loczki Re: Faszyzm. 13.12.10, 17:11
          Bardzo jasne. Śmieszy mnie, gdy kogoś, kto sam używał w stosunku do legalnego rządu określenia "faszyści", oburza się, że ktoś używa tego samej etykietki dla określenia ich pupilków.
          • etwas-geheimnis Re: Faszyzm. 13.12.10, 17:29
            Faszystowski rzad tez móglby być legalny , ale do PO i Tuska nie da sie przypisać żadnych przymiotników przynaleznych faszyzmowi , natomias do Jarka i jego Pisu , co najmniej kilka. W sygnaturce jak w soczewce sa jego poglady. :-)
      • adams96 Re: Faszyzm.RE:najpirw zapoznacie sie w encykloped 13.12.10, 17:12
        co to slowo znaczy a dopiero pozniej piszcie o tych swoich frustracjach .Braki w wyksztalceniu nie moze wypelnic kiepska propaganda rodem z PO.
        • mietowe_loczki Re: Faszyzm.RE:najpirw zapoznacie sie w encyklope 13.12.10, 17:33
          Za to ta PiS-owska sprawdza się tu idealnie.
          • tw_wielgus Re: Faszyzm.RE:najpirw zapoznacie sie w encyklope 13.12.10, 17:49
            W jakim sensie?
        • ave.duce Serio? 13.12.10, 17:47
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,119809006,119825183,Re_Oczywiscie_faszysci_z_kszyszem_tez_byli_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka