Dodaj do ulubionych

Będzie nowy podatek - "śniegowy"?!

10.01.11, 19:15
"Nad wprowadzeniem podatku śniegowego zastanawiają się w ostatnich dniach urzędnicy w Rumi. To reakcja na liczne skargi mieszkańców w tamtejszym magistracie na nieodśnieżone chodniki w mieście. Z obowiązku odśnieżania nie wywiązują się często właściciele prywatnych posesji, ale problem ten dotyczy praktycznie każdego polskiego miasta."
www.polskatimes.pl/fakty/kraj/354834,czy-wladze-miast-na-pomorzu-wprowadza-podatek-sniegowy,id,t.html?cookie=1
To już zaczyna przypominać paranoję. Czy Polacy są wyłącznie dojnymi krowami?
Obserwuj wątek
    • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:22
      warka_strong napisał:

> To już zaczyna przypominać paranoję. Czy Polacy są wyłącznie dojnymi krowami?
      >

Istnieje alternatywa: każdy Polak może chycić za łopatę i sprzątać osobiście śnieg. Za darmo. Pasuje?
      • tuskvisionnetwork Władzuchna jak III rzesza 10.01.11, 19:26
        i Tusk
        • tojabogdan wystarczy pociągać do odpowiedzialności 10.01.11, 19:32
          wystarczy pociągać do odpowiedzialności cywilnej, koszty leczenia, nawiązka za ból, odszkodowanie za utracony zarobek z powodu niezdolności do pracy, jeśli sobie ktoś na nie odśnieżonym chodniku coś złamie,
          i szybko znajdzie się regulacja prawna, jak jest i wielu krajach świata,
          miasto, gmina, odśnieża tylko te chodniki, które są przy budynkach publicznych,
          a poza tym właściciele
          • warka_strong Re: wystarczy pociągać do odpowiedzialności 10.01.11, 19:35
            Znając opieszałość polskich sądów na odszkodowania czekałoby się latami, a wątpliwe jest to, by ich zasądzona wysokość była zgodna z oczekiwaniami.
            • kzet69 Re: wystarczy pociągać do odpowiedzialności 10.01.11, 19:44
              Nieprawda, problem polega tylko na odpowiednim udokumentowaniu zdarzenia... bo śnieg szybko topnieje, czyli jak złamiesz rączkę/nóżkę poza pogotowiem wzywasz policję a ratowników prosisz o wykonanie dokumentacji fotograficznej...
        • mietowe_loczki Re: Władzuchna jak III rzesza 10.01.11, 19:55
          To już nie jak Korea Północna?
      • warka_strong Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:30
        woda_woda napisała:

>
        > Istnieje alternatywa: każdy Polak może chycić za łopatę i sprzątać osobiście śn
        > ieg. Za darmo. Pasuje?
        >

Ja - na szczęście - nie muszę chwytać za łopatę :) Wielu się nie chce, inni nie mogą... Czy jednak rozwiązaniem jest sięganie do kieszeni podatników?
        • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:37
          warka_strong napisał:

> Wielu się nie chce, inni nie
          > mogą... Czy jednak rozwiązaniem jest sięganie do kieszeni podatników?
          >

Skąd więc proponujesz wziąć pieniądze (duże) na odśnieżanie, aby ludzie nie narzekali na zalegający śnieg?
          • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:46
            Z kar, które Straż Miejska ma obowiązek wlepiać właścicielom posesji, którzy nie odśnieżają chodników?
          • hummer nie odśnieżenie przed posesją mandat 500 zł. 10.01.11, 20:01
            woda_woda napisała:

> warka_strong napisał:
            >
            > > Wielu się nie chce, inni nie
            > > mogą... Czy jednak rozwiązaniem jest sięganie do kieszeni podatników?
            > >
            >
            > Skąd więc proponujesz wziąć pieniądze (duże) na odśnieżanie, aby ludzie nie nar
            > zekali na zalegający śnieg?

Mało?
            • mietowe_loczki Re: nie odśnieżenie przed posesją mandat 500 zł. 10.01.11, 20:03
              Niestety, tylko na papierze.
              • hummer A to już inna sprawa. 10.01.11, 20:08
                mietowe_loczki napisała:

> Niestety, tylko na papierze.

kogoś stać na dom, to i na mandat też. Jest zabezpieczenie komornicze. :)
                • mietowe_loczki Re: A to już inna sprawa. 10.01.11, 20:09
                  A kto miałby wlepić ten mandat?
        • kzet69 Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:45
          warka_strong napisał:

Wielu się nie chce

Jak im portfel zacznie chudnac to im się zachce....
          • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:51
            Problem w tym, że Straż Miejska nie wlepia mandatów za nieodśnieżanie chodników. Gdybym nie chciała zostać zidentyfikowana, dałabym link do całej galerii zdjęć zaśnieżonych chodników przy prywatnych posesjach w samym centrum mojego miasta.
            • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:22
              mietowe_loczki napisała:

> dałabym link do całej galerii zdję
              > ć zaśnieżonych chodników przy prywatnych posesjach w samym centrum mojego miast
              > a.
              >

A ja dałabym link do nieodśnieżonych chodników przy budynkach będących w administracji miasta. Sami sobie mają wlepiać mandaty?
              • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:25
                woda_woda napisała:

> > A ja dałabym link do nieodśnieżonych chodników przy budynkach będących w admini
                > stracji miasta. Sami sobie mają wlepiać mandaty?

U mnie bowiem prywatni właściciele odśnieżają. Problem jest tam, gdzie drogi są właśnością miasta, powiatu oraz na krajowych.
                • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:31
                  A u mnie nie odśnieżają i uchodzi im to na sucho. Leniom ze Straży Miejskiej najwyraźniej też, skoro na "prywatnych" chodnikach niedaleko ich siedziby do niedawna jeszcze zalegał nastotygodniowy śnieg.
                  • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:34
                    Jak widzisz, nie jest to takie proste.

U mnie na sucho uchodzą nieposprzątane chodniki miejskie. Dlatego chętnie zapłaciłabym jakiś grosik za to, aby tak nie było.
                    • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:47
                      Uważam, że to jest bardzo proste. Skoro SM ma gdzieś kupy na chodnikach i nieodśnieżone chodniki, to CO należy do ich obowiązków? Oprócz, rzecz jasna, wlepiania mandatów za nieprawidłowe parkowanie i za przechodzenie na czerwonym, kiedy nic nie jedzie.

> U mnie na sucho uchodzą nieposprzątane chodniki miejskie. Dlatego chętnie zapła
                      > ciłabym jakiś grosik za to, aby tak nie było.

A ja nie, bo to studnia bez dna.
                      • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:55
                        mietowe_loczki napisała:

> Uważam, że to jest bardzo proste.

Ja o niebie, ty o chlebie :)

Jak widzisz, różnie to bywa - u ciebie jest inaczej i u mnie inaczej.

Oczywiście, ża SM powinna wlepiać mandaty prywatnym właścicielom, ale - z drugiej strony - zdaję sobie sprawę, jaki jest stan finansów mojego miasta i wiem, że jeśli chcę mieć odśnieżone miejskie chodniki, trzeba za to dodatkowo zapłacić. Bo wiem, że miasta na to nie stać.
              • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:28
                Nie, ale gdyby egzekwowano tak jak należy odśnieżanie przy prywatnych posesjach, znaleźliby kasę na posprzątanie przy budynkach, o których mówisz. Ja się nie zgadzam na taki podatek, ponieważ już płacę za odśnieżanie swojej Spółdzielni, która, na marginesie, wywiązuje się z tego obowiązku wzorowo.
                • woda_woda Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:31
                  Powiadam wszak, że prywatni właściciele odśnieżają. U mnie.
                  Jeśli ludzie chcą miec posprzątane, muszą albo za to płacić, albo sprzątać samemu za darmo.
                  • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:42
                    woda_woda napisała:

> Powiadam wszak, że prywatni właściciele odśnieżają. U mnie.

Szczęściara. Moja droga do pracy wygląda tak: mój chodnik, czyściutko, niestety, mogę się tym nacieszyć przez jakieś 6 m, prywatna kamienica, zonk, prywatna kamienica, ale naprzeciwko władza, więc chodnik odśnieżony, za rogiem prywatna kamienica, zonk, mały sklepik, odśnieżone, przecież od właściciela tak łatwo wyegzekwować mandat, następnie ciągnący się przez kilkadziesiąt metrów chodnik koło prywatnego parkingu, zonk, szklanka, prywatny sklepik, odśnieżone, prywatna kamienica, zonk, prywatna kamienica, zonk, prywatna kamienica szklanka, jeszcze do przeskoczenia wielka hałda na chodniku (koło prywatnej posesji, rzecz jasna), prywatna willa, zonk, opuszczona kamienica, zonk i uff jestem na przystanku. Wszystko w samym centrum bardzo dużego miasta. Jakieś 500 m od mojego domu znajduje się budynek Straży Miejskiej.

> Jeśli ludzie chcą miec posprzątane, muszą albo za to płacić,

Ja już płacę, płacę również na Straż Miejską, więc nie życzę sobie 3. podatku na odśnieżanie.

> albo sprzątać same
                    > mu za darmo.

Problem w tym, że u mnie nie chcą tego egzekwować.
        • porannakawa01 Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:51
          warka_strong napisał:
          Wielu się nie chce, inni nie> mogą...

Gdy się nie chce - wystarczy, że zapłacą za odśnieżanie w podatku i moze dalej im siię nie chcieć odśnieżać.
          Ci co nie mogą odśnieżać? Są firmy, które czekają na zlecenie odsniezenia. Wystarczy chcieć zadbać o swoją posesję.
          Gdy nie ma siły lub ochoty - patrz wyżej.

Czy jednak rozwiązaniem jest sięganie do kieszeni podatników?
          Jedno z wielu.
          A co byś ty zaproponował?
          • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:54
            Ja bym proponowała zacząć rozliczać Straż Miejską za niewlepianie mandatów za nieodśnieżanie.
    • gugarin i dalej twórczo i propaństwowo 10.01.11, 19:45
      podatek powodziowy ( za cóś tę wodę trzeba wylać)
      suszowy ( za cóś tę wodę trzeba przywieść)
      piaskowy, solny jako modyfikacje śniegowego
    • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 19:48
      A ja się zastanawiam, kiedy Straż Miejska zacznie być w końcu rozliczana ze swoich ustawowych obowiązków. Chodniki nieodśnieżone, zasłane psimi kupami - w moim mieście im bliżej siedziby nierobów, tym bardziej.
      • behemot17-13 Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:45
        mietowe_loczki napisała:

> A ja się zastanawiam, kiedy Straż Miejska zacznie być w końcu rozliczana ze swo
        > ich ustawowych obowiązków. Chodniki nieodśnieżone, zasłane psimi kupami - w moi
        > m mieście im bliżej siedziby nierobów, tym bardziej.
        >
        ja natomiast zastanawiam się nad czym innym. po jaką cholerę utrzymywać tzw. straż miejską, przecież to prawie same pokraki(mimo słusznej postury) i obiboki. gdyby wziął pieniądze które są wydawane na tą formację, byłoby chociaż na łopaty i sól. ostatnio byłem świadkiem zabawnego przedstawienia. dwóch rosłych strażników goniło uciekających wyrostków(powodu nie znam,nieważne), po około pięćdziesięciu metrach biegu za sprawcami panowie ze straży byli tak wyczerpani że jeden drugiego prawie musiał reanimować. wyglądało to dość komicznie, jak cała ta nikomu niepotrzebna formacja.
        • mietowe_loczki Re: Będzie nowy podatek - "śniegowy"?! 10.01.11, 20:48
          100 proc. zgody.
    • qqazz Nie każdego 10.01.11, 20:09
      Są w tym kraju rejony gdzie każdy odsnieża czy zamiata chodnik przed domem i nie patrzy czy to jego czy gminne, bo tam ludzie wiedzą, że to wspólny interes a to co widac swiadczy o włascicielu posesji.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka