Dodaj do ulubionych

Jarosław Kaczyński a Rosja

20.01.11, 11:28
jak długo żyję i obserwuję to, co na scenie politycznej robi Jarosław Kaczyński, nie pamiętam, aby zrobił coś takiego co mogłoby w jakimkolwiek drobnym nawet stopniu zaszkodzić temu krajowi
wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że cokolwiek robi on i jego formacja, zawsze wychodzi na korzyść naszym sąsiadom, nigdy nam
jeśli się mylę, albo czegoś nie zauważyłam, będę wdzięczna za wskazanie i wytłumaczenie - jakie i które działania JK słuzyły Polsce a nie Rosji
Obserwuj wątek
    • me-n.190 [...] 20.01.11, 11:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • me-n.190 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:35
        Za to twoi idole podpisuja kontrakt na gaz za 380 USD/1000 m3 choc Niemiaszki placa 280 USD (a jest dalej)

Mowi ci to cos, jestes w stanie wyciagnac jakies logiczne wnioski niewyksztalcony wyksztalciuchu? :))))
        • sclavus Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:02
          A jak myślisz ty, wykształcony wykształciuchu nieglupi (według ciebie), ile Niemiaszki będą płaćić za ten gaz za 10 lat, za 15 lat, za 20 lat...???
          Nie chcę twierdzi, że kontrakt na gaz jest doskonałością, ale ... trochę ogłady!!!
          PeeS - nie było większego kretyństwa niż zakup Możejek!... No może tylko sprzedaż produkcji polskich stoczni do ZSRR, ale to było w czasach jedynie słusznych...
          PeeS2 - sprzedaż licencji na poszukiwanie gazu łupkowego, bodajże IV kwartał 2005??? - wykształcony wykształciuchu!! Nie pamiętasz już kiedy oni dorwali się do władzy???
      • ave.duce Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:38
        me-n.190 napisał:

> 1. wydanie kilkudziesięciu koncesji na poszukiwania gazu łupkowego (bodajże pie
        > rwsza IV kwartał 2005)
        > 2. podjęcie decyzji o budowie gazoportu
        > 3. Sarmatia
        > 4. zakup Możejek (próba storpedowana przez FSB

> Wcześniej - chociażby czerwiec 1992.

Trochę (to eufemizm) głupot napisałeś.
        Słabiutki materiał genetyczny. Bardzo słabiuteńki. Współczuję.
        • me-n.190 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:03
          Zadne glupoty wykształciuchy :)))

Ale jak widac, zabraklo juz ci argumentow wiec poszedlem w inwektywy. Typowy obraz bezradnosci intelektualnej POkemona.
          • ave.duce Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:09
            Nie wysilaj się, bo ci się ten jedyny zwój przegrzeje.
            • mietowe_loczki Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:07
              Aż zwój? Czy ty aby nie jesteś wobec niego zbyt łaskawa?
              • ave.duce Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 19:30
                Res sacra miser.
        • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:20
          ave.duce napisała:

> Trochę (to eufemizm) głupot napisałeś.

Mogłabyś przynajmniej uzasadnic. Bo takie tłuki jak ja nie przenikaja tak genialnych umysłów jak Twój i nie wiedzą co takiego głupiego napisał ten wyzej.:)
          • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:54
            Franuś, to wytłumacz kmiotkom, po co to wszystko Jarek robi? co mu tak zależy na szczęściu Rosjan?
            • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:47
              Wytłumacz mi proszę, jak wiele ma do powiedzenia Jarosław Kaczyński w kwestii polityki zagranicznej od powiedzmy trzech lat? I jak wiele miał do powiedzenia w latach 1989 - 2005?
              • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:50
                Franuś, jak masz jakiś problem z resztą, to zajmij się tylko latami gdy rządził
                • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:52
                  No to wytłumacz mi co dobrego zrobił dla Rosji w tym okresie?
                  • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:58
                    nie, Franuś, ja pierwsza prosiłam aby mi wyjaśnić
                    dawaj dobre dla Polski a złe dla Rosji, no?
                    • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 15:03
                      Ale sama napisałaś, że Twoje obserwacje Kaczyńskiego są WIELOLETNIE. Dlatego jakbyś podała kilka tych prorosyjskich jego decyzji to byłbym niezmiernie wdzieczny. Inaczej mogłoby powstać wrażenie, że Twoje WIELOLETNIE obserwacje przeczytałas dzisiaj w tym co pisze Kurski.:P
                      • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 18:56
                        kubala11 napisał:

> Ale sama napisałaś, że Twoje obserwacje Kaczyńskiego są WIELOLETNIE

owszem, Franuś, ale nie wymagam od Ciebie aż takiego wysiłku, proszę, abyś się skupił tylko na okresie jego premierowania
                        • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 21:12
                          Wiesz Scoutku, stawiasz jakaś teze i jej nie popierasz żadnymi dowodami. Bo dowodem nie jest to, ze przez wiele lat obserwowałaś Kaczyńskiego. Owszem gdybyś napisała, że przez wiele lat Kaczyński to i to i to zrobił dobrego dla Rosji mogłabyś być wiarygodna. W przeciwnym wypadku pozostaje to co napisałem wyzej, czyli przeczytałas sobie dzisiejsze wydanie gazety a w nim wypociny Kurskiego i załozyłas na kanwie tego co przeczytałas temat.
                          Bo widac juz, że nie jesteś w stanie swojej tezy udowodnic. To tak samo jakbym ja napisał, że przez wieloletnie obserwacje zauwazyłem, że Stefan Myszkiewicz to śmierdzace bydle, a przecież nie mam na to dowodów, gdyż nie miałem watpliwej przyjemnosci znaleźć się w pobliżu tego pana i swoimi nozdrzami nie mogłem stwierdzić, iz Stefek cuchnie.
                          • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 21:19
                            sorry, Franuś, ale dokładnie widać, że nie potrafisz mi pokazać czy i kiedy Jarosław Kaczyński zrobił dobrego dla Polski co byłoby złe dla Rosji
                            a tylko o to prosiłam, bo sama nie pamiętam - co zresztą zaznaczyłam w pierwszym poście i od tego zaczęłam
                            no, ale widać jest nas więcej takich co nie pamiętają lub nie znają działań JK

ps. nawet nie wiedziałam, że Kurski coś napisał w dzisiejszej GW, dzięki za info, zaraz poszukam, może już będzie w necie
                            • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 21:57
                              scoutek napisała:

> ps. nawet nie wiedziałam, że Kurski coś napisał w dzisiejszej GW, dzięki za inf
                              > o, zaraz poszukam, może już będzie w necie
                              >

Sorry Zosiu, ale nie potrafisz udowodnic swojej tezy. Uciekasz od tego jak diabeł od swieconej wody.

PS. Po prostu załozyłas sobie watek na podstawie dzisiejszych tez wyborczej...:) Taka prawda, nie masz co zaprzeczać.:)
                  • wariant_b Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 15:21
                    kubala11 napisał:
                    > No to wytłumacz mi co dobrego zrobił dla Rosji w tym okresie?

Ciekawe pytanie
          • sclavus Oo!!! 20.01.11, 13:05
            Przyznajesz, że jesteś tłukiem! No, bravo!!
            (adminie, nie wyrzucaj - sam przyznał, że jest tłukiem)
            • kubala11 Re: Oo!!! 20.01.11, 14:45
              Głupcze*, w porównaniu z wybitnym mózgiem tego forum jakim jest userka ave.duce nie wstyd przyznać mi, absolwentowi ledwie przyzakładowej zawodówki, ze jest tłukiem. To, ze jestes głupcem przyznałes bezposrednio w rozmowie ze mną. I chwała ci za to, przynajmniej raz napisałes prawdę.

*adminie, głupiec sclacostam sam sie przynał do swojej głupoty, dlatego nie musisz usuwać...:)
      • marta.von.zpalacu Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:44
        me-n.190 napisał:
        > 1. wydanie kilkudziesięciu koncesji na poszukiwania gazu łupkowego (bodajże pie
        > rwsza IV kwartał 2005)
        > 3. Sarmatia
        > 4. zakup Możejek (próba storpedowana przez FSB)

I co? Ile Ruscy na tym zarobili? Gazoport pozostal w fazie mrzonki, jest realizowany inny projekt w Swinoujsciu. Na Mozejkach Rosjanie ukrecili miliony, a Polska ma miliony w plecy.
        Kombinuj dalej kolunia.
        • kubala11 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:18
          W swojej głupocie nie widzisz, że masz pretensje do OBECNIE rzadzacych.
      • marta.von.zpalacu Mozejki 2 miliarty USdolar straty! 20.01.11, 12:02
        me-n.190 napisał:

> Scoutek, zawsze byłeś głupiutki i rozumu już nie nabierzesz. Po prostu miej pre
        > tensje do rodziców, że był słaby materiał genetyczny
        >
        > rwsza IV kwartał 2005)
        > 3. Sarmatia
        > 4. zakup Możejek (próba storpedowana przez FSB)
        >
        > Wcześniej - chociażby czerwiec 1992.

"Tak na oko dotychczasowe straty tej największej i wiekopomnej inwestycji PiS . Na sprzedaży Możejek Orlen może stracić 2 miliardy dolarów.

Prezydent Lech Kaczyński publicznie przyznawał, że odegrał kluczową rolę w sfinalizowaniu transakcji i brał udział w negocjacjach. Chodziło o cel polityczny. Przejęcie wielkiej rafinerii miało wzmocnić naszą pozycję w krajach leżących między Polską a Rosją i pokazać Rosjanom, że jesteśmy na tym obszarze poważnym graczem".
        • ave.duce Re: Mozejki 2 miliarty USdolar straty! 20.01.11, 12:18
          Przecież to wykształCIOŁEK (niedawno spotkałam nowe określenie: wykształCIUL, też ładnie), szkoda czasu. Kaczystów&co. wciąż nikt/nic nie przekona, że ...
    • ex.mila Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:32
      scoutek napisała:

> jak długo żyję i obserwuję to, co na scenie politycznej robi Jarosław Kaczyński
      > , nie pamiętam, aby zrobił coś takiego co mogłoby w jakimkolwiek drobnym nawet
      > stopniu zaszkodzić temu krajowi
      > wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że cokolwiek robi on i jego formacja, zawsze w
      > ychodzi na korzyść naszym sąsiadom, nigdy nam
      > jeśli się mylę, albo czegoś nie zauważyłam, będę wdzięczna za wskazanie i wytłu
      > maczenie - jakie i które działania JK słuzyły Polsce a nie Rosji
      >
      Tu nie trzeba zgadywanek. Jak Rosja zakładała embargo na polskie mięso on zrobił twardą minę i zapowiedział że będzie żarł żur.
    • marta.von.zpalacu Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:41
      Przeciez nigdy nie zapomna o swoich korzeniach. Rosyjska krew odesskich Zydow w nich plynie.
      • zapijaczony_ryj Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:59
        marta.von.zpalacu napisał:

> Przeciez nigdy nie zapomna o swoich korzeniach. Rosyjska krew odesskich Zydow w
        > nich plynie.
        >

cÓś mi się coś tutaj kojarzy z takim jednym panem z wąsikiem, co to tez w nim krew zydowskiej babki płynęła i dlatego tak tych żydów nienawidził, ze aż miliony wymordował...
    • ave.duce Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:46
      Putin się jednak zmienia, a Kaczyński?
    • kaczy_mozdzek Oto co pisałem na tym forum dwa i pół roku temu: 20.01.11, 11:49
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,87032227,87032227,Czy_Lech_Kaczynski_jest_szantazowany_przez_Rosje_.html

Szkoda, że ten wątek jest zarchiwizowany. Można by uzupełnić go o kolejne, coraz wyraźniejsze działania Kaczora.
      • sclavus Re: Oto co pisałem na tym forum dwa i pół roku te 20.01.11, 13:14
        No, nic dodać (choć tu - kto wie!), nic ująć (absolutnie nic!)
        Piękne wypunktowanie!!
        Co można dodać, to to, że to trwa bo ... przecież to dzięki Kaczorowi, który przeżył, raport końcowy MAKu ma formę, jaką ma i teraz rząd RP musi udowadniaać, że nie jest wielbłądem.
        A beneficjentem sytuacji kto? - Rosja, gdyby ktoś miał wątpliwości...
        • scoutek Re: Oto co pisałem na tym forum dwa i pół roku te 20.01.11, 13:26
          sclavus napisał:
          > A beneficjentem sytuacji kto? - Rosja, gdyby ktoś miał wątpliwości...

właśnie dlatego zaczęłam ten wątek

ale na razie jak widzę, nikt nie potrafi wymienić niczego co byłoby dziełem Jarosława K. a co byłoby dobre dla Polski i złe dla Rosji
          • sclavus Re: Oto co pisałem na tym forum dwa i pół roku te 20.01.11, 13:55
            Nobonimanic!!! :D
    • witek.bis Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:51
      Należałoby pogadać z "niejakim Łasinem" - pracownikiem ruskiej ambasady i funkcjonariuszem KGB. Panowie byli ze sobą tak blisko, że Łasin zdradzał Kaczyńskiemu największe tajemnice państwowe ZSRR. Zawsze uważali go za swojaka i wiedzieli, że jego antyrosyjska retoryka to tylko pis na wodę.

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/polska/jaroslaw-kaczynski--dostalem-czarna-polewke,36577,4
    • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:52
      Trochę pojechałeś. Prezes chce szkodzić Rosji, ale ostatecznie szkodzi Polsce. Świetny przykład - Możejki. Za to za poparcie Grzuzji - szacun dla Lecha, mimo incydentu granicznego, który był żenujący, ale bardziej dla Saakashwillego.
      • scoutek Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:07
        agnostic5 napisał:

> Trochę pojechałeś. Prezes chce szkodzić Rosji, ale ostatecznie szkodzi Polsce.

właśnie o tym piszę
        prezes chce jedno a robi drugie
        zastanawiam się tylko, czy to celowe czy bezmyślne partactwo, jak wszystko czego się dotknie
        • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:08
          scoutek napisała:

> agnostic5 napisał:
          >
          > > Trochę pojechałeś. Prezes chce szkodzić Rosji, ale ostatecznie szkodzi Po
          > lsce.
          >
          > właśnie o tym piszę
          > prezes chce jedno a robi drugie
          > zastanawiam się tylko, czy to celowe czy bezmyślne partactwo, jak wszystko czeg
          > o się dotknie

Tak jest, nieuważnie doczytałem końcówkę Twojego posta.
      • wariant_b Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:09
        agnostic5 napisał:
        > Za to za poparcie Grzuzji - szacun dla Lecha...

Bo nie uzgadniając decyzji z państwami europejskimi postawił Unię pod ścianą,
        w efekcie czego przysłani eksperci musieli uznać, że działania wojenne zostały
        wszczęte przez Gruzję, co praktycznie zamknęło jej drogę do NATO i Europy.

Pełny szacun. Putin by tego lepiej nie wymyślił.
        • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:22
          wariant_b napisał:

> agnostic5 napisał:
          > > Za to za poparcie Grzuzji - szacun dla Lecha...
          >
          > Bo nie uzgadniając decyzji z państwami europejskimi postawił Unię pod ścianą,
          > w efekcie czego przysłani eksperci musieli uznać, że działania wojenne zostały
          > wszczęte przez Gruzję, co praktycznie zamknęło jej drogę do NATO i Europy.
          >
          > Pełny szacun. Putin by tego lepiej nie wymyślił.

Co zrobiła UE, kiedy wojska rosyjskie weszły do Gruzji?

Ujawnione we wtorek tajne depesze z amerykańskiej ambasady w Warszawie pokazują podziw naszych sojuszników dla sprawnej akcji dyplomatycznej polskich polityków z PO i PiS. Amerykańscy dyplomaci zauważyli wówczas, że "prezydent (Lech) Kaczyński koordynował regionalne demonstracje solidarności z Tiblisi", w tym podróż do stolicy Gruzji z prezydentami Ukrainy i krajów bałtyckich oraz "głośno potępił" rosyjskie działania militarne.

"Wykazując niespotykaną jedność na linii prezydent-rząd, prezydent, premier i minister spraw zagranicznych koordynowali wspólne inicjatywy wśród krajów wschodnioeuropejskich i stanowczo naciskali na UE i NATO, by wzmocniły wysiłki mające na celu zakończenie walk" - relacjonowali pracownicy ambasady USA w Warszawie.

Naprawdę nie głupiejmy od tych wojen popisowych. W wypadku Gruzji szacunek dla Lecha.
          • wariant_b Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:42
            agnostic5 napisał:
            > "Wykazując niespotykaną jedność na linii prezydent-rząd...

Jeszcze Michnika z artykułem dorzuć, choć to po "oszczale" było.

Ale dowodzi to tylko, że w razie czego Kaczyński mógł liczyć na solidarność rządu
            i pomoc dyplomacji - ale nie vice versa. Tak jak obecnie mniej więcej.

No i wojenka w Gruzji ustała nie za sprawą Kaczora, który chciał ją rozdmuchać,
            a Sarkozy'ego, który wolał się dogadywać, zamiast oburzać i machać szabelką.
            A sytuacji Gruzji menstwo prezydenta niestety niewiele pomogło.
      • sclavus Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:17
        Jaki szacun?
        Sakaszwili zachował się jak watażka a Kaczor watażkę poparł - cały świat wie, że to Gruzja/Sakaszwili sprowokowała konflikt a tylko Kaczor uparł się w swojej antyrosyjskiej fobii...
        • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:42
          sclavus napisał:

> Jaki szacun?
          > Sakaszwili zachował się jak watażka a Kaczor watażkę poparł - cały świat wie, ż
          > e to Gruzja/Sakaszwili sprowokowała konflikt a tylko Kaczor uparł się w swojej
          > antyrosyjskiej fobii...

Sakaszwili dał się Rosjanom podejść, ale przecież Osetia to nie jest część Rosji, a Gruzji, więc co tam robiły wojska rosyjskie? W czasie wojny w Jugosławii cały Zachód też oglądał w tv co tam Serbowie robią, ale długi czas nikt palcem nie kiwnął.
          Wsparcie dla prozachodniej Gruzji to nie była głupota.
          • sclavus Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:56
            Ale sposób, panie SPOSÓB!!!
            • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 14:04
              sclavus napisał:

> Ale sposób, panie SPOSÓB!!!

Sposób jak zwykle. Niektóre ich pomysły nawet były niegłupie, ale wykonanie - na poziomie komedii braci Marx
    • wariant_b Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:58
      Rola w filmie "O dwóch takich, co ukradli księżyc" zapewne nie była inspirowana
      przez Kreml, tylko prywatnie przez wujka.
      • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:06
        A`propos Gruzji:

www.fakt.pl/Rosjanie-kpia-ze-smierci-Lecha-Kaczynskiego,artykuly,93242,1.html
    • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 11:59
      Premier Jarosław Kaczyński (57 l.) kupno rafinerii w Możejkach uznał za wielki sukces gospodarczy Orlenu i całej Polski. Transakcja wprawiła premiera w iście szampański nastrój.
      • sclavus Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:21
        Dziwisz się?
        Ja nie!
        A wyszło, co wyszło...
        Ciekawe, czy sprzedaż Możejek wprawi byłego prezesa w szampański nastrój??
    • agnostic5 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:13
      Taktyka PiS-u cieszy tych, "którzy chcą widzieć Polskę jako kraj, który anarchią stoi". - Kraj, który będzie można pokazywać światu, jako państwo nieodpowiedzialne. I grać swoją grę. Na przykład z Moskwy - dodał Szostkiewicz.
    • allspice Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 12:20
      >Głos z Niemiec: "Polska i Rosja straciły szansę na zbliżenie"<

prezes zrobił swoje , juz może odejść
    • dziewczynka.z.zapalkami1 Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 13:06
      Manifest" Do przyjaciół Rosjan" służył Kaczyńskiemu w ...wyborach
    • haen2010 Teza, że Kaczory to agenci służb rosyjskich 20.01.11, 13:07
      Jest mocno uprawniona obiektywnymi faktami politycznymi i ekonomicznymi.
    • woda_woda To nie jest tak. 20.01.11, 13:59
      hak dla mnie :)

Jak dla mnie to "nuta antyrosyjska" jest elementem kampanii wyborczej, która dla panaprezesa trwa nieustannie.

A ichni elektorat to lubi.
      • woda_woda Re: To nie jest tak. 20.01.11, 13:59
        woda_woda napisała:

> hak dla mnie :)

Tfu, "jak dla mnie" :)
        • scoutek Re: To nie jest tak. 20.01.11, 14:47
          woda_woda napisała:

> woda_woda napisała:
          >
          > > hak dla mnie :)
          >
          > Tfu, "jak dla mnie" :)

a hak to chyba dla Jarka;))))
    • isa.stern Re: Jarosław Kaczyński a Rosja 20.01.11, 15:01
      ja też nie widzę; podam 2 przykłady: embargo na mięso i Możejki...:/
      nawet to nikomu nie służy, nawet pamięci Lecha Kaczyńskiego:
      www.youtube.com/watch?v=tsn45ghgNBk
    • trevik Raz udało mu się ... 20.01.11, 19:05
      choć nie tyle mocno zaszkodzić, bo tego nie mógł, co przeszkodził (piłka ciągle w grze). Jak się później okazało Polsce zaszkodził w tym samym momencie znacznie bardziej.

Mianowicie Możejki - dziś się szacuje, że ten "biznes" będzie kosztował nasze Państwo > 2mld. $$$ a rafineria i tak prawdopodobnie pod młotek. Ktoś mógłby powiedzieć, że Kaczyńscy przehuśtali ponad 150PLN / głowę w pl tym jednym ruchem, ale PiSowy beton i tak wyjaśni, że to była wina Rosji i Litwy (że normalnym jest brutalna obrona krajowych interesów motłoch nie ma przecież pojęcia),

T.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka