Dodaj do ulubionych

Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc

IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 05:48
Jakos nikt nas nie przeprasza,ze teraz zyjemy
w Berlinie,Köln,czy gdzie indziej.
Fakt,faktem,ze decydowano o naszych domach z Jalty,ale
prawda jest taka,ze skrzywdzono wszystkich
po kolei,i co? Nikt nie jest na tyle obiektywny,zeby
podac prawde,gdzie wspomniec o krewnych na
"Wilhelm Gustloff",nikt sie nie przyznaje do prawdy,"wynajduja"
sie tylko wygodne argumenty!!!
Obserwuj wątek
    • ptwo Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc 24.02.02, 07:12
      Gość portalu: Troy napisał(a):

> Jakos nikt nas nie przeprasza,ze teraz zyjemy
      > w Berlinie,Köln,czy gdzie indziej.
      > Fakt,faktem,ze decydowano o naszych domach z Jalty,ale
      > prawda jest taka,ze skrzywdzono wszystkich
      > po kolei,i co? Nikt nie jest na tyle obiektywny,zeby
      > podac prawde,gdzie wspomniec o krewnych na
      > "Wilhelm Gustloff",nikt sie nie przyznaje do prawdy,"wynajduja"
      > sie tylko wygodne argumenty!!!

A od kogo oczekujesz przeprosin, może od tych, których tak samo nikt nie pytał o
      zdanie, a którzy zamieszkują dzisiaj dawne tereny wschodnie Rzeszy? Ja wiem, że z
      czysto ludzkiego punktu widzenia wypędzenie Niemców z Prus Wsch., Pomorza, Śląska
      itd. było tragedią, ale takich tragedii było znacznie więcej: Polaków wypędzono z
      dawnych polskich kresów, Ukraińców, Litwinów i Białorusinów z Polski, mieszkańców
      Karelii. Malo kto pamięta o Koreańczykach wysiedlonych z płd. Sachalinu do
      Kazachstanu, o Czeczenach, Tatarach krymskich i innych. Zwykle za tym stał
      Największy Specjalista ds. Narodowości Wszechczasów, Josif Wissarionowicz Stalin
      i jego pomocnicy. Może więc pod tym adresem należało by kierować gorzkie żale, a
      nie do takich samych nieszczęśników i ich potomków, którzy - przykładowo -
      zamieszkują dawne niemieckie kresy wschodnie.
      No i jeszcze tylko drobiazg: kto rozpętał II Wojnę Światową?
      Tragedia "Wilhelma Gustloffa" w tym wszystkim zajmuje miejsce szczególne i z
      pewnością należało by to wyjaśnić do końca. Z tym się zgadzam! Podobno "Gustloff"
      został storpedowany wskutek tragicznej pomyłki; wskazywac może na to fakt, że
      dowódca sowieckiego okrętu podwodnego popełnił samobójstwo, gdy wyszło na jaw, że
      to był statek z uchodźcami.
      • chrikri4 Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc 24.02.02, 07:19
        Z tym samobójstwem to pierwsze słyszę. Jeszcze niedawno czytałem wywiad z owym
        jegomościem (nie pamiętam, kiedy zrobiony, ale na pewno po wojnie).
      • Gość: Litwin Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.vline.pl 24.02.02, 10:38

No,Litwini jeszcze mieszkaja w Polsce w obecnym wojewodztwie Podlaskim na
        Suwalszczyznie ( Sejny,Suwalki,Trakiszki ,Wizajny...). I maja sie
        calkiem,calkiem....
      • Gość: etres Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.02, 23:17
        ptwo napisał(a):

> A od kogo oczekujesz przeprosin, może od tych, których tak samo nikt nie pytał
        > o
        > zdanie, a którzy zamieszkują dzisiaj dawne tereny wschodnie Rzeszy? Ja wiem, że
        > z
        > czysto ludzkiego punktu widzenia wypędzenie Niemców z Prus Wsch., Pomorza, Śląs
        > ka
        > itd. było tragedią, ale takich tragedii było znacznie więcej: Polaków wypędzono
        > z
        > dawnych polskich kresów, Ukraińców, Litwinów i Białorusinów z Polski, mieszkańc
        > ów
        > Karelii. Malo kto pamięta o Koreańczykach wysiedlonych z płd. Sachalinu do
        > Kazachstanu, o Czeczenach, Tatarach krymskich i innych. Zwykle za tym stał
        > Największy Specjalista ds. Narodowości Wszechczasów, Josif Wissarionowicz Stali
        > n
        > i jego pomocnicy. Może więc pod tym adresem należało by kierować gorzkie żale,
        > a
        > nie do takich samych nieszczęśników i ich potomków, którzy - przykładowo -
        > zamieszkują dawne niemieckie kresy wschodnie.
        > No i jeszcze tylko drobiazg: kto rozpętał II Wojnę Światową?
        > Tragedia "Wilhelma Gustloffa" w tym wszystkim zajmuje miejsce szczególne i z
        > pewnością należało by to wyjaśnić do końca. Z tym się zgadzam! Podobno "Gustlof
        > f"
        > został storpedowany wskutek tragicznej pomyłki; wskazywac może na to fakt, że
        > dowódca sowieckiego okrętu podwodnego popełnił samobójstwo, gdy wyszło na jaw,
        > że
        > to był statek z uchodźcami.

Zatopienie "Wilhelma Gustloffa" jest jednym z szeregu podobnych dramatów II, w.
        św.. Ów niemiecki statek pasażerski storpedowany został nie przypadkowo i dowódca
        sowieckiej łodzi podwodnej nie miał powodów do czynienia sobie wyrzutów, a jego
        rzekome samobójstwo to jedna z wielu legend (wywiad z owym dowódcą przedstawiany
        był wielokrotnie w reportażach telewizji niemieckiej). Tragedią „Gustloffa” i
        śmiercią kilkunastu tysięcy jego pasażerów (uchodźców z Prus Wschodnich)
        obciążone jest dowództwo niemieckie, bowiem statek płynął zaciemniony i bez
        wymaganych oznaczeń czerwonym krzyżem. W sprawie tej nie mają żadnej wątpliwości
        również i niemieccy historycy.

• freemason Wysiedlenia 01.03.02, 00:29
        ptwo napisał(a):
        > A od kogo oczekujesz przeprosin, może od tych, których tak samo nikt nie pytał
        > o
        > zdanie, a którzy zamieszkują dzisiaj dawne tereny wschodnie Rzeszy? Ja wiem, że
        > z
        > czysto ludzkiego punktu widzenia wypędzenie Niemców z Prus Wsch., Pomorza, Śląs
        > ka
        > itd. było tragedią, ale takich tragedii było znacznie więcej: Polaków wypędzono
        > z
        > dawnych polskich kresów, Ukraińców, Litwinów i Białorusinów z Polski, mieszkańc
        > ów
        > Karelii. Malo kto pamięta o Koreańczykach wysiedlonych z płd. Sachalinu do
        > Kazachstanu, o Czeczenach, Tatarach krymskich i innych. Zwykle za tym stał
        > Największy Specjalista ds. Narodowości Wszechczasów, Josif Wissarionowicz Stali
        > n
        > i jego pomocnicy. Może więc pod tym adresem należało by kierować gorzkie żale,
        > a
        > nie do takich samych nieszczęśników i ich potomków, którzy - przykładowo -
        > zamieszkują dawne niemieckie kresy wschodnie.
        > No i jeszcze tylko drobiazg: kto rozpętał II Wojnę Światową?
        > Tragedia "Wilhelma Gustloffa" w tym wszystkim zajmuje miejsce szczególne i z
        > pewnością należało by to wyjaśnić do końca. Z tym się zgadzam! Podobno "Gustlof
        > f"
        > został storpedowany wskutek tragicznej pomyłki; wskazywac może na to fakt, że
        > dowódca sowieckiego okrętu podwodnego popełnił samobójstwo, gdy wyszło na jaw,
        > że
        > to był statek z uchodźcami.

Nie do końca wypada zgodzić się z Twoimi wynurzeniami. To prawda, iż wypędzenie
        Niemców i innych grup etnicznych z terenów wschodnich prowincji państwa zostało
        postanowione na konferencji w Poczdamie - nie zmienia to jednak faktu, iż odbyło
        się to przy aplauzie ze strony polskiej ludności. Sposób w jaki traktowano
        niemieckich przesiedleńców uwłaczał często godności ludzkiej (3o min. na
        spakowanie, pisanie słowa Niemiec małą literą, zakaz mówienia w tym języku itp.).
        Były to już przeciez działania i zarządzenia polskich władz i polskiej ludności.
        Sowieci nie mają tu nic do rzeczy (mimo, iż byli większym postrachem dla Niemców
        i Niemek, o czym można się np. dowiedziec z uważnej lektury "Blaszanego bębenka"
        G. Grassa). Warto też sobie uświadomić, iż akcja "wysiedleń" była również
        planowana przez polski rząd na uchodźstwie - to zadaje kłam powszechnemu
        przekonaniu, iż polskie społeczeństwo nie ponosi za to odpowiedzialności.
        Słusznie zrobił minister Bartoszewski przepraszając wypędzonych ze swej ojczyzny
        Niemców za te tragiczne wydarzenia w Bundestagu w 1995 roku.
        Z poważaniem
        freemason
        • Gość: Z "Przes NIE MAM LITOSCI DLA NIEMCOW!!!!!! IP: *.ossm.edu 05.03.02, 02:07
          A w jaki sposob traktowano polskich "przesiedlencow", szczegolnie gdy z jednej
          strony "przesiedlali" ich Niemcy a z drugiej Sowieci do Kazachstanu i na
          SYbir.Tak wlasnie "przesiedlono" moja rodzine z ktorej zostalo po wojnie zywych
          10 %.
          Za duzo tu opowiadac, o strasznych smierciach z glodu i mrozu , czy o smierci
          mojego dziadka (ojca matki) ktory mial majatek na Litwie Kowienskiej i w nocy
          LITWINI wyciagnawszy go z lozka ,pogonili jak stal w siarczysty mroz najpewniej
          do Ponar, jesli nie zamordowali go po drodze, bo slad po nim zaginal.
          NIE MAM LITOSCI DLA PRZESIEDLANYCH NIEMCOW. WSZYSCY BYLI WINNI. Dobrowolnie
          wybrali i uwielbiali Hitlera, bo im obiecal cudza ziemie i majatki. Moze nie
          slyszales
          o osadnikach niemieckich ,ktorzy za okupacji radosnie zagniezdzali sie w domach
          wypedzonych Polakow.
          Cale dlugoletnie zlo , z ktorego Polska nie moze sie do dzisiaj wygrzebac
          spowodowali Niemcy , ktore z pomoca Ameryki po wojnie szybko zakwitlo i ma sie
          dobrze.
    • Gość: Jaceq Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.ppp.szeptel.net.pl 24.02.02, 13:29
      Gość portalu: Troy napisał(a):

> Jakos nikt nas nie przeprasza,ze teraz zyjemy w ...

Daruj, ale ja nie widzę nikogo, kto miałby Cię przepraszać za to, że żyjesz w Berlinie,Köln,czy gdzie indziej.

> Fakt,faktem,ze decydowano o naszych domach z Jalty,ale prawda jest taka,ze skrzywdzono wszystkich
      > po kolei,i co?

No właśnie, i co? A CO ma być?
      • Gość: Polniem Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.ukbf.fu-berlin.de 01.03.02, 14:48
        Czy ty chciales cos poweidziec, czy mi sie tylko wydawalo? W twoich wypowiedziach brak jakiegokolwiek
        sensu! Nie znasz sie na sprawie to sie nie wtracaj glupolu!!!
        • Gość: elde Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.bgvv.de / 10.128.3.* 01.03.02, 15:49
          W tej konkretnej wypowiedzi jest jasno sprecyzowane pytanie. Moze odpowiesz na temat.

• Gość: MORs Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.tnt2.b2.uunet.de 01.03.02, 23:34
          Sam pokaz ze sie znasz. Niemcy jakos sie nie pala do przeprosin.
          Brandt w 1970 w Warszawie ukleknal pod pomnikiem ofiar Getta.
          O tym, po powstaniu miasto Niemcy obrocili w perzyne, ludzi wygnali nie
          pamietal, na szczescie Ruskie przyszly dosc szybko i nie dali im dokonczyc.
          Moze cos powiesz na ten temat gerpolu-polniemcze.
          • Gość: AU Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.dialup.optusnet.com.au 03.03.02, 12:33
            WSZEDZIE WSZYSCY BYLI WYSIEDLANI I MIELI 10 MINUT NA SPAKOWANIE LUB NAWET
            MNIEJ,TERAZ PO TYLU LATACH ZAL MI WYSIEDLONYCH NIEMCOW (CHOC MOI RODZICE CZUJA
            COS ODWROTNEGO),ZAL MI WYSIEDLONYCH LITWINOW (CHOC MOI RODZICE ZNAJA LEPIEJ
            HISTORIE), ZAL MI WYSIEDLONYCH ZYDOW ,CHOC NIE MOGE ZNIESC TEGO,ZE CI CO ICH
            WYSIEDLALI W 1968 SA TERAZ ZNOWU U WLADZY I ZEBY BYLO SMIESZNIEJ...SAMI SA
            ZYDAMI-TO JEST POLSKI "ANTYSEMITYZM",CZYLI :"JAK ROBIC PIENIADZE NIE ROBIAC
            NICZEGO"...
            • andre1 Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc 04.03.02, 13:38
              Czyzby tak szybko poszlo w zapomnienie postepowanie Niemcow w czasie okupacjii
              1939-45?. Lapanki na ulicach,wywozenie ludzi do obozow koncentracyjnych, na
              roboty do Niemiec-bez zadnego ostrzezenia bez zadnych 10
              min.na "spakowanie".Przymusowe wysiedlanie(Zamojszczyzna i wiele innych miejsc
              i miejscowosci).Bestialskie traktowanie ludnosci polskiej przez cala
              okupacje,brutalne zniszczenie W-wy ,miliony ofiar i teraz mamy ich PRZEPRASZAC
              za wysiedlenie!!!!
              • freemason Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc 04.03.02, 14:55
                andre1 napisał(a):

> Czyzby tak szybko poszlo w zapomnienie postepowanie Niemcow w czasie okupacjii
                > 1939-45?. Lapanki na ulicach,wywozenie ludzi do obozow koncentracyjnych, na
                > roboty do Niemiec-bez zadnego ostrzezenia bez zadnych 10
                > min.na "spakowanie".Przymusowe wysiedlanie(Zamojszczyzna i wiele innych miejsc
                > i miejscowosci).Bestialskie traktowanie ludnosci polskiej przez cala
                > okupacje,brutalne zniszczenie W-wy ,miliony ofiar i teraz mamy ich PRZEPRASZAC
                > za wysiedlenie!!!!

Drogi Andre - nikt z Niemców nie oczekuje od Polaków przeprosin za wypędzenia z
                Ostgebiete - chodzi raczej o zadumę nad historią obu narodów, zaznaczenie, iż
                również Polacy mają na swym koncie wiele czynów haniebnych. No cóż, nie jesteśmy
                przecież narodem idealnym, należy więc skończyć z męczeńską tradycja, chociaż
                niewątpliwie Niemcy jako naród mają na sumieniu znacznie większe przewiny niż
                Polacy.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Joachim Re: Wysiedlenie Niemcow,Litwinow etc IP: *.tnt1.b2.uunet.de 04.03.02, 23:47
                  Alez Troy domaga sie zadoscuczynienia za przeprowadzke do Köln.
                  No jak tak dalej pojdzie to przyjdzie Polakom przeprosic za
                  napasc na rozglosnie w Gliwicach i za ofiary terrorystow z AK, AL etc.
                • Gość: Kresowia Radosne oswiecanie przez "freemasona" IP: *.ok.ok.cox.net 05.03.02, 03:07
                  FREEMASON- nie wymadrzaj sie, bo wcale nie ma w tym co mowisz nic madrego.
                  Mozesz powiedziec "wg mnie" lub "to jest moja opinia" a nie uczyc i pouczac.
                  A jakie to hanbiace sprawki maja Polacy na sumieniu?
                  Moze wymien szczegolowo!~ Dobry komuch z ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka