Dodaj do ulubionych

Czemu nie mogą zawisnać na stryczku?

11.02.11, 19:46
Mordercy asp. Strója? Jeden dostał 25 lat drugi 15? A obaj powinni wisieć już dawno temu.
Polska to jednak dziki kraj.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • belweder.namiestnikowski Na wyższy wyrok dla nich możesz liczyć, 11.02.11, 19:50
      jak w następnych wyborach zagłosujesz inaczej, niż 90% kryminalistów.

• oldtimer333 Re: I jeszcze będą nas kosztować dużo pieniędzy. 11.02.11, 19:52
    • venus99 Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 20:35
      bo w Polsce niestety nie ma kary smierci.bandyci nie mają nazwisk i jakos się to kręci.
    • etta2 Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 20:38
      Też uważam, że powinni zawisnąć, po cholerę mamy ich utrzymywać, jak to ledwo odrosło a już morduje ludzi.
      • jureczek_barbarzynca Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 21:41
        Jesteś fanatykiem "cywilizacji śmierci"?
    • taziuta Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 20:43
      qqazz napisał:
      Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku?

> /.../ A obaj powinni wisieć już dawno temu.

A dlaczego tylko wisieć? Jak już chcesz sięgać po barbarzyńskie metody, to przypominam że prymitywy ćwiartowały ludzi, paliły na stosach, torturowały przed śmiercią, itp.
      No proszę, pofolguj sobie!
      • gat45 Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 20:48
        Uważaj i pisz z godnością, należną Obrońcy Życia, któremu nagle kodeks Hammurabiego nabruździł. Jak quazz pomyśli o krzyku zabijanych zarodków, to od razu zrewiduje swoje poglądy na karę śmierci i dopuszczalność zabijania z tej tylko przyczyny, że chodzi już o organizm rozwinięty. Jak nie wolno, to nie wolno. Bez relatywizacji !
      • etta2 Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 20:51
        Jakież to piękne, chrońmy życie......idea lewactwa.
        Chcę ci tylko uświadomić, że dzięki temu, że Szwedzi w zamierzchłych i brutalnych czasach ucinali łapy złodziejom, mają dziś zakorzenione, że SIĘ NIE KRADNIE. Rowery sobie spokojnie stoją pod sklepami, chyba, że napatoczy się jakiś "cudzy". Ostrożnie z tymi lewackimi ideami, bo nie zawsze wiodą w dobrym kierunku. Bywa taki rodzaj chamstwa, że trzeba krótko za ryj, bo nie rozumi inaczej, jedynie strach przed karą może coś zdziałać.
        • taziuta Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 21:03
          etta2 napisała:

> /.../ Bywa taki rodzaj chamstwa, że trzeba krótko za ryj, bo nie rozumi inaczej, jedynie strach
          > przed karą może coś zdziałać.

Głupio piszesz. Przestępcy nie myślą o karze, lecz o tym, że IM (każdy przecież, w swoim mniemaniu, jest wyjątkowy) z pewnością się uda. I nie wysokość kary, ale jej nieuchronność może być ewentualnym straszakiem.

Zaś co do kary śmierci, to mnie raczej przekonuje argument, że stosujące ją państwo pokazuje swoim obywatelom, że zabicie człowieka to nic złego, jeśli służy 'naprawie'/zadośćuczynieniu krzywd. No to jeśli to nic złego, a w moim mniemaniu ktoś mi uczynił jakąś krzywdę, to biorę przykład z państwa, i biorę sprwy w swoje ręce.

I jakoś w krajach, w których nie ma kary śmierci, wcale nie ma też więcej morderstw niż np. w USA, w których ta kara śmierci jest stosowana. Czyli kara ta służy tylko prymitywnej zemście, cbdu.

A jak już mamy się bawić w prymitywy, dawać upust najniższym instynktom, to dlaczego nie poćwiartować żywcem, tak by nie zabić, przed wrzuceniem na stos, ku uciesze gawiedzi? :>
          • etta2 Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 21:16
            "...dlaczego nie poćwiartować żywcem, tak by nie zabić, przed wrzuceniem na stos, ku uciesze gawiedzi? :> "

Ano dlatego, że nawet zwierzęta przeznaczone do uboju (na nasze żarcie) winny być zabijane z "czcią i godnościom osobistom". Nie mieszaj pojęć okrucieństwa ze sprawiedliwą karą za swoje niecne czyny wobec innych. Ten policjant naprawdę nie zasłużył na swój los, a te bydlaki powinyy za to odpowiedzieć tak, by innym bydlakom się odechciało.
            • taziuta Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 21:23
              etta2 napisała:

> /.../ Nie mieszaj pojęć okrucieństwa ze sprawiedliwą karą za swoje niecne czyny wobec
              > innych.

Nie uważam kary śmierci za 'sprawiedliwą' karę. Jak już wyżej napisałem, wg mnie to kara wynikająca z chęci zemsty. Czyli nawiązująca do jednej z najprymitywniejszych emocji.
              Współczesna cywilizacja się nimi nie kieruje, w każdym razie dopóki tłum nie zaczyna brać spraw w swoje ręce, bo każdy tłum z samej swej natury jest podatny na emocje.

Ale nie liczę na to, że uda mi się Ciebie przekonać, Etto. Cała Twoja produkcja na tym forum pokazuje, że bliżej Ci do prymitywnego PiS, niż do cywilizowanego świata współczesnego. ;)
              • indeed4 Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 21:40
                Och, tak - wiemy, wiemy.

Czarzasty, SLD i Ordynacka to świat "cywilizowany" i kierujący się wysokimi moralnymi zasadami, reszta zaś to same "prymitywy" - prawda ?
                • taziuta Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 22:15
                  indeed4 napisał:

> Och, tak - wiemy, wiemy.
                  >
                  > Czarzasty, SLD i Ordynacka to świat "cywilizowany" i kierujący się wysokimi mor
                  > alnymi zasadami, reszta zaś to same "prymitywy" - prawda ?

Mylisz się. Cywilizowany świat to Michnik, Boni, Tusk, Mazowiecki, i wielu wielu innych, którzy są przeciw karze śmierci. Zaś wielu wyborców SLD jest za taką karą, bo to też 'zwykli' Polacy, a przeciętny Polak za taką karą jest. Jesteśmy w swej masie prymitywni, niestety...
                  • indeed4 Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 11.02.11, 23:09
                    Aha -... rozumiem, że mówisz o tym "cywilizowanym" świecie Michnika, Mazowieckiego etc. który wyborcy razem z UW odesłali na polityczny śmietnik w 2001 roku ?

Pamiętam, jak Geremek wtedy biadolił, że "społeczeństwo nie dojrzało do demokracji" :-D

No i co - UW znalazło już sobie jakieś bardziej zdatne, " dojrzałe do demokracji" społeczenstwo ? Jakby co, to słyszałem, że czasami można sobie takie tanio kupić na Allegro.
          • hordol bzdury 11.02.11, 21:38
            jesli bilet w autobusie mejskim kosztuje 3 zł zas kara za jazde bez biletu bedzie 50 groszy. i wszyscy gapowicze zostana złapani to zapewniam cie ze zdecydowana wiekszosc bedzie jezdzic na gape mimo nieuchronnosci kary
            • taziuta Raczej (Twój) argument ad absurdum :) n/t 11.02.11, 22:12
              hordol napisała:
              Re: bzdury

> jesli bilet w autobusie mejskim kosztuje 3 zł zas kara za jazde bez biletu bed
              > zie 50 groszy. i wszyscy gapowicze zostana złapani to zapewniam cie ze zdecydow
              > ana wiekszosc bedzie jezdzic na gape mimo nieuchronnosci kary
              • indeed4 Raczej nie. 11.02.11, 23:19
                Wysokość kar też ma swoje znaczenie - chociaż czy w przypadku akurat KŚ to nie wiem. Zbyt duże emocje tutaj wchodzą w grę, żeby ktoś się zastanawiał nad dolegliwością pózniejszych konsekwencji. Nie mówiąc już o tym, ze rutyniarzowi - recydywiście, który większość życia spędza za kratami i tak najczęściej wisi ile będzie miał do kolejnej odsiadki.
            • mn7 Re: bzdury 11.02.11, 23:08
              Człowieku, nie kompromituj się taką "argumentacją".
              • hordol Re: bzdury 12.02.11, 08:17
                a potrafisz ją obalić?
        • qqazz Re: Może dlatego, że Polska to kraj cywilizowany? 12.02.11, 15:48
          Tak jak piszesz etto podobnie w takich Niemczech karano smiercia za oszustwa, nawet wit Stwosz który po latach wrócił do Norymbergi został na takową karę skazany która ostatecznie mu zmieniono na obcięcie uszu i bodaj nosa za podrobienie kwitów bankowych po tym jak został oszukany i stracił wszystko co zarobił w Krakowie.

pozdrawiam
    • ave.duce Dlatego, że nie ma w Polsce kary śmierci. 11.02.11, 21:04
      I bardzo dobrze.
    • behemot17-13 Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 21:14
      chcesz kary śmierci, nie ma sprawy, pod warunkiem że to Ty będziesz katem. co niektórzy domagają się zabicia morderców, tylko ilu z nich mogłoby zrobić to swoimi rękoma. zastanów się może czy jesteś gotów na taki czyn, jeśli tak to ok.
      • taziuta Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 21:16
        behemot17-13 napisał:

> chcesz kary śmierci, nie ma sprawy, pod warunkiem że to Ty będziesz katem. co n
        > iektórzy domagają się zabicia morderców, tylko ilu z nich mogłoby zrobić to swo
        > imi rękoma. zastanów się może czy jesteś gotów na taki czyn, jeśli tak to ok.

No tak, ale pamiętaj, że mogą się zmienić rządy, i do władzy dojdą ludzie, którzy uznają, że wykonawcy kary śmierci sami zasługują na dożywocie w pierdlu, i uchwalą prawo sięgające wstecz 50 lat. I zapuszkują staruszków. A co, czemu niby nie. Sejm może uchwalić wszystko!
      • gat45 Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 21:32
        behemot17-13 napisał:

> chcesz kary śmierci, nie ma sprawy, pod warunkiem że to Ty będziesz katem. co n
        > iektórzy domagają się zabicia morderców, tylko ilu z nich mogłoby zrobić to swo

Och, jakże bym chciała, żeby to był argument i jakże się boję, że nie byłoby większych trudności z obsadzeniem tego rzemieślniczego stanowiska :(((
      • jureczek_barbarzynca Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 21:34
        behemot17-13 napisał:

Psychopatów nie brakuje, myślę ze wśród zwolenników wielu chętnych na zawód kata by się znalazło.
        • qqazz Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 12.02.11, 15:49
          jureczek_barbarzynca napisał:
          > Psychopatów nie brakuje, myślę ze wśród zwolenników wielu chętnych na za
          > wód kata by się znalazło.

Kat to zawsze była powazna i szanowana profesja, psychopatów tam nie brano.

pozdrawiam
      • wylogowany.pielegniarz Oklepany i bezsensowny argument 11.02.11, 21:58
        behemot17-13 napisał:

Większość je mięso i zapewne mało kto potrafiłby poderżnąć gardło takiej ładnej krówce czy śwince. Jest cała masa rzeczy, z których ludzie korzystają, a których sami nie byliby w stanie zrobić zrobić.
        Społeczeństwa nie opierają się na samowystarczalności jednostek tylko na podziale pracy i specjalizacji, z których to korzystają inni.
        • wylogowany.pielegniarz Re: Oklepany i bezsensowny argument 11.02.11, 22:02
          wylogowany.pielegniarz napisał:

> behemot17-13 napisał:
          >
          > > chcesz kary śmierci, nie ma sprawy, pod warunkiem że to Ty będziesz katem
          > . co n
          > > iektórzy domagają się zabicia morderców, tylko ilu z nich mogłoby zrobić
          > to swo
          > > imi rękoma. zastanów się może czy jesteś gotów na taki czyn, jeśli tak to
          > ok.
          >
          >
          > Większość je mięso i zapewne mało kto potrafiłby poderżnąć gardło takiej ładnej
          > krówce czy śwince. Jest cała masa rzeczy, z których ludzie korzystają, a który
          > ch sami nie byliby w stanie zrobić zrobić.
          > Społeczeństwa nie opierają się na samowystarczalności jednostek tylko na podzia
          > le pracy i specjalizacji, z których to korzystają inni.

Tak więc ja na przykład chciałbym zobaczyć, jak rozprawiasz się osobiście z różnej maści bandytami, zadymiarzami i chuliganami. Bo zapewne domagasz się, żeby służby porządkowe to robiły. A sam byłbyś do tego zdolny?
          Takie przykłady można mnożyć w nieskończoność.
          • behemot17-13 Re: Oklepany i bezsensowny argument 11.02.11, 22:18
            no więc dobrze, nie będziesz katem. ty będziesz tylko świadkiem ew. egzekucji. pasuje.
            • hordol a ty badz swiadkiem 12.02.11, 08:29
              jednej z okrutnych zbronii za które w przeszłosci skazywano na ks. pasuje?
      • qqazz Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 12.02.11, 15:46
        behemot17-13 napisał:

Jestem gotów.

pozdrawiam
    • indeed4 Bezsensowny system. 11.02.11, 21:31
      Idiotyzm - fundować bandziorom sanatoria i pobyt z wyżywieniem i opierunkiem na koszt społeczeństwa, które każdego dnia walczy o swój byt i utrzymanie.
      Praca, praca, praca - i jeszcze raz praca. Łopata, miotła - wszystko jedno ... przynajmniej zrobią coś pożytecznego i przestanie im odbijać z nudów za kratami. Kto i kiedy zmieni obowiązujące prawo UE zakazujące karania poprzez pracę ?
      • behemot17-13 Re: Bezsensowny system. 11.02.11, 21:46
        z jednej strony masz rację, być może skazańcy zrobiliby coś pożytecznego w swoim niechlubnym życiu. z drugiej strony chyba największą karą jest bezczynność i co za tym idzie, bicie się ze swoimi myślami, żadnej odskoczni, zajęcia się czym innym. oczywiście pod warunkiem że więzienie to nie sanatorium, zbyt dużo rozrywek jak na odbywanie kary za popełnione przestępstwa.
        • indeed4 Re: Bezsensowny system. 11.02.11, 21:55
          Nie żartuj - nie mam ochoty zasuwać na to, żeby jakiś bandyta miał komfort 24 godzinnego bicia się z myślami za moje pieniądze :-> Bić z myślami może się wtedy, tak jak my wszyscy - po pracy i wystarczy. System, który karze za najcięższe przestępstwa odizolowaniem jest chory - postawić w kącie albo za karę zamknąć i nie wypuszczać z pokoju można pięciolatka. Dorosłego - za fraki i do roboty na rzecz społeczeństwa.
          • wos9 Re: Bezsensowny system. 11.02.11, 23:24
            indeed4 napisał:

> Nie żartuj - nie mam ochoty zasuwać na to, żeby jakiś bandyta miał komfort 24 g
            > odzinnego bicia się z myślami za moje pieniądze :-> Bić z myślami może się
            > wtedy, tak jak my wszyscy - po pracy i wystarczy. System, który karze za najcięższe przestępstwa odizolowaniem jest chory - postawić w kącie albo za karę zamknąć i nie wypuszczać z pokoju można pięciolatka. Dorosłego - za fraki i do roboty na rzecz społeczeństwa.

Zgadzam się z tobą.
            • indeed4 Re: Bezsensowny system. 11.02.11, 23:36
              Bardzo się cieszę - dla mnie to zupełny idiotyzm ; wiele razy rozmawiałem na ten temat z sędziami ( kolega jest sędzią wydz. karnego w Gdyni ) i potwierdzają jedno - sytuacja jest absurdalna, ale nic się nie da zrobić, bo takie jest unijne prawo. Książkę można by napisać na podstawie ich opowieści z sali rozpraw :-D
              • wos9 Re: Bezsensowny system. 11.02.11, 23:56
                indeed4 napisał:

> Bardzo się cieszę - dla mnie to zupełny idiotyzm ; wiele razy rozmawiałem na ten temat z sędziami ( kolega jest sędzią wydz. karnego w Gdyni ) i potwierdzają jedno - sytuacja jest absurdalna, ale nic się nie da zrobić, bo takie jest unijne prawo. Książkę można by napisać na podstawie ich opowieści z sali rozpraw :-D

Mam jednak cały czas wątpliwości. Czy twój kolega zapomniał o pomyłkach sądowych?
                • indeed4 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:04
                  Pomyłkach sądowych w orzekaniu kar więzienia ?
                  • wos9 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:10
                    indeed4 napisał:

> Pomyłkach sądowych w orzekaniu kar więzienia ?

NIE. W orzekaniu KS-ów.
                    • indeed4 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:13
                      No to zmieniasz temat, bo w tej gałązce piszę o karze więzienia, a nie KŚ :-)
                      • wos9 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:17
                        indeed4 napisał:

> No to zmieniasz temat, bo w tej gałązce piszę o karze więzienia, a nie KŚ :-)
                        >

Sorry.
                        • indeed4 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:21
                          Ok, nie szkodzi. Powiem tak - czym taka pomyłka różni się od pomyłki lekarskiej ? I czy można zapobiec jednej i drugiej ? Tam, gdzie wchodzi w grę czynnik ludzki, zawsze istnieje ryzyko popełnienia błędu, ale czy z tego powodu należy zakazać operacji i zlikwidować wymiar sprawiedliwości ?
                          • wos9 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:35
                            indeed4 napisał:

> Ok, nie szkodzi. Powiem tak - czym taka pomyłka różni się od pomyłki lekarskiej? I czy można zapobiec jednej i drugiej ? Tam, gdzie wchodzi w grę czynnik ludzki, zawsze istnieje ryzyko popełnienia błędu, ale czy z tego powodu należy zakazać operacji i zlikwidować wymiar sprawiedliwości ?

Zasadniczo się różnią. Naprawdę nie rozumiesz, że czym innym jest próba (choćby nieudana) ratowania życia od narażenia czyjegoś życia bez absolutnie niepodważalnych dowodów?
                            • indeed4 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:39
                              A w którym miejscu napisałem, że "bez" - dlaczego wkładasz w moje usta stwierdzenia, których nigdy nie wypowiedziałem :-)
                              • wos9 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 00:43
                                indeed4 napisał:

> A w którym miejscu napisałem, że "bez" - dlaczego wkładasz w moje usta stwierd
                                > zenia, których nigdy nie wypowiedziałem :-)

Ja niczego ci nie wkładam.
                                • indeed4 Re: Bezsensowny system. 12.02.11, 01:03
                                  Ok, ok :-) Uważasz, że nie można skonstruować prawa tak, żeby wyeliminowało możliwość popełnienia w tych sprawach pomyłki ? Ja uważam, że jest to możliwe.
    • marouder.eu Ustawodawca reprezentuje poglad, ze.. 11.02.11, 21:37
      ...KS nie jest kara.
      Kara ma miec wymiar wychowawczy oraz dawac zbrodzieniowi szanse na resocjalizacje:)
      • hordol Re: Ustawodawca reprezentuje poglad, ze.. 11.02.11, 21:40
        kara smierci ma wymiar odstraszający przynajmniej dla czesci sprawców
        • marouder.eu Ja juz dawno rozstalem sie ze zludzeniami.. 11.02.11, 21:44
          ..ktore w watku prezentuja Ave, Gat i Ziutka.
          Uwazam nawet, ze nie ma potrzeby definiowac egzekucji skazanych wyrokiem sadowym jako kary, bowiem spoleczenstwo w scisle okreslonych i rzadkich przypadkach winno miec prawo do fizycznej eliminacji sprawcow najciezszych zbrodni.
          • hordol Re: Ja juz dawno rozstalem sie ze zludzeniami.. 11.02.11, 21:47
            w gruncie rzeczy to tylko informacja dla potencjalnego mordercy"wiedz że jesli zabijesz też możesz(choc niekoniecznie) zostac zabity"
            jego wybór
          • hordol ja bym zrobił tak 11.02.11, 21:50
            www.screen4u.net/dm/v/xglsmo/tonkin-1915.html
            • marouder.eu I byloby po sprawie/nt 11.02.11, 21:55
              • ave.duce Re: I byloby po sprawie/nt 11.02.11, 22:06
                Oj, Panie M.

Miłego wieczoru.
                • marouder.eu Re: I byloby po sprawie/nt 11.02.11, 22:10
                  Pani A:)

Nie wyznaje Pani przekonan w tej sprawie, to wszystko.

Wzajemnie, milego, cieplego wieczoru:)
                  • ave.duce Re: I byloby po sprawie/nt 11.02.11, 22:22
                    Polecam "Podejrzanych". Świetny film. TVN zaraz ;)
                    • marouder.eu Re: I byloby po sprawie/nt 11.02.11, 22:27
                      Ba, kiedy ja wlasnie czytam dosc ciekawy zbior wypowiedzi pt:"Niezbednik ateisty" i swietnie sie bawie:))
        • indeed4 Re: Ustawodawca reprezentuje poglad, ze.. 11.02.11, 21:47
          Dość często eksperci orzekają jednoznacznie, że degeneracja jest nieodwracalna, a to znacza zerowe szanse resocjalizacji
    • chateau Niestety 11.02.11, 21:45
      każdy kraj w UE jest dziki.

Nie to co cywilizowane państwa jak USA, Tajlandia czy Chiny, że o Iranie czy sąsiedniej Białorusi nie wspomnę :p
      • indeed4 Re: Niestety 11.02.11, 22:06
        Bujanie w obłokach i idealistyczny brak kontaktu z rzeczywistością mści się wcześniej czy później - patrz imigranci. Ludzkie błędy po latach naprawiają dopiero społeczne mechanizmy samokorygujące - nie byłoby tego, gdyby wcześniej myślano mniej idealistycznie a bardziej praktycznie.
        • chateau Re: Niestety 11.02.11, 22:11
          Ale masz jakieś wsparcie?

W sensie, że w krajach z wykonywaną karą śmierci jest mniej zabójstw, na przykład?
          • indeed4 Re: Niestety 11.02.11, 22:21
            Ja tutaj akurat nie o KŚ, tylko o imigrantach. A co do KŚ - pewnie znany jest Ci taki termin jak zabójstwo w afekcie, przez sądy traktowane dużo łagodniej niż pozostałe. Moim zdaniem, to daje do myślenia - ni mniej ni więcej tylko dostarcza argumentów na rzecz tezy, że odebranie komuś życia w pewnych przypadkach może być usprawiedliwione.
            • taziuta Re: Niestety 11.02.11, 22:27
              indeed4 napisał:

> /.../ A co do KŚ - pewnie znany jest Ci taki termin jak zabójstwo w afekcie, przez sądy
              > traktowane dużo łagodniej niż pozostałe. Moim zdaniem, to daje do myślenia - ni mniej ni
              > więcej tylko dostarcza argumentów na rzecz tezy, że odebranie komuś życia w pewnych
              > przypadkach może być usprawiedliwione.

Albo na odwrót. Kara śmierci to zabójstwo z premedytacją, na zimno...
              • chateau Re: Niestety 11.02.11, 22:32
                Na dokładkę z prymitywnych pobudek - chęci zemsty oraz zysku (bo to taniej, niż idealistycznie utrzymywać mordercę w luksusowym pierdlu z łazienką tuż przy sypialni.)
              • indeed4 Re: Niestety 11.02.11, 22:35
                Wymierzane w imieniu bezbronnej ofiary, która niejednokrotnie konała w nieludzkich męczarniach.

Jeśli zamierzasz palnąć w tym miejscu umoralniający spicz, jak to strasznie prymitywna i mało cywilizowana jest zasada "ząb za ząb" to sobie daruj. Znam to na pamięć - pogadamy, jak ci kiedyś jakaś bestia uprowadzi, podda wielogodzinnym katuszom a potem zamorduje małe dziecko.
                • wos9 Re: Niestety 12.02.11, 00:02
                  indeed4 napisał:

> Wymierzane w imieniu bezbronnej ofiary, która niejednokrotnie konała w nieludzk
                  > ich męczarniach.
                  >
                  > Jeśli zamierzasz palnąć w tym miejscu umoralniający spicz, jak to strasznie prymitywna i mało cywilizowana jest zasada "ząb za ząb" to sobie daruj. Znam to na pamięć - pogadamy, jak ci kiedyś jakaś bestia uprowadzi, podda wielogodzinnym katuszom a potem zamorduje małe dziecko.

Taki ktoś nie ma prawa żyć. Pod warunkiem, że udowodni mu się winę ponad wszelką wątpliwość.
              • hordol Re: Niestety 11.02.11, 22:36
                w gruncie rzeczy to tylko informacja dla potencjalnego mordercy"wiedz że jesli zabijesz ty też możesz(choc niekoniecznie) zostac zabity"
                jego wybór
            • chateau Re: Niestety 11.02.11, 22:30
              Hmm, wątek zasadniczo wyglądał na traktujący o karze śmierci, ale mogę się mylić ;-)

I wolałbym, żeby wymiar sprawiedliwości nie działał _nigdy_ w afekcie.
              • indeed4 Re: Niestety 11.02.11, 22:41
                A ja bym wolał, żebyś Ty nigdy nie musiał działać w afekcie - kto wie, co by się zdarzyło.

Chociaż słyszałem, że jak bandzior na oczach cywilizowanego tatusia gwałci dziecko, to mu nic nie grozi, jako że ten skieruje doń tylko gorący apel o zaprzestanie tych skandalicznych działań ponieważ jako humanista brzydzi się przemocą jako taką :-)
                • chateau Re: Niestety 11.02.11, 22:49
                  Żałosne. EOT.
                  • indeed4 Nie. 11.02.11, 22:51
                    Taka jest twarda rzeczywistość - bez różowego filtru marzycieli i idealistów :-)
                    • taziuta Tak 11.02.11, 23:11
                      indeed4 napisał:
                      Re: Nie.

> Taka jest twarda rzeczywistość - bez różowego filtru marzycieli i idealistów :
                      > -)

Twój przykład to była żałosna manipulacja, taka populistyczna zagrywka na emocjach...
                      • indeed4 Nie. 11.02.11, 23:13
                        Nie, drogi taziuto. Tak właśnie wygląda zderzenie teorii i praktyki - marzycieli z brutalną, twardą rzeczywistością :-)

• piq znam pewnego filozofa, który był przeciwnikiem... 11.02.11, 23:44
                          ...kary śmierci z powodów postępowych i humanitarnych. Bardzo bystry koleś. Zmienił zdanie natychmiast, jak oberwał od trzech żuli pod knajpą za nic, dla zabawy.

Taziuta też zmieni zdanie, kiedy stanie twarzą w twarz ze zdemoralizowanym doszczętnie sukinsynem (z kolegami).

No i wreszcie rozprawmy się z mitem, że nie wysokośc, lecz nieuchronność kary jest skuteczna: praktyka Francji w zmniejszeniu liczby wypadków drogowych dowodzi niezbicie, że wysokość kary jest znacznie skuteczniejszym środkiem odstraszającym niż tzw. "nieuchronność", zwłaszcza że "nieuchronność" w związku z traktowaniem zbrodniarzy jak biednych zbłąkanych dzieci w "humanitarny" sposób każdy bandzior wyśmieje.
                          • ayran Re: znam pewnego filozofa, który był przeciwnikie 12.02.11, 08:31
                            piq napisał:

> No i wreszcie rozprawmy się z mitem, że nie wysokośc, lecz nieuchronność kary j
                            > est skuteczna: praktyka Francji w zmniejszeniu liczby wypadków drogowych dowodz
                            > i niezbicie...

Twierdzenie, że pojedynczy przykład czegoś dowodzi, jest dość banalnym błędem rozumowania. Za pomocą pojedynczego kontrprzykładu możesz "niezbicie" obalić twierdzenie o charakterze uogólnienia - w drugą stronę to nie działa.
                            W latach 50-tych w ZSSR (czy też ZSRR) wprowadzono kare śmierci za gwałt. Skutkiem było to, że liczba gwałtów wprawdzie nie spadła, za to wzrosła liczba morderstw na tle seksualnych - popełnianych po akcie gwałtu. Jeśli ofiara gwałtu nie żyje - na ogół trudniej znaleźć sprawcę.
    • dupetek Ty jesteś dziki! 11.02.11, 22:11
      Co zauważyłem już dawno temu Zeniu! Śniegu nie ma, to i głupoty Ci do głowy przychodzą:(
      www.youtube.com/watch?v=kJlGmBvpaeY
    • marta.von.zpalacu W obronie plemnikow spuszczanych w kiblu wystepuje 11.02.11, 22:39
      W obronie plemnikow spuszczanych w kiblu wystepujesz, a ludzi chcesz wieszac. Wstydzilbys sie katoliku od siedmiu bolesci.
    • hordol pytanie do przeciwników ks. 11.02.11, 22:44
      czy wyroki w procesie norymberskim dla zbrodniarzy hitlerowskich były sluszne czy nie?
      • marta.von.zpalacu Re: pytanie do przeciwników ks. 11.02.11, 22:47
        hordol napisała:

> czy wyroki w procesie norymberskim dla zbrodniarzy hitlerowskich były sluszne c
        > zy nie?

Co ty tutaj za glupoty hordolisz?
        Popatrz sobie na statystyki krajow, w ktorych jest KS i sprawdz ile pomylek rocznie tam wystepuje.
        • hordol Re: pytanie do przeciwników ks. 11.02.11, 22:51
          potrafisz odpowiedziec na moje pytanie czy potrafisz tylko bluzgac?
          • marta.von.zpalacu Re: pytanie do przeciwników ks. 11.02.11, 22:59
            hordol napisała:

> potrafisz odpowiedziec na moje pytanie czy potrafisz tylko bluzgac?

W moich "bluzgach" byla odpowiedz. Myslisz, ze statystyki dotycza tylko USA? Nastepnym razem mysl zanim sie obrazisz. Dodatkowo powiem z cala pewnoscia, ze w warunkach powojennych prawdopodobienstwo popelnienia pomylki bylo duzo wieksze.
            • indeed4 A co z tymi wyrokami na zbrodniarzy hitlerowskich. 11.02.11, 23:11
              Słuszne - czy niesłuszne :-)
              • marta.von.zpalacu Re: A co z tymi wyrokami na zbrodniarzy hitlerows 11.02.11, 23:16
                indeed4 napisał:

> Słuszne - czy niesłuszne :-)

Nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem tych kilku zdan, ktore napisalem. Sorry nie mam czasu na tlumaczenie niedorozwinietym.
                • indeed4 Tak myślałem :-) 11.02.11, 23:21
                  że będziesz miał problem z odpowiedzią - wcale nie jestem zaskoczony.
                  • marta.von.zpalacu Re: Tak myślałem :-) 11.02.11, 23:24
                    indeed4 napisał:

> że będziesz miał problem z odpowiedzią - wcale nie jestem zaskoczony.

Odpowiedzialem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,28,122062894,122072101,Re_pytanie_do_przeciwnikow_ks_.html
                    Nie jestem zaskoczony, ze nic z mojej wypowiedzi nie zrozumiales.
                    • indeed4 Re: Tak myślałem :-) 11.02.11, 23:28
                      Nie odpowiedziałeś - nadal pytam o to :

forum.gazeta.pl/forum/w,28,122062894,122072605,A_co_z_tymi_wyrokami_na_zbrodniarzy_hitlerowskich_.html
                      • marta.von.zpalacu Re: Tak myślałem :-) 11.02.11, 23:33
                        indeed4 napisał:

> Nie odpowiedziałeś - nadal pytam o to :
                        >

Skopiuje ci to zdanie. BTW: Jakie masz IQ?
                        >Dodatkowo powiem z cala pewnoscia, ze w warunkach powojennych prawdopodobienstwo >popelnienia pomylki bylo duzo wieksze.
                        Zrozumiales, czy musze ci przydzielic kilka godzin korepetycji z czytania ze zrozumieniem.
                        • indeed4 Re: Tak myślałem :-) 11.02.11, 23:39
                          Nadal nie ma odpowiedzi - słuszne czy niesłuszne ? Tak czy nie - z czym masz problem :-)
                        • hordol konkretne pytanie więc daj konkretna odpowiedz 12.02.11, 08:22
                          czy skazanie na smierc hitlerowców w norymberdze było słuszne czy nie?
                          dla ułatwienia dodajmy iz zaden z nich osobiscie nikogo raczej nie zamordował
      • indeed4 Właśnie chciałem zapytać o to wyżej taziutę :-> 11.02.11, 22:49
        Po tym, jak zadelarował się ze swoim uwielbieniem do UW i Michnika :-D
      • blind_as_a_bat O to zapytać trzeba byłoby 12.02.11, 01:23
        Rudolfa Heßa.

www.wpk.p.lodz.pl/~jsuch/emots/3/bat2.gif
    • mn7 Re: Czemu nie mogą zawisnać na stryczku? 11.02.11, 22:52
      qqazz napisał:

> Mordercy asp. Strója? Jeden dostał 25 lat drugi 15? A obaj powinni wisieć już d
      > awno temu.

Uważasz, że powinni byli być zamordowani? I jeszcze sie tym chwalisz?

> Polska to jednak dziki kraj.

Bo nie morduje sie aresztantów na Twoje życzenie?

• woda_woda Chcesz się nająć za kata? 11.02.11, 23:12

Bo nie ma katów?
    • dr.krisk To proste... 11.02.11, 23:35
      Bo cywilizowany kraj nie powinien zabijać w imię prawa. Bo ktoś tę decyzję musiałby podjąć, a inny ktoś wykonać.
      Tu nie chodzi o rozczulanie się nad tymi kanaliami. Według mnie mogliby ich przerobić na konserwy dla psów. Ale prawo nie może stać w sprzeczności z wyznawanymi przez nasze społeczeństwa zasadami moralnymi.
      Bo potem to już ściana tylko - dlaczego nie tortury, obcinanie kończyn, itp?
      • piq nieproste,... 11.02.11, 23:53
        ...ale też proste. Nasze zasady moralne stawiają dobro ofiar ponad dobrem krzywdzicieli, a nie odwrotnie. W wypadkach niewątpliwych społeczeństwo ma prawo się bronić przed jednostkami zdemoralizowanymi. Czy snajper policyjny ubijający gościa wymachującego pistoletem w centrum handlowym narusza nasze zasady moralne? Nawet jeśli ten gość nikogo jeszcze nie kropnął?

Prosta piłka: zabójca wypowiada wojnę społeczeństwu. Jest to mała wojna domowa, agresja na państwo. I państwo ma prawo i obowiązek się bronić i chronić swoich obywateli.

O czym lewactwo wolałoby zapomnieć, a armie chciałoby rozbroić i dać jej tylko patyki. Bo to nieładnie zabijać niewinnych żołnierzy wroga. Niezgodnie z naszymi zasadami.
        • dr.krisk A jednak - proste... 12.02.11, 00:07
          piq napisał:

> ...ale też proste. Nasze zasady moralne stawiają dobro ofiar ponad dobrem krzyw
          > dzicieli, a nie odwrotnie. W wypadkach niewątpliwych społeczeństwo ma prawo się
          > bronić przed jednostkami zdemoralizowanymi. Czy snajper policyjny ubijający go
          > ścia wymachującego pistoletem w centrum handlowym narusza nasze zasady moralne?
          > Nawet jeśli ten gość nikogo jeszcze nie kropnął?
          Mylisz pojęcia. Czy według ciebie trzeba natychmiast zabijac wszystkich, którzy potencjalnie nam zagrażają? Czy policja zamiast gonić uciekających kierowców ma ich po prostu rozwalać serią z peemu?
          Jak sobie wyobrażasz wydawanie wyroku kary śmierci - przecież będzie to zależeć od humoru i samopoczucia sędziego. Wiosną, gdy śpiewają ptaszki i endorfiny mu się wydzielą, to skaże na dożywocie. Jesienią słotną - na karę śmierci.
          Nie jestem żadnym pięknoduchem i oderwanym od rzeczywistości marzycielem. Wręcz przeciwnie - mam jak najgorsze zdanie o rodzaju ludzkim. Dlatego też tam gdzie można próbujmy choćby prawnie zaprowadzać jakis ład moralny.
          Stosowanie kary śmierci oznacza, że utraciliśmy resztki szacunku dla samych siebie.
          • piq nie widzę argumentów,... 12.02.11, 00:36
            ...a ponadto wciskasz mi opinie, których nie wypowiedziałem.

Wyklaruję swoje stanowisko: jestem zwolennikiem bardzo ostrego karania przestępstw związanych z naruszeniem nietykalności osobistej, a łagodnego przestępstw przeciwko mieniu - pod warunkiem wszak wyrównania szkód.

Szczerze mówiąc nie zależy mi też specjalnie na karze śmierci, bo wyjmowanie z celi po np. piętnastu latach sądowych przepychanek otumanionego zbrodniarza, żeby go uśpić, nie ma żadnego praktycznego sensu.

Natomiast widzę oczywiste prawne, moralne, praktyczne i społeczne argumenty na rzecz wykonywania kary śmierci rozumianej nie jako represja, tylko samoobrona społeczeństwa przed jednostkami trwale i skrajnie zdemoralizowanymi - w przypadkach oczywistych.

Uważam również, że prawo do obrony własnej powinno być rozszerzone o możliwość posiadania broni palnej i powinno zakładać znaczne zwiększenie możliwości uszkodzenia ciała napastnika przez zaatakowanego bez obawy o penalizację. Dzisiaj tzw. obrona konieczna jest tak absurdalnie ograniczona, że nie ma sensu.

Jeśli obywatel nie ma dostępu do broni palnej ani realnej możliwości obrony, państwo, które bierze wówczas na siebie obowiązek jego obrony, powinno być zobowiązane do płacenia bardzo wysokich odszkodowań, jeśli dopuści do jakiejkolwiek szkody na zdrowiu, życiu i mieniu tegoż obywatela. A dzisiaj nie ma ani jednego, ani drugiego. I to jest absurd tzw. postępackiego myślenia obowiązującego dzisiaj w Xujnii Jewropiejskiej. Moralnie i logicznie należałoby coś wybrać, a nie trwać przy idiotycznym wariancie najbardziej niekorzystnym dla obywatela.

Najbardziej dotkliwą bolączką polskiego systemu prawnego jest jednak nie kwestia kary śmierci, tylko odpowiedzialności materialnej, czyli finansowej, bo się ją wiąże "humanitarnie" i bezzasadnie oraz sprzecznie z moralnością z "możliwościami finansowymi" albo statusem majątkowym sprawcy. I o to bym się spierał najbardziej. Druga sprawa to wprowadzenie wyroków łączonych oraz wyroków bez możliwości wcześniejszego zwolnienia, czego nie ma. Np. gość obrabowuje 333 banki i dostaje wyrok jak za jeden.

Argument o widzimisię sędziego jest bzdurny, bo sędziego powinny obowiązywać procedury, a ponadto przyjmując cztery instancje odwoławcze w każdej sędzia musiałby mieć złą wolę i kiepski humor.

Analogia o kierowcy nie jest prawidłową analogią, więc jako argument ma wartość zerową. Narciarz na stoku albo murarz też zagraża zdrowiu i życiu. Natomiast i tak policja w uzasadnionych przypadkach otwiera ogień do uciekających pojazdów.

Ja mam przeciwnie do ciebie bardzo dobre zdanie o rodzaju ludzkim i o Polakach.
            • dr.krisk Re: nie widzę argumentów,... 12.02.11, 00:50
              piq napisał:

> Natomiast widzę oczywiste prawne, moralne, praktyczne i społeczne argumenty na
              > rzecz wykonywania kary śmierci rozumianej nie jako represja, tylko samoobrona s
              > połeczeństwa przed jednostkami trwale i skrajnie zdemoralizowanymi - w przypadk
              > ach oczywistych.
              Wszystko fajnie - ale co to wszystko znaczy? Kiedy przypadek jest oczywisty (tzn. czapa), a kiedy nieco mniej (dożywocie)? Zawsze jak ktoś używa argumentu że coś jest "oczywiste" to włącza mi się alarm.......

> Druga sprawa to wprowadzenie wyroków łączonych oraz wyroków bez możliw
              > ości wcześniejszego zwolnienia, czego nie ma. Np. gość obrabowuje 333 banki i d
              > ostaje wyrok jak za jeden.
              Z tym się całkowicie zgadzam.

>
              > Argument o widzimisię sędziego jest bzdurny, bo sędziego powinny obowiązywać pr
              > ocedury, a ponadto przyjmując cztery instancje odwoławcze w każdej sędzia musia
              > łby mieć złą wolę i kiepski humor.
              W "aferze mięsnej" też były instancje odwoławcze, itp. W USA około 10% wyroków śmierci wykonano na niewinych ludziach.

>> Ja mam przeciwnie do ciebie bardzo dobre zdanie o rodzaju ludzkim i o Polakach.
              Z wiekiem ci minie.
            • indeed4 Re: nie widzę argumentów,... 12.02.11, 01:21
              piq napisał:

> Argument o widzimisię sędziego jest bzdurny, bo sędziego powinny obowiązywać procedury, a ponadto przyjmując cztery instancje odwoławcze w każdej sędzia musiałby mieć złą wolę i kiepski humor.

Też mnie to rozbawiło :-)
    • hummer Bo każdy ma ma szansę na naprawę 12.02.11, 00:09
      qqazz napisał:

> Mordercy asp. Strója? Jeden dostał 25 lat drugi 15? A obaj powinni wisieć już d
      > awno temu.

A ich śmierć nie przywróci życia innej osobie.

Bardziej martwiłbym się o wdowę. Jak się odnalazła. Czy sobie daję radę. A nie o to, czy ktoś umrze czy nie.
      • dr.krisk Nie sądzę...... 12.02.11, 00:14
        Kara powinna być karą - uważam, że uwzględnianie konieczności terapeutycznego oddziaływania kary nie ma sensu. Także bez sensu sa wcześniejsze zwolnienia itp. Zawiniłem - muszę za to zapłacić.
        • hummer Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 00:16
          dr.krisk napisał:

> Kara powinna być karą - uważam, że uwzględnianie konieczności terapeutycznego o
          > ddziaływania kary nie ma sensu. Także bez sensu sa wcześniejsze zwolnienia itp.
          > Zawiniłem - muszę za to zapłacić.

Np. pracując na alimenty dla wdowy do końca życia. A nie od tak zabić. To to samo co uderzyć dziecko. Jest to objawem bezsilności rodzica, a nie jego mocy.
          • dr.krisk Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 00:22
            hummer napisał:

> Np. pracując na alimenty dla wdowy do końca życia. A nie od tak zabić. To to sa
            > mo co uderzyć dziecko. Jest to objawem bezsilności rodzica, a nie jego mocy.
            Zgadzam się - dlatego zresztą jestem przeciwny karze śmierci. Niczego tak naprawdę nie załatwia, oprócz krótkotrwałej atawistycznej "satysfakcji".
            Wystarczy zresztą przypomnieć sobie wyrok w sprawie "afery mięsnej" . Zamordowano człowieka, bo sędzia chciał się przypodobać władzy....
            • hummer Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 00:39
              dr.krisk napisał:

> hummer napisał:
              >
              > > Np. pracując na alimenty dla wdowy do końca życia. A nie od tak zabić. To
              > to sa
              > > mo co uderzyć dziecko. Jest to objawem bezsilności rodzica, a nie jego mo
              > cy.
              > Zgadzam się - dlatego zresztą jestem przeciwny karze śmierci. Niczego tak napra
              > wdę nie załatwia, oprócz krótkotrwałej atawistycznej "satysfakcji".
              > Wystarczy zresztą przypomnieć sobie wyrok w sprawie "afery mięsnej" . Zamordowa
              > no człowieka, bo sędzia chciał się przypodobać władzy....

No to myślimy podobnie.
              Co do państwa oczekuję, iż wyciągnie wnioski. Śmierć nie jest karą. Wielu ludzi, wręcz oczekuje śmierci. Osobiście, nie boję się jej, jeśli chodzi o mnie. Ale czuję żal po tych co odchodzą. Żalu nie przekreśli kolejne odejście.

W kamieniołomy i niech pracują na wdowę. Niech przypominają sobie każdego dnia, dlaczego tam są. Rzecz dziwna założyciel wątku nie zadał sobie trudu co przeżywa wdowa. Walną frazes i UPR podniosło się o ułamek promila.
            • wos9 Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 00:42
              dr.krisk napisał:

> hummer napisał:
              >
              > > Np. pracując na alimenty dla wdowy do końca życia. A nie od tak zabić. To to samo co uderzyć dziecko. Jest to objawem bezsilności rodzica, a nie jego mocy.

> Zgadzam się - dlatego zresztą jestem przeciwny karze śmierci. Niczego tak naprawdę nie załatwia, oprócz krótkotrwałej atawistycznej "satysfakcji".
              > Wystarczy zresztą przypomnieć sobie wyrok w sprawie "afery mięsnej" . Zamordowa
              > no człowieka, bo sędzia chciał się przypodobać władzy....

Właśnie tę sprawę miałam na myśli pisząc to co wyżej.
          • indeed4 Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 01:12
            A może tak zapytaj najpierw tej matki/ wdowy, co woli - alimenty od bestii, czy też wymierzenie mu sprawiedliwości za np. uwięzienie, wielodniowe torturowanie i w końcu zabicie i wrzucenie do rzeki córki/męża.
            • hummer Myślisz, ze kobiety, które dają życie 12.02.11, 01:22
              indeed4 napisał:

> A może tak zapytaj najpierw tej matki/ wdowy, co woli - alimenty od bestii, cz
              > y też wymierzenie mu sprawiedliwości za np. uwięzienie, wielodniowe torturowani
              > e i w końcu zabicie i wrzucenie do rzeki córki/męża.

chcą je odbierać?

www.youtube.com/watch?v=gkSsj3QmszU
              Może zostawmy trochę pola do działania kobietom?
          • piq Re: Nie sądzę...... 12.02.11, 02:27
            > Np. pracując na alimenty dla wdowy do końca życia. A nie od tak zabić.

To spróbuj to wysądzić w polskim sądzie.
    • hummer Muzycznie 12.02.11, 00:21
      Anna Stępniewska

www.youtube.com/watch?v=WZnEyx7n2Hc
    • blind_as_a_bat Szacunek dla śp. policjanta Andrzeja STRUJA. 12.02.11, 01:51
      Nawet Jego nazwiska nie potrafisz napisać bezbłednie :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka