Dodaj do ulubionych

Bunt młodych

28.03.11, 13:37
Zaskakujący wpis na salonie:
Z niecierpliwością czekałem w sobotę na program " Drugie śniadanie mistrzów ". Byłem zachwycony tym , że idole mojej młodości mojego buntu będa mogli zadać pytanie premierowi mojego kraju. Po obejrzeniu rozmowy poczułem się zdradzony. Zadawałem sobie pytanie a gdzie sprawy młodych . Czy naprawde liczy się tylko to ile urzedników pracuje w naszym kraju , jak wygladają nasze drogi i czy artyści powinni placić VAT czy nie. Jako mlody człowiek który ma rodzine oczekiwałem na tematy związane z mieszkalnictwem, jakością nauczania, bezrobociem, emigracją zarobkową, wykluczeniem spolecznym , podziałem na polskę A i polskę B.Nie bede rozwijal tych zagadnień gdyż mozna to znaleśc w moich poprzednich notkach .

Poczułem się zdradzony gdyż ludzie którzy kiedys mówili:

" Niewierzę politykom" - [Tomasz Lipiński]

"Daj swemu dziecku to czego dziś tobie brakuje" - [Zbigniew Holdys]

"Czasami pytasz mnie . Dlaczego tak to jest?" [Paweł Kukiz]

Zachowali sie tak, jak ci których kiedyś sami oskarżali.

Nie potrafili stanąć w imieniu tych którzy dali im sławe , piniądze, satysfakcje twórczą .

Mnie dziwi jedno- młodzi się nie buntują, czekają, że w ich imieniu zrobią to 50-latkowie.
Dziwne czasy...
Jak was nie chcą wpuścić do środka, wykopcie drzwi!
Obserwuj wątek
    • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 13:54
      oczekiwałem
      > na tematy związane z mieszkalnictwem, jakością nauczania, bezrobociem, emigracj
      > ą zarobkową, wykluczeniem spolecznym , podziałem na polskę A i polskę B

A mógłbyś sprecyzować ?
      Co konkretnie chciałbyś zmienić w sprawach, o jakich piszesz?
      • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 14:03
        woda_woda napisała:

> oczekiwałem
        > > na tematy związane z mieszkalnictwem, jakością nauczania, bezrobociem, em
        > igracj
        > > ą zarobkową, wykluczeniem spolecznym , podziałem na polskę A i polskę B
        >
        > A mógłbyś sprecyzować ?
        > Co konkretnie chciałbyś zmienić w sprawach, o jakich piszesz?

To nie mój wpis, tylko cytat. Ja się dziwię młodym, że żalą się na bezrobocie, ale śpią.
        Za komuny ci ludzie byliby już na ulicy albo zakładali opozycję. Młodzi siedzą i płaczą w internecie.
        • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 14:07
          > Ja się dziwię młodym, że żalą się na bezrobocie,
          > ale śpią.

No własnie. Młodzi, zamiast skarżyć sie na bezrobocie powinni dostosowywać swoje kwalifikacje do rynku pracy, nauczyć się mobilności i przestać traktować dyplom jako gwarancję zatrudnienia. A oni płaczą jak w PRL-u, że praca i m sie należy.
          • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 14:46
            Ci mobilni już wyjechali.
            Co do rynku pracy - brakuje ślusarzy, tokarzy, budowlańców, piekarzy, masarzy. Po studiach nikt nie pójdzie tam pracować. Po prostu nasz rynek pracy jest archaiczny w stosunku do liczby ludzi z wyższym wykształceniem. Inna sprawa to jakość tego wykształcenia.
            • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 14:50
              > Ci mobilni już wyjechali.

Nieprawda, wyjechała tylko mała część.

> Co do rynku pracy - brakuje ślusarzy, tokarzy, budowlańców, piekarzy, masarzy.

To prawda, od '89 roku sukcesywnie niszczymy szkolenie zawodowe.

Po prostu nasz rynek pracy jest arch
              > aiczny w stosunku do liczby ludzi z wyższym wykształceniem.

A tego to nie rozumiem.
              • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 14:55
                woda_woda napisała:

> > Ci mobilni już wyjechali.
                >
                > Nieprawda, wyjechała tylko mała część.

MOBILNI na pewno nie czekali aż im praca skapnie. 2 miliony ludzi Polska straciła.

> To prawda, od '89 roku sukcesywnie niszczymy szkolenie zawodowe.
                >
                > Po prostu nasz rynek pracy jest arch
                > > aiczny w stosunku do liczby ludzi z wyższym wykształceniem.
                >
                > A tego to nie rozumiem.

Ja też tego nie rozumiem, ale jesteśmy krajem montowni i call center.
                A jak to wszystko do Azji przeniosą, to co zostanie?
                • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:02
                  > MOBILNI na pewno nie czekali aż im praca skapnie.

Przeciwnie.

> Ja też tego nie rozumiem, ale jesteśmy krajem montowni i call center.

Ale co to ma wspólnego z nadprodukcją politologów i polonistów?
                  • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:03
                    > > MOBILNI na pewno nie czekali aż im praca skapnie.
                    >
                    > Przeciwnie.

Uciekło mi.

Przeciwnie, ale to nie znaczy, że wszyscy wyjechali.
                  • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:07
                    woda_woda napisała:

> Ale co to ma wspólnego z nadprodukcją politologów i polonistów?

Nie tylko, znam też inżynierów bez pracy.
                    Rozwinięty rynek pracy jest w stanie przyjąć większość kończących studia, przykład Wielkiej Brytanii i USA.
                    Największą pretensję do rządu mam o zaniżanie wydatków na naukę i szkolnictwo wyższe.
                    Pamiętam, jaki krzyk się podniósł, kiedy zmniejszono wydatki na naukę z 2% PKB do 1,8. Obecnie to 0,38%. Żenada. W taki sposób zawsze będziemy pariasem Europy.
                    • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:11
                      > Nie tylko, znam też inżynierów bez pracy.

Jest to jednak wielka rzadkość. Natomiast normą jest nadprodukcja ludzi, którzy nic nie umieją a mają pretensje o to, ze jakiś tajemniczy "ktoś" nie daje im pracy. Godziwej i satysfakcjonującej. Zdumiewa mnie to PRL-owskie myślenie w młodych głowach.

• agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:22
                        woda_woda napisała:

> > Nie tylko, znam też inżynierów bez pracy.
                        >
                        > Jest to jednak wielka rzadkość. Natomiast normą jest nadprodukcja ludzi, którzy
                        > nic nie umieją a mają pretensje o to, ze jakiś tajemniczy "ktoś" nie daje im p
                        > racy. Godziwej i satysfakcjonującej. Zdumiewa mnie to PRL-owskie myślenie w mło
                        > dych głowach.

To jednak duże uogólnienie. Znam osoby naprawdę wartościowe, znające języki, które mają duży problem ze znalezieniem pracy.
                        Żyją od jednej śmieciowej umowy do drugiej. A zdarza się, że tych umów przez dłuższy czas brak. I tak od 5-6 lat.
                        A przez to, że nagle wszyscy zaczęli studiować, wyższe wykształcenie straciło swoją moc i dzisiaj nawet sprzątaczka MUSI mieć wyższe wykształcenie. To chyba nie jest normalne...

Najprościej powiedzieć - niech wyjadą. Tylko czy to nie dziwne, że Polacy ciągle muszą szukać szczęścia gdzie indziej?
                        • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:43
                          Znam osoby naprawdę wartościowe, znające języki, kt
                          > óre mają duży problem ze znalezieniem pracy.
                          > Żyją od jednej śmieciowej umowy do drugiej. A zdarza się, że tych umów przez dł
                          > uższy czas brak. I tak od 5-6 lat.

Bo ważne jest to, co kto umie. Na czym się zna, jakie ma doświadczenie, jak szybko potrafi się przekwalifikować.
                          I tak jest również na Zachodzie.

Pracy na całym świecie jest mało i tę naprawdę dobrą dostaną tylko najlepsi. Osobiście nie widzę możliwości zatrudnić ludzi po politologii, historii bądź polonistyce czy innym marketingu. Bo oni nic nie umieją.

Poza tym nie widze nic złego, aby dziewczyna po polonistyce sprzedawała sukienki.
                          • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 15:52
                            woda_woda napisała:

> Pracy na całym świecie jest mało i tę naprawdę dobrą dostaną tylko najlepsi. Os
                            > obiście nie widzę możliwości zatrudnić ludzi po politologii, historii bądź polo
                            > nistyce czy innym marketingu. Bo oni nic nie umieją.
                            >
                            > Poza tym nie widze nic złego, aby dziewczyna po polonistyce sprzedawała sukienk
                            > i.

Ale tokarzem po polonistyce nie zostanie.
                            Kiepskie szkoły zamykać, pootwierać dobre zawodowe. Zwiększyć nakłady na naukę i innowacje. Zapomnieć o bzdurnym haśle "tu i teraz".
                            Tylko kto z kasty politycznej przejmuje się takimi sprawami... Polskie partie to tylko biura pracy.
                            • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 16:16
                              > Ale tokarzem po polonistyce nie zostanie.

Ale sprzedawać sukienek nie chce, bo to poniżej ambicji, choć na skalę możliwości właśnie.
                              • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 16:19
                                woda_woda napisała:

> > Ale tokarzem po polonistyce nie zostanie.
                                >
                                > Ale sprzedawać sukienek nie chce, bo to poniżej ambicji, choć na skalę możliwoś
                                > ci właśnie.

Masz rację. Julia Pitera, na ten przykład, jest polonistką i zarabia 450 000. A efekty jej pracy żadne. Sprzedawać sukienek nie chce.
                                • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 16:22
                                  A co ma Julia Pitera do akualnych absolwentek polonistyki?
                                  • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:14
                                    woda_woda napisała:

> A co ma Julia Pitera do aktualnych absolwentek polonistyki?

Jest absolwentką polonistyki.
                                    • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:19
                                      agnostic5 napisał:

> woda_woda napisała:
                                      >
                                      > > A co ma Julia Pitera do aktualnych absolwentek polonistyki?
                                      >
                                      > Jest absolwentką polonistyki.
                                      >

Manipulujesz nieładnie, mówimy o młodych ludziach, którzy teraz kończą studia.
                                      • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:25
                                        woda_woda napisała:

> > Jest absolwentką polonistyki.
                                        > >
                                        >
                                        > Manipulujesz nieładnie, mówimy o młodych ludziach, którzy teraz kończą studia.

Jak widać, wystarczy się zakręcić i po polonistyce można iść w ministry.
                                        Skoro piszemy o niekompetencji, tak mi do głowy przyszło.
                                        • woda_woda Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:31
                                          > Jak widać, wystarczy się zakręcić i po polonistyce można iść w ministry.

OK, a co jeszcze mozna robić po polonistyce?
                            • ave.duce Re: Bunt młodych 28.03.11, 16:28
                              agnostic5 napisał:

> Ale tokarzem po polonistyce nie zostanie.

A to dlaczego? Są kursy.

> Kiepskie szkoły zamykać, pootwierać dobre zawodowe. Zwiększyć nakłady na naukę
                              > i innowacje. Zapomnieć o bzdurnym haśle "tu i teraz".

Zgoda. I zaostrzyć wymagania wobec prywatnych "szkółek wyższych" (są świetne prywatne wyższe uczelnie, ale większość to ... szkoda gadać).

> Tylko kto z kasty politycznej przejmuje się takimi sprawami... Polskie partie t
                              > o tylko biura pracy.

Państwowych (wspólnych pieniędzy) nie powinno się dokładać do miernoty.
                              W nauce i w szkolnictwie wyższym > granty, granty, granty.

ps. czasem wydaje mi się, że niektórzy tęsknią za pełnomocnikami ds. zatrudnienia z czasów PRLu. I do hasła: każdemu po równo, bo żołądki mamy takie same ;)
    • honeyr Re: Bunt młodych 28.03.11, 17:39
      > Mnie dziwi jedno- młodzi się nie buntują, czekają, że w ich imieniu zrobią to 5
      > 0-latkowie.
      > Dziwne czasy...
      > Jak was nie chcą wpuścić do środka, wykopcie drzwi!

Młodych styropianowa III i IV RP robi w jajo od początku - karząc wierzyć po kolei w turbokapitalizm, potęgę edukacji otwierajaćej wszystkie drzwi, dożywotnie kajdany kredytowe za klitę do życia, i wreszcie dobrodziejstwo emigracji. Wszystko podlane sosem z JP2, szowinizmu, darwinizmu i okraszone uśmiechnięta obłudnie gębą faceta, który w sposób niebywały rozbudował służby specjalne i bezczelnie oznajmia młodym, że to "policjant najlepiej określi" czy młody z jointem to dealer czy "tylko narkoman".
      • honeyr Re: Bunt młodych 28.03.11, 17:47

> Młodych styropianowa III i IV RP robi w jajo od początku - karząc wierzyć

tak patrzę, co ja napisałem - Ż, Ż powinno być! :]
        Nie moge na to patszeć bez bulu :]
      • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:16
        honeyr napisał:

> Młodych styropianowa III i IV RP robi w jajo od początku - karząc wierzyć po ko
        > lei w turbokapitalizm, potęgę edukacji otwierajaćej wszystkie drzwi, dożywotnie
        > kajdany kredytowe za klitę do życia, i wreszcie dobrodziejstwo emigracji. Wszy
        > stko podlane sosem z JP2, szowinizmu, darwinizmu i okraszone uśmiechnięta obłud
        > nie gębą faceta, który w sposób niebywały rozbudował służby specjalne i bezczel
        > nie oznajmia młodym, że to "policjant najlepiej określi" czy młody z jointem to
        > dealer czy "tylko narkoman".

Dodaj do tego przymus katechezy w szkołach i umowy śmieciowe, jesteśmy w nich mistrzami w Europie. Wycisnąć młodego jak cytrynkę, bez ubezpieczenia, bez przyszłej emerytury.
        Kto by tym się dziś martwił? Na pewno nie PRemier Tu i Teraz.
      • contadore Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:20
        honeyr napisał:

Młodych styropianowa III i IV RP robi w jajo od początku - karząc wierzyć po kolei w turbokapitalizm, potęgę edukacji otwierajaćej wszystkie drzwi, dożywotnie kajdany kredytowe za klitę do życia, i wreszcie dobrodziejstwo emigracji. Wszystko podlane sosem z JP2, szowinizmu, darwinizmu i okraszone uśmiechnięta obłudnie gębą faceta, który w sposób niebywały rozbudował służby specjalne i bezczelnie oznajmia młodym, że to "policjant najlepiej określi" czy młody z jointem to dealer czy "tylko narkoman

Świetny tekst.Wężykiem podkreślić.
        • agnostic5 Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:32
          Trafił w samo sedno.
          Najpierw dają pięknie opakowany prezent, a jak się go rozpakuje - okazuje się, że dostaliśmy rózgę na własny tyłek.
          Ile było samozadowolenia, że młodzi się kształcą, nikt nie wspominał, że rynek pracy nie zapewni im etatów. Szkoły wyższe otwierali wszędzie od Zgorzelca do Białej Podlaskiej. Większość na żenującym poziomie. Szkoły zawodowe zamykano.
          A teraz po studiach pracy nie ma, a zaczyna brakować piekarzy, masarzy, pielęgniarek, tokarzy itd.
          To są właśnie efekty polityki tu i teraz i braku planowania.
    • ulicamodna Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:01
      jacy idole, takie niespodzianki :)
    • douglasmclloyd Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:11
      Ile ten zbuntowany młody ma lat?
      • ave.duce Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:32
        Sądząc po tym, że Grzegorz N. jest uważany za młodego działacza, to około czterdziestki zapewne.
        • douglasmclloyd Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:39
          ave.duce napisała:

> Sądząc po tym, że Grzegorz N. jest uważany za młodego działacza, to około czter
          > dziestki zapewne.

Idę o zakład, że to dziecko nie usamodzielniło się jeszcze.
    • cookies9 Re: Bunt młodych 28.03.11, 18:32
      To tylko śniadanie - i ,jak było widać,jedynie Hołdys miał apetyt;nawet kapelusz na głowie,
      w tym mu nie przeszkadzał...Poza tym - pytania takie sobie,ale odpowiedzi premiera proste
      i od serca.Widać,że ma poczucie niespełnienia swojej misji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka