Dodaj do ulubionych

mimo wszystko wolę PO

30.03.11, 22:04
Platforma przestała być moją bajką, jestem zagorzałym liberałem zarówno gospodarczym jak i obyczajowym, a ona w wielu przypadkach ideały liberalne zdradziła. Chciałbym, żeby na scenie politycznej pojawiła się rzeczywista liberalna siła, która poprzez edukację społeczeństwa przekonała je do siebie uświadamiając ludziom, że ich wolność osobista jest największym dobrem, ale wiąze się też z obowiązkami, że nie wolno nikogo dyskryminować jak i obdarzać przywilejami, że to głównie od nas zależy jak się nam, wiedzie i nie nalezy szukać przyczyn własnych niepowodzeń w działaniach innych, że rolą państwa nie jest biznes, ale zapewnienie obywatelom szeroko rozumianego bezpieczeństwa. Niewiele z tych idei w Platformie zostało, jednak póki co nie ma znaczącej siły politycznej, która byłaby bliższa tym ideom. PiS jest zaprzeczeniem wolności osobistej. Ta partia uzurpowała sobie prawo oceniania i osądzania innych, to oni chcą decydować kto jest patriotą, prawdziwym polakiem czy komu się nalezy przywilej, a kogo trzeba wygnać za poglądy czy myślenie. SLD to populistyczna plastikowa partyjka wycierająca sobie gębę libralizmem światopoglądowym, ale nie mająca jakiegokolwiek pojęcia o funkcjonowaniu gospodarki, mocno populistyczna i żałosna. Trzeba czekać, póki co wolę PO.
Obserwuj wątek
    • mietowe_loczki Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:19
      I to by było na tyle. Tak że tego.
      • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:29
        ale się wysiliłeś
        • mietowe_loczki Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:30
          No faktycznie - nie wysiliłam się. Powinnam była napisać wprosst, że się z tobą całkowicie zgadzam.
          • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:34
            miło było to przeczytać :)
            • mietowe_loczki Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:39
              Przykro mi, że sprawiłam ci radość :)
          • contadore Re: mimo wszystko wolę PO 31.03.11, 13:15
            mietowe_loczki napisała:

> No faktycznie - nie wysiliłam się. Powinnam była napisać wprosst, że się z tobą
            > całkowicie zgadzam.

Zaimki osobowe w języku pilskim piszemy z dużej litery. To gwoli przypomnienia miętowe loczki.
            • scoutek Re: mimo wszystko wolę PO 31.03.11, 13:21
              contadore napisał:
              > Zaimki osobowe w języku pilskim

język pilski to język wyuczony, a nie ojczysty, więc każdy nie Pilak, może sie pomylić
      • zoil44elwer Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:38
        Wolisz PO jako mniejsze zło? A może by tak pomyśleć o małym conieco,takie mniejsze dobro czyli mniej Krk w rządzeniu państwem.Do zrealizowania tego nie potrzeba kasy,a nawet w odsunięciu od kasy państwa Kościoła, tej kasy przybędzie.Dla głodnych dzieci,dla pielęgniarek,dla emerytów,na kulturę,służbę zdrowia.....
        • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:43
          populizm!! jasne, że kościół nie powinien nic od państwa dostawać, ale to tylko jedna z drobniejszych przyczyn. Widzę, ze Ty też chcesz decydować komu dajemy, pielęgniarkom, emerytom itd, typowo socjalistyczne myślenie. Nie martw się, pielęgniarki same zarobią, emeryci zaoszczędzą, a prawdziwa kultura sama się obroni bez urzędowego oceniania które dzieło jest dobre czy złe, a jeśli gospodarka będzie dobra to głodne dzieci będą wyjątkami.
          • fajnyfred Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:48
            Ty jestes liberałem gospodarczym więc masz swojego Korwina Mikke i aferalną,klerykalną PO. A ja mam poglądy lewicowe i póki co pozostaje mi SLD,ewentualnie RPP.
          • zoil44elwer Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 23:09
            Nie decydowałem komu by dać tylko pomyślałem o najbardziej potrzebujących.Miałem wydłużyć listę,dałem przecież na końcu wiele kropek..........
    • mr.sajgon Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:27
      wojtekwojtek44 napisał:

> Platforma przestała być moją bajką, jestem zagorzałym liberałem zarówno gospoda
      > rczym jak i obyczajowym, a ona w wielu przypadkach ideały liberalne zdradziła.
      > Chciałbym, żeby na scenie politycznej pojawiła się rzeczywista liberalna siła,
      > która poprzez edukację społeczeństwa przekonała je do siebie uświadamiając ludz
      > iom, że ich wolność osobista jest największym dobrem, ale wiąze się też z obowi
      > ązkami, że nie wolno nikogo dyskryminować jak i obdarzać przywilejami, że to gł
      > ównie od nas zależy jak się nam, wiedzie i nie nalezy szukać przyczyn własnych
      > niepowodzeń w działaniach innych, że rolą państwa nie jest biznes, ale zapewnie
      > nie obywatelom szeroko rozumianego bezpieczeństwa. Niewiele z tych idei w Platf
      > ormie zostało, jednak póki co nie ma znaczącej siły politycznej, która byłaby b
      > liższa tym ideom. PiS jest zaprzeczeniem wolności osobistej. Ta partia uzurpowa
      > ła sobie prawo oceniania i osądzania innych, to oni chcą decydować kto jest pat
      > riotą, prawdziwym polakiem czy komu się nalezy przywilej, a kogo trzeba wygnać
      > za poglądy czy myślenie. SLD to populistyczna plastikowa partyjka wycierająca s
      > obie gębę libralizmem światopoglądowym, ale nie mająca jakiegokolwiek pojęcia o
      > funkcjonowaniu gospodarki, mocno populistyczna i żałosna. Trzeba czekać, póki
      > co wolę PO.

Pozwol ze odniose sie tylko do kilku kwestii a nie calosci postu ktore poruszyles.
      Jesli ktos nie wywiazuje sie z dobrowolnie przyjetych przez siebie zobowiazan to ty sie martwisz tym ale nie gniewasz. Dobrze cie zrozumialem ?
      Ja na przyklad czuje sie oszukanym a tego nie lubie wiec tupie i krzycze oszusci.
      Co do prawdziwych Poalkow to nie tylko PIS dzieli ludzi na takie kategorie. Ostatnio sam premier Tusk uzyl slow "Jest pan najprawdziwszym z Polaków:" do Malysza.
      Nazywanie SLD platykowa partyjka jest dla niej bardzo krzywdzace. Nie lubie lewicy jako takiej, jednak nie moge nie oddac sprawiedliwosci panu Belce bo to dzieki jego posunieciom a nie geniuszowi Tuska zawdzieczamy ze do tej pory Polsce udawalo sie w miare spokojnie przechodzic przez kryzys. Kaczynski jego posuniec nie zniszczyl a nawet obnizyl podatek co przelozylo sie na jeszcze lepszy wynik.
      • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:34
        wściekam się jak ktoś oszukuje, ale wściekam się też kiedy robi to o wiele bardziej cynicznie J.K. ze swoimi poplecznikami i traktuje nas jak kretynów nie mających zdolności krytycznego myslenia. Z dwojga złego już wolę PO. Pan Belka głównie zasłynął z opodatkowania odsetek od naszych oszczędnośći, dzięki czemu coraz częściej oprocentowanie wkładów zbliża się do poziomu inflacji, a co z tego wynika chyba sam rozumiesz. A co do SLD -to typowa partia redystrybucyjna -mocno opodatkować, a my zdecydujemy komu dać, ta opinia jest niesprawiedliwa?
        • mr.sajgon Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:43
          wojtekwojtek44 napisał:
          A co do SLD -to typowa partia redystrybucyjna -moc
          > no opodatkować, a my zdecydujemy komu dać, ta opinia jest niesprawiedliwa?
          Jest niesprawiedliwa bo wystarczy przypomniec jak zachowal sie rzad SLD gdy ceny paliw zaczeply pikowac w gore a jak ten.
          Gospodarce jest obojetne jaka partia nia rzadzi aby tylko dawala sie jej rozwijac i dobrze zarzadzac.
          Pamietasz moze slynna dziure Bauca ? To wlasnie lewica ja zasypywala. A czym moze pochwalic sie prawica ?
          Lewica tez oczywiscie ma duzo przewin ale ma rowniez sukcesy.
          Kazdy normalny czlowiek musi o tym pamietac, jesli chce sprawiedliwie oceniac to co wydarzylo sie w Polsce w ciagu ostatnich 20 lat.
          • rickky Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:50
            mr.sajgon napisał:

> wojtekwojtek44 napisał:

> Pamietasz moze slynna dziure Bauca ?

A ty tę dziurę widziałeś, czy tylko o niej słyszałeś ???
            • don.kichote Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:56
              rickky napisał:

> A ty tę dziurę widziałeś, czy tylko o niej słyszałeś ???

To już teraz rozumiem, dlaczego PO uważa, że "afery hazardowej" też nie było;
              nikt jej nie widział, mimo że wszyscy o niej słyszeli.
              • rickky Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 23:01
                don.kichote napisał:

> rickky napisał:
                >
                > > A ty tę dziurę widziałeś, czy tylko o niej słyszałeś ???
                >
                > To już teraz rozumiem, dlaczego PO uważa, że "afery hazardowej" też nie było;
                > nikt jej nie widział, mimo że wszyscy o niej słyszeli.

A o UFO też słyszałeś ????
            • mr.sajgon Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 23:03
              rickky napisał:

> mr.sajgon napisał:
              >

>
              > A ty tę dziurę widziałeś, czy tylko o niej słyszałeś ???
              No nie chcesz mi wmowic ze Tusk Vision Network klamal ?
              Tak sie sklada ze na calym swiecie prawica lata dziure a lewica ja powieksza u nas odwrotnie.
              ;-)
    • kubala11 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 22:47
      Wojtek, robia cie w bambuko a ty dalej na nich zagłosujesz? Sorki gościu, ale niemadry jesteś...:0
    • kzet69 Re: mimo wszystko wolę PO 30.03.11, 23:09
      wojtekwojtek44 napisał:

> Platforma przestała być moją bajką, jestem zagorzałym liberałem zarówno gospoda
      > rczym jak i obyczajowym, a ona w wielu przypadkach ideały liberalne zdradziła.
      > Chciałbym, żeby na scenie politycznej pojawiła się rzeczywista liberalna siła,
      > która poprzez edukację społeczeństwa przekonała je do siebie uświadamiając ludz
      > iom, że ich wolność osobista jest największym dobrem, ale wiąze się też z obowi
      > ązkami, że nie wolno nikogo dyskryminować jak i obdarzać przywilejami, że to gł
      > ównie od nas zależy jak się nam, wiedzie i nie nalezy szukać przyczyn własnych
      > niepowodzeń w działaniach innych

Witaj pośród zwolenników RPP!!!!
      • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 31.03.11, 12:22
        Byłem na pierwszym spotkaniu RPP w Sali Kongresowej i wyszedłem zniesmaczony. Miałem nadzieję na prawdziwy program, a zastałem granie na nastrojach antyklerykalnych. Żeby nie było nieporozumień, uważam kościół katolicki za jedną z najbardziej zakłamanych instytucji niewiele mającą wspólnego z chrześcijaństwem, ale jeśli niemal jedyną treścią tego spotkania była jazda na kler to staje się to populizmem pierwszej wody. Dla mnie to nie jest treść życia, czekałem na prawdziwą wizję państwa, nie doczekałem się. Już bliższa moich poglądów jest Polska Partia Internetowa, ale póki co to partia kanapowa, bez znaczenia (zastanawiam się czy przypadkiem jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy nie jest beznadziejnie niepoważna nazwa)
    • honeyr wól, wól ! 30.03.11, 23:12
      Koniecznie wól, od świtu do zmierzchu.
      • kkuubaa1 a moze wul, wul? - parafrazujac klasyka 31.03.11, 12:25
        • wojtekwojtek44 Re: a moze wul, wul? - parafrazujac klasyka 31.03.11, 12:39
          A może zacznij mysleć kubala, odpowiedz merytorycznie, nasza poprzednia dyskusja też była przez ciebie rozmywana pierdołami. Zresztą wiem dlaczego, bo poważnych argumentów nie masz jak wszyscy popierający Kaczyńskiego. Oślepienie nienawiścią jest straszne i eliminuje myślenie. Nastaw się pozytywnie do ludzi i nie szukaj w nich wrogów ale przyjaciół.
          • kkuubaa1 Re: a moze wul, wul? - parafrazujac klasyka 31.03.11, 12:44
            nigdy nie glosowalem na pis.
            nienawiscia zostalem zainfekowany sluchajac wypowiedzi niesiola i palikota.
          • remez2 Re: a moze wul, wul? - parafrazujac klasyka 31.03.11, 13:11
            Nastaw się pozytywnie do ludzi i nie szukaj w nich wrogów ale przyjaciół.
            Czy to nie wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły?
            ---------------
            W życiu zawsze trzeba mieć jakiś cel - powiedział snajper do syna.
    • yost2 Pisiaki to zagrożenie wolności osobistej 31.03.11, 12:51
      ale platfuseria to w tej działce pisiaki do kwadratu. Więcej podsłuchów, większe uprawnienia dla bezpiek wszelakich (takie, o których Macierewicz z Ziobrem mogliby tylko pomarzyć), zwiększenie okresu retencji danych, granaty dla fiskusa, chucpy z dopalaczami, ciągoty do cenzury neta, można by długo wymieniać. SLD populistyczna? Przy populizmie Towarzysza Premiera nawet Andrzej Lepper to ostoja zdrowego rozsądku, który bronił ostatnio przedsiębiorców przed lżeniem ich przez tegoż Towarzysza Premiera od spekulantów.
    • hordol propos jaki masz alternatywny nick? 31.03.11, 12:53
      ??
    • kiemlicz88 Re: mimo wszystko wolę PO 31.03.11, 12:58
      Masz Palikota i demokratów.
      PO to teflon - mają takie poglądy na jakie jest zapotrzebowanie, a kręcą swoje.
      Tusk ładnie mówi, ale robi tylko wtedy kiedy musi, np. jak mu dług publiczny urósł za bardzo, to ukradł pieniądze z OFE.
    • wojtekwojtek44 Re: mimo wszystko wolę PO 31.03.11, 16:40
      i jak zwykle zamiast myslenia kreatywnego wyszła siekanina. A to ten niedobry, a tamten jeszcze gorszy. Wśród dotychczasowych przywódców nie widzę nikogo obdarzonego dostateczną wyobraźnią, charyzmą i odwagą, który mógłby coś naprawdę zmienić. Wszyscy dotychczasowi się skompromitowali, każdy czymś innym i panowie politycy - nie lekceważcie tego. Ja prawdopodobnie jeszcze w tych wyborach zagłosuję na PO aby wybrać mniejsze zło (zaznaczam - zło!!!), ale mój syn jak mi już powiedział tego nie zrobi. Następnej szansy nie będzie. Ja jeszcze mam małą nadzieję, że pojawi się formacja naprawdę liberalna, przewodzona przez odważnych i madrych ludzi, a jeśli nie to sami ją stworzymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka