wojtekwojtek44
30.03.11, 22:04
Platforma przestała być moją bajką, jestem zagorzałym liberałem zarówno gospodarczym jak i obyczajowym, a ona w wielu przypadkach ideały liberalne zdradziła. Chciałbym, żeby na scenie politycznej pojawiła się rzeczywista liberalna siła, która poprzez edukację społeczeństwa przekonała je do siebie uświadamiając ludziom, że ich wolność osobista jest największym dobrem, ale wiąze się też z obowiązkami, że nie wolno nikogo dyskryminować jak i obdarzać przywilejami, że to głównie od nas zależy jak się nam, wiedzie i nie nalezy szukać przyczyn własnych niepowodzeń w działaniach innych, że rolą państwa nie jest biznes, ale zapewnienie obywatelom szeroko rozumianego bezpieczeństwa. Niewiele z tych idei w Platformie zostało, jednak póki co nie ma znaczącej siły politycznej, która byłaby bliższa tym ideom. PiS jest zaprzeczeniem wolności osobistej. Ta partia uzurpowała sobie prawo oceniania i osądzania innych, to oni chcą decydować kto jest patriotą, prawdziwym polakiem czy komu się nalezy przywilej, a kogo trzeba wygnać za poglądy czy myślenie. SLD to populistyczna plastikowa partyjka wycierająca sobie gębę libralizmem światopoglądowym, ale nie mająca jakiegokolwiek pojęcia o funkcjonowaniu gospodarki, mocno populistyczna i żałosna. Trzeba czekać, póki co wolę PO.