Dodaj do ulubionych

Abdykant Tusk.

26.04.11, 07:14
A w czym chcecie być lepsi od PO?

Nie boimy się wolnego rynku. Największy zarzut, jaki mam do Donalda Tuska – i to zarzut poważny, a nie krzyczenie, iż jest zdrajcą, że chodzi na pasku Putina – jest to, że w istocie abdykował z roli przywódcy. Mimo że dysponuje tak dużym mandatem społecznym Polaków.

Jak to abdykował?

Zajmuje się wyłącznie PR, by utrzymać się przy władzy. Zaniechał jakichkolwiek działań, które wyznaczała mu filozofia, którą przez lata głosił. Przykład Hiszpanii, a zwłaszcza Irlandii pokazuje, że opieszałość polityków doprowadziła ich kraj do skraju gospodarczej przepaści. I ja pod rządami Tuska nie czuję się w naszym kraju bezpiecznie. Słynna sprawa OFE też była tylko działaniem doraźnym, budżetową łataniną.

Tako rzecze gruby Kamiński. Jak nie lubię faceta, to trudno mu odmówić racji, sensu opisu rządu Tuska i POPSL. Platfusy po prostu wyszły, zrezygnowały z rządzenia państwem zadowalając się partyjnym łupieniem podatnika ile wlezie. Tyle razy słyszę frazę, że rząd za nic nie odpowiada, że nasuwa się proste pytanie: Na ch... nam taki rząd i reszta impotentów, którzy drogo kosztują i nic nie mogą.

Stara, zużyta ciotka - prawidłowe określenie platformy wg Kazia Kutza pasuje jak ulał też do Tuska. Rupieć potrzafi tylko jedno - wdzięczyć się do publiki i klechów na tle strasznego Kaczora i PiS.

A tak się dobrze zapowiadali, Tusk i platforma. Do Smoleńska. Po Smoleńsku się ze.s.rali.
Obserwuj wątek
    • mak67 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 07:29
      Zapomniałeś Heniu dodać, że oprócz łupienia podatnika platfusy zajmuja sie tez nabijaniem partyjnej i prywatnej kasy. Dwa przykłady z brzegu. Rebranding PKO za zmianę koloru kropki i kroju czcionki kilkaset milionów zapewne firmie zwiazanej z PO. Przykład drugi idotyczny pomysł zmiany tablic rejestracyjnych, kto na tym zarobi oczywiscie firmy produkujace tablice
      • mr.sajgon Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 07:35
        mak67 napisał:

Przykład drugi idotyczny pomysł zmiany tablic rejestracyjnych, kto na
        > tym zarobi oczywiscie firmy produkujace tablice
        Chyba sie ciut za bardzo zagalopowales i musze bronic Tuska.
        Z tego co wiem to same tablice nie ulegaja zmianie i sa zgodne z normami EU.
        Zmianie ulegaja przepisy a te prowadza oszczednosci aluminium i pracy urzednikow.
        Jedynym minusem bedzie swoisty chaos dla policjantow.
        • mak67 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 07:42
          O ile wiem to tylko w Wielkiej Brytanii tablica jest przywiazana do samochodu.
          • mr.sajgon Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:07
            mak67 napisał:

> O ile wiem to tylko w Wielkiej Brytanii tablica jest przywiazana do samochodu.
            Teraz bedzie tak i w Polsce. A jak wykupisz sobie tzw. tablice specjalna to bedziesz ja mogl miec na kazdym kolejnym swoim samochodzie.
            • mak67 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:11
              Tylko po co ta cała operacja
    • mr.sajgon Obibok i klamca to caly Donald Tusk. 26.04.11, 07:32
      Przeciez dla nich to moga byc ostatnie dni zerowania wiec czym maja sie zajmowac, panstwem ?
      Wolne zarty jak nie dostanie sie do parlamentu to co bedzie robic taki nieudacznik jeden z drugim ?
      Musi robic zapasy jak wiewiorka na zime. I to nie dotyczy tylko PO zeby nie bylo watpliwosci. My po prostu mamy taka klase polityczna jaka sami wybralismy.
      Jedynym lekarstwem sa JOW a co z nimi, czy dziennikarze pytaja Tuska dlaczego nie dazy do ich wprowadzenia ? Dlaczego nie realizuje swojej sztandarowej obietnicy ?
      Chcieliscie wydmuszke, to ja macie ze wszystkimi konsekwencjami tego wyboru.
      • p.heniu Re: Obibok i klamca to caly Donald Tusk. 26.04.11, 08:12
        To jest ten, który w czasie premierostwa słowa prawdy nie powiedział. Chyba, że przez przypadek. Kłamie ponieważ nie odnosi się do rzeczywistości.
    • haen2010 Łudziłem się 26.04.11, 07:48
      Prawie trzy lata. Bo faktycznie zmowa Kaczyńskich i Napieralskiego oraz sojusznik Pawlak blokowali wszystkie próby naprawy państwa, finansów, sprawiedliwości, służb i prokuratury.

Dzisiaj widzę tę blagę, wymówki - im wszystkim ten układ pasował. A swoje robili wydając hojnie forsę publiczną na swoje partyjniactwo, armię urzędasów, kościół. Nie żałowali sobie i innym "polskim elitom" okrągłostołowym od siedmiu boleści. Mafii watykańskiej, bo ona ich legitymizuje.

Totalne rozmydlenie śledztwa smoleńskiego też leży w ich wszystkich interesie. I pogarda dla opinii publicznej, jakiej nigdy przedtem nie widziano. Lud ma być ciemny, my oświeceni. Co za paradoks, co za ordynarne kłamstwa, rozmijanie się gęby z czynami. Tak załganej partii, jak Tusk i platfusy jeszcze na topie w niepodległej nie było.
      • mak67 Re: Łudziłem się 26.04.11, 07:55
        Heniu na FK jestem od kilku lat. Nigdy dotychczas w czasie świat nie było tak zmasowanej działalnosci oddelegowanych na odcinek FK działaczy PO. Świeta są czasem spokoju, czasem dla rodziny a ci nic tylko faszyzm u bram.
        • haen2010 Re: Łudziłem się 26.04.11, 08:08
          Tutaj mam inne zdanie. Diabli wzięli po Smoleńsku autorytet Kościoła. Leży na warszawskim bruku. Nie potrafią już narzucić ludziom świątecznej "narracji". Najlepszym tego dowodem było Misterium Męki Pańskiej na warszawskim Służewcu. Zamiast spodziewanych setek tysięcy ledwie parę tych superwiernych się zjawiło.

To skomplikowane procesy, ale głównie PiS, Kaczor, krzyże i złajdaczona hierarchia obrzydzili ludziom misterium świąteczne.
          • mak67 Re: Łudziłem się 26.04.11, 08:09
            Było kilkanascie tysięcy a kilaset by sie nie zmieściło
            • haen2010 Re: Łudziłem się 26.04.11, 09:03
              Akurat widziałem tę główną procesję i mówię, że więcej ludzi z tej parafii Boże Ciało gromadziło.
      • mr.sajgon Re: Łudziłem się 26.04.11, 08:10
        haen2010 napisał:

Tak załganej partii, jak Tusk i platfusy jeszcze na topie w ni
        > epodległej nie było.
        Przepraszam cie bardzo ale bede bronil Tuska po raz kolejny, najbardziej zalganym rzadem ktory przyniosl najwiecej szkod Polsce byl rzad Buzka z poparciem AWS - UW.
    • agnostic5 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:00
      Polsce bardzo potrzebny jest fuhrer w stylu Kaczyńskiego, który batem nauczy Polaków jak kochać OJCZYZNĘ, BYŁEGO PREZYDENTA I KOŚCIÓŁ KATOLICKI.
      • mak67 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:08
        szanowny towarzyszu z PO. Wiem, że macie takie wytyczne ale to jest dyskusja o miernoctwie Tuska a nie o Kaczyńskim. Nie bawcie sie w propagande w stylu ZSRR gdzi na każdą krytykę odpowiadało się a u was murzynów biją
        • agnostic5 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:12
          mak67 napisał:

> szanowny towarzyszu z PO. Wiem, że macie takie wytyczne ale to jest dyskusja o
          > miernoctwie Tuska a nie o Kaczyńskim. Nie bawcie sie w propagande w stylu ZSRR
          > gdzi na każdą krytykę odpowiadało się a u was murzynów biją

Ja ni pies PiS ni PO. Jeden czort. Ale fuhrer Polsce nie potrzebny, tylko koleś z wizją i programem dla Polski. W bandzie czworga takiej osoby nie widzę.
      • mr.sajgon Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:11
        agnostic5 napisał:

> Polsce bardzo potrzebny jest fuhrer w stylu Kaczyńskiego, który batem nauczy Po
        > laków jak kochać OJCZYZNĘ, BYŁEGO PREZYDENTA I KOŚCIÓŁ KATOLICKI.
        >
        Pojde w przeciwna strone Polsce jest potrzebny styl rzadow wedlug maksymy Owsiaka - Robta co chceta dotad az skonczy sie kolejnym rozbiorem.
        • agnostic5 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:13
          Polakom trzeba dać spokój, sami sobie poradzą. Kaganiec zdjąć. Ograniczyć wszechwładzę urzędników i skorumpowanej klasy politycznej.
          • mr.sajgon Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 08:24
            agnostic5 napisał:

> Polakom trzeba dać spokój, sami sobie poradzą. Kaganiec zdjąć. Ograniczyć wszec
            > hwładzę urzędników i skorumpowanej klasy politycznej.
            >
            Pieknie tylko wczesniej trzeba ukrucic wszechwladze mediow. Tylko dlatego ze one tym sie zywia wojna polsko-polska trwa w najlepsze.
          • haen2010 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 09:09
            Jest z tym mały klopot. Tusk tak się przejął literaturą historyczną, ze kolejne kagańce nakłada. Dyskretne, jak niby niezależność prokuratury.

Dzisiaj mamy nastepną tajną quasi mafijną organizację, która pracuje w cieniu tajnych porozumień politycznych zawieranych w gabinetach, nie na sali sądowej.
    • p.heniu Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowski, 26.04.11, 08:07
      o którym trudno powiedzieć, że jest kaczystą.

Dlatego krytykę Tuska warto ograniczyć do jego realnych przewin. A wtedy podstawowy zarzut brzmiałby tak – w budowaniu nowego modelu polityki Donald Tusk zatracił miarę, posunął się za daleko. Bo przecież premier nie tyle mało robi, on nie robi nic.

Tuskowi niczego się nie chce. Niczego nie pragnie. Mówi, że nie myśli o przyszłych pokoleniach, że nie chce się zapisać w podręcznikach. Ewidentnie premier ma poczucie, że on pierwszy politycznej ambicji nadał dojrzałą miarę. Kłopot w tym, że jego miara wcale nie jest dojrzała. Bo podyktował ją Tuskowi nie rozum, ale emocje. W których rozżalenie miesza się z lękiem przed kolejną społeczną karą.

Donald Tusk jako pierwszy polski premier w pełni uświadomił sobie konieczności, jakim jest poddana współczesna władza. Jednak zamiast próbować się z nich częściowo otrząsnąć, zyskać choć trochę swobody, zrealizować choćby cząstkę politycznych ambicji, on się tym koniecznościom poddał – całkowicie i bez najmniejszego oporu. Poddał się nawet tam, gdzie to nie było potrzebne. Poddał się na wszelki wypadek.

I to jest istota pretensji do Tuska. Człowiek, który się kładzie, aby nie upaść, przestaje być wzorem mądrości i przezorności. Staje się symbolem słabości i strachu.

Donald Tusk urząd premiera uczynił silnym i stabilnym. Ale z narzędzia, które stworzył, sam nie skorzystał. Ani razu. Bo nie miał wystarczającej odwagi. Nigdy w III RP nie było premiera aż tak spiętego, aż tak ostrożnego, aż tak obawiającego się porażek. Bo nigdy jeszcze władzy nie sprawował polityk, który rządzenia najnormalniej się boi.

www.rp.pl/artykul/634186.html?print=tak
      • agnostic5 Re: Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowsk 26.04.11, 08:15
        Główny zarzut do Tuska - brak planu dla PL i latanie z kubełkiem - od jednego problemu do następnego.
        • cics Re: Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowsk 26.04.11, 09:24
          Kamiński ma raczej krótką pamięć jeśli chodzi o PR. Niech sobie przypomni dokonania swojej partii : uroczyste podpisywanie paktów stabilizacyjnych, "sukcesy" negocjacyjne w UE, gruzińska wyprawa wojenna, defilada czołgów na 15 sierpnia, 3 minuty w przedpokoju po drugiej stronie Atlantyku - to jest PR.
          A co mamy od kilku lat - jakieś tam setki boisk, kolejne krajówki po których da się jeździć 180+ ( ale ta wredna policja Tuska stawia radary i przeszkadza) ,jakieś Eureko z którym podpisano ugodę na parę miliardów, jakieś kolejne parę miliardów, których nie wpompowano w banki wzorem całej Europy, szczepionki , których nie kupiono ,pobór którego nie ma, PIT który złożyłem przez internet, jakieś kolejne miliardy zagospodarowywane z funduszy europejskich i krok po kroku malejący dystans PKB w stosunku do bogatych krajów UE. Za to zero sztandarów, pochodów, defilad, pomników, gadania o honorze , godności i pluciu nam w twarz, wtrącania się w każdą awanturę wojenną w dowolnym punkcie świata - ale nie powiem ,żeby mi tego brakowało.
          • haen2010 Re: Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowsk 26.04.11, 09:53
            Nikt przy zdrowych zmysłach zasług temu rządowi nie odbiera. Ale są to zasługi typu - SLD nas wprowadziło do Unii i NATO. Jakby to nie było powszechne dążenie narodu do bezpieczeństwa militarnego i socjalnego.

To, że Tusk potrafił sprzedać swoją politykę "ciepłej wody w kranie" dla mnie nie ulega wątpliwości. Ale po Smoleńsku nie potrafił narysować planu dla Polski. Zwyczajnie dał dupy, kiedy już platfusy dostały wszystkie regiony i całą Warszawę.

Jego propozycja jest prosta - przez następne cztery lata toczymy nieustanną wojnę z PiS i Kaczorem. A swoje łajdactwo przeprowadzamy po cichu i dyskretnie, tak, żeby ciemny lud miał zajęcie innymi sprawami. Broń Boże naszymi.

Dziś mamy partię władzy wykorzenioną ze swych najlepszych witamin w polskiej glebie.
            • cics Re: Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowsk 26.04.11, 10:30
              A jakiegoż to Planu Dla Polski , takiego przez wielkie "P" oczekujesz ? Podboju Marsa za 10 lat , Jagiellońskiej Polski od morza do morza, prześcignięcia Niemiec za 4 lata ? W ciągu ostatnich 20 lat osiągnęliśmy , jeśli chodzi o wielkie plany , to co potrzeba : NATO + UE . To czego teraz nam potrzeba, to małe plany a nie wielkie rewolucje. Właśnie taka ciepła woda w kranach, ,równe i szybkie drogi, czyste trawniki ,dobra kolej , porządne szpitale , sensowna oświata z wyrównywaniem szans, zdrowy sojusz nauki z przemysłem dla rozwoju gospodarki. Tego się nie robi przy pomocy wizjonerskich planów , łopocących sztandarów , mierzenia patriotyzmu na litry wylanej wody w przemówieniach , ale usuwaniem barier, likwidowaniem przeszkód i żmudnym budowaniem nowego. Zwykła pozytywistyczna harówka a nie romantyczne wizje. Chcesz Haenie podbijać Marsa , to podbijaj, ale nie kosztem mojej ciepłej wody w kranie.
          • p.heniu Re: Warto przypomnieć co napisał o Tusku Krasowsk 26.04.11, 10:35
            To żałośnie mało. Drogi. Wystarczy pojechać do Turcji by zobaczyć ile dróg można wybudować. W kwestii budowy dróg nie zrobiono nic by ich budowę odblokować. Jedyne osiągnięcia to orliki, ale udało się zlikwidować armię razem z jej dowództwem, kolej, przemysł morski, rozdąć deficyt budżetowy, wprowadzić kreatywną księgowość, powiększyć armię urzędasów, rozpieprza się infrastrukturę energetyczną, szkolnictwo, informatycznie jesteśmy w ogonie, telewizja cyfrowa leży i kwiczy, ale wzrosły możliwości kontroli przez służby.
    • anty.po.lszewik Ta abdykacja to nie zdrada. Nie jest zdradą, gdy 26.04.11, 08:55
      Ta abdykacja to nie zdrada? Nie jest zdradą, gdy ojciec porzuca rodzinę w potrzebie?
    • anty.po.lszewik A kartele to wolny rynek?Zmowy handlowe i tp. 26.04.11, 08:58

• stanczyk-5 Re: Abdykant Tusk. 26.04.11, 09:26
      wychodzi nato ze przyszle wybory
      beda przeciw zamiast za :(
    • adams96 Re: Abdykant Tusk oby jak najszybciej abdykował!!! 26.04.11, 09:38
      Generalnie popieram tezy pana watku za wyjatkiem kosciola do ktorego niepotrzebnie sie Pan czepia bo obecnie tylko kosciol katolicki przejmuje sie biednymi,bezdomnymi Polakami.Rzad tego PANA ma ich w nosie a panstwo przestaje dzialac bo Platfusy BOJA sie o swoje stanowiska.
    • tef-lonowe.pokemony Do Smoleńska??? 26.04.11, 10:56
      No popatrz, a ja już w 1994 po zapoznaniu się z przestępczą działalnością KLD wiedziałem, że ten facio to nieprawdopodobna miernota i degenerat.

Ten człowiek nigdy nie miał kwalifikacji do pełnienia jakiegokolwiek odpowiedzialnego stanowiska w państwie. Nigdy zresztą na takim stanowisku nie został sprawdzony.

Został premierem i mamy kompletną katastrofę. Spodziewaną, dodam od siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka