Dodaj do ulubionych

Czy wreszcie zamkna Balcerowicza?

IP: *.look.ca 01.03.02, 00:44
Pojdzie siedziec czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Accorn_C Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.chello.pl 01.03.02, 02:18
      Gość portalu: peso napisał(a):

> Pojdzie siedziec czy nie?

Nie, nie pojdzie, To jest monetarysta i za nim stoja wszystkie rekiny swiatowej
      finansjery. Oni nie pozwola zrobic mu jakiejkolwiek krzywdy. Gotowi sa nawet
      zalatwic jemu nagrode Nobla w dziedzinie ekonomii. Obym byl zlym prorokiem..
      • Gość: peso Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.look.ca 01.03.02, 04:02
        Gość portalu: Accorn_C napisał(a):

> Gość portalu: peso napisał(a):
        >
        > > Pojdzie siedziec czy nie?
        >
        >
        >
        No to jestesmy ugotowani...
        > Nie, nie pojdzie, To jest monetarysta i za nim stoja wszystkie rekiny swiatowej
        >
        > finansjery. Oni nie pozwola zrobic mu jakiejkolwiek krzywdy. Gotowi sa nawet
        > zalatwic jemu nagrode Nobla w dziedzinie ekonomii. Obym byl zlym prorokiem..

• Gość: Kagan Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.vic.bigpond.net.au 01.03.02, 09:47

> Gość portalu: Accorn_C napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: peso napisał(a):
          > >
          > > > Pojdzie siedziec czy nie?
          > >
          > >
          > >
          > No to jestesmy ugotowani...
          > > Nie, nie pojdzie, To jest monetarysta i za nim stoja wszystkie rekiny swia
          > towej
          > >
          > > finansjery. Oni nie pozwola zrobic mu jakiejkolwiek krzywdy. Gotowi sa naw
          > et
          > > zalatwic jemu nagrode Nobla w dziedzinie ekonomii. Obym byl zlym prorokiem
          > ..
          >
          Wszystko mozliwe! jak Walesa, co omal III Wojny swiatowej nie wywolal
          dostal pokojowego Nobla, to Balcer moze dostac ekonomicznego za
          rozlozenie gospodarki polskiej... Y NOT?
          Kagan
          • Gość: bibi Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.hartford-08-09rs.ct.dial-access.att.net 01.03.02, 17:05
            Z tym Noblem dla Balcerowicza to niezly pomysl.Od dawna myslalem ze zasluguje
            na to...

Co ja narobilem-Szwadrony Smierci z SLD , PSL i Samoobrony juz mnie szukaja!
          • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 19:50
            Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Wszystko mozliwe! jak Walesa, co omal III Wojny swiatowej nie wywolal
            > dostal pokojowego Nobla, to Balcer moze dostac ekonomicznego za
            > rozlozenie gospodarki polskiej... Y NOT?
            > Kagan

Kogo mial Walesa zaatakowac?

P.S.
            Nobla dla Balcerowicza popieram.

• Gość: klemensV Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 09:54
      Nie pójdzie!!! Ten łańcuch, w którym Lesio jest ogniwem, jest bardzo mocny.
    • Gość: Hsapiens Precz od Balcerowicza CIEMNIAKI !!!!!!!! IP: *.telia.com 01.03.02, 10:27
      Wojtyla, Walesa i Balcerowicz - tylko oni z Polakow obecnie cos znacza!!!!!!!!!!
      Wy, nawet z Kanady, jestescie nieukami !
      • Gość: Edmund Balcerowicz CIEMNIAK DO ARGENTYNY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.03.02, 09:27
        BALCEROWICZ DO CIUPY ALBO DO ARGENTYNY
        / z biletem w jedną tylko stroną !!! /
        POPIERAM !!!
      • Gość: jaś Re: Jak nie ucieknie nasz Cavallo IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 20:43
        Już czas najwyższy aby ludzi odpowiedzialnych za niszczenie Polski w ostatnich
        kilkunastu latach rozliczyć przed zwykłym sądem anie trybunałem stanu
    • Gość: kiks Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 12:10
      No dobrze, zamknęli wreszcie Balcerowicza. I co dalej, kto w zamian, bardzo
      proszę nazwiska, adresy. Może ktos od AL
      • dorsai Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 12:13
        Ks. ekonom diecezji poznańskiej lub poseł Kaleta - dyżurny ekonomista Gomułki i
        Gierka. W zależnosci od panującej opcji
        • Gość: kiks Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 12:19
          No własnie, a propos, czy wiesz ile kosztuje bilet do Argentyny, chciałbym
          obejrzeć na żywo naszą przyszłość.
          • Gość: klemensV Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 12:28
            Te, Kiks! Czemu podpieprzyłeś mi nick'a??? Co to k... jest?!?!?
            • Gość: kiks Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 12:34
              A to niby kiedy, pisuje na tym forum od świąt jako kiks.
              • Gość: klemensV Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 13:06
                A ja od ok. listopada. No to się porobiło! Najlepsze jest to, że mamy cokolwiek
                odmienne opinie. Ale ja nie chcę robić zbyt długo za klemensa!!! i to aż V!!!
                • Gość: kiks Re: do Klemensa V IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 13:24
                  Faktycznie śmiesznowato wyszło, ja mam taką ksywe od ogólniaka czyli jakieś 27
                  lat, jesli masz dłużej to się poddam i zmienię. Jeśli sie nie zgadzasz to
                  czekam na propozycję.
                  • Gość: klemensV Re: do Klemensa V IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 14:52
                    Niech już tak zostanie. Ważne, że o tym wiem. W końcu, mogłem być kiksem,
                    jestem klemensem, to może bedę jakimś Rafinem. Pozdrowienia!
                    • Gość: kiks Re: do Klemensa V IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 18:37
                      Dziękuje, miło mi, że mogę byc kiksem. Pozdrawiam
          • Gość: Kagan Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.vic.bigpond.net.au 01.03.02, 12:58
            Gość portalu: kiks napisał(a):

> No własnie, a propos, czy wiesz ile kosztuje bilet do Argentyny, chciałbym
            > obejrzeć na żywo naszą przyszłość.

K: Radze wykupic tylko w jedna strone, bo nie ma gwarancji lotow
            powrotnych!
            • Gość: AU Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.dialup.optusnet.com.au 02.03.02, 15:56
              Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Gość portalu: kiks napisał(a):
              >
              > > No własnie, a propos, czy wiesz ile kosztuje bilet do Argentyny, chciałbym
              >
              > > obejrzeć na żywo naszą przyszłość.
              >
              > K: Radze wykupic tylko w jedna strone, bo nie ma gwarancji lotow
              > powrotnych!

KAGAN IDZ DO LEKARZA....DROZSZEGO...
    • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 13:20
      Oby jak najszybciej!
      • Gość: kiks Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 13:26
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Oby jak najszybciej!

OK
        Tylko za co, wymieniaj paragrafy i czyny, bez demagogii, fakty nazwane z imienia,
        zwięźle i rzeczowo.
        • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 13:47
          Nie jestem prawnikiem, ale książki prof. Poznańskiego są gotowym aktem
          oskarżenia... poza tym dzięki Balcerkowi straciliśmy konktrolę nad systemem
          bankowym masowo upadły całe gałęzie przemysłu, usług a te które jeszcze
          istnieją ledwo zipią, spowodował pauperyzację szerokich warstw społecznych a
          nadwartosciowanie złotówki spowodowało podrożenie kosztów produkcji i pracy,
          naró bez pracy i srodków do życia został postawiony pod ścianą... chcąc z
          czegos żyć posuwa się do złodziejstwa i innych form przestępczości a niektórych
          z nich stworzone przez Balcerka warunki popchnęły do samobójstwa.
          Dalej..korupcja, styk polityki gospodarki i półświatka przestępczego...w którym
          wopierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda się biznes a potem
          wchodzi się w polityczne układy. Balcerowicz uruchomił pewne mechanizmy które
          do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku narodowego za bezcen
          To tak jak mąż alkoholik wynosi sprzęty domowe by kupić wódę tak Balcerowicz i
          jego zwolennicy wyprzedawali kolejne załady by zalepić dziurę budżetową czy
          deficyt. Zakłady wyprzedane w swej wiekszości a dziura się nie zmniejszyła...
          • Gość: Ela Re: Do GRM IP: *.chello.pl 01.03.02, 14:03

Popieram zamknięcie Balcerowicza, natychmiast zastąpić go Wrzodakiem.
            • Gość: GMR Re: Do Eli IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 15:06
              Jeśli już to proponuję w miejsce Balcerowicza postawić prof. Kazimierza
              Poznańskiego.
          • Gość: Tubylec Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.man.polbox.pl 01.03.02, 14:43

> Nie jestem prawnikiem, ale książki prof. Poznańskiego są gotowym aktem
            > oskarżenia... poza tym dzięki Balcerkowi straciliśmy konktrolę nad systemem
            > bankowym masowo upadły całe gałęzie przemysłu, usług a te które jeszcze
            > istnieją ledwo zipią, spowodował pauperyzację szerokich warstw społecznych a
            > nadwartosciowanie złotówki spowodowało podrożenie kosztów produkcji i pracy,
            > naró bez pracy i srodków do życia został postawiony pod ścianą... chcąc z
            > czegos żyć posuwa się do złodziejstwa i innych form przestępczości a niektórych
            >
            > z nich stworzone przez Balcerka warunki popchnęły do samobójstwa.
            > Dalej..korupcja, styk polityki gospodarki i półświatka przestępczego...w którym
            >
            > wopierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda się biznes a potem
            >
            > wchodzi się w polityczne układy. Balcerowicz uruchomił pewne mechanizmy które
            > do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku narodowego za bezce
            > n
            > To tak jak mąż alkoholik wynosi sprzęty domowe by kupić wódę tak Balcerowicz i
            > jego zwolennicy wyprzedawali kolejne załady by zalepić dziurę budżetową czy
            > deficyt. Zakłady wyprzedane w swej wiekszości a dziura się nie zmniejszyła...

T: i za to wszystko wg. ciebie odpowiedzialny jest leszek balecerowicz ?
            gdyby nie on to bys dziś pieniadze taczkami woził do sklepu ! wzrost kosztów
            pracy - zdaje sie ze na koszt pracy mają wpływ obciązenia fiskalne oraz skladki
            na ubezpieczenie społeczne. Podatki - chciał wprowadzić podatek liniowy, tylko że
            zrobil to przed wyborami prez. a kandydat do reelekcji nie chciał sie
            narazić "szerokim warstwom" i zawetował projekt.
            Korupcja, styki, i inne - no to Balecerowicz nie jest wg. ciebie odpiowiedzialny
            za tylko powodzie, gradobicia i koklusz.
            I własnie dlatego w Polszcze będzie dalej syf, bo takie indywidua nie potrafią
            myśleć.
            • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 15:17
              Co do podatku liniowego. Balcerek postulował ustalić ten podatek na wys 17 -18%
              a więc tyle ile mieści się dziś ponad 90% społeczeństwa. Oto obniżka a la
              Balcerowicz. W Argentynie też zdudszono Inflację i to do tego poziomu że
              wystąpiłą tam deflacja. Nadwartosciowe peso dusiło rozwój Argentyny tak jak u
              nas nadwartosciowa złotówka dusi nasz rozwój gospodarczy. Stopy procentowe nie
              na wiele się tu zdadzą. Co jakiś czas mamy obniżkę stóp % i nic się nie dzieje
              sytuacja się nie poprawia. W Rosji Putin ustalił 13% podatku. Nie wiem ile było
              przed tem ale myślę że najniższa stawka podatkowa wynosiła tam min 20%..
              jednoprocentowa obniżka podatków przy dużych podatkach pośrednich nic tu nie
              da. trzeba zmniejszyć te podatki pośrednie.. a tymczasem rząd wprowadza nam
              nowe podatki (od lokat bankowych) dziwnym trafem nowe podatki omijają
              zagranicznych inwestorów... należy zmienić poliykę fisklalną ulzyć swoim
              przydusić obcym a na razie jest dokłądnie odwrotnie!
              • Gość: jacek Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.03.02, 15:25
                Widziałem dzisiaj odpowiedzialnego człowieka w Sejmie (długo takiego nie było), ale rzut kamery na wybrańców rozwiał moje nadzieje - nie zrozumieją. Trudno się dziwić atakowi "narodu" na Balcerowicza, jeżeli widzi się tych których wybrał.
              • Gość: Hania Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: 195.217.253.* 01.03.02, 15:55

> Co do podatku liniowego. Balcerek postulował ustalić ten podatek na wys 17 -18%
                >
                > a więc tyle ile mieści się dziś ponad 90% społeczeństwa. Oto obniżka a la
                > Balcerowicz. W Argentynie też zdudszono Inflację i to do tego poziomu że
                > wystąpiłą tam deflacja. Nadwartosciowe peso dusiło rozwój Argentyny tak jak u
                > nas nadwartosciowa złotówka dusi nasz rozwój gospodarczy. Stopy procentowe nie
                >
                > na wiele się tu zdadzą. Co jakiś czas mamy obniżkę stóp % i nic się nie dzieje
                > sytuacja się nie poprawia. W Rosji Putin ustalił 13% podatku. Nie wiem ile było
                >
                > przed tem ale myślę że najniższa stawka podatkowa wynosiła tam min 20%..
                > jednoprocentowa obniżka podatków przy dużych podatkach pośrednich nic tu nie
                > da. trzeba zmniejszyć te podatki pośrednie.. a tymczasem rząd wprowadza nam
                > nowe podatki (od lokat bankowych) dziwnym trafem nowe podatki omijają
                > zagranicznych inwestorów... należy zmienić poliykę fisklalną ulzyć swoim
                > przydusić obcym a na razie jest dokłądnie odwrotnie!

Podatki nie dotycza lokat bankowych, tylko oprocentowania lokat bankowych.
                Subtelna roznica.
                "Ulzyc swoim, przydusic obcym" - Janosik wraca, tylko w nowej wersji.
            • Gość: kiks Re: Dziękuję Ci Tybylec IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 18:41
              Dziękuję Ci, zaoszczędziłeśmi pisaniny, bo musiałbym powtórzyć się. Niestety
              GMR używa frazesów i ogólników, zwykła demagogia w stylu
          • Gość: Hania Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: 195.217.253.* 01.03.02, 15:53

> czegos żyć posuwa się do złodziejstwa i innych form przestępczości a niektórych
            >
            > Dalej..korupcja, styk polityki gospodarki i półświatka przestępczego...w którym
            >
            > wopierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda się biznes a potem
            >
            > do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku narodowego za bezce
            > n
            > To tak jak mąż alkoholik wynosi sprzęty domowe by kupić wódę tak Balcerowicz i

GMR, przeciez pisales, ze studiujesz prawo. Miales juz prawo karne materialne?
            Moze przejrzysz sobie chociaz podrecznik dotyczacy czesci ogolnej KK, zanim
            napiszesz, ze ksiazki prof Poznanskiego sa gotowym aktem oskarzenia?
            • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 16:05
              Jestem na jednorocznym podyplomowym studium PSiA. Poznaję tam tylko ogólne
              zarysy prawa, trochę miałem prawa pracy i ustrojowe administracyjne prawo.
              Natomiast nie wkuwam na pamięć całych kodeksów tak jak to robią studenci
              magisterscy. To oni muszą te kodeksy zakuwać (wg obranych przez siebie
              specjalizacji. Ja z prawa karnego miałem tylko 5 godzin... Pozdrawiam
              • Gość: Hania Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: 195.217.253.* 01.03.02, 16:07

> Jestem na jednorocznym podyplomowym studium PSiA. Poznaję tam tylko ogólne
                > zarysy prawa, trochę miałem prawa pracy i ustrojowe administracyjne prawo.
                > Natomiast nie wkuwam na pamięć całych kodeksów tak jak to robią studenci
                > magisterscy. To oni muszą te kodeksy zakuwać (wg obranych przez siebie
                > specjalizacji. Ja z prawa karnego miałem tylko 5 godzin... Pozdrawiam

A co mozna po takich podyplomowych studiach robic? TO tak z ciekawosci.
          • Gość: Leszek S Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.jajones.com 01.03.02, 18:42
            Nie bede sie ustosunkowywac wobec wszystkich "zarzutow" tandemu
            prof. Poznanski/GMR pod adresem Balcerowicza. Z calej tej litanii oskarzen
            skomentuje jedynie dwa:

1) Masowo upadły całe gałęzie przemysłu, usług.

W latach 90-tych upadl caly szereg panstwowych przedsiebiorstw produkcyjnych. To
            fakt. W odniesieniu do kopaln czy hut mozna nawet mowic o upadku calych galezi
            przemyslu.

Pytanie tylko dlaczego?

Taka ot sobie "z grubsza" wersja: Bo Balcerowicz wprowadzil system gospodarki
            rynkowej oparty na konkurencji niezaleznych podmiotow gospodarki, w tym
            zagranicznych. Upadly przede wszystkim te przedsiebiorstwa, ktore w nowych
            warunkach gospodarowania nie sprostaly warunkom konkurencji. Nie potrafily, moze
            nawet nie chcialy, obnizyc kosztow produkcji, zaoferowac lepszych, bardziej
            atrakcyjnych towarow, w konsekwencji nie potrafily swojej produkcji sprzedac, w
            konsekwencji nie potrafily wypracowac zysku.

Jezeli powyzsze jest prawda to co zlego w tym co zrobil Balcerowicz? Mial nie
            wprowadzac konkurencji, trzymac granice zamkniete dla zagranicznej konkurencji?
            Super! Mielibysmy w Polsce nadal swietnie "prosperujace" przedsiebiorstwa
            produkujace i sprzedajace przedpotopowe pralki "Frania", malolitrazowe samochody
            typu Fiat 126 a konsumenci nadal zapisywaliby sie na listy spoleczne przedplat
            na 'atrakcyjne' towary "Made (Proudly) in Poland".

Nawiasem mowiac, twierdzenie, jakoby to Balcerowicz doprowadzil "cale galezie
            gospodarki" do upadku, zaklada - absurdalnie - ze te przedsiebiorstwa poprzednio
            sprawnie, efektywnie funkcjonowaly. Aha!

W 1990 roku w momencie wprowadzania reformy gospodarczej mozliwe byly,
            teoretycznie, dwa zasadnicze scenariusze w odniesieniu do "dalszego losu"
            przedsiebiorstw panstowych. Albo, poprzez ich usamodzielnienie i prywatyzacje uda
            sie je zreorganizowac w taki sposob aby ich produkcja stala sie efektywna, albo
            te przedsiebiorstwa beda musialy obumrzec, ulec likwidacji i zastapieniu przez
            nowa generacje prywatnych przedsiebiorstw tworzonych od podstaw i na zupelnie
            nowych (w stosunku do modelu socjalistycznego) zasadach dzialania.

Wyglada na to, ze bardziej sprawdzil sie ten drugi scenariusz. Dlaczego, to juz
            temat na odrebna "pogawedke". Znajac jednak, z wlasnego doswiadczenia, stosunki i
            obyczaje panujace niegdys w panstwowych (socjalistycznych) przedsiebiorstwach
            niegdy nie odwazylem sie postawic nawet jednej zlotowki na Wariant Numer 1.

2. "Wyprzedaż obcym majatku narodowego za bezcen."

Za bezcen? Twierdzenie, ze za bezcen ZAKLADA, ze ten sprzedany majatek byl wart
            WIECEJ.
            Tego sie nie zaklada. To trzeba udowodnic.

A to wcale nie jest takie proste jak sie rozlicznym "krytykom" Balcerowicza
            wydaje.

Jaka jest "wartosc", dajmy na to Huty Sedzimira?
            Czy jest to koszt jej budowy?
            Wartosc jej produkcji? W jakim okresie czasu, jednego roku, pieciu lat,
            dziesieciu?
            Wartosc zysku netto w okresie ilus tam (ilu?) lat.
            Wartosc rynkowa rowna najwyzszej ofercie kupujacego?
            Moze jest jakas inna definicja wartosci przedsiebiorstwa?

Cala te kwestie mozna smialo odwrocic i zapytac zupelnie z drugiej strony - a ile
            to by kosztowalo Skarb Panstwa dalsze utrzymywanie danego przedsiebiorstwa
            panstwowego? Zwazywszy chroniczna wrecz deficytowosc wielu, wielu,
            przedsiebiorstw panstwowych, na przyklad kopaln wegla kamiennego na Slasku,
            smialbym wrecz postawic teze, ze bardziej dla Skarbu Panstwa oplacalne bywa
            sprywatyzowanie danego przedsiebiorstwa (o ile w ogole znajdzie sie ktos chetny
            do "kupna" owego "majatku") - za darmo! Przynajmniej pozbywa sie panstwo w takim
            przypadku obowiazku dokladania do deficytowej produkcji.

> wpierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda się biznes a potem
            > do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku narodowego za bezcen
            • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:28
              Na zachodzie też jest tzw wolny rynek i jakoś nikt tam nie słyszał o plajcie
              całych gałęzi przemysłu (chyba że skończyły się zasoby w przypadku przemysłu
              wydobywczego).
              • Gość: Damian Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.chello.pl 01.03.02, 20:42

> Na zachodzie też jest tzw wolny rynek i jakoś nikt tam nie słyszał o plajcie
                > całych gałęzi przemysłu (chyba że skończyły się zasoby w przypadku przemysłu
                > wydobywczego).

Może mi podasz a jakie to wyroby produkowane w Polsce mogliśmy zaoferować światu
                w ramach wolnego rynku? Chyba nie myślisz o samochodach "Polonez" lub
                pralkach "Frania".

• douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 23:26
                  Gość portalu: Damian napisał(a):

> Gość portalu: GMR napisał(a):
                  >
                  > > Na zachodzie też jest tzw wolny rynek i jakoś nikt tam nie słyszał o plajc
                  > ie
                  > > całych gałęzi przemysłu (chyba że skończyły się zasoby w przypadku przemys
                  > łu
                  > > wydobywczego).
                  >
                  > Może mi podasz a jakie to wyroby produkowane w Polsce mogliśmy zaoferować świat
                  > u
                  > w ramach wolnego rynku? Chyba nie myślisz o samochodach "Polonez" lub
                  > pralkach "Frania".
                  >

Nie zapominaj, ze mielismy wspaniale motocykle WSK, ktore nie mialy sobie rownych
                  na swiatowych torach. Poza tym, wypuszczalismy corocznie w kosmos przynajmniej
                  jednego satelite, a nasze wahadlowce budzily zazdrosc sasiadow.
              • Gość: Leszek S Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.jajones.com 01.03.02, 21:27

> wydobywczego).

Poniewaz na zachodzie wolny rynek funkcjonuje od dawna i owe plajty sa rozlozone
                w czasie. Kiedy jednak w USA zlikwidowano regulacje lotnictwa pasazerskiego, w
                ciagu kilku lat pare duzych towarzystw wylecialo z obiegu (Panam, Eastern). Tym
                nie mniej obecne ceny biletow zdaja sie byc znacznie korzystniejsze dla
                pasazerow, a liczba linii lotniczych wieksza niz w przeszlosci.

W Polsce zas wprowadzenie wolnego rynku (wedle wielu i tak nadal bardzo, lub za
                bardzo, ograniczonego) nie spowodowalo, ale UJAWNILO od dawna istniejaca
                nieudolnosc praktycznie wszystkich galezi polskiego przemyslu ("uspolecznionego").

Osobiscie dziwie sie, ze to kogokolwiek jeszcze dziwi: nie reformowano przeciez w
                miare dobrze funkcjonujacej gospodarki na jeszcze lepsza, tylko gospodarke JUZ
                zbankrutowana. Warto przy tej okazji nadmienic, ze "plajta" przedsiebiorstw
                panstwowych, jakkolwiek nie bedaca celem samym w sobie reformy, byla brana pod
                uwage jako jedna z nieuniknionych konsekwencji zmiany systemu gospodarczego.
                Objawy choroby zdaja sie tu byc brane za jej przyczyny.

Te "dinozaury" i tak dlugo sie trzymaja, a to wlasnie przede wszystkim dzieki
                dalszej kontynuacji doplat z budzetu panstwa. Gdyby wiec nie owe
                dofinansowywanie, pozwole sobie zauwazyc, wiekszosc kopaln i hut juz dawno
                uleglaby zamknieciu (niestety bezrobocie byloby wiec jeszcze wyzsze), za to
                niewykluczone, ze nie byloby az tak wielkiej dziury w budzecie.
              • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 23:22

> wydobywczego).

A o zamykaniu kopaln w Anglii slyszales? Byly wielomiesieczne strajki i zadymy.
                Nie pomoglo. Zamkneli. Teraz po latach wiekszosc gornikow (nawet owczesny
                przywodca strajku) uwaza, ze postapiono slusznie. I tu mala dygresja. Zapytano
                kiedys Chinczyka, jak ocenia Rewolucje Francuska. Odparl, iz uplynelo zbyt malo
                czasu aby ocenic jej skutki. W Polsce kazdy jest najmadrzejszy i rwie sie do
                wydawania ocen nie zadajac sobie pytania, co by bylo gdyby Balcerowicz nie
                przeprowadzil swoich reform. Przyczyny obecnego kryzysu siegaja dalej niz rok '90.
          • Gość: Jack Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 19:11
            Korupcję uruchomił nie Balcerowicz tyko Kaczynscy,którzy zaczeli brac pieniądze
            od biznesmenów na finansowanie Porozumienia Centrum. Większość pieniędzy ze
            sprzedaży zakładów Balcerowicz nie wywiózł gdzieś tylko Pan Panie GMR
            przejadłeś i wydałeś za granicą chociażby na samochód - ma Pan zachodni
            samochód?
            Dlaczego jast tak źle - bo jesteśmy narodem ludzi nieuczciwych, kunktatorów i
            oportunistów, a ludzie mający wizję państwa w perspektywie 20-30 letniej, a nie
            najbliższych świąt są traktowani jak wariaci i oskarżani przez złodzeji nie
            spłacających kredytów.
            • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:29
              No jasne! za całe zło tego swiata odpowiadają Polacy kler i krasnoludki!
              • Gość: Jack Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 23:06

> No jasne! za całe zło tego swiata odpowiadają Polacy kler i krasnoludki!

A co, twoim zdaniem pewnie żydzi, masoni i cykliści
    • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 15:51

> Pojdzie siedziec czy nie?

Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?
      • Gość: Hania Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: 195.217.253.* 01.03.02, 15:57
        douglasmclloyd napisał(a):

> Gość portalu: peso napisał(a):
        >
        > > Pojdzie siedziec czy nie?
        >
        > Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?

GMR przedstawil bardzo czytelne zarzuty, np. poglady prof Poznanskiego ;) Moze
        prof Razny tez jakies zarzuty moglaby przedstawic?
        • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 16:00
          Gość portalu: Hania napisał(a):

> douglasmclloyd napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: peso napisał(a):
          > >
          > > > Pojdzie siedziec czy nie?
          > >
          > > Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?
          >
          > GMR przedstawil bardzo czytelne zarzuty, np. poglady prof Poznanskiego ;) Moze
          > prof Razny tez jakies zarzuty moglaby przedstawic?

Literatura 'historyka' Pajaka, jako 'gotowy akt oskarzenia' na pewno Balcerowicza
          przed sadem dobije. Prokuratorow namnozylo sie ostatnio co niemiara. Jest tylko
          jeden problem kto zechce byc sedzia?
          • Gość: Hania Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: 195.217.253.* 01.03.02, 16:04

> Gość portalu: Hania napisał(a):
            >
            > > douglasmclloyd napisał(a):
            > >
            > > > Gość portalu: peso napisał(a):
            > > >
            > > > > Pojdzie siedziec czy nie?
            > > >
            > > > Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?
            > >
            > > GMR przedstawil bardzo czytelne zarzuty, np. poglady prof Poznanskiego ;)
            > Moze
            > > prof Razny tez jakies zarzuty moglaby przedstawic?
            >
            > Literatura 'historyka' Pajaka, jako 'gotowy akt oskarzenia' na pewno Balcerowic
            > za
            > przed sadem dobije. Prokuratorow namnozylo sie ostatnio co niemiara. Jest tylko
            >
            > jeden problem kto zechce byc sedzia?

GMR kiedys az sie wyrywal do wykonania wyroku ;) Z takimi odwaznymi mlodzianami,
            po co nam sedziowie i sady?
          • Gość: GMR Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:31

> Gość portalu: Hania napisał(a):
            >
            > > douglasmclloyd napisał(a):
            > >
            > > > Gość portalu: peso napisał(a):
            > > >
            > > > > Pojdzie siedziec czy nie?
            > > >
            > > > Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?
            > >
            > > GMR przedstawil bardzo czytelne zarzuty, np. poglady prof Poznanskiego ;)
            > Moze
            > > prof Razny tez jakies zarzuty moglaby przedstawic?
            >
            > Literatura 'historyka' Pajaka, jako 'gotowy akt oskarzenia' na pewno Balcerowic
            > za
            > przed sadem dobije. Prokuratorow namnozylo sie ostatnio co niemiara. Jest tylko
            >
            > jeden problem kto zechce byc sedzia?

Książki Pająka dotyczą okresu przed Balcerowiczem, poza tym dotyczą historii a
            Poznański jest ekonomistą na uniwersytecie w Seattle
            • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 21:17

>
              > > Gość portalu: Hania napisał(a):
              > >
              > > > douglasmclloyd napisał(a):
              > > >
              > > > > Gość portalu: peso napisał(a):
              > > > >
              > > > > > Pojdzie siedziec czy nie?
              > > > >
              > > > > Przepraszam, jakie przedstawiono mu zarzuty?
              > > >
              > > > GMR przedstawil bardzo czytelne zarzuty, np. poglady prof Poznanskieg
              > o ;)
              > > Moze
              > > > prof Razny tez jakies zarzuty moglaby przedstawic?
              > >
              > > Literatura 'historyka' Pajaka, jako 'gotowy akt oskarzenia' na pewno Balce
              > rowic
              > > za
              > > przed sadem dobije. Prokuratorow namnozylo sie ostatnio co niemiara. Jest
              > tylko
              > >
              > > jeden problem kto zechce byc sedzia?
              >
              > Książki Pająka dotyczą okresu przed Balcerowiczem, poza tym dotyczą historii a
              > Poznański jest ekonomistą na uniwersytecie w Seattle

Afera FOZZ tez jest z okresu przed Balcerowiczem, co nie powstrzymalo dzisiaj
              lepra przed zadawaniem oskarzajacych pytan. Poznanski moze i jest ekonomista ale
              czy to wystarczy, zeby byc prokuratorem?

• Gość: Giles moze to ciebie wreszcie zamkna??? IP: 62.154.238.* 01.03.02, 16:44

nie jestem prawnikiem , al cos mi sie zdaje, ze i w kanadzie balcerowicz moglby
      bez problemu wytoczyc ci proces o znieslawienie bo insynuuuujesz (2u??) w swoim
      mejlu, ze popelnil przestepstwo. na jego miejscu chyba bym jednak wynajal
      prawnika. moim zdaniem to co ty i tobie podobni wypisuja na tym forum o
      balcerowiczu nie miesci sie w formie rzeczowej krytyki (dla porownania
      proponuje zerknac pod "RPP dlaczego cieli stopy procentowe wlasnie tak").

...i z innej beczki...
      czy p. poznanski aby napeweno jest autorytetem w dziedzinie makroekonomii?
      sadzac po ponizszym fragmencie to jakis prl-owski dinozaur, ktory na gospodarke
      rynkowa reaguje jak diabel na sweicona wode. az starch pomyslec, ze ktos taki
      moze uczy dzisiejsza mlodziez.

"...to nalezaloby zdac pytanie, czy to aby na pewno profesor(makro)ekonomii
      stapoza tym dzięki Balcerkowi straciliśmy konktrolę nad systemem
      bankowym masowo upadły całe gałęzie przemysłu, usług a te
      które jeszcze
      istnieją ledwo zipią, spowodował pauperyzację szerokich
      warstw społecznych a
      nadwartosciowanie złotówki spowodowało podrożenie kosztów
      produkcji i pracy,
      naró bez pracy i srodków do życia został postawiony pod
      ścianą... chcąc z
      czegos żyć posuwa się do złodziejstwa i innych form
      przestępczości a niektórych
      z nich stworzone przez Balcerka warunki popchnęły do
      samobójstwa.
      Dalej..korupcja, styk polityki gospodarki i półświatka
      przestępczego...w którym
      wopierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda
      się biznes a potem
      wchodzi się w polityczne układy. Balcerowicz uruchomił pewne
      mechanizmy które
      do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku
      narodowego za bezcen
      To tak jak mąż alkoholik wynosi sprzęty domowe by kupić wódę
      tak Balcerowicz i
      jego zwolennicy wyprzedawali kolejne załady by zalepić
      dziurę budżetową czy
      deficyt. Zakłady wyprzedane w swej wiekszości a dziura się
      nie zmniejszyła...

• Gość: peso Re: moze to ciebie wreszcie zamkna do wariatkowa IP: *.look.ca 01.03.02, 19:42
        Gość portalu: Giles napisał(a):

>
        > nie jestem prawnikiem , al cos mi sie zdaje, ze i w kanadzie balcerowicz moglby
        >
        > bez problemu wytoczyc ci proces o znieslawienie bo insynuuuujesz (2u??) w swoim
        >
        > mejlu, ze popelnil przestepstwo. na jego miejscu chyba bym jednak wynajal
        > prawnika. moim zdaniem to co ty i tobie podobni wypisuja na tym forum o
        > balcerowiczu nie miesci sie w formie rzeczowej krytyki (dla porownania
        > proponuje zerknac pod "RPP dlaczego cieli stopy procentowe wlasnie tak").
        >
        > ...i z innej beczki...
        > czy p. poznanski aby napeweno jest autorytetem w dziedzinie makroekonomii?
        > sadzac po ponizszym fragmencie to jakis prl-owski dinozaur, ktory na gospodarke
        >
        > rynkowa reaguje jak diabel na sweicona wode. az starch pomyslec, ze ktos taki
        > moze uczy dzisiejsza mlodziez.
        >
        > "...to nalezaloby zdac pytanie, czy to aby na pewno profesor(makro)ekonomii
        > stapoza tym dzięki Balcerkowi straciliśmy konktrolę nad systemem
        > bankowym masowo upadły całe gałęzie przemysłu, usług a te
        > które jeszcze
        > istnieją ledwo zipią, spowodował pauperyzację szerokich
        > warstw społecznych a
        > nadwartosciowanie złotówki spowodowało podrożenie kosztów
        > produkcji i pracy,
        > naró bez pracy i srodków do życia został postawiony pod
        > ścianą... chcąc z
        > czegos żyć posuwa się do złodziejstwa i innych form
        > przestępczości a niektórych
        > z nich stworzone przez Balcerka warunki popchnęły do
        > samobójstwa.
        > Dalej..korupcja, styk polityki gospodarki i półświatka
        > przestępczego...w którym
        > wopierw dokonuje się przestępstwa kradzieży, później zakłąda
        >
        > się biznes a potem
        > wchodzi się w polityczne układy. Balcerowicz uruchomił pewne
        >
        > mechanizmy które
        > do tej katastrofy doprowadziły . A! Wyprzedaż obcym majatku
        > narodowego za bezcen
        > To tak jak mąż alkoholik wynosi sprzęty domowe by kupić wódę
        >
        > tak Balcerowicz i
        > jego zwolennicy wyprzedawali kolejne załady by zalepić
        > dziurę budżetową czy
        > deficyt. Zakłady wyprzedane w swej wiekszości a dziura się
        > nie zmniejszyła...
        >
        >
        >

Giles procesuj sie procesuj, napisz do USA po pomoc prawna i rzadaj milionow
        odszkodowania za naruszenie dobr osobistych...tak jest.
      • Gość: GMR Re: moze to ciebie wreszcie zamkna??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:33
        Oho! Krytyka Balcerowicza nie mieści się w ramach politycznej poprawności, tzn
        jest waszym świetym do którego wszyscy powinni zanosić modły.
        • douglasmclloyd Re: moze to ciebie wreszcie zamkna??? 01.03.02, 21:26

> Oho! Krytyka Balcerowicza nie mieści się w ramach politycznej poprawności, tzn
          > jest waszym świetym do którego wszyscy powinni zanosić modły.

Krytykowac mozna, gdy sie ma argumenty. Twoim jedynym argumentem jest -
          Balcerowicz musi odejsc. Jedyny argument, ktory na dodatek, jest bardzo latwo
          skontrowac - Balcerowicz musi zostac.
    • charybda Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 21:20
      Balcerowicza nie da się zamknąć. Jest zbyt potężny. Jeden zwykły człowiek nie
      byłby w stanie zrobić tego wszystkiego o co go oskarżacie. Zatem jedynym
      słusznym wnioskiem jest, że nie tylko ma poparcie światowej finansjery, Żydów i
      masonów, ale podpisał cyrograf z samym Lucyferem. Zatem dobrze wam radzę
      prostaczkowie: nie czepiajcie się go, bo narazicie się ciemnym mocom, które ma
      na swoich usługach.
      • Gość: Skin Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 21:52
        Jak się go nie da zamknąć to należy go zgładzić!
        • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 21:54
          Gość portalu: Skin napisał(a):

> Jak się go nie da zamknąć to należy go zgładzić!

Obawiam sie, ze twoj lysy, pusty leb sie do tego nie nadaje.
          • Gość: Skin Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 22:34
            Ostatnio zapisałem się na strzelnicę!
            • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 01.03.02, 22:55

> Ostatnio zapisałem się na strzelnicę!

Bedziesz robil za tarcze?
              • Gość: Skin Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 09:39
                Za pistolet!!
                • douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 05.03.02, 21:19

> Za pistolet!!

Od kiedy na strzelnicy strzela sie z kapiszonow?

• Gość: Accorn_C Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.chello.pl 03.03.02, 21:49
        charybda napisał(a):

> Balcerowicza nie da się zamknąć. Jest zbyt potężny. Jeden zwykły człowiek nie
        > byłby w stanie zrobić tego wszystkiego o co go oskarżacie. Zatem jedynym
        > słusznym wnioskiem jest, że nie tylko ma poparcie światowej finansjery, Żydów i
        >
        > masonów, ale podpisał cyrograf z samym Lucyferem. Zatem dobrze wam radzę
        > prostaczkowie: nie czepiajcie się go, bo narazicie się ciemnym mocom, które ma
        > na swoich usługach.

hmmmm.... a tak na marginesie, to gdzie i kiedy odbedzie sie najblizszy sabat
        czarownic i czarownikow z udzialem Lucyfera ?
    • Gość: emem Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.acn.waw.pl 01.03.02, 22:57
      a za co debilu ma isc niby siedziec ??
      • Gość: ruski Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.look.ca 02.03.02, 04:24
        Gość portalu: emem napisał(a):

> a za co debilu ma isc niby siedziec ??

Za zywota idioto!

• douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 02.03.02, 05:35
          Gość portalu: ruski napisał(a):

> Gość portalu: emem napisał(a):
          >
          > > a za co debilu ma isc niby siedziec ??
          >
          > Za zywota idioto!
          >

Chyba twojego. Ale za zasrany zywot jeszcze nie sadzaja.
          • Gość: AJ Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.chello.pl 02.03.02, 11:24
            Przykładów wspaniałych osiągnięć technicznych przemysłu PRL było wiele.
            Najczęściej podawano to co było marzeniem przeciętnego tubylca: Polonez,
            PF123P, Frania, Polar. Ten nieszczęsny Balcerowicz przyczynił się do upadku
            fabryk produkujących nasze światowe wizytówki.
            Ja bym dodatkowo dodał jeszcze jeden argument.
            W zakładzie (w/g plakatów największy ówcześnie wytwórca central telefonicznych
            w Europie), w ktorym pracowałem - zakupiono w latach 70-tych licencje
            Pentaconta z końca lat 50-tych. Wyrób nowoczesny?. Że potrzebny, wtedy czekało
            się na założenie telefonu ok 20lat (wiadomo wieloletnie zaniedbania). I ten
            wyrób, w ilości nie pokrywającej "społecznych potrzeb", produkował zakład
            zatrudniający ok 6 tysięcy pracowników.
            Już w latach 80-tych było to piekielnie przestarzałe. Oczywiście należało to
            zostawić, zmienic pare śrubek itd. Absurd.
            • Gość: Janek Re: Do AJ IP: *.chello.pl 02.03.02, 11:38

Ja tez w tych zakladach pracowałem, o których piszesz w dziale WBR. Przeszedłem
              calą Pentaconte i instalacje w ZSRR.
              Pozdrowienia
              • Gość: AJ Re: Do Janka IP: *.chello.pl 02.03.02, 15:52
                Cześć. Ośrodek Informatyki. W dalszy ciągu pracuje w branży informatycznej.
                Owszem pozostały wspomnienia.
                A tak na marginesie. Czy jeszcze gdziekolwiek w Polsce eksploatowane są
                centrale Pentaconta? Wtedy w porównaniu ze Strowgerem omal wodotrysk.
                Jakoś w dobie internetu nie bardzo to sobie wyobrażam.
                O konkurencji "komórek" nie warto wspominać.
              • Gość: Janek Re: Do AJ IP: *.chello.pl 02.03.02, 17:03

Central typu Strowgera to chyba już nigdzie w kraju nie ma. Pentacont jeszcze
                troche pracuje ale TPSA planuje je wszystkie zlikwidować i zastapic centralami
                cyfrowymi. Wiem o tym bo jak pracowałem ostatnio w Alcatelu to brałem udział w
                instalacji dużych central cyfrowych typu S-12. Często były to zamiany t.zn.
                instalowaliśmy nową centrale i po jej uruchomieniu przełączani byli na nią
                abonenci ze starej centrali np Strowgera lub Pentaconty. Teraz to rynek jest
                już tak nasycony, że dużych central w zasadzie się nie instaluje. W razie
                potrzeby instaluje się t.zw. jednostki wyniesione albo radiodostęp. Po tej
                naszej produkcji zwutowskiej pozostały tylko w TPSA budynki o specjalnej
                konstrukcji, które są przystosowywane do bieżacych potrzeb.
                Pozdrowienia
          • Gość: ruski Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? IP: *.look.ca 05.03.02, 04:25

> Gość portalu: ruski napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: emem napisał(a):
            > >
            > > > a za co debilu ma isc niby siedziec ??
            > >
            > > Za zywota idioto!
            > >
            >
            > Chyba twojego. Ale za zasrany zywot jeszcze nie sadzaja.

Zasrany nie zasrany, ale dlugi on bedzie i szczesliwy.

• douglasmclloyd Re: Czy wreszcie zamkna Balcerowicza? 05.03.02, 21:31
              Gość portalu: ruski napisał(a):

>
              > > Gość portalu: ruski napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: emem napisał(a):
              > > >
              > > > > a za co debilu ma isc niby siedziec ??
              > > >
              > > > Za zywota idioto!
              > > >
              > >
              > > Chyba twojego. Ale za zasrany zywot jeszcze nie sadzaja.
              >
              > Zasrany nie zasrany, ale dlugi on bedzie i szczesliwy.
              >

Dlugi - moze. Zasrany - na pewno. Reszta stanowi sprzecznosc z powyzszym.
    • Gość: Balzer To Leppera trzeba zamknac IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 12:38
      Najlepiej w ZOO.
      • Gość: Michał Re: To Leppera trzeba zamknac IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 13:33
        Nie obrażaj zwierzaków w ZOO ! Są bardziej sympatyczne !
        • Gość: Kagan Re: To Leppera trzeba zamknac IP: *.vic.bigpond.net.au 04.03.02, 08:59
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Nie obrażaj zwierzaków w ZOO ! Są bardziej sympatyczne !

I bardziej inteligentne niz Balcerowicz.
          Znam papuge, co sie nauczyla calego katechizmu
          monetarystow na pamiec! Dla Balcerowicza to jest
          wrecz nieosiagalne...
    • douglasmclloyd Podsumowanie 04.03.02, 23:50
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=722133&dzial=010198
      • Gość: ruski Re: Podsumowanie duglasa IP: *.look.ca 05.03.02, 04:23
        Sam sie podsumuj suma sumarum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka