Dodaj do ulubionych

Czemu służą motyle?

21.07.11, 10:50
Dziś Agora ucieszyła mnie tekstem + fota p.t. Człowiek przebrany za motyla a chrześcijańska godność.

Liczę na to, że prokuratura przypomni sobie co to jest wolność wypowiedzi, w tym artystycznej i odstąpi od oskarżenia. W naszym kato-kraju byłby to akt rozsądku.

Szczegóły tu:
wyborcza.pl/1,75478,9981683,Motyl_a_chrzescijanska_godnosc.html
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:05
      ka.mu napisała:

> Dziś Agora ucieszyła mnie tekstem + fota p.t. Człowiek przebrany za motyla a
      > chrześcijańska godność
      .
      >
      > Liczę na to, że prokuratura przypomni sobie co to jest wolność wypowiedzi, w tym
      > artystycznej i odstąpi od oskarżenia. W naszym kato-kraju byłby to akt rozsądku.

Pamiętaj, że w Polsce katole uchwaliły prawo o ochronie uczuć religijnych, tak jakby różniły się one od wszystkich pozostałych, które jak rozumiem na takie wyróżnienie już nie zasługują.
      I prokuratura może nie mieć wyboru, i dopiero sąd orzeknie o znikomej szkodliwości czynu...
      • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:12
        Taziuto!
        Sąd powinien orzec o ożywczym (dla umysłów) pożytku czynu ;-)
        • taziuta Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 12:53
          ka.mu napisała:

> Taziuto!
          > Sąd powinien orzec o ożywczym (dla umysłów) pożytku czynu ;-)

Sąd orzeka w oparciu o paragrafy. A nie ma paragrafu o ożywczym pożytku czynu. :)
          • chateau Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 19:14
            Na szczęście.

Chociaż dla przeciwwagi jakiś Kodeks Nagród czy innych kudosów by się przydał.
            Np. "Kto dopuszcza się uczynku powodującego ożywienie umysłu u osób postronnych podlega uhonorowaniu pochwałą, nagrodą rzeczową lub pieniężną. Koszt uhonorowania obciąża skarb państwa."
      • olga_w_ogrodzie Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 15:13
        taziuta napisał:

> Pamiętaj, że w Polsce katole uchwaliły prawo o ochronie uczuć religijnych, tak
        > jakby różniły się one od wszystkich pozostałych, które jak rozumiem na takie wy
        > różnienie już nie zasługują.

katole uchwaliły ?
        po pierwsze - katolicy, a po drugie - jesteś pewien, że wszyscy, którzy uchwalali byli katolikami ?
        po trzecie - zadziwiające jak lekko Ci przychodzi pogardliwe nazywać innych, gdy sam robisz wielkie halo , kiedy ktoś mówi o Tobie "towarzysz", którym wszelako byłeś.
        • 8macek Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 16:15
          "katole" to nazwa, której wobec samych siebie oni używają (np.: cejrowski, hołownia) więc czepiasz się chyba niepotrzebnie olgo.
          a toważysz taziuta może się wstydzi swojego członkostwa w PZPR i może dlatego się denerwuje jak mu się jego przeszłość wypomina :-)
          • olga_w_ogrodzie Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 16:23
            a dlaczego ma być dla mnie wyznacznikiem to, jak o sobie mówi p. Cejrowki, którego nie cenię
            czy pan Hołownia, którego cenię ?
            mam własne zdanie.
            "katole" - to uważam za pogardliwe.
            o panu Taziucie "komuch" nie mówię, dlaczego zatem mam być
            przez niego naywana "katolem" ?
            • 8macek Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 16:43
              pewnie dlatego, że forowicz taziuta czuje pogardę dla katolików więc nazywa ich katolami (co zresztą jest bardzo łagodnym określeniem:-)
              • indeed4 Są kibice i kibole, katolicy i ... 21.07.11, 17:16
                katole.

demotywatory.pl/1974996/Sa-kibice-i-kibole

Ateiści też bywają różni i różniści ;-)
                • chateau Re: Są kibice i kibole, katolicy i ... 21.07.11, 19:20
                  Znaczy - ateiści i atole?
    • wariant_b Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:07
      Motyle służą wiadomym siłom.
    • 10poliszynel Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:09
      Moze ow Heinzel nastepnym razem zakloci piatkowe modlitwy w jakims meczecie?
      Chcialbym go widziec miedzy nad wyraz spokojnymi muzulmany:)
      • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:13
        Muzułmanie nie tumanią naszego kraju, nie zauważyłeś?
        • 10poliszynel Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, zeby.. 21.07.11, 11:34
          ..tumanil mnie jakis ksiadz:)
          Znam za to calkiem sporo mlodych-lewych Polakow, otumanionych przez muzulmanow chocby sprawa tzw. Wolnej Plasteliny.
          • taziuta Re: Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, z 21.07.11, 12:56
            10poliszynel napisał:

> ..tumanil mnie jakis ksiadz:)

Nie było potrzeby, w Twoim przypadku, najwyraźniej. ;)

> Znam za to calkiem sporo mlodych-lewych Polakow, otumanionych przez muzulmanow
            > chocby sprawa tzw. Wolnej Plasteliny.

Palestyna jest daleko i nam praw nie narzuca, a katole jak najbardziej próbują wszystkim, a więc i niewierzącym narzucać jak mamy żyć... :(
            • wkkr Jak ci źle, to 21.07.11, 13:02
              wyjedź do Palestyny.
              • taziuta Re: Jak ci źle, to 21.07.11, 13:31
                wkkr napisał:

> wyjedź do Palestyny.

Tam zdaje się też rządzą klechy, tyle że ichniego wyznania. Więc żadna alternatywa...
                • wkkr Re: Jak ci źle, to 21.07.11, 13:45
                  jedź do Korei Północnej. Tam żadnego klechy nie uświadczysz.
                  • taziuta Re: Jak ci źle, to 21.07.11, 14:15
                    wkkr napisał:

> jedź do Korei Północnej. Tam żadnego klechy nie uświadczysz.

Myślę, że to nie jest wyjście dla patrioty. Jakby tak wszyscy nie zgadzający się z rządami 'komuny' wyjechali onegdaj z Polski, to kto dzisiaj by od wolnej Polski żądał zapłaty dla swoje dla niej zasługi, jak czyni to Czuma, czy inni 'genetyczni', na ten przykład? Nikt, proszę pana, nikt! Reżimom nie należy się kłaniać, ani ustępować, więc dziękuję, ale nie skorzystam.
                  • wkkr do 8macek 24.07.11, 14:44
                    forum.gazeta.pl/forum/w,92767,127226751,127303054,oswiadczenie.html
          • mietowe_loczki Re: Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, z 21.07.11, 14:19
            Jezu, następny UPR-owiec na forum.
            • ave.duce Re: Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, z 21.07.11, 14:25
              Pomyłka ;)
              • mietowe_loczki Re: Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, z 21.07.11, 15:03
                W 9 przypadkach na 10 nie mylę się. To musiał być mój 10. raz. ;)
                • ave.duce Re: Jestem agnostykiem i nie przypominam sobie, z 21.07.11, 15:15
                  Możesz sobie policzyć 1/2 z 10 razu > do niedawna był liberałem (przynajmniej tak twierdził i się mu wierzyło), ale wybrał towarzystwo "farbowanych" UPRowców, którzy de facto byli i są kaczystami czystej wody. Szkoda.
                  • pan.banzai Mylisz sie, Ave:) Jestem i bylem liberalem:) 21.07.11, 19:11
                    Tyle, ze w ciagu ostatnie roku odmowilem swojego poparcia de nomine liberalnej partii "ludowej":)
                    • ave.duce Jestem i bylem liberalem:) 21.07.11, 19:17
                      No to ok.
                      Partii liberalnej sensu proprio nie ma.
                      PO to JUŻ nie liberałowie, o ile kiedykolwiek była :(
            • pan.banzai Jestem na forum od 10 lat, madame:) 21.07.11, 19:06
              Nadto, znamy sie:)
              Ale faktycznie, tym razem zaglosuje na KNP:)
        • olga_w_ogrodzie Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 15:26
          ka.mu napisała:

> Muzułmanie nie tumanią naszego kraju, nie zauważyłeś?

w każdym zbiorze znajdują się tumaniący : wśród księży, muzułmanów, Żydów, inidiańskich plemion, SLD, PiS, PO, wśród przedszkolanek i dentystów, alkoholików i abstynentów, górników i profesorów.
          za szczególnie intensywnie tumaniących w Polsce uważa się wielu księży KK nie dtatego, iżby byli najgorszymi z otumaniaczy, ale z powodu dużego zasięgu oddziaływania i możliwości.

a happening pana Pawła Hjncela mnie osobiście się bardzo podobał.

/już wróciłaś Ka. mu ?/
          • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 17:51
            olga_w_ogrodzie napisała:

> /już wróciłaś Ka. mu ?/
            Tak jakby. Sama nie wiem... :-)))
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:18
        A facet zakłócał modlitwy katolików w kościele że wysyłasz go do meczetu?
        I co jest obraźliwego w stroju motyla? Czym się różni od sutanny?
        • 10poliszynel Nie widzisz co jest obrazliwego w plasajacym.. 21.07.11, 11:37
          ..z gola dupa oraz skrzydelkami facecie w wieku srednim?
          Jest, jest!
          Zenujacy, rozhamowany duren jest.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Nie widzisz co jest obrazliwego w plasajacym. 21.07.11, 11:40
            Jaka goła dupa? O czym ty myślisz?
            • 10poliszynel [...] 21.07.11, 11:47
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • marbor1 Re: Nie widzisz co jest obrazliwego w plasajacym. 21.07.11, 11:52
            Ja rozumiem, gdyby chodziło o coś takiego:
            state.blox.pl/resource/ATT00025.jpg
            Ale facet w kostiumie z przypiętymi skrzydełkami motyla jest czymś obraźliwym.
            • wkkr Tak. Jest obraźliwy. n/t 21.07.11, 13:08
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Tak. Jest obraźliwy. n/t 21.07.11, 13:11
                Nie, nie jest
                • wkkr [...] 21.07.11, 13:15
                • olga_w_ogrodzie Re: Tak. Jest obraźliwy. n/t 21.07.11, 15:35
                  nie.
                  nie jest.
                  Bóg, jakim Ów jest w moim pojęciu, to uśmiechnąłby się i pomachał do pana Motyla,
                  a nie rozdymał nozdrza wściekle i wrzeszczał : "hańba !".
                  z poważaniem
                  chrześcijanka
                  • pan.banzai Ty, Olgo moze nie narzucaj swojego obrazu Boga.. 21.07.11, 19:08
                    ..bo z mojej wiedzy wynika, ze onze obraz jest mocno dynamiczny:)
                    • olga_w_ogrodzie Re: Ty, Olgo moze nie narzucaj swojego obrazu Bog 21.07.11, 19:45
                      nikomu niczego nie narzucam.
                      mówię o tym, jaki jest mój własny Boga obraz.

a Ty mi nie narzucaj, bym nie narzucała.
                      se zechcę, to ponarzucam, ile wlezie.
                      • pan.banzai To narzucaj jak chcesz:) 21.07.11, 19:49
                        Tyle, ze bogowie indywidualni podobnie jak instytucjonalni nawet do idei boga maja sie jak piesc do nosa:)
                        • olga_w_ogrodzie Re: To narzucaj jak chcesz:) 21.07.11, 21:02
                          pan.banzai napisał:

> Tyle, ze bogowie indywidualni podobnie jak instytucjonalni nawet do idei boga m
                          > aja sie jak piesc do nosa:)

dziękuję, że jednak pozwalasz mi ponarzucać,
                          choć nie wiem czy dużo narzucić mogę, bo
                          nie wiem kto Ty jesteś.
                          niemniej, ośmielę się zauważyć, iż nie możesz wiedzieć jaki
                          dokładnie jest mój obraz Boga, więc nie wiesz czy Mu daleko
                          czy blisko do idei Boga.

/jeśli jesteś kimś, z kim pod jego nickiem stałym nie rozmawiam, to nie odpowiadaj już./
        • wkkr To niech zakłóci muzułmanom 21.07.11, 13:07
          święto Aszura
          www.theodoresworld.net/pcfreezone/ashura_day_two.jpg
          • obraza.uczuc.religijnych Re: To niech zakłóci muzułmanom 21.07.11, 13:12
            jak będzie mieszkał w kraju gdzie mu muzułmanie święcą karetki to pewnie zakłóci.
            • wkkr [...] 21.07.11, 13:19
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Bzdura! 21.07.11, 13:43
                Najpierw muzułmanie musieliby wyciągnąć zachłanne łapska niczym śmieszni faceci w sutannach.
                • wkkr [...] 21.07.11, 13:44
      • pies_na_czarnych Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 11:31
        10poliszynel napisał:

> Moze ow Heinzel nastepnym razem zakloci piatkowe modlitwy w jakims meczecie?
        > Chcialbym go widziec miedzy nad wyraz spokojnymi muzulmany:)

Prokuratura powinna sprawdzic czy katole mieli pozwolenie na przejscie procesji ulicami miasta.
        • 10poliszynel Znasz sie na tym jak kura na pieprzu:/ 21.07.11, 11:39
          Sprawy procesji i pielgrzymek reguluje konkordat podpisany przez panne Hanne Suchocka:)
      • chilum Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:15
        > Chcialbym go widziec miedzy nad wyraz spokojnymi muzulmany:)

Widocznie uznał, że woli iść z procesją.

Skoro Ci brakuje takiego "wydarzenia", zawsze możesz sam spróbować.

Motylek spróbował tam gdzie chciał.
      • ewa8a Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:27
        10poliszynel napisał:

Przecież on nie zakłócił modłów w kościele. On sobie frunął ulicą.
        • wkkr [...] 21.07.11, 13:50
    • gold.lachon ano m.in. do tego :) 21.07.11, 11:30
      www.animacje.krzysiek.biz/?f_100
    • pastor ciekawe, czy jakby na pedzio-pochód 21.07.11, 11:46
      przyszedł ksiądz i ględził o sianiu zgorszenia, czyli de facto przeszkadzał to nie byłoby oburzenia organizatorów. Albo ktoś w czasie manifestacji cyklistów dołączył własnym samochodem? Pan motyl ma sporo racji, ale niech się nie wpierd..a tam, gdzie go nikt nie chce. Motylu, szukaj rozgłosu gdzie indziej!
      • obraza.uczuc.religijnych Re: ciekawe, czy jakby na pedzio-pochód 21.07.11, 12:06
        Ale dlaczego wpie...no mu się na ulicę?
        • pastor a czemu pedzio-pochód może, a kato-pochód nie? 21.07.11, 12:31

• obraza.uczuc.religijnych Re: a czemu pedzio-pochód może, a kato-pochód nie 21.07.11, 12:51
            Bo, jak twierdzi te facet, za dużo jest kościoła w przestrzeni publicznej.
            • wkkr Zdaniem wielu 21.07.11, 13:01
              za dużo jest homoseksualizmu w przestrzeni publicznej.
              Czy to wystarczający powód by zakłócać pedzio marsze?
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Zdaniem wielu 21.07.11, 13:05
                No przecież są zakłócane takie marsze. Tylko jak się zakłóci katolicki marsz to od razu jest wielkie halo. A zakłócenie polegało na założeniu stroju motyla.
                • wkkr [...] 21.07.11, 13:11
                  • obraza.uczuc.religijnych [...] 21.07.11, 13:13
                  • ta Re: A widzisz pajacu! 21.07.11, 13:20
                    wkkr napisał:

> Tu nie chodzi o to co kto robi tylko czy robi to legalnie!
                    > Facet - motyl zakłócał legalną procesję i za to powinien dostać wpie...

Fakt. Podstawą do oceny jest wiedza, czy procesja była zgomadzeniem legalnym, tzn czy KK występuje do wladz miast o pozwolenia na ich przeprowadzenie.
                    Jeśli procesja była zgłoszona, to fakt jej celowego zakłócania jest wykroczeniem.

Teraz idż ze świecą i szukaj takiego proboszcza, który o pozwolenie na prowadzenie zgromadzenia ulicznego występuje.
                    • wkkr Mają 21.07.11, 13:43
                      inaczej policja by nie obsługiwała procesji.
                      • ka.mu Re: Mają 21.07.11, 14:11
                        wkkr napisał:
                        > inaczej policja by nie obsługiwała procesji.

Policja pilnuje, żeby nikt z procesji nie umknął przed metą.
                      • ta Re: Mają 21.07.11, 18:58
                        wkkr napisał:

>[mają] inaczej policja by nie obsługiwała procesji.

To odpowiedź wkkr na moją wątpliwość, czy proboszczopwie zgłaszają do władz miast i gmin zgromadzenie ludzi na ulicach ( w tym wypadku chęć urządzenia procesji)
                        Ja nadal wątpię i dlatego udam się do odpowiedniego urzędu, by fakt ten, jako obywatel sprawdzić.
                  • mietowe_loczki oto katolik-hipokryta 21.07.11, 14:17
                    > Facet - motyl zakłócał legalną procesję i za to powinien dostać wpie...

Co za hipokryzja... Nie tłumaczę, i tak nie zrozumiesz, na czym ona polega.
              • olga_w_ogrodzie Re: Zdaniem wielu 21.07.11, 15:44

wkkr napisał:

> za dużo jest homoseksualizmu w przestrzeni publicznej.
                > Czy to wystarczający powód by zakłócać pedzio marsze?

zakłocane to one są.
                przez znacznie większej wagi incydenty, niż motyl.

a Ty zaproś znajomego księdza i, on w sutannie, a Ty w sukieneczce ministranckiej idźcie na paradę gejów popląsać wśród nich.
                na pewno nikt Was nie przepędzi, nie uzna, iż zakłócacie i nie zgłosi sprawy prokuraturze.
                • damakier1 Re: Zdaniem wielu 21.07.11, 17:29
                  > a Ty zaproś znajomego księdza i, on w sutannie, a Ty w sukieneczce ministrancki
                  > ej idźcie na paradę gejów popląsać wśród nich.
                  > na pewno nikt Was nie przepędzi, nie uzna, iż zakłócacie i nie zgłosi sprawy pr
                  > okuraturze.
                  I tu się mylisz. Jestem pewna, że zgłoszenie do prokuratury będzie. Tyle, że zgłaszającym będzie jakiś pisolak, który uzna, że mu to obraziło uczucia religijne.
                  • olga_w_ogrodzie Re: Zdaniem wielu 21.07.11, 18:03
                    damakier1 napisała:

> I tu się mylisz. Jestem pewna, że zgłoszenie do prokuratury będzie. Tyle, że z
                    > głaszającym będzie jakiś pisolak, który uzna, że mu to obraziło uczucia religij
                    > ne.

fakt.
                    o tym nie pomyślałam.
    • tomy1985 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 12:04
      i znów brutalny atak na kościół ostatnio wielu prowadzi akcję "chcesz zarobić i zyskać rozgłos - zaatakuj kościół"... brawo jeżeli to co ten pan zrobił to jest sztuka to chyba wisła płynie z gdańska do warszawy... motyle to ja mam w żołądku i na łące, a ten facet jest emocjonalnie i intelektualnie niedojrzały...
      • ta Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 12:40
        tomy1985 napisał:

[...] a ten facet jest emocjonalnie i intelektualnie niedojrzały...

Facet w czarnej sukience w koronkowym na niej fartuszku jest nie mniej dziwacznie przebrany.
        To, co potrafią ci panowie wdziać na głowę to modowy odjazd.
        Tyle, że en widok z mlekiem matki wyssałeś, to cię nie razi.
    • damakier1 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 12:48
      Też liczę na to, że prokuratura nie zażąda kary śmierci, ani nawet dożywocia. Ale twórczości artystycznej w tym nie dostrzegam, raczej idiotyczny wygłup. W całej tej historii najbardziej podoba mi sie policjnant: - Policjant zapytał, czy to moje skrzydła i czy już skończyłem. Spisał mnie i poradził, bym więcej tak nie robił. Wyjaśnił, że mnie poucza i na tym sprawa się kończy.
      • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:03
        Damo, muszę zaoponować.
        > Też liczę na to, że prokuratura nie zażąda kary śmierci, ani nawet dożywocia

No to ja liczę, że oddali sprawę, zgodnie z zapowiedzią policjanta.

> Ale twórczości artystycznej w tym nie dostrzegam, raczej idiotyczny wygłup.

Już od pewnego czasu wiadomo, że sztuka performatywna jest przeważnie rodzajem odautorskiego komentarza do rzeczywistości. Jako taka należy do nurtu dydaktycznego, co mało komu odpowiada. Obecnie w modzie jest dydaktyzm nienachalny, na ogół dzięki satyrycznemu podejściu do tematu.

Niestety większość naszej kulturalnej publiczności akceptuje sztukę tylko do postimpresjonizmu, ewentualnie do surrealizmu z pominięciem abstrakcji. Tymczasem sztuka jest taka jak jej epoka, co wyraźnie widać w epokach następnych.
        • damakier1 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 18:09
          ka.mu napisała:

> Damo, muszę zaoponować.
          > > Też liczę na to, że prokuratura nie zażąda kary śmierci, ani nawet dożywo
          > cia
          >
          > No to ja liczę, że oddali sprawę, zgodnie z zapowiedzią policjanta.

Nie musisz oponować, żartowałam z tą karą śmierci i dożywociem. Też zgadzam sie z policjantem, co zresztą napisałam.

> > Ale twórczości artystycznej w tym nie dostrzegam, raczej idiotyczny wygłu
          > p.
          >
          > Już od pewnego czasu wiadomo, że sztuka performatywna jest przeważnie rodzajem
          > odautorskiego komentarza do rzeczywistości. [...]
          Mimo Twego nienachalnie dydaktycznego pouczenia, nie mogę uznać, że wtranżolenie się na procesję Bożego Ciała i nabijanię się z jej uczestników jest sztuką performatywną czy jakąkolwiek tylko dlatego, że pan performer przywdział motyle skrzydełka. Ktoś tu w dyskusji spytał, czy tak samo by się pana motyla oceniało, gdyby wtargnął na katolicki pogrzeb. Został ten pytający zakrzyczany, że porównuje procesje do pogrzebu. A ja, osoba niewierząca, nie wiem, czy ta właśnie procesja nie jest właśnie dla katolików czymś szczególnie ważnym i świętym? Nawet mi się zdaje, że właśnie jest. I skoro szła legalnie, to żaden przyzwoity motyl nie wpadnie na pomysł, by psuć jej uczestnikom poważny nastrój ich uroczystości.
          I tak, jak uważałam, że w porządku jest, gdy na Krakowskim Przedmieściu niektórzy robili sobie jaja i układali krzyż z puszek po piwie, bo tam to był słuszny protest przeciwko zawłaszczaniu sobie krzyża oraz przestrzeni publicznej, tak fruwanie pana motyla akurat na procesji uważam za postępowanie głupie i niepotrzebne.
          Nie wiem, czy zaliczam sie do kulturalnej publiczności, mam nadzieję, że tak, bo też znam i rozumiem słowa postimpresjonizm oraz surrealizm, ale widziałam w życiu parę akcji performerskich i bardzo mi się podobały. I być może fruwający po ulicach pan motyl wpraiłby mnie w zachwyt, gdyby jego fruwanie wyrażało radość, a nie miało dokuczyć ludziom w sytuacji dla nich ważnej.
          • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 20:49
            Pozdrawiam Cię, Damo.

Jakoś inaczej widzimy tego motylka, ale to wcale mi nie przeszkadza cieszyć się, gdy piszesz na forach.

:-)
            • damakier1 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 21:01
              I ja Cię z przyjemnością widzę i czytam na forach. Nawet, gdy się w czymś nie zgadzamy.
              Serdecznie pozdrawiam.
      • indeed4 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:09
        W tym przypadku cool i trendy tzw. "wojujący antyklerykalizm" wziął górę nad sztuką - efektem jest kiczowaty, słabiutki happening na granicy wygłupu.
        • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:14
          Oczywiście każdy pogląd krytyczny można uzasadnić. Czy więc zechcesz się podjąć takiego zadania?
          • indeed4 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:18
            Jaki pogląd - ten?

"Wkurza mnie wszechobecność Kościoła - mówi. - Konkordat, religia w przedszkolu, święcenie karetek. Przestrzeń publiczna została zaanektowana przez księży i polityków. Próbowałem odzyskać chociaż jej część. Pokazać, że mogę chodzić po ulicy w przebraniu motyla tak samo jak wierni manifestować przywiązanie do religii."

• ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:26
              To nie było pytanie na klasówce, gdzie panuje obyczaj domagania się uzasadnień czyichś poglądów.
              Mam na myśli Twoje własne (a może się ich wstydzisz?).

Dla jasności i żebyś nie poplątał/a meritum, cytuję o jaką odpowiedź chodzi:

indeed4 napisał:
              > W tym przypadku cool i trendy tzw. "wojujący antyklerykalizm" wziął górę nad
              > sztuką - efektem jest kiczowaty, słabiutki happening na granicy wygłupu.

Dopowiem, dla większej jasności:

mam na myśli uzasadnienie poglądu estetycznego, tak jak to robią krytycy sztuki, jeśli dasz radę.

• indeed4 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:33
                Wydaje mi się, że swój pogląd w kwestii poziomu dokonań artystycznych artysty Hajncla wyraziłem równie jasno, jak artysta Hajncel swój pogląd w kwestii religii.

Bez odbioru.
                • ka.mu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 14:06
                  Jasno, tak.
                  Tylko wygląda, że nie dajesz rady go uzasadnić.
    • wkkr [...] 21.07.11, 12:58
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Mam nadzieję że człowiek motyl 21.07.11, 13:10
        Procesja jest jak pogrzeb?
      • ka.mu Obrażasz uczucia religijne 21.07.11, 13:11
        Obawiam się, że obrażasz uczucia religijne. Jak można porównywać procesję z okazji Uroczystości Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej, o charakterze dziękczynnym i radosnym, do pogrzebu osoby zupełnie świeckiej?
        • wkkr [...] 21.07.11, 13:13
    • sclavus Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:03
      :otyle służą do zapylania....
      A nuż ten motylek zapylił byłby ateizm w sercach wiernych????
      No i masz babo placek... ;)
      PeeS - a czym się różni motyl od białego niedźwiedzia??? Tylko tym, że biaały niedźwiedź zapyla wyłącznie białe niedźwiedzice???
    • didjeridu Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:12
      ka.mu napisała:

> Liczę na to, że prokuratura przypomni sobie co to jest wolność wypowiedzi, w ty
      > m artystycznej i odstąpi od oskarżenia. W naszym kato-kraju byłby to akt rozsąd
      > ku.

To z pewnoscia nie bylo zlamanie prawa ale byla to proba zaklocenia uroczystosci i prowokacja.

To nie sprawa dla prokuratury ale nie swiadczy najlepiej o elementarnej kulturze "artysty"

Moglo sie przeciez zdarzyc, ze kilku krzepkich postaroloby sie mu to wytlumaczyc.
    • wkkr [...] 21.07.11, 13:16
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Czy ty nie rozumiesz że nie włazi się 21.07.11, 13:24
        A to na procesję są zaproszenia? A może bilety sprzedają?
      • dupetek Re: Czy ty nie rozumiesz że nie włazi się 21.07.11, 13:24
        Dlaczego więc kler i jego fighterzy parlamentarni wpierdzielają się w życie prywatne ludzi? A osobliwie odmawiają prawa kobietom decydowania o swoim tyłku?
        Motyl hasający przy procesji, to pryszczyk!
      • ka.mu Czy ty nie rozumiesz że istnieje 21.07.11, 13:28
        ... coś takiego jak przestrzeń publiczna?
        W dodatku konstytucja naszej ojczyzny ustanawia neutralność Państwa i związków wyznaniowych.
        • indeed4 Czytać tu: 21.07.11, 13:42
          wyborcza.pl/1,75477,9282744,Europejski_Trybunal_Praw_Czlowieka__Krzyze_zostaja.html
          • ka.mu Nie widzieć związku b/o 21.07.11, 14:49

• indeed4 To mnie wcale nie dziwić. 21.07.11, 15:11
              • ka.mu Znawco gramatyki i logiki 21.07.11, 18:03
                Re: To mnie wcale nie dziwić.

Jak napiszę, że mnie dziwić, to czytać (masz): mnie, czyli Ka-mu.

Jak jest napisane:
                "Nie widzieć związku" - to dotyczy wszystkich, którzy "nie widzieć".
                W tym ciebie i mnie.
                Ciebie też, tylko o tym nie wiesz ;-)

Jak zaś widać, że "czytać (masz)" - to dotyczy tylko Ciebie.
        • wkkr I twoim zdaniem jest to 21.07.11, 13:42
          wystarczający powód by okazać brak szacunku dla ludzi zgromadzonych na procesji?
          Ograniczeniem wolności słowa jest odpowiedzialność za nie.
          Brak dobrego wychowania to jest jedyna rzecz jaką ten pan zaprezentował.
          • indeed4 Nie w tym rzecz. 21.07.11, 14:23
            wkkr napisał:

> Brak dobrego wychowania to jest jedyna rzecz jaką ten pan zaprezentował.

Artysta z zasady nie jest zobowiązany do przestrzegania kanonu dobrego wychowania czy kultury, tutaj chodzi raczej o brak tolerancji.

"Wolność religijna zakłada tolerancję dla innych religii. A tolerancja polega na
            tym, że godzimy się na wielokulturowość i wieloreligijność w przestrzeni
            publicznej. Nie narzucamy nikomu swoich symboli, lecz oczekujemy, że będą one
            tolerowane przez innych."

wyborcza.pl/1,97738,7230653,Tolerancja_takze_dla_krzyza.html#ixzz0ubTJpKqM

• wkkr Co czyni artysą? 21.07.11, 14:42
              Kiedyś było to jego dzieło. Dzisiaj wystarczy samookreślenie.
              Do dupy z takim artyzmem!
              PS
              Tolerancja ma swoje źródło w dobrym wychowaniu.
              • ka.mu Co czyni artystą? I co z emocjami? 21.07.11, 15:00
                wkkr napisał:
                > Kiedyś było to jego dzieło. Dzisiaj wystarczy samookreślenie.
                > Do dupy z takim artyzmem!

"Kiedyś" nawet o tym co jest dziełem decydował artysta. Ty wskazujesz na sytuację odwrotną, która tym niemniej do dupy nie jest.

> PS
                > Tolerancja ma swoje źródło w dobrym wychowaniu.

Nie. W dobrym wychowaniu mieści się unikanie ekstremalnych emocji.
                Pan od motyla nie zajmował się emocjami, tylko demonstrował swój pogląd.

W ogóle: za emocje odpowiada osobą odczuwająca, nie nadawca. Czyli nie ten co je wywoła, bez intencji niszczenia innej osoby, lecz ten co reaguje emocjonalnie.

Nawet sąd w razie rozprawy będzie rozważał intencje pana od motylka.
          • ave.duce Brak dobrego wychowania? No proszę! 21.07.11, 14:34
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,127211012,127219006,Re_wyglada_jak_kretyn_n_t.html
            • wkkr bo to jest chlew opanowany przez 21.07.11, 14:38
              partyjnych najemników.
              • ave.duce Nie sądź innych wg siebie... 21.07.11, 14:48
            • ave.duce Re: Brak dobrego wychowania? No proszę! 21.07.11, 20:54
              No cóż...
      • mietowe_loczki oto katolik 21.07.11, 14:18
        > Człowiek - motyl powinien dostać w cymbał od jakiegoś skina
        • wkkr [...] 21.07.11, 14:39
    • tw_wielgus Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 13:33
      Dziwi mnie jedna sprawa...
      Dlaczego uczucia religijne i powagę obrządku obrażaja niewinny występ "pana motyla" a tłum rozhisteryzowanych moherów obrażający kapłanów pod pałacem -nie?
      • damakier1 Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 18:29
        tw_wielgus napisał:

> Dziwi mnie jedna sprawa...
        > Dlaczego uczucia religijne i powagę obrządku obrażaja niewinny występ "pana mot
        > yla" a tłum rozhisteryzowanych moherów obrażający kapłanów pod pałacem -nie?

To jest różnie: według jednych jest tak, jak piszesz; według drugich na odwrót: działania pana motyla są w porządku, a mohery obrażają; a jeszcze innym (w tym mnie) nie podoba się jedno i drugie.
        • ave.duce Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 18:38
          Zgadzam się z Tobą, ale to, co wkurzyło mnie w tym wątku, to występy niejakiego wkkr/magister elegantiarum... od rzucania qu...mi...(sorki!).
          • 8macek [...] 21.07.11, 19:03
            • ave.duce Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 19:10
              Nie tylko ateistką ;)

Dzięki za ostrzeżenie.
    • w.i.l Motyle służą temu aby przebierali się za nie 21.07.11, 13:55
      świry bądź pedzie...

"Motylem jestem..."
    • dupetek Ciekawe 21.07.11, 14:07
      Czy gdyby ktoś biegał sobie koło procesji w dresie bądź garniturze, to również byłaby obraza uczuć?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Ciekawe 21.07.11, 14:13
        Dziwne że ci w sutannach nie obrażają kskponowaniem swego stroju w czasie procesji.
      • ka.mu To była słaba procesja 21.07.11, 15:12
        dupetek napisał:
        > Czy gdyby ktoś biegał sobie koło procesji w dresie bądź garniturze, to również
        > byłaby obraza uczuć?

Och, jakże się mylisz! Taka sytuacja nie może się zdarzyć, jeśli procesja jest właściwie zorganizowana. Wtedy nie zostawia się ani skrawka wolnej drogi, ani nawet chodnika!
        • dupetek Re: To była słaba procesja 21.07.11, 16:25
          Że procesja była "słabo" zorganizowana, to widać:) Ale mi chodzi o pretensje proboszcza! On czepia się biegania? Ubrania? Czy też jednego i drugiego? Jogging w dresie koło procesji również by tak bulwersował?
          Z logiki wynika, że oszołomstwo nie lubi motyli:))
          • indeed4 Re: To była słaba procesja 21.07.11, 16:47
            dupetek napisał:

> Ale mi chodzi o pretensje proboszcza! On czepia się biegania? Ubrania? Czy też jednego i drugiego? Jogging w dresie koło procesji również by tak bulwersował?

Proboszcz przesadził, najrozsądniej zachowała się policja. Czy jogging w dresie by bulwersował? Zapytaj nauczyciela albo wykładowcę, czy byłby zbulwersowany, gdyby mu w trakcie wykładu po auli latała taka radosna pszczółka Maja - ze skrzydełkami, czy w dresie :-D
    • kosel_maruwi Re: Czemu służą motyle? 21.07.11, 14:38
      ka.mu napisała:

> chrześcijańska godność
      .
      >
      To troche tak jak z tym facetem.
      Jednak komus przeszkadzal

www.youtube.com/watch?v=a3wbD7rl1E0
    • mors22 a ja liczę na to, że pajac dostanie solidną 21.07.11, 16:49
      grzywnę za zakłócanie uroczystości religijnych
    • wkkr 8macek 24.07.11, 14:44
      forum.gazeta.pl/forum/w,92767,127226751,127303054,oswiadczenie.html
    • hummer Motyl to symbol wolności i ulotności 24.07.11, 20:31
      ka.mu napisała:

> chrześcijańska godność
      .

www.youtube.com/watch?v=ZCfOYBZDQ_s
      www.youtube.com/watch?v=o_E5WPB6lRY
    • ostrowski.r Re: Czemu służą motyle? 24.07.11, 22:47
      Artyści przeciw zawłaszczaniu przez Kościół przestrzeni publicznej

Szczegóły na blogu Konrada Lesiaka
      ideowerefleksje.blogx.p
      • ostrowski.r Re: Czemu służą motyle? 24.07.11, 22:49
        Artyści przeciw zawłaszczaniu przez Kościół przestrzeni publicznej

Szczegóły na blogu Konrada Lesiaka
        ideowerefleksje.blogx.pl
    • dupetek Motyle służą do wyjaśnienia dzieciom prokreacji 25.07.11, 00:10
      Prawdopodobnie tym tokiem myślenia poszedł proboszcz robiąc aferę. Pewnie na człowieka/bociana podobnie by zareagował:)
    • ave.duce Człowiek-Motyl nie zakłócił procesji i nie obraził 03.08.11, 14:28
      ... prokuratura wydała postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.
      Prokurator przeanalizował postępowanie motyla. Nie dopatrzył się złośliwego przeszkadzania w obrzędzie religijnym. Uznał też, że zachowanie artysty nie poniżało wiernych ...

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,10054616,Czlowiek_Motyl_nie_zaklocil_procesji_i_nie_obrazil.html
    • freejasmin Re: Czemu służą motyle? 03.08.11, 14:38
      No i co mają z tego? Przebiorą się pajaców z siebie zrobią i na tym koniec.
      • pan.sajgon Re: Czemu służą motyle? 04.08.11, 09:40
        Ten kij ma dwa konce, czekam jak teraz motyle beda skladac wience pod pomnikami i w innych znanych miejscach i marszach.
        Kiedys mozna bylo publicznie lzyc tzw. organy wladzy bo byly z PIS dzis juz sie sciga tych co to robia ale to daremny trud panie Bartoszewski dyplomatolku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka