Dodaj do ulubionych

Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę

09.08.11, 13:28
dając Nowickiej niebiorącą czwórkę w Warszawie. Wydało się, ze proponując Federacji, Zielonym i innym organizacjom pozarządowym niebiorące miejsce na listach próbował zachęcić ludzi którym blisko do ich poglądów do głosowania na SLD jednocześnie wiedząc, ze i tak wejdzie tylko partyjny beton.

Oj nieładnie Grzesiu, nieładnie..wydało się;D
Obserwuj wątek
    • jozef.moneta Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 13:31
      Oj tam. Rozda parę jabłek przed fabryką i będzie zadowolony
      • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 13:34
        jozef.moneta napisał:

> Oj tam. Rozda parę jabłek przed fabryką i będzie zadowolony

Jabłkami tego nie nakryje tym razem. Przypominam, ze na 43 okręgi wyborcze SLD ma 5 (słownie pięć0 kobiet na pierwszych miejscach, a PO ma 17! Nawet PiS ma około dziesięciu... Oj wstyd jak beret...biedna Piekarska, jeszcze próbuje tłumaczyć Grzesia, ale coraz mętniej:-)
        • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 13:48
          Miał jej dać pierwsze miejsce w Warszawie?
          A jeśli nie - jaki jest sens powtarzania tych stereotypów o miejscach "biorących" i "niebiorących"?
          • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 13:55
            spokojny.zenek napisał:

> Miał jej dać pierwsze miejsce w Warszawie?

A gdzie ja tak napisałam? Obiecał jej drugie po czym dowiedziała się z mediów, że dostanie czwarte. Z Warszawy od 10 lat nie wchodzi więcej niż pierwsza trójka. Zresztą jesli chcesz wkleję ci link z TOK fm gdzie ona dokładnie tłumaczy jak została paskudnie nabrana. Jak się tylko pojawi na ich stronie to wkleję.

> A jeśli nie - jaki jest sens powtarzania tych stereotypów o miejscach "biorącyc
            > h" i "niebiorących"?

Może zadaj to pytanie Oleksemu, który dostał jedynkę w Nowym Sączu a wiadomo, ze to matecznik PiSu i z SlD od lat nikt nie wchodzi do Sejmu z Nowego Sącza.
            • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 13:58
              ex.mila napisała:

> spokojny.zenek napisał:
              >
              > > Miał jej dać pierwsze miejsce w Warszawie?
              >
              > A gdzie ja tak napisałam? Obiecał jej drugie po czym dowiedziała się z mediów,
              > że dostanie czwarte. Z Warszawy od 10 lat nie wchodzi więcej niż pierwsza trójk
              > a.

To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?

> Może zadaj to pytanie Oleksemu, który dostał jedynkę w Nowym Sączu a wiadomo, z
              > e to matecznik PiSu i z SlD od lat nikt nie wchodzi do Sejmu z Nowego Sącza.

Skoro nikt nie wchodzi, to co to ma wspólnego z moim pytaniem o przywiązywanie przez Ciebie takiej ogromnej wagi do KOLEJNOŚCI na liście?

• ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:02
                spokojny.zenek napisał:
                >
                > To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?
                >

Tego nie napisałam - napisałam tylko, że nie wchodzą więcej niż trzy osoby. Nie ja to wymyśliłam, takie są fakty.

> > Może zadaj to pytanie Oleksemu, który dostał jedynkę w Nowym Sączu a wiad
                > omo, z
                > > e to matecznik PiSu i z SlD od lat nikt nie wchodzi do Sejmu z Nowego Sąc
                > za.
                >
                > Skoro nikt nie wchodzi, to co to ma wspólnego z moim pytaniem o przywiązywanie
                > przez Ciebie takiej ogromnej wagi do KOLEJNOŚCI na liście?

>Gdzie wyczytałeś, że ja jestem przywiązana do miejsc na liście? Czy ja kandyduję? pytaj tych, którzy obrazili się na szefów swoich partii bo dostali gorsze miejsca niż (ich zdaniem) zasługiwali.

Nie chce mi sie ciągnąć tej dyskusji. Zadajesz dziwne pytanie i każesz tłumaczyć się z rzeczy, któryuch nie powiedziałam.

Miłego dnia
                • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:05
                  ex.mila napisała:

> spokojny.zenek napisał:
                  > >
                  > > To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?
                  > >
                  > Tego nie napisałam - napisałam tylko, że nie wchodzą więcej niż trzy osoby. Nie
                  > ja to wymyśliłam, takie są fakty.

No dobrze, ale skoro wiesz, że wejscie do sejmu nie zależy bezpośrednio od miejsca na liście lecz od liczby uzyskanych głosów, to skąd przypisywanie takiej wagi temu, czy ktoś jest drugi, trzeci, piąty, czy ostatni na liście?

> > Skoro nikt nie wchodzi, to co to ma wspólnego z moim pytaniem o przywiązy
                  > wanie
                  > > przez Ciebie takiej ogromnej wagi do KOLEJNOŚCI na liście?
                  >
                  > >Gdzie wyczytałeś, że ja jestem przywiązana do miejsc na liście?

W Twoim pierwszym poście.

Zadałem proste pytanie - nie dostałem żadnej odpowiedzi, wyłącznie uniki w rodzaju "gdzie coś takiego napisałam"...

• ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:09
                    spokojny.zenek napisał:

>
                    > No dobrze, ale skoro wiesz, że wejscie do sejmu nie zależy bezpośrednio od miej
                    > sca na liście lecz od liczby uzyskanych głosów, to skąd przypisywanie takiej wa
                    > gi temu, czy ktoś jest drugi, trzeci, piąty, czy ostatni na liście?
                    >
                    Skoro Nowicka mówi, ze czwórka jest niebiorąca, Piekarska za chwilę to potwierdza, żałując że wyszło jak wyszło a na koniec Kalita mówi, ze zdarzają się sytuacje, że ktoś wchodzi z innych miejsc, margines to jest, ale nie jest to niemożliwe to może nie mnie o to pytaj tylko ich.

• spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:12
                      Dlaczego ambicjonalne (być może uzasadnione) oburzenie Nowickiej mieszasz z realiami wyborów? O ile pierwszy na liście niemal zawsze uzyskuje najwięcej głosów, (bo niezdecydowani na konkretną osobę i głosujący "po prostu"na listę jego lub ją wybierają) o tyle kolejność dalszych miejsc jest luźno związana z numerkiem. Łatwo to sprawdzić choćby w wynikach poprzednich wyborów.

• sierzant_nowak a nie jest przypadkiem tak, ze 09.08.11, 19:37
                        w danym okregu PKW ustala - po wynikach - jaka ilosc glosow byla potrzebna do uzyskania mandatu. Powiedzmy 10.000

Wyniki na liscie SLD w danym okregu wg pozycji to:
                        1. 12.000
                        2. 16.000
                        3. 5000
                        4. 8000

Glosy "nadmiarowe" (czyli ponad prog 10k) ZDAJE sie, spadaja w dol listy. Czyli glosy wychodza tak:
                        1. wchodzi 10k + 2k nadmiaru
                        2. wchodzi 10k + 4k nadmiaru
                        3. wchodzi 5k + 5k z nadmiaru pozycji 1 i 2. Zostaje 1k nadmiaru
                        4. 8k + 1k nadmiaru z gory

Zdaje sie tez glosy agreguja sie w gore. To znaczy jezeli dalsze miejsca zebraly mniej niz 10k to ich glosy wedruja do gory dopelniajac listy.

Tak wiec - jezeli sie nie myle - to im wyzej jestes na liscie tym wiecej spada ci z tego, co nagonil lider i najwieksze masz szanse na zebranie resztkowek dalszych miejsc...

No ale moge sie mylic - zawsze sobie obiecuje, ze sie w koncu z tego porypanego systemu doucze...
                        • sierzant_nowak opis metody: 09.08.11, 19:39
                          pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_d'Hondta
                          • sierzant_nowak Re: opis metody: 09.08.11, 19:41
                            hmmm... to jest o wyliczeniu liczby mandatow, nie o okresleniu kto z listy dostaje te mandaty... Moze mi sie uroilo z tym przenoszeniem glosow :)
                            • ayran Re: opis metody: 10.08.11, 15:35
                              Za pomocą medoty d'Hondta ustala się liczbę mandatów dla poszczególnych komitetów w poszczególnych okręgach, a miejsca wyznacza liczba głosów.
                              • zoil44elwer Re: opis metody: 12.08.11, 04:53
                                ayran napisał:

> Za pomocą medoty d'Hondta ustala się liczbę mandatów dla poszczególnych komitet
                                > ów w poszczególnych okręgach, a miejsca wyznacza liczba głosów.
                                Jest jeszcze mały waruneczek:Komitet wyborczy(partia) w skali kraju i okręgu ,musi uzyskać minimum 5 % głosów by partia weszła do Sejmu(miała posłów).Np z ok 15 milionów którzy głosowali, 5 % to jest 750 tys.W 2001 Buzek(AWS) dostał w Gliwicach 150 tys ale AWS w skali kraju dostał 3 % i AWS nie weszła do Sejmu.W 2007 w śląskich okręgach PSL nie przekroczył 5 % i nie ma posła ze śląskich okręgów wyborczych mimo że w skali kraju przekroczył 8 %.
                                • ayran Re: opis metody: 12.08.11, 06:42
                                  Jak zwykle mijasz się z prawdą. AWS w wyborach w 2001 roku uzyskała 5,60%, a do Sejmu nie weszła dlatego, że obowiązywał ja próg dla koalicji, a nie dla partii. Dobrze zacząłeś, a skończyłeś jak zwykle.
                        • spokojny.zenek nie, zdecydowanie tak nie jest 10.08.11, 16:09
                          To, co piszesz nie ma nic wspólnego z obowiązującą ordynacją. Jeśli liczba głosów oddanych na listę daje np. cztery mandaty, to obsadzają je cztery pierwsze osoby według liczb uzyskanych głosów. Nic nikomu nie "spada".
                  • vladexpat Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 18:28
                    spokojny.zenek napisał:

> ex.mila napisała:
                    >
                    > > spokojny.zenek napisał:
                    > > >
                    > > > To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?
                    > > >
                    > > Tego nie napisałam - napisałam tylko, że nie wchodzą więcej niż trzy osob
                    > y. Nie
                    > > ja to wymyśliłam, takie są fakty.
                    >
                    > No dobrze, ale skoro wiesz, że wejscie do sejmu nie zależy bezpośrednio od miej
                    > sca na liście lecz od liczby uzyskanych głosów, to skąd przypisywanie takiej wa
                    > gi temu, czy ktoś jest drugi, trzeci, piąty, czy ostatni na liście?
                    >
                    >
                    Wejście do sejmu zależy od numeru na liście. Tak jest skonstruowana ordynacja.
                    • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 18:58

> Wejście do sejmu zależy od numeru na liście. Tak jest skonstruowana ordynacja.
                      >
                      Tak czy siak czwórka z listy SLD w Warszawie jest nierobiąca o tego się trzymajmy.
                      • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 10.08.11, 16:13
                        Tak czy siak, czwórka na liście SLD na pewno nie jest "niebiorąca", bo można z czwórki wejść do sejmu (a można np. z dwójki nie wejść). I tego się trzymajmy a nie jakichś fantasmagorii.
                    • spokojny.zenek czemu dezinformujesz? 10.08.11, 16:11
                      vladexpat napisał:

> Wejście do sejmu zależy od numeru na liście. Tak jest skonstruowana ordynacja.

Nic podobnego. Wejście do sejmu zależy od liczby uzyskanych głosów. Nigdy tak nie było, jak piszesz.
                      Skąd wtedy braliby się posłowie np. z 14 albo 18 miejsca?
                • zoil44elwer Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:30
                  P Gadzinowski wszedł do Sejmu z Warszawy będąc na ostatnim ,17 miejscu listy!
                  • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:33
                    zoil44elwer napisał:

> P Gadzinowski wszedł do Sejmu z Warszawy będąc na ostatnim ,17 miejscu listy!

Tak, wiemy. Opowieść ta na warszawskich salonach jest już tak popularna jak legenda o Warsie i Sawie.

Ostatnim razem JAK SIE DOSTAŁ - zapomniałeś zaznaczyć.
                    • zoil44elwer Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:41
                      Bo potem Kwach i Miller zdołowali SLD z 41 % w 2001 do 10 % w 2005,a w Warszawie nawet do 5 %.
                      • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:43
                        zoil44elwer napisał:

> Bo potem Kwach i Miller zdołowali SLD z 41 % w 2001 do 10 % w 2005,a w Warszawi
                        > e nawet do 5 %.

Ale też dzięki Millerowi i Kwachowi dostał się z 17 miejsca - czyli rachunki mają wyrównane.
                  • ayran Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:48
                    Bo ostatnie miejsce na liście, entligiencie, jest dużo lepsze od każdego poza pierwszą dwójką, ewentualnie trójką.
                    • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:53
                      ayran napisał:

> Bo ostatnie miejsce na liście, entligiencie, jest dużo lepsze od każdego poza p
                      > ierwszą dwójką, ewentualnie trójką.

To insza inszość. podobno najgorszy jest środek listy.
              • chateau Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:03
                > To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?
                Od zawsze. To, że ty, ja czy ex.mila (o ile pójdzie na wybory) zagłosuje na konkretną osobę nie znaczy, że większość tak zrobi.
                Gdyby to było bez znaczenia nikt by o "jedynki" nie zabiegał.

Odnośnie poprzedniego postu. Partia szermująca prawami kobiet i parytetami wygląda w tym rankingu wyborczym dość żałośnie.
                • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:07
                  chateau napisał:
                  >
                  > Odnośnie poprzedniego postu. Partia szermująca prawami kobiet i parytetami wygl
                  > ąda w tym rankingu wyborczym dość żałośnie.
                  >

Na to też znajdę link, że nie zmyślam:-) Posłanka Kalita przed chwilą tłumaczyła się z tego u Dąbrowy w TOK FM, przy czym próbowała wzięłabym w cudzysłów.
                  • ave.duce Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:34
                    ex.mila napisała:

> chateau napisał:
                    > >
                    > > Odnośnie poprzedniego postu. Partia szermująca prawami kobiet i parytetam
                    > i wygl
                    > > ąda w tym rankingu wyborczym dość żałośnie.
                    > >
                    >
                    > Na to też znajdę link, że nie zmyślam:-) Posłanka Kalita przed chwilą tłumaczył
                    > a się z tego u Dąbrowy w TOK FM, przy czym próbowała wzięłabym w cudzysłów.

Ciekawe zatem, dlaczego posłanka Kalita ;) (niezamierzone, ale jakże trafne!) tak zabiegał o "jedynkę",
                    że aż wylądował w Krakowie jako typowy "zrzutek"?
                    • ex.mila Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:38
                      ave.duce napisała:

>
                      > Ciekawe zatem, dlaczego posłanka Kalita ;) (niezamierzone, ale jakże trafne!)

U mnie zamierzone jak najbardziej:-)

t
                      > ak zabiegał o "jedynkę",
                      > że aż wylądował w Krakowie jako typowy "zrzutek"?

Bo to dziewczyna przewodniczącego, wiec jej się należy jak psu zupa:-)))
                      • ave.duce Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:44
                        No, ale wg Spokojnego Zenka dostałby się i z 6.
                        • ex.mila Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:52
                          ave.duce napisała:

> No, ale wg Spokojnego Zenka dostałby się i z 6.

Widocznie on ma inne zdanie na ten temat.
                        • spokojny.zenek Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:57
                          ave.duce napisała:

> No, ale wg Spokojnego Zenka dostałby się i z 6.

A czemu tak sądzisz? ;-)))
                          • ave.duce Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 15:19
                            A to nie Ty dowodziłeś wyżej, że miejsce się w istocie nie liczy, bo głosuje się na ludzi/nazwiska?
                            • spokojny.zenek Re: Zatem dlaczego... 10.08.11, 16:16
                              Nie, niczego takiego nie dowodziłem. Tłumaczyłem tylko, że bzdurą jest szeroko rozpowszechnione mniemanie, że do sejmu wchodzą kolejne osoby z listy.
                              • zoil44elwer Re: Zatem dlaczego... 11.08.11, 15:07
                                "Wielkie",znane nazwiska nie muszą liczyć na pozycję na liście wyborczej by wejść do Parlamentu.Np Łukasz Tusk,Jan Pawlak czy Jarosław Wałęsa zostali z posłami z 6,9 czy 16 pozycji.
                      • zoil44elwer Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 14:55

PANI PROF J SENYSZYN NIE KWĘKOLIŁA.WCHODZIŁA DO SEJMU Z POMORSKIEGO BASTIONU po.Nie bała się też startować do PE z prawicowego Krakowa.Ale J Senyszyn to jest KTOŚ!!
                        • ex.mila Re: Zatem dlaczego... 09.08.11, 17:07
                          zoil44elwer napisał:

>
                          > PANI PROF J SENYSZYN NIE KWĘKOLIŁA.WCHODZIŁA DO SEJMU Z POMORSKIEGO BASTIONU po
                          > .Nie bała się też startować do PE z prawicowego Krakowa.Ale J Senyszyn to jest
                          > KTOŚ!!

A w obydwu tych przypadkach z którego miejsca kandydowała?
                • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:08
                  chateau napisał:

> > To wejście do sejmu zależy od miejsca??? Od kiedy?
                  > Od zawsze. To, że ty, ja czy ex.mila (o ile pójdzie na wybory) zagłosuje na kon
                  > kretną osobę nie znaczy, że większość tak zrobi.
                  > Gdyby to było bez znaczenia nikt by o "jedynki" nie zabiegał.

Owszem - stąd właśnie taka waga "jedynek". Nie jest jednak tak - wbrew zgoła powszechnemu w Polsce mniemaniu - że jeśli na daną listę przypadają trzy mandaty, to wchodzą osoby z miejsc 1, 2 i 3. Kto wchodzi zależy wówczas od liczby uzyskanych głosów. Stąd w każdym sejmie wielu posłów, którzy weszli z dalszych, często zgoła OSTATNICH miejsc na listach.

> Odnośnie poprzedniego postu. Partia szermująca prawami kobiet i parytetami wygl
                  > ąda w tym rankingu wyborczym dość żałośnie.

Jakoś mi ich nie żal.
                  • chateau Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:18
                    Zgoda. Ale ponura praktyka jest taka, że niemała część wyborców głosuje na tych z góry listy.
                    Porządek alfabetyczny niczego nie załatwi, bo zawsze znajdą się kandydaci, którzy przed wyborami zmienią nazwisko na Abacki ;-)
                    • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:25
                      chateau napisał:

> Zgoda. Ale ponura praktyka jest taka, że niemała część wyborców głosuje na tych
                      > z góry listy.

Z SAME#J góry, czyli z PIERWSZEGO miejsca. Dalej znaczenie lokaty jest niewielkie.

> Porządek alfabetyczny niczego nie załatwi

A co by miał "załatwiać"? Byłby to idiotyczny pomysł. Kolejnosć na liście jest wskazówką dla wyborców, wyborca moze z niej zrobic użytek albo nie. Posłowie z dalekich miejsc są dowodem, ze jeśli ktoś sie postara, to wyprzedzi tych wyżej.

• zoil44elwer Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 15:06
                        Pani J Senyszyn nie dbała o miejsce na liście i zawsze zostawała posłanką,nawet na Pomorzu,bastionie Platformy.A potem Miller czy Olejniczak to mogli jej nagwizdać.
                        • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 10.08.11, 16:19
                          A prawda jest taka, że PO TO poszła do Krakowa, ze wejść, bo w na Pomorzu dostała odległe miejsce. Zresztą z tą "prawicowością" Krakowa to jawna bzdura (vide poparcie dla bardzo lewizowego prezydenta miasta) zaś okręg obejmował województwo Małopolskie i Świętokrzyskie, gdzie akura SLD jest dość silne.
                          • zoil44elwer Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 11.08.11, 15:12
                            spokojny.zenek napisał:

> A prawda jest taka, że PO TO poszła do Krakowa, ze wejść, bo w na Pomorzu dosta
                            > ła odległe miejsce. Zresztą z tą "prawicowością" Krakowa to jawna bzdura (vide
                            > poparcie dla bardzo lewizowego prezydenta miasta) zaś okręg obejmował województ
                            > wo Małopolskie i Świętokrzyskie, gdzie akura SLD jest dość silne.

Małopolska ze swoją stolicą Krakowem nie jest prawicowa? W nowosądeckiem J Oleksy wiedział że nawet z 1 pozycji listy nie ma szans.Majchrowski lewicowy?!
                            • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 12.08.11, 14:04
                              zoil44elwer napisał:

W nowosądeckiem J Oleksy wiedział że nawet z 1 pozycji listy nie ma szans.Majchrowski lewicowy?!

Skoro Oleksy o tym wiedział to Napieralski wysyłając go tam o tym nie wiedział?
                  • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:23
                    spokojny.zenek napisał:
                    >
                    > > Odnośnie poprzedniego postu. Partia szermująca prawami kobiet i parytetam
                    > i wygl
                    > > ąda w tym rankingu wyborczym dość żałośnie.
                    >
                    > Jakoś mi ich nie żal.

Kobiet, które nie dostały się na jedynki czy przewodniczącego, że skrewił?
                    • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:27
                      A do jakiego zdania (zacytowanego) odnosiła się moja uwaga?
                      • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:31
                        spokojny.zenek napisał:

> A do jakiego zdania (zacytowanego) odnosiła się moja uwaga?

Z ogólnego kontekstu całego tego wątku i twojego w nim udziału wynika to drugie. Wolałam się upewnić.
                        • spokojny.zenek Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:36
                          Być może "z kontekstu" wynika dla Ciebie co innego, z prostej lektury zdania na które odpowiadam i mojej odpowiedzi jasno wynika, ze mam na myśli SLD.
                          • ex.mila Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 14:38
                            spokojny.zenek napisał:

> Być może "z kontekstu" wynika dla Ciebie co innego, z prostej lektury zdania na
                            > które odpowiadam i mojej odpowiedzi jasno wynika, ze mam na myśli SLD.

OK
    • ex.mila Rozmowa z Wandą Nowicką 09.08.11, 14:04
      bi.gazeta.pl/im/8/10087/m10087738.mp3
      I żeby nie było, że jestem nieobiektywna próbującą tłumaczyć politykę swojej partii i samego Przewodniczącego Katarzyną Piekarską

bi.gazeta.pl/im/7/10087/m10087867.mp3
      Sami rozstrzygnijcie po czyjej stronie stoicie
    • ayran ja bym wolał... 09.08.11, 14:51
      ... żeby pani Nowicka startowała z dwójki - i nie weszła. Albo nawet z jedynki.
      • ave.duce Re: ja bym wolał... 09.08.11, 14:53
        Ale to nie jest istotą tego wątku ;)
      • ex.mila Re: ja bym wolał... 09.08.11, 14:53
        ayran napisał:

> ... żeby pani Nowicka startowała z dwójki - i nie weszła. Albo nawet z jedynki.

No i OK. ja bym wolała, zeby weszła i tym się pięknie różnimy.
      • honeyr To moze światła PO zaprosi Wandę Nowicką? Nie? Aha 09.08.11, 21:16

> ... żeby pani Nowicka startowała z dwójki - i nie weszła. Albo nawet z jedynki.

Zetchaneszczyzną bym się na twoim miejscu nie chwalił...To nie powód do dumy.

Nagłośnienie sprawy Nowickiej to taka cynglowa manipulacyjka Czerskiej, takich "materiałów" o SLD gazwybiaki jeszcze niemało natworzą - bo niestety, nie ma prawa fizycznego pozwalającego aby wszyscy dostali jedynki, a kolejność nie wyklucza dostania się do sejmu. Teza o "spychaniu kobiet" jest wręcz komiczna, bo Wanda Nowicka miała być na liście, na miejscu czwartym, tuz za inna kobietą, na liscie, na któej pierwotnie równiez miejsce pierwsze miało być obsadzone prze kobietę, ale m.in. własnie ujadanie gazwybiaków ('Kalisz, Kalisz krzywdzony! Napieralski jeść mu nie daje!") sprawiło, że Piekarska ustąpiła miejsca Kaliszowi. Zatem rozmawiamy juz o 3 kobietach z pierwszych 4 miejsc na jednej z kluczowych list w kraju...
        Pisanina o partyjniakach rzekomo wypierających kobiety - kto niby ten działącz Napieralskiego - Kalisz? Balicki? - to już typowe bleblanie, choć w kontekście autorstwa wątku i odmeldowania się w nim apologetów PO - niezaskakujące.
    • zoil44elwer Re: Pięknie sobie Grzesio strzelił w stopę 09.08.11, 15:01
      Gdyby "weszła" do Sejmu z 4,5 czy 8 miejsca na liście satysfakcja większa,no i potem niezależność od Grzesia też.
    • haen2010 Grzesiek i Kaczor to prewencja 09.08.11, 15:05
      Chcę zwrócić uwagę na jedno - zakładanie klęski wyborczej zarówno przez Kaczora jak i Grześka. Zwracam uwagę na konstruowanie list wyborczych. Tylko bezwzględnie lojalni wobec tych zasmarkanych fuehrerów, z koniecznymi wyjątkami.

Kaczor znalazł sobie sposób - rejestruje listy w porządku alfabetycznym i ich porządek numeryczny odkłada prawie do dnia zgłoszenia. Wytnie wtedy wszystkich co do których ma wątpliwości.
      Grzesiek na to nie mógł sobie pozwolić. Przydeptany zrobił wyjątek dla Kalisza, ale biorące miejsca przydzielił starannie samym swoim przydupasom nawet kosztem wycinania tych niby koalicjantów z UP i feministek. Aż do skandalu z Wandą Nowicką.

Lojalka uber alles. Bo na obu tych wodzusiów przyjdą po wyborach ciężkie czasy, ale kasa partyjna ma być under control. Nie po to sprzedawano Rozbrat, żeby kto inny dysponował tymi kontami.
      • zoil44elwer Re: Grzesiek i Kaczor to prewencja 09.08.11, 15:18
        Z koalicjantami zawsze są kłopoty,wystartują z poparciem SLD a potem gdy zostaną posłami..Spójrz gdzie są teraz koalicjanci z SD-UP-SDPL(LiD),pod skrzydłami Platformy.
      • ave.duce Spamujesz? Haenie :( 09.08.11, 15:29
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,127763048,127763048,Co_najbardziej_laczy_PiSLD_przed_wyborami_.html
        • haen2010 Re: Spamujesz? Haenie :( 09.08.11, 15:36
          A to czemu? To mój ogląd sprawy i przy tym wrzasku na FK chyba mam prawo umieścić go w przyzwoitych wątkach. Dziewięć na dziesięć wątków tutaj to spamowa, partyjna biegunka.
          • ex.mila Re: Spamujesz? Haenie :( 09.08.11, 15:38
            haen2010 napisał:

> A to czemu? To mój ogląd sprawy i przy tym wrzasku na FK chyba mam prawo umieśc
            > ić go w przyzwoitych wątkach. Dziewięć na dziesięć wątków tutaj to spamowa, par
            > tyjna biegunka.

Dziękuję za komplement - odwdzięczę się- twój post jest bardzo interesujący i cieszę się, ze go wkleiłeś, bo inaczej by mi umknął a tego bym sobie nie darowała:-) Powiem więcej- Twój wpis bardzo ubogadza mój wątek. Jeśli to am być spam to poprosze o więcej:-)
          • ave.duce :) 09.08.11, 16:17
            Ok, wyrwało mi się :)
        • ex.mila Re: Spamujesz? Haenie :( 09.08.11, 15:36
          ave.duce napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/w,28,127763048,127763048,Co_najbardziej_laczy_PiSLD_przed_wyborami_.html

Ja też nieraz tak robię, jak napiszę coś długiego i wątek zdycha albo zostaje przez niecną giwi wywalony na martwe forum. Spamowanie to wklejanie cudzego tekstu, ale rozklejanie samego linku na wielu forach. Mnie się ten Haenowy post wyjątkowo podoba i apeluję - niech tu zostanie!
          • ave.duce Ok, niech będzie :) 09.08.11, 16:16
            W końcu co mi tam...
            • ex.mila Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 16:21
              ave.duce napisała:

> W końcu co mi tam...

Dzięki! Lubię z tobą dochodzić do porozumienia:-) Jesteś jedną z najmniej konfliktowych w sieci osób jakie znam. Cheers!:-)
              • zoil44elwer Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 17:14
                Safony?
                • ex.mila Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 17:17
                  zoil44elwer napisał:

> Safony?

Poseł Węgrzyn?
              • ave.duce Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 18:06
                Wkręcasz mnie...

Pozdrawiam.
                • ex.mila Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 18:11
                  ave.duce napisała:

> Wkręcasz mnie...
                  >

Ani trochę, naprawdę tak myślę.
                  • ave.duce Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 19:13
                    Ok, niech Ci będzie :)

ps. co do Wandy N. > nie mam o niej zbyt dobrego zdania, ale ten wątek nieźle wykazuje, jak instrumentalnie Grzegorz Napieralski traktuje "hasła lewicowe". To już PO poważniej potraktowało parytet. Szkoda, że poprawka Borowskiego padła.
                    • ex.mila Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 20:26
                      ave.duce napisała:

> Ok, niech Ci będzie :)
                      >
                      > ps. co do Wandy N. > nie mam o niej zbyt dobrego zdania, ale ten wątek nieź
                      > le wykazuje, jak instrumentalnie Grzegorz Napieralski traktuje "hasła lewicowe"
                      > . To już PO poważniej potraktowało parytet. Szkoda, że poprawka Borowskiego pad
                      > ła.

Nowicka jest za stara, nie przyciągnie młodych fejsbukowców tak jak młodzieniaszkowie Napieralski i Kalita.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10091385,Wybory_2011__SLD_chce_glosow_mlodych__Stawia_na_internet.html
                      • ave.duce Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 20:52
                        Nie o wiek chodzi, przynajmniej mnie nie.
                        • ex.mila Re: Ok, niech będzie :) 09.08.11, 20:54
                          ave.duce napisała:

> Nie o wiek chodzi, przynajmniej mnie nie.

Możesz napisać o co chodzi jeśli chcesz.
    • ex.mila Jak nie w stopę to w kolano 10.08.11, 14:00
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,10093482,Wybory_2011__Biedron__Zostalem_oszukany_przez_SLD.html
      • chateau Re: Jak nie w stopę to w kolano 10.08.11, 14:26
        Bo Napieralski na lesbijki to by chętnie popatrzył, ale na facetów to niekoniecznie ;-)
        Tylko jest o tyle mądrzejszy od Węgrzyna, że nie klepie o tym publicznie.

Ciekawe, że RPP może więcej urwać SLD niż PO.
        • ex.mila Re: Jak nie w stopę to w kolano 10.08.11, 15:00
          chateau napisał:

> Bo Napieralski na lesbijki to by chętnie popatrzył, ale na facetów to niekoniec
          > znie ;-)

ha ha ha dobrze, że to ty napisałeś:-)) Biedroń to w końcu nie bliźniaczki - blondynki z logo SLD na młodych piersiach. Na rurze też nie zatańczy - a poza tym publicznie złapał za pałkę policjanta co dziewczyna Napieralskiego Kalita uwaza za niedopuszczalne:-))

Na razie rzecznik partii Tomasz Kalita napisał na Twitterze "R. Biedroń nie był na liście SLD. Ma zarzuty karne za napaść na policjanta."

> Tylko jest o tyle mądrzejszy od Węgrzyna, że nie klepie o tym publicznie.

Dokładnie. Wegrzynowi powinien podziękowac niejeden polityk bo to że akurat Węgrzynowi się wymskło jako pierwszemu to czysty przypadek. Zresztą Miller pytany o ta sprawę bronił Wegrzyna twierdząc, ze nie wie z czego się robi aferę, bo 80% mężczyzn tak myśli, w tym on.

>
          > Ciekawe, że RPP może więcej urwać SLD niż PO.
          >
          Już Palikot zapolował na Biedronia (tak jak wczesniej na Nowicką), wysłął do niego smsa wabiącego, ale Biedroń ma chyba dosyć polityki.
        • ex.mila Długo nie trzeba było czekać 11.08.11, 14:33
          Wikiński o rezygnacji Biedronia: "Jestem tak taktowny, że aż się obawiam, żebym nie stał się obiektem adoracji z jego strony"

Zgadzam się z Szostkiewiczem - Napieralski, Wikiński i Kalita to jakieś nieszczęście
          • chateau Re: Długo nie trzeba było czekać 11.08.11, 23:12
            Ma wysokie mniemanie o sobie, choć głupek.

Powinien wiedzieć, że skoro Biedroń "łapie policjantów za pałki" to raczej nie gustuje w podstarzałych politykach.
            • ex.mila Re: Długo nie trzeba było czekać 11.08.11, 23:19
              chateau napisał:

> Ma wysokie mniemanie o sobie, choć głupek.
              >
              > Powinien wiedzieć, że skoro Biedroń "łapie policjantów za pałki" to raczej nie
              > gustuje w podstarzałych politykach.
              >

Biedroń ma prawo się śmiać z tego, że dostał zarzut "złapania policjanta za pałkę" na papierze - takie jego prawo, jemu wolno z tego żartować, ale jak Wikiński chce sobie z kogoś pożartować to niech pożartuje z partyjnego betonu.
    • ayran strzelił albo i nie strzelił 10.08.11, 15:31
      taką wybrał metodę budowania pozycji w partii.
      Daje się to wewnętrznie sprzedać jako nagroda za lojalność i pracowitość na rzecz własnego środowiska, a nie forowanie spadochroniarzy.
      Jest 41 okręgów wyborczych, sld przy wyniku takim, jaki dają sondaże, może wprowadzić średnio 1 posła na okręg, jak się gdzieś uda, to dwóch kosztem tych okręgów, z których nie wejdzie żaden. Jak kandydat słaby ale lojalny (jak na przykład Kalita), to dostaje jedynkę w okręgu z tyloma mandatami, że ktoś wejść musi.
      Dwójka w Warszawie dla Nowickiej byłaby trudna do przełknięcia przez aparat, zważywszy że jedynkę dostał Kalisz, niebędący we włądzach partii, który się na jej rzecz specjalnie nie napracował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka