Dodaj do ulubionych

PiS zwariował?

06.09.11, 07:12
Najpierw występują w obronie bandyty stadionowego.
Teraz zachwalają Łukaszenke....
Czy oni nie potrzebują pomocy?
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10236644,Wybory_2011__Kandydat_PiS_zachwala_Aleksandra_Lukaszenke.html
/w,51,128480871,128480871,Warszawiacy_powinni_glosowac_na_Warszawiaka.html</a>
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: PiS zwariował? 06.09.11, 07:54
      Dziwisz się? Przecież to są populiści i lewicowcy, wręcz komuniści. Nie wiem, dlaczego niektórzy nazywają ich partią prawicową, nawet SLD jest bardziej na prawo od nich, jeśli chodzi o podejście do gospodarki i spraw socjalnych. A ci by tylko chcieli zabierać bogatym i dować biednym.
    • strikemaster Re: PiS zwariował? 06.09.11, 08:15
      Dopiero teraz zauważyłeś?
    • zapijaczony_ryj Wariat nie moze zwariować! 06.09.11, 08:18
      wkkr napisał:

> Czy oni nie potrzebują pomocy?
      > /a>

Potrzebują i to pomocy specjalisty
      • ferro2 Re: Wariat nie moze zwariować! 06.09.11, 08:21
        im juz nikt nie jest w stanie pomoc.
        • rzewuski1 Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 08:31
          straszna kara
          • horpyna4 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 08:39
            No, nie wiem... swój rozum to oni mają. Mówią wielu ludziom to, co ci chcą usłyszeć. Dlatego wciąż mają znaczące poparcie w tej części społeczeństwa, która tak naprawdę tęskni na komuną i jej "opiekuńczością". A takich wcale nie jest mało.
            • wos9 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 09:03
              horpyna4 napisała:

> No, nie wiem... swój rozum to oni mają. Mówią wielu ludziom to, co ci chcą usłyszeć. Dlatego wciąż mają znaczące poparcie w tej części społeczeństwa, która tak naprawdę tęskni na komuną i jej "opiekuńczością". A takich wcale nie jest mało.

Zgoda. Jednak o ile mogę jeszcze zrozumieć starych (głównie tych biednych) ludzi, którzy tęsknią za socjalistyczną "opiekuńczością", to z dużym trudem przychodzi mi zrozumienie młodych (którzy tamte czasy znają tylko z lukrowanych opowieści), a zwłaszcza młodych, solidnie wykształconych. A i tych sporo widać ostatnio na spędach PiS.
              • damakier1 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 10:35
                > Zgoda. Jednak o ile mogę jeszcze zrozumieć starych (głównie tych biednych) ludz
                > i, którzy tęsknią za socjalistyczną "opiekuńczością"
                O Pisie to już mi się nie chce ani czytać, ani pisać, ale - zatrzymam się nad powyzszym zdaniem.
                To bardzo często spotykane zdanie o biednych emerytach, którzy w komunie mieli syto, ciepło i miło, a teraz żyjąc w nędzy o głodzie i chłodzie, tęsknią za utraconym rajem.
                Zapomina sie przy tym o jednym fakcie - emerytura jest pochodną zarobków, jakie się osiągało za młodu. Te wielkie rzesze dzisiejszych biednych emerytów, których nie stać na jedzenie, opał i lekarstwa to te same wielkie rzesze beznadziejnie opłacanych dawniejszych pracowników, którzy też jedli byle co i i na bardzo niewiele było ich stać (poza lekarstwami, bo te były tanie). Wcale im sie nie żyło znacząco lepiej niż teraz, tyle, że byli młodsi i zdrowsi.
                No i nie widzieli wokół siebie tylu ludzi, którym wiedzie się dobrze i nie było tyle dobra poza zasięgiem. Jakby dzisiejszy emeryt wszedł do sklepu, w którym byłby tylko ocet, pasztetowa i bułki, to miałby poczucie, że stać go na wszystko. A jak wejdzie do przeciętnego hipermarketu, to czuje się, jak się czuje...
                "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
                (aut.: ToJaJurek)
                • wanda43 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 11:10
                  Nie bylo by tragicznie z emeryturami, ktore wyliczne byly z zarobkow za lata 70 i 80-tych, gdyby nie Buzek z Krzaklewskim. Wprowadzając reforme emerytalną nie zagwarantowali ludziom, ze dokumentacja placowa rozwązywanych czy prywatyzowanych przedsiebiorstw bedzie przechowywana. Ci, ktorzy te dokumentacje mogi uzyskac, bo sie zachowala, emerytury maja calkiem znosne. Reszta niestety ma grosze, w tym rzemieslnicy. Gorzej zapowiada sie przyszlosc emerytalna obecnych pracownikow.
              • rzewuski1 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 13:27
                to z dużym trudem przychodzi mi zrozumienie młodych (którzy tamte czasy znają tylko z lukrowanych opowieści), a zwłaszcza młodych, solidnie wykształconych. A i tych sporo widać ostatnio na spędach PiS.

powód jest oczywisty
                wiekszosc z nich to zwykli karierowicze
                widza ze PIS ma duże poparcie i można zrobić karierę
            • rzewuski1 Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 12:36
              horpyna4 napisała:

> No, nie wiem... swój rozum to oni mają. Mówią wielu ludziom to, co ci chcą usły
              > szeć. Dlatego wciąż mają znaczące poparcie w tej części społeczeństwa, która ta
              > k naprawdę tęskni na komuną i jej "opiekuńczością". A takich wcale nie jest mał
              > o.

jednak tyle głupoty co teraz plecie PiS
              to naprawdę jest tak głupie ze tylko jakiś skończony idiota może na nich glosować
              można oczywiscie trochę populizmu w kampanii wyborczej dawać ale bez przesady
              nie można traktować ludzi jako ciemna głupia masę co uwierzy we wszystko co powie wódz
          • pies_na_czarnych Re: Bóg ich ukarał i odebrał im rozum 06.09.11, 09:27
            rzewuski1 napisał:

> straszna kara

Co im odebral? Nie przesadzaj mocy Boga. Prozni odebrac nawet On nie potrafi.
    • trzecikot Re: PiS zwariował? 06.09.11, 08:32
      Volenti non fit iniuria, jako rzecze Ulpian Domicjusz.
      • tt33 Nie znoszę PO, 06.09.11, 08:58
        przywołałeś Ulpiana.
        Żyję zodnie z Jego zasadą " honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere".

Ta Grupa (PO) usiłowała mnie zniszczyć w imię swoich interesów.
        Pisząc , zniszczyć, nie traktuję tego słowa jako eufemizm.

Z przyjemnością patrzę na upadek tej Grupy. Nawet rozważam zamiar glosowania na jakiegoś figuranta Grupy, aby mogła się skompromitować do imentu.

Nie ma się co dziwić, że do władzy rwie się tylko dyżurny koalicjant wszystkich , PSL.
        Grypa (chciałem napisać Grupa, ale trafiłem obok :-)), freudyzm?) PO dotknęła Polskę tak głęboko, że dziś, kto ma instynkt samozachowawczy, stara się nie wygrać wybory , ale ich nie przegrać.

Nasza Ojczyzna przetrwała nie takie opresje. Dla młodych doświadczenie z PO, będzie pamiętną nauką na całe życie.

Sit autem sermo vester: "Est, est", "Non, non"; quod autem his abundantius est, a Malo est
        • trzecikot Re: Nie znoszę PO, 06.09.11, 09:07
          nietopre pigułki, nietopre
          • tt33 Re: Nie znoszę PO, 06.09.11, 09:09
            ta..wszystko jasne
    • mariner4 PiSowcy mają mentalność niewolików i potrzebny 06.09.11, 08:48
      im jest "ludzki" pan. Oni muszą mieć swojego Łukaszenke.
      M.
    • wos9 "Przyjrzyjcie mi się dobrze,bo patrzycie na Łuka- 06.09.11, 09:07
      szenkę" wołał Jarek na jakimś wiecu w 2006 r.

wkkr napisał:

> Najpierw występują w obronie bandyty stadionowego.
      > Teraz zachwalają Łukaszenke....
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10236644,Wybory_2011__Kandydat_PiS_zachwala_Aleksandra_Lukaszenke.html
      > /w,51,128480871,128480871,Warszawiacy_powinni_glosowac_na_Warszawiaka.html<
      > /a>
    • woda_woda Dlaczego zwariował? 06.09.11, 09:15
      Zawsze taki był, tylko trzeba było umieć patrzeć.
      • scoutek Re: Dlaczego zwariował? 06.09.11, 09:51
        woda_woda napisała:

> Zawsze taki był, tylko trzeba było umieć patrzeć.

i słuchać, jak mądrzejsi mówili ;)
    • xystos Re: PiS zwariował? 06.09.11, 09:16
      .. w tym pårzedwyborczym czasie wszystkie partie,wszyscy glodni darmowego koryta
      zwariowali ..,ciekawe do jakiego stopnia zwariowali Polscy Wyborcy ?
    • vladexpat Jedna z bardzo nielicznych rozsądnych wypowiedzi. 06.09.11, 09:55
      Zwolennicy pislamu bardzo rzadko mówią coś rozsądnego. Tym razem jednak udało się. Zanim zaczniecie coś bredzić o masowych aresztowaniach, terrorze i biedzie na Białorusi polecam choć raz przejechać się w tamtą stronę i porównać Białoruś z sąsiednimi Rosją czy Ukrainą. Bedziecie zdecydowanie zaskoczeni.
      Na Białoruś ostrzy sobie zęby i Rosja i zachodni kapitał, a Łukaszenka sprytnie lawirując pomiędzy jednymi i drugimi zachowuje względną niezależność kraju, wewnętrzny spokój i porządek. Zaś wyroki po rozruchach w Mińsku były łagodniejsze niż po ruchawkach w Londynie.
      • wkkr Do mnie to? 06.09.11, 09:59
        Ja głosuję na tych złodziei i cwaniaków z PO!
        A robię to tylko dlatego że nie chcę dopuścić do władzy nawiedzonych psychopatów z PiS.
      • hal9000 Oaza wolności? ;) 06.09.11, 10:41
        Chciałbyś tam żyć??
        • vladexpat Re: Oaza wolności? ;) 06.09.11, 12:03
          hal9000 napisał:

> Chciałbyś tam żyć??

Jest mnóstwo miejsc w których nie chciałbym żyć i mnóstwo, w których chciałbym żyć. I zwykle nie ma to nic wspólnego z polityką, za to wiele z kulturą, tradycjami i przyrodą.
          Białoruś nie jest ani państwem demokratycznym ani liberalnym, w sensie liberalizmu korporacyjnego uprawianego na Zachodzie. Ale jest panstwem wzglednej stabilnosci, porządku, spokoju i dużo mniejszych kontrastów niż w państwach ościennych. A to też są wartości. I za podtrzymywanie tych wartości bardzo wielu Białorusinów jest wdzięcznych Łukaszence.
          • hal9000 Re: Oaza wolności? ;) 06.09.11, 12:58
            Ale jest panstwem wzglednej stabilnosci, porządku, spokoju i dużo mniejszych kontrastów niż w państwach ościennych.

Jak PRL.
            • vladexpat Re: Oaza wolności? ;) 06.09.11, 13:19
              hal9000 napisał:

> Ale jest panstwem wzglednej stabilnosci, porządku, spokoju i dużo mniejszych
              > kontrastów niż w państwach ościennych.

>
              > Jak PRL.

W peerelu był ogólny syf i brud i zamknięte granice. Tego na Białorusi nie ma.
              Jeszcze nie tak dawno wydawało sie, że nie ma alternatywy dla zachodniego modelu rozwoju. Chiny pokazały, że to bzdura. Może i Białorusi się uda, choć ona malutka i będzie jej bardzo trudno zachować pewną autonomię wobec otaczającego świata.
              • wkkr Patrz i podziwiaj ten "raj" 06.09.11, 14:14
                twoserge.fotolog.pl/
                • vladexpat Re: Patrz i podziwiaj ten "raj" 06.09.11, 15:05
                  wkkr napisał:

> twoserge.fotolog.pl/

Facet na starym motorowerze, zardzewiała zabawka i gwiezdne niebo. Sądzisz, że takie rzeczy można zobaczyć tylko na Białorusi?
                  Ale jest na fotografiach jedna rzecz rzeczywiście charakterystyczna dla całego obszaru postradzieckiego - miasteczko garażowe. W unijnej Łotwie czy Litwie też takie chyba jeszcze są. Ot taka ciekawostka.
      • wkkr ok. 06.09.11, 11:47
        teraz załapałem.
        PS
        Przenieś się do tego raju.
        • vladexpat Re: ok. 06.09.11, 12:12
          wkkr napisał:

> teraz załapałem.
          > PS
          > Przenieś się do tego raju.

To jest poroniony argument - nie mój język, nie moja tradycja ani kultura. Zresztą radzę pojedź tam (wycieczka autokarowa drogo nie kosztuje) i sam się przekonaj jaki ten kraj jest w rzeczywistości. Jest biedny, to fakt, ale bogactwo nie powstaje w ciągu jednego pokolenia gdy się nie ma kopalni złota czy ropy. Za to kraj czysty, zadbany i co na wschodzie niemal niespotykane - prawie pozbawiony korupcji.
          Radzę więcej wiedzy zdobywać osobiście a mniej korzystać z telewizji i prasy.
          • wkkr Naprawdę, jeśli jest tak dobrze jak mówisz 06.09.11, 12:28
            to powiedz dlaczego Białorusinki (oczywiście Ukrainki też) masowo sprzątają warszawskie mieszkania?
            Powiedz dlaczego Polacy za chlebem jadą do Niemiec, GB czy Holandii a nie na Białoruś właśnie?
            ===
            TO że kraj jest biedny ma drugorzędne znaczenie. Gorzej że kraj ten nie ma szansy na rozwój w sytuacji w jakiej się znajduje.
            PS
            Byłem na Białorusi rok temu kilka dni. Dla mnie to kraj upadły jest.
            • vladexpat Re: Naprawdę, jeśli jest tak dobrze jak mówisz 06.09.11, 12:40
              wkkr napisał:

> to powiedz dlaczego Białorusinki (oczywiście Ukrainki też) masowo sprzątają war
              > szawskie mieszkania?
              > Powiedz dlaczego Polacy za chlebem jadą do Niemiec, GB czy Holandii a nie na Bi
              > ałoruś właśnie?
              > ===
              > TO że kraj jest biedny ma drugorzędne znaczenie. Gorzej że kraj ten nie ma szan
              > sy na rozwój w sytuacji w jakiej się znajduje.
              > PS
              > Byłem na Białorusi rok temu kilka dni. Dla mnie to kraj upadły jest.

Przecież pisałem, że to biedny kraj. On nie jest upadły, on sie po prostu podnosi z bardzo niskiego poziomu. Polska z perspektywy bogatego Zachodu też może wydawać się upadłym krajem. Wszystko jest relatywne. Zobaczymy jak będzie za 10-20 lat.
              Niestet z tymi szansami możesz mieć niestety rację, bo Rosja wspólnie z UE bardzo się o to starają.

Polki sprzątają na Zachodzie, Białorusinki w Polsce. Fakt, ale dla Polski nie jest to specjalny powód do dumy, choć żadna praca nie hańbi.
              • alistair-p Re: Naprawdę, jeśli jest tak dobrze jak mówisz 06.09.11, 12:50
                Nie wiem gdzie byłes na tej Białorusi,ale ja spedziłem tam miesiąc,konkretnie w Lidzie.To co piszesz to delikatnie mówiąc bzdura.Tak samo Polska podnosiła się z kłopotów w latach 1976-1980 i póżniej.Jesli widzisz świetlana przyszłość tego kraju bez świadomości narodowej mieszkańców i wiejskiej nędzy to jestem zaskoczony.Może byłes gościem jakiegos kacyka z ekipy Łukaszenki?
                • vladexpat Re: Naprawdę, jeśli jest tak dobrze jak mówisz 06.09.11, 13:30
                  alistair-p napisał:

> Nie wiem gdzie byłes na tej Białorusi,ale ja spedziłem tam miesiąc,konkretnie w
                  > Lidzie.To co piszesz to delikatnie mówiąc bzdura.Tak samo Polska podnosiła się
                  > z kłopotów w latach 1976-1980 i póżniej.Jesli widzisz świetlana przyszłość teg
                  > o kraju bez świadomości narodowej mieszkańców i wiejskiej nędzy to jestem zasko
                  > czony.Może byłes gościem jakiegos kacyka z ekipy Łukaszenki?

Bieda jest ale jest także funkcjonujące rolnictwo i niezniszczony, nierozkradziny przemysł, są inwestycje w infrastrukturę . To jest fundament, na którym można coś zbudować. Ale na to potrzebny jest czas. Białoruś nie Kuwejt i dobrobytu sobie nie kupi za petrodolary. Dobrobyt musi ciężko wypracować, niestety kosztem wielu wyrzeczeń.
                  • wkkr Rolnictwo powiadasz... 06.09.11, 14:11
                    ...z np. zapędzanymi do zbioru studentami?
                    Skoro rolnictwo jest takie dobre to powiedz mi dlaczego bialoruskie mrówki w Polsce sprzedają paliwo, wódkę i papierosy a w druga stronę wiozą kupione w Polsce właśnie produkty żywnościowe: od ogórków po szynkę!?
                    • vladexpat Re: Rolnictwo powiadasz... 06.09.11, 15:01
                      wkkr napisał:

> ...z np. zapędzanymi do zbioru studentami?
                      > Skoro rolnictwo jest takie dobre to powiedz mi dlaczego bialoruskie mrówki w Po
                      > lsce sprzedają paliwo, wódkę i papierosy

Dla zarobku. Nie wpadłeś na to? Myślałeś, że na złość Łukaszence?

> a w druga stronę wiozą kupione w Polsc
                      > e właśnie produkty żywnościowe: od ogórków po szynkę!?

Bo polskie produkty są smaczne, jakościowe i mamy wysoko rozwinięte przetwórstwo rolne.
                      W Polsce szynkę i ogórki kupują również Niemcy.
      • damakier1 Re: Jedna z bardzo nielicznych rozsądnych wypowie 06.09.11, 13:08
        vladexpat napisał:
        Zaś wyroki po rozruchach w Mińsku były łagodniejsze
        > niż po ruchawkach w Londynie.
        Oprócz wyroków, warto też porównać rozruchy w Mińsku i ruchawki w Londynie (czym spowodowane, kto organizował, kto uczestniczył).
    • cookies9 Re: PiS zwariował? 06.09.11, 12:33
      wkkr napisał:

> Najpierw występują w obronie bandyty stadionowego.
      > Teraz zachwalają Łukaszenke....
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10236644,Wybory_2011__Kandydat_PiS_zachwala_Aleksandra_Lukaszenke.html
      > /w,51,128480871,128480871,Warszawiacy_powinni_glosowac_na_Warszawiaka.html<
      > /a>
      B.Kempa obawia się,że wraca komunizm a kandydat na senatora mówi,że w Polsce jest
      totalitaryzm:-) Czyżby o tym marzyli i pragnęli powrotu widma komunizmu?
    • hal9000 Nie, po prostu pokazuje swoją prawdziwą twarz. 06.09.11, 12:39
      To nie jest partia, której odpowiada system demokratyczny.
    • domis086 Re: PiS zwariował? 06.09.11, 12:54
      kolejny patriota z pisu
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10237722,Pijany_radny_zaatakowal_w_nocy____wozek_dzieciecy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka