Dodaj do ulubionych

wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu!

28.09.11, 11:50
www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110928&typ=po&id=po20.txt
www.gosc.pl/doc/973004.O-Rydzyk-mial-racje
- a teraz pytam sie tych którzy twierdzili że nie ma tam żadnej gorącej wody , i co teraz niedowiarki? zapraszamy wszystkich tych którzy wyśmiewali naszą inwestycję do Torunia łącznie z premierem Tuskiem który zabrał z naruszeniem prawa dotacje z budżetu państwa na te odwierty. Kładliście nam mnóstwo kłód pod nogi ale my i tak dopięliśmy swego! Swoimi szykanami platformo wobec ojca dyrektora tylko sie ośmieszyłaś!
Obserwuj wątek
    • wyborca_prawdy Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 12:09
      kto blokuje dalsze wypowiedzi na ten temat ?! giwi ?
      no, bo juz myslalem....
      • oszolom-z-radia-maryja Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:07
        na jednym z innych forów GW pisałem o wspaniałej postawie bpa Meringa krytykujacego ks Bonieckiego i..trafiło to na oślą ławkę..
    • mike.recz Zaraz, zaraz... 28.09.11, 12:15
      Przecież tam miała być znacznie wyższa temperatura niż 60 stopniu po wydobyciu.
      • ultimate.strike Re: Zaraz, zaraz... 28.09.11, 12:43
        Czepiasz się szczegółów, ważne że sukces jest i jak PIS dojdzie do władzy to dotacje przyzna, będzie na nowe autko dla Rydzyka.
        • fiu-bzdziu2010 Re: Zaraz, zaraz... 28.09.11, 13:02
          no i spa dla zakonnic
    • kolumbowicz temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C ! 28.09.11, 12:17

Te testy to straszny cios w Plemiela - ogłoszone dzisiaj wyniki - temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C, wydajność min 320 m3 na godzinę przy ciśnieniu 6,5 atm - osiągnięto
      pomimo bezprawnego odebrania przez Tuska dofinansowania do projekru ze środków UE !! Tusk powinien się POdpalić przed swoją kancelarią...

"- To znakomity wynik nie tylko w skali Polski, ale co najmniej Europy! - potwierdza rezultaty kolejnego etapu prac przy geotermii toruńskiej prof. Jan Szyszko, były minister środowiska. - W ten sposób udowodniliśmy, że w Polsce są ogromne zasoby geotermalne i można je spożytkować na rozwój gospodarczy naszego kraju - wskazuje. Wyniki prac w Toruniu są także bardzo ważne dla Polski ze względu na wymogi Unii Europejskiej, która zobowiązała wszystkie państwa członkowskie do zwiększenia udziału energii odnawialnej w ogólnym bilansie energetycznym. W naszym kraju niestety wciąż mamy problemy z ich wypełnieniem. - To właśnie rząd, w którym pełniłem funkcję ministra środowiska, popierał takie inwestycje, ponieważ wiedzieliśmy, że geotermia jest kolejną szansą na spełnienie przez Polskę tych zobowiązań - zaznacza profesor Szyszko.
      Dobre wyniki dotychczasowych prac skłaniają do postawienia pytań o dalsze etapy. Inżynier Biernat mówi krótko: po wykonaniu dokumentacji hydrogeologicznej można zacząć przygotowania do otrzymania koncesji eksploatacyjnej. - Po jej uzyskaniu można przystąpić do eksploatacji wód geotermalnych - wskazuje ekspert. "

Jan Tomaszewski (ten, który zatrzymał Anglię): Oczywiście, że będę głosował na PiS. Partia Jarosława Kaczyńskiego jest jedynym ugrupowaniem, które może zaprowadzić w Polsce normalność, nie tylko w sferze życia codziennego, polityki, ale również sportu.
      • ultimate.strike Re: temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C ! 28.09.11, 12:46
        > Te testy to straszny cios w Plemiela

Dlaczego?

> ogłoszone dzisiaj wyniki

Producent proszku z aktywnymi granulkami ogłosił, że jego proszek oznacza o 15% więcej bieli, jakie znaczenie mają deklaracje producentów?

> "- To znakomity wynik nie tylko w skali Polski, ale co najmniej Europy! - potwi
        > erdza rezultaty kolejnego etapu prac przy geotermii toruńskiej prof. Jan Szyszk
        > o, były minister środowiska.

(PIS).
        • des4 Re: temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C ! 28.09.11, 12:51
          kto to jest "Plemiel", ktoś taki jak "Plezez"?
          • prawie_magister Re: temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C ! 28.09.11, 15:22
            plemiel to ten ryżawy cudak, a i prezesem POpaprańców tyz jest.
            • simera16 Re: temperatura wody w złożu wyniosła 64 st. C ! 28.09.11, 15:28
              prawie_magister napisał:

> plemiel to ten ryżawy cudak, a i prezesem POpaprańców tyz jest.
              >
              O qźwa, Rydzyk do PO przeszedł?
      • tw_wielgus Re: Mam małe wątpliwości. 28.09.11, 12:50
        W komunalnych sieciach cieplnych najczęściej wykorzystywanym nośnikiem jest woda. W sieciach niskoparametrowych temperatura wody nie przekracza 115oC. Takie parametry są stosowane w lokalnych (np. osiedlowych) systemach ciepłowniczych. W wysokoparametrowych wodnych sieciach komunalnych obejmujących swym zasięgiem całe miasto temperatury czynnika ciepłowniczego nie przekraczają zwykle 135oC.

Czy modlitwa jest w stanie podgrzać wodę do temperatury zbliżonej do parametrów wymaganych przez sieć ciepłowniczą?
        • simera16 Re: Mam małe wątpliwości. 28.09.11, 12:57
          tw_wielgus napisał:

>
          >
          > Czy modlitwa jest w stanie podgrzać wodę do temperatury zbliżonej do parametrów
          > wymaganych przez sieć ciepłowniczą?
          >
          Modlitwa pewnie nie..., ale atmosfera tworzona wokół ledwie ciepłej i dodatkowo słonej wody, potrafi podnieść temperaturę tak, że można ją będzie stosować miast pary przegrzanej...
          • tw_wielgus Re: Mam małe wątpliwości. 28.09.11, 13:01
            Czyli nie. To przykre jak się patrzy na to, co ojciec manipulaor potrafi zrobić z umysłami stojącymi z otwartymi dziobmi pelikanów, bardzo przykrei i przygnębiające...
            O tym, że temperatura wody w odwiertach wynosi około 60 st. było wiadomo już jakiś rok temu.
            • prawie_magister Re: Mam małe wątpliwości. 28.09.11, 15:23
              więcej takich manipulatorów a Plska będzie potęgą gospodarcza, a mniej takich nieudaczników jak ryżawy i POpaprańcy!
              • tw_wielgus Re: Mam małe wątpliwości. 28.09.11, 16:39
                Nie sprawdza się postawiona przez Ciebie teza. Pomimo geniuszu ojca geotermalnego Toruń jakoś specjalnie nie rozkwitł gospodarczo.
                • prawie_magister Re: Mam małe wątpliwości. 29.09.11, 11:01
                  Ty naprawdę masz coś nie PO kolei
                  Chciałbyś aby Rydzyk wziął sie za robotę która należy do prezydenta miasta i premiera który przeszkadza gdzie tylko może .
                  no na rozwój Torunia to mohery się nie zrzucą bo znów by ich jakiś idiota O. Rydzyka do prokuratury POdał że nielegalne zbiórki robi.
    • platfusy.do.paki [...] 28.09.11, 12:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mariner4 Wyborczy trik 28.09.11, 12:34
      Po wyborach okaże się co innego.
      M.
    • yoma Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 12:37
      > zabrał z naruszeniem prawa

I co, i nikt do sądu z tym bezprawiem nie poleciał?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:09
        dobrze wiesz w czyich rekach sa polskie sądy i na czyje zamówienie wydają odpowiednie wyroki..
        • mike.recz Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:21
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

> dobrze wiesz w czyich rekach sa polskie sądy i na czyje zamówienie wydają odpow
          > iednie wyroki..

W czyich? Ja nie wiem.
          • yoma Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 14:48
            Ja też nie. Oszoł, uswiadom ubogich.
    • yoma Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 12:38
      > Kładliście nam mnóstwo kłód pod nogi ale my i tak dopięliśmy swego!

Przyczepiło się g... do okrętu i krzyczy: Płyniemy!....
    • simera16 Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 12:40
      Abstrahuję od tego, że powielasz wątki... Wyjaśnij mi jednak czym się tak onanizujesz? Miast się cieszyć i przy pomocy bormaszyny eksploatację rozpocząć, ty w klawiaturę walisz... Będzie miał tata Rydzyk za co nowy niemiecki samochód kupić... A tak przy okazji; Jak widzę jesteś blisko tego toruńskiego guru, powiedz mi więc dlaczego Rydzyka z Niemiec pogonili i do chwili obecnej, jest tam persona non grata?
    • boblebowsky Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 12:54
      A to coś w ogóle poza łopatą ND rozumiesz? A może spróbujesz odpowiedzieć na pytanie na czym polega sukces w przypadku takiego przedsięwzięcia?
      • oszolom-z-radia-maryja Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:10
        znaleziono wodę o odpowiedniej temperaturze która będzie można ogrzać 1/4 TORUNIA
        • tw_wielgus Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:18
          Tak, jak bedziesz z odpowiednią szybkością trampkami pocierał kocioł to istnieje niewielka, ale zawsze nadzieja, że ogrzejesz 1/4 Torunia.
        • v.t.s Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:22
          Aby mówić o sukcesie należy podać ile będzie kosztował 1 MJ ciepła.
          Dla porównania
          nowa-energia.com.pl/2011/04/01/srednie-ceny-sprzedazy-ciepla-wytworzonego-w-jednostkach-wytworczych-niebedacych-jednostkami-kogeneracji-za-rok-2010/
        • simera16 Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:22

> znaleziono wodę o odpowiedniej temperaturze która będzie można ogrzać 1/4 TORUN
          > IA
          >
          A temperatura w mieszkaniach osiągnie zawrotną wartość +11 stopni Celcjusza!
        • boblebowsky Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:40
          Można by tę 1/4 Torunia ogrzać również świeczkami. Pytałem o rzetelny rachunek ekonomiczny.
    • oszolom-z-radia-maryja skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:17
      bo do niczego innego nie potrafiliście sie rzeczowo ustosunkować i uczyniliście to swoim przewodnim motywem w atakach na mnie. jesteście strasznie mali i żałośni w swoich poczynaniach
      • tw_wielgus Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:19
        Mniejsza o literówkę. Jakie są średnie straty ciepła w sieci przesyłowej?
        • oszolom-z-radia-maryja Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:24
          zapytaj fachowców a najlepiej przyjedź do Torunia na te odwierty
          • tw_wielgus Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:33
            Nie chce mi się wiercić w Toruniu wolę wiercić Ciebie. Z entuzjazmem podałeś informacje przekazaną mediom przez znanego manipulatora próbuję zweryfikować czy łykasz ten szajs z czy bez znieczulenia?
            Co się stanie jak zmieszamy wodę o temp. 60 stopni, z tą która płynie w sieciach grzewczych o temperaturze dwukrotnie wyższej?
            • oszolom-z-radia-maryja nie wierszy? zapraszam do Torunia! 28.09.11, 13:34
              przyjedź a przekonasz się na miejscu jaka jest prawda
              • simera16 Re: nie wierszy? zapraszam do Torunia! 28.09.11, 13:45

> przyjedź a przekonasz się na miejscu jaka jest prawda
                >
                Czyja prawda? Ekspertów, czy manipulatorów? Nauki, czy pobożnych życzeń? Potrzeb pr Rydzyka, czy realnych możliwości zastosowania tej ledwie letniej, zasolonej cieczy?
                • platfusy.do.paki To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staracie się 28.09.11, 13:58
                  ośmieszyć nadal ten projekt.

Ciebie simera jak zwykle było stać na post składający się z trzech bezwartościowych zdań, którymi jak zwykle zapaskudziłeś to forum nic nie wnosząc do dyskusji. A przecież tyle interesujących informacji można znaleźć w necie. Albo jesteś leniwy albo nieporadny.

Dla przykładu opis ciepłowni geotermalnej w Pyrzycach, tam temperatura w złożu to również 64 C

geotechnika.ps.pl/o_nas/publikacje/pub_zm/CGwP.htm
                  • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:26
                    platfusy.do.paki napisał:

> ośmieszyć nadal ten projekt.
                    >
                    > Ciebie simera jak zwykle było stać na post składający się z trzech bezwartościo
                    > wych zdań, którymi jak zwykle zapaskudziłeś to forum nic nie wnosząc do dyskusj
                    > i. A przecież tyle interesujących informacji można znaleźć w necie. Albo jesteś
                    > leniwy albo nieporadny.
                    >
                    > Dla przykładu opis ciepłowni geotermalnej w Pyrzycach, tam temperatura w złożu
                    > to również 64 C
                    >
                    To miło, że nie jestem traktowany jak tłuszcza, a zaszczycasz mnie osobistą uwagą... Mam i ja prośbę; Poczytaj dokładnie przywołany przez ciebie artykuł, porównaj z wiedza o "złożach" toruńskich i choć wiem, że to niejaki problem dla ciebie, wyciągnij wnioski...
                    • platfusy.do.paki Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:29
                      I co takiego wyczytaleś? Podziel się, sprawdzimy od razu czy rzeczywiście zapoznałeś się z tym.
                      • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:33

> I co takiego wyczytaleś? Podziel się, sprawdzimy od razu czy rzeczywiście zapoz
                        > nałeś się z tym.
                        >
                        Powiedz co porównałeś, że mi Pyrzyce jako przeciwwagę przytaczasz... Koszty na przykład?
                        • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:36
                          simera16 napisał:

> platfusy.do.paki napisał:
                          >
                          > > I co takiego wyczytaleś? Podziel się, sprawdzimy od razu czy rzeczywiście
                          > zapoz
                          > > nałeś się z tym.
                          > >
                          > Powiedz co porównałeś, że mi Pyrzyce jako przeciwwagę przytaczasz... Koszty na
                          > przykład?
                          >
                          ...a może uwarunkowania geodezyjne...?
                          • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:37
                            simera16 napisał:

> simera16 napisał:
                            >
                            > > platfusy.do.paki napisał:
                            > >
                            > > > I co takiego wyczytaleś? Podziel się, sprawdzimy od razu czy rzeczy
                            > wiście
                            > > zapoz
                            > > > nałeś się z tym.
                            > > >
                            > > Powiedz co porównałeś, że mi Pyrzyce jako przeciwwagę przytaczasz... Kosz
                            > ty na
                            > > przykład?
                            > >
                            > ...a może uwarunkowania geodezyjne...?
                            >
                            ...a może... no właśnie, co podług ciebie daje ci prawo do takich porównań?
                        • platfusy.do.paki Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:43
                          W Pyrzycach masz cztery odwierty (czyli koszty w praktyce x 2) na głębokość 1630 metrów o wydajności po 170 m3/godzina. Temperatura wody w złożu 64 stopnia.

U Rydzyka masz dwa odwierty na głębokość 2350 m o wydajności 320 m3/godzina z perspektywą 430 m3/godzina. Temperatura wody taka sama 64 stopnia.

Oczywiście jedynym odwiertem woda jest zatłaczana, drugim wyprowadzana.

Koszty nie są podane, ale prawdopodobnie wiercenie Rydzyka jest bardziej opłacalne niż to dla Pyrzyc, bo sumarycznie przez mniejszy dystans trzeba było się przewiercić.
                          • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:51

> W Pyrzycach masz cztery odwierty (czyli koszty w praktyce x 2) na głębokość 163
                            > 0
                            metrów o wydajności po 170 m3/godzina. Temperatura wody w złożu 64 stopnia.
                            >
                            > U Rydzyka masz dwa odwierty na głębokość 2350 m o wydajności 320 m3/godzina z p
                            > erspektywą
                            430 m3/godzina. Temperatura wody taka sama 64 stopnia.
                            >
                            > Oczywiście jedynym odwiertem woda jest zatłaczana, drugim wyprowadzana.
                            >
                            > Koszty nie są podane, ale prawdopodobnie wiercenie Rydzyka jest bardziej opłaca
                            > lne niż to dla Pyrzyc, bo sumarycznie przez mniejszy dystans trzeba było się pr
                            > zewiercić.
                            >
                            Wiesz co piszesz?
                            • platfusy.do.paki Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:55
                              > Wiesz co piszesz?

Jak najbardziej, ale nie wiem czy ty wiesz co czytasz :))
                              • simera16 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 14:56

> > Wiesz co piszesz?
                                >
                                > Jak najbardziej, ale nie wiem czy ty wiesz co czytasz :))
                                >
                                To mnie objaśnij hydrologu... Zacznijmy od głębokości odwiertu...
                                • simera16 platfusy.do.paki... 28.09.11, 15:12
                                  ...gdzie żeś to zrejterował...? Czekam na argumenty, które mnie pogłębią!
                                  • simera16 Autoerrata''' 28.09.11, 15:14
                                    powinno być oczywiście "pognębią"...Przepraszam!
                                  • platfusy.do.paki Re: platfusy.do.paki... 28.09.11, 20:54
                                    No ale czego oczekujesz?
                                    Dopóki nie wywiercisz nigdy nie będziesz miał pewności, że się opłaci. Nigdy nie będziesz znał dokładnej temperatury źródła ani składu chemicznego wody. Badania to jedno a realia to drugie.

Natomiast zasugerowałeś na samym początku, że z "letnią" wodą o temperaturze 60 stopni nie bardzo jest co robić. Otóż ciepłownia w Pyrzycach przeczy temu. W dodatku dla wydobycia 340 m3/h wody potrzebuje dwa razy więcej odwiertów bynajmniej na nie dwa razy mniejszą głębokość.
                  • speedy13 Re: To bardzo zabawne chłopaki jak bardzo staraci 28.09.11, 15:00
                    Hej

> ośmieszyć nadal ten projekt.

Ja tam się nie staram nikogo ośmieszyć. Mało tego, ponieważ nie było to robione za państwowe pieniądze (bo wszak fundacja Rydzyka ostatecznie dotacji na to nie dostała) to właściwie nie wiem, czy jest o czym dyskutować. Tak jak sprzeciwiam się wydatkowaniu publicznych funduszy na wątpliwe przedsięwzięcia, tak jestem jak najdalszy od dyktowania komukolwiek, na co ma swoje prywatne pieniądze wydawać czy nie wydawać.
                    >

> i. A przecież tyle interesujących informacji można znaleźć w necie.

Ja znalazłem informację, że przy wydobyciu wód geotermalnych do celów ogrzewczych granicą opłacalności jest pozyskanie z głębokości nie większej niż 2000 m wody o temperaturze minimum 65 st.C i zasoleniu nie większym od 30 g/l. W komunikacie prasowym nie ma nic o zasoleniu a jedynie o pozyskaniu z głębokości 2350 m wody o temperaturze 67 st.C. Czyli wygląda na to, że eksploatacja jest na granicy opłacalności. Powtarzam, niespecjalnie mnie to obchodzi, skoro odbywa się nie za państwowe (czyli także moje) pieniądze, tylko czyjeś prywatne, jak fundacja na tym zarobi to super, a jak straci no to chłopaki będą mieli problem - ale ja nie.

>
                    > Dla przykładu opis ciepłowni geotermalnej w Pyrzycach, tam temperatura w złożu
                    > to również 64 C
                    >
                    Zabawne, że przytoczyłeś akurat ten przykład. Pyrzyce pozyskują owszem wodę o podobnej temperaturze ale z odwiertu o głębokości 1600 m a więc nie tak jednak głębokiego. Ponadto woda okazała się tam bardzo silnie zmineralizowana. Spowodowało to konieczność znacznie częstszego wykonywania przeglądów, remontów i oczyszczania instalacji, co znacznie podniosło koszty całego przedsięwzięcia, w efekcie inwestycja finansowo jest na minusie.
      • lumpior [...] 28.09.11, 13:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • simera16 Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:24
        O dupę potłuc twoje literówki... Jaką temperaturę wyjściową powinna mieć woda w sieci grzewczej?
        • oszolom-z-radia-maryja Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:35
          nie wiem nie jestem hydrologiem, na pewno powinna być odpowiednia by móc ogrzać mieszkanie
          • simera16 Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 13:47

> nie wiem nie jestem hydrologiem, na pewno powinna być odpowiednia by móc ogrzać
            > mieszkanie

>
            Jedno, to i może być... Ale o jakiej kubaturze?
            PS
            Skoro nie jesteś ekspertem, to co mi tu swoją ejakulację prezentujesz, w temacie o którym pojęcia nie masz?
            • oszolom-z-radia-maryja Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 14:01
              czep sie tramwaju! mieszkania
              • simera16 Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 14:26

> czep sie tramwaju! mieszkania
                >
                Się czepiłem lepiej..., bo oszołoma!
          • boblebowsky Re: skupiliscie się na mojej literówce 28.09.11, 14:56

> nie wiem nie jestem hydrologiem, na pewno powinna być odpowiednia by móc ogrzać
            > mieszkanie

A co ma do tego hydrologia głupku?
      • boblebowsky Te wielkolud 28.09.11, 13:54
        zadałem powyżej konkretne pytanie więc odpowiedz a nie ujadaj.
      • ultimate.strike Sam o to prosiłeś 29.09.11, 11:18
        64 stopnie to stanowczo za mało na generowanie energii elektrycznej (a na to Rydzyk chciał dotacje), wystarczy może do ogrzewania ale najprawdopodobniej ciepło to będzie droższe od tradycyjnego (no i to nie było w założeniu dla dotacji). Inaczej mówiąc, dotacja mu się nie należała, niech kopie za swoje.
    • aniechto.only Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 13:39
      Ten wiekli sukces to woda o temp 67 st C. próg oplacalnosci 65 st. . W zakopanem, którejest ogrzewane wodami geotermalnymi, temp wody wynosi ponad 80 st.

Czy cała impreza będzie oplacalna, okaze się po przedstawieniu kosztów ogrzewania, czyli jka będzie cena za 1 GJ. I wtedy się dopiero będzie jasne czy miastu oplaci się kupowanie ciepła od Rydzyka.

"To znakomity wynik nie tylko w skali Polski, ale co najmniej Europy! - potwierdza rezultaty kolejnego etapu prac przy geotermii toruńskiej prof. Jan Szyszko, były minister środowiska. - W ten sposób udowodniliśmy, że w Polsce są ogromne zasoby geotermalne i można je spożytkować na rozwój gospodarczy naszego kraju.

Ani wynik nie jest znakomity ani Rydzyk pierwszy. W Zakopanem grzeją w ten sposób od 10 lat. To ,ze Polska bogata jest w tego typu żródła , też nie Rydzyk odkrył. Problemem jest opłacałność takich przedsięwzięć.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 14:40
        w Zakopanem i w Moszczenicy się to opłaciło..
        • simera16 Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 14:43

> w Zakopanem i w Moszczenicy się to opłaciło..
          >
          Warunki geodezyjne i koszt wydobycia rozumiem, że jest tożsamy...
        • speedy13 Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 15:36
          Hej

> w Zakopanem i w Moszczenicy się to opłaciło.

Odwierty w Białym Dunajcu są faktycznie podobnie głębokie (a nawet do 3000 m) ale też pozyskuje się z nich wodę o znacznej temperaturze (rzędu 80-90 stopni C.) i w dodatku wyjątkowo mało zasoloną (3 g/l).
        • boblebowsky Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 29.09.11, 11:12

> w Zakopanem i w Moszczenicy się to opłaciło..

Czytać durniu nie potrafisz?! Opłaciło się bo woda którą się grzeje w Zakopanem ma dużo wyższą temperaturę niż w Toruniu.!
    • vladexpat Naprawde sukces? 28.09.11, 13:48

> www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110928&typ=po&id=po20.txt
      > www.gosc.pl/doc/973004.O-Rydzyk-mial-racje
      > - a teraz pytam sie tych którzy twierdzili że nie ma tam żadnej gorącej wody ,
      > i co teraz niedowiarki?

Bo goracej naturalnej wody faktycznie nie ma. Obawiam sie, ze pompowanie wody na glebokosc 2 km pochlania zdecydowanie wiecej energii niz mozna jej odzyskac z ogrzania wody. A dochodzi jeszcze koszt utrzymania szybu i amortyzacja. Obawiam sie, ze skorka za wyprawke sie nie wroci. Jak sie myle, to ojdyrowi gratuluje.
      • v.t.s Re: Naprawde sukces? 28.09.11, 13:52
        Ile kosztuje wytworzenie 1 MJ ?
        • aniechto.only Re: Naprawde sukces? 28.09.11, 14:06
          A no właśnie , czy wiadomo już ile rydzykowe ciepło będzie kosztować?
    • wlodzimierz.ilicz Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 14:21
      "Uczelnia prowadzi również stale poszukiwania nowych źrodeł
      tzw. "ciepłych" - za pomocą głębokich odwiertów gejotermicznych."
      • oszolom-z-radia-maryja Re: wielki sukces geotermalny o Rydzyka w Toruniu 28.09.11, 14:41
        gejotermicznych.. głodemu chleb na mysli
    • fiu-bzdziu2010 Re: wielki sukces geotermalny 28.09.11, 14:27
      a czy ten sukces przełoży się na odbudowę stoczni, na które to cegiełki zbierał TATA ?????
      • yoma Re: wielki sukces geotermalny 28.09.11, 14:52
        No jak nie jak tak. Żurawie będą poruszane hydraulicznie, ciśnieniowodem z Torunia.
    • dupetek ? 28.09.11, 14:41
      Dlaczego Ojdyr nie wspomina o kotłowni, która będzie dogrzewać tę wodę?:)
      • prawie_magister Re: ? 28.09.11, 15:27
        co szykujesz się na palacza pod kotłem?
        POproś Nergala , może cię zatrudni...
        • simera16 Re: ? 28.09.11, 15:29
          prawie_magister napisał:

> co szykujesz się na palacza pod kotłem?
          > POproś Nergala , może cię zatrudni...
          >
          Pracuje w Biurze Pracy?
      • douglasmclloyd Re: ? 28.09.11, 18:05
        dupetek napisał:

> Dlaczego Ojdyr nie wspomina o kotłowni, która będzie dogrzewać tę wodę?:)

Bo wszyscy wiedzą kto tam pali.
        • prawie_magister Re: ? 29.09.11, 11:06
          Nergal?
    • douglasmclloyd Udało im się żródło osolić? nt 28.09.11, 18:00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka