Dodaj do ulubionych

Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza.

29.09.11, 18:44
Które waszym zadaniem ugrupowanie najlepiej sprzedawało "kiełbasę wyborczą"?
Wedle mojej opinii PiS ( spójny przekaz; jasno określone pryncypia; prosty, emocjonalny język)
Doskonała propaganda połaczona z czarnym pijarem, któremu nie bardzo potrafiła się rządząca partia przeciwstawić.
Na drugim miejscu Palikot ( za skuteczność, pomysłowość pomimo braku dostępu do mediów głównego nurtu)
Trzecia pozycja PSL ( spokojnie, bez przytupów ale z konsekwencją promująca swoich kandydatów)
Czwarte miejsce PO ( kampania prowadzona bez przekonania, brak charyzmatycznych wybijających się postaci, granie na jednego zawodnika - Tuska)

Piąte SLD i PJN ( chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego)
Obserwuj wątek
    • jon_ze_wsi Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 18:47
      Tylko wytłumacz, co to jest czarny pijar i gdzie go widzisz? Przeciwstawianie się dziadostwu to czarnowidztwo?
      • tw_wielgus Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:15
        W tym konkretnym przypadku "czarny pijar".... hmmmm dobra wytłumaczę Ci na przykładzie.
        Widzisz udało im się wmówić takim osobom jak Tobie, że w Polsce nic dobrego się nie dzieje, rzad gra w piłkę i nie zajmuje się problemami państwa. Premier? Ten to już w ogóle nic nie robi i że tak generalnie to cztery stracone lata.

Nie wiem czy powinieneś być z mojej oceny zadowolony. To wcale nie jest laurka wystawiona PiS gdyż przeczy ona uparcie forsowanej przez nich tezie mówiącej o tym, że PO to tylko pijar i polityczny marketing.
        • anwad Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:34
          Te
          > n to już w ogóle nic nie robi i że tak generalnie to cztery stracone lata.

Nic nie robi? Tego bym nie powiedziała. I jeżeli taki jest przekaz kampanii PiS, to jest ona bardzo słaba.
          • tw_wielgus Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:45
            jeden z... przekazów.
            • anwad Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:48
              Polecam zapoznać się z informacjami o tym, co ten rząd robi, a o czym słabo jesteśmy informowani, albo - częściej - wcale: www.cogito.salon24.pl/347418,alternatywne-widma-przyszlosci
              • tw_wielgus Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:52
                Tak, tego pana sobie darujemy. Wystarczy że Ty go namiętnie czytasz.
      • zzarda32 Re: Rzetelna ocena, brawo. 29.09.11, 19:33
        Posłuchaj JK
    • czan-dra Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 18:56
      Mogę, opierając się na reklamach radiowych, stwierdzić, że w podkładzie muzycznym jest nie do pobicia PiS, ta ociekająca lukrem i patriotycznym idiotyzmem, zajawka wywołuje obrzydzenie, a podobno ma przyciągać młodzież, chyba, że szczególnego rodzaju, bardzo szczególnego, przy tym to te Samoobrony, to były arcydzieła na miarę Nino Roty z "Ojca chrzestnego"...
      • tw_wielgus Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 19:27
        Może dlatego tak to odbierasz, gdyż nie jest to muza adresowana do Ciebie?
        • czan-dra Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 19:38
          Chcesz przez to powiedzieć, że ja i Matuzalem już się nie liczymy?
          Mógłbyś się zdziwić, gdybym z lekka przeprasował twarz, to ho ho....
      • ewalongoria Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 21:58
        A nie zastanawiałaś się nigdy nad tym, że to Ty możesz być postrzegany przez innych jako przypadek "bardzo szczególnego rodzaju" ?

czan-dra napisał:

> Mogę, opierając się na reklamach radiowych, stwierdzić, że w podkładzie muzyczn
        > ym jest nie do pobicia PiS, ta ociekająca lukrem i patriotycznym idiotyzmem, za
        > jawka wywołuje obrzydzenie, a podobno ma przyciągać młodzież, chyba, że szczegó
        > lnego rodzaju, bardzo szczególnego, przy tym to te Samoobrony, to były arcydzie
        > ła na miarę Nino Roty z "Ojca chrzestnego"...
    • mike.recz Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 18:58
      Nie pokłócimy się w tym wątku.
      • tw_wielgus Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 19:16
        A szkoda.
    • polskawbudowie Pełna zgoda plus do sld: 29.09.11, 19:11
      Warto dodać jednak,że to co w tej kampanii robi sld, a głównie Grześ jest nagorszą kampanią w historii tej ekipy. Zapłakane dzieci przewodniczącego, rozdawanie kabanosów i inne kwiatki, z ktorych kazdy skutecznie zniechęcał kolejne tysiące wyborców.
      • tw_wielgus Re: Pełna zgoda plus do sld: 29.09.11, 19:23
        Sld wyraźnie brakuje pomysłu, wizji kim chcą być, jaki chcą reprezentować elektorat. A przy tym te środki przekazu jakimi posługuje się lider SLD.... Niestety (lub stety) Grzegorz Napieralski jest bardzo nie medialny. Jeżeli można go przyrównać do którejś z gwiazd Hollywood to najbliżej mu chyba do Bena Afflecka. Młody, przystojny, nieprzekonywujący czyli po postu drewniany.
        Zwróć uwagę na to, że mieli ułatwione zadanie mogli pojść drogą (którą początkowo nawet próbowali iść ) prezentując się jako poważne merytoryczne ugrupowanie pośród dwóch okładających się maczugami partii postsolidanościowych.

• polskawbudowie Re: Pełna zgoda plus do sld: 29.09.11, 19:29
          Tak, ale im się zamarzyła kampania w stylu Obamy, z wyjściem do ludzi, różnymi efekciarskimi akcjami wśród ludu itp. Tylko,że to co moze zrobić niezwykle medialny Obama jest całkowicie poza zasięgiem plastykowego Grzegorza...
          • tw_wielgus Re: Pełna zgoda plus do sld: 29.09.11, 19:44
            Si, tak, dokładnie. Może i scenariusz nie był całkiem do bani ale powierzenie głównej roli Napieralskiemu było niewybaczalnym błędem. Kolejnym nieporozumieniem był choreograf i osoba odpowiedzialna za zatrudnienie aktorów drugoplanowych. Obaj tak spieprzyli, plan na którym Grzegorz miał nas przekonać do swoich rewolucyjnych pomysłów na państwo, że sumarycznie wyszła masakra.
    • woda_woda A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 19:18
      Przywódcy głównych partii dyskutują z sobą o ważnych dla kraju sprawach i o tym, jak je rozwiązywać ?
      • tw_wielgus Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 19:25
        Ależ jest, jest to kampania oparta na emocjach. Może nie taka jakiej byś oczekiwała, ale atorzy na scenie grają tak aby zadowolić tych widzów, którzy przyszli na spektakl aby zobaczyć swoich ulubieńców.
        • woda_woda Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 19:31
          tw_wielgus napisał:

> Ależ jest, jest to kampania oparta na emocjach.

Nie, to nie jest kampania wyborcza, tylko reklama produktów. Który proszek do prania jest lepszy.
          • tw_wielgus Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 19:51
            I tak i nie. Zwróć uwagę na to jak zmieniło się otoczenie jaką ilością informacji jest społeczeństwo obecnie bombardowane. W jaki sposób przebić się do świadomości, jak zaistnieć. Ty propponujesz nudną debatę podpartą setkami cyfr, słupków, wykresów, którycvh 90% społeczeństwa nie rozumie i jeżeli napotka na taką debatę w TV natychmiast zmieni kanał na inny...
            Poza tym czym się różni sprzedawanie jakiejś wizji od sprzedaży jakiegoś produktu? Dajmy na to proszku, który przywołałaś w swoim poście. Reklamując proszek sprzedaje się pewną korzyść np. jeszcze bielszą biel, a nie wątpliwą przyjemność prania.
            • woda_woda Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 19:56
              tw_wielgus napisał:

> Poza tym czym się różni sprzedawanie jakiejś wizji od sprzedaży jakiegoś produk
              > tu?

Wszystkim się różni.

Jeśli chcę sprzedać moją wizję - wiem, co to ma być, jak i z kim chcę to zrealizować.

Reklama proszku polega na tym, aby tak skołować widzów, żeby nie kupili proszku konkurencji.
              • tw_wielgus Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 20:03
                No to sobie odpowiedziałaś.
                Z jednej strony prezentuję co z kim i jak chcę zrobić ( czyli dostosowuję swój produkt do określonej target group)
                Z drugiej tak kołuję widzów żeby nie kupili konkurencyjnej propozycji.

W kampanii PiS mamy oba te elementy bardzo wyraźnie zarysowane.
                • woda_woda Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 29.09.11, 20:15
                  Co prawda mało się interesuję tym, co ty nazywasz kampanią wyborczą, ale obiło mi się o uszy, że prezes PiS nie mówi ani z kim, ani jak chce realizować to coś, co nazywa swoją wizją. Mylę się ?

No i czy chce dyskutować z przeciwnikami o tym ?
                  • tw_wielgus Re: A jest w ogóle jakaś kampania wyborcza ? 30.09.11, 09:47
                    Ależ nie nie mylisz się. Prezes pomimo deklaracji o mówiących o jego wielkiej odwadze
                    drży ze strachu na samą co by się stało gdyby Tusk znowu dokopał mu w bezpośredniej debacie.
    • aniechto.only Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 19:37
      tw_wielgus napisał:

> Które waszym zadaniem ugrupowanie najlepiej sprzedawało "kiełbasę wyborczą"?
      > Wedle mojej opinii PiS ( spójny przekaz; jasno określone pryncypia; prosty, emo
      > cjonalny język)

Nie wiem co to profesjanalna kampania wyborcza, ale niewątpliwie kiełbasę wyborczą PiS potrafi wciskać jak nikt. A czarny pijar mają opanowany po tylu latach praktyki do perfekcji, vide plotka o ujawnieniu rozmowy braci. Jaki doskonały pretekst do mieszania PO z błotem za coś , co im pewnie nawet do głowy nie przyszło.
      • jon_ze_wsi chacha..."nawet do głowy im nie przyszło".... 29.09.11, 19:46
        Od 9:45 dnia 10 kwietnia 2010 roku Platforma rozpowszechnia plotkę o ostatniej rozmowie i "ląduj dziadu"!!!
        • aniechto.only Re: chacha..."nawet do głowy im nie przyszło".... 29.09.11, 19:54
          Serio? A konkretnie kto?
          • jon_ze_wsi Pierwszy był Lech Wałęsa, dla TVP info, gdzies ok. 29.09.11, 19:58
            10 godziny w połączeniu telefonicznym: "Kaczyńscy kazali to pilot lądował", a później to setki, tysiące wypowiedzi w tym stylu, internet sprawdź sobie, mi się nie chce.
            • aniechto.only Re: Pierwszy był Lech Wałęsa, dla TVP info, gdzie 29.09.11, 20:01
              Ale z Platformy kto konkretnie...
              • jon_ze_wsi Całą dezinformację PO oparła na 29.09.11, 20:18
                fałszywce, że Kaczyńscy zmusili pilotów.
                • aniechto.only Re: Całą dezinformację PO oparła na 29.09.11, 20:24
                  Jaką dezinformacę?
                  • jon_ze_wsi którą przedstawiasz swoją osobą 29.09.11, 20:30
                    • aniechto.only Podsumowując, konkretnie masz zero do powiedzena 29.09.11, 20:49

• jon_ze_wsi Słuchaj, Wałęsa to z którego obozu jest? 29.09.11, 21:32
                        sowa.quicksnake.pl/Lech-Walesa/Lech-WALESA-Ujawnic-rozmowe-braci-Kaczynskich-przez-telefon-satelitarny
                        Takich harcowników PO wypuściła wielu. Na forum GW są tysiące wpisów domagających się kompromitującej Kaczyńskich ostatniej rozmowy, tysiące!
                        • aniechto.only Re: Słuchaj, Wałęsa to z którego obozu jest? 29.09.11, 21:46
                          Od kiedy Wałęsa jest członkiem PO?
      • tw_wielgus Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 19:55
        Zgadza się ale przeież PO też ma swoich sztabowców i te same środki do dyspozycji.
        Nie udało im się błysnąć jakimś oryginalnym pomysłem. Obecna kampania wyborcza PO jest niewiele lepsza niż kampania Komorowskiego, która w ocenie wielu specjalistów była tragiczna.
        • aniechto.only Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 20:09
          tw_wielgus napisał:

> Obecna kampania wyborcza
          > PO jest niewiele lepsza niż kampania Komorowskiego, która w ocenie wielu specj
          > alistów była tragiczna.

Zgadzam się, niemniej wolę , zeby nie stosowali brudnych szcztuczek na wzór PiS.
          • tw_wielgus Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 30.09.11, 09:54
            Stosując sportowe porównanie tak się gra jak przeciwnik pozwala a jako partia rzadząca PO jest w gorszej sytuacji niż będące w opozycji PIS. To pPiS narzuca ton kampani i trzeba tak dostosować swoją taktykę by skutecznie bronić się przed fruiackimi atakami nie tylko ze strony prezesa (chociaż ostatnio ten znowu udaje miłego starszego pana) ale również szerokiego frontu medialnego (GP, RM itd..)
    • cookies9 Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 20:09
      >Wedle mojej opinii PiS ( spójny przekaz; jasno określone pryncypia; prosty, emocjonalny język<

Wiadomo,że do moherów i kiboli trzeba mówić prosto i zwiążle,a i leitmotiv musi być czytelny
      np 'Tusk nic nie mogę'...i sukces gotowy:-) notowania na poziomie 30% i wielkie hallo:-)
    • ex.mila Niech już PiS wygra te wybory 29.09.11, 20:20
      niech się ziści przepowiednia pielęgniarza

forum.gazeta.pl/forum/w,28,129250265,129250265,W_przypadku_wygranej_PiSu_bedzie_Nocna_Zmiana_2.html
      byleby tylko ta kampania się już skończyła. Jestem tym tak zmęczona, ze nawet na meczy Polska_Serbia nie mogę się skupić.
      • damakier1 Re: Niech już PiS wygra te wybory 29.09.11, 20:28
        No, jeśli już nawet mecza nie jest w stanie Cię zainteresować, to rzeczywiście kiepsko :)
        Wiesz, ze nie czepiam sie literówek, ale ta wyszła bardzo zabawnie.
        pozdrówka.
        • ex.mila Re: Niech już PiS wygra te wybory 29.09.11, 20:37
          damakier1 napisała:

> No, jeśli już nawet mecza nie jest w stanie Cię zainteresować, to rzeczy
          > wiście kiepsko :)
          > Wiesz, ze nie czepiam sie literówek, ale ta wyszła bardzo zabawnie.
          > pozdrówka.

Wnerwiona jestem strasznie, a szczególnie na tych, którzy nie chcą iść do wyborów (wiem, sama miałam wątpliwości czy iść ale już mi przeszedł okres czasowej durnoty) bo się na Platformę obrazili. Na tych, któryz będa głosowali na PiS to się nawet wkurzać nie potrafię bo to musi być jakieś głębsze upośledzenie więc ustawa zabrania się nad nimi znęcać, ale jak komuś zależy żeby ten psychopata Kaczyński nie wrócił do władzy a mimo to do wyborów się nie wybiera niech się lepiej ode mnie trzyma z daleka.

pozdrawiam również
        • ex.mila Kilka cytatów z Tomasza Jastruna 29.09.11, 20:58
          mojego i Ziemkiewicza (jest u niego na drugim miejscu po Michniku) ulubieńca

Można by przymykać oczy na media ojca dyrektora, gdyby nie okruszki. Ich ostre kanty nie pozwalają zamknąć powiek. Jeśli te okruszki się powiększy, widać, że zbudowano z nich sowiecki gułag i komory gazowe(...)
          Źródło: Newsweek Polska, 30 lipca 2007

Obok wielu wad trzeciej Rzeczypospolitej wadą największą jest to, że jej stan mógł nasunąć komuś myśl o konieczności zbudowania czwartej. I że znaleźli się ludzie, którzy tę ideę ubrali w słowa, a jedna czwarta społeczeństwa dała się nabrać na ten pomysł, może w idei szlachetny, ale poroniony w wykonaniu, co słychać i widać każdego dnia.
          Źródło: Newsweek Polska, nr 22/07

Umysłowe pokraki, takie jak Jerzy Robert Nowak, czołowy ideolog medialnego imperium Rydzyka istnieją wszędzie, gdyż mutacje genów i surowe wychowanie prowadzą do wynaturzeń, ale do prawdy nie ma krajów cywilizowanych, gdzie tacy ludzie mogą swoje wydaliny powielać w pismach o dużym nakładzie. Wolność słowa tak, ale nie wydalania gdzie popadnie.
          Źródło: Newsweek Polska, 30 lipca 2007

Wracam na przegrany mecz Polek z Serbkami. Mam jakąś taką gorzką satysfakcję, ze nie tylko ja dzisiaj będę wkurzona.
    • lump-1 Co jest celem kampanii ? 29.09.11, 21:05
      Utrzymanie dotychczasowych i pozyskanie nowych wyborców.

"Utrzymanie" realizują PO, PIS i PSL.
      Pozyskuje tylko RP i to pomimo a może dlatego, że tak właściwie to nie ma kampanii przynajmniej w mediach.
      SLD skutecznie traci.
      PJN - nosi muszki.

Obecna kampania póki co jest bezjajowa i dlatego nie ma sensu oceniać czegoś co w niej nie występuje czyli profesjonalizmu.
      ktos bierze dużą kasę za nic.

• ewalongoria [...] 29.09.11, 21:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ave.duce Re: Co jest celem kampanii ? 29.09.11, 22:22
        Dużą kasę to od lat za nic biorą "spece" od kampanii PO.
        SLD to amatorska partanina.
        • ex.mila Wodo - wycięli naszą rozmowę... 29.09.11, 22:23
          woda_woda napisała:

> ex.mila napisała:
          >
          >
          > > Też jesteś wkurzona?!
          >
          > Nie jestem wkurzona :)
          > Eliminacja kibolstwa to po prostu higiena.

Nie wyeliminujesz kibolstwa koszem. Więcej - nie wyeliminujesz stalkerstwa-kibolstwa, nie wyeliminujesz niczego, chociażby ci obiecywali, że wyeliminują do poniedziałku ósmej rano. Tu, na tym forum takie same prawa ma ktoś kto zawsze pisze grfzecznie (jak ty), ktoś kogo nerwy poniosą, a zazwyczaj jest grzeczny, ktoś kto zazwyczaj milczy, ale raz od święta jak ma gorszy dzień i poniosą go sondaże wskazujące na premiera Kaczyńskiego użyje zwrotu - ku... mać, takie same prawa mają naganiacze partyjni, który robią to za punkty i pieniądze (patrz- niezwykłe wzmożenie uczestnictwa fanów Palikota, który za 30 hurra-optymistycznych wpisów obiecuje punkty, które później przekładają się na miejsce na liscie wyborczej). Gdyby wylądował tu jakiś Marsjanin pomyślałby, że Palikot ma szansę na wygraną w tych wyborach.
          • woda_woda Moja droga ex.milu. 29.09.11, 22:32
            Jeśli ktoś obraża DamęKier, prawdopodobnie najbardziej nieskazitelną osobę na wszystkich forach GW, to jest zwykłym kibolem - i nalezy go po prostu usunąć z towarzystwa :)
            • ex.mila Re: Moja droga ex.milu. 29.09.11, 22:37
              woda_woda napisała:

> Jeśli ktoś obraża DamęKier, prawdopodobnie najbardziej nieskazitelną osobę na w
              > szystkich forach GW, to jest zwykłym kibolem - i nalezy go po prostu usunąć z t
              > owarzystwa :)

Czyli stanęłaś w obronie Damykier?!:-) Wcale się nie dziwię, już wszystko rozumiem:-) Myślę dokładnie tak samo jak ty. Ale do tych transparentnych jakościowo zaliczyłabym również ciebie i serce mnie boli jak widzę, ze usuwają i twoje posty podstępnie:-)
    • platfusy.do.paki Re: Najbardziej profesjonalna kampania wyborcza. 29.09.11, 22:23
      PiS i PSL

PO nie udało się wciągnął Kaczora w wojenkę i najwyraźniej zabrakło koncepcji co dalej robić.

Najgorszy SLD - rozpacz i tragedia.
    • obraza.uczuc.religijnych Oj remez, honeyr, hummer czy też contadore/rysiek 30.09.11, 08:27
      nie będą zadowoleni z tego wątku albowiem jest on wpisany w strategię atakowania SLD. Gdzie niby w tym wątku konstruktywna krytyka SLD, no gdzie???
      • ex.mila Re: Oj remez, honeyr, hummer czy też contadore/ry 30.09.11, 12:16
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> nie będą zadowoleni z tego wątku albowiem jest on wpisany w strategię atakowani
        > a SLD. Gdzie niby w tym wątku konstruktywna krytyka SLD, no gdzie???

Jak każdy wątek nie wychwalający SLD.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Oj remez, honeyr, hummer czy też contadore/ry 30.09.11, 12:18
          Krytykować to prawda trzeba umieć a najlepiej zrobić tak żeby tej krytyki w ogóle nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka