Dodaj do ulubionych

Ty, a program popieranej partii - kompas wyborczy

30.09.11, 17:55
wybory.wp.pl/kompas.html#answersList
pod linkiem powyżej, możesz sprawdzić na ile Twe poglądy są zgodne z programem partii, którą popierasz.
u mnie odpowiedzi zgodnych jest prawie tyle, co niezgodnych, niemniej, by zagłosowac tak, aby jak najbardziej być w zgodzie z własnymi poglądami, powinnam wybrać, wg kolejności :

Platforma Obywatelska
Ruch Poparcia Palikota
Sojusz Lewicy Demokratycznej
Polskie Stronnictwo Ludowe
Polska Jest Najważniejsza
Prawo i Sprawiedliwość

zatem moje głosy dostaną Donald Tusk i Aleksander Pociej.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 17:57
      ale tylko w przypadku dwóch partii : PO i RP mam ilość odpowiedzi zgodnych z programem partii większą, niż ilość odpowiedzi niezgodnych.
    • mariner4 To by było dobre, gdyby partie nie 30.09.11, 18:02
      kłamały.
      M.
      • olga_w_ogrodzie Re: To by było dobre, gdyby partie nie 30.09.11, 18:08
        mowa o oficjalnych programach.
        zgodność z nimi można sprawdzić.
        realizacja to już para kaloszy inna.
    • woda_woda A po co to ? 30.09.11, 18:06
      > pod linkiem powyżej, możesz sprawdzić na ile Twe poglądy są zgodne z programem
      > partii, którą popierasz.

Żeby wiedzieć kto jest kim w polskiej polityce nie potrzeba wypełniać żadnych testów.
    • kzet69 Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:06
      olga_w_ogrodzie napisała:

> wybory.wp.pl/kompas.html#answersList

U mnie: 1. Ruch Palikota 23 zgodne odpowiedzi
      2. PO 18 zgodnych odpowiedzi
      3. SLD 18 zgodnych
      4. PSL 14
      5 PJN 12
      6. PiS 5

pzdr
    • humbak Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:13
      Najbardziej PJN, najmniej PiS... ale gupie te pytaniaaaa:)
      • humbak Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:14
        Acha, PJN ex aequo z RPP.
    • czan-dra Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:21
      U mnie to samo co u Ciebie, więc nie mam wyjścia pójdę głosować na PO.
      Zgodność z programem PO mam w siedemnastu odpowiedziach...
      • rickky Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:24
        czan-dra napisał:

> U mnie to samo co u Ciebie, więc nie mam wyjścia pójdę głosować na PO.
        > Zgodność z programem PO mam w siedemnastu odpowiedziach...

To tak jak u mnie, też 17 odpowiedzi zgodnych z programem PO, ale 18 z RPPalikota!
        Mimo wszystko, mój głos ma PO.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:29
          no bo w głosowaniu nie tylko o program idzie.
          o to też, kto go ma próbować realizować.
          cechy osobowościowe kandydatów też ważne bardzo dla większości wyborców.
          • rickky Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:46
            olga_w_ogrodzie napisała:

> no bo w głosowaniu nie tylko o program idzie.
            > o to też, kto go ma próbować realizować.
            > cechy osobowościowe kandydatów też ważne bardzo dla większości wyborców.

Oczywiście.
            Poza tym, czteroletnie kadencje rządu nie będą nigdy w stanie w pełni zrealizować podjętych zobowiązań. Dlatego przekleństwem naszej sytuacji po roku 1989 są tak częste, co czteroletnie zmiany partii rządzącej. Pora w końcu, aby ten zły trend powstrzymać i pozwolić ludziom odpowiedzialnym za kraj popracować dłużej. Zwłaszcza w okresie nadciągających wyzwań związanych ze spodziewaną następna falą kryzysu.
            • pompompom Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 10:32
              Poza tym, czteroletnie kadencje rządu nie będą nigdy w stanie w pełni zrealizow
              > ać podjętych zobowiązań. Dlatego przekleństwem naszej sytuacji po roku 1989 są
              > tak częste, co czteroletnie zmiany partii rządzącej. Pora w końcu, aby ten zły
              > trend powstrzymać i pozwolić ludziom odpowiedzialnym za kraj popracować dłużej.
              > Zwłaszcza w okresie nadciągających wyzwań związanych ze spodziewaną następna f
              > alą kryzysu.

Racja, wyobraziłam sobie jak wkracza pis i wszystko od początku jest sprawdzane, szukanie dziury w całym, a czas ucieka. Po 4 latach obudzilibyśmy się bez niczego i w dodoatku bez kasy, bo odszkodowania, ubezpieczenia itd. Pomijam już mój stosunek do Kaczyńskiego i jego sekty (nie znoszę ich), ale zmiana ekipy w połowie drogi to byłby największy błąd w naszej sytuacji.
      • honeyr Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:13
        I to sie nazywa manipulacja...Bo co za problem ułożyć taki "kompas" w którym wszystkim wyjdzie poparcie dla dowolnej założonej z góry partii - wystarczy dobrać odpowiednie punktu z programów i pomanipulować tymi wszystkimi "raczej" i "nie wiem", i gotowe.
        Więc bez przesady z wiarą w takie gadżety - podobnie jak z wyliczeniami kosztów obietnic wyborczych, jakimi nasze biedne media nas częstuja - co wyliczenie, to rózni się o drobne kilkadziesiąt miliardów od poprzedniego. I tylko lemingi lecą na wyliczenia,. sondaże i kompasy.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:20
          honeyr napisał:

I tylko lemingi l
          > ecą na wyliczenia,. sondaże i kompasy.

oczywiście.
          wszyscy zwolennicy PO wierzą w wyliczenia i sondaże.
          wszyscy księża to pedofile.
          każdy pijak to złodziej.
          a wszyscy fani napieralszczykowskiego SLD to ludzie mądrzy i kompetentni,
          natomiast wyszyscy kibole, to porządni ludzie prześladowani przez POwców.

nie ma to jak uogólnienia.
          • honeyr Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:27
            No cóż, coś musi być na rzeczy, skoro "lemingów" uznałaś za synonim wyznawców PO i tak się strasznie wzburzyłaś. "Uderz w stół..." ;P

Niemniej w moim poście chodziło o lemingów w znaczeniu szerokim, czyli łatwe w sterowaniu
            jednostki, dla których demokracja = sondaże i którzy bedą głosowac jakoś, ponieważ tak im wyszło z kompasu/sondażu/wyliczenia; dla których to coś więcej niż zabawa.
            Myślę, ze to zbiór niestety szerszy niż sami wyznawcy PO.
            • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:32
              honeyr napisał:

> No cóż, coś musi być na rzeczy, skoro "lemingów" uznałaś za synonim wyznawców P
              > O i

ja tak nie uznałam.
              wiele osób tutaj tak właśnie pogardliwie nazywa ludzi z PO i wyborców tej partii.
              nie zauważyłeś tego, udajesz, że nie wiesz i ja też mam udawać ?

> tak się strasznie wzburzyłaś. "Uderz w stół..." ;P

że co niby ?
              a na jakiej podstawie wyrokujesz o tym rzekomym "strasznym wzburzeniu" ?
              bo ja żadnych swoich słów, które byłyby do tego podstawą, nie widzę.
              wyraziłam swoją opinię o uogólnianu.
              to wszystko.

• honeyr Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:46
                Jak zwykle chcesz rozważać jakieś czwartorzędne pseudoproblemy, zamiast merytorycznego tematu, czyli na ile to zabawa, a na ile możliwa manipulacja..
                Absolutnie nie uważam, że nazywanie wyznawców PO lemingami jest niesłuszne - co do zasady jest trafione w 10kę, i tylko każdy gdzie indziej tę 10kę widzi.
                W moim poście jednak używam tego cennego określenia w znaczeniu szerszym, więc Twa wyliczanka, co-Ci-się-wydaje-że-ktoś-o-czymś-uważa, była niestety nie na temat. Miłego dnia :)
                • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 13:58
                  jak zwykle to Ty zająłeś się najpierw pseudoproblemami - tu : diagnozowaniem stanu mojego ducha.
                  i, jak często też, uogólniasz.
                  wśród wszystkich, niezależnie od preferencji politycznych i wszelkich inych, bywają lemingi i nie-lemingi.

a do rozglądania się wszędzie szukając manipulacji, gdzie się da, predysponuje wysoki poziom skłonności paranoicznych.
                  smacznego.
    • wanda43 Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 18:54
      Ruch Poparcia Palikota 19
      PO 17
      SLD 15
      Reszta sie nie liczy.
    • ploniekocica łomamuniu 30.09.11, 20:35
      Mam trzy odpowiedzi zgodne z PiSem. Idę się zabić!
      • sawa.com Re: łomamuniu 30.09.11, 22:46
        ploniekocica napisała:

> Mam trzy odpowiedzi zgodne z PiSem. Idę się zabić!

Po co od razu sie zabijać.;) Zbadaj które to odpowiedzi i zmień je na poprawne.
        • sawa.com Re: łomamuniu 30.09.11, 22:50
          sawa.com napisała:

> ploniekocica napisała:
          >
          > > Mam trzy odpowiedzi zgodne z PiSem. Idę się zabić!
          >
          > Po co od razu sie zabijać.;) Zbadaj które to odpowiedzi i zmień je na poprawne

Aha i jeszcze jedno. Twoja postawa tzn rozpacz z powodu 3 odpowiedzi zgodnych z postulatami Partii którą nienawidzisz... jest to klasyczny fanatyzm
      • wariant_b Re: łomamuniu 01.10.11, 00:20
        ploniekocica napisała:

Ja mam jedną.
        • ave.duce Re: łomamuniu 01.10.11, 07:50
          A ja żadnej! Mogę spać spokojnie ;)
          • sawa.com Re: łomamuniu 01.10.11, 08:03
            ave.duce napisała:

> A ja żadnej! Mogę spać spokojnie ;)

Jak to spokojnie? Coś trzeba wybrać.

A w ogóle brałaś udział w tej sondzie?
            • ave.duce Re: łomamuniu 01.10.11, 10:15
              Tak, brałam.
              Mogę spać spokojnie, bowiem > w przeciwieństwie do Płonącej Kocicy PA zgodnych z Pi$ odpowiedzi miałam zer0, zi0br0, nul ;)
      • man_sapiens Re: łomamuniu 01.10.11, 11:41
        ploniekocica napisała:

To raczej PiS pójdzie się zabić :)
        No tak, zaraz jakiś pisiak gromkim głosem zacznie wołać o przemyśle nienawiści w mojej osobie, nawołującym do mordowania polityków PiSu.
    • hummer Mi zawsze wypada SLD 30.09.11, 22:19
      A z kompasem nie warto się spierać, bo można ugrzęznąć na jakiejś mieliźnie.
    • sawa.com Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 22:32
      PiS - 15
      PJN - 15
      SLD - 12
      PSL - 11
      PO - 10
      RP - 10

Tak wyglada mój wynik.
      • yoleczka Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 22:36
        u mnie wyszedł Palikot na pierwszym miejscu, dziwne , jestem jego przeciwniczką , ale to kwestia tego , że ten zarozumialec drażni mnie swoją postawą, ale często jak widać zgadzam się z nim w poglądach, ale na pewno głosu mojego nie dostanie !
        • sawa.com Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 22:42
          yoleczka napisała:

> u mnie wyszedł Palikot na pierwszym miejscu, dziwne , jestem jego przeciwniczką
          > , ale to kwestia tego , że ten zarozumialec drażni mnie swoją postawą, ale czę
          > sto jak widać zgadzam się z nim w poglądach, ale na pewno głosu mojego nie dost
          > anie !

Do mnie też trafiają pewne jego postulaty. liczy się jednak całokształt a on nie jest na korzyść Palikota. W wiekszości swoich happeningów wchodził w chamstwo jak nóż w masło.
          Powazny polityk nie robi takich numerów.
          • kzet69 Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 30.09.11, 23:15
            Poważny polityk łazi z pochodniami po centrum miasta albo handluje kabanosami...
    • tojajurek Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 00:11
      A co to takiego Pociej? I czemuż?
    • jola.iza1 Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 01:08
      Takiego tendencyjnego sondażu, jak żyję nie czytałam, serio.
      • ave.duce Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 07:52
        To nie SĄDaż, to zabawa ;)
    • piq mnie wyszło PJN, a potem PiS,... 01.10.11, 01:40
      ...ale na byłą ekipę piarowską towarzysza Jarka głosować nie będę, a już na bolszewicką agenturę, czyli partię towarzysza prezessimusa, takie wielkie "nie", że to pewne bardziej niż cokolwiek innego na świecie. Najpewniej nałgali w odpowiedziach, bo na pewno lemingi jarkowe nie chcą prywatyzacji służby sdrowia (widziałęm ich bojówki w składzie dwie starsze kobity zbierające podpisy przeciw na placu koło mnie), a ja jestem entuzjastycznie za. A to jest fundamentalna sprawa.

Oddam głos na Kongres Nowej Prawicy w nadziei, że przekroczy 3%. Reszta niech się idzie walić.
    • indris Bandytom nie ma sensu wierzyć 01.10.11, 01:47
      Dlatego na program SLD nie warto w ogóle zwracać uwagi. SLD to Leszek Miller.
    • pompompom Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 09:43
      U mnie wyszła Platforma i to się zgadza :))) i tak miałam na nich głosować.
      • ave.duce Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 10:17
        U mnie też (18 na tak), choć w dalszym ciągu się waham, czy wybierać Sejm.
        • inna57 Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 10:19
          Ave proszę nie bądź taki góral, poprawin nie będzie ;)

Mój wynik analogiczny ;) (zaczyna mnie to lekko dziwić).
          • ave.duce Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 10:53
            Ja zagłosuję (chętniej tym bardziej, że na Tuska i to w komisji wyborczej Prezesa walczącegozkotarą Kaczyńskiego), a po wyborach PO nic nie zrobi ze "sprawą Blidy", tak?
            • olga_w_ogrodzie Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 11:07
              ave.duce napisała:

> Ja zagłosuję (chętniej tym bardziej, że na Tuska i to w komisji wyborczej Preze
              > sa walczącegozkotarą Kaczyńskiego), a po wyborach PO nic nie zrobi ze "sprawą B
              > lidy", tak?

nikt nie zrobi wszystkiego, czego oczekujesz Ty i każdy inny.

jeśli nie jesteś przekonana, by głosować, to nie głosuj.

ale, konsewentnie potem - cicho sza, jeśli prezes pan i PiS będzie rządził.
              • ave.duce Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 11:13
                Wszystko i tak ściema, bowiem:

... Ave duce ptaszku pisowski tak sobie plujesz?
                Jaki nowy nick sobie zrobisz po następnych wygranych wyborach przez PIS? ...
                > Ruski99

:)))
    • superspec PJN a na drugim miejscu PO. 01.10.11, 10:40
      Ale zagłosuję na PO.
    • honeyr Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 10:44
      A mi wyszło:
      Ruch Poparcia Palikota 17 11 0
      Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 11 0
      Platforma Obywatelska 15 13 0
      Polskie Stronnictwo Ludowe 13 15 0
      Prawo i Sprawiedliwość 11 17 0
      Polska Jest Najważniejsza 10 18 0

• man_sapiens Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 11:59
      U mnie wyszło
      1. RPP 2. PO i SLD 4. PSL 5. PiS.
      Tyle, że w kompasie nie ma pytań o zaufanie do uczciwości, rozsądku i umiejętności sprawnego rządzenia każdej partii a dokładniej jej kandydatów. To by bardzo pogrążyło SLD (w kategorii uczciwość) no i PiS (we wszystkich trzech dyscyplinach) - tyle, że PiSu i tak nie da się bardziej pogrążyć. Także PSL straciłoby trochę na ocenie uczciwości i sprawności rządzenia. Odjęłoby to także co nieco Palikotowi (w kategorii umiejętność rządzenia), czyli byłoby zgodne z moim subiektywnym wrażeniem, że serce woła za Palikotem a rozum za PO. Bo program Palikota to wiele z moich poglądów i bardzo mało takich, w których myślę inaczej. Ale jest to po prostu słaba kadrowo partia. Z kolei PO to chwilowo najlepsze rozwiązanie dla Polski, bo gwarantują rozsądek, uczciwość i w całkiem sprawne rządzenie. Ale PO bardzo odeszła od rozsądnego liberalizmu w stronę Gowina i nie wiadomo dlaczego nie ma odwagi poskramiania bezczelnego kleru.
      Mam jeszcze tydzień do namysłu. Szkoda, że nie można głosować od razu na koalicję, czyli po pół głosu na dwie partie.
    • ex.mila a jak odpowiedzieliście na szóste pytanie? 01.10.11, 12:49

6. Czy powinniśmy dążyć do przyłączenia do strefy euro?

Nie

Raczej Nie

Nie mam zdania

Raczej Tak

Tak
      • ex.mila i na piętnaste? 01.10.11, 12:52
        15. Czy uważasz, że Polska powinna głosować za wstąpieniem Turcji do Unii Europejskiej?

Nie

Raczej Nie

Nie mam zdania

Raczej Tak

Tak
        • purchawkapuknieta Re: i na piętnaste? 01.10.11, 15:33
          znowu ja.
          NIE.
      • purchawkapuknieta Re: a jak odpowiedzieliście na szóste pytanie? 01.10.11, 15:33
        Ja mogę odpowiedzieć, bo to fajna zabawa.
        Odp. NIE
    • ex.mila 25 jest głupie 01.10.11, 12:58
      bo zależy dla jakich przestępców. Dla facetów znęcających się nad żonami i dziecmi jestem za zaostrzeniem kary do tego stopnia, żeby to ion musiałby się wynosić z mieszkania a nie cała rodzina nad która się znęca. Ale z drugiej strony jestem za złagodzeniem kar dla pijanych rowerzystów i nietykalność dla palaczy trawki.

Czyli jak mam odpowiedzieć na to pytanie?

25. Czy jesteś za zaostrzeniem kar dla przestępców?

Głupi ten sondaż...
    • ex.mila Wyszło mi, że powinnam głosowac na Palikota 01.10.11, 13:00
      ale mam 7 punktów zgodności z PiSem. Tak więc nie przejmuj się Scoutku, jak ktoś powinien się wieszać to tylko ja.
    • qqazz Tylko czemu w rankingu uwzględnia sie tylko 01.10.11, 13:29
      6 partii?

pozdrawiam
    • czarnaab Re: ja i kompas wyborczy. 01.10.11, 15:10
      a mnie wyszło po równo dla PO i RP
      ale mam wyrobione zdanie o Januszku, które można podsumować tym cytatem:

"Do trzech razy sztuka – nie udało się jako ultrakonserwatyście z OZON-em, chadekowi z PO – mamy podejście trzecie – lewicowo – populistyczne."
    • purchawkapuknieta Re: Ty, a program popieranej partii - kompas wybo 01.10.11, 15:43
      fajna zabawa. ale bez zaskoczenia wyszło mi, ze jestem jarkaczową "siostra muzułmanką" (że pozwolę sobie na taka parafrazę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka