Dodaj do ulubionych

Chanukija w sejmie a zapisy konstytucji?

23.10.11, 17:50
Od dnia wyborów, czyli od dwóch tygodni, najważniejszym tematem w mediach jest obecność symboli religijnych w sejmie.
Chanukija, która wg. jednych ma prawo tam znajdować się bo żydów w Polsce jest ponoć 1%; a według innych nie ma prawa, ponieważ łamie zapis konstytucji mówiącej o rozdziale religii i państwa.
Tego argumentu obrońcy obecności symboli religijnych nie zauważają i nie komentują.

Mam zatem do nich pytanie:
czy żydowska mniejszość stoi ponad prawem tylko dlatego że jest żydowską mniejszością???
Czy demokracja to przyzwolenie na jawne łamanie prawa przez mniejszość?
8.s.dziennik.pl/pliki/1675000/1675258.jpg
Obserwuj wątek
    • hordol palikot to pryncypialny facet więc wkrótce 23.10.11, 17:56
      wypowie sie w sprawie sejmowej chanuki
      • rccc Palikot to Faryzeusz - chanuka mu nie przeszkadza 23.10.11, 18:04
    • gat45 W zasadzie nie powinna. 23.10.11, 18:09
      Wydaje mi się jednak, że Chanukija w sejmie tylko "bywa" z okazji konkretnego święta, jest więc raczej odpowiednikiem wielkanocnego jajeczka. Przypuszczam, że nikt nie miałby obiekcji w sprawie krzyża, gdyby pojawiał się na przykład na tradycyjnym opłatku.

Jeżeli się kylę i wisi na stałe sali obrad, to powinna stamtąd zniknąć.
      • hordol jak laickosc tp laickość 23.10.11, 18:16
        wszelkie zabobony z sejmu precz
        • gat45 Re: jak laickosc tp laickość 23.10.11, 18:23
          Przed Polską jeszcze długa droga do zrozumienia, co to jest laickość. Już sam fakt, że używasz słowa "zabobony" mówiąc o obrzędach religijnych o tym świadczy.
          • wkkr sama mylisz to pojęcie z ateizacją. n/t 23.10.11, 18:27

• gat45 Re: sama mylisz to pojęcie z ateizacją. n/t 23.10.11, 18:34
              Nie. Nie mylę.
              • wkkr owszem mylisz 23.10.11, 18:36
                laickość nie jedno ma imię. Ty wybierasz ateizację w stylu francuskim.
      • wkkr Absurd 23.10.11, 18:26
        Proszę mi powiedzieć jak długo mógłby w sejmie wisieć krzyż tak by "nie godzić" w laickość państwa?
        Przecież to jest śmieszne....
        • gat45 Re: Absurd 23.10.11, 18:33
          Nie powinien wisieć na sali obrad. Natomiast można sobie wyobrazić jego pojawianie się na czas wspólnego opłatka czy jajka wielkanocnego - tak samo jak pojawia się żydowski świecznik .

Ale skoo to rozróżnienie nie jest dla większości Polaków oczywiste, to może rzeczywiście na razie żaden symbol religijny nie powinien mieć wstępu do sejmu ani do innych urzędów. Dopóki ludzie nie zrozumieją, na czym polega wzajemne poszanowanie światopoglądów. A na razie nie rozumieją, oj nie. :(
          • wkkr Na jakiej podstawie! 23.10.11, 18:35
            wyrzucacie krzyż powołując się na konstytucję!
            Teraz próbujecie negocjować bo postawiłem was oko w oko z judaizmem!
            =======
            Ateiści jesteście żałości!
            Brak wam jaj!
            • gat45 Re: Na jakiej podstawie! 23.10.11, 18:44
              Nie gorączkuj się.

Laickość znam dobrze, jako że od 14-ego roku życia mieszkam w kraju, zlaicyzowanym od ponad stu lat. Takie dyskusje, jak ta obecna o krzyżu, miały tu miejsce w ostatnich dziesięcioleciach XIX wieku.

Dyskusja o krzyżu nie ma sensu. Wiary nikt nie atakuje, tylko pozycje siłowe. Wszystkim chodzi o symbol, czyli o pokazanie siły. I tym, co chcą go zostawić, i tym, którzy chcą zdjąć. Pokazać, kto silniejszy.

I na tym kończę, bo rozmowa z krzykaczami mi nie odpowiada.
              • wkkr To nie jest rozmowa o krzyżu tylko o chanukiji 23.10.11, 19:33
                Nie mieszkasz w Polsce to co ciebie mogą obchodzić nasze sprawy.
                Zajmij się soba.
              • ave.duce Re: Na jakiej podstawie! 24.10.11, 14:01
                Z czyjejś sygnaturki > "nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. ..".
                • gat45 Re: Na jakiej podstawie! 24.10.11, 14:30
                  Cóż ja poradzę, że we mnie siedzi na stałe pozytywistka i że wciąż myślę, że wystarczy ludzi oświecić:(
                  • ave.duce Re: Na jakiej podstawie! 24.10.11, 14:39
                    Tylko mi tu nie wylatuj nad poziomy z kagańcem oświaty ;)
            • mietowe_loczki Re: Na jakiej podstawie! 23.10.11, 22:36
              Re: Na jakiej podstawie!

wkkr napisał:

> wyrzucacie krzyż powołując się na konstytucję!

Oj, z myśleniem u ciebie ciężko, ciężko...
    • hummer Jak jest święto, to się pojawia 23.10.11, 18:13
      Ale ciągle w sejmie nie jest.

Nie mam nic przeciw jak marszałek sejmu będzie trzymał w dłoniach krzyż na boże ciało. Ale dzień po już się nie powinien tykać.
      • wkkr hahaha! 23.10.11, 18:30
        Przecież takie stawianie sprawy jest absurdalne!
        Po za tym wskaż podstawę prawną!
        Krzyż chcecie wyrzucać powołując się na konstytucję!
        Więc chanukiję wprowadźcie na podstawie tejże!
        Wasze odczucia w tej kwestii są tyle samo warte co odczucia katolików względem krzyża!
        • hummer Prawo Kononiczne 23.10.11, 18:59
          wkkr napisał:

> Przecież takie stawianie sprawy jest absurdalne!
          > Po za tym wskaż podstawę prawną!

Nie każdemu wolno dotykać hostii. Właściwie to nikomu, o ile to ciało Boga.
          • wkkr Nie odróżniasz krzyza do hostii? n/t 23.10.11, 19:31

• porannakawa01 Re: Chanukija w sejmie a zapisy konstytucji? 23.10.11, 18:16
      A co z zielonym półksiężycem?
      Muzułmanów w Polsce coraz więcej a będzie więcej i więcej bo procesy migracyjne są nieuchronne.
      Jeżeli miała by być równość?
      Może zawczasu zdjąc ten krzyż aby nie dawać pretekstu do zawieszania półksiężyca bo to byłoby nieuchronne?
      Pólksiężyc też nie będzie ranić tych dzisiejszych obrońców symboli wiary katolickiej?
      • wkkr Ależ oczywiscie! 23.10.11, 18:33
        Gdy muzułmanie uzyskają większość w sejmie to zapewniam ciebie nie będą się pieścili za ateistami tak jak teraz robi to chrześcijańska większość.
        konflikty.wp.pl/title,3-lata-ciezkich-robot-za-obraze-islamu-na-Facebooku,wid,13919556,wiadomosc.html?ticaid=1d40a
        • hummer Re: Ależ oczywiscie! 23.10.11, 18:37
          Polecam wizytę w Mosznej.

www.moszna-zamek.pl Bo warują na niego Niemcy więc się spiesz. Jeszcze pojedziesz na NFZ.
          • wkkr Miejsce jest piękne 23.10.11, 19:34
            to że mi linkujesz świadczy o tym że nie bardzo wiesz co tam się znajduje.
            • hummer Re: Miejsce jest piękne 23.10.11, 21:26
              wkkr napisał:

> to że mi linkujesz świadczy o tym że nie bardzo wiesz co tam się znajduje.

Znajduje się tam stadnina koni. Frajda dla dzieciaków.
    • mariner4 Sprawa jest całkiem prosta 23.10.11, 18:22
      Państwo jest wspólnym dobrem wszystkich obywateli. Państwo powinno się zajmować TYLKO tym co nas wszystkich łączy. Tym co nas dzieli powinny zajmować się organizacje pozarządowe.
      Nie powinno się w sejmie wieszać żadnych symboli religijnych i koniec.
      M.
      • wkkr Wybacz ale stosunek do judaizmu 23.10.11, 18:31

dzieli bardziej niż stosunek do krzyza.
        • mariner4 Jeżeli rodzina żydowaka żyje w Polsce od setek lat 23.10.11, 18:36
          to ma takie same prawa jak ty. A jaką masz gwarancję, ze w Twoich żyłach nie płynie część żydowskiej krwi. Do ilu pokoleń wstecz znasz swoich przodków? Niewiedza nie oznacza rdzenności. W tak na marginesie, ok 30% Polaków nosi w sobie semickie geny.
          M.
          • wkkr Ja mówię o tym co bardziej dzieli 23.10.11, 18:40
            polskie społeczeństwo - krzyz czy judaizm.
            Ja stanowiska w sprawie judaizmu nie zajmuję.
            PS
            Jestem "syjonista". A domieszka krwi jest wielce prawdopodobna choć żadnych dowodów materialnych na to nie mam.....
            • mariner4 Nie martw się. Geny semickie pochodzą 23.10.11, 18:48
              głównie z okresu wędrówek ludów, a nie z ostatnich kilkuset lat. Tak samo żyje dużo Polaków z mongolskimi genami. Podobno Wałęsa jest ich nosicielem. Ale nie wykluczone jest późniejsze domieszanie krwi. Zresztą znakomita większość Żydów przybyłych w dawnych wiekach do Polski juz dawno się zasymilowało a ich potomkowie nawet o swoich korzeniach nie wiedzą. Wyróżniają się tylko ci, co nie odeszli od judaizmu. Tuwim był Żydem, a chyba nikt mądry nie zaprzeczy, że był wielkim polskim poetą
              To samo jest z Tatarami Polskimi. Są tacy, co się dawno zasymilowali i nawet mają herby szlacheckie nadane za zasługi w służbie Rzeczypospolitej przez królów, jak np Bogdanowicze, Półturzyccy i inni, a jest też mniejszość, która trwa przy islamie do dzisiaj. Ale to są dobrzy Polacy i nic w nich fundamentalizmu.
              M.
              • wkkr A czy ja sie martwię? 23.10.11, 19:39
                Absolutnie.
                Poszlaki traktujemy jako rodzinny powód do żartów.
    • venus99 Re: Nie sil się wkkr niczym PiSowska Jadźka S. 23.10.11, 19:47
      to jest wyjatkowy egzemplarz,nie widzi nawet totalnej głupoty pytań jakie stawia.szkoda czasu na dyskusje.
    • wilk_z_wolfow Re: Chanukija w sejmie a zapisy konstytucji? 23.10.11, 19:48
      wkkr napisał:

> Od dnia wyborów, czyli od dwóch tygodni, najważniejszym tematem w mediach jest
      > obecność symboli religijnych w sejmie.
      > Chanukija, która wg. jednych ma prawo tam znajdować się bo żydów w Polsce jest
      > ponoć 1%; a według innych nie ma prawa, ponieważ łamie zapis konstytucji mówiąc
      > ej o rozdziale religii i państwa.
      > Tego argumentu obrońcy obecności symboli religijnych nie zauważają i nie koment
      > ują.
      >
      > Mam zatem do nich pytanie:
      > czy żydowska mniejszość stoi ponad prawem tylko dlatego że jest żydowską mniejs
      > zością???
      > Czy demokracja to przyzwolenie na jawne łamanie prawa przez mniejszość?
      > 8.s.dziennik.pl/pliki/1675000/1675258.jpg

Chanukka , swieto zwiazane z ukonczeniem budowy drugiej swiatyni w Jerozolimie w roku
      164 przed nowa era.
      Rozpoczyna sie na przelomie listopada i grudnia .
      Jezeli chcesz wiedziec to Jezus Chrystus tez jest Zydem , jego matka , Maria rowniez .
      Dwunastu apostolow rowniez byli Zydami .
      Po roku a.d 70-tym , po ktorym zaczeto prawdziwych chrzescijan tepic ,
      co ma miejsce do dzisiaj miedzy innymi przez Watykan , czyli religie katolicka , lub tez po
      schizmie w roku 1054 przez prawoslawie .

Masz do wyboru : szariat , prawoslawie , buddyzm , hinduizm , Bilderberg Group , ex-
      Bohemian Group czyli Watykan (czyt.jezuici czyli wszystkie organizacje faszystowskie z C18 ,
      Red Watch , KKK , kontrolowane przez Watykan ), albo dasz sobie spokoj z tym tematem .
      Poprostu osmieszasz sie z tym swoim watkiem .

• venus99 Re: Chanukija w sejmie a zapisy konstytucji? 23.10.11, 20:03
        on nie wie co pisze.nie ma o tym najmniejszego pojecia.
    • don.kichote "wkkr" - dwie sprawy 23.10.11, 20:00
      1. Należą mi się "tantiemy" za wykorzystanie mojego pomysłu :-)
      2. Owa "Chanukija", gdzie się w sejmie znajduje, bo jeszcze jej ani razu nie widziałem, zresztą tak jak i kaplicy sejmowej?

wkkr napisał:

> Tego argumentu obrońcy obecności symboli religijnych nie zauważają i nie koment
      > ują.

Mylisz się.
      Niejaka "golda... cośtam, cośtam", sprawą owego świecznika wielce zainteresowaną jest.

> czy żydowska mniejszość stoi ponad prawem tylko dlatego że jest żydowską mniejs
      > zością???

Oczywiście że nie stoi i dlatego Chanukii w sejmie nie widać - krzyż tak.

> Czy demokracja to przyzwolenie na jawne łamanie prawa przez mniejszość?

Byłbyś uprzejmy wskazać i kiedy i w jaki sposób owo prawo zostało złamane?
      • hordol nie nerwowo 23.10.11, 20:09
        chanuka zaczyna sie 9 grudnia
        • don.kichote Re: nie nerwowo 23.10.11, 20:22
          hordol napisała:

> chanuka zaczyna sie 9 grudnia

Bladego pojęcia nie mam na temat religijnych świąt i obrządków Judaizmu.
          Tyle co na szybko znalazłem w "Wiki" to:
          "Chanuka" to jakieś żydowskie święto, natomiast "Chanukija", to świecznik (ten o który kopie kruszy wkkr) - w swej symbolice podobny do naszej choinki, zatem rangą o wiele niższy od krzyża - choć tu, mogę się mylić.
          • wilk_z_wolfow Re: nie nerwowo 23.10.11, 20:53
            don.kichote napisał:

> Bladego pojęcia nie mam na temat religijnych świąt i obrządków Judaizmu.
            > Tyle co na szybko znalazłem w "Wiki" to:
            > "Chanuka" to jakieś żydowskie święto, natomiast "Chanukija", to świeczn
            > ik (ten o który kopie kruszy wkkr) - w swej symbolice podobny do naszej
            > choinki, zatem rangą o wiele niższy od krzyża - choć tu, mogę się mylić.

Wiki niestety nie jest najlepsza encyklopedia .
            Jest niezwykle tendencyjna .
            Nasza polska choinka pochodzi z Bawarii . To tam wprowadzono obyczaj , umieszczania
            jodly w domu na czas swiat Bozego Narodzenia i to dopiero w na poczatku XIX wieku .
            • don.kichote Źle się wyraziłem... 23.10.11, 21:14
              wilk_z_wolfow napisał:

> Nasza polska choinka pochodzi z Bawarii . To tam wprowadzono obyczaj , umieszc
              > zania
              > jodly w domu na czas swiat Bozego Narodzenia i to dopiero w na poczatku XIX wi
              > eku .

Porównanie świecznika - Chanukii - z naszą choinką, to mój luźny wniosek, wypływający z nieznajomości zagadnienia.
              Oczywiście celem porównania, miało być wykazanie iż w hierarchii symbmoli, krzyż stoi o wiele wyżej iż choinka i chanukija.
        • wilk_z_wolfow nie nerwowo 23.10.11, 20:43
          Akurat zgadzam sie z toba , bez nerwow , mosci forumowiczki i forumowicze .
          Moge tak napisac , bowiem jezyk polski pozwala mi na taka formule .
          Co do samej rzeczy tego watku , mam watpliwosci , czy ty hordol sam orientujesz sie w tym
          temacie ?
          Oprocz Chanukki , tak bowiem brzmi to swieto w prawidlowym jezyku polskim , mam
          jeszcze inne spostrzezenia z zwiazku z judaizmem w Polsce , np. :
          Menora , jest symbolem narodowym panstwa Izrael , niemyl tego z Gwiazda Dawida ,
          ta nigdy nie byla narodowym symbolem Izraela ,co wiecej w Biblii nie ma ani slowa na temat tego , ze Dawid zwyciezal pod sztandarem z taka gwiazda !
          Tzw. Gwiazda Dawida jest symbolem panstwa Izrael ale nigdy narodu izarelskiego .
          Wspomne tylko , ze chrzescijanska spolecznosc w Izraelu sklada sie z Palestnczykow ,
          Libanczykow i innych nacji , ktore zamieszkuja panstwo Izrael . Najmniej jest chrzescíjan
          wsrod samych Izraelitow .
          W Polsce liczba Izraelitow jest doprawdy bardzo mala a taki Jaroslaw Kaczynski , Izraelita
          z krwi i kosci zreszta tez nie jest prawdziwym chrzescijaninem , jest bowiem od 1989 roku
          sponsorem Watykanu , podobnie jak L. Miller , D.Tusk , Gowin , Schetyna , Kwasniewski ,
          Pawlak i inni oprocz posla Godson'a .

hordol napisała:

> chanuka zaczyna sie 9 grudnia
          • venus99 Re: nie nerwowo 23.10.11, 20:47

a taki Jaroslaw Kaczynski , Izraelita
            z krwi i kosci zreszta tez nie jest prawdziwym chrzescijaninem , jest bowiem od 1989 roku
            sponsorem Watykanu , podobnie jak L. Miller , D.Tusk , Gowin , Schetyna , Kwasniewski ,
            Pawlak i inni oprocz posla Godson'a .

czy w Polsce są jeszcze prawdziwi Polacy?
            • wilk_z_wolfow Re: nie nerwowo 23.10.11, 20:56
              venus99 napisał:

>
              > a taki Jaroslaw Kaczynski , Izraelita
              > z krwi i kosci zreszta tez nie jest prawdziwym chrzescijaninem , jest bowiem od
              > 1989 roku
              > sponsorem Watykanu , podobnie jak L. Miller , D.Tusk , Gowin , Schetyna , Kwasn
              > iewski ,
              > Pawlak i inni oprocz posla Godson'a .
              >
              > czy w Polsce są jeszcze prawdziwi Polacy?

Wszystko jest umowne !!!
              Zalezy tylko od tego , kim naprawde jestes .
              Prawda w hebrajskim , to rowniez czlowiek .
          • wkkr nie mówiłem o samym świecie tylko o 23.10.11, 20:56
            jego symbolu.
            pl.wikipedia.org/wiki/Chanukija
            • wilk_z_wolfow Re: nie mówiłem o samym świecie tylko o 23.10.11, 22:01
              wkkr napisał:

> jego symbolu.
              > pl.wikipedia.org/wiki/Chanukija

Chanukija nie jest starym obyczajem , powinienes sie bardziej zainteresowac tym tematem .
              Ortodoksyjni Zydzi nie uznawaja swiat i obrzedow Zydow Chasydzkich .
              Chasydyzm powstal w XVIII wieku a wiec nie jest spadkobierca Prawa Mojzeszowego .
              Jest to typowy ruch talmudyczny , nie majacy wiele wspolnego z prawdziwymi Izraelitami .
              Ortodoksyjni Zydzi unawaja tylko Tore i nic wiecej .
              Dziwie sie tobie , ze zaglebiasz sie w sprawy , ktore znasz tylko z wikipedii .
              • wkkr No ale co to ma do rzeczy? 24.10.11, 14:37
                Cóż te informacje wnoszą do meritum?
              • wkkr Mnie się rozchodzi o chanukiję w 24.10.11, 14:40
                sejmie!
                Nie obchodzi mnie samo święto, jego geneza oraz jego słuszność!
                Nie obchodzą mnie tym bardziej podziały w łonie judaizmu.
                i.wp.pl/a/f/jpeg/23561/niesiolowski_chanuka_180.jpeg
    • woda_woda wkkr... 23.10.11, 21:06
      ... w sumie nie powinno się z tobą dyskutować z uwagi na twoje chamstwo.

Ale - wyjątkowo - odpowiem. Czy symbole religijne judaizmu ozdabiają salą sejmową?
      • wkkr no pięknie 23.10.11, 21:17
        teraz zaczną się analizy planów architektonicznych.
        ===
        Nie ma to znaczenia. Chanukija znajduje się na terenie sejmu w czasie święta Chanuka i jest znacznie lepiej wyeksponowana niż krzyż sali obrad.
        • woda_woda Raczej brzydko, 23.10.11, 21:22
          wkkr napisał:

bo unikasz odpowiedzi na pytanie.,
          • wkkr twoje pytanie jest obok tematu 23.10.11, 21:24
            • woda_woda Bynajmniej. 23.10.11, 21:25
              Odpowiedz, proszę.
              • wkkr już ją otrzymałaś 23.10.11, 21:27
                kompletną i wyczerpującą.
                Twoje pytanie to dzielenie włosa na czworo.
                PS
                Powiedz mi w takim razie gdzie w sejmie krzyż ma prawo wisieć a gdzie nie - twoim zdaniem.
                • woda_woda Miglanc. 23.10.11, 21:30
                  Więc jak - ozdabiają symbole judaizmu salę sejmową, czy nie, wkkr?
                  • eurytka Re: historycznie trzeba 23.10.11, 21:41
                    Solidarność, pomoc > papież, Bł.J.Popiełuszko....tędy droga do krzyża....
                    www.popieluszko.pl/
                    • woda_woda To se idź do krzyża histerycznie. 23.10.11, 21:46
                      eurytka napisała:

Wolna droga przecież.
        • mietowe_loczki Ozdabiają, czy nie? 23.10.11, 22:39
          Ludzie grzecznie pytają.
      • don.kichote Re: wkkr... 23.10.11, 21:20
        woda_woda napisała:

> Czy symbole religijne judaizmu ozdabiają salą sejmową?

Wyżej pytałem o to samo i jak dotąd - nic. :-((
    • goldporozedzika menora to przede wszystkim symbol judaizmu........ 24.10.11, 13:31
      i nie ma NIC wspólnego z chrześcijaństwem bo jest jego ZAPRZECZENIEM!!!! Odpowiedzcie sobie na pytanie : czy w Knesecie obchodzą święta Bożego Narodzenia?
      Skoro pisze i mówi się w POlsce , że Żydów ci u nas jak na lekarstwo to jak odczytywać zapalanie menory w święto Chanuka i to w polskim (sic!!!!) sejmie!!!!!?????
      Skąd te jarmułki na głowach "naszych" przywódców????? Trzeba być ślepym by nie zauważać
      wypierania z Polski chrześcijaństwa ( stąd bitwa o krzyże) na rzecz symboli judaizmu nijak nie związanego ze słowiaństwem!
      • wkkr chanukija 24.10.11, 13:47
        to symbol żydowskiego święta chanuka.
        ===
        kiedys abszty linkował jakiś uroczystości bożonarodzeniowe z Knesetu ale teraz nie potrafię do tego dotrzeć.
        • goldporozedzika w świeto Chanuka pali się menorę 24.10.11, 13:50
          wkkr napisał:

> to symbol żydowskiego święta chanuka.
          > ===
          > kiedys abszty linkował jakiś uroczystości bożonarodzeniowe z Knesetu ale teraz
          > nie potrafię do tego dotrzeć.
          • killarney5 Re: w świeto Chanuka pali się menorę 24.10.11, 14:07
            Nie, pali się właśnie chanukiję, dziewięcioramienny świecznik, w którym dziewiąte - zwykle wyodrębnione - miejsce pełni rolę "służebną" i nie jest wliczane do właściwych świateł Chanuki (od niego zwykle zapal się pozostałe). Chanuka to święto ośmiodniowe i każdego dnia zapala się o jedną świecę więcej.
          • wkkr Mylisz się 24.10.11, 14:09
            świecznik chanukowy to nie jest menora - ma inną konstrukcję
            pl.wikipedia.org/wiki/Chanukija
      • killarney5 chrześcijaństwo a judaizm... 24.10.11, 14:01
        @goldporozedzika napisał:

> i nie ma NIC wspólnego z chrześcijaństwem bo jest jego ZAPRZECZENIEM!!!!

Czy możesz mi wytłumaczyć, w jaki sposób menora -czyli siedmioramienny świecznik jest zaprzeczeniem chrześcijaństwa? Zwłaszcza, że Stary Testament, na którym obok Ewangelii opiera się chrześcijaństwo, jest świętą księgą judaizmu - a, jak powiedział JPII, Żydzi są naszymi starszymi braćmi w wierze? Niestety, Polacy, tak kochający Papieża, jego nauk w tym względzie nie raczyli zaakceptować.
        • goldporozedzika menora to symbol judaizmu 24.10.11, 14:06
          nt co menora ma wspólnego ze słowiaństwem???? no co?
          • gat45 Re: menora to symbol judaizmu 24.10.11, 14:10
            A co ma krzyż wspólnego ze słowiańszczyzną ?
            • goldporozedzika menora to symbol judaizmu i Izraela 24.10.11, 14:19

> nie mają NIC wspólnego ze słowiańszczyzną
              • ave.duce Ale menora to nie chanukija nt. bt. 24.10.11, 14:34
          • wkkr A co chrześcijaństwo ma wspólnego ze 24.10.11, 14:11
            słowiaństwem?
            Tyle samo co judaizm.
            • goldporozedzika masz luki w historii 24.10.11, 14:19
              wkkr napisał:

> słowiaństwem?
              > Tyle samo co judaizm.
              • wkkr oj goldzia 24.10.11, 14:26
                wskaż mi choć jednego Słowianina na kartach Pisma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka