yost7 27.01.12, 13:17 wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376899,minister-boni-sciagam-filmy-i-muzyke-z-internetu.html Skołowane platfusy plotą już co im ślina - znak, że wiedzą, że to już koniec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoro333 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 13:25 Ich wiedza o czymkolwiek jest zerowa tym bardziej o internecie, a prawników nie słuchają. Odpowiedz Link Zgłoś
grasicalasica kłamstwa muszą mieć swoje granice a oni........... 27.01.12, 13:28 ..przekroczyli z nimi bariery dzwięku! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Brawo Ostachowicz! 27.01.12, 13:35 Brawo ten pan! A już myślałem, że Igorek nam opadł z formy.... Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Brawo Ostachowicz! 27.01.12, 14:32 indeed4 napisał: > Brawo ten pan! A już myślałem, że Igorek nam opadł z formy.... Igorek odkręca wtopę z ACTA.Pozwalając by w rządzie byli i mówili też tacy co to są z ludem. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Brawo Ostachowicz! 27.01.12, 14:42 No, brawo Zoil, nieliczny, który jest świadom machinacji speców od piaru ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 13:35 Fakt wiekszego obciachu nie mogl sobie walnac. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Boni, ty się tak nie rozpędzaj! 27.01.12, 13:41 Bo zaraz się wygadasz, że jarasz zioło i w ogóle spoko z ciebie ziomal... Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 13:59 Ściągać muzykę, a nawet filmy z internetu, można również legalnie. Nie słyszałeś o tym, czy z założenia uznajesz takie poczynania za głupotę? Odpowiedz Link Zgłoś
yost7 Kliknąć w link trudno? 27.01.12, 14:19 Ja u siebie w domu poprzez świat internetu kontaktuję się z różnymi rzeczywistościami, także muzyczną i filmową, które sobie ściągam – wyznał szczerze minister cyfryzacji w Radiu Zet. - Oczywiście kiedy to się dzieje na skalę komercyjną, ktoś tym handluje to trzeba go ścigać, natomiast jeśli to się dzieje indywidualnie to oczywiście nie powinno być żadnego poczucia zagrożenia – tłumaczył. Jeszcze jakieś wątpliwości w temacie o co temu biedakowi chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Kliknąć w link trudno? 27.01.12, 14:27 Banalnie prosto, ale po co, skoro słyszałem tę wypowiedź. No i co? Tu sobie kliknij: www.radiozet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 14:28 > Ściągać muzykę, a nawet filmy z internetu, można również legalnie. Nie słyszałe > ś o tym, czy z założenia uznajesz takie poczynania za głupotę? W świetle polskiego prawa jeśli tylko ściągasz a nie udostępniasz i tylko muzykę i filmy, a nie programy komputerowe w tym gry to robisz to legalnie Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 14:31 Mówiąc w skrócie, to jest trochę bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:17 nie jest. Jeśli idzie o dopowiedzialność karną jest dokładnie tak jak mówię Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:24 A na podstawie czegóż to tak kategoryczne stwierdzenie? Kodeks karny, czy ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych? Które artykuły? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:31 Na podstawie przepisów oraz praktyki sądów polskich w tej kwestii głównie na podst art 23 prawa autorskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:41 widzę tu rękę "prawników" z wikipedii. Zgodnie z art. 23 ust. 1 prawa autorskiego dopuszczalne jest nieodpłatne korzystanie bez zezwolenia twórcy z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego, z wyjątkiem wykorzystania cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego do stworzenia własnego utworu oraz korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym. Zgodnie z tym artykułem nie będzie raczej[ karalne pobieranie z Internetu (poprzez technologie inne od programów P2P) plików MP3 i filmów czy kopiowanie książek[1]. Odpowiedzialność cywilna i karna może zaistnieć wówczas, gdy osoba będzie udostępniała albo – tym bardziej – sprzedawała (przykładowo w sieci bezpośredniej wymiany plików) różnego rodzaju utwory (np. filmy, mp3 czy zdjęcia) podmiotom innym niż określone w ustępie 1 art. 23[2]. W rzeczywistości - jak już pisałem - sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, niż owo "raczej". Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:46 > W rzeczywistości - jak już pisałem - sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, > niż owo "raczej". Powtarzam w postępowaniu karnym nie podlega ściganiu pobieranie z internetu utworów muzycznych i filmów już rozpowszechnionych jeśli nie towarzyszy im komercyjny charakter. A to "raczej" odnosi się do postepowań cywilnych. Ale w cywilnym to możesz pozwać każdego i o wszystko i tylko od rozsądku sedziego zależy wyrok Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:48 Chyba inaczej rozumiemy słowo "charakter". Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:05 Nie wiem jak Ty rozumiesz więc trudno mi sie wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:47 W takim razie, może jest szansa, ze sam wiesz, do czego odnosi się słowo "charakter" w twoim zdaniu : pobieranie z internetu utworów muzycznych i filmów już rozpowszechnionych jeśli nie towarzyszy im komercyjny charakter. Czemu ma nie towarzyszyć "komercyjny charakter"? Pobieraniu, czy filmom i utworom? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 20:37 Użyciu po pobraniu Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 20:49 Żebym dobrze zrozumiał, bo zdajesz się odpowiadać półsłówkami - komercyjny charakter polega na użyciu po pobraniu? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:01 ayran napisał: > Mówiąc w skrócie, to jest trochę bardziej skomplikowane. Ministra z pensją ministerialną(średnia krajowa?) nie stać na zakup płyty z filmem lub muzyką tylko musi je "ściągać"? No paczta,toć un je z naszy klasy!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:36 zdrowy.rozsadek.81 napisał: > > Ściągać muzykę, a nawet filmy z internetu, można również legalnie. Nie sł > yszałe > > ś o tym, czy z założenia uznajesz takie poczynania za głupotę? > > W świetle polskiego prawa jeśli tylko ściągasz a nie udostępniasz i tylko muzy > kę i filmy, a nie programy komputerowe w tym gry to robisz to legalnie W świetle a raczej mroku polskiego prawa jesteś przestępcą jeżeli legalnie zakupioną za 200 PLN płytę z muzyką, odtworzysz w mieszkaniu kolegi dla koleżanek i kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:43 > W świetle a raczej mroku polskiego prawa jesteś przestępcą jeżeli legalnie zaku > pioną za 200 PLN płytę z muzyką, odtworzysz w mieszkaniu kolegi dla koleżanek i > kolegów. O ile nie jest to impreza komercyjna, a Ty nie jesteś na niej D.J.em to nie jest to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 18:47 A w salonie fryzjerskim(jednoosobowym) gdy gra radio z muzyką i fryzjerka nie odprowadza tantiem ZAIKSowi jest to przestępstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:07 > A w salonie fryzjerskim(jednoosobowym) gdy gra radio z muzyką i fryzjerka nie o > dprowadza tantiem ZAIKSowi jest to przestępstwem? Tak gdyż jest to miejsce publiczne służące działalności zarobkowej, a zgodnie z nie najmądrzejszym polskim prawem odtwarzanie muzyki w takich miejscach traktowane jest jako odtworzenie publiczne od którego artystom należy się opłata tantiemu Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:17 Sam przyznajesz że to nie najmądrzejsze prawo.Płacę abonament RTV a RTV płaci ZAIKSowi i nie mogę puścić na plaży muzyki z tranzystorowego radyjka sprzedając lody.Mogę to uczynić tak by osoby postronne nie słyszały,najlepiej puszczać sobie muzykę z walkmena.Bo inaczej do tiurmy albo grzywna i bankructwo.Kafka to czy Mrożek,albo Orwell. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy.rozsadek.81 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 19:24 Nie to tylko idiotyzm polskich legislatorów działających pod wpływem lobby Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A ja nie ściągam 27.01.12, 14:24 yost7 napisał: > wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376899,minister-boni-sciagam-filmy-i-muzyke-z-internetu.html > Skołowane platfusy plotą już co im ślina - znak, że wiedzą, że to już koniec. Może dlatego moje stanowisko w sprawie ACTA jest odmienne od stanowiska PO. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: A ja nie ściągam 27.01.12, 18:44 Lemingi i flamingi lubią bredzić i brodzić w bagnie kłamsTVn. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Czy można już zatem mówić Boni ty złodzieju 27.01.12, 18:43 jak by chciał parteigenosse tego pana - Niesiołowski? Swją drogą, niezła tam kołowacizna nastapiła i nieuchronny rozpad PO przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Czy można już zatem mówić Boni ty złodzieju 27.01.12, 18:56 Już dawno PO się zapętliła.Bo trudno nazywać strajki,demonstracje,zadymy z milicją,rzucanie kamieniami na ZOMO,rozróby przy Grobie Nieznanego Żołnierza,jeżdzenie na gapę,a nawet wysadzanie obiektów za czyny patriotyczne i honorować je teraz orderami,a dzisiejsze pokojowe demonstracje młodzieży przeciwko ACTA nazywać warcholstwem,chuligaństwem wynikającym z podpuszczenia młodzieży przez antypatriotyczne siły polityczne.Dzisiejszy reżim nawet słownictwo potępiające myślących inaczej niż władza przejął z komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Towarzyszowi Igorowi Ostachowiczowi, jako inspirac 27.01.12, 19:16 ję... www.youtube.com/watch?v=livaHrj2kg4 Odpowiedz Link Zgłoś
koloman1 Re: Boni: też ściągam filmy i muzykę 27.01.12, 20:54 facebook.com/GrzegorzRomanGranowski Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt myslenie nie boli (i czytanie tez) 27.01.12, 21:17 "(...)Sensację robi dziś wywiad Michała Boniego w Radiu Zet. Dziennik.pl informuje, że minister rządu ściąga sobie pirackie filmy i muzykę.(...) Tyle, że to wszystko nieprawda, bujda i fatalne dziennikarstwo.(...)spójrzmy na stronę Radia Zet, gdzie znajdziemy transkrypcję wywiadu: Znaczy tak, rozumiem ten gniew, rozumiem to niezadowolenie, mogę być niezadowolony z tego, że nie wszyscy rozumieją akty prawne, subtelne wyjaśnienie, ale rozumiem emocję z tym związaną, bo ta emocja jest związana z takim poczuciem: ja u siebie w domu poprzez świat internetu kontaktuję się z różnymi rzeczywistościami, także muzyczną, którą sobie ściągam, filmową, i oczywiście wtedy, kiedy to się dzieje na skalę komercyjną, ktoś tym handluje to tego trzeba ścigać, natomiast jeśli to się dzieje indywidualnie to oczywiście nie powinno być żadnego poczucia zagrożenia, że ludzie to robią, to tak mogę sobie wyobrazić, że wtedy, kiedy pojawiły się pierwsze książki drukowane, to też jacyś namiętni, potrzebujący czegoś wiedzieć o świecie wykradali te książki, bo można było trochę wykraść, bo to już nie były kopiowane książki, zamknięte w zakonach, więc rozumiem ten słuszny gniew i tą emocję, nie obrażam się, nie obrażam się. Jest ewidentne, a rozmawiałem w tej sprawie także w Radiu Zet, że Michał Boni opisywał przeżycie osoby, która ściąga filmy i muzykę w domu, a która obawia się ACTA. Boni nie użył słowa „sam”, jak twierdzi dziennik.pl. Zaimek „ja”, którego używa ewidentnie odnosi się do czyjegoś „poczucia”, które opisuje.(...)" Mi wystarczylo jednorazowe przeczytanie tego fragmentu wywiadu i mialem pewnosc, ze Boni nie mowi o sobie. Jakim balwanem rzeba byc, zeby tego nie widziec? kampanianazywo.pl/relacja/boni-przyznaje-sie-do-piractwa-cos-o-kondycji-dziennikarstwa/ Odpowiedz Link Zgłoś