Dodaj do ulubionych

Kto donosił na Lecha Wałęsę?

21.02.12, 20:24
Kiedy IPN upubliczni dłuuuugą listę donosicieli? Tyle lat minęło, a IPN w tym temacie, jakoś nic nie wysmrodził.
Obserwuj wątek
    • etta2 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:29
      To faktycznie niezwykle interesujące. Warto by poznać tych "bohaterów", może to ci sami, co go najbardziej dziś opluwają i nazywają TW Bolkiem?
      • x2468 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:45
        Klientela Kaczyńskiego.
    • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:44
      douglasmclloyd napisał:

> Kiedy IPN upubliczni dłuuuugą listę donosicieli?

nie, bo:
      1. Rzuca mu sie co chwila kłody pod nogi
      2. Jakis komuszy cymbał kazał niszczyc papiery i robiono to
      3. Czesc tych wiadomosci z niewiadomojakich powodów znalazła sie u osób niepowołanych, jak znany szambonurek Adaś M. i nie chcą sie przyznać co tam wyniuchali.
      4. Jak juz kogoś "macnieto" to od razu wielka nagonka była na ten okropny IPN i zionących nienawiścią lustratorów (Maleszka, Czajkowski, wczesny Boni, wymieniać można długo)

taka skrótowa lista.
      Natomiast m.in. dzieki IPNowi wylazł właśnie Maleszka czy Czajkowski

Pozdrawiam

Losiu
      • zzarda32 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 22.02.12, 07:36
        Odczep się od Czajkowskiego - jest zdecydowanie wartościowszy od np Michalika
        • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 22.02.12, 12:15
          bo kablował, a Michalik nie? tez masz kryterium...

Pozdrawiam

Losiu
    • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:45
      aha, kto donosił na Bolesława? Pewnie inni kapusie, no bo kto?

Pozdrawiam

Losiu
      • wachmistrz_soroka Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:48
        losiu4 napisał:

> aha, kto donosił na Bolesława? Pewnie inni kapusie, no bo kto?
        >
        > Pozdrawiam
        >
        > Losiu

Tu się z Tobą zgadzam losiu,w tym okresie donosicielstwo było na topie.
        Donosił Bolek,donosili na Bolka.
      • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:56
        losiu4 napisał:

Ale kto? Tylu histeryków w IPNie i żaden ksiązki, o tym nie napisał. To jest temat, a nie jakaś kropielnica.
        • wachmistrz_soroka Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:00
          douglasmclloyd napisał:

> losiu4 napisał:
          >
          > > aha, kto donosił na Bolesława? Pewnie inni kapusie, no bo kto?
          >
          > Ale kto? Tylu histeryków w IPNie i żaden ksiązki, o tym nie napisał. To jest te
          > mat, a nie jakaś kropielnica.
          >

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/194414,lech-walesa-juz-wie-kto-na-niego-donosil.html
          • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:07
            Wałęsa wie, ale ludzie nie wiedzą - 140 agentów, a IPN w kółko o Bolku nawija.
            • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:21
              a zastanowiłeś sie może czy IPNowi wolno taką listę w np. gazetach podawać?

Pozdrawiam

Losiu
              • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:23
                osiu4 napisał:

> a zastanowiłeś sie może czy IPNowi wolno taką listę w np. gazetach podawać?

O jednym donosicielu wałkują na okrągło od lat, a reszta co od macochy?
                • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:28
                  czy ja wiem czy "wałkują"? Bolesław zazwyczaj wychodzi przy okazji zapoznawania sie ze swoimi aktami różnych ludzi. Lub przy badaniach historyków których, imaginuj sobie waść, czasem bardziej interesuje ktos ważny, niż jakiś przysłowiowy Zenon co przez akta przemknął jak meteor. Jednak nie bój, i takie drobnostki będą opisane. Oczywista jesli jakieś napały od Adasia czy ryze do akcji nie wkroczą i nie będa przeszkadzać.

Pozdrawiam

Losiu
                  • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 17:54
                    losiu4 napisał:

> czy ja wiem czy "wałkują"? Bolesław zazwyczaj wychodzi przy okazji zapoznawania
                    > sie ze swoimi aktami różnych ludzi.

Gdzie ci ludzie są? Kim są? Ilu ich jest? Jakie mają dowody?
                    • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 19:48
                      ci ludzie zgłaszają się do IPNu i chcą zaglądnać w swoje papiery. Tak było w niebolesławowej sprawie ks. Zaleskiego, tak było tez w bolesławowej sprawie innych ludzi. Dowodem są papiery które dostali a w nich pojawiały sie np. zarówno pseudonimy kapusi jak i ich donosy. Z tych materiałów można wiele wywnioskować. Teraz pojawia sie mozliwosć uzyskania dalszych dowodów. Ale nie, Tobie, GW i podobnym sie to nie podoba. Chcecie zamkniecia, zniszczenia, zeby potem np. na FK sie wydzierać: nie ma dowodów! nie ma dowodów! A jak mają byc jak utrudniacie za wszelka cene do nich dostep?

Pozdrawiam

Losiu
                      • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 20:25
                        losiu4 napisał:

> ci ludzie zgłaszają się do IPNu i chcą zaglądnać w swoje papiery. Tak było w ni
                        > ebolesławowej sprawie ks. Zaleskiego, tak było tez w bolesławowej sprawie innyc
                        > h ludzi.

Innych, bardziej innych od innych.
                        • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 23:15
                          przeciez już paru miałes podanych. Czemu głupa rżeniesz i bawisz sie słowami. Mnie tym w konia nie zrobisz, za stary jestem.

Pozdrawiam

Losiu
            • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:29
              Wiem ale nie powiem! Kto tak mówił?
      • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:07
        losiu4 napisał:

>
        > Pozdrawiam
        >
        > Losiu
        A byli tacy co donosili na Wałęsę? Bo nawet sam Lech W nigdy o takich nie wspomniał.A jego UOPki,Milczanowski,Konieczny,Miodowicz,Czempiński,Fonfara czy inni chyba by ich wyniuchali i podali do publicznej wiadomości nazwiska kapusi którzy donosili na bohatera.
        • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:08
          zoil44elwer napisał:

> A byli tacy co donosili na Wałęsę? Bo nawet sam Lech W nigdy o takich nie wspom
          > niał.

Wyobraź sobie, że byli -140 Bolków na niego donosiło.
          • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:11
            A TW Bolek nigdy nie wspomniał ani o jednym!To chyba byli Galle Anonimy z SB.
          • wachmistrz_soroka Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:11
            douglasmclloyd napisał:

> zoil44elwer napisał:
            >
            > > A byli tacy co donosili na Wałęsę? Bo nawet sam Lech W nigdy o takich nie
            > wspom
            > > niał.
            >
            > Wyobraź sobie, że byli -140 Bolków na niego donosiło.
            >
            >

W jednej chwili tak zmądrzałeś ...doopku?
            • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:21
              A to dlatego Lech W mówił na akademii z okazji Święta MO i SB w lutym 1990:Wśród WAS spotkałem więcej przyzwoitych ludzi niż wśród swoich stoczniowych kolegów!
        • erte2 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:22
          zoil44elwer
          Odpie...się chłystku od Andrzeja Milczanowskiego - jedego z najodważniejszych i najbardziej prawych ludzi podziemia, który wraz Mieczysławem Ustasiakiem przewodzili strajkowi okupacyjnemu w stoczni szczecińskiej w nocy z 14 na 15. grudnia 1981 i obydwaj zapłacili za to wieloletnim więzieniem. Po latach Ustasiak mówił mi: "Wiesz, jak wtedy przyszli po nas w nocy to się pożegnaliśmy licząc się z tym że będzie czapa".( A Milczanowski tylko dlatego tego nie mówi bo jest zbyt twardy).
          Było to całkiem prawdopodobne, bo dekret o stanie wojennym jednoznacznie groził w takich wypadkach śmiercią, a wtedy nikt jeszcze nie wiedział w którą stronę to pójdzie.
          Więc zamknij swój parszywy ryj i nie wycieraj mordy nazwiskami ludzi którym co najwyżej mógbyś buty czyścić.
          • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:44
            erte2 napisał:

> zoil44elwer
            > Odpie...się chłystku od Andrzeja Milczanowskiego -
            > Więc zamknij swój parszywy ryj i nie wycieraj mordy nazwiskami ludzi którym co
            > najwyżej mógbyś buty czyścić.
            Ryjów to szukaj sobie w swej solidaruszej rodzinie.A Milczanowski ten szlachetny człowiek chadzał pod rękę z L Moczulskim agentem SB!Z innymi agentami PRL też a z agentami PRL-Fonfarą,Czempińskim,Zacharskim robił intrygę przeciwko demokratycznie wybranemu premierowi J Oleksemu.
            • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:48
              zoil44elwer napisał:

> erte2 napisał:
              >
              > > zoil44elwer
              > > Odpie...się chłystku od Andrzeja Milczanowskiego -
              > > Więc zamknij swój parszywy ryj i nie wycieraj mordy nazwiskami ludzi któr
              > ym co
              > > najwyżej mógbyś buty czyścić.
              > Ryjów to szukaj sobie w swej solidaruszej rodzinie.A Milczanowski ten szlachetn
              > y człowiek chadzał pod rękę z L Moczulskim agentem SB!Z innymi agentami PRL też
              > a z agentami PRL-Fonfarą,Czempińskim,Zacharskim robił intrygę przeciwko demokr
              > atycznie wybranemu premierowi J Oleksemu.

Natomiast Olin zadawał się ruskim szpiegiem baranie.
              • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:56
                Tylko przed sądem nie okazało się to prawdą.
                • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:09
                  zoil44elwer napisał:

> Tylko przed sądem nie okazało się to prawdą.

Co się nie okazało prawdą, to że nie udowodniono mu szpiegostwa, czy że ruski szpieg nie był jego znajomym?
                  • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:30
                    Znajomym B Komorowskiego był Mubarak....Ja też znałem wiele świń i co z tego?
                    • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:52
                      zoil44elwer napisał:

> Znajomym B Komorowskiego był Mubarak

A to jakiś ruski agent jest?
                      • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:54
                        Gorzej,to arabski morderca swojego narodu.Ma na swym koncie więcej ofiar niż Jaruzelski.
                        • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:58
                          zoil44elwer napisał:

> Gorzej,to arabski morderca swojego narodu.Ma na swym koncie więcej ofiar niż Ja
                          > ruzelski.

A co ma wspólnego z Wałęsą?
                          • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:59
                            Też prezydent,były.
                • erte2 [...] 22.02.12, 00:21
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • wachmistrz_soroka [...] 22.02.12, 07:29
    • lump-1 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:49
      "Kumple" ze stoczni.
      • wachmistrz_soroka Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 20:52
        lump-1 napisał:

> "Kumple" ze stoczni.

Całkiem możliwe.
      • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:09
        lump-1 napisał:

> "Kumple" ze stoczni.
        Tylko że nigdy o takim czymś nawet Lech W nie mówił.Dyskretny czy takich nie było.
        • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:12
          zoil44elwer napisał:

> lump-1 napisał:
          >
          > > "Kumple" ze stoczni.
          > Tylko że nigdy o takim czymś nawet Lech W nie mówił.Dyskretny czy takich nie by
          > ło.

Ciekawe, czy ktoś go przebije - 140 donosicieli na jedną osobę ciężko będzie pobić.
          • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:17
            A imię jego sto czterdzieści i cztery?
        • lump-1 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:19
          zoil44elwer napisał:

> Tylko że nigdy o takim czymś nawet Lech W nie mówił.Dyskretny czy takich nie było.
          >

Z tego co pamiętam to lista tych "kumpli" nie została ujawniona- chyba nadal jest tajna.
          • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:21
            lump-1 napisał:

> Z tego co pamiętam to lista tych "kumpli" nie została ujawniona- chyba nadal je
            > st tajna.

Dlatego pytam, kiedy IPN ją ujawni.
            • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:24
              Nie ujawnią bo to są teraz ważni politycy.
            • lump-1 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:27
              douglasmclloyd napisał:

> Dlatego pytam, kiedy IPN ją ujawni.
              >

Nie mam pojęcia- krytycy Wałęsy i autor książki o nim też milczą.
              • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:29
                lump-1 napisał:

> douglasmclloyd napisał:
                >
                >
                > > Dlatego pytam, kiedy IPN ją ujawni.
                > >
                >
                > Nie mam pojęcia- krytycy Wałęsy i autor książki o nim też milczą.

Maciora też zawodzi i żadnego przecieku kontrolowanego do prasy nie robi.
                • lump-1 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:45
                  douglasmclloyd napisał:

> Maciora też zawodzi i żadnego przecieku kontrolowanego do prasy nie robi.
                  >

To mnie nie dziwi.
    • mariner4 Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 20:57
      Rzeszy. Tfu! IV RP.
      To rodzaj prawicowej bezpieki. Całkowicie niewiarygodnej.
      M>
      • remez2 To sztandarowe osiągnięcie POPiS. ntx 21.02.12, 21:07

-----------------
        • zoil44elwer Re: To sztandarowe osiągnięcie POPiS. ntx 21.02.12, 21:15
          W zamierzeniu POPiSu to miał być bat na czerwonych a najwięcej krzywdy(?) narobił działaczom Solidarności.Mam zawsze na myśli L Moczulskiego,autora hasła:Płatni Zdrajcy Pachołki Rosji(PZPR) który sam okazał się agentem SB.
          • remez2 Re: To sztandarowe osiągnięcie POPiS. ntx 21.02.12, 21:17
            zoil44elwer napisał:

> W zamierzeniu POPiSu to miał być bat na czerwonych a najwięcej krzywdy(?) narob
            > ił działaczom Solidarności.Mam zawsze na myśli L Moczulskiego,autora hasła:Płat
            > ni Zdrajcy Pachołki Rosji(PZPR) który sam okazał się agentem SB.
            Kto mieczem wojuje ...

--------------
            "Lis o Palikocie: Guzik mnie obchodzi, czy zapali. Gówniarstwo i dziecinada. Czas się wziąć do roboty"
      • losiu4 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 21:24
        a to niby dlaczego niewiarygodnej? Jeśli oczywista jakie ryze koło niego nie kombinują?

pozdrawiam

Losiu
        • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 21:29
          losiu4 napisał:

> a to niby dlaczego niewiarygodnej? Jeśli oczywista jakie ryze koło niego nie ko
          > mbinują?
          Pamiętasz może sprawę J. Kurtyka vs. A. Przewoźnik?

-------------------------
          • losiu4 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 21:48
            coś mi dzwoni. Nawet zdaje czołowy cyngiel, p. Czuchnowski zaangażował sie ze swoim talentem do rozgrywki. A to znak ze wybiórcza powaznie to chachmęcenie potraktował i chciała swoje ugrać (czyli po staremu - zablokować lustracje). No ale do rzeczy: o co Ci chodzi? Bo ja właśnie uwazam ze przez takie wtrącanie sie czy to ryżych czy GW w działalnosc IPN ten nie moze porzadnie i w spokoju swojej pracy wykonywać.

Pozdrawiam

Losiu
            • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 21:51
              Najwyższy czas aby zlikwidować IPN - Instytut Prawicowej Nienawiści:
              - przenieść GKŚZPNP do struktur prokuratury,
              - akta przenieść do Archiwum Obywatelskiego podlegającego Archiwom Państwowym
              zapewniając dostęp do nich wszystkim zainteresowanym,
              - utworzyć w ramach PAN Instytut Badań nad PRL.
              Autor: andartis 10.08.09, 13:58

--------------------
              • losiu4 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 22:06
                czyli niech inni robia czesciowo to co teraz robi IPN. Pomysł jakiś tam jest. Czy lepszy? Nie wiem, podejrzewam ze chodzi w ogóle o uwalenie lustracji. Dlaczego? Ano bo widać wyraźne uprzedzenie autora postu do instytucji która lepiej lub gorzej ale robote robi mimo kód rzucanych pod nogi. Mi osobiście podoba sie rozwiazanie niemieckie. Takze jesli chodzi o konsekwencje wyciagane wobec donosicieli.

Pozdrawiam

Losiu
                • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 22:13
                  Pomysł jest bardzo dobry.
                  > Ano bo widać wyraźne uprzedzenie autora postu do instytucji która lepiej lugorzej ale robote robi mimo kód rzucanych pod nogi.
                  Śledztwa w sprawie W. Sikorskiego, G. Przemyka, A. Hitlera, H. Himmlera itd.
                  > Takze jesli chodzi o konsekwencje wyciagane wobec donosicieli.
                  Jeżeli popełniono przestępstwo - jest prokuratura.
                  ------------
                  • losiu4 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 22:22
                    jednak Niemcy na takie podejscie sie nie zdecydowali. Jakiś powód mieć musieli. Wiesz, ja za helmutami mogę nie przepadac ale w ich rozsadek i dbałośc o państwo wierzę.

Pozdrawiam

Losiu
                    • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 22:33
                      losiu4 napisał:

> jednak Niemcy na takie podejscie sie nie zdecydowali. Jakiś powód mieć musieli.
                      Z całą pewnością. Co nie znaczy, że powinniśmy kopiować.
                      > Wiesz, ja za helmutami mogę nie przepadac ale w ich rozsadek i dbałośc o państ
                      > wo wierzę.
                      Np. ostatni prezydent :-)
                      PS - jestem przekonany, że propozycja Andartisa jest naprawdę sensowna.

------------------------
                      • losiu4 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 23:47
                        > Np. ostatni prezydent :-)

mutanty zdarzają sie wszędzie. O sile państwa swiadczy to ze sie je eliminuje. U nas niestety nie.

> PS - jestem przekonany, że propozycja Andartisa jest naprawdę sensowna.

a ja mam wątpliwości. Tym bardziej że kol. Andartis wyraźnie nie lubi IPN, a kto wie czy w ogóle lustracje lubi. W znaczeniu czy trzeba ją robic czy nie. Prokuratura było nie było jest silnie zalezna od obecnie rzadzacych. Ja bym widział jednak instytucje niezależną.

Pozdrawiam

Losiu
                        • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 21.02.12, 23:59
                          > a ja mam wątpliwości. Tym bardziej że kol. Andartis wyraźnie nie lubi IPN, a kto wie czy w ogóle lustracje lubi.
                          Sądzę, że chodzi o skończenie gry teczkami. A to jest POPiSowi bardzo nie na rękę.
                          -----------------------
                          • zoil44elwer Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 22.02.12, 00:05
                            IPN będzie wiecznie żywy,obie POPiSowe strony mają na siebie tyle haków że będą to ciągnąć w nieskończoność.A jest jeszcze arsenał w IPN,zbiorów ściśle zastrzeżonych,dla opinii publicznej ale nie dla tych co mieli lub mają władzę.Dla każdego coś niemiłego.
                            • remez2 Re: Bo IPN to Główny Urzą Bezpieczenstwa IV 22.02.12, 00:11
                              zoil44elwer napisał:

> IPN będzie wiecznie żywy,obie POPiSowe strony mają na siebie tyle haków że będą
                              > to ciągnąć w nieskończoność.A jest jeszcze arsenał w IPN,zbiorów ściśle zastrz
                              > eżonych,dla opinii publicznej ale nie dla tych co mieli lub mają władzę.Dla każ
                              > dego coś niemiłego.
                              Obawiam się a właściwie jestem przekonany, że masz rację. :- (

---------------
    • adalberto3 Moze sam na siebie donosil. 21.02.12, 21:18
      A teraz IPN ma problem co z tym faktem robic.
    • kum.z.antalowki Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 21:19
      Dlaczego używasz czasu przeszłego? Przecież donosy nie ustają, a lista donosicieli się wydłuża...
    • erte2 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:10
      douglasmclloyd
      Zapewne były ich setki. I nie wiem jak Lech Wałęsa, ale wiem z autopsji: całkiem niedawno (przypadkiem) dowiedziałem się kto donosił na mnie. Przyznaję, przeżyłem szok, ale tym bardziej utwierdziłem się w przekonaniu że zrobiłem dobrze nie grzebiąc się w swoich papierach w IPN-ie.

P.S. Wiem, porównywanie się do Lecha Wałęsy to swojego rodzaju megalomania, ale mam również swoje doświadczenia w tej materii.
    • zabieocko [...] 21.02.12, 22:13
      • kiemlicz88 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:17
        Może Maleszka - redaktor GW?
        Na pewno nie donosił na Wałęsę TW Bolek.
        • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:26
          kiemlicz88 napisał:

> Może Maleszka - redaktor GW?
          > Na pewno nie donosił na Wałęsę TW Bolek.

Bolek był cieńki, na Wałęsę donosiły grube ryby.
        • zabieocko Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:30
          przecież Wałesa to prostak

tfu!
          • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:35
            zabieocko napisała:

> przecież Wałesa to prostak

Prostak Wałęsa nie oglądając się na elitę PRLu wział i stanął na czele rewolucji i na dodatek zwyciężył. A już wygrana z Tymińskim, który pokonał faworyta elity, była totalną przesadą.
            • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:49
              Oriana Fallaci napisała kto Wałęsę obsadził w roli głównego bohatera.
            • zabieocko Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:25
              douglasmclloyd napisał:

> Prostak Wałęsa nie oglądając się na elitę PRLu wział i stanął na czele rewolucj
              > i i na dodatek zwyciężył. A już wygrana z Tymińskim, który pokonał faworyta eli
              > ty, była totalną przesadą.
              >
              >
              wziął , stanął zwyciężył...

sam wszystko sam

i teraz za 300mln wykupuje nakład Danki książek
              • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:33
                Veni-Vidi-Vici,powiedział analfabetnik z rodu rzymskich Cezarów, Valensa.
                • zabieocko Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:42
                  zoil44elwer napisał:

> Veni-Vidi-Vici,powiedział analfabetnik z rodu rzymskich Cezarów, Valensa.

a mógł na się uczyć na wieczorówce gdzieś, dorównać Tadkowi 2 palce matury
              • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:59
                zabieocko napisała:

> wziął , stanął zwyciężył...
                >
                > sam wszystko sam

Jak widać przyjaciół miał niewielu.
          • x2468 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:23
            Stanął na czele rewolucji a ty inteligencie nawet po polsku pisać nie potrafisz.Jedyne co umiesz to pluć.Gdyby nie Walesa to dzisiaj chodziłbyś w mundurze ormowca u nogi jakiegoś kaprala milicji.To cie boli.Walesa złamał takim jak ty kariery.
            • zabieocko Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:36
              x2468 napisał:

> Stanął na czele rewolucji a ty inteligencie nawet po polsku pisać nie potrafisz
              > .Jedyne co umiesz to pluć.Gdyby nie Walesa to dzisiaj chodziłbyś w mundurze orm
              > owca u nogi jakiegoś kaprala milicji.To cie boli.Walesa złamał takim jak ty kar
              > iery.

swój przypadek opisujesz ?
            • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:49
              akurat Bolesław wsród ludzi milicyjnych czuł sie swojsko. Czemu dał wyraz oralnie.

Pozdrawiam

Losiu
            • zoil44elwer Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 23:53
              Bohater rewolucji który po zdobyciu władzy tak rządził że przegrał z komuchem a 5 lat póżniej dostał 1 % głosów.
              • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 22.02.12, 00:01
                zoil44elwer napisał:

> Bohater rewolucji który po zdobyciu władzy tak rządził że przegrał z komuchem a
                > 5 lat póżniej dostał 1 % głosów.

Rewolucja zjada swoje dzieci.
    • rozkoszny_bobasek Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:32
      Dzisiaj Danka donosi, a kiedyś to Radio Erewań.
    • m.c.hrabia Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 21.02.12, 22:50
      Albina wie.
    • 1normalnyczlo.w.i.e.k Właśnie! Każdy kapuś na to dał się złapać 22.02.12, 00:37
      douglasmclloyd napisał: Kto donosił na Lecha Wałęsę?

---> Zapominał donieść na siebie ... a później łatwo było dojść, kto kablował.
      Bolek też na siebie nie donosił.
      • douglasmclloyd Ty wiesz, o tym najlepiej, prawda? 22.02.12, 00:44
        I w dalszym ciągu na siebie nie donosisz.
        • 1normalnyczlo.w.i.e.k Oczywiście,że wiem...jak Wałęsa kłamał,opowiadając 22.02.12, 00:59
          douglasmclloyd napisał: Ty wiesz, o tym najlepiej, prawda?

---> o pokonywaniu muru/płotu - a z książki Cenckiewicza i Gontarczyka też to jasno wynika.

> I w dalszym ciągu na siebie nie donosisz.

---> A nieprawda! Właśnie przed chwilą doniosłem na siebie:
          Tragifarsa pt. Ustawa mengelizacyjna
          ... a i jeszcze raz doniosę:
          Bezkarność rodzi bezczelność!
    • futuroeuro [...] 22.02.12, 00:47
    • zoil44elwer Re: Faktycznie!Tuska SB zostawiła na wolności... 22.02.12, 07:05
      Wspomnienia 24-letniego opozycjonisty Donalda T:13 -tego grudnia poszliśmy pod bramę stoczni,postaliśmy trochę a potem do kumpla na balangę bo dostał bilet do woja.
      • zapijaczony_ryj Re: Faktycznie!Tuska SB zostawiła na wolności... 22.02.12, 07:47
        zoil44elwer napisał:

> Wspomnienia 24-letniego opozycjonisty Donalda T:13 -tego grudnia poszliśmy pod
        > bramę stoczni,postaliśmy trochę a potem do kumpla na balangę bo dostał bilet do
        > woja.

Naczelny idiota spędził pod mamusina spódnicą i nawet biletu do woja nie dostał z powodu...no własnie dlaczego nawet do woja biletu nie dostał?
    • zapijaczony_ryj Byc donosicielem moze być tylko swinia! 22.02.12, 07:45
      Gardzę donosicielami!
    • green_feldkurat_katz Oficer prowadzący TW Bolek sporządzal notatki 22.02.12, 08:11
      I starczyło...
    • mariner4 Może Kaczor jedząc SBeckie pączki 22.02.12, 08:26
      Nie zdziwiłbym się.
      M.
      • zapijaczony_ryj Re: Może Kaczor jedząc SBeckie pączki 22.02.12, 12:20
        mariner4 napisał:

> Nie zdziwiłbym się.
        > M.

Ja też. W końcu za darmo mu tych pączków z marmoladOM nie serwowali
    • prawie_magister Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 22.02.12, 12:22
      pies psu ogona nie urwie a kruk krukowi oka nie wykole...
    • 1tosemja napewno nie donosił na niego TW Bolek :) 23.02.12, 09:04
      n/t
    • mariner4 Tytuł postu jest w czasie przeszłym 23.02.12, 09:36
      A tymczasem ci sami co donosili, dalej donoszą. Oni już tak maja.
      Także tutaj, na FK. Za PRL donosiliby na sąsiadów, znajomych, współpracowników.
      Oni bez tego żyć nie mogą. Sąsiad ma lepszy samochód? Donos. Ma ładniejszą żonę? Donos i wreszcie jest znany na świecie? Donos. Dostał Nobla? Donos.
      Takie jest to parszywe Polactwo.
      M.
      • 1tosemja mariner ty donosisz sam na siebie? tfu..... 23.02.12, 10:21
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,133623393,133623393,Giwi_Golda_smieci_.html

mariner4 napisał:

> A tymczasem ci sami co donosili, dalej donoszą. Oni już tak maja.
        > Także tutaj, na FK. Za PRL donosiliby na sąsiadów, znajomych, współpracowników.
        > Oni bez tego żyć nie mogą. Sąsiad ma lepszy samochód? Donos. Ma ładniejszą żonę
        > ? Donos i wreszcie jest znany na świecie? Donos. Dostał Nobla? Donos.
        > Takie jest to parszywe Polactwo.
        > M.
      • prawie_magister Re: Tytuł postu jest w czasie przeszłym 23.02.12, 10:40
        mariner4 napisał: Takie jest to parszywe Polactwo.
        • 1tosemja mariner jak Pawka Morozow 23.02.12, 10:47
          prawie_magister napisał:

> mariner4 napisał: Takie jest to parszywe Polactwo.

.....do czego to doszło! publicznie.......sam na siebie..........biedactwo :)
    • cookies9 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 10:17
      douglasmclloyd napisał:

> Kiedy IPN upubliczni dłuuuugą listę donosicieli? Tyle lat minęło, a IPN w tym t
      > emacie, jakoś nic nie wysmrodził.
      >
      >
      Jarosław Kaczyński? Jest nieżle zorientowany w sprawie.

"Była to teczka dotycząca agenta o pseudonimie Bolek, chodziło o Lecha Wałęsę, był to właściwie jeden dokument. Był to opis wydarzeń, jakie miały miejsce w Stoczni Gdańskiej już po głównej fali strajków – albo przy końcu grudnia 1970, albo w styczniu 1971 r. Był to opis dość przejrzysty, wielostronicowy, z wymienianiem nazwisk. Chodziło o jakieś zamieszanie w stoczni, kilkusetosobowe wiece. Na moje stwierdzenie, że tego Wałęsa nie mógł napisać, bo by nie potrafił, jako że tekst był dość spójny, w miarę gramatyczny, a w każdym razie zrozumiały, Milczanowski odpowiedział mi: Co ty, nie wiesz, jak było? – on najpierw opowiedział to temu ubekowi, a później tamten mu to podyktował. I dlatego ten tekst jest taki. "

*zeznania złożone w prokuraturze w 1998 roku w śledztwie dotyczącym sprawy płk. Lesiaka.
      • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 12:38
        cookies9 napisała:

> Jarosław Kaczyński? Jest nieżle zorientowany w sprawie.

sam Wałęsa wie najlepiej, nie ma co na Kaczyńskiego wekslować i zmuszać go do wytężania pamięci. Wie o bodajże 140 donosicielach...

Pozdrawiam

Losiu
        • m.c.hrabia Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 12:42
          łańcuszek jest prosty jak drut
          Lech>Jaro>Albina, a Albina wiadomo gdzie.
          I gdzie tu sensacja?
        • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 16:52
          losiu4 napisał:

> cookies9 napisała:
          >
          > sam Wałęsa wie najlepiej, nie ma co na Kaczyńskiego wekslować i zmuszać go do w
          > ytężania pamięci. Wie o bodajże 140 donosicielach...

Sam Jaro nie wierzył, że Wałęsa nie mógł napisać donosu. W to że donos dyktował oficer SB też ciężko uwierzyć. Oryginału brak. Tylko oszołomy wiedzą swoje.
          • losiu4 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 23:19
            w co wierzył albo nie to nieistotne. Ważne w naszej częsci watku jest to, ze ktos chciał sprawe na Kaczyńskiego zrzucić "zapominajac" ze Bolesław sam wie kto na niego kapował.

Pozdrawiam

Losiu
      • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 16:41
        cookies9 napisała:

>
        > > Kiedy IPN upubliczni dłuuuugą listę donosicieli? Tyle lat minęło, a IPN w
        > tym t
        > > emacie, jakoś nic nie wysmrodził.
        > >
        > >
        > Jarosław Kaczyński? Jest nieżle zorientowany w sprawie.
        >
        > "Była to teczka dotycząca agenta o pseudonimie Bolek, chodziło o Lecha Wałęsę,
        > był to właściwie jeden dokument. Był to opis wydarzeń, jakie miały miejsce w St
        > oczni Gdańskiej już po głównej fali strajków – albo przy końcu grudnia 19
        > 70, albo w styczniu 1971 r. Był to opis dość przejrzysty, wielostronicowy, z wy
        > mienianiem nazwisk. Chodziło o jakieś zamieszanie w stoczni, kilkusetosobowe wi
        > ece. Na moje stwierdzenie, że tego Wałęsa nie mógł napisać, bo by nie potrafił,
        > jako że tekst był dość spójny, w miarę gramatyczny, a w każdym razie zrozumiał
        > y, Milczanowski odpowiedział mi: Co ty, nie wiesz, jak było? – on najpier
        > w opowiedział to temu ubekowi, a później tamten mu to podyktował. I dlatego ten
        > tekst jest taki. "

Jaro nie wierzył, miał przekonanie graniczące z pewnością, ale zmienił zdanie i kukłę Wałęsy spalił, jak go z pałacu wyrzucił.
        • cookies9 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 16:57
          douglasmclloyd napisał:

>Jaro nie wierzył, miał przekonanie graniczące z pewnością, ale zmienił zdanie i kukłę Wałęsy spalił, jak go z pałacu wyrzucił.<

Szkoda,że tak póżno go wyrzucił,ale Wałęsa musiał dotrzeć do tej listy kapusiów:-)
          • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 17:10
            cookies9 napisała:

>
            > >Jaro nie wierzył, miał przekonanie graniczące z pewnością, ale zmienił zda
            > nie i kukłę Wałęsy spalił, jak go z pałacu wyrzucił.<
            >
            > Szkoda,że tak póżno go wyrzucił,ale Wałęsa musiał dotrzeć do tej listy kapusió
            > w:-)

Cienkiewicze, Zyzaki powinni zbadać, na kogo donosiła TW Albina.
    • agnostic5 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 17:43
      W tym problem, że państwo Kaczyńscy wiedzieli o teczce i miny im zrzedły, kiedy Tymiński zaczął pokazywać czarną teczkę. Wtedy sztab Wałęsy bardzo szybko nawiązał łączność ze sztabem Mazowieckiego. Strach pomyśleć, co by się stało, gdyby Tymiński ujawnił papiery. Mielibyśmy prezydenta znikąd. Inna sprawa, czy wówczas nie zacieśniły się więzy pomiędzy działaczami Solidarności i pracownikami agentury. I to jest najciekawsze w tej historii..
      • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 18:01
        agnostic5 napisał:

> W tym problem, że państwo Kaczyńscy wiedzieli o teczce i miny im zrzedły, kiedy
        > Tymiński zaczął pokazywać czarną teczkę. Wtedy sztab Wałęsy bardzo szybko nawi
        > ązał łączność ze sztabem Mazowieckiego. Strach pomyśleć, co by się stało, gdyby
        > Tymiński ujawnił papiery. Mielibyśmy prezydenta znikąd. Inna sprawa, czy wówcz
        > as nie zacieśniły się więzy pomiędzy działaczami Solidarności i pracownikami ag
        > entury. I to jest najciekawsze w tej historii..

Wierzysz, że Tymiński miał coś w swojej teczce? Nie dziwię się w takim razie, że zdobył tak duże poparcie. Dotąd myślałem, iż ludzie głosowali na niego, bo rozdawał zegarki na wiejskich zabawach.
        • agnostic5 Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 18:54
          douglasmclloyd napisał:

>
          > Wierzysz, że Tymiński miał coś w swojej teczce? Nie dziwię się w takim razie, ż
          > e zdobył tak duże poparcie. Dotąd myślałem, iż ludzie głosowali na niego, bo ro
          > zdawał zegarki na wiejskich zabawach.
          >

Radzę czytać uważniej. Nie pisałem, że coś miał, tylko, że straszył, a sztab Wałęsy miny miał nie tęgie.
          • douglasmclloyd Re: Kto donosił na Lecha Wałęsę? 23.02.12, 20:26
            agnostic5 napisał:

> Radzę czytać uważniej. Nie pisałem, że coś miał, tylko, że straszył, a sztab Wa
            > łęsy miny miał nie tęgie.

Bo to wojna na miny była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka