Dodaj do ulubionych

Janusz Lewandowski ucieka z PO?

14.06.04, 01:45
Ja w tym dzisiejszym wywiadzie z Januzem Lewandowskim w GW, do którego nigdy
nie ukrywałem, że mam duży szacunek, odczytałem jedną z najostrzejszych
krytyk Platformy Obywatelskiej, która wyszła z wewnątrz tej partii. Od dawna
dziwiła mnie jego nieobecność w mediach i odsunięcie w partii na jakiś 2 lub
3 front. Co się dzieje w PO?

Fragment wywiadu:
"Wojciech Załuska: – Dlaczego wystartował Pan w eurowyborach? Ucieczka od
polskiej polityki, ciekawość?
Janusz Lewandowski: – W ostatnich latach polityka, służba publiczna bardzo
zbrzydły. Zagubiliśmy klimat etosu, misji z początku lat 90. Jednocześnie
instytucje Unii Europejskiej stają się nowym, interesującym rozdziałem naszej
polityki. Zwłaszcza w tej pierwszej kadencji po poszerzeniu UE. Ona będzie
najciekawsza. Następne to już rutyna. Start w eurowyborach jest poza tym
spełnieniem misji mojego pokolenia, pokolenia "Solidarności".
– Ale Platforma prowadzi w sondażach - w tym, najdalej przyszłym roku,
będzie rządzić. Nie chce Pan być ministrem, prywatyzować?
- Miałem szczęście być w rządach w pierwszym, bardziej romantycznym okresie
III RP. Dziś w Polsce nie ma klimatu do prywatyzowania i w ogóle do
podejmowania decyzji. Przeciwnie, najbardziej bezkarny jest ich brak. Z
zaniechań i straty czasu - np. przy budowie autostrad - nikt nikogo nie
rozlicza. Ja do tego nie pasuję".

Janusz mówi ogólnie, że polityka mu ostatnio zbrzydła, ale przecież od 3 lat
jest w PO, czyżby więc odnosił te słowa także do PO?
Obserwuj wątek
    • rolotomasi Re: Janusz Lewandowski odchodzi z PO ? 14.06.04, 02:07
      << nie sądzę. To nie w jego stylu i nie jego temperament.
      Na foRegion pisałem, krytykując Donaldiego, że ten usuwa swoich wewnętrznych
      przeciwników takich jak Płażyński i Olechowski, także senatora Wittbrodta <<taka
      ~taktyka~ . I to właśnie widać w tle wypowiedzi Lewandowskiego
      Podobny styl dziondzenia ma Kfaki w PiS, vide odejście Walendziaka !
      To są pilni uczniowie Walesy i realizatorzy jego Teori Zderzaków; Tylko, że
      minęło 10 lat! a oni dalej drwa rąbią.
      • leszek.sopot Re: Janusz Lewandowski odchodzi z PO ? 14.06.04, 02:16
        Jak obecni POowcy byli w UW w Gdańsku to było cały czas czuć rozdźwięk między
        Donaldem a Lewandowskim, który był szefem partii w regionie i cieszył się
        większym poważaniem. Tusk poczuł się dopiero dowartościowany gdy został
        wicemarszałkiem Senatu. Ale ta niechęć Tuska - ekonomicznego amatora do
        profesjonalisty Lewandowskiego, musiała dalej trwać i Janusz już jej nie
        wytrzymał. Chyba dlatego się zgodził kandydować. Jednak coś z tych oskarżeń PO
        o populizm znajduje swoje potwierdzenie. Lewandowski nigdy sobie na żadne
        pustosłowie nie pozwalał w przeciwieństwie do dzisiejszych liderów PO.
        • rolotomasi Re: Janusz Lewandowski odchodzi z PO ? 14.06.04, 02:42
          Niechęć partnerów do Donaldiego jest stałym fragmentem gry we wszystkich jego
          dotychczasowych kapelach poltycznych; poczynając od Merkla i Bieleckiego w
          Kongresie a kończąc na wymienionych -zajmę się tym dokładniej,ale nie o 3 w nocy
          Populizm Po ma nie tylko w nazwie, słuszna twa uwaga SOPOT.
          PZDR.
    • Gość: wikul Janusz Lewandowski ucieka z PO ? Gdzie ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.06.04, 03:19
      leszek.sopot napisał:

> Ja w tym dzisiejszym wywiadzie z Januzem Lewandowskim w GW, do którego nigdy
      > nie ukrywałem, że mam duży szacunek, odczytałem jedną z najostrzejszych
      > krytyk Platformy Obywatelskiej, która wyszła z wewnątrz tej partii. Od dawna
      > dziwiła mnie jego nieobecność w mediach i odsunięcie w partii na jakiś 2 lub
      > 3 front. Co się dzieje w PO?
      >
      > Fragment wywiadu:
      > "Wojciech Załuska: – Dlaczego wystartował Pan w eurowyborach? Ucieczka od
      >
      > polskiej polityki, ciekawość?
      > Janusz Lewandowski: – W ostatnich latach polityka, służba publiczna bardz
      > o
      > zbrzydły. Zagubiliśmy klimat etosu, misji z początku lat 90. Jednocześnie
      > instytucje Unii Europejskiej stają się nowym, interesującym rozdziałem naszej
      > polityki. Zwłaszcza w tej pierwszej kadencji po poszerzeniu UE. Ona będzie
      > najciekawsza. Następne to już rutyna. Start w eurowyborach jest poza tym
      > spełnieniem misji mojego pokolenia, pokolenia "Solidarności".
      > – Ale Platforma prowadzi w sondażach - w tym, najdalej przyszłym roku,
      > będzie rządzić. Nie chce Pan być ministrem, prywatyzować?
      > - Miałem szczęście być w rządach w pierwszym, bardziej romantycznym okresie
      > III RP. Dziś w Polsce nie ma klimatu do prywatyzowania i w ogóle do
      > podejmowania decyzji. Przeciwnie, najbardziej bezkarny jest ich brak. Z
      > zaniechań i straty czasu - np. przy budowie autostrad - nikt nikogo nie
      > rozlicza. Ja do tego nie pasuję".
      >
      >
      > Janusz mówi ogólnie, że polityka mu ostatnio zbrzydła, ale przecież od 3 lat
      > jest w PO, czyżby więc odnosił te słowa także do PO?

Gdzie tu masz krytykę PO, pozostanie zapewne twoją słodką tajemnicą. Ale
      kombinuj. Nie wiesz dlaczego Lewandowskiemu zbrzydla polityka ? Taki wytrawny
      analityk polityczny i nie wie ? To spytaj się Leppera i jego bandę. Nie było
      chyba partii która by mniej lub więcej krytykowała Lewandowskiego za
      prywatyzację. Do tej pory chyba toczy sie jakieś postępowanie w jego sprawie.
    • Gość: Piskorski Jasiu? Ucieka? Ale dlaczego? IP: 65.110.6.* 14.06.04, 03:48
      Przeciez teraz naprawde mamy szanse wyrypac wszystkich i drzec niezla kase!
      I uciekac? W takim momencie?
    • goniacy.pielegniarz Re: Janusz Lewandowski ucieka z PO? 14.06.04, 09:08
      leszek.sopot napisał:

> Ja w tym dzisiejszym wywiadzie z Januzem Lewandowskim w GW, do którego nigdy
      > nie ukrywałem, że mam duży szacunek, odczytałem jedną z najostrzejszych
      > krytyk Platformy Obywatelskiej, która wyszła z wewnątrz tej partii.

??????????
      • leszek.sopot Ton tej wypowiedzi jest pesymistyczny 14.06.04, 09:42
        Zapomniałem dać link do całego wywiadu:
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2128348.html
        Nie zauważyłeś, że od dawna brakuje w wystąpieniach PO głosu Janusza? Odsunął
        sie on zapewne od politycznych targów i manipulacji. W tym wywiadzie wskazuje
        na przycznę swojego zniechęcenia. Jak to możliwe by jedna z najważniejszych
        postaci PO, w chwili gdy ta partia może zdobyć władzę, ogłasza, że ma dość
        polityki i dlatego woli reprezentować Polskę w PE?
        Ja nieźle orientowałem się w stosunkach pomiędzy tymi dwoma najważniejszymi
        postaciami w wybrzeżowej UW - Tuskiem i Lewandowskim. Wiem, że nie pałali do
        siebie nigdy miłością. Może to nie ma obecnie znaczenia, ale faktem jest, że
        Janusz krytykował 3 lata temu powstanie PO (był wówczas szefem UW w Gdańsku) i
        odszedł do Platformy chyba dopiero po 2 miesiącach. Zgadywałem wówczas i dalej
        zgaduję, że nie był on wśród popleczników Tuska, ale miał swoje własne poglądy,
        które są różne od liderów PO. Pamiętam jak mi wówczas Janusz mówił, że odchodzi
        do PO nie z powodów "ideologicznych" ale tylko dlatego, że odeszli tam wszyscy
        ludzie, z którymi tworzył środowisko KLD.
        Uważam, że wśród liderów PO brakuje osób z jasnymi i przewidywalnymi poglądami
        ekonomicznymi i głos Janusza byłby po najbliższych parlamentarnych w Polsce
        bardziej potrzebny u nas niż w Brukseli.
        • Gość: Jacho Re:Ton tej wypowiedzi jest pesymistyczny-ee tam... IP: *.crowley.pl 14.06.04, 10:49
          .....to samo można powiedzieć o wszystkich członkach innych partii, którzy
          kandydowali do Europarlamentu...
          a zniechęcenie do polityki w naszym kraju? którz go teraz nie ma??? chyba tylko
          Lepper.....
          Jasne, że można mieć tego dosyć, można uciec do parlamentu europejskiego gdzie
          panują bardziej cywilizowane obyczaje, chociaż po tak licznej delegacji
          LPR i SO tamtejsza rzeczywistość może okazać też trochę inna...... ;-)
    • oszolom.z.radia.maryja Janusz Lewandowski to złodziej jakich mało wIII RP 14.06.04, 11:35
      • leszek.sopot Po co unosisz sie emocjami. Trzeba umieć nad 14.06.04, 12:06
        sobą panować.
        Oszołku rozumiem z twego postu, że jesteś przeciwnikiem prywatyzacji a
        opowiadasz się za gospodarką państwową i centralnie sterowaną. Tylko po co
        chlepiesz językiem o złodziejstwie?
      • stefan4 Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych postaci 14.06.04, 16:39
        Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych postaci przemian ustrojowych na
        początku lat 1990tych. A od dłuższego czasu istotnie o nim nie słychać...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • magni-nominis-umbra Re: Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych po 14.06.04, 17:26
          Będąc zaprzysięgłym uwolem tego akurat człowieka również darzę głębokim szacunkiem i poważaniem. Lubie tez Donalda, ale to może z tych względów, że miałem z nim okazję dykutować i "spożywać", w czasach jego unijnego żywota.
          Myślę, że pan Janusz mógłby po prostu... wrócić.
          W końcu trafiliśmy wczoraj Lucky seven!.
          Pozdrawiam wszystkich wrogów UW....
          • Gość: Remus Re: Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych po IP: *.chello.pl 14.06.04, 18:21
            To jest idol biznesmenów w biaŁYCH SKARPETKACH i w garniturach z wywinietymi
            mankietami marynarek. A najlepiej, żeby logo producenta marynarki było w
            połowie rekawa.
            Sam za swoje nie potrafił nic.. JakiśZakład Zaopatrzenia PLO, jakieś fundacje,i
            inne biznesy a on w tle. Natomiast w ukochanej Gazecie Wyborczej (Trójmiasto)
            co tydzień maądrolował na każdy temat, taki omnibus.Bo faktycznie, optycznie ma
            łeb jak wiadro,Ale wodogłowie daje podoby efekt.
            W Sejmie się nie popisał wystąpieniami, jako minisster ma kłopoty z prawem (kto
            czlowieka z zerowym doswiadczeniem w zarzadzaniu więcej niz budzetem rodziny
            zrobił ministrem -a teraz jako były minister jest już specjalistą praktykiem)
            Zwiewa po pieniądze Europejskie. Z felietonów w Gazecie trudno wyżyć,w
            przyszłym Sejmie może tak albo nie,a własnego interesu mimo teoretycznego
            gaworzenia poprowadzić się nie potrafi.
            Jest to faktycznie najjasniejsza postać, wręcz przeżroczysta, dalej zero, null
            itd.
            Wynalazek zakompleksionych inteligentów, którzy co dzień rano muszą podjąć
            wiekopomną decyzję: czy się zsikać, czy jeszcze walnąć poważniej zapachowo.
            Jest tak jasny,jak facet co biegał cale życie z pusta taczką, bo było tyle
            roboty, że nie było czasu aby ją załadować.
            Wata cukrowa . Dużo waty, mało cukru. A cena jak za kilogram.

• leszek.sopot Re: Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych po 14.06.04, 20:40
          stefan4 napisał:

> Janusz Lewandowski to jedna z jaśniejszych postaci przemian ustrojowych na
          > początku lat 1990tych. A od dłuższego czasu istotnie o nim nie słychać...

Był z nim dzisiaj "Gdański dywanik" ale niestety przegapiłem i nie wiem jak
          komentował swój wybór. Janusz być może popełnił pewne błędy, każdemu by się
          zdarzyły przy takiej pionierskiej pracy, ale nie kierował sie nigdy prywatnym
          interesem. Niestety nie zauważał, że przy nim robili swoje interesy młodzi
          liberałowie (Voit i Szymczych - chyba tak te nazwiska się pisze). Zawsze wokół
          liderów kręci się sporo gefechciarzy7, nie każdy potrafi dac im po łapach.
        • Gość: ruda W Krakowie dużo o nim było słychać IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:19
          zwłaszcza w wypowiedziach rzecznka prokuratury która nie mogła sie do niego
          dobrac ze wzgledu na imunitet. A dziś chyba te przekręty się przedawniły, bo
          faktycznie mało o nim słychać. W każdym razie w Bruksli powinni trzymać sie za
          kieszenie.
          • leszek.sopot Re: W Krakowie dużo o nim było słychać - ale co? 14.06.04, 23:30
            Gość portalu: ruda napisał(a):

> zwłaszcza w wypowiedziach rzecznka prokuratury która nie mogła sie do niego
            > dobrac ze wzgledu na imunitet. A dziś chyba te przekręty się przedawniły, bo
            > faktycznie mało o nim słychać. W każdym razie w Bruksli powinni trzymać sie
            za kieszenie.

A o jakie to niby przekręty chodziło tej prokurator?
    • Gość: babariba Janusz Lewandowski ucieka od prokuratora IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 14.06.04, 19:36
      • Gość: lolo A ty skąd znowu uciekłeś? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 14.06.04, 19:52
        • Gość: P-77 Re: czyli Aleksander Halol będzie posłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:13
          bo Lewandowski na bank pojedzie do Strassbourga. Mam nadzieję, że pozytywnie
          wpłynie na ten parlament, bo to jeden z nielicznych polityków naprawdę godnych
          szacunku.
          • rolotomasi Re: J.Lewandoski 15.06.04, 01:37

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka