Dodaj do ulubionych

Za Gierka polska populacja rosła!

27.03.12, 18:32
Wszędzie byli młodzi ludzie, place zabaw pełne dzieci, tak było wspaniale!
Cukrowa wata, lody na patyku, napoje z saturatorów
Śliczna Polska, piękna pięknych młodych silnych ludzi
Każdy miał pracę, nie było stresu, tej mordęgi, nienawiści, ani wyścigu szczórów
Każdy dostawał mieszkanie od państwa
Nie było bezdomnych ani emerytów grzebiących po śmietnikach

I właśnie do takiej Polski chce nas przybliżyć Pan Prezes Kaczyński
Do Polski solidarnej, społecznej, przyjaznej i dobrej!
Obserwuj wątek
    • czan-dra Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 18:44
      Ty to na poważnie?
      Ile dziecko Ty masz lat?
      Każdy miał mieszkanie? Gdzie, w Polsce za Gierka?
      Nie wąchaj tego świństwa, to Ci psuje mózg.
      • mkrass czan-dra nie napinaj się bo.... 27.03.12, 20:03
        ci żyłka pęknie. A w Twoim wieku jest to niebezpieczne. Otóz za tego Gierka w każdym polskim miasteczku zbudowano coś co służy do dziś jego mieszkańcom. Od szkoły po mieszkania spółdzielcze, od dróg po mosty , zakłady pracy, przedszkola , ośrodki zdrowia. Za tego Gierka powstało sieć wyższych uczelni ośmieszanych wsi czy wsp. Ale ich poziom był wielokrotnie wyższy od dzisiejszych tzw uczelni. Było jeszcze kilka spraw o których ludzie pamiętaja od iubezpieczenia rolników. I to wszystko w ciagu niecałuych 20 lat. Że zadłużyliśmy się? Zgoda ale obecnie to zadłużenie jest nieporównywalne i w miasteczkach powstały kościoły, siedziby banków i alejki z kostki bauma do urzędu. Więc zastanów się bez emocji,popatrz na te dwie dekady tj Gierkowską i obecną z perspektywy przeciętnego zjadacza chleba
        • lumpior Mnietek w tym czasie był UBekiem. 27.03.12, 20:06
          Żył jak panisko.
          • mietek.grodecki GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:32
            A z SB współpracowałem tylko dwa razy w sprawie mojego sonsiada syjonisty
            • mietek.grodecki Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:33
              Dostałem wtedy meble do mieszkania mojej mamy w nagrodę za współpracę z władzą
              • szmul.bender Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 28.03.12, 13:39
                i to ci zostalo
            • lumpior Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:35
              mietek.grodecki napisał:

> A z SB współpracowałem tylko dwa razy w sprawie mojego sonsiada syjonisty
              Jakie gratyfikacje,korzyści,uznania posiadłeś?
              • mietek.grodecki Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:37
                Dali mi nowe meble dla mamy i załatwili mojemu bratu wyjazd do RFN
                • mietek.grodecki Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:38
                  Ale brat też współpracował z SB
                  • lumpior Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:45
                    mietek.grodecki napisał:

> Ale brat też współpracował z SB
                    Naprawde full rodzinka /a mama i tata tez zasłużeni?/.Zaproś mnie do siebie,chcę poznać szczegóły,no i ile to będzie mnie kosztować? /wal smiało jest z kogo pociągnąc/.
                • lumpior Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:39
                  mietek.grodecki napisał:

> Dali mi nowe meble dla mamy i załatwili mojemu bratu wyjazd do RFN
                  A uscisk sekretarza?
                  • mietek.grodecki Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:42
                    Ja nie byłem gnidą
                    Doniosłem na syjonistę co stawiał na parapecie żydowskie świeczniki i słuchał audycji radiowych po angielsku.
                    Na Polaka nigdy nie donoosłem
                    • lumpior Re: GWno prawda! Byłem prostym robotnikiem! 27.03.12, 20:58
                      mietek.grodecki napisał:

> Ja nie byłem gnidą
                      > Doniosłem na syjonistę co stawiał na parapecie żydowskie świeczniki i słuchał a
                      > udycji radiowych po angielsku.
                      > Na Polaka nigdy nie donoosłem
                      Po angielsku? A to zdrajca,sam był sie spienił,a jak jeszcze ci nie mówił co słuchał? Ot zdrajca.
        • calun_torunski na szczescie Gierek rzadzil tylko jedna dekade 27.03.12, 20:45
          > ci żyłka pęknie. A w Twoim wieku jest to niebezpieczne. Otóz za tego Gierka w k
          > ażdym polskim miasteczku zbudowano coś co służy do dziś jego mieszkańcom. Od sz
          > koły po mieszkania spółdzielcze, od dróg po mosty , zakłady pracy, przedszkola
          > , ośrodki zdrowia.

mosty to nawet w szcerym polu budowali - trzeba je bylo potem wysadzac

> Za tego Gierka powstało sieć wyższych uczelni ośmieszanych w
          > si czy wsp. Ale ich poziom był wielokrotnie wyższy od dzisiejszych tzw uczelni.

ich absolwenci z latwoscia zobywali miejsca przy zmywaku

> Było jeszcze kilka spraw o których ludzie pamiętaja od iubezpieczenia rolników

ktore do dzis sie czkawka odbijaja

> . I to wszystko w ciagu niecałuych 20 lat.

na szczescie tylko 10, bo potem wojsko przejelo kontynuacje "rozwoju" i skonczylo sie spektakularnym bankructwem

> Że zadłużyliśmy się?

sam rzad RFN dal ponad 5 miliardow DEM bezwrotnego kredytu w zamian za ponad milion Slazakow i Mazurow praktycznie wyrzuconych z Polski

> Zgoda ale obecn
          > ie to zadłużenie jest nieporównywalne i w miasteczkach powstały kościoły, siedz
          > iby banków i alejki z kostki bauma do urzędu.

buaahahahaha

> Więc zastanów się bez emocji,popa
          > trz na te dwie dekady tj Gierkowską i obecną z perspektywy przeciętnego zjadacz
          > a chleba

tak mniej wiecej 5-10 razy lepiej obecnie niz za Gierka - w kazdym wymiarze
          • mietek.grodecki Re: na szczescie Gierek rzadzil tylko jedna dekad 27.03.12, 21:06
            Dobrze teraz jest ale tylko złodziejom, potomkom syjonistów i prezesom
            • calun_torunski na szczescie Gierek rzadzil tylko jedna dekad 27.03.12, 21:16
              > Dobrze teraz jest ale tylko złodziejom, potomkom syjonistów i prezesom

biorac pod uwage ile osob stac na samochod, dom, wakacje zagraniczne - na ktore nawet partyjniacy u zloba nie mogli sobie pozwolic - to tych potomkow syjonistow sila
              • mietek.grodecki Re: na szczescie Gierek rzadzil tylko jedna dekad 27.03.12, 21:57
                A wszystko kupowane za kredyty, których za Gierka nie było
                To poczucie własności budowane na kredytach to złóda
                W końcu i tak przyjdzie żyd i wszystko zabierze
                jak nie tobie, to twoim dzieciom
        • czan-dra Re: czan-dra nie napinaj się bo.... 27.03.12, 20:47
          Za Gomułki też coś zbudowano w każdym miasteczku.
          Za Bieruta także sobie nie folgowano.
          Tylko nie wiem czy za Jaruzelskiego coś budowano, czy tylko wsadzano niechętnych budowaniu?

Proszę wytłumacz mi starcowi co to znaczy:

Za tego Gierka powstało sieć wyższych uczelni ośmieszanych w
          > si czy wsp. Ale ich poziom był wielokrotnie wyższy od dzisiejszych tzw uczelni.
          • ekmat Re: czan-dra nie napinaj się bo.... 27.03.12, 20:57
            za Gomułki w średnim , statystycznym miasteczku budowano niewiele albo wcale. Inne miał Wiesław priorytety. Za Bieruta głównie odbudowywano. Taki drobiazg odbudowano czyli Warszawę. Dziś cała Unia by się musiała złożyć a i tak by ta odbudowa w tak krótkim czasie nie wypaliła. Porównując dekadę Gierka z jakakolwiek dekadą Polski tzw wolnej w wymiarze konkretnego miasteczka nie ma porównania jeśli o skok cywilizacyjny miasteczka idzie. Rozwój szkolnictwa za Gierka był już nigdy nie powtórzony. Te nowe uczelnie czyli WSI oraz WSP w większości rozwinęły się własnie za Gierka.
        • klara551 Re: czan-dra nie napinaj się bo.... 27.03.12, 22:49
          Hmmm? Szkoły to Gomułka,pieniądze ludzkie/cegiełki na tysiąclatki/. Mieszkania spółdzielcze to taki PRLowski łańcuszek św.Antoniego,bo miliony oszczędzały a tysiące dostały mieszkania. Za Gierka tylko zmieniono nazwy uczelni .Zapomniałeś o budowanych komitetach partii,willi w Królewskiej Górze dla Gierka,zamknięciu kolejki wąskotorowej do Piaseczna,zniszczeniu spółek wodnych,zaprzestania pogłębiania rzek .Zapomniałeś o zakupie licencji na Berlieta żeby ratować socjalizm we Francji,o dużym fiacie z silnikiem z lat 50 i jeszcze paru nietrafionych inwestycjach.Została po nim gierkówka,i kawałek drogi do Piaseczna, i Poznania. Owszem dał nam posmakować normalności,ale za jaką cenę. Już w 1970 6 roku była powtórka z 70,tyle,że bez strzelania.
          • mietek.grodecki Re: czan-dra nie napinaj się bo.... 27.03.12, 22:51
            Co ty pieprzysz? Gdyby nie mieszkania rozdawane za PRLu to by dzisiaj 70% polskiej populacji wegetowało pod mostami...
            • klara551 Re: czan-dra nie napinaj się bo.... 28.03.12, 01:29
              Teraz ci dosolę. To co napisałam o SM za czasów Gierka to prawda. Gdyby nie wpłaty większości dorosłych w tamtym czasie Polaków na książeczki mieszkaniowe to nowych mieszkań nie byłoby wcale. Widocznie Mnieciu byłeś jednym z tych co to po linii partyjnej dostali mieszkanie po za kolejką.We Wrocławiu w Spółdzielni M. Energetyk z tysiąca bodajże mieszkań 500 dostali nie członkowie spółdzielni według listy a MO,pracownicy kluczowych zakładów,wojskowi i jacyś inni z rozdzielnika. Więc nie pieprz robaczku o gierkowej sprawiedliwości i uczciwości. Z okresu Gierka pochodzi dowcip o tym jak rozwiązać problem mieszkaniowy w Polsce odp. Jak wieje wiatr ze wschodu wiać razem z nim lub otworzyć zachodnie granice.
              • absurdello Nie zapominaj Klarciu, że to, że możesz dziś 28.03.12, 17:46
                używać komputera wynika z tego, że za Gierka pobudowano sporo elektrowni dających temu kompowi prąd ... a później jakoś zaniechano tego niecnego procederu budowy nowych elektrowni za to sprzedano je oraz pośrednictwo w sprzedaży energii w obce ręce ... a jak tym "ręcom" się coś nie spodoba, to może ci nagle komp zgasnąć ... a UPS długo nie pociągnie
                • calun_torunski po tobie sie mozna czegos wiecej spodziewac ... 28.03.12, 19:29
                  koszt modernizacji polskich elektrowni przekracza wielokrotnia naklady na budowe tych obiektow za Gierka - przy czym budowy te zwykle odbywaly sie bez filtrow itp - bo taniej bylo wywalic syf do nieba
          • ekmat klara 551 czytaj coś 28.03.12, 01:47
            To wszystko co piszesz droga Klaro to opowieści bezzębnych dziadków. Prosty przykład. w 1989 roku mieliśmy w Polsce, dzieki epoce Gierka około 11 mln mieszkań czyli 1 izba na osobe
            w 1980 spożycie mięsa kartkowego wynosiło 74kg na osobę a dziś wynosi 56 kg na osobę.
            Wegetarian nam przybyło czy jak? Podam ci trafine inwestycje za Gierka. Oto FSM Bielsko Tychy spłacone do 1988 roku , sprzedane w wolnej Polsce za cenę zakupu licencji.Polkolor
            Piaseczno tez w tym czasie spłacony i podobnie za część rzeczywistej wartości sprzedany licencjodawcy. Tzw trafionych inwestycji gierkowskich można wymieniać wiele. Szkoły to Gomułka IGierek. Gomułka tylko szkoły podstawowe. Największe do dziś szpitale to niestety Gierek a Ty pieprzysz o jakiejś wąskotorówce co to Gierek osobiście zdemontował razem z żona i synami. No i ta willa w Królewskiej Górze. To rzeczywiście problem poważnyW Warszawie poza inwestycjami Gierka jakoś nic nie zrobiono.A minęło już od czasów Gierka przeszło 30 lat
            • calun_torunski straszne glupstwa ekmat !!!! straszne !!! 28.03.12, 19:25
              > To wszystko co piszesz droga Klaro to opowieści bezzębnych dziadków. Prosty prz
              > ykład. w 1989 roku mieliśmy w Polsce, dzieki epoce Gierka około 11 mln mieszkań
              > czyli 1 izba na osobe

szkoda ze o czyms taki m w GUS nikt nie wie

> w 1980 spożycie mięsa kartkowego wynosiło 74kg na osobę

12 razy 2,5 ( z czego 0,75 z koscia) to raptem 30 !!!! i to pod warunkiem, ze sie wystalo

> a dziś wynosi 56 kg na osobę.

czyli 2 razy wiecej niz za Gierka !!!

> Wegetarian nam przybyło czy jak?

przybylo, rowniez dlatego, ze jest alternatywa dla miesa - za Gierka toru bylo marzeniem wegetarian

>Podam ci trafine inwestycje za Gierka. Oto FSM
              > Bielsko Tychy spłacone do 1988 roku , sprzedane w wolnej Polsce za cenę zakupu
              > licencji.

dzieki czemu produkuje 10 razy wiecej samochodow - a nie wozkow do podwozenia zakupow

> Polkolor
              > Piaseczno tez w tym czasie spłacony i podobnie za część rzeczywistej wartości s
              > przedany licencjodawcy.

wartosc ??? jaka wartosc mial zaklad z przestarzala technologia ??? dzis w Polsce powstaje 10 razy wiecej telewizorow niz za komuny

>Tzw trafionych inwestycji gierkowskich można wymieniać
              > wiele. Szkoły to Gomułka IGierek. Gomułka tylko szkoły podstawowe. Największe d
              > o dziś szpitale

wiecej kosztuje remont niz one warte

> to niestety Gierek a Ty pieprzysz o jakiejś wąskotorówce co to
              > Gierek osobiście zdemontował razem z żona i synami. No i ta willa w Królewskiej
              > Górze. To rzeczywiście problem poważnyW Warszawie poza inwestycjami Gierka jak
              > oś nic nie zrobiono.A minęło już od czasów Gierka przeszło 30 lat

ale bezlkot !!!
          • mkrass skąd takie głupie poglądy jak klary 551? 28.03.12, 02:05
            Otóz to indywiduum jest przekonane ,ze Berlieta zakupiono tzn licencję aby ratować socjalizm we Francji. Jak trzeba mieć pusto we łbie aby coś takiego wymyśleć? Nawet o ratowaniu samego Berlieta tu mowy być nie mogło bo wiele, wiele więcej cały ten zakład kosztował niż nasza licencja. Berliet dobrze prosperował i został osiem lat póżniej zakupiony przez Renault. Licencja Berlieta była bardzo dobrym kontraktem . W zakładach w Jelczu zobaczyli zachodnią technologię co postawiło ten zakład na nogi. Dzięki tej licencji setki zakładów miały produkcję zapewniona i doszliśmy do ok 70 proc wyposażenia tych aut produkowanego w Polsce. A że pieprzyliśmy nieco / podobnie jak dziś / to i awaryjność autobusów B była początkowo sporaP
            Wpisz w google hasło ,, licencja berlieta,, i może ci się coś w głowie przejaśni
            • calun_torunski klara pisze o faktach - a ty pleciesz glupstwa 28.03.12, 19:26
              szkoda placic emerytury takim glupkom
              • klara551 Re: klara pisze o faktach - a ty pleciesz glupstw 28.03.12, 21:54
                Dzięki. Sam widzisz,że propaganda sukcesu funkcjonuje do dzisiaj.Byliśmy dziesiątą potęgą gospodarczą co jest mniej prawdopodobne do udowodnienia niż stwierdzenie naszego genialnego matematyka Steinhausa,że przez każde trzy punkty można poprowadzić prostą byle odpowiednio grubą. I niech mi ci mędrkowie i piewcy epoki Gierka powiedzą dlaczego skoro było tak dobrze to już po 6 latach były rozruchy robotnicze . I dlaczego pominęli istotny fakt rozpieprzenia spółek wodnych i utrzymania cieków w stanie zapobiegającym powodziom. Ważniejsza była blacha na czołgi i parę kolorowych telewizorów których nie trzeba było przywozić z ZSRR a można było talon na nie i na pralkę i Fiata dostać jak się pracowało w tzw strategicznym zakładzie .I można było mieć książeczkę oszczędnościową samochodową i wygrać jak w systemie argentyńskim możliwość zakupu samochodu. I było piękne,bo byliśmy młodzi.Za książkami stało się w kolejkach,chodziło na Jazz nad Odrą do teatru Laboratorium,Gest ,Grotowskiego.,festiwal organowy,stało w kolejkach w MPiK za Burdą,płyty kupowało w Księgarni Wydawnictw Radzieckich i literaturę fachową też. A i można było pojechać do NRD na dowód osobisty. Okres Gierka to wysyp genialnych twórców kultury,aktorów,piosenkarzy,poetów. Ale to nie zasługa Gierka a matki natury. No i byłabym zapomniała o szkle Horbowego.
                • calun_torunski piewcy Gierka to glownie mochery i kaczopodobni 28.03.12, 22:08
                  dla mnie najwieksza zbrodnia okresu gierkowskiego - oprocz niszczenia srodowiska na wielka skale, bo jeszcze przez dziesieciolenia bedziemy neutralizowac odpady chemiczne z jego epoki - azbest, mogielniki, jeziora boksytowe, haldy zuzlowe, bylo wyrzucenie z Polski Slazakow i Mazurow - okolo 2 miliony ludzi, za ktorych komunisci wzieli haracz od RFN

to byl nieprawdopobny skandal - ale oczywiscie nie dla mocherow
                • ekmat Re: klara pisze o faktach - a ty pleciesz glupstw 29.03.12, 03:11
                  zgadzam się z tym odniesieniem do natury. Czasem płata natura figla o czym zaświadcza Twoj żal za spółkami wodnymi i tym nieszczęsnym fiatem na talon.Kolorowe telewizory zaczęliśmy u nas orodukować. Zresztą po co one jak nic w telewizji nie było poza propagandą
                  Na rozruchy robotnicze pewnie się doczekasz. Już masz strajki głodowe. A za ksiązkami kolejek nie pamiętam, choć czytelnictwo wówczas a dziś jest zasadniczo rózne
                  • calun_torunski klara pisze o faktach - a ty pleciesz glupstw 29.03.12, 07:40
                    > Na rozruchy robotnicze pewnie się doczekasz.

przyjada zwiazkowcy z KGHM domagac sie kolejnych podwyzek - z 3 srednich krajowych na 5

> Już masz strajki głodowe.

robotnicy gloduja ???

> A za ksi
                    > ązkami kolejek nie pamiętam, choć czytelnictwo wówczas a dziś jest zasadniczo r
                    > ózne

oczywiscie - zamiast okaleczonych przez cenzure ksiazek drukowanych na papierze gazetowym mamy e-booki, audio booki i miliony tradycyjnych pozycji - oferta w ciagu roku bogatsza niz przez 45 lat peerel
    • silencjaa Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 18:50
      Własnie chodziło o likwidacje takiej wolnej, bezpiecznej, dostatniej Polski. Tego globmafie juz dokonały, teraz przyszła pora na eksterminacje pozostałych przy zyciu Polaków. Zaczyna sie ja od ludzi starszych i dzieci, bo to "darmozjady" som, nie pracukom niewolniczo i nie płacom podatków na pasożytów u żłobu.
      • calun_torunski likwidacje takiej wolnej, bezpiecznej, dostatniej 27.03.12, 18:59
        buahahahahahaahahahaha

"do portu w Gdyni zmierza statek z ladunkiem kubanskich pomaranczy..."

"na redzie portu w Gdyni pojawil sie statek z ladunkiem kubanskich pomaranczy..."

"w porcie w Gdyni trwa rozladunek transportu kubanskich pomaranczy..."

"w srode we wszystkich dizych miasta rozpocznie sie sprzedaz kubanskich pomaranczy..."

a potem - co za syf, tego sie nie da zjesc, to nie ma ani smaku ani soku

taka byla dostatnia Polska za Gierka, powolna, niebezpieczna, zniewolona
        • mietek.grodecki Zamknij ryj! 27.03.12, 19:05
          Dobrze wtedy było, sam pamiętam!
          nie było tych kretyńskich programów w TV tylko same mondre, edukacyjne dla młodzierzy
          Młodzi mieli zawsze interesujące zajęcia, nie narkotyzowali się
          Nie było tych wszystkich festiwali żydoskich jak teraz jakieś "Szalomy" sromy i inne
          I zwykłym ludziom żyło się tysiąc razy lepiej niż teraz!
          • rickky Re: Zamknij ryj! 27.03.12, 19:54
            mietek.grodecki napisał:

> Dobrze wtedy było, sam pamiętam!
            > nie było tych kretyńskich programów w TV tylko same mondre, edukacyjne dla młod
            > zierzy

Ale ty ich chyba nie oglądałeś.

> Młodzi mieli zawsze interesujące zajęcia, nie narkotyzowali się
            > Nie było tych wszystkich festiwali żydoskich jak teraz jakieś "Szalomy" sromy i
            > inne
            > I zwykłym ludziom żyło się tysiąc razy lepiej niż teraz!
          • absurdello Młodzi mieli zawsze interesujące zajęcia, nie nar- 28.03.12, 17:50
            -kotyzowali się

Bo to wszystko przez to, że wtedy nie było wolności i władza nie pozwalała mieć kolorowych wizji ;))))
    • cookies9 Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:10
      Powojenny wyż płodził i rodził dzieci - tylko gdzie był panprezes?:-)
      • fury11 Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:22
        Za komuny panprezes z bratem grał w dzidziowatym filmie według książki Makuszyńskiego j dwóch takich, co ukradli księżyc. Nawet księżyca ukraść nie byli w stanie. co odbiło się na ich późniejszych losach - nigdy niczego nie osiągnęli, a jak coś zrobili, to spaprali. Ale ten pozostały przy życiu uważa, że nadal gra w filmie. Gwiazda, jednym słowem. typu "Jarosław, Polskie zbaw, jak cie widzem, puszczam paw..."
    • chateau Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:25
      Święte słowa, panie Mieczysławie.

U wuja w rolniczej spółdzielni produkcyjnej populacja tak rosła, że nadanżali ze sznurkiem do snopowiązałek.
      • chateau Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:26
        Nie nadanżali. Tzn. niektórzy nadanżali, ale większość nie.
        • alojsp Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:31
          Fszyjscy mjeli mjeszkańa a prezes dobódował jeszcze czy miljony hoć ńe ma szczóruf
          • szwampuch58 Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:34
            nawet bez okna byly,w kuchni
    • m.c.hrabia Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:33
      20 stopień zasilania:)
    • marbor1 Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 19:49
      Mnieciu, powiedz swojemu panuprezesu, żeby zamiast pieprzyć po próżnicy, niech się weźmie za
      pieprzenie konkretnie jakiejś baby, to zaraz będzie przyrost że ho,ho.
      Tylko cholercia zapomniałam, z tego nic nie będzie on ma męża.
    • etta2 Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 20:05
      Mieciu, PRZEGINASZ, to już się staje niestrawne. Wleź panuprezesu w doopę i nie wyłaź na światło dzienne, a tym bardziej nie otwieraj dzioba.
      Jeszcze więcej przyrostu naturalnego było w czasach tuz po wojnie, gdy była nędza. To jest powszechnie znane prawo: im większa nędza, tym więcej dzieci się rodzi, wystarczy spojrzeć na kraje afrykańskie.
    • zapijaczony_ryj Nie było pedałów typu prezes zachęcających do 27.03.12, 20:10
      wychowywania dzieci, bo homoseksualizm był wtedy zboczeniem_ to FAKT podać definicje z ówczesnej encyklopedii PWN?
    • calun_torunski Za Gierka bylo doch synow na jednego Kaczynskiego 27.03.12, 20:27
      potem srednia spadla do pol corki na jednego Kaczynskiego
    • scorpioletta Re: Za Gierka polska populacja rosła! 27.03.12, 23:54
      wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-w-liscie-otwartym-z-bolem-przyjmuje-zarzuty,1,5072823,wiadomosc.html
    • futuroeuro Gierka polska czlonkowstwo w PZPR rosło! 28.03.12, 01:17
      i donosicielstwo do SB. i dlug tez rosl i prezes Kaczynski o wcielenie Gierka.
    • czart_polski Najbardziej populacja urosła za Jaruzela 28.03.12, 01:21
      bo w stanie wojennym ludzie nie mieli innych rozrywek
      czy ten bezdzietny i nierozwojowy panprezes
      do tamtej Polski chce nas przybliżyć?
    • marek-zakrzewski A teraz wszystko zepsuli. 28.03.12, 11:24
      Znowu.
      • ekmat Re: A teraz wszystko zepsuli. 28.03.12, 11:40
        Wcale się nie dziwię opiniom typu ,, a teraz wszystko zepsuli,, Bywam latem w małej gminnej miejscowości w podkarpackiem. Jeżdziłem tam z rodzicami a potem jako dorosły. Miałem możliwośc obserwowania jak się miasteczko / wieś bardziej / rozwijało. Największa dynamika była w latach 70 czyli za Gierka. W tym czasie w tej małej miejscowości zbudowano przyzwoita sale gimnastyczna przy szkole, ośrodek zdrowia z kilkoma dojezdżającymi specjalistami, rozpoczęto budowę kanalizacji oraz gazyfikację, zrobiono drogi , uruchomiono dobre połączenie autobusowe z sąsiednimi większymi miejscowościami. W tym czasie powstało tam przedszkole. Zbudowano przyzwoita remizę, jakieś pawilony handlowo- usługowe, działał jakiś klub rolnika. Raz w tygodniu wyświetlano aktualne filmy. Byłem tam ostatnio trzy lata temu. Zlikwidowano większość kursów autobusowych, ośrodek zdrowia działa jeden dzień w tygodniu, Rozbudowa gazyfikacji zatrzymała się. Przedszkole zlikwidowano, myśli się o ponownym uruchomieniu. Po klubie rolnika ani sladu. Kina przyjeżdnego nie ma. Sala gimnastyczna użytkowana częściowo bo dach przecieka. W okolicy zlikwidowani kilka szkoł. Powstały za to kościół okazały, super plebania, chyba cztery piwiarnie zwane pubami. Stan dróg fatalny. Ludzie pamiętający lata 70 i porównując z obecnymi niestety widzą i komentuja w stylu ,, a teraz wszystko popsuli,,
        • m.c.hrabia Re: A teraz wszystko zepsuli. 28.03.12, 13:44
          najbardziej żal kina objazdowego :)
    • ultimate.strike Re: Za Gierka polska populacja rosła! 28.03.12, 14:06
      Wtedy rosła, później wyjechała.
      • l_zaraza_l Re: Za Gierka polska populacja rosła! 28.03.12, 14:32
        ultimate.strike napisał:

> Wtedy rosła, później wyjechała.

Jeśli potrafimy znaleźć odpowiedź na pytanie dlaczego wtedy rosła to możemy bardzo pomóc naszym zstępnym.
        • ultimate.strike Re: Za Gierka polska populacja rosła! 28.03.12, 14:34
          W czym pomóc? Wtedy były inne realia gospodarcze, nie tylko o ustrój chodzi. Na całym świecie gospodarka potrzebowała dużych ilości siły roboczej, teraz nie potrzebuje i wzrost populacji przeważnie jest zjawiskiem negatywnym.
    • l_zaraza_l Re: Za Gierka polska populacja rosła! 28.03.12, 14:29
      Bardzo lubię oglądać stare fotografie. Pewnego razu przeglądałam galerię fotografii Lublina:
      Lublin, rok 1959.
      Podpis pod zdjęciem:
      A Lublin jest wciąż ubogim miastem. Wprawdzie już działa Fabryka Samochodów Ciężarowych, więc pracy nie brakuje, ale tak jak w innych polskich miastach ludzie muszą borykać się z wieloma problemami codzienności. Ot, brakiem mieszkań. Przecież dopiero powstają pierwsze bloki Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

I tak sobie pomyślałam, że przecież nikt tym ludziom nie bronił zamieszkać w osiedlach wybudowanych za sanacji. Lublin nie był zbity do gołej ziemi, jak była Warszawa.

Stare fotografie nazywamy czarno-białymi ale zazwyczaj jest w nich, przede wszystkim, wiele odcieni szarości.
    • sam-baa własnie dlatego globalne banko-mafie 28.03.12, 17:08
      musiały zabic tamtą Polske. Trzeba bylo Polakow okraśc z calego majatku i zamienic ich w niewolnikow, ktorych nie stac na posiadanie dzieci.
      • m.c.hrabia Re: własnie dlatego globalne banko-mafie 28.03.12, 17:13
        golde a ty ile masz bachorów
    • lionold Re: Mnieeeeetek! Twoja poplucja 28.03.12, 19:34
      tylko niestety ci wyciekała tak jak wycieka i dziś.
    • adalberto3 Gdyby jeszcze wybudowal autostrady ! 28.03.12, 19:39
      Niestety zabraklo mu czasu - to wszystko przez te strajki i "Solidarnosc".
      • m.c.hrabia Re: Gdyby jeszcze wybudowal autostrady ! 28.03.12, 19:41
        adalberto3 napisał:

> Niestety zabraklo mu czasu - to wszystko przez te strajki i "Solidarnosc".

a jego populacja zapewnia byt szkołom specjalnej troski.
    • neoretronick Re: Za Gierka polska populacja rosła! 28.03.12, 21:10
      mietek.grodecki napisał:

> Wszędzie byli młodzi ludzie, place zabaw pełne dzieci, tak było wspaniale!
      > Cukrowa wata, lody na patyku, napoje z saturatorów
      > Śliczna Polska, piękna pięknych młodych silnych ludzi
      > Każdy miał pracę, nie było stresu, tej mordęgi, nienawiści, ani wyścigu szczóró
      > w
      > Każdy dostawał mieszkanie od państwa
      > Nie było bezdomnych ani emerytów grzebiących po śmietnikach

Z tym się zgadzam.

>
      > I właśnie do takiej Polski chce nas przybliżyć Pan Prezes Kaczyński
      > Do Polski solidarnej, społecznej, przyjaznej i dobrej!

Z tym się nie zgadzam.
      PS.
      Kaczyński chce to zrobić z Rydzykiem i Episkopatem ?
    • neoretronick A po grzyba ma rosnąć populacja ?????????? 28.03.12, 22:14
      Najpierw trzeba zagospodarować 13 500 000 bezrobotnych.
      Nieprawdaż ?
      • sambooctus Re: A po grzyba ma rosnąć populacja ?????????? 29.03.12, 03:41
        Populacja powinna byc generacyjnie stabilna, a zagospodarowanie bezrobotnych moze sie obyc tylko przez obalenie mafiokapitalizmu i nacjonalizacje calego przemyslu , bankow etc.
        • artjomka Re: A po grzyba ma rosnąć populacja ?????????? 29.03.12, 07:31
          sambooctus napisała:

> Populacja powinna byc generacyjnie stabilna, a zagospodarowanie bezrobotnych mo
          > ze sie obyc tylko przez obalenie mafiokapitalizmu i nacjonalizacje calego przem
          > yslu , bankow etc.

A to wprowadzta - kumie - nazat, te staro, dobro i tak ukochano dyktature proletariatu!
          Zabronta tych pastylek dla dziewczont, co to TO lubio (wicie kumie, co!), i dajta wychowanie seksualne nazat w rece plebanow.
          Oni to jusz na tych naukach przedslubnych powiedzo jak trza - a jak nie ...nie dac rozgrzeszenia!
          A chlopcy i dziewczeta na obozy szkoleniowe ZSMP i ZMS posylajta - a niech sie pod okiem partii rozmnazajo - wielbionc imie pierwszego sekretarza !
          Pozdro!
          Polska Kargulem silna!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka