Dodaj do ulubionych

Mega afera PO

07.04.12, 19:18
wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Autostrady-nie-beda-przejezdne-na-Euro-2012-bedzie-gigantyczna-afera,wid,14394625,wiadomosc.html?ticaid=1e3b3
a ta ega afera to tylko wierzcholek gory lodowej....czy ktos bedzie wstanie posprzatac po PO ...i tego najbardziej sie obawiam.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:22
      Kolejny fachowiec od budownictwa komunikacyjnego?:)
      • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:28
        fachowcami sa....tego nie da sie ukryc...od przekretow.
        • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:32
          Piszę o Tobie. Wszyscy się znają na budownictwie ostatnio. Łatwe to. Po co ludzie na studia chodzą, uprawnienia zdobyją, praktykę zawodową? Przecież wystarczy przeczytać parę artykułów pisanych przez humanistów.
          • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:37
            nie wiem czy zauwazyles ....ale to artykul nie jest o budowaniu....a o machanizmie jak robi sie przekrety....prosto i skutecznie...w swietle prawa....i nie pisz ze brak zaplaty za wykonana praca ma cos wpolnego ze "znajomoscia na budownictwie ".
            • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:40
              O organizacji procesu budowlanego też. A to już budownictwo. Poza tym, już abstrachując od tego po czyjej stronie leży racja, radzę byś nie czerpał swojej wiedzy z ogólnych serwisów. Za dużo w nich specjalistów od wszystkiego.
              • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:52
                brak zaplaty to brak zaplaty....kazdy szanujacy sie biznesmen najpierw placi wykonawcom...a pozniej pozostale rachunki i zobowiazania....chyba ze "biznesmen" ma na mysli zupelnie inny "biznes"
                • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 19:56
                  NAjpierw musi być podstawa do zapłaty.
                  • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:03
                    podstawa jest faktura...chyba nie sadzisz ze "zapomnieli" ja wystawic.
                    • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:07
                      Znaczy jak ja Tobie wystawię fakturę, musisz mi zapłacić?
                      • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:11
                        Dokladnie tak....bo fakture wystawiasz za wykonana ulsuge badz sprzedaz towaru.
                        • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:11
                          Właśnie... umowę. A oni mają odpowiednią umowę?
                          • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:43
                            a jak myslisz ?....ze ci co podejmuja sie wykonania uslugi czy sprzedazy towaru....to debile bez szkoly ?
                            • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:46
                              Robię w tej branży. Mieli umowy z generalnym, czy jego podwykonawcami, ale nie byli zgłoszeni. Inwestor może ich po prostu nie uznawać... sami są sobie winni.
                              • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:55
                                z tego co wyczytalem....lancuszek umow z podwykonawcami...a umowy rozbite na czynniki pierwsze w celu maksymilizacji wykonawcow bezbosrednich.
                                Budowlancem nie jestem....ale cos nieco slyszalem...jak sie robi aby nie placic za wykonana usluge...a najgorsze w tym jest to ze mozna to robic w swietle prawa.
                                • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 21:02
                                  To jest bardziej skomplikowane. Po pierwsze duże firmy nie są w stanie realizować nawet w dużej części robót swoimi mocami. To kwestia elastycznosci. Poza tym kosztów dodatkowych mało w niewielkich firmach więc oni po prostu zrobią taniej. To tylko część problemu oczwiście. Generalnie sytuacja w branży bardzo się poprawiła i rzadziej zdarza się że nie dostajesz kasy za wykonaną pracę. Zwłaszcza jeśli jesteś stałym podykonawcą, a o to łatwiej dobrym oczywiście.
                • venus99 Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:13
                  a co ma wspólnego z tymi problemami finansowymi PO?
                  • ossey Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:42
                    a ...zgadnij.
                    • venus99 Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:44
                      tu nie ma co zgadywać.musisz się leczyć.polska psychiatra należy do najlepszych.masz szanse.
    • hordol nie zajmuj sie pie...mi 07.04.12, 19:28
      polacy interesują się "matką małej madzi? a nie jakimiś autostradami
      • ossey Re: nie zajmuj sie pie...mi 07.04.12, 19:32
        wlasnie...co nowego u madzi ?
        • hordol nie zajmuj sie pie...mi 07.04.12, 20:18

u madzi nic. nadal nie zyje.
          za to cała polska i wszystkie media pasjonuja sie nowymi fryzurami tzw "matki małej madzi"
          no, może z wyjątkiem tv trwam ale wiadomo co to za jedni...
          • ossey Re: nie zajmuj sie pie...mi 07.04.12, 20:49
            ooooo...jest mi przykro...a co z tym wszystkim ma wspolnego fryzura ?

a w tej tv Trwam to jest cenzura....cala Polska mowi a oni milcza....jak za komuny.
            • venus99 Re: nie zajmuj sie pie...mi 07.04.12, 21:16
              i co?serce cię boli?
    • remez2 Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:14
      Walczymy o przejezdność na A2 i robię wszystko, aby ta przejezdność była. Nie mogę powiedzieć: na 100% będzie, bo może się okazać, że nie będzie Sławomir Nowak
      Czyli sytuacja jest pierwszorzędna chociaż jeszcze nie beznadziejna.
      -------------------------
    • dupetek Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:15
      Afera, to jest że dopiero rząd Tuska uporządkował ustawodawstwo na tyle, że można było zacząć budować drogi i autostrady!! Dla Kaczora to było zbyt mądre i wolał gnoić ludzi.
      • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:17
        Jakby uporządkował, nie byłoby wpadek które obserwowaliśmy... i nadal obserwujemy. Nie zmienia to faktu że poprzednicy byli jeszcze... skuteczniejsi;)
        • teen69 Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:25
          Nowak ma raka. Narobi gnoju jak Grabarczyk a prokurator chorego ma ścigać? Coraz chudszy.
        • dupetek Re: Mega afera PO 07.04.12, 20:52
          Toteż napisałem, że uporządkowali ustawy na tyle żeby w ogóle zacząć:) Wcześniej nawet tego nie było oprócz hasełek wyborczych, do 2008 panował pat prawny.
          • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 21:03
            Ale sami obiecywali niewykonalne bzdury.
            • dupetek Re: Mega afera PO 07.04.12, 21:15
              W tym całym bajzlu, głównie ustawa o zamówieniach publicznych bruździ, tylko ze do dziś nikt do niej podszedł z głową. Gdyby nie ta ustawa, to nie byłoby jaj z Chińczykami i obecnych.
              • humbak Re: Mega afera PO 07.04.12, 21:18
                Każdy skomplikowany problem ma proste rozwiązanie i jest ono błędne.
          • x2468 Re: Mega afera PO 07.04.12, 21:03
            Czy ossiołek wie ile było afer przy okazji budowy portu i miasta Gdyni? Ossiołek nie wie? Myśli ze nie było?Otóż było.Więcej niż aktualnie w całej Polsce.Tylko kogo to dzisiaj interesuje.Ważne ze jest miasto i Port..Sprawdzić można w archiwum miasta Gdyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka