Gość: 50-ciolatek IP: *.ipt.aol.com 17.06.04, 15:25 Do tej pory wspominam te "Dobranocki" - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kuba ja uważam, że miały one podtekst homoseksualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 15:35 co oglądam Bolka i Lolka to wydaje mi się, że oni są parą, co więcej, nie jestetem w tym zdaniu odosobniony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider Re: Bolek i Lolek IP: *.239.135.2.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 17.06.04, 15:44 jakos nigdy mi to do glowy nie przyszlo. Czyzby glodnemu chleb na mysli? Bardziej jako przyjaciele, kumple, w koncu przeciez bracia, klocacy sie i w koncu godzacy. Bardzo pozytywna bajka o przyjazni. Podtekstow zawsze mozna sie doszukac, we wszystkim. W zaleznosci od tego kto co szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Bolek i Lolek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.06.04, 20:52 Ja tez watku homoseksualnego sie nie doszukalem ale nigdy nie myslalem, ze to byli bracia... Dopiero ten artykul to powiedzial a ja przeciez wychowywalem sie na tym serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coco Re: Bolek i Lolek IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.04, 16:13 Bolek i Lolek to raczej bracia. Zawsze zastanawialam sie (bedac dzieckiem), dlaczego mieszkaja sami i kim jest Tola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: Bolek i Lolek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 22:08 Sprawa jest troszkę skomplikowana, ale chętnie wyjaśnię.Wielu twórców w swoje dzieła wkłada elementy biograficzne Otóż Władysław Nehrebecki spędziła dzieciństwo w sierocińcu i wychował sie bez rodziców. stąd w bajce są oni raczej nieobecni i chłopcy bawią się sami. Oczywiście inspiracją do powstania filmu była obserwacja zabaw jego własnych synów i to oni byli pierwowzorami postaci tym bardziej ,ze do tej pory zachowali bardzo podobne charaktery. Postać Toli powstała pod wpływem listów przychodzacych do studia. Dziewczynki prosiły w listach także o własną bochaterke. stąd wzięła się Tola. Pozdrawiam Marzena Nehrebecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ja uważam, że miały one podtekst homoseksualn IP: *.nll.se 17.06.04, 15:53 Jasne! Tak was ucza na kursach Akcji Alternatywnej Naszosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Wątpię IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.04, 16:03 Gość portalu: Kuba napisał(a): > co oglądam Bolka i Lolka to wydaje mi się, że oni są parą, co więcej, nie > jestetem w tym zdaniu odosobniony.... ******************** Chyba jesteś w błędzie. I żle odczytujesz spontaniczność we wzajemnych gestach. Początki Bolka i Lolka sięgają takich czasów, gdy męska przyjaźń (w tym wypadku chłopięca-braterska) nie była odczytywana w kontekście homoseksualnym. Zwyczajnie, twórcy serialu nie myśleli by te postaci "poprawnie schłodzić". Gdybyś zechciał kiedyś sięgnąć do XVIII i XIX-wiecznej korspondencji między mężczyznami, to musiałbyś dojść do wniosku, że wszyscy byli gejami. Zresztą, nawet w Trylogii Sienkiewicza odnajdziesz dialogi budzące pewne wątpliwości z pozycji dzisiejszego, inaczej ustawionego czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wątpię IP: *.core.lanet.net.pl 18.06.04, 01:49 Jak sięgniesz jeszcze dalej, tak do Platona, to się okaże że gejostwo było na pożądku dziennym. Ale jakie to ma znaczenie, czy Bolek był gejem???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uh Platon był INACZKIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:26 Strasznie mnie to irytuje, to ciągłe powoływanie się na Platona. Gdybyście uważnie przeczytali Dialogi to tam pada takie stwierdzenie, że ojcowie przestrzegają swoich synów przed kontaktami z mężczyznami, a na homoseksualistów patrzą jak na wynaturzeńców. Arystoteles też mimo, że sam był inaczkiem przyznaje, że to nie było normą. Zresztą trzeba mieć świadomość, iż dzieła P+A powstawały wśród pewnej grupy wzajemnie ze sobą obcujących, stąd może podobne podejście. Nie wiem jednakże na ile było to reprezentatywne w aspekcie całej populacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: ja uważam, że miały one podtekst homoseksualn IP: 212.182.11.* 17.06.04, 17:07 jaki "podtekst homoseksualny" ? przecież oni się bili o niejaką Tolę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 38-latek Re: ja uważam, że miały one podtekst homoseksualn IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.06.04, 18:00 To chyba wina szybko zmieniajacych sie standardow obyczajowych. Pamietam, ze za "moich" czasow w podstawowce chlopcy bawiacy sie z dziewczynkami uchodzili za zniewiescialych, a przecietny wspolczesny licealista w swoim stroju, zwlaszcza z kolczykiem w uchu zostalby w moim liceum z miejsca wyzwany od pedalow. Natomiast zachowanie sie Lolka i Bolka uchodzilo wtedy za calkiem normalne i nie budzace zadnych skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolona Re: ja uważam, że miały one podtekst homoseksualn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:16 podtekst homoseksualny można znależć wszędzie, wystarczy tylko spojrzeć.a Bolo i Lolo to super bajka.widocznie doszukujesz się podtekstów we wszystkich bajkach.to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wimarc Ha ha ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 07:29 Bolek i Lolek to pedały! Ha ha ha. Ludzie ja nie wiedziałem że w Zakładach Psychiatrycznych są komputery a co więcej pacjenci mają dostęp do internetu. Byłem w bładzie. Tylko ciekawe czy płaci za to NFI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kak Re: ja uważam, że miały one podtekst homoseksualn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:21 chyba coś masz z głową, ja zawsze uważałem, że to bracia. Zresztą u mnie w domu ten gruby to byłem ja a ten większy to mój starszy brat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: ja uważam - ????? IP: *.airlan.pl / *.uni.opole.pl 19.06.04, 22:55 Kretyn z ciebie jesli tak uwazasz, stuknij sie w glowe. Moze to ty sam masz taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
jago Kultowe dobranocki... 17.06.04, 16:31 Przebywam w Macedonii. Ze zdumieniem i radoscia stwierdzilem ze Mis Uszatek jest tu postacia absolutnie kultowa. Cale pokolenia "Jugoli" wychowaly sie na 'naszych' dobranockach. Pytaja o dvd, strony webowe (nie ma...) To byl nasz atut i towar eksportowy.Jak zwykle nic z tego nie wynika. Szkoda. Decydenci, ktorzy doprowadzili do upadku SeMaFor i Wytwornie w Bielsku powinni siedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kultowe dobranocki... IP: 212.182.11.* 17.06.04, 17:14 napisz kto tam w Grecji podkładał głos pod Uszatka, bo chyba ś. p. Mieczysławowi Czechowiczowi nikt na świecie nie dorówna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kultowe dobranocki... IP: 212.182.11.* 17.06.04, 17:15 tzn. w Macedonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDR ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.crowley.pl 17.06.04, 17:28 ...to samo robia z kamienicami. Zrzekli sie by mogli wyjechac do RFN, bo nigdy nie przypuszczali, ze komuna upadnie, a teraz chca na tym skorzystac. OBLUDA I KLAMSTWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 19:53 Gość portalu: DDR napisał(a): ...OBLUDA I KLAMSTWO na czym skorzystac? na tym, ze ich brutalnie zmuszono do oddania czegos, a teraz majac, jak sie wydaje zludna - nadzieje, ze ten kraj zostal troche ucywilizowany, chca odebrac swoja wlasnosc? faktycznie: komunistyczna obluda faktycznie i klamstwo. I do dzisiaj nic sie w tych zadzumionych glowach nie zmienilo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.crowley.pl 17.06.04, 20:59 ...jak to zmuszono???? Wyjezdzali do RFN i rzad niemiecki na mocy umow z Polska placil im odszkodowania za mienie pozostwaione w Polsce. NIKT NIKOGO NIE ZMUSZAL DO WYJAZDU. TRZEBA TERAZ PONIESC TEGO KONSEKWENCJE!! ROZUMIESZ PSEUDO-INTELEKTUALISTO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.botany.gu.se 19.06.04, 20:49 Wydaje mi sie ze mylisz dwie sprawy - to po pierwsze. Po drugie: ci z z RFN dostali odszkodowania i zwykle siedza cicho. Rzecz sie ma inaczej z bylym NRD gdzie rzadnych odszkodowan nie bylo. Co nie zmienia faktu ze pobudki skarzacych sie sa czesto po prostu niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.06.04, 21:06 LOL.... Nigdy nie slyszalem aby ktokolwiek emigrowal do NRD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:59 Jako strona w procesie napisze tylko jedno. Alfred Ledwig wyjechał do Niemiec by tam konsekwentnie łamać polskie prawo i kolejne postanowienia polskiego sądu. Bez porozumienia z polską stroną podawał się za jedynego autora postaci przypisując sobie całkowite autorstwo w tym literackie i bezprawnie eksploatował postacie zarabiając na tym krocie. Obecnie jest tam scigany za złamanie prawa autorskiego i naruszenie dóbr pozostałych twórców. Nie zawsze należy sugerować się czyjąś butą i udawaniem pokrzywdzonego. Dodam,ze pozostałe strony procesu były otwarte na współpracę i kontynuowanie serialu ,Pan Ledwig siłował jednak zagarnąć wszelkie prawa dla siebie wykorzystując niestabilną sytuację w Polsce i fakt ,ze sprawy sądowe ciągną się u nas latami. kiedy serial powstawał wszyscy tworzyli zgrana grupę relizatorów, razem tworzono i pomagano sobie nawzajem. Nie liczyła się umowy i papiery, które często podpisywane były niekoniecznie zgodnie z rzeczywistą sytuacją, ale po to by być podstawą do niższej bądź wyższej pensji. Wiem jestem nieobiektywna, ale właśnie w tej chwili poprawiam jego rysunki do książeczek z Bolkiem i Lolkiem ( które nota bene są koszmarne - i jak ktoś chce to mozna je obejrzeć w księgarniach) i daleko odbiegaja od podstawowego projektu. jak "twórca " projektu może tak beztrosko traktować "swoje" dzieło? pozdrawiam Marzena Nehrebecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaroza Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.cm-upc.chello.se 19.06.04, 06:19 Jestem zbudowana Pani cywilna odwaga Pani Marzeno! Gratuluje! Dziekuje za Pani list! on pokazuje ta druga strone medalu, ktorej artykul nie pokazal. To jest oczywiste ze nie jestesmy obiektywni!, gdy sprawy nas dotykaja!,.... to dobrze!,... to znaczy ze reagujemy,... ze jestesmy zywi! Pozarawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
holle Re: ALE SWINIE CI NIEMCY 19.06.04, 13:13 Już w samym stosunku pana Ledwiga do sprawy jest coś, co wydaje się bzdurne. Ja na przykład przecież mam do tego podejście jak najbardziej obiektywne, a coś jednak mi od razu mówi, że pan Ledwig kręci i kombinuje. Może prasa dodaje koloru, a może po prostu temu panu rzeczywiście brakuje kultury osobistej, i czy on chce czy nie, odbija się to w jego działaniach. I od razu nie mam ochoty mu wierzyć. Procenty? Co za żarty. Pani Marzeno, dziekuję za wypowiedzenie się.:)Mam nadzieję, że nie będzie Pani musiała więcej znosić ględzenia podobnych krętaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tola Re: ALE SWINIE CI NIEMCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 14:09 Dodam jeszcze tylko jedno. Dlaczego nikt nie zastanowi sie dlaczego Pan Ledwig 30 lat swego zycia poświęcił na dochodzenie swoich rzekomych praw, nie tworząc w miedzyczasie nic nowego? Przez taki okres czasu mozna naprawde wiele zdziałać, trzeba miec tylko pomysł , chęc i talent. Jakkolwiek łatwiej udawać poszkodowanego przez system zwłaszcza będąc na emigracji juz z dala od niezbyt wówczas ciekawej sytuacji w Polsce. Niestety mój ojciec nie zyje i nie może odpierac ataków Ledwiga,zarzutów o nieumiejetność rysowania i tworzenia w ogóle. Bronić się tylko mogą jego prace które na szczęście mam w domu. wielu załuje teraz Ledwiga - męczennika, ale nikt nie zastanawia się nad tym jak czuł sie mój ojciec kiedy usiłowano odebrać mu dorobek życia, atakowano z wielu stron i wdedy kiedy był w trakcie pierwszej polskiej pełnometrazowej produkcji animowanej. Nie dziwne ,ze tego nie wytrzymał i zmarł na samym początku procesu.ale jak to zwykle bywa nieobecni nie maja racji. Pozdrawiam Marzena Nehrebecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Wojna 30-letnia o Bolka i Lolka - zakończona IP: *.dialup.optusnet.com.au 17.06.04, 19:56 wolalbym,aby moj syn ogladal bolka (nie mylic z Lechem) i lolka (nie mylic z Alkiem ,Olinem i innymi)zamiast Simpsonsow, polacy jak bluznia to dyskretnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bostonian Re: Wojna 30-letnia o Bolka i Lolka - zakończona IP: *.teradyne.com 17.06.04, 21:31 Z wszystkich DVD jaki ma moj czteroletni syn, najchetniej oglada zestaw przygod Bolka i Lolka. Dzieci same wiedza co dobre ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Wojna 30-letnia o Bolka i Lolka - zakończona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 07:47 Wspaniały film animowany, podobnie jak i inne z tamtych czasów. Mam ponad 40- tkę i od dłuższego czasu kolekcjonuje wszelkie pamiątki związane z dobranockami i serialami rodem z PRL-u. Wrato ocalić je od zapomnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajączek Ja wolałem Misia Uszatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:40 Mama Prosiaczka to była laska, miała na czym usiąść i wogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: powinni sie podzielić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 17:13 Nehrebeckim należy zostawić Bolka (był zaradniejszy jak oni) a Ledwigowi przyznać prawa do postaci Lolka (idealnie nadawał się na opozycjonistę). Można by stworzyć całe mnóstwo nowych filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelo Re: Wojna 30-letnia o Bolka i Lolka - zakończona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 13:46 super bajka, ale dzisiejsze małolaty tego nie kumają, wolą oglądać pokemony , transformersy, czy inne badziewie. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś