Dodaj do ulubionych

Kosztowne nieroby

31.05.12, 13:21
nasi posłowie mają w ciągu roku jedynie 69 dni obrad

Więcej dni w roku obradują m.in. Hiszpanie (90 dni w roku), parlamentarzyści z Wielkiej Brytanii (125 dni), Francuzi (132 dni w roku), czy Bułgarzy (147 dni).

Polski parlament jest za to w czołówce, jeśli chodzi o wydatki. Jak podaje tabloid, budżet Sejmu i Senatu wynosi 323,9 mln dolarów. W przypadku Hiszpanii są to 204 miliony, a na przykład w Austrii 181 mln.

Jeśli dodamy do tego naszego niezwykle kosztownego Prezydenta (187 410 000 zł na rok 2012 zaplanowano w budżecie na Kancelarię Prezydenta) to można mówić o przeroście formy nad treścią i braku elementarnej przyzwoitości. Tym bardziej jeśli: brakuje pieniędzy na walkę z bezrobociem młodych czy bieda i głód dotykają nasze dzieci.
Obserwuj wątek
    • lump-1 Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 13:25
      Ja bym płacił i to podwójnie gdyby obiecali, że już niczego nie zrobią/uchwalą/spieprzą.
      • l_zaraza_l Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 13:58
        lump-1 napisał:

> Ja bym płacił i to podwójnie gdyby obiecali, że już niczego nie zrobią/uchwalą/
        > spieprzą.

:)))))))
      • nazimno To lepiej ich poslac na bezterminowe urlopy. 31.05.12, 14:02
        Bedzie spokoj.
        Swiety spokoj.
        Az do nastepnej ekipy.
        • tw_wielgus Re: To lepiej ich poslac na bezterminowe urlopy. 31.05.12, 15:27
          Bezpłatne jak dobrze rozumiem Twoją intencję?
          • nazimno A Ty chcialbys wziac platny? 31.05.12, 15:51
            W zasadzie nawet mogloby sie per saldo oplacac dla reszty spoleczenstwa.
            • tw_wielgus Re: A Ty chcialbys wziac platny? 31.05.12, 16:22
              To mam kompromisowe rozwiązanie. Wpuścmy do Sejmu "Solidarność" górniczą, a przed wejściem powiedzmy im, że dzisiaj sejm głosuje nad poniesieniem górnikom wieku emerytalnego do 67 lat.
              Renty z ZUS są zdecydowanie skromniejsze niż płatne poselskie urlopy.
              • lump-1 Re: A Ty chcialbys wziac platny? 31.05.12, 16:26
                Sadysta.:)
                • tw_wielgus Re: A Ty chcialbys wziac platny? 31.05.12, 16:42
                  W żadnym wypadku. Po prostu znalazłem genialny w swojej prostocie sposób na oszczędności budżetowe.
                  • lump-1 Re: A Ty chcialbys wziac platny? 31.05.12, 16:44
                    "Solidarność" górnicza = genialny w swojej prostocie sposób na oszczędności budżetowe.
                    Musze to zapamiętać.:)
        • lump-1 Re: To lepiej ich poslac na bezterminowe urlopy. 31.05.12, 15:54
          nazimno napisał:

> Bedzie spokoj.
          > Swiety spokoj.
          > Az do nastepnej ekipy.

Cokolwiek byli już niczego więcej nie spieprzyli.
          Zobacz do czego doszło- politycy tak skutecznie wmówili społeczeństwu, że są niezbędni, że gotowi jesteśmy utrzymywać darmozjadów zamiast dać im kopa w d....
          • nazimno Male porownanie: 31.05.12, 16:07
            Koszty utrzymania Royal Family:

www.financial-post.com/start-the-performance-of-the-british-royal-family-to-reform-the-queen-of-the-annual-salary-of-about-31-million-pounds.html
            Przelicz na zlotowki po aktualnym kursie ~ 5,40 za funta.

Nastepnie porownaj to np. z wydatkami ktorejs z naszych kancelarii (ale nie adwokackich).

Problem jest taki, ze wydajac na Rodzine Krolewska, fiskus brytyjski robi dobra inwestycje,
            ktora przyciaga do Krolestwa turystow placacych VAT.

Z naszymi "inwestycjami" jest juz znacznie mniej optymistycznie.

Amen.

• lump-1 Re: Male porownanie: 31.05.12, 16:27
              Właściwszym byłoby porównanie z kosztami utrzymania parlamentarzystów.
              • nazimno No to hooop! 31.05.12, 16:35
                Zrob to.
                • lump-1 Re: No to hooop! 31.05.12, 16:36
                  Po co ?
                  Ja z moich podatków utrzymuję naszych darmozjadów- nie mam wyboru.
                  • lump-1 Re: No to hooop! 31.05.12, 16:40
                    Trochę danych.
                    www.wynagrodzenia.pl/artykul.php/kategoria_glowna./wpis.293
                    • nazimno Wynagrodzenia to tylko ulamek kosztow. 31.05.12, 16:43
                      Liczy sie koszt laczny. Dobrze, ze tego nie publikuja.
                      Bylby tumult.

• lump-1 Re: Wynagrodzenia to tylko ulamek kosztow. 31.05.12, 16:46
                        nazimno napisał:

> Liczy sie koszt laczny. Dobrze, ze tego nie publikuja.
                        > Bylby tumult.
                        >

Wątpię- ludzie już się pogodzili z koniecznością utrzymywania tej bandy zwanej politykami.
                    • nazimno To ja Ci pomoge. 31.05.12, 16:50

news.money.pl/artykul/550;mln;na;utrzymanie;sejmu;i;senatu,88,0,315480.html
                      Aby miec obraz "waaaaadzy kraju brutto" dodaj koszty funkcjonowania obu kancelarii.

Gdyby zas wykonac "rachunek ciagniony" siegajacy do kosztow instytucji w terenie, to trzeba byloby wziac cos na uspokojenie.

Szkoda sobie tym zawaracac glowe.
                      Zdrowie jest wazniejsze.
                      • lump-1 Re: To ja Ci pomoge. 31.05.12, 16:52
                        nazimno napisał:

> Szkoda sobie tym zawaracac glowe.
                        > Zdrowie jest wazniejsze.

fakt- po co mnie wkurzasz..:)
                        • nazimno Przeciez juz skonczylem. 31.05.12, 17:00
                          (z tym badziewiem)
                          • lump-1 Re: Przeciez juz skonczylem. 31.05.12, 17:01
                            Żartowałem.:)
    • douglasmclloyd Co oni robią przez pozostałe 300 dni? 31.05.12, 15:14
      Bo dobrego prawa na 100% nie tworzą.
      • don.kichote Re: Co oni robią przez pozostałe 300 dni? 31.05.12, 15:24
        RE - PRE - ZEN - TU - JĄ ...
    • tw_wielgus Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 15:27
      Liczby nie kłamią. Czas wyciągnąć konsekwencje. Może w drodze referendum zwolnimy dyscyplinarnie z pracy połowę senatorów i posłów?
      Świtę i wydatki kancelarii prezydenta też chyba bez większych strat dla integralności władzy można przerzedzić.
    • michael_praed Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 15:32
      NAJNIŻSZA KRAJOWA dla rządzących, dla posłów i dla polityków.
      Wtedy do polityki i do rządu pójda CI ludzie, którzy rzeczywiście coś DOBREGO chcą dla Polski zrobić.
      Donaldzina wciaż "kwiczy" o "zaciskaniu pasa", obcina emerytury, ale od SIEBIE niechże zacznie, skoro taki "cwany".
      ZROBI TO ?
      To i MY "zaciśniemy pasa".
      Komorowski (popierajcy wiek emerytalny - 67 l.) - niech po ukończeniu kadencji (podczas której nie zrobił NIC, otrzymując zarazem TAKĄ pensję) niech NIE pobiera WYSOKIEJ, a w dodatku dożywotniej emerytury prezydenckiej, tylko NIECH zap...la ucząc w szkole historii do 67 r. życia !
      Nie, on powinien DŁUŻEJ uczyć, bo przez 4 lata NIC nie robił, biorąc TAK WYSOKĄ pensję prezydencką.

NAJNIŻSZA KRAJOWA dla tych, którzy siedzą w sferach rządzących.
      • lump-1 Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 15:58
        michael_praed napisał:

> NAJNIŻSZA KRAJOWA dla rządzących, dla posłów i dla polityków.
        > Wtedy do polityki i do rządu pójda CI ludzie, którzy rzeczywiście coś DOBREGO c
        > hcą dla Polski zrobić.

Oj naiwny, naiwny.
    • haen2010 Re: Kosztowne nieroby 31.05.12, 17:19
      To, że kolejne ekipy kościelnych solidaruchów i komuchów traktują Polskę jak państwo pod okupacją, łupiąc i rabując jego ludność na wszelkie demokratyczne sposoby - bardzo dawno skonstatowałem.

Bronek też mnie zaskoczył. Myslałem, porządny, oszczędny facet. Taka sama rozrzutna, luksusowa kurtyzana jak oni wszyscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka