Dodaj do ulubionych

Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Polic

IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 13:27
ja nie wiem czy ten pismak pisał prawdę o Urzędniku Państwowym.
Jeżeli kłamał to powinien byc surowo ukarany.
jeżeli mówił prawdę (to tylko może stwierdzić sąd) to chwała mu za to.
Ale ja uważam że Urzędnik Państwowy nie może byc pomawiany przez różnych tam
pismaków. Ten dziennikarz gdyby takie rzeczy wypiywał o urzędnuiku w latach
dwudziestych to by został potraktowany znacznie surowiej...
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: 212.87.3.* 22.06.04, 13:48
      Oczywiście, że kłamał. Stwierdzili to jego koledzy po fachu,
      między innymi z GW. Też żurnaliści tylko zdziebko bardziej
      uczciwi ( nie do końca uczciwi, działali z dużym opóźnieniem
      aby nie skompromitować kolegi).
      • Gość: stefan ze wsi Re: Zaczęło sie i uwazajcie niesolidni pismacy,,, IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 16:29
        .........a te gwiazdy i blondbestie,niesolidni nadgorliwcy z TVLukaszenko,ktore
        siedzialy czy tez chcialy siedziec w klatce przed sejmem powinny dostac kare
        laczna kilkanascie lat. Cwaniaczek z Polic mial pecha,ze trafil na upartego.
        • Gość: sten To kiedy kara za kłamstwo wyborcze i sejmowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 20:42
          Kwasniewskiego i Millera pod trybunał Stanu, a Leppera bez sądu do mamra!
    • Gość: falafel a "UWAGA" w TVN to jest podobne do tego... IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 14:04
      program Uwaga w TVN jest moim zdaniem typowym programem nastawionym na tanią
      sensację. To jest obrzydliwe. Dziennikarze (choc to za dużo powiedziane) bez
      odpowiedzialności plotą jakieś naciągane gupoty na każdy temat i absolutnie
      wypaczają prawdę o danej sytuacji. Sa bezkarni, bo bronią się tym że to co
      pokazują ti tylko ich opinia w danej sprawie. Ale doskonale wiedzą czym jest
      ich opinia jeżeli ogląda ich 2mln ludzi !
      Ja jestem ofiarą tej telewizji, tego programu i zastanawiam się nad podaniem
      tych ludzi do sądu. Ten program to niezwykłe bezkarne nadużywanie środków
      masowego przekazu.
      f.
      • Gość: czytlenik Re: a "UWAGA" w TVN to jest podobne do tego... IP: *.Joensuu.FI 22.06.04, 15:52
        Ja nie jestem ofiara tego programu, ale zgadzam sie calkowicie.
      • Gość: POLO Re: a "UWAGA" w TVN to Pikuś a Jastrząb SZCZYGIEŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:51
        ... to jest orzeł przedni co na padlinę rusza żwawo.
        Taki z niego orzeł, czy tam jastrząb, czy orzeł polskiego dziennikarstwa.

A tak naprawdę Szczygieł jest tylko szczygłem ( pospolity ptaszek ).
        • Gość: kr To moze sepem? IP: *.abhsia.telus.net 23.06.04, 01:27
      • Gość: SS Re: a "UWAGA" w TVN to jest podobne do tego... IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 22.06.04, 23:17
        A co Ty myślisz że łatwo tak na zawołanie znaleźć i przygotować dwa materiały
        na codzienny program, jeśli się źle trafi to niestety trzeba troszkę
        zmanipulować i podkolorować 'fakty'. Przykre że trafiło na Ciebie ale "life is
        brutal" szczególnie w warszawie.
    • kataryna.kataryna SN odrzucił kasację 22.06.04, 14:07
      SN już odrzucił kasację, dziennikarz pójdzie siedzieć na trzy miesiące.
      • Gość: a oddalił IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:42

Nie odrzucił, lecz oddalił. To jest istotna różnica.
        • basia.basia Re: oddalił 22.06.04, 14:46
          Gość portalu: a napisał(a):

>
          > Nie odrzucił, lecz oddalił. To jest istotna różnica.

A jaka?
          • Gość: a Re: oddalił IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:50

Jak to jaka???
            Odrzucenie oznaczałoby, że dany środek był niedopuszczalny (np. że wniósł go
            ktoś nieuprawniony, po terminie albo nie napisał o co chodzi) i nie
            rozpoznawano go merytorycznie. Oddalenie oznacza, że SN rozpoznał kasację i
            uznał, że jest bezzasadna (merytorycznie).
            • basia.basia Re: oddalił 22.06.04, 14:55

>
              > Jak to jaka???
              > Odrzucenie oznaczałoby, że dany środek był niedopuszczalny (np. że wniósł go
              > ktoś nieuprawniony, po terminie albo nie napisał o co chodzi) i nie
              > rozpoznawano go merytorycznie. Oddalenie oznacza, że SN rozpoznał kasację i
              > uznał, że jest bezzasadna (merytorycznie).

Ja nie jestem prawnikiem, po prostu chciałam wiedzieć:)
              Dzięki.
              • Gość: a Re: oddalił IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:59

Nie ma sprawy.
                Te dwa rozstrzygnięcia są uporczywie mylone przez dzinnikarzy, tymczasem nie
                jest to kwestia terminologii, lecz naprawdę bardzo istotna różnica.
    • Gość: nadzorca z Dużej Litery IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 14:10
      Gość portalu: falafel napisał(a):

> ja nie wiem czy ten pismak pisał prawdę o Urzędniku Państwowym.
      > Jeżeli kłamał to powinien byc surowo ukarany.

A ja wiem, że jak piszesz Urzędnik Panstwowy z Dużej Litery to jesteś głupi pastuch.
    • Gość: a-siek Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: 213.134.152.* 22.06.04, 14:18
      Przede wszystkim dostał trzy miesiące za nieprzeproszenie tego pana, którego
      obraził, a nie za sam artykuł. A to jest różnica, bo idzie do więzienia za
      lekceważenie wyroków sądu.
      Nie zmiania to oczywiście faktu, że sprawa ta powinna odbywać się przed sądem
      cywilnym a nie karnym - w końcu dziennikarze też musze ponosić odpowiedzialność
      za słowo - szczególnie to oskarżające.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: haniebne jak nasza awantura w iraku IP: *.block.alestra.net.mx 22.06.04, 14:23
        pamietamy.tripod.com
        • Gość: POLO Re: O Boże to znowu ty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:55
          Litości Waszmość wstydu oszczędź.
      • Gość: a Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:44

Sprawy o przestępstwa (w tym ścigane z oskarżenia prywatnego) odbywają się
        przed sądem karnym. Chodziło Ci zapewne o to, że w takich sprawach nie powinno
        się ścigać z oskarzenia publicznego. Tu masz rację, i tak właśnie jest.
        • Gość: POLO Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:00
          Te sprawy są rozpatrywane zgodnie z przepisami zawartymi w kodeksie
          postępowania karnego a z kodeksem postępowania cywilnego
      • Gość: klik Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.crowley.pl 22.06.04, 14:46
        Gość portalu: a-siek napisał(a):

> Przede wszystkim dostał trzy miesiące za nieprzeproszenie tego pana, którego
        > obraził, a nie za sam artykuł. A to jest różnica, bo idzie do więzienia za
        > lekceważenie wyroków sądu.
        Nasz wymiar sprawiedliwosci nieźle się napracował ostatnio nad tym, aby go
        zwykly Polak- szarak lekceważył. Ta sprawa tylko wzmacnia negatywną opinię o
        naszych sądach i prokuraturze. W poważnych sprawach (Rywin , Wieczerzak )
        wymiar sprawiedliwości jest słabiutki i nieudolny , a w sprawach na
        pograniczu "pyskówki" ,a nie sprawy karnej, pokazuje swoja "siłę" i wsadza
        gościa do więzienia. A druga sprawa to ten obrażony urzędnik . Przecież on się
        nie nadaje do tej roboty. Facet , urzednik, który boi się publicznej krytyki
        albo ma coś na sumieniu , albo powinien zostać kamedułą.
        • Gość: a mylisz pojęcia IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:48

Nie odróżniasz krytyki (która jest niekaralna) od przestępczych pomówień?
          • Gość: klik Re: mylisz pojęcia IP: *.crowley.pl 22.06.04, 14:57
            Oczywiście ,że odróżniam. Ja tylko po prostu nie ufam naszemu wymiarowi
            sprawiedliwości.Mówiąc wprost ,nie jestem pewien czy sąd chciał to odróżnić.
            • Gość: a Re: mylisz pojęcia IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 15:00

Wszystkie dokumenty związane ze sprawą były gdzieś dostępne w internecie, można
              było sobie poczytać - oba wyroki były bez zarzutu i porządnie uzasadnione.
            • Gość: ruda Re: mylisz pojęcia IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:26
              Jak nie ufasz to wejdź do klatki. Tam jest miejsce dla takich pajaców
              • Gość: klik Re: mylisz pojęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:00
                Gość portalu: ruda napisał(a):

> Jak nie ufasz to wejdź do klatki. Tam jest miejsce dla takich pajaców

I po co ta agresja i wyzwiska? Przecież ani Ciebie , ani nikogo nie obrażam .
                Mam prawo mieć własne (złe) zdanie o naszym wymiarze sprawiedliwości i o
                naszych urzednikach tak samo jak i Ty. I mogą to być dwa rózne zdania .
                Przecież nie bronię Ci głosić ,że w Polsce mamy wyłącznie wspaniałych
                urzędników i kryształowych i kompetentnych sedziów. Przekonaj mnie ,że się
                mylę , ale w sposob cywilizowany.
            • Gość: POLO Re: mylisz pojęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:03
              Klik, ty naprawdę mylisz pojęcia.
    • Gość: ppp Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:26
      LOL! Coz za szacunek do urzednikow panstwowych, wrecz tytulujesz ich jak
      ksiazat z wielkich liter. Polska jest pelna korupcji i w tym przypadku ukarano
      odkrywanie prawdy. Zaloze sie ze sam pracujesz w jakims urzedzie i jestes
      marnym biurokrata.
    • Gość: dziennikarz Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.32001-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 22.06.04, 14:29
      i baaardzo dobrze!!!niech sie wreszcie w polsce wezma za samowolke
      dziennikarzy!! a tak na marginesie do naczelnego superexpressu jak czyta
      opinie!! " w rzeszowie pusili na wolnosc ksiedza proboszcz pedofila!!!!!"
      ktory molestowal male dziewczynki-calowal macal w kroku i jeszcze
      inne "zakazane dotyki" czego superexpress nie robi z tego sensacji9 na cala
      polske!!!?? w sumie puszczono pedofila wolno bo ksiadz zas innych sie zamyka z
      wielka pompa!!!czekam na madra odpowiedz!!!!
    • basia.basia Dla przypomnienia! 22.06.04, 14:31
      Co postanowił sąd?

Andrzeja Marka, redaktora naczelnego "Wieści Polickich", Sąd Rejonowy w
      Szczecinie skazał na trzy miesiące więzienia w zawieszeniu za pomówienia wobec
      Piotra Misiły, rzecznika prasowego gminy Police i naczelnika gminnego wydziału
      promocji i informacji.

Sąd nakazał Markowi, by na łamach swojego pisma przeprosił Misiłę, a gdy ten
      odmówił, postanowił odwiesić wyrok. Po licznych głosach w obronie Marka i
      interwencji rzecznika praw obywatelskich sąd postanowił odroczyć na pół roku
      wykonanie kary.
      • basia.basia Dla przypomnienia! Co z ułaskawieniem? 22.06.04, 14:54
        Zoll złożył kasację a równocześnie Kurczuk rozpoczął
        procedurę prowadzącą do ułaskawienia. Wobec czego
        KUrczuk postanowił sprawę ułaskawienia zawiesić
        do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez SN.

No i co dalej będzie? Kurczuk wyleciał, bracia
        dziennikarze biją się w piersi, że nie mieli racji
        ale nie wszyscy.
        • Gość: a Do ułaskawienia nie ma podstaw. IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:57

Do ułaskawienia nie ma podstaw.
      • Gość: a Re: Dla przypomnienia 2 IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 14:56

Sąd zawiesił wykonanie orzeczonej kary pozbawienia wolności, nakładając na
        oskarżónego obowiązek przeproszenia pokrzywdzonego. Oskarżóny przegrał z
        kretesem również w drugiej instancji, ale przez dwa lata nie przeprosił
        pokrzywdzonego, więc sąd rejonowy był zmuszony zarządzić wykonanie zawieszonej
        kary pozbawienia wolności.
        Środowiska dziennkarskie rozpętały wówczas histeryczną kampanię w obronie
        kolegi. Kiedy się jednak okazało, że wyrok nie budzi zastrzeżeń, a zarządzenie
        wykonania kary było konieczne wobec niewypełnienia obowiązku probacyjnego
        (przeproszenia), protesty ucichły, zaś większość ich uczestników zaczęła się
        rakiem wycofywać.
        Próbowano także robić z tej sprawy sprawę "polityczną" ale szybko stało się
        oczywiste, że to banalne przestępstwo wydawcy niskonakładowej gazetki.
    • Gość: andrzej Wg dziennikarzy sądy powinny być niezawisłe tak IP: *.rgsa.pl 22.06.04, 14:38
      długo dopoki nie sądzą dziennikarzy. Dzinnikarzowi wolno wszystko bo inaczej mu
      się knebluje usta.
    • Gość: Marek ze Szczecina Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:43
      Ludzie to paranoja ..Posłowie kradną zboże za miliony , Lepper robi szkody w
      Państwie na milionowe sumy ...nie wspominając Grupy trzymającej władze...Oni są
      bezkarni, wiezienie to miejsce dla biedoty w tym kraju ..OSŁY i inni z klik
      rządzących są poza prawem ...to należy zmienić ...A co do Urzędnika ...jezeli
      dziennikarz ma dowody a nie może przedstawić ich przed sądem , to co to za
      sąd !!!! Ludzie kto mądry ...emigrujcie ...Ja wybrałem Nową Zelandie ..Daleko
      od tego BAGNA ...bo inaczej nie da sie tego opisać
      • Gość: rychu Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.net.pulawy.pl 22.06.04, 15:00
        marku ze szczecina , i jak ci sie zyje w tej Nowej Zelandii, czy tam prawo jest
        lepsze?
        • Gość: a Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.law.uj.edu.pl 22.06.04, 15:01

i czy dziennikarze mogą opluwać prywatnych nieprzyjaciół bezkarnie?
          • mn7 Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol 22.06.04, 19:18

>
            > i czy dziennikarze mogą opluwać prywatnych nieprzyjaciół bezkarnie?

Tak, z pewnością. Zdaniem niektórych na tym polega demokracja, że "wszystko
            wolno".
            Homo Sovieticus trzyma się niestety mocno, a od czasu do czasu perfidnie
            przywdziewa szatki "obrońcy wolności słowa".

• Gość: H56 Re: Do pudła z Markiem, bo pomówił człowieka IP: *.comnet.krakow.pl 22.06.04, 14:46
      nie może być ,że każdy dziennikarz, może bezkarnie tworzyć kłamliwe teksty i
      pogrążać niewinnych ludzi.
    • Gość: andrzej Bardzo dobrze - jeszcze wierzę w sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 15:04
      Już się obawiałem, że pismaki się będą czuły bezkarnie pisząc niestworzone
      rzeczy, a ta informacje przywróciła mi wiarę w sprawiedliwość w tym kraju.

Ludzie, przecież to, co się dzieje w tej sprawie, to jakaś parodia...

Sąd orzekł go winnym, sąd wyższej instancji podtrzymał wyrok, ale oczywiście
      pismaki podniosły lament, bo jak to możliwe, żeby pismaka zamykać... Każdy inny
      może siedzieć, ale pismak nie... Hipokryzja.

A pismaki niech się zastanowią najpierw, zanim coś napiszą.
      • Gość: klik Re: Bardzo dobrze - jeszcze wierzę w sprawiedliwo IP: *.crowley.pl 22.06.04, 15:14
        Ciekaw jestem Andrzeju co byś zrobił gdyby jakiś urzędnik w cztery oczy zażądał
        od Ciebie np"łapówki", a Ty nie miałbyś przy sobie urzadzeń do nagrywania ( jak
        Michnik). Ciekawe ,czy odważnie zgłosił byś fakt przestępstwa ,czy siedziałbyś
        cicho ze strachu ,że pójdziesz do więzienia za "pomówienie" urzędnika?
    • Gość: wojtek Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.ztpnet.pl 22.06.04, 15:29
      I jak samopoczucie, pismaki? Czy usłyszymy słowo "przepraszam" na histerię z
      klatką i brednie wypisywane na ten temat? A może uważacie że nie ma sprawy?
    • Gość: robol wracają stare dobre czasy, drżyjcie pismaki IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 22.06.04, 15:33
      bo nie będzie żaden gryzipiórek obrażać urzędników i do tego partyjnych.
      Rzeczposoplite, GW i kilka innych tytułów powinno się rozwiązać a personel do
      kamieniołomów.
      Niech rzyje towarzysz miler i jego banda
      • Gość: MvD Re: wracają stare dobre czasy, drżyjcie pismaki IP: *.devs.futuro.pl 22.06.04, 16:02
        Nie znasz sprawy!!! Nie znasz, a ględzisz. To nie Miller, to nie jego banda.
        Nie jestem wielkim fanem tej ekipy, ale śledzłem publikacje A.Marka i nie
        dziwię się, że został skazany. Zresztą nie został skazany za to, co napisał,
        ale za to, że nie wykonał wyroku. NIE PRZEPROSIŁ ZA WIERUTNE BZDURY!!!
      • mn7 wszystko ci się w głowie poprzestawiało chyba 22.06.04, 19:09
        Gość portalu: robol napisał(a):

> bo nie będzie żaden gryzipiórek obrażać urzędników i do tego partyjnych.
        > Rzeczposoplite, GW i kilka innych tytułów powinno się rozwiązać a personel do
        > kamieniołomów.
        > Niech rzyje towarzysz miler i jego banda

Oj robol, robol. Wszystko ci się już w głowie poprzestawiało. To, że
        pokrzywdzony był urzędnikiem nie miało żadnego znaczenia. Sprawa toczyła się z
        oskarzenia prywatnego, bez udziału policji i prokuratora, z przepisów
        dotyczcych "zwykłego" zniesławienia. Takich spraw sa tysiące. Tu różnica
        polegała na tym, że sprawca znalazł obrońców w kolegach-dziennikarzach i w
        naiwnych ludziach myślących (bez znajomości sprawy), że coś grozi wolności
        słowa.

• behemot.to.kot Re: wszystko ci się w głowie poprzestawiało chyba 23.06.04, 14:22
          mn7 napisała:

> Oj robol, robol. Wszystko ci się już w głowie poprzestawiało. To, że
          > pokrzywdzony był urzędnikiem nie miało żadnego znaczenia. Sprawa toczyła się
          z
          > oskarzenia prywatnego, bez udziału policji i prokuratora, z przepisów
          > dotyczcych "zwykłego" zniesławienia. Takich spraw sa tysiące. Tu różnica
          > polegała na tym, że sprawca znalazł obrońców w kolegach-dziennikarzach i w
          > naiwnych ludziach myślących (bez znajomości sprawy), że coś grozi wolności
          > słowa.
          >

to w końcu sprawa była karna czy nie? bo gdzieś widziałem, że karna
          • mn7 z oskarżenia prywatnego 23.06.04, 15:22
            behemot.to.kot napisał:

> to w końcu sprawa była karna czy nie? bo gdzieś widziałem, że karna

Sprawa dotyczyła przestęstwa, więc była to sprawa karna. Toczyła się jednak z
            oskarżenia prywatnego.
            Są dwa zasadnicze tryby ścigania przestępstw - publiczny ("z urzędu" lub "na
            wniosek") i prywatny. Przytłaczająca większość typów przestępstw ścigana jest z
            urzędu, jest jednak kilka (w k.k. - 5), w tym zniesławienie (art. 212 k.k.)
            które sa ścigane z oskarzenia prywatnego. Oznacza to, że policja i prokurator
            się nimi nie zajmują. Jeśli ktoś uważa się za pokrzywdzonego, może sobie sam
            napisać akt oskarżenia, wnieść go do sądu i popierać przed sądem.
            Tak własnie było w tej sytuacji. Jest to o tyle istotne, ze dla "obrońców"
            Marka koronnym argumentem było to, że rzekomo prokurator angazuje się w
            prześladowanie jakiegoś dziennikarza. Tak na przykład uzasadniał red. Rybiński
            swoje zaangażowanie w hecę z klatką. Było to wierutne kłamstwo. Jeden zwykły
            człowiek dochodził sprawiedliwości, bo został opluty przez drugiego zwykłego
            człowieka.
            Potocznie mówi się często, że zniewagi i zniesławienia można ścigać "z
            powództwa prywatnego" albo "z powództwa cywilnego", co jednak jest nieścisłe,
            bo tu nie ma żadnego powództwa (powództwo jest w procesie cywilnym, ewentualnie
            też w karnym ale OBOK aktu oskrżenia) lecz akt oskarzenia, tyle, że prywatny,
            to znaczy pochodzący od samego pokrzywdzonego.
            • behemot.to.kot Re: z oskarżenia prywatnego 23.06.04, 16:27
              mn7 napisała:

> behemot.to.kot napisał:
              >
              >
              > > to w końcu sprawa była karna czy nie? bo gdzieś widziałem, że karna
              >
              > Sprawa dotyczyła przestęstwa, więc była to sprawa karna. Toczyła się jednak z
              > oskarżenia prywatnego.
              > Są dwa zasadnicze tryby ścigania przestępstw - publiczny ("z urzędu" lub "na
              > wniosek") i prywatny. Przytłaczająca większość typów przestępstw ścigana jest
              z
              >
              > urzędu, jest jednak kilka (w k.k. - 5), w tym zniesławienie (art. 212 k.k.)
              > które sa ścigane z oskarzenia prywatnego.

ok, alles klar. dzięki
    • Gość: polak Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 22.06.04, 15:36
      Korea Europy Wschodniej, Iran, Kuba. Czystka w sądach konieczna. To nie są
      sędziowie. Z sędziulkami popierającymi lokalnych watażków daleko nie
      zajedziemy. Przykład na to, że niezawisłość sędziowska do tych posłusznych
      urzędasów nie pasuje.
    • Gość: Filip Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.gorzow.mm.pl 22.06.04, 15:53
      Chyba jednak w Polsce można liczyć na odrobinę sprawiedliwości. Bardzo dobrze,
      że Sąd nie ugiął się przed dyktatem / zmasowanym atakiem / mediów. Olejnikowa i
      reszta tzw. " niezależnych " nie powinni wyjść z klatki postawionej przed
      Sejmem. Oj, już widzę i słyszę ten skowyt w TVN, Polsacie, Wybiórczej,
      Rzepie......
      A Mareczek - do pudła.
      • Gość: Harry Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza FILIP IP: *.telia.com 22.06.04, 18:04
        Filip jak jestes taki madry, to wytlumacz ogromne korupcje jak wierzysz w
        sprawiedliwosc. Czy o sprawach: Rywina, Orlenu ,Aleksandra Naumana i wiele,
        wiele innych afer, ktore okradaja IIIRP , nic Tobie nie wiadomo?????????
        Piszesz "A Mareczek - do pudla"a Ty moze do kibelka, bo tylko tam sie nadajesz
        z Twoim ptasim mozgiem.
        • mn7 Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza FILIP 22.06.04, 19:11

Przestęców nalezy karać, nawet jeśli są dziennikarzami i stoi za nimi potężne
          lobby.
        • Gość: wojtek Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza FILIP IP: *.ztpnet.pl 22.06.04, 19:20
          A ile z tych "afer" to wymysły dziennikarzy? W pańswie prawa, a za takie w XXI
          wieku chciałbym uważać Polskę od wydawania wyroków jest sąd a nie gazeta.
          Dziennikarz, który dowie się o przestępstwie ma obowiązek zgłosić ten fakt do
          prokuratury, a nie stawiać się ponad prawem.
          • Gość: klik Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza FILIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:47
            > Dziennikarz, który dowie się o przestępstwie ma obowiązek zgłosić ten fakt do
            > prokuratury, a nie stawiać się ponad prawem.

A prokurator Twoim zdaniem natychmiast weźmie się do solidnej roboty, bo
            przecież służy społeczeństwu i jest to jego psi obowiązek ! Oj Wojtku ,chyba
            nie znasz naszych realiów .Dziennikarz ,ktory dowie się o
            przestępstwie "ważniaka" i będzie na tyle głupi ,że pójdzie do prokuratora
            bedzie miał raczej sprawę o zniesławienie. Dziwnym trafem ostatnie wielkie
            afery są odkryte przez pismaków a nie przez ludzi ,ktorzy z urzędu powinni to
            robić.

• Gość: elka te falafel,autorze pierwszego postu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 16:17
      kim ty jestes gnoju ,zeby tak o dziennikarzach mówic?pewnie jakims zasmarkanym
      umoczonym urzędasem.Jesli nie znasz sprawy ani człowieka nie oceniaj
      • Gość: krak Re: te falafel,autorze pierwszego postu IP: *.local.pl / 195.117.123.* 22.06.04, 21:58
        Elka, co pojebało cię ?
    • Gość: znający sprawę tro Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 17:55
      znający trochę lepiej obydwóch panów,jednego osobiście,drugiego moja dziewczyna
      i znająć realia podszczecińskiego życia,powiem tak o sprawie,ba skandalu
      wiedziano dużo wcześniej niż opisał to p.Marek(to nazwisko),bo wszędzie o tym
      było głośno,jeśli jest ktoś dociekliwy niech poczyta i ile "zyskała " ;) na
      promocji gmina POLICE na płycie SOYKI(ile za to obiadów można by kupić dzieciom)
      to nie była kwota 8-10 tysięcy,sprawa druga na pewno gdzieś można zdobyć numery
      archiwalne "INFORMATORA POLICKIEGO"( w urzędzie muszą być),pooglądajcie zdjęcia
      (face) i policzcie czyich jest najwięcej!!!.Popytajcie kim jest jego
      teściu,przykłady można mnożyć,ja nie bronię redaktora Marka,absolutnie,po
      prostu bo prostu wkurza mnie typ(p.Misiło)który 5 lat temu przysiadał się na
      piwo do mnie,bez mojej chęci,teraz mi nie mówi cześć(z tego jestem absolutnie
      szczęśliwy)że w oczach moich rodaków kreuję się na kozła ofiarnego,biednego
      urzędnika,na koniec,popytajcie jego kolegów ze studiów co on wyprawiał na
      zajęciach(służbowy laptop,szkoda gadać,popytajcie jego kolegów i urzędników z
      pracy i poczytajcie stopkę redakcyjną w tym "INFORMATORZE POLICKIM),dorysujcie
      linie do punktów i sami wyciągajcie wnioski,ja nie oceniam żadnego z panów,ale
      nie przepadam za kabaretami.
      • Gość: K. Re: Zgadzam się z "Filipem" IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.06.04, 19:10
        Jęzory trzeba trzymać na wodzy,ZWŁASZCZA, jeśli się jest tzw.dziennikarzem.Np.
        lekarz też musi wiedzieć na pewno,czy nerka jest chora,zanim ją wytnie.A jeśli
        popełni błąd też odpowiada przed sądem.
    • Gość: dziennikarz no to od razu dajmy spokoj... IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 22.06.04, 19:15
      nie szukajmy zadnych afer ani nic..

wszystko jest cacy, politycy nie kłamia nie kradą, urzędnicy myslą tylko o
      naszym dobru itp...

super...

W miejscowosci, z ktorej pochodze... jest kilku klesi, ktorzy powinni siedziec.
      Za głebokiej komuny dorobili sie na zwyklym zlodziejstwie. Pozniej oczywiscie
      nikt nie zweryfikował, jak to mozliwe zeby np. z pensji nauczyciela lub
      urzednika miec 3 stawy i dom + samochod, zbudowac swoim dzieciom domy...
      kilkoro dzieci:-) itp

Napisalbym o tym chetnie.. no ale nie da sie. Nie podoba mi sie widok przez
      kraty...

brawo!

Tak trzymac...

A "zwykli" ludzie siedza za kradzież walkmanów...

• mn7 Re: no to od razu dajmy spokoj... 22.06.04, 19:17
        Gość portalu: dziennikarz napisał(a):

> nie szukajmy zadnych afer ani nic..
        >
        > wszystko jest cacy, politycy nie kłamia nie kradą, urzędnicy myslą tylko o
        > naszym dobru itp...

Kto tak mówi? Szukaj dziennikarzu afer i jej opisuj, bo taka jest twoja rola.
        Nie opluwaj jednak innych.

>
        > A "zwykli" ludzie siedza za kradzież walkmanów...

W tym problem. Wam dziennikarzom wydaje się, ze wy nie jesteście "zwykli", że
        wy macie jakąś "misję". To nieprawda. W świetle prawa jesteście
        równi "zwykłym".

>
        >
        >
        >
        >
        >
        >
    • Gość: ch Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: 195.116.198.* 22.06.04, 19:27
      uważam, że jeżeli kłamał i nie chciał przeprosić to powinien siedzieć. nie
      można pisać bzdur bo można człowieka zniszczyć w oczach opinii publicznej, a
      jeżeli się już napisało to należy brać za to obpowiedzialność, a nie zasłaniać
      się wolnością słowa. nie twierdzę oczywiście, że urzędnik jest niewinny, ale
      skoro nie można udowodnić przestępstwa, to trudno, świat jest pełen
      niesprawiedliwości, ale prawo jest prawem. a to, że w polsce mamy je wyjątkowo
      kiepskie to nasza zasługa, bo wybieramy takich baranów.
      • mn7 Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol 22.06.04, 19:30
        Gość portalu: ch napisał(a):

> uważam, że jeżeli kłamał i nie chciał przeprosić to powinien siedzieć. nie
        > można pisać bzdur bo można człowieka zniszczyć w oczach opinii publicznej, a
        > jeżeli się już napisało to należy brać za to obpowiedzialność, a nie
        zasłaniać
        > się wolnością słowa. nie twierdzę oczywiście, że urzędnik jest niewinny, ale
        > skoro nie można udowodnić przestępstwa, to trudno, świat jest pełen
        > niesprawiedliwości, ale prawo jest prawem. a to, że w polsce mamy je
        wyjątkowo
        > kiepskie to nasza zasługa, bo wybieramy takich baranów.

Co w tym konkretnym przypadku było "wyjątkowo kiepskie", jesli chodzi o prawo?
        Polska regulacja przestępstwa oszczerstwa i znieważenia jest wzorowana na
        niemieckiej, nawet granice kary są chyba identyczne. Z tego co wiem, nie budzi
        większych kontrowersji i w pełni odpowiada międzynarodowym standardom.

• Gość: ich1 ciekawe czy w trakcie procedury ułaskawieniowej IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.06.04, 20:04
          sądy obu instancji wystawią Markowi pozytywną opinię...
          Powinny zwłaszcza wziąć pod uwagę postawę oskarżonego i poszanowanie przez
          niego porządku prawnego.
          • mn7 bardzo trafna uwaga! 22.06.04, 20:14
    • Gość: Jęd Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.olsztyn.mm.pl 22.06.04, 19:31
      To bardzo dobry wyrok,nikt w Polsce nie może być ponad prawem.Ja nie mogę
      obrażać swojego ciągle pianego sąsiada mówiac że jest pijakiem.Czas brać
      odpowiedzialność za słowa, bo dla wielu pismaków oczernianie było źródłem
      dużych dochodów. Co jest prawdą a co nie jest oceni sąd a nie jakaś gazecina.
      • Gość: klik Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:37
        Jęd twierdzi: " Co jest prawdą a co nie jest oceni sąd a nie jakaś gazecina."
        Dokładnie tak samo mówił przed komisją Nałęcza niejaki R. Kwiatkowski. Twoim
        zdaniem ,jesli nasze słabiutkie sądy nie chcą lub nie umieją przyzwoicie
        funkcjonować , to są w stanie ustalić jakąkolwiek prawdę?. Przeciez Kwiatkowski
        śmiał się nam wszystkim w żywe oczy. Twierdził: nie ma dowodów ,to
        jestem "święty" . Obawiam się ,że w przypadku Polic również mogły zagrać układy
        (lokalne), a prawda może byc zdecydowanie inna niż zadecydował sąd. Naszym
        sądom niestety bardzo daleko do przyzwoitego standardu.
        • Gość: ich1 Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.06.04, 21:59
          > Obawiam się ,że w przypadku Polic również mogły zagrać układy
          > (lokalne), a prawda może byc zdecydowanie inna niż zadecydował sąd

Tak, lokalne układy sięgające Sądu Najwyższego. Ciekawe, że wcześniej te układy
          pozwalały biednemu Markowi zarabiać pieniądze na korzystnych umowach z miastem,
          problem się dopiwero zaczął jak go Misiło wygryzł.
          Poza tym sam Marek przyznał, że nie potrafił udowodnić swoich racji przed
          sądem, więc o co chodzi?

> Twierdził: nie ma dowodów ,to jestem "święty"

Abstrahując od Kwiatkowskiego, ale jak Cię ktoś oskarży o pedofili, a nie
          będzie miał dowodów, to co bedziesz mówił? "Nie ma dowdów, ale coś jest na
          rzeczy?". Dla sądu albo są dowody, albo ich nie ma - tertium non datur.
          • Gość: klik Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:13
            Nie jestem prawnikiem, ale wiem jedno :za takie sprawy nie powinno sie
            siedzieć.Ja mam jakieś takie przeczucie ,że "pierwszy " sędzia pokpił sprawę,
            wydał zły wyrok . Po prostu nie spodziewał sie że nie dojdzie do przeprosin. O
            ile mi wiadomo nie musiał wcale w to włączać "odsiadki" .A wyższe instancje nie
            mogły lub nie chciały tego zmieniac , aby nie ucierpiał autorytet sądownictwa.
            No to przynajmiej dla mnie jest akurat odwrotnie. Powtarzam jeszcze raz - za
            takie sprawy nie powinno sie siedzieć.
            • Gość: ich1 Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.06.04, 22:26
              Jeżeli Marek konsekwentnie odmawiał przperosin, to nie miało żadnego znaczenia
              na jaką karę by go sąd skazał, bowiem bez tychże przeprosin i tak musiałby
              zarządzić wykonanie kary pozbawienia wolności ( wyobraź sobie na prostym
              przykładzie - sąd skazuje na grzywnę a oskarżony odmawia płacenia, bo uważa że
              jest niewinny - co wtedy powinno Twoim zdaniem nastąpić?). Poza tym w przypadku
              Marka sąd uznał, że jego sytuacja materialna jest taka, że skazywanie go na
              grzywnę i tak by nic nie dało - nie miał z czego jej zapłacić. Gdyby Marek
              uznał, że powinien łaskawie zastosować się do orzeczenia sądu jak każdy inny
              obywatel i Misiłę przeprosił, dzisiaj nikt już by o całej sprawie nie pamiętał.
              Uznał jednak, ze może stawiać się ponad prawem i że wyroki sądowe go nie
              dotyczą - więc poniósł tego konsekwencje.
            • Gość: sędzia Re: Zaczęła się kasacja sprawy dziennikarza z Pol IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.06.04, 23:00
              To, że za takie sprawy idzie się siedzieć wynika z woli ustawodawcy (sejm,
              senat + prezydent), który zadecydował, że to akurat przestępstwo zagrożone jest
              także karą pozbawienia wolności. Jest to rozwiązanie rzeczywiście złe, jednak
              sędziowie w tej sprawie nie mają nic do gadania.
              Tego typu sprawy powinny być uregulowane wyłącznie na drodze odpowiedzialności
              cywilnej. Jednak tak nie jest i żaden sąd ani sędzia tego nie zmieni.
              Sędzia wydający wyrok i dobierający karę musi kierować się przede wszystkim tym
              aby kara była skuteczna, tj. osiągnęła swoje cele w zakresie wychowawczego
              oddziaływania na skazanego. Krótko mówiąc do skazanego przede wszystkim musi
              dotrzeć, że zachował się niewłaściwie i że tak czynić nie wolno.
              Sąd Rejonowy miał tu do wyboru karę grzywny, ograniczenia wolności albo
              pozbawienia wolności. Grzywna odpada, bo ci sami dziennikarze (albo ich część),
              którzy zorganizowali protest w klatce, zorganizowali by z pewnością zrzutkę na
              poczet grzywny - czyli dolegliwość kary dla oskarżonego żadna. Nadto oskarżony
              pomimo oddalenia kasacji nadal uważa, że jest niewinny i nie rozumie, że
              uczynił coś złego. Dodatkowo dochodzi element "rywalizacji" finansowej z
              pokrzywdzonym. Czyli kara grzywny odpada również jako zbyt łagodna. Z
              perspektywy czasu widzimy zatem, że wyeliminowanie kary grzywny przez Sąd
              Rejonowy było słuszne.
              Andrzej M. wygląda mi na osobę w wieku co najmniej mocno średnim, nie jest
              zatem raczej zdolny do pracy fizycznej w ramach funkcjonującej w polskim
              systemie prawnym kary ograniczenia wolności.
              Czyli zostaje kara pozbawienia wolności w niskiej wysokości (3 miesiące), z
              warunkowym zawieszeniem jej wykonania i obowiązkiem przeproszenia
              pokrzywdzonego jako głównym warunkiem okresu próby.
              Tak na marginesie w tej sprawie wyszła wielka wada polskiego prawa karnego jaką
              jest zbyt skąpy katalog kar. Gdyby istniała racjonalnie sformułowana instytucja
              kary ograniczenia wolności sięganie aż po karę pozbawienia wolności nie było by
              konieczne.
    • Gość: Tomson BRAWO!!! Skończyła się bezkarność dziennikarzy, IP: *.ds.pg.gda.pl 22.06.04, 19:47
      którzy do tej pory mogli bezkarnie szkalować i oczerniać kogo tylko chcieli.
    • elfhelm nie cierpię programów z tanią sensacją!!!!!!!!!! 22.06.04, 20:09
      jak Uwaga, sprawa dla reportera Jaworowicz i wielu podobnych.
      jednakże mimo różnych pomówień wystarczą przeprosiny i tyle, a nie wsadzanie za
      kraty
    • Gość: stachu44 Pieniacz - jakich wielu, i trzeba z tym skonczyc! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 20:24
      Ma papiera na urzednika - powiesic urzednika, a jesli ich nie ma, pieniacza na
      latarnie.
      • Gość: bzik Re: Pieniacz - jakich wielu, i trzeba z tym skonc IP: *.local.pl / 195.117.123.* 22.06.04, 21:47
        nie dość, ze skłamał skór....n, , obraził uczciwego człowieka, to ta
        dziennikarska h i e n a , jeszcze go nie chce przeprosić.

- no świat na głowie stanął.

A ci jego popierajacy go koledzy - dziennikarskie półgłówki,
        zamykali się aż w klatce ( phi ! ) by wywrzeć na sądzie - co ?
        a no bezkarne dla nich - prawo
        do - g n o j e n i a w koło wszystkich i wg. ich własnego uznania !

czyli - PRAWO DO BEZKARNEGO KLAMSTWA DLA DZIENNIKARZY !

Dokąd ten kraj - się stacza ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka