Gość: mee... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.06.04, 03:26 ...kasa jest, tylko te przepisy...a co tam pacjent co ta kase zaplacil ze swoich skladek...pacjeci padaja jak mrowki...raz,ze nie ma lekow...dwa, ze duze kolejki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: max Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 29.06.04, 03:50 Proszę podać wyniki finansowe szpitali i klinik leczących naszych rzadowo- sejmowych VIP-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRYWATNE KLINIKI PRZEMYSL SLUZBA ZDROWIA-TO AFERA IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 11:16 Kto w Polsce zainstalowal najgorszy system na swiecie PRZEMYSL SKUZBY ZDROWIA. To skandal. Moze to ten, co przyjechal tutaj przewahac, czy uda mu sie jego biznesy utrzymac przed bezrobociem, indiwiduum EFRAIM ZUROFF z Izraela. Moze jego kuzyn sprezentowal nam te cuda ekonomiki ( Krauze wziol $ 55M). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Należy wprowadzić 100% odpłatności IP: *.pl / 193.24.200.* 29.06.04, 12:49 Należy wprowadzić 100% odpłatności za świadczenia medyczne i znieść dopłaty do leków. Oczywiście jednocześnie należy zaprzestać pobierania składki na ubezpieczenia zdrowotne. To będzie bardzo duzy szok - ale o wiele mniejszy niż uwolnienie przez Rakowskiego cen - bo wtedy uwolnienie dotyczyło zdecydowanej większości usług i towarów, natomiast tu wprowadzenie realnych cen dotyczy dziedziny która stanowi ok. 10% gospodarki. Oczywiście tak jak wtedy niektórym panikarzom się wydawało że ludzie będą po uwolnieniu cen masowo umierać z głodu i chłodu tak teraz będą straszyć że po wprowadzeniu normalności będą ludzie masowo umierać z braku świadczeń medycznych. Trudno, durnie którzy nie rozumieją tak prostej rzeczy, że wprowadzenie uczciwego systemu rynkowego spowoduje że dzięki konkurencji świadczenia staną się tańsze i lepsze, zawsze będą i nie trzeba się nimi przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Popieram w 80% IP: 157.25.139.* 29.06.04, 13:02 Popieram w 80% Państwo powinno jednak dopłacać jeżeli chodzi o niektóre wytypowane choroby. I natychmiast zaprzestać pobierania haraczu. Korzyść byłaby natychmiastowa. Konkurencja. Koniec kombinatorstwa z leczeniem martwych dusz. Mam swoje konto i pilnuję swoich wkładów ile sobie potrącę tyle moje oprócz podstawowego minimum, które również jest moje i przechodzi na moją rodzinę po mojej śmierci. Koniec z rozpasłą Administracją. Gdy moje dziecko jest chore daje nr. swojego konta i nie czuję się jak żebrak. Nie muszę płacić dodatkowych pieniędzy, do kieszeni lekarza. Tyle plusy, a minusy. Tylko wtedy gdy Rząd jak zwykle zawali Ustawę i źle wytypuje choroby do których państwo winno dopłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Sposób na ratunek szpitalom IP: 157.25.139.* 29.06.04, 13:19 Co do sposobu aby szpitale przetrwały to jest jeden. Rozwiązać i rozpędzić Administracje NFZ i Ministerstwa i ½ ZUS, a Pieniądze z pensji przeznaczyć na ratowanie szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIK,LSD SKORUPOWA NAUMEN,LAPINSKI TO 100-TYSIECY ZGONOW,LUDOBOJSTWO IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 22:24 Koszty PRZEMYSLU SLUZBY ZDROWIA to defraudacja dziesiatkow miliardow zl i ponad 100-tysiecy smiertelnych ofiar niewinnych pacjentow. Rocznie umiera w Polsce okolo 400-tysiecy osob (z tego 3.500 to samobojstwa). Ponad 10-tysecy to ofiary BRUDNEGO HANDLU LEKAMI. Miniserstwo Zdrowia, NIK, Instytut Lekow, Izby Lekarskie, Ministerstwo Sprawiedliwosci, Prokuratura, Sejm..byly o tym wielokrotnie zawiadomione okolo 10 lat temu. Jedyna pozytywna reakcje wykazal IPN. Do dnia dzisiejszego to ponad 100-tysiecy istnien ludzkich. Kto zainstalowal ten zbrodniczy PRZEMYSL. Krajowi potrzebny jest SPOLECZNA SLUZBA ZDROWIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POBUDZIC SWIADOMOS NAUMAN,LAPINSKI TO 100-TYSIECY ZGONOW,LUDOBOJ IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 22:29 Trzeba pobudzic swiadomosc spoleczenstwa. Kliniki prywatne to sciek. Prywatne spolki na teranie szpitali to zlo konieczne. Zezlomowany sparzet medyczny to zbrodnia. Polska ma wrecz wdowi grosz. Teb LSD to zbrodniarze.Po co oni wrocili z Wiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
tani.net.pl powiem tylko tyle kurfa mać 29.06.04, 07:07 od lat łożę na to państwo podatki, od lat płacę ZUS, i od lat stoję w kolejkach do "darmowego lekarza" w poniedziałek spędziłem 6 godzin (wizyta trwała 10 minut i uważam że warto było czekać) w poczekalni w CZD czekając na lekarza ktorego wezwała dyrekcja (bardzo dobry specjalista i miła kobieta) i co dowiedziałem się że wprowadzą płatne zabiegi, teraz dochodzi obawa że splajtują :) i co ja wtedy zrobię? jak tak dalej będzie to przestane płacic podatki i przestane płacić zus niech mnie zamkną na koszt państwa bo zciągnąć i tak nie będą mieli z czego :( a jeśli jakiś procent społeczeństwa pójdzie w moje ślady to splajtuje państwo i może się coś wtedy zmieni, może na lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Pacjenci już płacą do kieszeni lekarzy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 07:42 Ogromne pieniądze wpływają bezpośrednio do kieszeni lekarzy z pominięciem placówek w których ci lekarze pracują i wykorzystują sprzęt medyczny. W dodatku nikt nie śledzi ruchu pacjentów, ile korzysta z usług posczególny pacjent. To stwarza duże nadużycia lekarzy i pacjentów. Dziś aby dostać się do szpitala, trzeba złożyć kilka wysoko płatnych wizyt w prywatnym gabinecie lekarza, dodatkowo wręczyć kopertówę za zabieg w szpitalu publicznym. W przeciwnym przypadku na zabieg planowy nie dostanie się w rozsądnym terminie. Obecnie brak jest przejrzystych procedur przyjęć, nikt nie jest w stanie skontrolować prywatnych folwarków ordynatorów w publicznych zakładach opieki zdrowotnej. Uważam, że ceny usług medycznych są mocno zawyżone, najczęściej brane są jako punkt odniesienia ceny w krajach bogatych. W efekcie jest sztuczne zadłużanie placówek medycznych. Dlaczego z takim uporem nie wprowadzi się opłat częściowych wniesionych przez pacjentów za usługi medyczne?. Wtedy nie byłoby na taką skalę tzw. " swoich pacjentów", wpłynęłyby dodatkowe pieniądze do placówek medycznych. Przyjemniej byłoby mi oficjalnie zapłacić należną kwotę w kasie szpitala aniżeli pokrętnymi ścieżkami wejść na łóżko szpitalne. Docelowo powinno sie wprowadzić system zdrowotny na zasadach podobnych do systemu emerytalnego. Każdy obywatel otzrymałby powiedzmy "bony zdrowotne" w ilości proporcjonalnej do wpłaconych składek zdrowotnych. Usługi medyczne opłacałby tymi bonami, kiedy wyczerpałby przydzielone bony, płaciłby z własnej kieszeni. Ja płacę dwie składki zdrowotne w wysokości 650 zł miesięcznie, aby dostać się do szpitala musiałem przejść scieżkę opisaną na początku, czyli taką samą jak menel który grosza nie wpłacił. To niech szlag trafi taką solidarność społeczną, w której jedni muszą charować na drugich a trzeci na tym korzystają i jeszcze ciągle straszą strajkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Racja IP: 157.25.139.* 29.06.04, 10:56 Racja Tylko co zrobić aby dotarło to do zakutych łbów. Raczej podejrzewam że jest to specjalnie tak regulowane, aby nasze składki ukraść. To powinno być zaskarżone, a winni ukarani. Moje pieniądze są moimi pieniędzmi i nie powinno się mi ich odbierać siłą, nic w zamian nie oferując. TYLKO SPECJALNE KONTA IMIENNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Pacjenci już płacą do kieszeni lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 23:51 składka na nfz wynosi ok.140zł/mies.(dla osób pracujących na własny rachunek) lub 7,75% dochodu( jeżeli ktoś pracuje na umowę o pracę)cała reszta ściągana przez zus to składka na emerytury, renty, zasiłki chorobowe, pogrzebowe, wypadkowe, porodowe itp. tak więc kłamstwem jest że ktoś płci na nfz 2x650zł! ( chyba że zarabia na etacie ponad 20 tys. miesięcznie!)ponadto każdy płacący składkę musi z tej kwty przeznaczyć na leczenie conajmniej 1 osoby nie płacącej składki( 3 mln bezrobotnych,dzieci i młodież, 5mln. rolnlników płacących kilkadzsiąt zł miesiącznie za całe wieloosobowe rodziny,bezdomni itp.)koszty procedur w polsce są wycenione od kilku do nawet kilkunastu razy niżej niż na zachodzie!pomysł z indywidualnymi kontami lub bonami jest poroniony, bo kto sfinanasuje drogie procedury albo leki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amam Re: grożenie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 08:19 I TAK NFZ MA WAS W DUPIE DYREKTORZY I PACJENCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniecierpliwiony Pluj w twarz.... IP: 193.151.96.* 29.06.04, 09:25 Zawsze jezeli spotkasz łapinskiego, naumana. Ich bezposrednia działalnośc pozbawiła wielu ludzi szansy na odzyskanie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.ipt.aol.com 29.06.04, 10:18 Wspolczuje dyrektorom szpitali klopotow, ktore maja. Niech nie lecza zawalowcow, rakowcow itd z NFZ albo niech kaza im czekac i zastosuja te same przeliczniki jakie buirokraci wymyslili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Najlepiej utworzyć konta imienne.. IP: 157.25.139.* 29.06.04, 10:45 Zasrane złodzieje. …. Najlepiej utworzyć konta imienne i tam niech wpływają moje pieniądze. Przynajmniej będę miał na leczenie zębów dla dzieci, a nie NFZ daje 14zł a ja muszę za ząb tzw dopłacić 60zł a reszta mojej kasy jest przesrana przez biurokratów i lekarzy leczących martwe dusze (płacimy zwykły haracz dla mafii). Na moim konci sam bym pilnował kasy. Państwo które i tak dopłaca nie dopłaca do chorób kosztownych tj. dializowanie, operacje, czy sprawy rakowe itd. Na starość, gdy będę więcej chorował moja kasa odbierana siłą w chwili obecnej nie będzie już istnieć i będę musiał płacić w 100%. Niech zrobią referendum czy każdy ma mieć własne imienne konto. W końcu to są moje pieniądze nie jakiegoś walniętego polityka i innego barana z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata A co z odpowiedzialnością? IP: *.w3cache.pl / *.pl 29.06.04, 10:55 A co z odpowiedzialnością polityczną i finansową p. Millera & Co., którzy przeforsowali ten poroniony projekt o Narodowym Funduszu Zabijania, bo przecież nie Zdrowia ? A p.Łapiński ma sie dobrze, ex-premier też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Trybunał Stanu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 157.25.139.* 29.06.04, 11:00 Ich pod Trybunał Stanu za takie gówno które stworzyli. Mam nadzieję że ktoś mądry tam wejdzie i przeforsuje Nowy System Kont Imiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:10 Wygląda to na celowe działanie NFZ, bo przecież pacjent będzie zmuszony do skorzystania z porady lekarza lub do pobytu w szpitalu (nikt tam nie idzie dla przyjemności) - jeśli więc będzie musiał zapłacić (o co trudno winić dyrekcje szpitali) to nasze ulubione ministerstwo zaoszczędzi nie,ało grosza, a w następnym półroczu da też mało. Tak więc zaczyna się ptywatyzacja służby zdrowia - tylko niech przestaną pobierać haracz w postaci składki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: 157.25.139.* 29.06.04, 11:23 I tak jest ze wszystkim. Co z podatkiem (haracz) w paliwie? Na pasku mam więcej potrąceń (haraczy) niż dostaje na rękę. Kim się gnoje uważają, że mogą decydować o MOICH pieniądzach? Może ja również zadecyduję o swoich pieniądzach i potrącę sobie zaliczkę zabierając jakiemuś spaślakowi komputer czy monitor z biurka. Szlak mnie trafia na samą myśl że tyle kasy mi kradną i jeszcze muszę płacić dodatkowo. Jakiś baran obliczył i zaplanował np. 10 pacjętów na dzień, to znaczy że 11 ma zdechnąć mimo iż mu kradną kasę. Czy chorobę można planować? Do szkoły osłów powrotem wpędzić, bo już całkiem nie myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketer Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 29.06.04, 14:23 To jednak Łapiński i SLD wprowadziło 4 reformy w tym służby zdrowia !!! Proszę bez marketingu politycznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 15:11 zgadzam się z tym, iż szpitale otrzymują za mało pieniędzy,ale... niech ktoś z dyrektorów szpitali powie oficjalnie ile zarabiają lekarze, którzy rano po wizycie idą "bawić się komputerem", albo też śpią do zakończenia swojego dyżuru, a ile "zarabiają" pielęgniarki czy położne, które zapierniczają 12- godzin bez możliwości zjedzenia sniadania. Jaka jest obsada na dyżurach? Jedna lub dwie pielęgniarki gania pomiędzy 40-ma pacjentami, a kiedy jest jakaś skarga to w dupę wali się personel "średni", a nie "śpiące" doktorostwo. Czym przyjeżdża na dyżur pielęgniarka? Co najwyżej starym cinquecento. Czym "biedny" lekarz? Hondą, mazdą, za sto ileś tysięcy... Ile godzin "pracuje" doktorek? Przepraszam, ile godzin śpi doktorek na dyżurze, a potem"zmęczony" idzie do poradni na kilka godzin, aby szybko "po łebkach" załatwić pacjenta? Oni chcą pensji "zachodnich" a nie potrafią podłączyć kroplówki. Jedyne co potrafią to wypisać receptę i zlecenie dla pielęgniarki, no może jeszcze zmierzą ciśnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ 29.06.04, 15:17 Hmmm... A ilu z tych pacjentów których musiały przyjąć ambulatoria przyszpitalne to są ci pacjenci którzy nie zostali przyjęci przez normalne przychodnie kiedy lekarze strajkowali? Czy ktoś to policzył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 15:51 Widzę,że ty już wiesz kto jest temu stanowi rzeczy winny."Strajkujący" lekarze,nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Do Patryka 29.06.04, 16:26 Jak się lekarzom nie podoba, to niech szukają nowej pracy. Nie syszałem, żeby strajkowali piekarze, szewcy, murarze... Jakoś sobie radzą, prawda? A biedny lekarz nie może? Czego mu brakuje, biedactwu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Do Patryka IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 17:10 Jak się lekarzom nie podoba, to niech szukają nowej pracy. Nie syszałem, żeby > strajkowali piekarze, szewcy, murarze... Jakoś sobie radzą, prawda? A biedny > lekarz nie może? Czego mu brakuje, biedactwu? No wlasnie szukaja,szukaja.Przez dwa miesiace od wejscia do Unii wyjechalo dwa tysiace lekarzy specjalistow (dane za NRL).Ja tez sie polskim lekarzom dziwie,ze im sie chce w takim syfie i dla takich pacjentow jeszcze pracowac. Na pohybel czerni(dzis:buractwu)!-jak mawial pan Zagloba. Odpowiedz Link Zgłoś
tricolour Re: Do Patryka 29.06.04, 18:12 Nie czepiałbym się zbytnio pacjentów. Są po prostu różni... Natomiast mam świadomość, że lekarzę tworzą własną grupę zawodową. Z tej grupy biorą się dyrektorzy, ministrowie, którzy nie szanują swoich kolegów po fachu. Sami nie szanują siebie... i dlatego tak im źle. Muszą więc uciekać. To zresztą dość sprawiedliwe... hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Do Patryka IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 19:00 > Nie czepiałbym się zbytnio pacjentów. Są po prostu różni... Ja się pacjentów zbytnio nie czepiam.Po prostu też mają swój udział w tym co się dzieje.Ale są straaasznie zdziwieni i straaasznie oburzeni,jakby bycie od czasu do czasu pacjentem zwalniało od myślenia na zawsze. >lekarzę tworzą własną grupę zawodową. Z tej grupy biorą się > dyrektorzy, ministrowie, którzy nie szanują swoich kolegów po fachu Bądż tak miły i nie identyfikuj zwykłych lekarzy z politykami z dyplomem Akademii Medycznej.Oni powinni juz dawno byc pozbawieni członkostwa właściwych im terytorialnie izb lekarskich,za działania na szkodę srodowiska lekarskiego i pacjentów i przestępstwa pospolite.W USA złożenie fałszywego oświadczenia lub obietnicy z zamiarem niewywiązania się z niej skutkuje zawieszeniem (lub pozbawieniem przy recydywie) licencji. >i dlatego tak im źle. Muszą więc uciekać. > To zresztą dość sprawiedliwe... hehe. "Uciekać" mówisz.Ja bym to nazwał wyjazdem z kraju.Gdzie ty "uciekniesz" jako pacjent.Myśl juz teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PETRONIUSZ Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 18:43 Ludzie czy ten SĄD Konstytucyjny wraz z jego Przewodniczącym, syna opowiadacza bajek o Klosie, Markiem Safianem sa przy zdrowych zmysłach? Skoro NFZ narusza Konstytucje to jego dalsze działanie jest bezprawne bowiem w takim przypadku obowiązuje zasada "Status Quo Ante". Pytam się na jakiej zasadzie działa on nadal i dlaczego trutnie tam zatrudnieni otrzymują wynagrodzenie. Ich działanie jest BEZPRAWNE !!!ZA ZARZĄDZANIEM ZŁUŻBY ZDROWIA ODPOWIADAJĄ GMINY ZGODNIE Z WŁASCIWOŚCIA RZECZOWĄ I MIEJSCOWĄ PRZYZNANĄ IM KONSTYTUCYJNIE. LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ TYM NIEUKOM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk A że to nie bajka... IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 19:30 i jest się czego obawiać,to tu jest fragment("Słowo Polskie/Gazeta Wrocławska"): "Pustki w klinice" Przychodzi pacjent do szpitala. Ma skierowanie na operację oczu. Lekarz tłumaczy mu, że ma dwa wyjścia: poczeka 4 lata i zabieg zrefunduje NFZ albo podpisze specjalne oświadczenie, zapłaci i operacja odbędzie się natychmiast. Wszystko dzieje się w Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 we Wrocławiu. Kilka tygodni temu wprowadzono tam cennik usług. Pacjent, który nie chce czekać w kolejce, musi zapłacić. Sprawdziliśmy to. A tu link do artykułu: wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=5382991&kat=12471 Odpowiedz Link Zgłoś
node GDZIE JEST FORSA ??? 29.06.04, 19:58 Kiedys na innym forum zaczela sie dyskusja ile kosztuje ubezpieczenie zdrowotne w innych krajach. Wynikla bardzo ciekawa rzecz. Bedac w USA place pelne ubezpieczenie za zone z wlasnej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: GDZIE JEST FORSA ??? IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 20:34 Sprawdz lepiej jaki masz co-payment za zabiegi,wizyty i diagnostykę.Jaki masz "deduction limit"?Ile zapłacisz za niezasadnione "emergency"?Jaki to stan? Ile macie lat(grupa ryzyka)?Ile za "dental"+"vision plan" dodatkowo? Czy pracujesz i pracodawca wykupuje twoje ubezpieczenie(jako część benefits)i żona jest jako członek rodziny dopisana do twojej karty (niższa stawka) ,bo mącisz ludziom w głowach.I że 40% Amerykanów (biedniejszych i starszych) nie obciąża tych ubezpieczeń swoim leczeniem,tylko korzysta z Medicare.To jest największa oszczędność Odpowiedz Link Zgłoś
node Re: GDZIE JEST FORSA ??? 29.06.04, 21:32 > Sprawdz lepiej jaki masz co-payment za zabiegi,wizyty i diagnostykę $5 za wizyte (do tej poty bylo $0), $0 za zabiegi. > Ile zapłacisz za niezasadnione "emergency"? Czekaj, nizuzasadnione emergency to juz inna bajka. W Polsce tez sie placi za nieuzasadnione wezwanie pogotowia. > Jaki to stan? Penn Ile za "dental"+"vision plan" dodatkowo? Okolo $30 miesiecznie. > Czy pracujesz i pracodawca wykupuje twoje ubezpieczenie(jako część benefits)i > żona jest jako członek rodziny dopisana do twojej karty (niższa stawka) ,bo > mącisz ludziom w głowach. Mi pokrywa pracodawca, ale za zone place 100% kosztow. > Ile macie lat(grupa ryzyka)? Stawka jest stala, niezaleznie do wieku. Nie zmienia to faktu, ze wystarcza to na utrzymanie swiatowej klasy szpitali, finansowanie badan, etc. Jak juz powiedzialem wczesniej, ta kwota wydaje sie byc wystarczajaca na wysokiej jakosci opieke lekarska, bo wychodzilo na to ze wielu dsykutantow z roznych krajow placi w praktyce tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: GDZIE JEST FORSA ??? IP: *.oc.oc.cox.net 29.06.04, 23:13 A w CA porównywalny plan masz za 350 $ miesięcznie-Blue Cross of California (dental i vision oddzielnie-ok 120 $).A czy myślisz,że tu się lepiej ludzi leczy niż u ciebie?Nie. Sprawdz dokładnie,bo możesz być zdziwiony jak jest z dopłatą za zabiegi(diabeł zawsze tkwi w szczegółach i ubezpieczenia o tym wiedzą). Nieuzasadnione "emergency"to też,jak pójdziesz sam np.w weekend do szpitala,bo cię boli oko,ucho albo brzuch (1500 $- Blue Cross).W Polsce jest to nagminne na izbach przyjęć-tłum pacjentów,bo tylko teraz i tylku tu muszą byc przyjęci. Za wezwanie karetki w Polsce bez powodu nie ma żadnej odpowiedzialności-przez chyba dwa lata tylko obowiązywał "pusty" przepis-nigdy nie wykorzystywany.Oficjalnie dwa lata temu min. Łapiński łaskawie okazał pacjentom swą dobroć i ten przepis anulował. Obecnie przeciętne nakłady na ochronę zdrowia(liczone "per capita") w Polsce to coś około 140 $ na ROK.Ostrożne szacunki zakładają,że zwiększenie nakładów 4 do pięciu RAZY (do ok.550- 600 $),zachowując nadal nizsze płace personelu niż w USA i UE dałyby cywilizowany standart leczenia (przy zachowaniu obecnych praw pacjentów -z minimalnym tzw.koszykiem negatywnym usług,za który płaci się samemu).Dużo osób składek nie odprowadza (bezrobotni,dzieci i młodzież ucząca się,rolnicy,żołnierze służby zasadniczej) skarb państwa udaje,że za nich coś dopłaca do NFZ.W USA przeznacza się na leczenie 13% PKB(ok.4300 $ "per capita" na rok) -w Polsce 3,6%PKB (nawet klasyfikacja WHO naszych nakładów na ten cel < 5%PKB stawia nas w rzędzie krajów "rozwijających się"-mówiąc wprost III świata). P.S.Zapomniałeś dopisać,że z kazdego czeku potrącają ci jeszcze na Medicare -to też jest składka na ubezpieczenie zdrowotne-obowiązkowa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Kliniki grożą wymówieniem kontraktów NFZ IP: 80.48.177.* 30.06.04, 14:05 Jak najszybciej całkowicie zlikwidować obecne struktury i wprowadzić nowe, które już się sprawdziły w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś