Dodaj do ulubionych

siedzę sobie, ze szklaneczką whisky....

19.08.12, 19:02
i oglądam wiadomości (chyba te najciekawsze i najdziwniejsze) w TVN24...
I dochodzę do wniosku, że ogłoszony koniec komunizmu i PRLu, w 1989 roku, było przedwczesne... dzisiaj też jest przedwczesne! :D:D:D
Teoretycznie, w ekonomi wolnego rynku, relacje popytu i podaży są najważniejsze - w PRLu tak nie było... jak na coś był popyt, to się to likwidowało, żeby nie gorszyć obywateli...
PKP przechowało i przepielęgnowało te zwyczaje....
Otóż, eksperymentalnie otworzyło linię Lublin - Rzeszów, w te i nazad... linia zaczęła zdobywać zaufanie pasażerów i zdobyła do tego stopnia, że pasażerowie musieli pchać się, i drzwiami, i oknami... zaczęli się nawet skarżyć na tłok w pociągach...
I tu wkracza peerelowskie prawo i popytu!!!!
PKP zamknęła linię!!!
Nie jestem w stanie przytoczyć tłumaczeń przedstawicieli PKP bo pękałem ze śmiechu, bolał mnie od tego brzuch, no i niewiele mogłem z tego usłyszeć... tym niemniej, usłyszałem końcówkę: PKP wznowi linię, ale ... z przesiadką!
A co!!!
Jak popyt, to ... podażownik dyktuje swoje warunki... :D:D:D:D:D
Obserwuj wątek
    • wtcz5 Re: siedzę sobie, ze szklaneczką whisky.... 19.08.12, 20:15
      łaaa , przecież sierpień jest miesiącem trzeżwości a tu szklaneczka whisky
      oby tylko parafialna trójka nie załopotała do drzwi ze stosownym nakazem

--
      laickie.pl/telefon-zaufania-dla-ksiezy-ateistow-polskie-stowarzyszenie-racjonalistow/
      • sclavus Re: siedzę sobie, ze szklaneczką whisky.... 19.08.12, 20:25
        Nie bój, nie bój - starczy i dla nich...
        PeeS - miesiąc trzeźwości dla mnie, będzie jak sam sobie go wyznaczę...
        Kościół już od ponad 50 lat niczego mi nie wyznacza, naznacza, zaznacza... i gtak ędzie do samej śmierci (a bawet o dzień dłużej)....
        PeeS2 - a cóś o tej ... PKP??
    • qqazz Przedwczesne? 19.08.12, 20:34
      Tobys nie trabił wódy na rudych myszach, no chyba ze tak ci sie film urwał ze od ostatniej wizyty w Dessie dopiero swiadomość ci wraca;)
      Choć swoja drogą w krajach 3 świata takie trunki sa ze 2 - 3 razy tańsze niż u nas.

pozdrawiam
      • sclavus Re: Przedwczesne? 19.08.12, 20:47
        doradzam dokładniejsze czytanie... chyba, że mentalność ci się nic a nic nie zmieniła, przez te ostatnie dwadzieścia parę lat....
        • qqazz Re: Przedwczesne? 19.08.12, 20:55
          PRL nie ma nic do tego.
          Tutaj wchodza prawa biurokracji.
          Przerost regulacji, zbyt mało rynku i polityka wciskajaca się we wszystko.
          Oczywiście podobieństwa sa nie przeczę, niemniej PRL obaliliśmy a jego patologie pozostały bo dalej tkwimy w socjalizmie.

pozdrawiam
          • sclavus Re: Przedwczesne? 19.08.12, 21:08
            Czyli - to co napisałem: ogłoszenie pozbycia się PRLu, było przedwczesne....
            Czegóś takiego sie nie dekretuje - jest potrzebna zmiana mentalności... a jeśli się pozbyło PZPRu, wymieniając go na KRK... tto przy mentalności homosovieticusa, jaka została - jest, jak jest :D:D:D
            • sclavus PeeS 19.08.12, 21:13
              ... koleje francuskie, podczas wakacji 2011, przewiozły 1.200.000 pasagerów a samych TGV, kursujących codziennie w liczbie 800, potrafiły wysłać na szyny (w czasie wakacji!) 1200...
              Powie ci to coś???
              • sclavus erratum 19.08.12, 21:14
                przewiozły 1.200.000.000 pasażerów
                • remez2 Re: erratum 19.08.12, 21:46
                  sclavus napisał:

> przewiozły 1.200.000.000 pasażerów
                  Czyli każdy Francuz w wakacje 2011 jechał pociągiem ca 19 razy. Uwzględniając samochody osobowe, autobusy i samoloty jest to imponująca liczba. Tylko po co oni tak często się przemieszczają?

• sclavus Re: erratum 19.08.12, 21:54
                    Lubią wakacje...
                    • qqazz Re: erratum 19.08.12, 22:17
                      Raczej w du..ch im sie od dobrobytu przewraca.

pozdrawiam
                      • sclavus Re: erratum 19.08.12, 22:36
                        ... z tego, co widać i słychać, takich co to im się w du.ach przewraca to i w Polsce pełno - nowobogaccy ;)
              • qqazz Re: PeeS 19.08.12, 21:48
                Oj nie nawijaj nie nawijaj, przecież wiem w jakim kraju zyjemy.

pozdrawiam
    • gambit_smolenski sclavus, dawaj lansa! 19.08.12, 21:34
      Sclavus, Ty nie "pozeruj", tylko pochwal się, jaką to "whisky" pijesz. Jak już, to już, lans na całego, hehe. Ja dopijam typowego, sklepowego Ballantine'a. Kilkanastoletni Chivas strawiony... ;-P
      • sclavus Re: sclavus, dawaj lansa! 19.08.12, 21:53
        Dzisiaj , akurat, J&B... ale miewam i lepiej, i gorzej...
        ... tę szklaneczkę whisky wtrąciłem bo tak mam codziennie acz przecież głównie chodziło o zamknięcie prze PKP tej linii, która z miesiąca na miesiąc, przynosiła więcej forsy...
        To może lepiej cóś na temat mentalności homo sovieticusa... po 23 latach wolności i niepodległości??
    • hordol piekny minister nowak wkroczy do akcji 19.08.12, 22:22
      i wszystko bedzie dobrze
      • sclavus Re: piekny minister nowak wkroczy do akcji 19.08.12, 22:28
        A to minister zlikwidował pięknie rozwijającą się linię????
        • hordol nie wierzysz w moc swego ministra transportu? 19.08.12, 22:40
          no tak.nawet twój premier w sumie też niewiele wie i moze
          • sclavus Re: nie wierzysz w moc swego ministra transportu? 19.08.12, 22:58
            Mój????
            ... to przykre, że znowu hordolnęłaś... :>
    • haen2010 Gdybyś nie pił tyle... 20.08.12, 04:10
      To dawno byś zauważył, że mentalność solidaruchów i komuchów jest dokładnie identyczna. Okrągły Stół zlikwidował tylko zasadę urawniłowki i zezwolił na rabunek wszystkiego co państwowe. To cała koncepcja zmiany systemu.
      • sclavus Re: Gdybyś nie pił tyle... 20.08.12, 12:34
        Skąd możesz wiedzieć gnojku hijenowaty (hijenusiu gnojowaty) ile ja piję?
        Patrz co bierzesz, ile i czym popijasz... - OK??
    • wiosnaludzikow Re: siedzę sobie, ze szklaneczką whisky.... 20.08.12, 04:52
      Opary absurdu PRL dopełnię opisywanym tu kiedyś przykładem wykładania na półkach wagonów, luksusowo ( papier kredowy, kolor, ok.200 stron) wydanych tomów poezji o kolejnictwie, finansowanych przez PKP i Mińisterstwo Kultury. Poeci klasy tych dwóch poetów od " kartek wyrwanych w paszporcie" z "Misia" co to cały czas tworzyli dla milicji, wojska, tramwajów.....
      Nie, nie wypiłeś zbyt dużo, to się dzieje naprawdę, w realu.
      • sclavus Re: siedzę sobie, ze szklaneczką whisky.... 20.08.12, 12:37
        Oczywiście, że nie wypiłem za dużo ;)
        Gdyby - to by TVN24 mi migał i .... goowno bym i wiedział, i słyszał...
        Nie - po prostu, siedziałem sobie ze szklaneczką whisky (jak codzień) i odbierałem (najnowsze) wiadomości TVN24 ;):)
    • remik.bz Ciekawa strategia ekonomiczna 20.08.12, 11:37
      sclavus napisał:

> > Otóż, eksperymentalnie otworzyło linię Lublin - Rzeszów, w te i nazad... linia
      > zaczęła zdobywać zaufanie pasażerów i zdobyła do tego stopnia, że pasażerowie m
      > usieli pchać się, i drzwiami, i oknami... zaczęli się nawet skarżyć na tłok
      > w pociągach
      ...
      > I tu wkracza peerelowskie prawo i popytu!!!!
      ...............PKP wznowi linię, ale ... z przesiadką!
      > A co!!!

A to ,z e to wspaniały chwyt ekonomoczno-PR-owsko, merketingowo-propagandowy ...itd, który zapewni PKP zwiększenie zysków i kasiorę wielką.
      Pospolity porywatny właściciel , to by ordynarnie podniósł ceny.
      Ale PKP nie jest takie "gópie". Jak podniesie ceny to pojawi się konkurencja.
      Tu trzeba finezyjnej zagrywki i PKP w takiej grze się doskonale odnalazło.
      Zastosowało interesująca taktykę w celu maksymalizacji zysku , ale bez narażenia się na skutki działania prawa podazy i popytu.
      PKP zastosowało numer PRL-owski w formie i treści, ale cwanie licząc na kapitalistyczne finansowe efekty.. Jedną linię , przeładowaną zamienilo na dwie linie (linię z przesiadką). Ludzie pokrzyczą , popsioczą , ale sie przyzwyczaja.
      A jak się przyzwyczają to sie przywróci starą linie podnosząc cenę biletów.
      I wtedy będzie powszechna radość i uwielbienie dla PKP, że wprawdzie drożej , ale bez przesiadki.
      PKP ma interesujacyh speców od biznesu :)
      >
      • remez2 Re: Ciekawa strategia ekonomiczna 20.08.12, 12:37
        A jak się przyzwyczają to sie przywróci starą linie podnosząc cenę biletów.
        I wtedy będzie powszechna radość i uwielbienie dla PKP, że wprawdzie drożej , ale bez przesiadki. PKP ma interesujacyh speców od biznesu :)

Dobre. :-)
        • sclavus Re: Ciekawa strategia ekonomiczna 20.08.12, 12:41
          Jako kawał?
          Dobre!
      • sclavus Re: Ciekawa strategia ekonomiczna 20.08.12, 12:40
        ... też masz paten z ekonomii socjalizmu... zwany dzisiaj ekonomią pisiego kapitalizmu :D:>:>:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka