Dodaj do ulubionych

GW bez wersji papierowej?

21.08.12, 21:42
Taka plotke przeczytalam na salonie24 znetu.salon24.pl/442174,gazeta-wyborcza-zniknie-z-kioskow-w-styczniu-2013-roku
Postanowiłam więc zasięgnąc opinii u źródła. Mysle, ze wsród bywalców FK są osoby dobrze poinformowane.

Ponadto są ponoć duże zwolnienia wśród personelu. Takie zminany...
Z jednej strony minie nie dziwią bo pokolenie roku 1989 odchodzi... mlodsi w alzheimera starsi w zaświaty. A wiadomo, ze mlode pokolenie korzysta przede wszystkim z internetu.
A z drugiej strony mnie to dziwi, bo gazeta jest w każdym urzędzie państwowym i samorządowym, w dużej ilości przeróżnych biur i roznych firmach. Więc ma chyba jeden z najstabilniejszych pakietów prenumeracji.

No więc jak to jest?
Obserwuj wątek
    • giwi Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 21:53
      Sama napisałaś, że plotka. :-)
      Owszem, salon marzy o tym od lat.
      • hummer Oby więcej takich sukcesów 21.08.12, 21:58
        giwi napisała:

> Sama napisałaś, że plotka. :-)
        > Owszem, salon marzy o tym od lat.

Po części Agora ponosi za ten stan odpowiedzialność.
        forum.gazeta.pl/forum/w,396,138335353,138335353,dinozaury.html
      • sawa.com Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:06
        giwi napisała:

To prawda. Nie jest to pierwsza taka plotka.
        • giwi Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:19
          Podobno ta plotka wyszła z wpolityce.
          • t.o.m.e.k Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:22
            No więc skoro wpolityce, to nie 'salon'. To raz.
            A dwa - czystki, jakie ostatnimi czasy przechodzą przez redakcje i pomniejsze podmioty zależne od Agory jednak dają do myślenia.
            Proponuję zatem, by dla oczyszczenia atmosfery Agora wydała oświadczenie, że nie zamierza likwidować papierowego wydania GW. Bo przecież nie zamierza, prawda ;)?
            • giwi Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:27
              Napisz do zarządu w sprawie oświadczenia.

O wpolityce dowiedziałam sie przed chwilą, a Sawa.com zalinkowała salon powtarzający plotkę.
              Zwolnienia były w Agorze niemal co roku, nic nadzwyczajnego się nie dzieje. :-)
          • wiosnaludzikow no i co ...giwi ? 21.09.12, 18:52
            giwi napisała:

> Podobno ta plotka wyszła z wpolityce.
            www.radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=91382
            • giwi Re: no i co ...giwi ? 21.09.12, 21:54
              Ale tu nie pisza o likwidacji papierowej GW tylko o wchłonięciu dodatku lokalnego. Podobny los jakis czas temu spotkał wkładkę Turystyka. Turystyki mi szkoda, ciekawa była. Natomiast dodatki lokalne mają różny poziom.
      • zapijaczony_ryj A PiS_dogłoym się marzy! 21.09.12, 18:45
        giwi napisała:

marzenie !
        I niedoczekanie wasze!
    • kzet69 Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:26
      Dobrze by było, wersje papierowe to juz przeżytek, sam od dobrych 5 lat z papierowych gazet kupuję jedynie National Geographic, dla pięknych zdjęć. Papierowych wersji potrzebują jedynie gazety nacelowane na klienta nieskomputeryzowanego, czyli głównie NDz i GPC...
      • douglasmclloyd Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:33
        kzet69 napisał:

> Dobrze by było, wersje papierowe to juz przeżytek, sam od dobrych 5 lat z papie
        > rowych gazet kupuję jedynie National Geographic, dla pięknych zdjęć. Papierowyc
        > h wersji potrzebują jedynie gazety nacelowane na klienta nieskomputeryzowanego,
        > czyli głównie NDz i GPC...

Dodajmy jeszcze jakim cudem w dobie internetu funkcjonują biura podróży i agencje nieruchomości?
      • giwi Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:33
        > na klienta nieskomputeryzowanego, czyli głównie NDz i GPC...
        Prowadziłeś jakies sondaże na liczącej się populacji, że tak zdecydowanie sie wypowiadasz? :-)

Dużo osób lubi gazety papierowe, niezależnie od orientacji politycznej i stopnia komputeryzacji. Ja kupuję sporo. Lubie usiąśc w fotelu z kawą i gazetami. Zaden czytnik ani komputer mi tego nie zastapi.

• kzet69 Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:40
          No to się różnimy... :) Ja przynajmniej jestem przyjacielem lasów nad Amazonką :)
          • hummer A prąd z łupków to co? 21.08.12, 23:06
            kzet69 napisał:

> No to się różnimy... :) Ja przynajmniej jestem przyjacielem lasów nad Amazonką
            > :)

Co innego z elektrowni atomowej.
        • wiosnaludzikow Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:45
          giwi napisała:
          > Dużo osób lubi gazety papierowe, niezależnie od orientacji politycznej i stopni
          > a komputeryzacji. Ja kupuję sporo. Lubie usiąśc w fotelu z kawą i gazetami. Zad
          > en czytnik ani komputer mi tego nie zastapi.
          Ten proces , odpapierowienia gazet, będzie postępował ....ale przez kilkadziesiąt lat. Przyzwyczajenie czytelnika jest rzeczą ,z którą każdy wydawca się liczy bo musi. Gazeta i tak była i jest najodważniejszym dużym dziennikiem w kwestii cyfryzacji swoich wydań.
        • hummer Do tego służy Angora. 21.08.12, 23:02
          giwi napisała:

> > na klienta nieskomputeryzowanego, czyli głównie NDz i GPC...
          > Prowadziłeś jakies sondaże na liczącej się populacji, że tak zdecydowanie sie w
          > ypowiadasz? :-)
          >
          > Dużo osób lubi gazety papierowe, niezależnie od orientacji politycznej i stopni
          > a komputeryzacji. Ja kupuję sporo. Lubie usiąśc w fotelu z kawą i gazetami. Zad
          > en czytnik ani komputer mi tego nie zastapi.

Tydzień w pigułce za 3.50, a do tego kawa dobra i raj. Choć do Angory preferuję czeskie piwo. Ostatnio Opat mnie kręci.
          • wiosnaludzikow Re: Do tego służy Angora. 22.09.12, 05:30
            hummer napisał:

> giwi napisała:
            >
            > > > na klienta nieskomputeryzowanego, czyli głównie NDz i GPC...
            > > Prowadziłeś jakies sondaże na liczącej się populacji, że tak zdecydowanie
            > sie w
            > > ypowiadasz? :-)
            > >
            > > Dużo osób lubi gazety papierowe, niezależnie od orientacji politycznej i
            > stopni
            > > a komputeryzacji. Ja kupuję sporo. Lubie usiąśc w fotelu z kawą i gazetam
            > i. Zad
            > > en czytnik ani komputer mi tego nie zastapi.
            >
            > Tydzień w pigułce za 3.50, a do tego kawa dobra i raj. Choć do Angory preferuję
            > czeskie piwo. Ostatnio Opat mnie kręci.
            Dla lokalnychdzienników, o ile jeszcze dychają, to bardzo dobry znak.
    • douglasmclloyd Bez reklam Amber Gold będzie ciężko nt 21.08.12, 22:31
    • wiosnaludzikow Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:34
      Nie wiem ale ...
      Gazeta powinna zlikwidować swoje oddziały gdzie siedzi grupka baaardzo kiepskich "dziennikarzy" a zajmuje się pieruszką i ceną najmu lokali. Te dodatki kosztują a nic nie przynoszą.
      • kzet69 Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:44
        A tu się nie zgodzę, wersje lokalne są cenne, życie nie kończy się na Warszawie.
        • wiosnaludzikow Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:48
          kzet69 napisał:

> A tu się nie zgodzę, wersje lokalne są cenne, życie nie kończy się na Warszawie
          Ja nie twierdzę, że życie kończy się na Warszawie tym bardziej,że z Warszawy nie jestem.
          Pisałem o niskim poziomie tych dodatków, ich niespójności, fatalnej redakcji i uwikłaniu w różne lokalne koterie polityczne.
          Lokalne dodatki w większości nic do tegj gazety istotnego co do wartości nie wnoszą. Kiedyś Gazeta podejmie w końcu tę konieczną i odważną decyzję.
          Dla lokalności stanowczo wystarczą korespondenci. Obecnie to duży koszt a mierny efekt.
          • wiosnaludzikow chyba podjęto decyzję o likwidacji chłamu 21.09.12, 18:32
            wiosnaludzikow napisał:

> kzet69 napisał:
            >
            > > A tu się nie zgodzę, wersje lokalne są cenne, życie nie kończy się na War
            > szawie
            > Ja nie twierdzę, że życie kończy się na Warszawie tym bardziej,że z Warszawy ni
            > e jestem.
            > Pisałem o niskim poziomie tych dodatków, ich niespójności, fatalnej redakcji i
            > uwikłaniu w różne lokalne koterie polityczne.
            > Lokalne dodatki w większości nic do tegj gazety istotnego co do wartości nie wn
            > oszą. Kiedyś Gazeta podejmie w końcu tę konieczną i odważną decyzję.
            > Dla lokalności stanowczo wystarczą korespondenci. Obecnie to duży koszt a miern
            > y efekt.
            Chyba podjęto tę decyzję:
            www.radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=91382
    • life.form Re: GW bez wersji papierowej? 21.08.12, 22:58
      Jestem za i przeciw. Za - bo i tak kiedyś papierowe gazety stana sie luksusowym towarem. Przeciw - bo drzemią w nas przeciwstrawne tendencje. Z jednej strony uważamy, że dobra kultury powinny być za darmo, a gazeta jest takim dobrem - z drugiej - to jednak nieprawda, że "czwarta władza jest martwa" i do zrobienia gazety wystarczy smartfon. Gazet nie robi się esejami. A kto zapłaci reporterom, wysyłanym bliżej i dalej w świat? A dziennikarstwo śledcze? Rynek mediów papierowych trochę nadwerężony internetem, ale to on utrzymuje dzienne dawki wiedzy, pojawiające się w internecie....
      • remez2 Re: GW bez wersji papierowej? 21.09.12, 18:37
        A dziennikarstwo śledcze?
        O tych bym się nie martwił. Zawsze wzorem p. D.K. mogą pożyczyć od rodziny śledzonego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka