Dodaj do ulubionych

Va bank Tuska

11.10.12, 22:41
Wniosek o wotum zaufania moze zaskakiwać. Moim zdaniem jest jednak w obecnej sytuacji posunięciem wlaściwym.

Jutro moze dużo sie wydarzyć. Wiekszośc koalicyjna jest taka, ze mozna powiedzieć, ze na dwoje babka wróżyła.
Mozna przewidywać rózne scenariusze. Sadzę jednak, ze nawet jesli jacyś ludowcy sie wylamią to zabezpieczenie bedzie miał premier ze strony RP.

I najprawdopodobniej uzyska to zaufanie.

Nie ma zapowiedzi rekonstrukcji rządu... a to nie wrózy nam dobrze. Do wymiany powinien pójść Sikorski - jego polityka względem Rosji i Niemiec nie sprawdza sie najdelikatniej mowiąc. Do wymiany powinien pójść Rostowski za polityke finansową z której zrobił potęzny hamulec gospodarczy i za rekordowe zadłużenie.
Obserwuj wątek
    • camille_pissarro Nic sie nie wydarzy, przejdzie bardzo gładko 11.10.12, 22:46
      To typowe zagranie PR , mające na celu zwarcie szeregów w parlamentarnym klubie PO oraz konsolidację koalicji - nic ponadto.Po Igorze Ostachowiczu należało się spodziewać ciekawszej zagrywki - widać wpadł w rutynę i skończyła się finezja i kreatywność.
    • wujaszek_joe Re: Va bank Tuska 11.10.12, 22:48
      Przyjdzie profesor Gliński, powoła eksperta Szydło, zmniejszy się zadłużenie i po kłopocie.
      • sawa.com Re: Va bank Tuska 11.10.12, 23:05
        wujaszek_joe napisał:

> Przyjdzie profesor Gliński, powoła eksperta Szydło, zmniejszy się zadłużenie i
        > po kłopocie.

Ty sie tak nie naigrywaj z p. Szydlo. Ma wieksze doświadczenie niz Tusk. Kierowała gminą kiedy Tusk tylko malowal kominy. Ma tez studia podyplomowe w zakresie zarządzania terytorialnego. Uczęszczała na nie w Akademii Ekonomicznej w Krakowie.
        Tusk zas kopał w piłke.
        • wujaszek_joe Re: Va bank Tuska 11.10.12, 23:36
          Rostowski na szczęście nie ma takich doświadczeń :)
        • wiosnaludzikow Re: Va bank Tuska 12.10.12, 03:20
          > Ty sie tak nie naigrywaj z p. Szydlo(. .....)Ma tez studia podyplomowe w zakres
          > ie zarządzania terytorialnego. Uczęszczała na nie w Akademii Ekonomicznej w Kr
          > akowie.
          Na wikipediii podawane są inne zupełnie dane nt wykształcenia. p. Szydło nie ma podstaw teoretycznych , które możnaby przyrównywać do zakresu Ministra Finansów. Funkcjonowała w sferze etnografii, ekońomiki kultury !
          pl.wikipedia.org/wiki/Beata_Szydło
          • sawa.com Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:22
            wiosnaludzikow napisał:

> > Ty sie tak nie naigrywaj z p. Szydlo(. .....)Ma tez studia podyplomowe w
            > zakres
            > > ie zarządzania terytorialnego. Uczęszczała na nie w Akademii Ekonomicznej
            > w Kr
            > > akowie.
            > Na wikipediii podawane są inne zupełnie dane nt wykształcenia. p. Szydło nie ma
            > podstaw teoretycznych , które możnaby przyrównywać do zakresu Ministra Finansó
            > w. Funkcjonowała w sferze etnografii, ekońomiki kultury !
            > pl.wikipedia.org/wiki/Beata_Szydło

Pani Szydlo byla burmistrzem zarządzała gmina. Jest to niezła szkoła zarządzania. W zachodnich ustabilizowanych demokracjach praktyka samorządowa zazwyczaj jest bardzo dobrym zadatkiem na polityka szczebla centralnego.

Oczywiście nie na stanowisko ministra finansów... a w te buty uporczywie ubierana jest p.Szydło. Moim zdaniem PiS ma znakomitego kandydata na ministra finansów jest to senator Grzegorz Bierecki.
            • 1tomasz1 Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:32
              Mógłbym pokusić się o ocenę Szydło, jako burmistrza Brzeszcz, ale litościwie zmilczę.
              Powiem jedynie, że to w jej mateczniku, za jej zgodą w samorządzie zgodnie rządzi ramię w ramię PO z PiS. Dla mnie przykład godny naśladowania. Nie wiem jak dla Ciebie? ;)
              • sawa.com Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:43
                1tomasz1 napisał:

> Mógłbym pokusić się o ocenę Szydło, jako burmistrza Brzeszcz, ale litościwie zm
                > ilczę.

Nie wiem jak burmistrzowala p. Szydlo. Kiedyś jakiś dziennikarz powiedział, że burmistrzowanie w Polsce to saperska robota.

> Powiem jedynie, że to w jej mateczniku, za jej zgodą w samorządzie zgodnie rząd
                > zi ramię w ramię PO z PiS. Dla mnie przykład godny naśladowania. Nie wiem jak d
                > la Ciebie? ;)

W mojej ocenie to dobrze o niej świadczy.
                • 1tomasz1 Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:52
                  Ale ja wiem, jak burmistrzowała. Miernie. Miała kilka poważnych wpadek. A to tylko skala gminy. Moim zdaniem poziom samorządu, to wszystko na co ją stać.
    • indeed4 Nawet bardzo. 11.10.12, 23:06
      sawa.com napisała:

> Wniosek o wotum zaufania może zaskakiwać

Uważam, że jest przedwczesny i im zaszkodzi, ale PO ma swoje argumenty - rozmawiałem dziś o tym na tt (w komentarzach pod tłitem) z min. A. Jasserem, każdy pozostał przy swoim zdaniu.

twitter.com/AdamSJasser/status/256458723822796800
      • sawa.com Re: Nawet bardzo. 11.10.12, 23:25
        indeed4 napisał:

> sawa.com napisała:
        >
        > > Wniosek o wotum zaufania może zaskakiwać
        >
        > Uważam, że jest przedwczesny i im zaszkodzi, ale PO ma swoje argumenty - rozmaw
        > iałem dziś o tym na tt (w komentarzach pod tłitem) z min. A. Jasserem, każdy po
        > został przy swoim zdaniu.
        >
        > twitter.com/AdamSJasser/status/256458723822796800

Tusk musial jakoś zareagować na ostatnie wydarzenia, debaty, marsz no i przede wszystkim desygnowanie prof. Glińskiego.

Wybrał chyba najwłaściwsza formę. Jesli uzyska wotum zaufania przetnie to co się nazbierało... a przede wszystkim oddali od siebie widmo konstruktywnego wotum nieufności które zawisło nad rządzącą koalicją niczym lawina która już juz się odrywa... i zaraz runie.
        • indeed4 Re: Nawet bardzo. 11.10.12, 23:39
          sawa.com napisała:

> przede wszystkim oddali od siebie widmo konstruktywnego wotum nieufności

Jednym z powodów mogło być wykonanie ruchów wyprzedzających wniosek PiS, ale chyba jednak najbardziej im zależy na ambicjonalnej rozgrywce z PiS i tym "moment of truth".

twitter.com/AdamSJasser/status/256463646551584768

• indeed4 PO skończy jak Unia Wolności. 11.10.12, 23:56
            Tym się najczęsciej kończy arogancja i przedkładanie interesów partyjnych nad interes wyborców - koncentrująca się głównie na walce z PiS Platforma niestety zmierza dokładnie w tę stronę. Co ciekawe, nie tylko ja mam takie odczucia.

tomaszlis.natemat.pl/34979,tusk-va-banque

Zmykam - na razie.
    • haen2010 Jedynie interesujące 12.10.12, 04:07
      Będzie głosowanie Ruchu Palikota i SLD. Dla nich to wybór pomiedzy gdańskim bubkiem i warszawskim kurduplem. Na miejscu Palikota nie wziąłbym w tej hucpie udziału.

Tusk to świetnie rozegrał i z góry wydrukował wynik. Ale fortuna kołem się toczy i piętnastominutowe przemówienia opozycji mogą ten wynik podważyć.
    • wiosnaludzikow tendencja sondażowa dalej się utrzymuje 12.10.12, 05:27
      www.tvn24.pl/pis-wciaz-przed-po-kolejne-sondaze,282091,s.html
      jak na razie przynajmniej.
      CBOS zapewne , jako (Hean) kamaryla Tuska zapewne będzie chciał zrobić dzisiaj miłą niespodziankę Premierowi. W końcu to Premier płaci i utrzymuje CBOS.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:29
      sawa.com napisała:

> Do wymiany
      > powinien pójść Sikorski - jego polityka względem Rosji i Niemiec nie sprawdza s
      > ie najdelikatniej mowiąc.

Jego polityka względem Niemiec i Rosji sprawdza się.
      • sawa.com Re: Va bank Tuska 12.10.12, 09:00
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> sawa.com napisała:
        >
        > > Do wymiany
        > > powinien pójść Sikorski - jego polityka względem Rosji i Niemiec nie spra
        > wdza s
        > > ie najdelikatniej mowiąc.
        >
        > Jego polityka względem Niemiec i Rosji sprawdza się.

Nie. Przyklady z ostatnich dni. Dwa budżety w UE. Niemcy maja gdzieś marzenia Sikorskiego o tworzeniu pod ich władztwem wielkiej scentralizowanej Europy - Federacji Europejskiej Narodu Niemieckiego by nawiązać do podobieństw średniowiecznego - Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego. A to tylko czubek góry lodowej

Rosja zaś wywiodła zaś w pole nasz MSZ ze śledztwem smoleńskim. Przyklad z ostatnich dni chociażby jak musi sie wstydzić p. Kopacz. Bo przecież to jasne że zostala oszukana. Ta dobra kobieta naprawdę uwierzyla, ze polscy patolodzy razem z rosyjskimi ram ię w ramię będą wspólpracować etc. W sprawach gospodarczych jeszcze większy horror
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Va bank Tuska 12.10.12, 09:07
          sawa.com napisała:

> > Jego polityka względem Niemiec i Rosji sprawdza się.
          >
          > Nie. Przyklady z ostatnich dni. Dwa budżety w UE.

Co dwa budżety? To niemiecki pomysł?

> Rosja zaś wywiodła zaś w pole nasz MSZ ze śledztwem smoleńskim. Przyklad z osta
          > tnich dni chociażby jak musi sie wstydzić p. Kopacz. Bo przecież to jasne że zo
          > stala oszukana. Ta dobra kobieta naprawdę uwierzyla, ze polscy patolodzy razem
          > z rosyjskimi ram ię w ramię będą wspólpracować etc. W sprawach gospodarczych j
          > eszcze większy horror

MSZ ma coś do śledztwa? Ma coś do Kopacz? To raz. A dwa to poisz nam ten horror w stosunkach gospodarczych.
    • allspice Re: Va bank Tuska 12.10.12, 08:45
      >I najprawdopodobniej uzyska to zaufanie. <

I bardzo dobrze. Nie stać nas na eksperymenty autorstwa YaroZbawa i Rydzyka.

• bozon.higsa Re: Do Wigili juz niedaleko 12.10.12, 09:01
        Czytając posty sympatyków PO i ich nadzieje na to, że przemówienie Tuska dokona "rewolucyjnych" zmian, przypominają mi się karpie żwawo pływające w wodzie, na krótko przed zarżnięciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka