Dodaj do ulubionych

POLONIA INTERNETOWA

06.03.01, 21:53
Drodzy uczestnicy Forum.

Nasunäl mi sie taki pomysl.
Istnieje wiele organizacji polonijnych jak np:POLONIA AMERYKANSKA,
ZWIÄZEK POLAKÖW W NIEMCZECH oraz bardzo wiele innych organizacji tego typu.
Wkraczamy w NOWÄ ERE- ere komputeröw.Technika pozwolila nam läczyc sie i
kontaktowac za pomocä INTERNETU.Granice powoli przestajä odzielac NARODY.
Co byscie powiedzieli,gdyby powolac cos w rodzaju :

POLONI INTERNETOWEJ ?

Oczywiscie inwencje pozostawiam Wam drodzy FORUMIANIE.

Moim zdaniem do " POLONI INTERNETOWEJ" mogli by nalezec Polacy nie tylko z poza
KRAJU lecz takze z POLSKI.

Czlonkowie "POLONI INTERNETOWEJ" z Polski byliby juz w jakims stopniu POLONIÄ.

Mozna by bylo prowadzic WSPANIALE AKCJE,podejmowac rözne INICJATYWY.
Moglibysmy miec röwniez wiele SATYSFAKCJI z osiäganych DOKONAN.

Wspölnie wykonalibysmy wiele POZYTECZNYCH AKCJI- pomyslmy nad tym.

Zapraszam do dyskusji.

pozdrawiam serdecznie

radca Andrzej

Obserwuj wątek
    • Gość: Malina Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 06.03.01, 22:35
      Toscie sie bracie radco obudzili z reka w nocniku bo
      polonia internetowa istnieje od kiedy istnieje
      internet a ze jest niesforna i nie daje sie
      podciagnac pod zaden szyld?! No coz sa tacy co cenia
      sobie wolnosc wypowiedzi, nieskrepowane dzielenie sie
      myslami z innymi bez obaw ,ze jest to niezgodne z
      jakims tam statutem. Nie musze byc "zorganizowana" w
      dzisiejszej erze mediow i komunikacji bo wystaczy ,ze
      mysle i juz jestem.
      • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 06.03.01, 22:56
        Droga Malino.

Jesli chodzi o wolnosc slowa i niezaleznosc-to ja röwniez cenie to sobie.
        Jesli chodzi o dyskusje to w dalszym ciägu bym dyskutowal.Lecz ja mam na mysli
        cos w rodzaju Fundacji,Stowarzyszenia,Zwiäzku lub Organizacji.
        Cos co by Nam pozwolilo sie zjednoczyc i podejmowac rözne INICJATYWY.
        Mozna by bylo sie zorganizowac dla jakiegos szlachetnego celu.
        Bylby to wspölny cel dzialan EMIGRANTÖW I POLAKÖW W KRAJU.

Podam przyklad: chcielibysmy Pomöc dzieciom z Domu Dziecka -to bysmy mogli miec
        wspaniale mozliwosci jako "POLONIA INTERNETOWA".

Dlaczego tak mysle ?
        Obserwuje w wielu Forum dyskusyjnych,ze wielkie powodzenie majä tematy nie
        majäce wielkiego sensu,blache.
        Lecz jest wiele tematöw bardzo brutalnych np:ANTYSEMITYZM,atakujäcy wiele ludzi,
        ublizajäcych.
        Malo spotyka sie tematöw propagujäcych DOBRO I SZLACHETNE CELE .
        Malo sie spotyka wspölnych INICJATYW.
        Jesli takie sie pojawiä-to upadajä na dno listy.

Prosze podawac Propozycje-kazdy glos bedzie bardzo wazny w tym temacie.

"STWÖRZMY JAKIES DOBRO " - uwazam,ze STAC NAS NA TO .

pozdrawiam

radca Andrzej
        • Gość: Malina Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.tnt1.chatham.on.da.uu.net 06.03.01, 23:04
          Wybacz radco, nie pisze sie na tego typu pomysly. Jesli stesknie sie za
          problemami w zyciu to wspaniale potrafie je sobie stworzyc sama i nie potrzebne
          mi do tego, organizacje, szyldy , stowarzyszenia.
        • Gość: amg Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.gs.com 07.03.01, 15:01
          Kolego Radco!

Podziwiam optymizm i wiare w to, ze Polakow mozna
          jakos zjednoczyc za pomoca internetu. Bedac cyniczka
          uwazam, ze Polacy sa w stanie zjednoczyc sie jedynie
          w obliczu wojny i komunizmu. Widzialam juz kilka
          prob jednoczenia Polakow przez interenet na mniejsza
          skale (byc moze kolega ochman, ktory podobnie jak ja
          mieszka w Londynie, wie do czego nawiazuje),
          zakladaly sie listy i stowarzyszenia, wiekszosc
          przystepujacych chciala byc prezesem, zaczynaly sie
          walki o stolek i o to, komu wolno przystapic, komu
          nie, kogo wyrzucic, bo sie czemus sprzeciwil,
          powstawaly frakcje - jednym slowem sarmacja. Nie
          przekonuje mnie rowniez styl Panskiej propozycji -
          jakby zywcem zaczerpniety z "Misia", a to sie
          kojarzy. Ale mimo to podziwiam, popieram odwage i
          zycze powodzenia!
        • Gość: Joanna Poszukiwania IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.01, 21:55
          Szkoła, w której pracuję będzie obchodzić niebawem swoje setne urodziny. Chcemy
          nadać Jej imię Księdza Ignacego Posadzego, osoby znanej Polonusem. Księdz ten
          bowiem był uczniem naszej szkoły! To u nas, w Szadłowicach się urodził, tu stał
          się uczniem. Był wspaniałym Polakiem. Niestety, działo się to w latach
          odległych, które w dodatku od współczesności oddzielają wojny. Wszelka
          dokumentacja szkoły sprzed 1945 roku zaginęła. Może ktoś coś wie o naszej i
          księdza Posadzego przeszłości? Podaję adres pocztowy szkoły:
          Szkoła Podstawowa w Szadłowicach, 88-140 Gniewkowo.
          Może ktoś chce być przyjacielem naszej małej szkoły? (123 dzieci)
      • Gość: hhh Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 217.1.196.* 25.03.01, 17:22
        uuu
    • Gość: ochman Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.ipt.aol.com 06.03.01, 22:48
      Drogi Radco,

Ppomysl godny, tylko dlaczego kojarzyc to od razu z Polonia? W ogole to
      proponuje pozbyc sie tego brzydkiego (chociazby w moim przekonaniu) slowa i
      wymyslic cos nowego i tchnacego swiezoscia na jego miejsce...

Pozdrawiam
      • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 06.03.01, 23:04
        Drogi Ochmanie.

Pozdrawiam Cie Bardzo.No wlasnie czekam na rözne
        pomysly i inicjatywy.Ja ukazalem co mam na mysli,lecz
        bardzo cenie jeszcze lepsze przemyslenia.
        Licze,ze mogla by to byc FANTASTYCZNA SPRAWA.
        Duzo mlodych ludzi,bez wzgledu na wyksztalcenie i
        pochodzenie.Wiele osöb starszych bez wyjätku,gdzie
        mieszkajä czy w Polsce czy za granicä.

Mozna by sie bylo zorganizowac.

pozdrawiam serdecznie

radca Andrzej
      • Gość: JurekOch Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 212.162.48.* 07.03.01, 09:49
        Wyjasnienie dla tych, ktorzy mnie znaja:
        Powyzszy tekst nie jest moj - albo przypadkowa zbieznosc nazwisk, albo ktos probuje dorobic mi
        gebe.
        Jurek Ochman
        • Gość: ochman Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 194.203.162.* 07.03.01, 10:23
          Hej Jurek - nigdy nie twierdzilem, ze jestem Toba!!!
          Pozdrowienia,

Pawel
          • Gość: Jurek Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 212.162.48.* 07.03.01, 12:52
            No to mamy ciekawy zbieg okolicznosci, bo wyobraz sobie, ze tez uzywam AOL (w domu, teraz pisze
            z pracy).
            A skad stukasz, jesli mozna wiedziec? Ja mieszkam w Wiesbaden, a procuje we Frankfurcie.
            Pozdrawiam i przepraszam.
            Jurek Ochman
            • Gość: ochman Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 194.203.162.* 07.03.01, 14:12
              Zupelnie nie ma za co przepraszac!!!
              Ja takze uzywam AOL-a w domu a nieAOL-a w pracy
              (mieszkam i pracuje w Londynie)
              Nicka "ochman" uzywam od niepamietnych czasow (to
              jeszcze moje przezwisko z podstawowki) :-)))
              Pozdrawiam,

Pawel Ochmanski
    • Gość: ZOFIA Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 198.209.97.* 16.03.01, 23:03
      radca napisał(a):

> Drodzy uczestnicy Forum.
      >
      > Nasunäl mi sie taki pomysl.
      > Istnieje wiele organizacji polonijnych jak np:POLONIA AMERYKANSKA,
      > ZWIÄZEK POLAKÖW W NIEMCZECH oraz bardzo wiele innych organizacji tego typu.
      > Wkraczamy w NOWÄ ERE- ere komputeröw.Technika pozwolila nam läczyc sie i
      > kontaktowac za pomocä INTERNETU.Granice powoli przestajä odzielac NARODY.
      > Co byscie powiedzieli,gdyby powolac cos w rodzaju :
      >
      > POLONI INTERNETOWEJ ?
      >
      > Oczywiscie inwencje pozostawiam Wam drodzy FORUMIANIE.
      >
      > Moim zdaniem do " POLONI INTERNETOWEJ" mogli by nalezec Polacy nie tylko z poza
      >
      > KRAJU lecz takze z POLSKI.
      >
      > Czlonkowie "POLONI INTERNETOWEJ" z Polski byliby juz w jakims stopniu POLONIÄ.
      >
      > Mozna by bylo prowadzic WSPANIALE AKCJE,podejmowac rözne INICJATYWY.
      > Moglibysmy miec röwniez wiele SATYSFAKCJI z osiäganych DOKONAN.
      >
      > Wspölnie wykonalibysmy wiele POZYTECZNYCH AKCJI- pomyslmy nad tym.
      >
      > Zapraszam do dyskusji.
      >
      > pozdrawiam serdecznie
      >
      > radca Andrzej
      >
      > RADCO- UWAZAM TO ZA SWIETNY POMYSL - AKCJA LUDZI KTORZY CHCA UCZESTNICZYC W DOBRYCH
      INICIATYWACH. PODPISUJE SIE CALYM SERCEM. JESLI CHODZI O ZORGANIZOWANIE MAM TAKIE SAME OBAWY
      JAK POPRZEDNICZKA ( NIE PAMIETAM IMIENIA PRZEPRASZAM) ja probowalam zorganizowac polska szkole dla 10
      polskich dzieci w naszej malej miejscowosci - moja inicjatywa umarla zbomrardowana egoizmem kobiet ktore
      powinny byc tym zainteresowane ale nie mialy czasu.. nie mialy ufnosci...moze nie lubily ze to byla moja inicjatywa?
      nie wiem o co chodzilo do dzisiaj - idea byla szlachetna i bysmy dostali pomoc od roznych placowek i pieniadze
      nawet an studia dla naszych dzieci.. stara historia..
      moze cos dojdzie do skutku na tym forum jak bedziemy dyskutowac. ja rownieza, jakie z nich sa najbardziej
      potrzebujace itp i oglaszac na forum pod tym tytulem szukajac ochotnikow. mozna zrobic liste rzeczy i ochotnicy by
      odpisywali z listy co wyslali . moze ktos ma inny pomysl ? mysle o starcie . kroczek po kroczku..
      • Gość: zofia Re: POLONIA INTERNETOWA cd ( data was missing) IP: 198.209.97.* 16.03.01, 23:07

moze cos dojdzie do skutku na tym forum jak bedziemy dyskutowac. ja rowniez bylam zainteresowana domami
        dziecka i mozna sprobowac zrobic ich liste i sprawdzic jakie z nich sa najbardziej potrzebujace pomocy.. itp i
        oglaszac na forum pod tym tytulem szukajac ochotnikow. mozna zrobic liste rzeczy i ochotnicy by odpisywali z listy
        co wyslali . moze ktos ma inny pomysl ? mysle o starcie . kroczek po kroczku..
        • radca Re: POLONIA INTERNETOWA cd ( data was missing) 16.03.01, 23:26
          Pozdrawiam serdecznie Pani Zofio.

Bardzo sie Ciesze,ze podiela Pani ten temat dalej.Zaczynam wierzyc,ze sä jednak
          ludzie z sercem.Nigdy nie wätpilem w to i nie tacilem NADZIEJI.Zadawalem sobie
          tylko nieraz pytanie; w jaki sposöb mozna dotrzec do LUDZI SERCA.Kazdy je ma -
          to fakt.Pani Zosiu-dzialajmy.Jest juz Nas dwöch.Mysle,ze ANNA z FORUM -z
          tematu "kim jestes radco" -tez sie do nas przyläczy.Znam wiele wspanialych
          ludzi w Polsce,ktörzy mogli by sie podjäc dalszych AKCJI.Nie bedzie nas to
          obciäzac zbyt wiele-lecz STYSFAKCJA bedzie OGROMNA.

Prosze Paniä o rözne POMYSLY-bedziemy mogli ustalic wspölne dzialania.

Zapraszam wszystkich chetnych do wspölnych dzialan.

pozdrawiam serdecznie

radca Andrzej

• Gość: zofia Re: POLONIA INTERNETOWA cd ( data was missing) IP: *.clmba1.mo.home.com 17.03.01, 03:51
            radca napisał(a):

> Pozdrawiam serdecznie Pani Zofio.
            >
            > Bardzo sie Ciesze,ze podiela Pani ten temat dalej.Zaczynam wierzyc,ze sä jednak
            >
            > ludzie z sercem.Nigdy nie wätpilem w to i nie tacilem NADZIEJI.Zadawalem sobie
            > tylko nieraz pytanie; w jaki sposöb mozna dotrzec do LUDZI SERCA.Kazdy je ma -
            > to fakt.Pani Zosiu-dzialajmy.Jest juz Nas dwöch.Mysle,ze ANNA z FORUM -z
            > tematu "kim jestes radco" -tez sie do nas przyläczy.Znam wiele wspanialych
            > ludzi w Polsce,ktörzy mogli by sie podjäc dalszych AKCJI.Nie bedzie nas to
            > obciäzac zbyt wiele-lecz STYSFAKCJA bedzie OGROMNA.
            >
            > Prosze Paniä o rözne POMYSLY-bedziemy mogli ustalic wspölne dzialania.
            >
            > Zapraszam wszystkich chetnych do wspölnych dzialan.
            >
            > pozdrawiam serdecznie
            >
            > radca Andrzej
            OK.mysle ze jezeli nasza iniciatywa miala jakakolwiek prawna wymowe i konto, to
            moglibysmy zaczac szukac pieniedzy u org. filantropijnych i dobrze by bylo miec
            kogos / ochotnika w kraju aby mial oko na dystrybucje tych pieniedzy. ja pracuje
            jako ochotnik w jednej z non profit org. i mysle ze to by bylo mozliwe.nie latwe
            i czasowo napewno pochlaniajace . najlepiej by bylo zeby wymowa tej prawnej
            komorki byla miedzynarodowa zeby ktos stal za tym jako sponsor iniciatywy- moze
            papiez?. czy ktos sie na tym zna? pomysly? ....

• radca Re: FUNDACJA 17.03.01, 18:30
              POzdrawiam serdecznie.

Podoba mi sie pomysl-FUNDACJI.Pani Zofio,to samo bylo przedmiotem rozmowy okolo
              dwa lata temu.Bylo to rozwazane przezemnie.Taki POMYSL röwniez nasunäl sie
              dziennikarce RZECZPOSPOLITEJ.Stworzyc cos na skale miedzynarodowä.Mysle tu
              glöwnie o AKTYWNOSCI ludzi z POLSKI. "LUDZI z POLSKI"-mam na mysli tych w kraju
              oraz EMIGRANTÖW z POLSKI.Bez wzgledu na POGLÄDY POLITYCZNE lub RELIGIJNE.
              Naszym wspölnym celem bylaby POMOC dzieciom w DOMACH DZIECKA.

Ja mialem taki zamiar zalozenia ; FUNDACJI DAWIDA.

Moge oddac BIURO na cele FUNDACJI w Bydgoszczy z pelnym wyposazeniem
              technicznym.Moge tez czesc pomieszczen przekazac na cele FUNDACJI.
              Jest telefon,FAX,komputer.

Jest grono osöb uczciwych,ktörym moge UFAC ,ze sie ZAANGAZUJÄ -bo przeciez-"kto
              bedzie oszukiwal dzieci-sieroty" ?

Moge przekazac do dyspozycji FUNDACJI -maly sklepik.Mozna by bylo röwniez
              prowadzic sprzedaz pamiätek,zniczy lub kwiatöw.W ten sposöb mozna by bylo
              pozyskiwac dodatkowe fundusze.

Sam nie jestem w stanie podjäc sie takiej POMOCY.

Pisal röwniez o tym wczesniej SUPEREXPRESS -pt"ZEBY Z TEJ SMIERCI WYROSLO DOBRO"
              autor GRZEGORZ DUDZINSKI. Podano adres kontaktowy do mnie do WIEDNIA.
              Co sie stalo ??? Otrzymalem setki listöw z POlski.Lecz okolo 98 % byly to
              PROSBY O WSPARCIE FINANSOWE.Intencjä tego artykulu bylo ZAPROSZENIE do
              wspölnego dzialania.Nieliczne GRONO osöb zadeklarowalo swöj UDZIAL w PRZYSZLEJ
              FUNDACJI.Przyznaje,ze byla to dla mnie PONOWNA LEKCJA ZYCIA.Poznalem
              mentalnosc,potrzeby ludzi-lecz w wielu listach przemawial EGOIZM.

Wystarczy popatrzec na progran telewizyjny " ZERWANE WIEZI" - pod readakcjä
              Pani ALICJI RESICH-MODLINSKIEJ. Nie ma slöw....

Co Wy na to ??? Czy STAC NAS NA TO ???

Mysle,ze TAK.Jesli ktos bedzie mial niewiele czasu,nie tak zle.Sä osoby,ktöre
              chetnie chcä sie w zyciu ANGAZOWAC-posiadajä wiele czasu röwniez.

Prosze o OPINIE ?

pozdrawiam

radca Andrzej
              • radca Re: FUNDACJA 17.03.01, 22:39
                W poprzednim tekscie podalem tylko przyklad nazwy Fundacji.Röwniez dobrze moze
                byc kazda inna nazwa.Röwniez siedziba FUNDACJI moze znajdowac sie w miejscu
                zaproponowanym-z odzialami.

POzdrawiam Pana OCHMANNA-moze Pan ma jakäs konkretnä propozycje ?

Wszystkie uwagi bedä bardzo cenne.

pozdrawiam

radca Andrzej
                • Gość: zofia Re: FUNDACJA IP: *.clmba1.mo.home.com 18.03.01, 00:32
                  ciesze sie ze juz to pan przerabial - doswiadczene lepsze niz wiedza . fundacja -
                  jak by sie nazywala po ang? bardzo bym uwazala z nazwa . ja bardzo malo wiem co
                  sie dzieje na temat pomocy dzieciom w domu dziecka w kraju. mysle ze taka wiedza
                  byla by potrzebna zeby ukierunkowac dzialanie. z nazwa byla bym bardzo ostrozna -
                  raczej cos neutralnego co wskazuje od razu ze to jest pomoc dla dzieci
                  specjalnej potrzeby itd itp , ... nie wiem ..nasz jezyk sie zmienia .. to bardzo
                  szlachetne oddac biuro i wyposazeniem . my przenosimy nasza org ze stolicy
                  missouri to miasta gdzie ja mieszkam columbia missouri i pracujemy (ochotnicy) w
                  domach na swoich komputerach juz od paru lat.szukamy sponsorow (tel fax
                  komputer) ktorzy placa za druki i nasza dzialalnosc , kursy , materialy do
                  kursow, szkolenie profesjonalistow i rodzin.jak znajdziemy pieniadze uruchamiamy
                  kurs itd . kazdy lokalny chapter ma swoja strukture ktora sie melduje do
                  stanowego biura ktore ma rozliczenia i pracuje nad zdobywaniem pieniedzy a to do
                  federalnego biura ...krok po kroku chyba juz bedziemy zdolni otworzyc biuro w tym
                  roku u nas gdzie beda przychodzic ochotnnicy pare godzin dziennie odpowiadac na
                  tel itd.. szukamy pomocy u miasta w sluzbach socjalnych . osobiscie balabym sie
                  oddac biuro dla fundacji majac za podstawe zalozenie ze to powinni byc dobrzy
                  ludzie bo to praca dla dzieci . bardzo szlachetne ale czy naprawda ma pan nadal
                  tyle zaufania do ludzi po tych 95% odpowiedzi o wsparcie a nie o wspolprace?
                  zrobi pan jak pan uwaza , to jest moja uwaga na ten temat. ja mialam bardzo zle
                  doswiadczenie z takim zaufaniem na zapas..

radca napisał(a):

> W poprzednim tekscie podalem tylko przyklad nazwy Fundacji.Röwniez dobrze moze
                  > byc kazda inna nazwa.Röwniez siedziba FUNDACJI moze znajdowac sie w miejscu
                  > zaproponowanym-z odzialami.
                  >
                  > POzdrawiam Pana OCHMANNA-moze Pan ma jakäs konkretnä propozycje ?
                  >
                  > Wszystkie uwagi bedä bardzo cenne.
                  >
                  > pozdrawiam
                  >
                  > radca Andrzej

• radca Re: FUNDACJA 18.03.01, 21:52
                    Serdecznie Pozdrawiam.

Nadal wierze w szlachetne cele.Zaufania na zapas napewno nie mam-to wykluczone.
                    Po tym wszystkim,co przezylem-to nie mozna miec zaufania na zapas.
                    Bardziej juz sie lapie na tym,ze nie darze zaufaniem kogos-tak odrazu.
                    Wole sie dluzej przekonywac,nieraz nawet jeszcze dluzej.Dlatego nawet nie
                    odpisywalem na takie listy.Ludzie "prosili o pare groszy",a ja CIERPIALEM.
                    Pomimo tylu CIERPIEN oraz tyle KRZYWD wyrzädzonych moim najblizszym-jestem
                    jednak " DOBREJ MYSLI".

Cos mi möwi,ze kiedys dojdzie do tego,ze bede mögl POMAGAC.Chcialem sie po tych
                    PRZEZYCIACH w Polsce-calkowicie odciäc od tego KRAJU.Dlatego juz stracilem w
                    wiekszosci WIARE w ludzi.Lecz wiem,ze dzieci takie jak widzialem osobiscie w
                    DOMU DZIECKA w GNIEWKOWIE -SÄ NIEWINNE.Mysle tu röwniez o innych dzieciach w
                    DOMACH DZIECKA.Tym dzieciom röwniez wyrzädzono KRZYWDE.Ja stracilem 19-letniego
                    syna DAWIDA prze "ludzi"-ktörzy IGNOROWALI ZYCIE LUDZKIE.

Ja stracilem mojego syna po 19-latach.

Dzieci w DOMACH DZIECKA -stracili NAJBLIZSZYCH juz w DZIECINSTWIE-odrazu !!!

Dlatego tak mocno potrafie zrozumiec,co znaczy utrata bliskiej osoby.

FUNDACJA -powinna byc zarejestrowana.Posiadac OSOBOWOSC PRAWNÄ.Prowadzony
                    REJESTR-oraz byc rozliczana.

Powinna posiadac swä SIEDZIBE.

Tutaj nic nie mozna by robic na tzw."slowo honoru".

FUNDACJA podlega odpowiedniemu ministrowi,musi prowadzic DZIALALNOSC zgodnie ze
                    STATUTEM.

pozdrawiam serdecznie

Andrzej Kaniecki

radca Andrzej
    • Gość: Stary Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 203.37.115.* 18.03.01, 23:10
      radca napisał(a):

> Drodzy uczestnicy Forum.
      >
      > Nasunäl mi sie taki pomysl.
      > Istnieje wiele organizacji polonijnych jak np:POLONIA AMERYKANSKA,
      > ZWIÄZEK POLAKÖW W NIEMCZECH oraz bardzo wiele innych organizacji tego typu.
      > Wkraczamy w NOWÄ ERE- ere komputeröw.Technika pozwolila nam läczyc sie i
      > kontaktowac za pomocä INTERNETU.Granice powoli przestajä odzielac NARODY.
      > Co byscie powiedzieli,gdyby powolac cos w rodzaju :
      >
      > POLONI INTERNETOWEJ ?
      >
      > Oczywiscie inwencje pozostawiam Wam drodzy FORUMIANIE.
      >
      > Moim zdaniem do " POLONI INTERNETOWEJ" mogli by nalezec Polacy nie tylko z poza
      >
      > KRAJU lecz takze z POLSKI.
      >
      > Czlonkowie "POLONI INTERNETOWEJ" z Polski byliby juz w jakims stopniu POLONIÄ.
      >
      > Mozna by bylo prowadzic WSPANIALE AKCJE,podejmowac rözne INICJATYWY.
      > Moglibysmy miec röwniez wiele SATYSFAKCJI z osiäganych DOKONAN.
      >
      > Wspölnie wykonalibysmy wiele POZYTECZNYCH AKCJI- pomyslmy nad tym.
      >
      > Zapraszam do dyskusji.
      >
      > pozdrawiam serdecznie
      >
      > radca Andrzej
      >

Drogi radco, pomysl nie jest zly, ale i nie nowy. Zajrzyj na przyklad na strony
      www.poloniamichigan.com/paszport_main.htm i na forum dyskusyjne polaczone z ta
      strona, albo obejrzyj pod adresem http://listserv.acsu.buffalo.edu, pod
      odnosnikiem 'list archives', archiwum najstarszej polskiej listy dyskusyjnej
      poland-l (nota bene jest to lista polzamknieta, zgadnij dlaczego?). Rownie
      ciekawym miejscem jest www.iyp.org w Kanadzie, z forum dyskusyjnym
      www.iyp.org/forum.

Polonia internetowa jak najbardziej istnieje, i to juz od dluzszego czasu, ale na
      zasadzie grup towarzysko-lobbyingowych polaczonych przez wspolnote pogladow na
      jakis konkretny temat.

I bardzo dobrze. Ostatne, czego potrzeba Polonii (realnej czy wirtualnej, tajnej,
      jawnej czy dwuplciowej) to kolejna organizacja z regulaminem, zarzadem i prezesem.

Stary

• Gość: ochman Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.ipt.aol.com 19.03.01, 03:50
      Drodzy Panstwo, czytam Wasze bardzo interesujace propozycje i mam do nich jedno
      zastrzezenie. Czy nie latwiej byloby zaczac od malego projektu zamiast rzucac
      sie od razu z motyka na slonce? (przepraszam za okreslenie, ale wydaje mi sie,
      ze trzeba liczyc sily na zamiary - duze zrywy przerazaja wielu ludzi swoja
      wielkoscia i trudnoscia wykonania - niestety wliczam w to moja skromna osobe)

Czy nie lepiej wybrac np. jeden dom dziecka i na nim sie skoncentrowac? Prawnie
      byloby to mniej skomplikowane, a i latwiej byloby znalesc kogos
      odpowiedzialnego i zaufanego do reprezentowania internetowej spolecznosci.
      Wprawdzie wyobrazam sobie trudnosc z wyborem beneficjenta takiej akcji, ale
      mysle ze to i tak lepsze od wybrania zbyt duzej grupy i sprawienia, ze pomoc
      rozmylaby sie do nic nie znaczacych sum. Jezeli udaloby sie pomoc jednej
      placowce i zostalyby jeszcze fundusze, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby
      opieka objac nastepna, i nastepna, itd.

Pozdrawiam.
      • Gość: zofia Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 198.209.126.* 19.03.01, 18:09
        Gość portalu: ochman napisał(a):

> Drodzy Panstwo, czytam Wasze bardzo interesujace propozycje i mam do nich jedno
        >
        > zastrzezenie. Czy nie latwiej byloby zaczac od malego projektu zamiast rzucac
        > sie od razu z motyka na slonce? (przepraszam za okreslenie, ale wydaje mi sie,
        > ze trzeba liczyc sily na zamiary - duze zrywy przerazaja wielu ludzi swoja
        > wielkoscia i trudnoscia wykonania - niestety wliczam w to moja skromna osobe)
        >
        > Czy nie lepiej wybrac np. jeden dom dziecka i na nim sie skoncentrowac? Prawnie
        >
        > byloby to mniej skomplikowane, a i latwiej byloby znalesc kogos
        > odpowiedzialnego i zaufanego do reprezentowania internetowej spolecznosci.
        > Wprawdzie wyobrazam sobie trudnosc z wyborem beneficjenta takiej akcji, ale
        > mysle ze to i tak lepsze od wybrania zbyt duzej grupy i sprawienia, ze pomoc
        > rozmylaby sie do nic nie znaczacych sum. Jezeli udaloby sie pomoc jednej
        > placowce i zostalyby jeszcze fundusze, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby
        > opieka objac nastepna, i nastepna, itd.
        >
        > Pozdrawiam.

tak podoba mi sie pana idea. jak zaczelam dyskutowac na temat fundacji to mialam ogromy dyskomfort -
        to co pan zauwazyl od razu.to jest nierealne. mieszkamy poza krajem sami pracujemy i nie mamy czasu
        aby czuwac nad biurami , finansami itd. cala ta struktura. dlatego jeden dom dziecka , kierowniczka z
        dobrym sercem i kontaktem e-mailowym .. moja siostra pomagala w jednym z domow dziecka i
        zauwazyla ze pracownicy sa bardzo slabo oplacni , rozezleni, sfrustrowani i trudno jej sie bylo z nimi
        porozumiec.byli wrecz zlosliwi wobec niej ( ah taka paniusia przychodzi i ma czas na a my biedni musimy
        pracowac) lub odgrywali sie na dzieciach. duzo rzeczy do pokonania - z dobrymi sercami, wola i gruba
        skora moze sie udac. jeszcze raz glosuje za czym doraznym wtedy kiedy sie uda zgromadzic
        pomoc.moze mozna by wystepowac w imieniu konmretnego domu dziecka jako ich ambasadorzy?

• Gość: Ziuta Re: POLONIA INTERNETOWA IP: *.upc.chello.no 19.03.01, 14:35
      Pomysl sam w sobie nie jest glupi, moze (tak jak uwaza ochman) troche na poczatku za duzy.
      Ale ogólnie jestem za. Pracuje w branzy reklamowej, jezeli cos z tego wyjdzie, to moge zawsze
      wykroic troche czasu na wykonanie jakis materialów reklamowych.
      • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 19.03.01, 20:00
        Drodzy Przyjaciele FORUMIANIE.

Bardzo sie ciesze,ze chcemy wspölnie zadzialac i POMÖC dzieciakom.

Ja mialem w swym zyciu stycznosc z jednym DOMEM DZIECKAw miejscowosci GNIEWKOWO.
        Jest to mala miejscowosc miedzy Bydgoszczä-Toruniem-Inowroclawiem.

Kiedy PROTESTOWALEM w 1998 roku na STARYM RYNKU w Bydgoszczy -przeciwko
        NIESPRAWIEDLIWEMU PROCESOWI w sädzie wojskowym -mieszkancy Bydgoszczy skladali
        sie na ADWOKATA.Byly to oczywiscie symboliczne DATKI-uzupelnione wwpisywaniem
        sie na LISTE POPARCIA w mych däzeniach.Zebrane pieniädze postanowilem
        przeznaczyc na CEL SZLACHETNY.W tym okresie PRASA opisywala przypadek
        maltretowania dwoje dzieci przez rodzicöw.Byla to dziewczynka SARA oraz maly
        braciszek.Dzieci trafily do DOMU DZIECKA.Wiele opisywano o nieszczesciu malej
        SARY.Postanowilismy zebrane pieniädze przekazac dla tej dziewczynki.Dla
        wszystkich dzieci lub calego DOMU DZIECKA -bylo tego za malo.Poprosilem
        dziennikarke ILUSTROWANEGO KURIERA POLSKIEGO o adres DOMU DZIECKA.
        Dziennikarka IKP-a skontaktowala sie z Paniä dyrektor i zapytala o POTRZEBY
        malej SARY.Jej braciszek byl, jak sie okazalo w innym miejscu.Pani dyrektor
        DOMU DZIECKA opowiedziala co jest potrzebne dziecku.Kupilismy te rzeczy i
        osobiscie zawiezlismy je do GNIEWKOWA.Spedzilismy tam popoludnie wraz dziecmi.
        Pani dyrektor ANNA POSINSKA poczestowala nas wspanialä DROZDZÖWKÄ i kawä.
        Pokazala PLACÖWKE oraz zapoznala nas z wieloma zagadnieniami.

Na ten temat ukazaj sie röwniez artykul w ILUSTROWANYM KURIERZE POLSKIM
        w Bydgoszczy i Regionie -autor: Katarzyna Pietraszak pt: " Dary dla Sary"

Dlaczego tak jest mi szczegölnie bliski ten DOM DZIECKA? -wyjasnie...

Niedawno szeroko opisywala RZECZPOSPOLITA sprawe sedziöw z TORUNIA.
        Zamieszani sedziowie,prokuratorzy,swiat przestepczy itd. - czlonkowie KOLA
        LOWIECKIEGO oraz KLUBU STZRZELECKIEGO.
        Sedziowie wyznaczali kary NAWIÄZKI na swöj klub strzelecki-gdzie jak pisala
        RZECZPOSPOLITA -urzädzano LIBACJE.Szeroko o tych libacjach opisywaly röwniez
        inne gazety.Napisalem röwniez na ten temat KOMENTARZ,ze sedziowie nie wiedzieli
        zapewne,ze tak blisko TORUNIA znajduje sie DOM DZIECKA w Gniewkowie ?
        Dlaczego tam nie przekazywano KAR PIENIEZNYCH ? -tylko na swoje KLUBY.

Drodzy Przyjaciele.

Kierujäc sie NASZYM zainteresowaniem -skontaktowalem sie dzisiaj z dyrektor
        DOMU DZIECKA w GNIEWKOWIE -Paniä ANNÄ POSINSKÄ.

Nie obiecywalem NICZEGO-poniewaz nie moglem,lecz poinformowalem o NASZYCH
        rozwazaniach.
        Pani dyrektor przekazala röwniez radosnä NOWINE,ze mala SARA wraz z braciszkiem
        zostala zaadaptowana do ITALII.

Jest to wspaniala wiadomosc.

Zanim rozpoczälem rozmowe z Paniä dyrektor-nasunela mi sie taka mysl....
        a gdyby tak zebrac sie wspölnie i zakupic COMPUTER dla dzieci z DOMU DZIECKA ?
        POmyslalem sobie,ze pierwsza jest zawsze LÄCZNOSC.Gdyby jeszcze byla mozliwosc
        podläczenia do INTERNETU ? Wtedy dzieciaki nie byly by SAMOTNE -gdzies w oddali.
        Te dzieci by byly JEDNYMI Z NAS.

MOZE TO JEST WLASNIE - NASZ CEL ? "POLONIA INTERNETOWA " ?

W swych rozwazaniach pomyslalem,ze dzieci mogly by bezposrednio przy wspölpracy
        z WYCHOWAWCAMI -APELOWAC lub INFORMOWAC poprzez INTERNET-odpowiednie INSTYTUCJE,
        FUNDACJE,MINISTERSTWA,PARLAMENT itd.

Przedstwawilem swä mysl i pomysl-Pani dyrektor.Bardzo sie ucieszyla i POPARLA
        POMYSL.Poszla dalej.... i zaproponowala,ze moja cörka moglaby -bedäc w Polsce,
        DOSZKALAC DZIECI.( moja cörka uczy sie jako EDV-techniker -technik computerowy)

Jesli chodzi o przeprowadzenie SZKOLEN-to mysle,ze möglbym zorganizowac cos z
        ludzmi w KRAJU- mlodych i ambitnych nie powinno zabragnäc.Oczywiscie moja cörka
        pomoze röwniez -jak najbardziej.

Skontaktowalem sie z redaktorem ILUSTROWANEGO KURIERA POLSKIEGO w Bydgoszczy.
        Proszäc o PATRONAT MEDIALNY nad POMOCÄ.

Z tym nie bedzie KLOPOTU.W kazdej chwili mozna rozpoczäc AKCJE.

Prosze napiszcie co myslicie ,o tym pomysle ?

pozdrawiam serdecznie

Andrzej Kaniecki
        • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 19.03.01, 21:57
          Moze inna Forma Pomocy ?

Jakie jest Wasze zdanie ?

pozdrawiam

Andrzej Kaniecki
          • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 20.03.01, 15:26
            Dlaczego tak ucichlo ?

radca Andrzej
            • Gość: ochman Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 194.203.162.* 20.03.01, 15:52
              Drogi Radco, musze wszystko przemyslec na spokojnie. niestety w pracy
              straszny kociol...

wkrotce sie odezwe. Pozdrawiam
        • Gość: zofia Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 198.209.126.* 20.03.01, 18:20
          dlaczego ucichlo? mysle ze dlatego ze pan juz podjal decyzje ktory dom i co im dac, czyli juz nie ma
          miejsca na dyskusje. widze ze ma pan ogromna potrzebe zeby kontynuowac kontakt z tym domem bo
          jest pan z nim emocjonalnie zwiazany, jak rowniez dyr. jest wspaniala osoba. powiedzial pan ze nic pan
          nie obiecal ale rozmowy oszkoleniu to raczej bardzo zaawansowane deklaracje .ja przyjelam to jaka
          deklaracja z pana strony juz jest za pozno zeby mnie spytac .moge tylko pogratulowac decyzji i pomyslec
          jak moge pana nasladowac wg wlasnych mozliwosci. pierwsza rzecz mam zasade - robie dobre uczynki
          anonimowo bez prasy wiec tutaj bylby zgrzyt. nie znaczy ze to krytykuje . kazdy czlowiek jest inny i ma inne
          potrzeby.
          • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 20.03.01, 20:01
            Gość portalu: zofia napisał(a):

> dlaczego ucichlo? mysle ze dlatego ze pan juz podjal decyzje ktory dom i co im
            > dac, czyli juz nie ma
            > miejsca na dyskusje. widze ze ma pan ogromna potrzebe zeby kontynuowac kontak
            > t z tym domem bo
            > jest pan z nim emocjonalnie zwiazany, jak rowniez dyr. jest wspaniala osoba. p
            > owiedzial pan ze nic pan
            > nie obiecal ale rozmowy oszkoleniu to raczej bardzo zaawansowane deklaracje
            > .ja przyjelam to jaka
            > deklaracja z pana strony juz jest za pozno zeby mnie spytac .moge tylko pograt
            > ulowac decyzji i pomyslec
            > jak moge pana nasladowac wg wlasnych mozliwosci. pierwsza rzecz mam zasade - ro
            > bie dobre uczynki
            > anonimowo bez prasy wiec tutaj bylby zgrzyt. nie znaczy ze to krytykuje . kazdy
            > czlowiek jest inny i ma inne
            > potrzeby.

Szanowna Pani Zofio.

Widze,ze akurat tak mnie Pani ocenila oraz tak mnie odebrala.
            Mnie sie wydaje,ze troche sie Pani,jak gdyby czuje urazona.
            Odpowiem Pani szczerze na kilka ocen,ktöre Pani dokonala.

Ja wskazalem ten akurat DOM DZIECKA-poniewaz ten jeden tylko znam.Nie swiadczy to
            o tym,ze jestem z nim "emocjonalnie zwiäzany".

Skoncentrowalem sie na jednym DOMU DZIECKA-poniewaz taka byla propozycja Pana
            Ochmanna-aby byc moze zaczäc od jednego DOMU DZIECKA -na przyklad.
            Uwazalem to za rozssädne oraz jako ten "pierwszy krok".Lecz zastrzegalem zawsze-
            poniewaz jeste czlowiekiem dialogu-ze chetnie wyslucham innych propozycji.
            Kazdy ma prawo przedstawic swojä.Ja tez jä przedstawilem.Niestety Paniä,Pani
            Zofio odebralem,ze "nie ma juz o czym dyskutowac".Zaluje,bo gdyby Pani np:
            przestawila inny punkt widzenia lub wskazala innä PLACÖWKE Domu Dziecka-nie
            mialbym nic przeciwko temu.

Przyznam sie uczciwie i prosze mi wierzyc,ze ja dzisiaj rano-nie czytajäc jeszcze
            Waszych odpowiedzi podjälem jedno osobiste postanowienie.

Bede sie staral PODAROWAC swöj osobisty COMPUTER -dla tego DOMU DZIECKA.Nie
            chce,aby ktos mnie pomawial,ze jest w tym "jakis möj osobisty interes".

Ten COMPUTER möglby stac sie na przyklad prezentem dla kogos z rodziny.Lecz
            uwazam,ze kazde dziecko z mojej rodziny -MA RODZICÖW,MA RODZINE i MA NAJBLIZSZYCH.
            Nie wiem jak bede odebrany-byc moze tak jak przez Paniä-Pani zofio.Lecz wiem co
            to znaczy CIERPIENIE-co to znaczy UTRACIC KOGOS BLISKIEGO i NIGDY JUZ GO NIE
            SPOTKAC.Dlatego tak bardzo mi zal takich DZIECI -ktörzy zostali POZBAWIENI
            NAJBLIZSZYCH.

Pani pisze,ze POMAGAC nalezy po cichu,bez rozglosu itd.

Ja mam inne zdanie,nie chodzi tutaj o "uzyskanie pochwaly".
            Ktos kiedys powiedzial röwniez,ze "jesli cierpisz-to cierp tak,aby nikt o tym nie
            wiedzial i nie ukazuj swego cierpienia".

Jedno i drugie mozna röznie rozumiec.

Pomagac po cichu ? Ja to mozna sobie wyobrazic ? Bede pomagal i tylko ja lub male
            grono osöb.Bedzie to POMOC mala.Jesli sie rozpocznie POMOC oraz pewne sprawy
            ukaze -to jest szansa,ze inni pöjdä za przykladem.Opisujäc takie przypadki-
            ukazujemy PLACÖWKI z ich potrzebami.Ukazujemy,ze pomoc jest bardzo potrzebna.
            Ukazujemy röwniez co i w jaki sposöb mozna tej pomocy dokonac.Wiekszä czesc
            MEDIALNÄ skierowac nalezy nie na OFIARODAWCÖW -lecz na potrzebujäcych.
            Ma to pobudzic do dzialania.Jak mozna storzyc RUCH HUMANITARNY ? -po cichu ?

Dlaczego nie ukazywac i nie propagowac DOBRA ?

To mialem na mysli,nie siebie.

Niestety zbyt szybko bez wzajemnych dyskusji-POTRAFIMY OCENIAC CZLOWIEKA.

Przywyklem juz do tego po TRAGEDII-jaka NAS spotkala.

Pozdrawiam Paniä oraz zycze wiele POMYSLNOSCI w zyciu osobistym.

Z powazaniem

Andrzej Kaniecki

• Gość: zofia Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 198.209.97.* 20.03.01, 21:50
              szanuje pana cierpienie . zadnych nie ma podtekstow w moim liscie - jest bardzo prosty: dom zostal wybrany,
              deklaracja zrobiona , ja mam inne plany , ide je robic - proste ale nie latwe do zrozumienia prawda?
              przepraszam ale nii zrozumialam pana listu - jest strrasznie skomplikowany. ja zyje raczej prosto i staram sie
              myslec prosto i nie szukac co kto chcial przez to powiedziec bo moze nie chcial?
              • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 20.03.01, 22:10
                Gość portalu: zofia napisał(a):

> szanuje pana cierpienie . zadnych nie ma podtekstow w moim liscie - jest bardz
                > o prosty: dom zostal wybrany,
                > deklaracja zrobiona , ja mam inne plany , ide je robic - proste ale nie latwe d
                > o zrozumienia prawda?
                > przepraszam ale nii zrozumialam pana listu - jest strrasznie skomplikowany. ja
                > zyje raczej prosto i staram sie
                > myslec prosto i nie szukac co kto chcial przez to powiedziec bo moze nie chcia
                > l?

Zycze Powodzenia oraz dziekuje za dyskusje.

radca

• radca Re: POLONIA INTERNETOWA 27.03.01, 22:30
                  Czy mozna cos zrobic ?

Andrzej Kaniecki
                  • Gość: Sab Re: POLONIA INTERNETOWA IP: 203.202.90.* 07.04.01, 06:13
                    Troche pozno zajrzalam na ta strone. No i niestety widze, ze po krotkiej
                    dyskusji ludzie sie na siebie poobrazali. A szkoda, bo pomysl byl dobry i chyba
                    nie o to chodzi, czyje jest na wierzchu. Pani Zofio, pani entuzjazm na poczatku
                    wydal mi sie entuzjazmem do robienia czegos dobrego i pozytywnego, szkoda ze
                    ozdeszla Pani, dlatego ze radca zaczal cos robic bez konsultacji. jego
                    dzialanie jest spontaniczne i dopoko jakaz organizacja naprawde powstanie, rob
                    pan panie radco , co sie da. Ja chetnie bym pomogla, ale nie bardzo wiem jak.
                    Mieszkam w Australii, mam dostep do komputera, moje mozliwosci finansowe sa na
                    razie ograniczone.
                    Pomysl bardzo mnie ujal. Bede myslec o formach pomocy. Jedna rzecza jaka moge
                    zaproponowac jest zbudowanie strony internetowej, ale wiem, ze nie jest to
                    artykul pierwszej potrzeby. Coz poglowkuje nad tym troche. Na razie zycze
                    powodzenia i wiecej "ludzi dobrej woli"

Sabina
                    • radca Re: POLONIA INTERNETOWA 08.04.01, 16:43
                      Gość portalu: Sab napisał(a):

> Troche pozno zajrzalam na ta strone. No i niestety widze, ze po krotkiej
                      > dyskusji ludzie sie na siebie poobrazali. A szkoda, bo pomysl byl dobry i chyba
                      >
                      > nie o to chodzi, czyje jest na wierzchu. Pani Zofio, pani entuzjazm na poczatku
                      >
                      > wydal mi sie entuzjazmem do robienia czegos dobrego i pozytywnego, szkoda ze
                      > ozdeszla Pani, dlatego ze radca zaczal cos robic bez konsultacji. jego
                      > dzialanie jest spontaniczne i dopoko jakaz organizacja naprawde powstanie, rob
                      > pan panie radco , co sie da. Ja chetnie bym pomogla, ale nie bardzo wiem jak.
                      > Mieszkam w Australii, mam dostep do komputera, moje mozliwosci finansowe sa na
                      > razie ograniczone.
                      > Pomysl bardzo mnie ujal. Bede myslec o formach pomocy. Jedna rzecza jaka moge
                      > zaproponowac jest zbudowanie strony internetowej, ale wiem, ze nie jest to
                      > artykul pierwszej potrzeby. Coz poglowkuje nad tym troche. Na razie zycze
                      > powodzenia i wiecej "ludzi dobrej woli"
                      >
                      > Sabina

Pozdrawiam Paniä bardzo serdecznie.

Ciesze sie bardzo,ze POPIERA Pani ten POMYSL.Napisze duzo wiecej za kilka
                      godzin,juz mnie wolajä.Odezwe sie jak wröce.

radca

Andrzej Kaniecki

• radca Re: POLONIA INTERNETOWA 08.04.01, 22:59
                        Pani Sabino.

Trafila Pani w tzw."10"-ke.Moje dzialanie bylo
                        spontaniczne,poniewaz jeszcze nic nie
                        powstalo.Myslalem,ze bede za to pochwalony,ze jestem
                        operatywny.Staralem sie,dzwonilem-bylem szczesliwy,ze
                        cos przygotowalem.Skutek byl inny.Zarzucono mi,ze nie
                        poczekalem na decyzje.Byla to tylko propozycja,lecz
                        jak napisalem wczesniej-chetnie oczekiwal bym kazdego
                        pomyslu.Zaraz sie jednak obrazono.Myslalem,ze
                        dzialajäc dla celöw szlachetnych-nie bedzie miejsca na
                        obraze.Pomylilem sie jednak.

pozdrawiam serdecznie

radca
                        Andrzej Kaniecki

ps:bardzo sie ciesze z Pani reakcji.Ja jednak dalej,
                        bede sie staral.Dziekuje za wsparcie tej inicjatywy.
    • Gość: p.Rostak Re: Polonia internetowa IP: *.netcom.ca 07.04.01, 13:13
      Radco, jak zamierzasz godzic obowiazki senatora z funkcja prezesa tego
      nowego zwiazku polonii internetowej? Ponadto, co w kwestii Twojej
      obecnej posady (chyba elektryk, jesli sie nie myle)? Zawsze uwarzalem,
      ze nie nalezy sie wstydzic polskosci i sobie wzajemnie pomagac!
      • radca Re: Polonia internetowa 08.04.01, 13:21
        Gość portalu: p.Rostak napisał(a):

> Radco, jak zamierzasz godzic obowiazki senatora z funkcja prezesa tego
        > nowego zwiazku polonii internetowej? Ponadto, co w kwestii Twojej
        > obecnej posady (chyba elektryk, jesli sie nie myle)? Zawsze uwarzalem,
        > ze nie nalezy sie wstydzic polskosci i sobie wzajemnie pomagac!

-Drogi Panie p.Rostak mysle,ze to daloby sie pogodzic.Lecz nie zabiegam w zadnym
        wypadku o funkcje PREZESA ZWIÄZKU POLONII INTERNETOWEJ.Jestem zwolennikiem
        DEMOKRACJI i KOLEKTYWU.Pragnälbym,aby byly WYBORY-to oczywiste.Kto zostalby
        wybrany -ten by byl PREZESEM.Kazdy musial by sie wypowiedziec,ukazac swöj punkt
        widzenia-SWOJÄ WIZJE.Nastepnie WYBORY.Jestem zwolennikiem,ze KANDYDATA mozna
        wystawic oraz kto chce moze wystawic röwniez SWOJÄ KANDYDATURE.Jest to NOWOSC,ja
        o tym jeszcze nie slyszalem.Lecz prosze sobie wyobrazic;sä osoby ktöre chcä sie
        UDZIELAC-lecz nikt ich nie wystawil.Dajmy im röwniez SZANSE-niech sie WYSTAWIÄ.
        Od tego sä WYBORY-to WYBORCY zdecydujä kogo wybrac.

Moja PROPOZYCJA jest röwniez taka,ze PRZEWODNICTWO ZWIÄZKU -pelnila by osoba
        wybrana -tylko 1 rok - nie dluzej.

Nastepny rok -nastepny wybrany.Mielibysmy mozliwosc oceny i poröwnania röznych
        CZYNÖW I DZIALAN.Dlatego tez mozna by bylo idealnie sie WZMACNIAC I UCZYC NA
        BLEDAC I SUKCESACH.

Tak wiec drogi Panie-moje tzw."prezesowanie" nie byloby mozliwe.Chyba,ze 1 rok ?
        Lecz to juz nie odemnie zalezy.

Tutaj wszyscy byliby röwni-bez wzgledu na pochodzenie,wyksztacenie,wyznanie,stan
        majätkowy i poglädy polityczne.

Tutaj celem byloby DOBRO CZLOWIEKA -takiego... jaki on jest.

pozdrawiam serdecznie

radca

Andrzej Kaniecki
        • Gość: p.Rostak Re: Polonia internetowa IP: *.netcom.ca 08.04.01, 14:27
          Czy mogliby kandydowac ludzie bez obywatelstwa polskiego, ludzie bez
          wyzszego wyksztalcenia czy nawet ludzie z Australii?
          • radca Re: Polonia internetowa 08.04.01, 16:24
            Gość portalu: p.Rostak napisał(a):

> Czy mogliby kandydowac ludzie bez obywatelstwa polskiego, ludzie bez
            > wyzszego wyksztalcenia czy nawet ludzie z Australii?

Pozdrawiam Pana serdecznie.

odpowiedz:
            Oczywiscie,ze tak.Kandydowac moze kazdy.Jest to tylko moja ocena,lecz ja tutaj
            nie chce niczego sugerowac.Lecz jako czlonek przyszlego ZWIÄZKU POLONI
            INTERNETOWEJ bede sie staral ukazywac röwniez moje poglädy i opinie.Decyzje
            podejmowane bedä wiekszosciä.

Moja propozycja jest taka:

-kazdy kto pochodzi z Polski lub z polskich rodzin (niekoniecznie musi byc w
            Polsce urodzony)
            -bez wzgledu na to jakie posiada obywatelstwo
            -wyksztalcenie nie ma znaczenia
            -bez znaczenia jest röwniez miejsce zamieszkania (jest to POLONIA INTERNETOWA)
            Jak podalem wczesniej,mogä to byc osoby z Polski.Jak najbardziej bedä tu
            pomocne.
            -osoba zamieszkala w AUSTRALII,ktöra objela by PRZEWODNICTWO POLONI INTERNETOWEJ
            na dany rok-wyznaczyla by swoich zastepcöw na dany KRAJ.Läcznosc jest prawie
            natychmiastowa.W danym roku PRZEWODNICZÄCY mialby mozliwosci wypröbowania swojego
            TALENTU ORGANIZACYJNEGO.Moja propozycja jest taka,aby PRZEWODNICTWO mozna bylo
            PIASTOWAC tylko jeden raz.Mozna by bylo dopuscic mozliwosc wybrania HONOROWEGO
            PRZEWODNICZÄCEGO.Lecz to dopiero po kilku latach ISTNIENIA -POLONI INTERNETOWEJ.

prosze o dalsze uwagi i propozycje

pozdrawiam serdecznie
            radca

Andrzej Knaniecki

• Gość: emigrant Re: Polonia internetowa IP: *.3s.kharkov.ua 17.04.01, 18:55
              Jestem za, nawet nie przeciw.
              Dajcie znac kiedy to powstanie.

emigrant
              • radca Re: Polonia internetowa 26.09.01, 21:02
                Jeszcze troche cierpliwosci.

radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka