Dodaj do ulubionych

Giertych odrabia straty

29.11.12, 11:32
"Nowym szefem tygodnika zostanie kojarzony z Ligą Polskich Rodzin Romana Giertycha Jan Piński. Dziennikarz dawniej kierował redakcjami "Wprost" i "Wręcz przeciwnie", a obecnie - serwisem "Nowy Ekran".

Biedna ta Rzeczpospolita. Jak nie IIIcia, tu IVta albo Wszechpolska. Chyba już nie dożyję czasów Rzeczpospolitej bezprzymiotnikowej, nawet jak mi się uda pożyć ze 200 lat ...
PS, ktoś jeszcze ma wątpliwości że PO to partia endecka?
Obserwuj wątek
    • life.form To nie PiS Giertych wyrolował tylko PO 29.11.12, 11:59
      A raczej liberałów z PO, o ile tacy tam jeszcze są. Wystarczy wejść na Nowy Ekran, żeby się o tym przekonać. Ziemkiewicz, Warzecha i reszta, która stamtąd odeszła, żyje złudzeniami, że tygodnik padnie, bo takie tuzy jak oni zdecydowali się odejść. A czemu ma paść? Oni też kiedyś tuzami nie byli. W NE jest wystarczająco dużo piszących wszechpolaków, a i klientela do kupna też jest, sądząc po tym, że Marsze Faszystów zorganizowali do spółki NOP, MW i ONR. Sami kibole wykupią nakład na pniu.

Nieformalna, acz faktyczna rada nadzorcza to będzie "wojujące opus dei", czyli Sikorski, Graś, Giertych, Gowin.
    • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 12:10
      life.form napisał(a):

> [i]"Nowym szefem tygodnika zostanie kojarzony z Ligą Polskich Rodzin Romana Gie
      > rtycha Jan Piński.

A co to właściwie znaczy "kojarzony z LPR"? Kto go kojarzy i dlaczego?
      Ja tam pamiętam Pińskiego z "wprost" pod szefostwem Marka Króla - nosił wtedy włosy do ramion, które jako zywo nie kojarzą mi się ani z LPR, ani z Młodzieżą Wszechpolską. Ale najwyraźniej niektórym wszystko się kojarzy.
      • life.form Sam się skojarzył 29.11.12, 12:41
        Dostał się do TVP z ramienia LPR. Był nominantem prezesa Piotra Farfała na stanowisko kierownika redakcji „Wiadomości” TVP1.

Kibole raczej wątpliwości nie mają...
        NE jest twardym zapleczem Winnickiego. Przede wszystkim finansowym. Powtarzam - wystarczy sprawdzić organizatorów "nacjonalistycznego" koncertu 12.12.2011 na Pl. Konstytucji i przemarszu pod dom Jaruzela w miejsce, gdzie od dekady demonstrowała antykomunistyczna prawica, a nie nacjonaliści.
        • ayran Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 13:03
          Nie znam słowa "nominant" stąd w żaden sposób nie poszerzyłeś mojej wiedzy.
          Nie śledziłem "nominancji" w TVP zbyt uważnie, ale chyba nie jest tak, że każdego powołanego na stanowisko w czasach kiedy prezesem był Farfał. Można by przywołać parę śmiesznych nazwisk.
          • ayran Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 13:04
            ... że każdego powołanego na stanowisko w czasach kiedy prezesem był Farfał nalezy kojarzyć z LPR.(...)

.
            • life.form Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 13:21
              ayran napisał:

> ... że każdego powołanego na stanowisko w czasach kiedy prezesem był Farfał nal
              > ezy kojarzyć z LPR.(...)

Każdego? To ile jest tych stanowisk szefów Wiadomości TVP1 oraz ilu "każdych" Farfał powołał na te stanowiska? :D
              • ayran Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 13:38
                Dla ciebie "stanowisko" to to samo co "stanowisko szefa Wiadomości TVP1"?
                • life.form Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 14:00
                  ayran napisał:

> Dla ciebie "stanowisko" to to samo co "stanowisko szefa Wiadomości TVP1"?

No właśnie. Dlaczego na uwagę o jednym, konkretnym stanowisku szefa Wiadomości TVP1 reagujesz przemową o "każdych stanowiskach"?

PS. Ale po co sięgać do prahistorii. Tu powyżej jest fragment dyskusji z kibolskiej strony Legii Warszawa, gdzie ktoś mówi, że Nowy Ekran jest "twardym zapleczem" Winnickiego, "przede wszystkim finansowym" - na co daje przykład pewnego koncertu. A Winnicki to kto? Przewodniczący Fundacji Helsińskiej? :D
        • kotek.filemon Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 14:00
          life.form napisał(a):

> w miejsce, gdzie od dekady demonstrowała antykomunistyczna prawica, a nie nacjonaliści.

A czym się różni antykomunistyczna prawica od nacjonalistów? BTW, to właśnie u polskich prawiczków uwielbiam - dajcie im trzy kanapy, a założą na nich cztery partie. Przez lata skutecznie zapewniało to stosunkowo mały udział świrów w mainstreamie sceny politycznej. Sytuacja zmieniła się na gorsze dopiero ze wzrostem notowań PiSs-u.
          • life.form Re: Sam się skojarzył 29.11.12, 14:07
            kotek.filemon napisał:
            >
            > A czym się różni antykomunistyczna prawica od nacjonalistów?

Ja też nie bardzo wiem, ale to cytat ze strony kiboli Legii Warszawa. Oni najwyraźniej jakieś różnice dostrzegają.
      • l_zaraza_l Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 13:39
        Ja go kojarzę z LPR. Był przewodniczącym LPR i dlatego został wicepremierem, gdy LPR był przystawką PiSu.
        To było całkiem niedawno temu i sądzę, że nie tylko ja ale jeszcze wiele innych osób pamięta tamte czasy a tym samym kojarzy osobę Romana Giertycha z LPR.
        • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 13:42
          Mój Boże. Piński był wicepremierem, a ja to przegapiłem?
          • l_zaraza_l Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 13:52
            ayran napisał:

> Mój Boże. Piński był wicepremierem, a ja to przegapiłem?

Odniosłam, mylne jak się okazuje, wrażenie, że mowa o Giertychu.
          • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 14:04
            ayran napisał:

> Mój Boże. Piński był wicepremierem, a ja to przegapiłem?

Nie. Piński był szczekaczem wicepremiera Giertycha, delegowanym przez prezesa Farfałę na posterunek nadzorcy Wiadomości TVP1 - w ramach czystki, którą wtedy przeprowadzał.
            • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 14:15
              Odnoszę wrażenie, że pojęcie następstwa czasu jest dla ciebie jakimś zabobonem, tudzież konserwatywnym nudziarstwem. Jakoś specjalnie nie śledziłem tego, co dzieje się w TVP, ponieważ rzadko oglądam telewizję, a TVP prawie nigdy, ale wszelkie dostępne źródła podają, że Farfał został szefem TVP w lutym 2009, tzn. prawie półtora roku po tym, jak Giertych przestał być wicepremierem.
              Tak przy okazji, warto sprawdzić, jaki skłąd Rady Nadzorczej powołał Farfała, podobnie jak to, jaki skład KRRiTV powołał Radę Nadzorczą TVP, która powołała Farfała. Oczywiście nie sądzę, by cchiało ci się grzebać w takich nudziarstwach - wszak bez tego wiesz swoje.
              • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 14:26
                A tu masz rację. Nie po raz pierwszy Giertych robi koncesje polityczne, za które dostaje ananasy. Jest w tym poniekąd lepszy niż PSL. Ale tym razem myślę, że wyrolował głównie PO, a PiS przy okazji. Oficjalna wersja jest taka, że Giertych "zmienił poglądy" i się w ogóle od Wszechpolaków odcina. A kto dostaje "Uwarzam Rze"? Piński z Nowego Ekranu. Tego Samego NE, który, jak się okazuje, jest "twardym zapleczem" Winnickiego, głównie finansowym. Czyli koń kitował i zrobił w konia POwskich naiwniaków zawzinających się rpzeciw PiS. A teraz koń ma i wszechpolaków, i Nowy Ekran i Uwarzam Rze. Odrabia straty? Odrabia.
                • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 14:35
                  Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem, gdzie jest to "tu", w którym twoim zdaniem mam rację.
                  Odnoszę natomiast wrażenie, że jesteś głęboko przekonany, że PO jest przegrana w rozgrywce z Giertychem, ponieważ tenże umieścił swojego człowieka na stanowisku szefa redakcji "Uważam Rze", na które to stanowisko ochotę miała PO.
                  Nioe mam zielonego pojęcia, po co PO miałoby zależeć na obsadzaniu stanowiska redaktora naczelnego jakiegoś tygodnika kojarzącego się dotąd z PiS, ale rozumiem, że dla ciebie jest to z jakichś powodów oczywiste.
                  • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 15:30
                    Nie przegrana tylko wyrolowana, i nie cała PO tylko jej skrzydło z liberalnymi złudzeniami o PO. Tak się pyszczyli że Giertych taki wspaniały, że zmienił poglądy, etc. Wystarczyło, że koń "na rybkę" puścił kilka antypisowskich tekstów i już się w nim zakochali. I co z tego mają? Wszechpolaków w Uwarzam Rze, którzy ich tak samo nienawidzą jak poprzednicy, w mgłę smoleńską wierzą, etc.etc. I są lepiej zorganizowani niż Ziemkiewicz, co i wszyscy zobaczyliśmy na Marszach Faszystów. I co mają POwscy liberałowie jeszcze? POwskie Opus Dei, które już jawnie deklaruje, że są w PO niepotrzebni.
                    • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 15:34
                      Szczerze mówiąc, w dalszym ciągu nie łapię tej oczywistości. Dlaczego Piński jako naczelny "Uważam Rze" jest dla PO gorszy niż Lisicki jako naczelny "Uważam Rze"?
                      I na czym polega oczywistość tego, że to Giertych umieścił Pińskiego na tym stanowisku?
                      • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 16:18
                        M.in. dlatego:

"Z listy Libertas do PE w 2009 kandydowali aktualni parlamentarzyści: posłanka KP PiS Anna Sobecka, senator KP PiS Ryszard Bender oraz senator niezrzeszony Krzysztof Zaremba."

Lis dzisiaj przypomina, że Piński robił Libertas kampanię.

Innymi słowy, Piński jest świetnym"pasem transmisyjnym" między PiS a środowiskami jawnie faszyzującymi. Lisicki, moim zdaniem, taki nie był.
                        • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 18:49
                          Skoro już powołujesz się na autorytet Lisa, to robiąc to właśnie, parę wpisów niżej prorokujesz za nim, że pod kierownictwem Pińskiego "URz" skończy tak jak Libertas. Czyli zniknie z rynku. A pod kierownictwem Lisickiego jakoś zniknąć nie chciało. To lepiej dla PO, żeby URz istniało jako pismo propisowskie, czy żeby zniknęło jako pismo LPR-owskie?
                          • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:06
                            > Skoro już powołujesz się na autorytet Lisa, to robiąc to właśnie, parę wpisów n
                            > iżej prorokujesz za nim, że pod kierownictwem Pińskiego "URz" skończy tak jak L
                            > ibertas. Czyli zniknie z rynku. A pod kierownictwem Lisickiego jakoś zniknąć ni
                            > e chciało.

Nie nie, ja tam nie piszę, że Lis wytrzeźwiał, tylko, że przetrzeźwiał, tzn. wreszcie mu się zaczęły przypominać rozmaite uroki Wszechpolaków. Ten Farfała sam w sobie to też był gigant. Z proroctwem Lisa się raczej nie zgadzam, tzn. nieuchronność upadku tego tytułu uważam za chciejstwo a nie szacunek realnych możliwości. Argumentuję w tej sprawie tutaj.

> To lepiej dla PO, żeby URz istniało jako pismo propisowskie, czy żeb
                            > y zniknęło jako pismo LPR-owskie?

To zależy dla jakiego PO. Tego liberalnego PO już właściwie nie ma. A to endeckie - będzie to czytać. Przecież to ich poglądy.

Tylko zapytaj, co jest lepsze dla obywateli. Czy dobrze robi obywatelom scena polityczna ograniczająca się do walki endecji u władzy z ulicznym wariantem endecji. Czy to w ogóle jest demokracja.
                            • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:11
                              life.form napisał(a):

> Nie nie, ja tam nie piszę, że Lis wytrzeźwiał, tylko, że przetrzeźwiał, tzn. wr
                              > eszcie mu się zaczęły przypominać rozmaite uroki Wszechpolaków.

Innymi słowy, sugerujesz, że do tej pory pijany Lis pisał o Wszechpolakach albo dobrze, albo wcale?
                              • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:19
                                ayran napisał:

> life.form napisał(a):
                                >
                                > > Nie nie, ja tam nie piszę, że Lis wytrzeźwiał, tylko, że przetrzeźwiał, t
                                > zn. wr
                                > > eszcie mu się zaczęły przypominać rozmaite uroki Wszechpolaków.
                                >
                                > Innymi słowy, sugerujesz, że do tej pory pijany Lis pisał o Wszechpolakach albo
                                > dobrze, albo wcale?

Nie tylko Lis. Cała Wyborcza się upiła Giertychem. Ba, pan prezydent się nim upił.
                                • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:24
                                  A na jakiś autentyczny przykład pochwały Giertycha przez Lisa można liczyć, czy pozostaje poprzestać na twoich deklaracjach?
                                  • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:36
                                    Przez "upicie" wcale nie mam bezpośredniej gloryfikacji Konia tylko propagandę, jaka się przetoczyła przez media mniej więcej związane z PO. Raptem się zrobił wysyp wywiadów z Koniem robionych tak, by Koń mógł kupować powskich czytelników, zdjęcia, raptem sympatyczne - np. to jedno co ostatnio było w NaTemat ewidentnie zrobił fotograf, który musiał wejść na krzesło, żeby perspektywa od góry skróciła mu jego końską gębę. Przy okazji zwęziła mu też ramionka do cośkolwiek rachitycznych, ale cóż. Coś za coś. Ale festiwal Giertycha to nie Lis zainicjował, nie brylował też w tej specjalności, a moja uwaga była raczej pochwałą, bo zaczął trzeźwieć pierwszy. Festiwal zrobili Giertychowi politycy, rozmaici faceci z tytułami naukowymi, którzy raptem zaczęli po różnych mediach opowiadać, jaki to Giertych sympatyczny i zmienił poglądy, etc.
                                    • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:38
                                      Podsumowując - przykładu nie będzie. Tak sobie plotłeś.
                                      • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:45
                                        ayran napisał:
                                        > Podsumowując - przykładu nie będzie. Tak sobie plotłeś.

Acha, dotarlo do mnie o co ci chodzi. Od dwóch miesięcy nie czytasz żadnych gazet i to co mówię, jest dla ciebie kompletną nowością. Cóż, twój problem.

Na zakończenie powiem, że nienawiść wypala rozum. Także nienawiść do PiS. Dżumy nie leczy się cholerą. Tym bardziej, że można się zarazić...
                                        • ayran Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:50
                                          Nie znam żadnego tekstu Lisa, w którym chwaliłby Giertycha, LPR, albo Młodzież Wszechpolską. Ani z ostatnich miesięcy, ani z czasów wcześniejszych. Ty też nie znasz i dlatego zamiast podać choć jeden przykład, próbujesz, w sposób cokolwiek głupkowaty, zagrać na tzw. oczywistą oczywistość. Klasyk się kłania.
                                          • life.form No dobra, masz przykład :D 29.11.12, 20:07
                                            natemat.pl/40735,roman-giertych-zrobie-wszystko-by-zapobiec-przejeciu-wladzy-przez-kaczynskiego
                                            Co tam widzimy? Ano zdjęcie od góry upiększające Konia, by się zdał sympatyczny. Pod spodem cytat z Konia z wywiadu z Lisem Jestem symbolem konserwatyzmu i trwałości poglądów. W dużej mierze ich nie zmieniłem. Czy dziennikarz jest zainteresowany tymi niezmienionymi poglądami? Czy docieka np. co dzisiejszy Giertych myśli o Gombrowiczu? A po co. Pean na cześć Tuska i oda do nienawiści pod adresem PiS załatwiły ten delikatny problem. Pouczająca jest lektura komentarzy pod spodem. Tym dziennikarzem jest Tomasz Lis, którego zwykle stać na więcej... :D Ale nie on jeden. Jak się w końcu nauczysz guglać, to np. na portalu gazeta.pl znajdziesz takich tekstów i komentarzy całe mnóstwo. Podrasowane zdjęcia Konia też zajdziesz. Na innych portalach zresztą też.

Powtarzam. Nienawiść wypala rozum. Także nienawiść do PiS. Dżumy nie leczy się cholerą, tym bardziej, że samemu się można zarazić. Przepisz to do zeszytu 100 razy i podkreśl wężykiem, wężykiem...:D
        • remez2 Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 13:51
          Ja go (R. Giertycha) kojarzę z Jasnogórskim Koniem Który Łże.
    • munzon Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 14:43
      Widać, że Giertych chce wrócić do polityki. Myślę, że to w niedługim czasie zrobi, ponieważ widzi co się dzieje w kraju i pomyśli, że ma duże szanse na to, żeby jego partia znalazła się w rządzie

--
      materace na wymiar
    • haen2010 To bardzo zabawne obserwować, 29.11.12, 14:47
      Jak platfusy, które przez lata psy na tym endeku wieszały teraz z wielką estymą się doń odnoszą. Jak chwalą jego przemianę, jak się podlizują Stokrotka z Lisem.

A wszystko dlatego, że Romcio od Rydzyka przeniósł się do Opus Dei, ktore trzęsie polskim państwem dyskretnie i skutecznie.
      • life.form Lis już przetrzeźwiał 29.11.12, 15:53
        To i owo wiem o panu Pińskim, który jest nowym naczelnym. Piński, to według mnie przepis na klęskę, i to w ciągu kilku miesięcy (raczej 3 niż 9-ciu). Pan Piński jako namiestnik pana Farfała w "Wiadomościach" był w stanie ręcznie sterując programem prowadzić w wyborach europejskich kampanię ugrupowania Libertas, ale to naprawdę za mało, by kierować tygodnikiem. "Uważam rze" Pińskiego skończy więc zapewne jak Libertas.

Nawiasem mówiąc pan Piński kierował kilkanaście miesięcy temu tytułem "Wprost przeciwnie" albo coś takiego. Ukazało się tego trzy numery. Do dziś nie wiem dlaczego aż trzy.

tomaszlis.natemat.pl/41041,uwazam-rze-sie-dzieje
        • haen2010 przetrzeźwiał? 29.11.12, 16:58
          Pewnie dlatego, że ten Piński nie chciał zatrudnić jego rozrzutnej małżonki, biduli. Dopiero ekipa platfusów pochyliła się nad jej niedolą.
          • life.form Re: przetrzeźwiał? 29.11.12, 17:14
            haen2010 napisał:

> Pewnie dlatego, że ten Piński nie chciał zatrudnić jego rozrzutnej małżonki, bi
            > duli. Dopiero ekipa platfusów pochyliła się nad jej niedolą.

Dlatego nie piszę "wytrzeżwiał" tylko "przetrzeźwiał" ;)

No cóż, mamy taki finał, że środowisko Michnika dostało "Rzeczpospolitą", a środowisko Giertycha "Uważam Rze". Natolin ułożył się z Puławami i nawzajem. Oni mają tort do dzielenia, a obywatele mogą mieć wpe...rdul od skinów, swego czasu zapisali się do liberalnej Platformy Obywatelskiej, a okazało się, że są członkami endecji - czyli tradycji rolowania obywateli stało się zadość. Tylko kto tu hoduje skrajną prawicę w Polsce. Chyba nie tylko PiS...
    • zoil44elwer Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 17:11
      Roman G dostał od liberałów czekoladowy knebel i został aliantem PO.A gdy prezydent BMK uczcił pomnik Romana D,Koń pokocha(Ł) PO.Roman G częstym i miłym gościem w dworku pary Anne APPLEBAUM I Radka S? Ale siem porombało!
      • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 17:17
        Sikorski i Giertych kształcą swe potomstwo w szkołach Opus Dei. Może nawet są w jednym komitecie rodzicielskim.
    • kiemlicz88 Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 17:31
      Rządowy endek dostał Uważam Rze - najlepiej sprzedający się tygodnik poza Gościem Niedzielnym.
      • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 17:40
        kiemlicz88 napisał:

> Rządowy endek dostał Uważam Rze - najlepiej sprzedający się tygodnik poza Gości
        > em Niedzielnym.

Dokładnie tak. Ale nie traćmy z pola widzenia całości dealu. Węglarczuk dostał Rzeczpospolitą.
    • zoil44elwer Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 17:48
      Ja,PO to partia chadecka.
      • life.form Re: Giertych odrabia straty 29.11.12, 19:16
        zoil44elwer napisał:

> Ja,PO to partia chadecka.

Ja, tak samo chadecka jak PiS i Wszechpolacy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka