Dodaj do ulubionych

Ja chyba śnię! (Modlin)

28.12.12, 13:08
Trudno uwierzyć i jeszcze trudniej skomentować. Wciąż grzebiemy się w trupach 96 ofiar katastrofy lotniczej, której przyczyny leżą w łamaniu procedur, brawurze, nieodpowiedzialności ale jednak nadal nie wyciągamy wniosków:

- W chwili wydawania pozwolenia na użytkowanie były wątpliwości co do stanu technicznego lotniska - przyznaje Jaromir Grabowski, inspektor nadzoru budowlanego, który dopuścił Modlin do użytkowania. - Ale bazowaliśmy na wiarygodnych ekspertyzach. Tomasz Hypki, ekspert w dziedzinie lotnictwa: - Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych wykonał ekspertyzę, z której wynikało, że port w podwarszawskim Modlinie nie nadaje się do otwarcia. Ale nikt się tym nie przejął.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13112738,Wszyscy_wiedzieli__ze_pas_startowy_w_Modlinie_to_fuszerka_.html?t=1356695173845#opform13112738
Obserwuj wątek
    • niezdeprawowany6 Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 28.12.12, 13:32
      ... wnioski i platforma ....he, he, he, !!! ... to dobry dowcip !
      Tyle, że to Qrwa kosztuje ciężkie pieniądze, moje, twoje...
      ---------
      • boblebowsky Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 28.12.12, 14:09
        niezdeprawowany6 napisał:

> ... wnioski i platforma ....he, he, he, !!! ... to dobry dowcip !
        > Tyle, że to Qrwa kosztuje ciężkie pieniądze, moje, twoje...
        > ---------
      • hal9000 Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 28.12.12, 19:21
        > ... wnioski i platforma ....he, he, he, !!! ... to dobry dowcip !

Przecież Hypki to zaprzaniec (śmie nie wierzyć w zamach smoleński). Ale teraz pisiaki przynają mu rację? ;))
    • remez2 Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 28.12.12, 13:53
      Znalezione w sieci:
      ...Szkolnictwo było na wysokim poziomie byli kształceni fachowcy. Były zasadnicze szkoły, szkolono murarzy, zbrojarzy, tynkarzy i w każdym zawodzie budowlanym. Były technika budowlane w których kształcono przyszłych majstrów i kierowników w konkretnych kierunkach. Technik budowlany był uczony wszystkiego co jest związane z budownictwem, znał technologie wykonania danych czynności ( murarstwa bekoniarstwa zbrojarstwa i innych). Technik budowlany potrafił też być konstruktorem potrafił wyliczyć każda konstrukcję i przeliczyć. Technik budowlany znał materiałoznawstwo, znał każdy materiał i potrafił go ocenić bezpośrednio na budowie czy nadaje się do wbudowania. A dzisiaj? Na studia idą debile po każdej szkole ale nie po technikum budowlanym zaliczają a nie maja zielonego pojęcia o budownictwie i teraz dziwicie się że wszystko co wybudują to się sypie? Dzisiaj młodzi inżynierowie właśnie tak budują ponieważ są niedouczeni i maja podstawowe braki w wykształceniu. Drugim elementem błędów w budownictwie jest zatrudnianie kolesi znajomków którzy nie maja pojęcia o budownictwie. Następny element błędów to przetargi- najniższa cena. Jeśli dobry beton kosztuje 400 zł m3 a w ofercie przetargowej jest cena 200zł m3 to jak ma być dobry beton wbudowany? Uważam że do przetargu powinien być przedstawiony pełny kosztorys wraz z cenami nie tylko robocizny ale i materiałów. Dla mnie jako kierownika budowy ze stażem ponad czterdziestoletnim to kpina z budownictwa robione takie przetargi jak dzisiaj. Jak może wygrywać przetarg firma, która ma tylko biuro dwa pokoje kibelek i kuchnie do parzenia kawy. Jak może wygrać firma która nie ma własnego sprzętu i mocy przerobowych? Jak może wygrać firma która składa się z prezesa, zastępcy prezesa, sekretarki i chłopca na posyłki? Dzisiaj wygrywa przetarg firma która nie ma zielonego pojęcia o budownictwie i praktycznie tylko bierze kasę a na budowie jest dwa razy, gdy przyjmuje plac budowy i na fikcyjnym odbiorze by pobalować i załatwić by odbiór się odbył pomimo wad. Jeśli nie zmieni się tego o czym napisałem to każda następna budowa będzie taka sama jak stadion, autostrady, lotnisko i inne budowle sypiące się zaraz po odbiorze.
      I co najważniejsze czas zmienić rząd bo nic nie potrafi tylko ogłasza i szczyci się sukcesami fikcyjnymi jak i kłamliwymi słupkami sondaży .

Od siebie dodam, że sprawa lotniska to pole do popisu (małe litery celowo) dla agencji, którą tak bardzo pokochał pan premier.
      • ludwik_7125 Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 29.12.12, 07:53
        Byłbym w stanie się z tym zgodzić tylko jedno ale ... takie przetargi, wykonanie, odbiory
        za rządów pana prezesa też były powszechne. Szukanie ich tylko u Tuska to już zaślepienie.
        Kolesie, chęć zysku, a praktycznie oszustwo jest ponadpartyjne i taki czy inny rząd, premier
        nie ma tu nic do rzeczy. Dziwi mnie, że z takim stażem tego nie zauważyłeś.
        • remez2 Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 29.12.12, 09:34
          ludwik_7125 napisał:

> Byłbym w stanie się z tym zgodzić tylko jedno ale ... takie przetargi, wykonani
          > e, odbiory
          > za rządów pana prezesa też były powszechne. Szukanie ich tylko u Tuska to już z
          > aślepienie.
          > Kolesie, chęć zysku, a praktycznie oszustwo jest ponadpartyjne i taki czy inny
          > rząd, premier
          > nie ma tu nic do rzeczy. Dziwi mnie, że z takim stażem tego nie zauważyłeś.
          Odnoszę wrażenie, że nie zostałem zrozumiany:
          - cały post, oprócz końcowego zdania, jest cytatem, co lojalnie zaznaczyłem,
          - bronisz rządu (nawiasem mówiąc siedmioletniego), który m.in. dlatego doszedł do władzy, że poprzednicy opisany stan rzeczy tolerowali,
          - złodziejstwo - bo tak to należy nazwać - winno być zwalczane głównie przez rządzących ponieważ w ich rękach znajdują się odpowiednie narzędzia. pozdrawiam

• wiosnaludzikow Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 29.12.12, 04:11
      Jak widać cele POlityczne partii rządzącej są ważniejsze niż bezpieczeństwo pasażerów i samolotów. PRL ciągle żywy !
      • sabababa [...] 29.12.12, 04:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • m.c.hrabia Re: Ja chyba śnię! (Modlin) 29.12.12, 07:21
      :))))))))))))))))))))))))

Jakoś to będzie . Obraz z lustra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka