hummer 31.01.13, 11:17 Radary mają przynieść 1.5 mld zł, wyciągnięte z kieszeni obywateli. Brak nadzoru nad budową dróg kosztuje budżet 3.5 mld € = ~17.7 mld zł. Bo tyle UE powiedziała, że nie wypłaci na machlojki. Słuszną linię ma rząd Tuska :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obraza.uczuc.religijnych Re: SLD o radarach 31.01.13, 11:25 O jakim braku nadzoru nad budową dróg piszesz? I ile zaplanowano w 2012 r. przychodów z mandatów, a ile z tego zrealizowano? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Przeciez nie bylo zadnego nadzoru... 31.01.13, 11:36 bo gdyby byl, to... www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/51/1/zmowa-cenowa-przy-przetargach-na-a4-prokuratura-zatrzymala-10-osob.html ...tego by nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Przeciez nie bylo zadnego nadzoru... 31.01.13, 12:04 Skoro nie było nadzoru nad wyłonieniem wykonawcow (a nie budową) to skąd prokuratura ma dowody w sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Wyslij maila z tym pytaniem do nich. 31.01.13, 12:34 Z pewnoscia Ci odpowiedza - ekspresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Wyslij maila z tym pytaniem do nich. 31.01.13, 12:40 A już liczyłem że wiesz skoro piszesz. Ale tradycyjnie się zawiodłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: SLD o radarach 31.01.13, 11:35 hummer napisał: > 3.5 mld € = ~17.7 mld zł. To Euro kosztuje juz ponad 5 zl ? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: ~ 14,7 , cos mu sie wbilo nie tak 31.01.13, 11:47 nazimno napisał: Dzięki za poprawkę. Faktycznie popełniłem błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: SLD o radarach 31.01.13, 11:56 hummer napisał: > Radary mają przynieść 1.5 mld zł, wyciągnięte z kieszeni obywateli. Wychodzi mi, ze kazdy radar musialby fotografowac przekraczajacego predkosc co 7,5 minuty przez 24 godziny na dobe. Anbitne plany. Nie przyniosa ani grosza jezeli dopuszczalna predkosc nie bedzie przekraczana Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:02 pis_da_deby napisał: > hummer napisał: > > > Radary mają przynieść 1.5 mld zł, wyciągnięte z kieszeni obywateli. > > Wychodzi mi, ze kazdy radar musialby fotografowac przekraczajacego predkosc co > 7,5 minuty przez 24 godziny na dobe. Anbitne plany. > > Nie przyniosa ani grosza jezeli dopuszczalna predkosc nie bedzie przekraczana Jeśli na drodze krajowej, a więc uczęszczanej nr 8 łączącej południe Europy z Warszawą i Litwą na 50 km odcinku jest ograniczenie do 50 km i kilka radarów to Rostowski ma szansę na przekroczenie 1.5 mld zł z radarów. Kolumna samochodów. Każdy jedzie 55 km na godzinę. Co 5 sekund pstryk i tak kilka razy - przez całą dobę :) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:05 A dlaczego w zeszłym roku nie osiągnął 1,2 miliarda zakładanego na 2012 rok skoro są tam te fotoradary? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:20 hummer napisał: > Jeśli na drodze krajowej, a więc uczęszczanej nr 8 łączącej południe Europy z W > arszawą i Litwą na 50 km odcinku jest ograniczenie do 50 km i kilka radarów to ... To trzeba by wiedziec czym to ograniczenie do 50km/h jest uwarunkowane. Nie znam tej drogi wiec nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:25 Jak to czym? Tym że dobre 40 lat panowie zajmujący się zagospodarowaniem przestrzennym i decyzjami o zabudowie (oraz podobnymi zagadnieniami) uważali że każda najmniejsza pipidaówa musi powstawać wzdłuż dróg krajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:32 A teraz ten nieudacznik Tusk nie buduje wcale żadnych obwodnic tych wiosek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:43 Obraza.. weź się czasem ugryź w język... paznokieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:43 humbak napisał: > Jak to czym? Tym że dobre 40 lat panowie zajmujący się zagospodarowaniem przest > rzennym i decyzjami o zabudowie (oraz podobnymi zagadnieniami) uważali że każda > najmniejsza pipidaówa musi powstawać wzdłuż dróg krajowych. Czyli prowadzi przez teren zabudowany. Wiec nie jest to tylko naciaganie kierowcow lecz dbalosc o bezpieczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:45 Raczej brak dbałości o bezpieczeństwo. Drogi o tej randze nie powinny być w ten sposób trasowane, a zabudowa powinna być odsuwana. To jest bezpieczeństwo w tym przypadku. Ograniczenia to jak stawianie znaku o wybojach na dziurawej trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 15:57 humbak napisał: > Jak to czym? Tym że dobre 40 lat panowie zajmujący się zagospodarowaniem przest > rzennym i decyzjami o zabudowie (oraz podobnymi zagadnieniami) uważali że każda > najmniejsza pipidaówa musi powstawać wzdłuż dróg krajowych. Teraz PO będzie ściągać haracz. Ponoć myślą nad opłatą 5 groszy za km używania drogi krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 16:01 Masz na myśli tego przygłupa, co to parę dni wstecz stwierdził, że jak są dobrej dobrej jakości, kierowcy powinni płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 20:32 humbak napisał: > Masz na myśli tego przygłupa, co to parę dni wstecz stwierdził, że jak są dobre > j dobrej jakości, kierowcy powinni płacić? Z PO on Ci jest. Jest bodajże szefem posłów debatujących nad drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 20:38 Wiem że on z PO. Różne bzdury już słyszałem. Pożyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 20:42 humbak napisał: > Wiem że on z PO. Różne bzdury już słyszałem. Pożyjemy... To pokazuje kierunek, w którym zmierza rząd Tuska. Zero odpowiedzialności, wszystko płatne, obowiązki zrzucone na samorządy i pobieranie dodatkowych haraczy. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:14 Austriacy w XIX wieku przez pewien czas budowali dworce kolejowe pomiędzy miastami.Myśleli tak jak ty w XXI wieku. Efekt był taki ze ludzie przenosili swoje interesy i mieszkania w pobliże nowych dworców a stare opuszczone "zeszły na psy" Odpowiedz Link Zgłoś
hummer I tory przechodziły przez starówkę? 31.01.13, 21:19 x2468 napisał: > Austriacy w XIX wieku przez pewien czas budowali dworce kolejowe pomiędzy miast > ami.Myśleli tak jak ty w XXI wieku. Efekt był taki ze ludzie przenosili swoje i > nteresy i mieszkania w pobliże nowych dworców a stare opuszczone "zeszły na psy > " Czy może trochę się trzeba było ruszyć, by dojść do dworca na obrzeżach? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:23 Kompletnie nietrafne porównanie. Strefa mieszkalna kompletnie niepotrzebuje bliskiego sąsiedztwa dróg tranzytowych, a urbanistyka zadba bez większych trudów by strefy komercyjne, przemysłowe czy inne nie cierpiały lokując je bliżej takowych. Zresztą tu nie chodzi o duże odsunięcie. Do kilku kilometrów. Poza tym spójrz na pragnienie obwodnic, tak powszechne wśród miast. Te aluzje odnośnie zacofanie mógłbyś sobie darować. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 11:59 budownictwo.wnp.pl/11-oskarzonych-ws-zmow-przetargowych-przy-budowie-drog-czeka-na-proces,189182_1_0_0.html Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:03 humbak napisał: > budownictwo.wnp.pl/11-oskarzonych-ws-zmow-przetargowych-przy-budowie-drog-czeka-na-proces,189182_1_0_0.html A gdzie był nadzór wcześniej? 3.5 mld € przepadło. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:06 Jak mógl być nadzór wcześniej skoro wcześniej niczego nie budowano? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:09 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Jak mógl być nadzór wcześniej skoro wcześniej niczego nie budowano? A Grabarczyk to co? Z Księżyca facet? Nowak kontynuuje jego dzieło :) Brak nadzoru trwał latami. Problem w tym, że za wcześniejszej kadencji też rządziło PO więc nie ma na kogo zwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:13 A czego cała ta sprawa dotyczy? Zapoznałeś się z artykułem? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:23 obraza.uczuc.religijnych napisał: > A czego cała ta sprawa dotyczy? Zapoznałeś się z artykułem? Tak www.sld.org.pl/aktualnosci/3957-sld_chcemy_informacji_rzadu_i_glowy_generalnego_dyrektora_drog.html Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:10 humbak napisał: > Kiedy wcześniej i jak to przepadło? Nie słyszałem o finansowaniu z UE mafii. Te pieniądze wyparowały. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 12:13 > Nie słyszałem o finansowaniu z UE mafii. Najwyraźniej nie interesowałeś się tematem... tylko co to ma do rzeczy? > Te pieniądze wyparowały. Wyjaśnij mi jako specjalista, na czym polega ten proces. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:31 humbak napisał: > > Nie słyszałem o finansowaniu z UE mafii. > > Najwyraźniej nie interesowałeś się tematem... tylko co to ma do rzeczy? > > > Te pieniądze wyparowały. > > Wyjaśnij mi jako specjalista, na czym polega ten proces. Przy każdej inwestycji finansowanej z pieniędzy UE musi być informacja, iż to dzięki środkom europejskich podatników. Pewnie widziałeś takie tablice. A teraz wyobraź sobie taką tablicę w miejscu, w którym dokonano przewałki. UE nie da 3.5 mld euro, a i nie wiadomo czy nie zażąda zwrotu środków już wydanych. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:36 Teoretycznie. Zauważ jednak że użyłeś trybu dokonanego, gdzie on kompletnie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:41 humbak napisał: > Teoretycznie. Zauważ jednak że użyłeś trybu dokonanego, gdzie on kompletnie nie > pasuje. Podobnie użyłem kiedyś dokonanego w sprawie Modlina. Twierdziłem, że lotnisko jest zamknięte do wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:45 Hummer... nie wiem co pisałeś o Modlinie. Patrząc jednak na ten wątek, wątpię byś był na tyle za zaznajomiony z tematem, by tak daleko w przyszłość sięgać. Zwłaszcza w sytuacji, gdy wiadomo że na jednym z 3 przedmiotowych odcinków zmowa cenowa nie zadziałała. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:48 humbak napisał: > Hummer... nie wiem co pisałeś o Modlinie. Patrząc jednak na ten wątek, wątpię b > yś był na tyle za zaznajomiony z tematem, by tak daleko w przyszłość sięgać. Zw > łaszcza w sytuacji, gdy wiadomo że na jednym z 3 przedmiotowych odcinków zmowa > cenowa nie zadziałała. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 22:19 humbak napisał: > Najwyraźniej:) Ciekawe ile to miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: SLD o radarach 31.01.13, 22:27 humbak napisał: > Wylicz i daj mi znać. Ponoć jedno miejsce pracy generuje 5 kolejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: SLD o radarach 31.01.13, 21:17 On tak jak jego wuc.Zatrzymał budowy, przeprowadził śledztwo ,powołał nadzór i..dostał kopa. Tak siem skończyła budowa 4rp. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer PO zrobiła podobnie jak z taśmami prawdy PSL 31.01.13, 22:24 x2468 napisał: > On tak jak jego wuc.Zatrzymał budowy, przeprowadził śledztwo ,powołał nadzór i. > .dostał kopa. > Tak siem skończyła budowa 4rp. Tyle tylko, że UE nie da kasy. Żadne obiecanki nie wchodzą w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Dorzuta. 31.01.13, 21:31 Nie będę streszczał, bo całość się przyda: budownictwo.wnp.pl/ke-oczekuje-od-polski-audytu-przetargow-drogowych,189368_1_0_0.html Odpowiedz Link Zgłoś