Dodaj do ulubionych

Nowa inicjatywa Ruchu Palikota

12.05.13, 15:19
" Z pismem w sprawie rzekomych chorób przenoszonych przez duchownych wystąpili do ministra zdrowia Bartosza Arłukowicza posłowie Janusz Palikot, Piotr Chmielowski oraz Roman Kotliński, który w latach 1993-1996 sam był księdzem. Parlamentarzyści powołują się na przepisy unijne, które wymagają posiadania aktualnego orzeczenia lekarskiego od każdego, kto ma bezpośredni kontakt z żywnością. – Czy duchowni, udzielający komunii poprzez podanie jej do ust wiernego posiadają aktualne orzeczenia lekarskie? Jeśli nie, to czy podawanie komunikanta rękami nie grozi zakażeniem? – pytają politycy Ruchu Palikota. I oczekują, że państwowi inspektorzy sanitarni sprawdzą stan zdrowia księży."

www.wprost.pl/ar/399448/Ruch-Palikota-chce-obowiazkowych-badan-ksiezy-rozdajacych-komunie/
abstrahując od tego pomysłu,
to coraz częściej odnoszę wrażenie, iż,
gdy idzie o Janusza Palikota, to ów najpierw głośno zaryczał,
jak lew,
potem pogrzebał i potupał kopytkami niczem byk szykujący się do ataku,
a następnie bez sensu walnął rogami w mur jak baran i rozłożył się
jako żaba roglabana, nim jeszcze coś mądrego zdziałał.
a wszak potencjał był.

szkoda.
Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 15:35
      Najśmieszniejsze, że mają rację, komunały są jak najbardziej artykułem żywnościowym, czyli skoro każda ekspedientka podająca w sklepie nieopakowane produkty żywnościowe musi mieć książeczkę Sanepidu z aktualnymi badaniami, to księża też, przecież chyba nie sugerujesz by księży traktować niezgodnie z obowiązującym prawem?
      • woda_woda Hmmm... 12.05.13, 15:47
        kzet69 napisał:

> komunały są jak najbardziej artykułem żywności
        > owym,

Serio?
        • kzet69 Re: Hmmm... 12.05.13, 15:52
          Serio... nieopakowanym artykułem żywnościowym podawanym na dodatek bezpośrednio do ust przyjmującego, jakieś nieścisłości?
          • woda_woda Re: Hmmm... 12.05.13, 15:54
            kzet69 napisał:

> Serio... nieopakowanym artykułem żywnościowym podawanym na dodatek bezpośrednio
            > do ust przyjmującego, jakieś nieścisłości?

Jetseś pewien, że hostia podawana wiernym to "komunał"?
            • l_zaraza_l Re: Hmmm... 12.05.13, 16:06
              woda_woda napisała:

> Jetseś pewien, że hostia podawana wiernym to "komunał"?

A czy pomylenie komunikantu z komunałem (co dla będącego poza środowiskiem hokus-pokus wcale nie jest jakieś oburzające) powoduje, że opłatek przestaje być nieopakowanym art. spoż.?
              • woda_woda pomylenie komunikantu z komunałem 12.05.13, 16:46
                l_zaraza_l napisała:

świadczy o tym, że niech już kzet wypowiada sie na tematy, w których choć trochę się orientuje.
                • gat45 Re: pomylenie komunikantu z komunałem 12.05.13, 16:54
                  Jako lekarz chyba dobrze orientuje się w sprawach bezpieczeństwa sanitarnego ?
                  Chyba za jedno przejęzyczenie - albo ignorancję, niech będzie - w dziedzinie nazewnictwa eklezjastycznego nie odmówisz mu prawa do wypowiadania się na temat nieopakowanych artykułów spożywczych ?
                  • don.kichote Re: pomylenie komunikantu z komunałem 12.05.13, 16:57
                    gat45 napisała:

> Chyba za jedno przejęzyczenie - albo ignorancję, niech będzie - w dziedzinie na
                    > zewnictwa eklezjastycznego nie odmówisz mu prawa do wypowiadania się na temat n
                    > ieopakowanych artykułów spożywczych ?

Czepiasz się tylko!
                    Był prikaz "walić" we wrogów PO, to "woda" wali!
                    Od zastanawiania są nadawcy SMS-ów!
                  • woda_woda Re: pomylenie komunikantu z komunałem 12.05.13, 16:57
                    gat45 napisała:

> nie odmówisz mu prawa do wypowiadania się na temat n
                    > ieopakowanych artykułów spożywczych ?

Ani jemu, ani sobie.
                • l_zaraza_l Re: pomylenie komunikantu z komunałem 12.05.13, 16:55
                  woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
                  >
                  > świadczy o tym, że niech już kzet wypowiada sie na tematy, w których choć troch
                  > ę się orientuje.

Ale przecież nie o nazewnictwo tu chodzi a o fakty. Artykuł spożywczy i tyle.
            • kzet69 Re: Hmmm... 13.05.13, 06:03
              Oczywiście, komunikant, ale sorki ja z tego specjału korzystałem ostatnio ponad 30 lat temu więc sorki za pomyłkę, a wracając do meritum nadal uważam że pomysł aktualnych badań jest jak najbardziej na miejscu.
          • l_zaraza_l Re: Hmmm... 12.05.13, 16:03
            kzet69 napisał:

> Serio... nieopakowanym artykułem żywnościowym podawanym na dodatek bezpośrednio
            > do ust przyjmującego, jakieś nieścisłości?

Podawanym gołą ręką, zresztą
            www.imprezarodzinna.pl/assets/article/avatar/avatar_152_300x300.jpg
            www.imprezarodzinna.pl/assets/article/avatar/avatar_24_300x300.jpg
            Ciekawe, czy gdyby kelner chciał wsadzić gołym łapskiem coś bezpośrednio do ust koleżanek lub ich dzieci, też nie interesowałyby się czy tenże kelner posiada aktualne badania.
      • olga_w_ogrodzie Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 16:13
        kzet69 napisał:

> Najśmieszniejsze, że mają rację, komunały są jak najbardziej artykułem żywności
        > owym

powiedziałam, iż od tego abstrahuję.
        tak - jest opłatek podawany na język ręką gołą.
        tylko niech palikotowcy nie zapewniają,
        iż ta inicjatywa nie jest antyklerykalna.
        uwierzyłabym, gdyby zajęli się bezpieczeństwem
        nie tylko wiernych przyjmujących komunię.
        przykładów działań niezgodnych z normami sanepidowskimi
        jest aż nadto.
        np. ważność książeczki Sanepidu i uzależnianie tego od widzi mi się pracodawcy.
        a wszak wiadomo, że w terminie wyrabiania książeczki
        można nie być nosicielem, za to potem coś podłapać.

niemniej nie tym się szczególnie chciałam zająć, ale roztrwonieniem tego, co miał na początku J. Palikot, nieomal doszczętnie już.
        m.in. przez tego typu "inicjatywy".
        palikotowcy, także i tu, nie raz krytykowali rząd, że zajmuje się głupotami
        zamiast sprawami istotnymi.
        a co robi Ruch Palikota niby ?
        • l_zaraza_l Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 16:34
          olga_w_ogrodzie napisała:

> tylko niech palikotowcy nie zapewniają,
          > iż ta inicjatywa nie jest antyklerykalna.

A cóż antyklerykalnego jest w przepisie o tym, że ludzie, którzy gołą ręką podają nieopakowany opłatek mają mieć aktualne badania dokładnie takie same jak wszyscy w mający kontakt z żywnością?
          Równie dobrze możesz stwierdzić, że zmuszanie kucharki-katoliczki do posiadania aktualnych badań to atak na kościół.

> uwierzyłabym, gdyby zajęli się bezpieczeństwem
          > nie tylko wiernych przyjmujących komunię.
          > przykładów działań niezgodnych z normami sanepidowskimi
          > jest aż nadto.
          > np. ważność książeczki Sanepidu i uzależnianie tego od widzi mi się pracodawcy.
          > a wszak wiadomo, że w terminie wyrabiania książeczki
          > można nie być nosicielem, za to potem coś podłapać.

Przepis jest
          "każda osoba mająca bezpośredni kontakt z żywnością, musi na wniosek przedsiębiorcy, co 12 miesięcy zostać poddana badaniu lekarskiemu dla celów sanitarno-epidemiologicznych."

Każdy może zawsze coś podłapać dlatego dobrze jest, gdy chociaż co roku jest badany.

> niemniej nie tym się szczególnie chciałam zająć, ale roztrwonieniem tego, co mi
          > ał na początku J. Palikot, nieomal doszczętnie już.
          > m.in. przez tego typu "inicjatywy".
          > palikotowcy, także i tu, nie raz krytykowali rząd, że zajmuje się głupotami
          > zamiast sprawami istotnymi.
          > a co robi Ruch Palikota niby ?

Palikot ma początku nie miał nic. Był świńskim ryjem i gumowym fi.u.tem, któremu sondaże dawały 1%.
          • woda_woda Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 16:49
            l_zaraza_l napisała:

o wymóg posiadania książeczek zdrowia przez wszystkich ojców, babcie, dziadków - wszak oni też dają swoim dzieciom jeść - może chorzy?
            • gat45 Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:01
              Chyba tylko udajesz, że nie rozumiesz.
              Ten przepis musi dotyczyć osób rozprowadzających nieopakowane artykuły spożywcze w miejscach publicznych.
              • woda_woda Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:02
                gat45 napisała:

> Chyba tylko udajesz, że nie rozumiesz.
                > Ten przepis musi dotyczyć osób rozprowadzających nieopakowane artykuły spożywcz
                > e w miejscach publicznych.

A jak tata daje dziecku kanapkę w parku i nie ma książeczki zdrowia to co?
                • gat45 Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:04
                  woda_woda napisała:

> A jak tata daje dziecku kanapkę w parku i nie ma książeczki zdrowia to co?

Sawą.com powiało.....
                  Uciekam stąd :)
                  • woda_woda Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:06
                    gat45 napisała:

> Uciekam stąd :)

Szkoda, bo mogłabyś wytłumaczyć głupim ludziom, czemu jednych trzeba chronić przezd "gołą ręką" a innych nie. Na pewno wiesz.
                • l_zaraza_l Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:07
                  woda_woda napisała:

> A jak tata daje dziecku kanapkę w parku i nie ma książeczki zdrowia to co?

Płyniesz, Wodo.
                  • woda_woda Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:09
                    l_zaraza_l napisała:

> Płyniesz, Wodo.

A co? Nie leży ci na sercu dobro dzieci karmionych przez niezbadanego ojca? Czemu?
                  • olga_w_ogrodzie Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:21
                    Woda nie płynie.
                    Palikot Janusz tak.
                    dawno spływa w dół rzeki.
                    albo jakiej strumyczyny.

wziąć się za przestrzeganie norm SANEPIDu przez wszystkich ? - ok.
                    a tak, to tylko kolejna, durnawa zagrywka antyklerykalna.
            • l_zaraza_l Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 17:01
              woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
              >
              > o wymóg posiadania książeczek zdrowia przez wszystkich ojców, babcie, dziadków
              > - wszak oni też dają swoim dzieciom jeść - może chorzy?

W takim razie w ogóle zrezygnujmy z wymogu badań.

A swoją drogę... Wyjaśnij mi proszę Wodo, co by ubyło księdzu, gdyby raz do roku zrobił takie badania a opłatek podawał ręką w rękawiczce jednorazowej lub foliowej? Opłatek od księdza z przebadaną kupą jest mniej święty?
              • woda_woda OK. 12.05.13, 17:04
                l_zaraza_l napisała:

Wyjaśnij mi proszę Wodo, co by ubyło księdzu, gdyby raz do rok
                > u zrobił takie badania a opłatek podawał ręką w rękawiczce jednorazowej lub fol
                > iowej?

Jeśli ci, którzy przyjmują komunikanty wyrażą taką potrzebę, to pewnie założy rękawiczki.
                • l_zaraza_l Re: OK. 12.05.13, 17:09
                  woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
                  >
                  >
                  > Wyjaśnij mi proszę Wodo, co by ubyło księdzu, gdyby raz do rok
                  > > u zrobił takie badania a opłatek podawał ręką w rękawiczce jednorazowej l
                  > ub fol
                  > > iowej?
                  >
                  > Jeśli ci, którzy przyjmują komunikanty wyrażą taką potrzebę, to pewnie założy r
                  > ękawiczki.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
                  • woda_woda Re: OK. 12.05.13, 17:10
                    l_zaraza_l napisała:

> To nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Owszem jest.
                    Co ludzi, którzy nie chodzą do kościoła obchodzi, co dzieje się na mszy?
                    • woda_woda I żeby nie było. 12.05.13, 17:13
                      Ja na msze katolickie nie chodzę. Natomiast uważam wtrącanie się ludzi nie uczestniczących w życiu religijnym w to życie za zwykłą bezczelność i hucpę.
                      • l_zaraza_l Re: I żeby nie było. 12.05.13, 17:21
                        woda_woda napisała:

> Ja na msze katolickie nie chodzę. Natomiast uważam wtrącanie się ludzi nie ucze
                        > stniczących w życiu religijnym w to życie za zwykłą bezczelność i hucpę.

Ja uważam, że wyciąganie kasy od ludzi nieuczestniczących w życiu religijnym na zaspokajanie kaprysów tych, co lubią sobie w takim życiu pouczestniczyć, też jest bezczelnością i hucpą. I to niewyobrażalnie kosztowną.
                        • woda_woda Niech Palikot wygra wybory, 12.05.13, 17:24
                          l_zaraza_l napisała:

ma sejmową większość - wtedy zmieni prawo tak, jak chcesz.

> Ja uważam, że wyciąganie kasy od ludzi nieuczestniczących w życiu religijnym na
                          > zaspokajanie kaprysów tych, co lubią sobie w takim życiu pouczestniczyć, też
                          > jest bezczelnością i hucpą. I to niewyobrażalnie kosztowną.
                    • l_zaraza_l Re: OK. 12.05.13, 17:18
                      woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
                      >
                      >
                      > > To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
                      >
                      > Owszem jest.
                      > Co ludzi, którzy nie chodzą do kościoła obchodzi, co dzieje się na mszy?

Ale w kwestii kasy od państwa to już decyzje państwa, że będzie dawać jakoś nie przeszkadza?

• woda_woda Re: OK. 12.05.13, 17:19
                        l_zaraza_l napisała:

> woda_woda napisała:

> Ale w kwestii kasy od państwa to już decyzje państwa, że będzie dawać jakoś nie
                        > przeszkadza?

O tym decyduje wybrany przez społeczeństwo większością głosów sejm.
                    • kzet69 Re: OK. 13.05.13, 06:08
                      A na przykład to że załapane podczas tej mszy WZW A leczyć później muszą...

"W tradycyjnych kropielnicach woda święcona używana jest wielokrotnie przez przekraczających próg kościoła i pozostaje w naczyniu przez stosunkowo długi czas. W związku z tym łatwo sobie wyobrazić, że kropielnice stają się doskonałym środowiskiem dla rozwoju drobnoustrojów. Problem ten był przedmiotem badań polskiego sanepidu oraz epidemiologów z innych krajów. Wyniki są alarmujące! Przeprowadzone na terenie Polski oraz w innych krajach testy wykazały wielokrotne przekroczenie dozwolonych norm chorobotwórczych kolonii bakterii (np. bakterie coli, paciorkowiec kałowy). Drobnoustroje te mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia, są przyczyną wielu uciążliwych chorób i infekcji (np. biegunek, zapalenia zatok, zakażeń układu moczowego, zapalenia płuc, zapalenia wsierdzia czy sepsy). Tradycyjne kropielnice stanowią również idealne środowisko dla rozwoju mikroskopijnych grzybów (dermatofity) powodujących grzybice, oraz są siedliskiem wirusów, które dostają się tam za sprawą ludzi. Z tego względu stanowią realne zagrożenie epidemiologiczne."

www.wiadomosci24.pl/artykul/woda_swiecona_siedlisko_bakterii_rzecz_o_kropielnicach_189006.html
                      To tyle w temacie bezpieczeństwa sanitarnego w kościołach...
                      • olga_w_ogrodzie Re: OK. 13.05.13, 13:43
                        klamka publicznych kibli, czy nawet uchywt na byle jakich drzwiach sklepu, urzędu etc.,
                        zapewne jest niemniej zakażony.
                        zatem, jeśli brać się za czystość i higienę, to może całościowo ?

/ czy znane są wypadki śmiertelne lub poważnych zachorowań od klamek przeróżnych czy święconej wody w Polsce ?/
              • olga_w_ogrodzie Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 12.05.13, 18:25
                a jak będzie z ewentualnie zalegalizowaną marihuaną ?
                o czystość rąk ludzi pakujących w torebeczki i sprzedających towar też Ruch Palikota zadba ?
                • kzet69 Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 13.05.13, 06:09
                  Marihuana jest artykułem spożywczym? Zjadasz ją?
                  • olga_w_ogrodzie Re: Trzeba uzupełnić pomysł Palikota 13.05.13, 13:44
                    podobnie woda święcona - nie jest do picia.
                    pijasz ją ?
          • olga_w_ogrodzie Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 17:18
            l_zaraza_l napisała:

> A cóż antyklerykalnego jest w przepisie o tym, że ludzie, którzy gołą ręką poda
            > ją nieopakowany opłatek mają mieć aktualne badania dokładnie takie same jak wsz
            > yscy w mający kontakt z żywnością?

już powiedziałam - jesli szerze chcą zająć się problemem higieny, czystości, bezpieczeństwa,
            to po całości, a nie pojedynczo, wybiórczo, bo uderzanie tylko w opłatek wygląda, IMO, antyklerykalnie właśnie.
            żywieniem w szpitalach niech się zajmą też, w knajpach, sprzedażą żywności w sklepach, czystością w czasie produkcji,
            częstowaniem w promocji przez najęte na jeden raz hostessy,
            ludźmi wynajmowanymi na nocki do inwentaryzacji także w sklepach spożywczych /tylko niektóre stawiają wymóg posiadania książeczki/, etc., etc.
            mnóstwo tego.
            plus to, o czym Woda powiedziala :

forum.gazeta.pl/forum/w,28,144425533,144426784,Trzeba_uzupelnic_pomysl_Palikota.html
      • hordol wiesz doktor, my kumple po fachu 12.05.13, 17:01
        wiec primo to ci powiem żeś równie jebnięty jak twój szef a secundo jesli was martwi rozwój chorób zakażnych w polsce to lepiej walczcie z nieprzestrzeganiem higieny przez personel medyczny może będzie mniej zakażeń szpitalnych?
    • bkn5 Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 15:51
      temat jest stary i był dyskutowany na forum gazeta.pl ponda rok temu w II 2012 :

"Dlaczego prowokację? Wszędzie tam gdzie jest duże skupisko ludzi i prowadzi się działalność gospodarczą ( KK to też rodzaj działalności gospodarczej bo wszak przyjmują pieniądze za swoje usługi ) powinno się brać pod uwagę także warunki sanitarne.
      Tym bardziej, że ksiądz w trakcie mszy ma doczynienia z żywnością (hostia) rozdawaną innym ludziom.
      Nawet hostessa częstująca serkami i jogurtami na stoisku w sklepie mimo, że nie podaje ich gołą ręką tylko są wystawione na tacce musi mieć aktualne badania sanepidowskie.
      Czemu ksiądz ma nie mieć?
      Jak to wygląda od strony prawa? Czy księża odprawiający msze i rozdający komunię mają obowiązek posiadania aktualnych książeczek sanepidowskich?
      Co z wodą święconą wystawioną w przedsionku? Przecież to siedlisko bakterii, a w niedzielę i święta moczy w niej ręce nawet i setka ludzi.
      Jak często ta woda jest podmieniana? Jak często dezynfekowana jest chrzcielnica (czy jaką to ma oficjalną nazwę?) w której jest trzymana? Czy ta woda jest przynajmniej od czasu do czasu badana przez sanepid?
      Jeśli nie to wytłumaczcie mi czemu gdzie indziej kontrole sanepidowskie są normą , a w kościele w którym zbiera się niezła grupka osób (także chorych) już nie?"
      forum.gazeta.pl/forum/w,29,133163225,133196366,Re_Kosciol_a_sanepid_.html
      • l_zaraza_l Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 16:07
        Jak widać, trzeba do tematu wrócić bo sprawa niezałatwiona.
    • aniechto.only Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 16:02
      a następnie bez sensu walnął rogami w mur jak baran i rozłożył się
      > jako żaba roglabana, nim jeszcze coś mądrego zdziałał.
      > a wszak potencjał był.
      >

I się zmył. Żałosne.
    • gat45 A czy to nie jest przypadkiem tak, że 12.05.13, 16:50
      Ruch Palikota występuje z wieloma inicjatywami, ale prasa zajmuje się tylko takimi, które w jakis sposób tę partię osmieszają ?

Nie wiem, jak jest w rzeczywistości, zastrzegam po raz drugi. Za to mam wyrobione zdanie o rzetelności relacjonowania zżycia publicznego (i nie tylko) przez prasę.
      • don.kichote Witaj w klubie 12.05.13, 16:54
        gat45 napisała:

> Za to mam wyrobio
        > ne zdanie o rzetelności relacjonowania zżycia publicznego (i nie tylko) przez prasę.
        • gat45 Re: Witaj w klubie 12.05.13, 16:58
          Cieszę się, że jest klub :)
          zawszeć kupą raźniej
          • don.kichote Re: Witaj w klubie 12.05.13, 17:04
            gat45 napisała:

> Cieszę się, że jest klub :)
            > zawszeć kupą raźniej

Nie wiem tylko, czy pozostali clubowicze będą Ci odpowiadać...
      • olga_w_ogrodzie Re: A czy to nie jest przypadkiem tak, że 12.05.13, 18:23
        przecież J. Palikot prowadzi blog na popularnym już portalu.
        jego partia ma swoje strony - można sprawdzić czym poważnym się zajmuje Ruch Palikota.
        mnie się w oczy nic specjalnego nie rzuca.
        poza działalnością obserwowanych przeze mnie dwojga posłów : A. Grodzkiej i R. Biedronia.
        • kzet69 Re: A czy to nie jest przypadkiem tak, że 13.05.13, 06:20
          www.ruchpalikota.org.pl/wiadomosci/projekty-ustaw
          www.ruchpalikota.org.pl/wideo/reforma-rolna-2013
          www.ruchpalikota.org.pl/wideo/reforma-rolna-2013-etap-drugi
          www.ruchpalikota.org.pl/wideo/reforma-rolna-2013-etap-trzeci
          • olga_w_ogrodzie Re: A czy to nie jest przypadkiem tak, że 13.05.13, 13:45
            wyręczasz leniuchów ?
      • kzet69 Re: A czy to nie jest przypadkiem tak, że 13.05.13, 06:15
        Oczywiście że tak jest, w czwartek i w sobotę odbyly sie w Sejmie 2 panele naukowe pod auspicjami RP jeden o bezrobociu strukturalnym w krajach wysokorozwiniętych, drugi o prawach kobiet w życiu społecznym (gdzie pojawiła się nawet dawno nie widziana Nowicka), pomimo rozesłanych zaproszeń na konferencjach prasowych po tych panelach nie pojawił sie ani jeden dziennikarz...
    • woda_woda A czy Palikot ma książeczkę zdrowia? 12.05.13, 16:53
      Nie robi przecież żonie śniadania w rękawiczkach...
      • l_zaraza_l Re: A czy Palikot ma książeczkę zdrowia? 12.05.13, 17:13
        woda_woda napisała:

> Nie robi przecież żonie śniadania w rękawiczkach...

Tak, tak... A ty nie masz oporów jak dentysta nie zmienia / nie zakłada rękawiczek bo przecież jak mama wyrywała ci mleczaki to też bez rękawiczek.
        • woda_woda Nie interesuje cię zdrowie pani Palikotowej? 12.05.13, 17:15
          Dlaczego?

Służba zdrowia rękawiczki zakłada - aby nie zarazić się od chorych.
          • l_zaraza_l Re: Nie interesuje cię zdrowie pani Palikotowej? 12.05.13, 17:30
            woda_woda napisała:

> Dlaczego?
            >
            > Służba zdrowia rękawiczki zakłada - aby nie zarazić się od chorych.

:))))))))))))))))))))))))))))))

Aha... To po cholerę zmieniają po każdym pacjencie? Straszliwe marnotrawstwo. Przecież żeby taka służba zdrowia się nie zaraziła to może nosić tę samą parę nawet kilka dni.

• bkn5 bakterie coli w "chrzścielnicach" 12.05.13, 17:13
      setki brudnych paluchów moczonych w stojącej wodzie ,fuj !
      kiedyś dziennikarz nabrał do buteleczki takiej wody i zaniósł do laboratorjum , wyszło horrendum epidemiologiczne !!!
    • haen2010 Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 17:23
      Jak Rostowski podnosi podatki powołując się na przepisy unijne to nikt się nie śmieje. Ksiądz ma faktycznie kontakt z wielkimi grupami ludzi i badanie na nosicielstwo na pewno nie zaszkodzi.

Ciekawe, czy żąda się od nich solidnych badań okresowych, co dotyczy każdego nauczyciela? O lekcjach religii czy też rekolekcjach piszę.
      • olga_w_ogrodzie Re: Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 17:54
        haen2010 napisał:

> Ciekawe, czy żąda się od nich solidnych badań okresowych, co dotyczy każdego na
        > uczyciela? O lekcjach religii czy też rekolekcjach piszę.

a od kiedy od każdego nauczyciela się tego wymaga ?
        bo trochę szkół znałam i nigdzie się nie wymagało.
        • haen2010 Re: Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 18:05
          Poważnie? Mam w rodzinie urzędniczkę, zwyczajną, w magistracie. Musi okresowe badania przechodzić, lekarz decyduje o terminie następnego.

Nie chce mi się wierzyć, że nauczyciele są od tego obowiązku zwolnieni. Choćby ze względu na dzieci.
          • olga_w_ogrodzie Re: Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 18:29
            nie wiem, jak w tej chwili.
            w tych szkołach z którymi miałam onegdaj kontakt,
            nie było badań.

a w sklepach z zabawkami czy butami dla dzieci,
            lub w wesołych miasteczkach czy kinach w czasie wyświetlania filmów dla dzieci etc. ,
            to co ?
            też na badania pogonić razem z księżmi ?
            jak wszyscy, to wszyscy.
            • haen2010 Re: Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 18:37
              W kinie na bank ta od prażonej kukurydzy musi mieć badania. Kryterium styku z żywnością decyduje. Czy wszystkie ekspedientki - nie wiem.
              • olga_w_ogrodzie Re: Ksiądz nie hinduska krowa. 12.05.13, 18:41
                no ja wiem, że decyduje stykanie się z żywnością.
                nawet taką w opakowaniach.
                ale mówisz o nauczycielach ze względu na kontakt z dziećmi.
                no to jak nauczyciele, to każdy inny mający ów kontakt.
                fotograf z Zakopanem sadzający dzieci na osiołka czy jakiś przebrany za misia tulący dzieci, też.

• a74-7 Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 12.05.13, 19:19
      Od przyjmowania oplatka w postaci sw komunii co niedziela jeszcze nikt nie umarl , ale od HIV juz wielu .
      Niech Palikotas raczej martwi sie o zdrowie czlonkow swojego Ruchu ; bo moga przedawkowac i maryske i anal sex .
      Zeby zaistniec - jak tonacy chwyta sie brzytwy albo plastikowego penisa .

• bkn5 cyt. z Onet-u 13.05.13, 08:18
      cytat z Onet :

~Duska : "Chociaz nie zgadzam sie z J.Palikotem to tu ma racje ale nie to,ze ksieza moga byc chorzy tylko niektorzy tak podaja Komunie sw. ze maja mokre palce od sliny innych wiernych i to jest niebezpieczne.Ja po jednym takim komunikowaniu mialam przez kilka lat uraz,bo akurat panowala plasia grypa a ksiadz mial wrecz osliniony palec od innych ludzi.Komunie klad w polowie jezyka.W Niemczech,w kosciele katolickim ksiadz podaje wiernym Komunie do reki a wierni sami ja spozywaja.Tak powinno byc bo ta droga kropelkowa przenoszone sa rozne niebezpieczne choroby"
      • a74-7 Re: cyt. z Onet-u 13.05.13, 10:16
        w kosciele luteranskim ksiadz podaje komunie do reki ale winko juz pije sie z tego samego kielicha dotykajac go ustami :-).
        Jazda srodkami takimi jak bus, tramwaj czy pociag rowniez powinno byc zabronione bo tam najlatwiej zlapac " cos" przekazane droga kropelkowa ,kiedy ludziska kaszla kichaja lub mowia plujac na sasiada ( skutek posiadania dentures np.)
        Poza tym sam ksiadz bardzo uwaza zeby wierni nie zaslinili mu palca :-)
    • obeznany44 Re: Nie będzie penisów !!! 13.05.13, 10:18
      Będą piczki !!!
    • bkn5 fuj !!! Sanepid do roboty !!! 13.05.13, 10:37

--
      "Tydzień Apostazji 20-26 V 2013"
      apostazja.pl/
      • bkn5 Re: fuj !!! Sanepid do roboty !!! 13.05.13, 10:51
        kupilibyście pączka który sprzedawca gołymi łapskami dotyka ? chcielibyście aby tymi łapskami oślinionymi przez poprzednich klientów wtykał wam tego pączka do buzi ?
        a niestety tak się dzieje w kościołach z tymi fafelkami zbożowymi które ksiądz wciska do buzi swoimi palcami obślinionymi przez poprzednich klientów , brrr..
        www.racjonalista.pl/forum.php/s,564965
    • adalberto3 Czy nie chodzi przypadkiem o kanibalizm ? 13.05.13, 11:07
      Wkrotce RP zazada powolania komisji sejmowej do zbadania, czy nie chodzi przypadkiem o kanibalizm. Ksiadz podajac komunie sw. mowi przeciez -"Cialo Chrystusa".
      A wode swiecona w godzinach zamkniecia kosciola mozna przeciez przegotowac !
    • olga_w_ogrodzie Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 13.05.13, 13:53
      7 najdziwniejszych pomysłów Ruchu Palikota: od badań księży po zwrot Polsce długu z XVI wieku :

natemat.pl/61165,7-najdziwniejszych-pomyslow-ruchu-palikota-od-badania-ksiezy-i-alkomatow-w-sejmie-po-zwrot-polsce-dlugu-z-xvi-wieku-sonda
    • boblebowsky Re: Nowa inicjatywa Ruchu Palikota 13.05.13, 14:01
      olga_w_ogrodzie napisała:

Słusznie nie słusznie, higienicznie czy nie, to bez znaczenia. Partia Januszka bardzo dba o wizerunek wojujących antykatoli, żeby tylko nikomu nie przeszło przez myśl, że stać ich na coś więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka