20.05.13, 09:57
Kiedy jest przerwa w telewizorze na reklamy i toto zaczyna wyć o trzysta decybeli głośniej, a pilota właśnie rąbnął pierworodny i nie mogę ściszyć tego szajsu i już wiem, jak czuli się więźniowie w Guantanamo.
btw - pytanie do fachowców - czy nie można wbudować w telewizor blokady poziomu głośności?
tiny.pl/h863k
Obserwuj wątek
    • zapijaczony_ryj mnie też to wk...ale ma t zaletę, ze obudzi jak 20.05.13, 09:59
      remez2 napisał:

> Kiedy jest przerwa w telewizorze na reklamy i toto zaczyna wyć o trzysta dec
      > ybeli głośniej, a pilota właśnie rąbnął pierworodny i nie mogę ściszyć tego sza
      > jsu i już wiem, jak czuli się więźniowie w Guantanamo.

> btw - pytanie do fachowców - czy nie można wbudować w telewizor blokady poziomu
      > głośności?
      > tiny.pl/h863k

przysniesz
      • remez2 Re: mnie też to wk...ale ma t zaletę, ze obudzi j 20.05.13, 10:04
        zapijaczony_ryj napisał:
        > przysniesz
        A to mi się jeszcze nigdy nie udało. Albo oglądam, albo wyłączam.
    • tw_wielgus Re: Prosz... 20.05.13, 10:16
      www.fixgsm.pl/
      Niektóre odbiorniki mają wbudowane układy działające na podobnej zasadzie.
    • sclavus To jest 20.05.13, 10:47
      kwestia ustawy, jaką powinna z siebie wydać KRRiT...
      W co bardziej cywilizowanych krajach już tak jest :)
      • l_zaraza_l Re: To jest 20.05.13, 12:26
        sclavus napisał:

> kwestia ustawy, jaką powinna z siebie wydać KRRiT...
        > W co bardziej cywilizowanych krajach już tak jest :)

Chyba od 2010 jest dokument, który to reguluje (ale nie ustawa a rozporządzenie KRRiT). Jak to bywa, prawo martwe bo nikt tego nie kontroluje (chociaż trudno uwierzyć, by żaden z członków KRRiT nie oglądał TV).
        • m.c.hrabia Re: To jest 20.05.13, 12:33

Chyba od 2010 jest dokument, który to reguluje (ale nie ustawa a rozporządzenie KRRiT). Jak to bywa, prawo martwe bo nikt tego nie kontroluje (chociaż trudno uwierzyć, by żaden z członków KRRiT nie oglądał TV).

nie znam się ,ale gdzieś czytałem ,ze nadawcy stosują trik, zmieniają częstotliwość i pomiar
          decybeli nie przekracza norm , a ucho odbiera to inaczej :-)
    • trevik Re: Celne - 20.05.13, 11:51
      Oczywiście na wszelkie problemy związane z reklamami w TV istnieją odpowiednie urządzenia, ale mają tą wadę, że wprowadzają opóźnienie w transmisji (treść jest buforowana na np. twardym dysku).
      Moim zdaniem warto rozważać tylko rozwiązania względnei optymalne, tj. takie, które reklamy całkowicie z treści wyrzucą.

en.wikipedia.org/wiki/Commercial_skipping
      Ps. Można przeprowadzić samą tylko tzw. kompresję dźwięku, której zadaniem jest spłaszczenie dynamiki, ale to rozwiązanie nie będzie nigdy optymalne, ponieważ dynamika jest również elementem dzieła / treści.

T.
    • wanda43 Re: Celne - 20.05.13, 12:17
      Reklamy są psu na bude, malo kto je ogląda i sie nimi kieruje. Dla mnie to tylko wskazówka jakie produkty omijac i nie kupowac. Towar dobry reklamy nie potrzebuje. Tworcy reklam chcą zarobic i tyle.
      • remez2 Re: Celne - 20.05.13, 12:27
        wanda43 napisała:

> Reklamy są psu na bude, malo kto je ogląda i sie nimi kieruje. Dla mnie to tylk
        > o wskazówka jakie produkty omijac i nie kupowac. Towar dobry reklamy nie potrze
        > buje. Tworcy reklam chcą zarobic i tyle.
        Niech zarabiają ale dlaczego kosztem mojego słuchu?
        ps - moja ulubiona - "postaw swoją twarz na nogi" - krem Nivea.
      • scoutek Re: Celne - 20.05.13, 12:29
        wanda43 napisała:

> Reklamy są psu na bude, malo kto je ogląda i sie nimi kieruje. Dla mnie to tylk
        > o wskazówka jakie produkty omijac i nie kupowac.

nie do końca tak jest
        dla mnie reklama to zaledwie info o tym, że jakiś towar istnieje, a przy zakupach kieruję się rozumem i ... portfelem

> Towar dobry reklamy nie potrze
        > buje.

KAŻDY potrzebuje
        producent towaru nierelamowanego w mediach nie ma po prostu na to kasy, znaczy jest biedniejszy i mniej ludzi wie, że istnieje
        a potem mają pretensje, że jest problem z utrzymaniem się na rynku

przykład: takie kosmetyki dr Eris
        zaczynała w garażu
        a teraz? reklamy wszędzie
        i nadal jeden z najlepszych kosmetyków polskich, jakość nie gorsza niż za czasów garażu
        a może i lepsza, bo stać na więcej badań laboratoryjnych i droższe komponenty

>Tworcy reklam chcą zarobic i tyle.

a kto nie chce?
        każdy, któ produkuje cokolwiek chce na tym zarobić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka