Dodaj do ulubionych

Ustawy ważniejsze niż Konstytucja RP ?

03.07.13, 15:39
Konstytucja RP jest ważniejsza od każdej ustawy zwykłej.

Art. 54 Konstytucji RP stanowi: "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji".
Nie ma w tym artykule żadnych ograniczeń co do tego jakie poglądy można wyrażać a jakich nie, a z tego wynika, że ten przynajmniej artykuł zapewnia właśnie absolutną wolność wyrażania poglądów.

Ale właśnie ostatnio Sąd Najwyższy "...podkreślił, że wolność słowa nie jest prawem absolutnym i podlega ograniczeniom wynikającym z ustaw..."
( www.naszdziennik.pl/wp/42692,zaplaca-za-zniewazenie-flagi.html )

Z tego wynika, że zdaniem tych sędziów SN, którzy podpisali się pod tymi kuriozalnymi słowami, zwykłe ustawy mogą być jednak ważniejsze niż Konstytucja RP.

Jak z tego widać zamordyzm w Polsce ma się dobrze.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Ustawy ważniejsze niż Konstytucja RP ? 03.07.13, 15:45
      coś ci się pokićkało.
      • indris Re: Ustawy ważniejsze niż Konstytucja RP ? 03.07.13, 15:49
        m.c.hrabia napisał:
        "coś ci się pokićkało."

A mianowicie co ?
        • sverir Re: Ustawy ważniejsze niż Konstytucja RP ? 03.07.13, 18:38
          A mianowicie zapomniało Ci się przeczytać art. 31 ust. 3 Konstytucji. Już poprawiam to niedopatrzenie z Twojej strony i wklejam, żebyś sam nie musiał szukać:

"Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw".

Konkluzja po lekturze tego artykułu może być tylko jedna: żadna konstytucyjna wolność nie jest absolutna.

Choć oczywiście osobną kwestią jest, na ile wsadzenie flagi w kupę stanowi naruszenie prawa.
          • nazimno Mozesz rozwinac temat "moralnosc publiczna" ??? 03.07.13, 18:49
            Bo ja jakos (ostanio zwlaszcza) jestem mocno zdezorientowany, obserwujac, to co sie dzieje.

Wkrotce ten zlepek dwoch slow bedzie miec takie znaczenie mniej wiecej jak "demokracja socjalistyczna".

• snajper55 Dlaczego ma interpretować Konstytucję? 03.07.13, 18:56
              Gdy będzie trzeba, zrobi to TK.

S.
            • sverir Re: Mozesz rozwinac temat "moralnosc publiczna" ? 03.07.13, 23:07
              No, no, panie kolego, jestem wzruszony. Wystarczy wkleić cytat z Konstytucji, żeby w Twoich oczach urosnąć do rangi autorytetu interpretującego ustawę zasadniczą? Zapytaj kolegów matematyków. Powszechnie wiadomo, że na prawie znają się najlepiej;-)
          • indris Przyznaję się... 03.07.13, 23:48
            ...że wspomnianego przez Ciebie artykułu nie wziąłem pod uwagę.
            Ale wniosek z jego lektury nasunął mi się bardziej pesymistyczny: Ten artykuł umożliwia ograniczenie każdej wolności przez ustawę. A w szczególności może posłużyć do uznania konstytucyjności każdej ustawy jawnie sprzecznej z art. 54.
            • remez2 Re: Przyznaję się... 03.07.13, 23:52
              że próba interpretacji konstytucji jest ponad moje siły - tu się podpisz.
            • spokojny.zenek To się nazywa uczciwa dyskusja, tak? 04.07.13, 17:03
              indris napisał:

> ...że wspomnianego przez Ciebie artykułu nie wziąłem pod uwagę.

Choc ja sam przy róznych okazajch co najmniej CZTERY razy w ostatnich latach przypominałm Ci o jego istnieniu? A oprócz tego WIELE innych osób (chyba ayran, mn7, sverir, jeszcze parę innych osób)
              To się nazywa uczciwa dyskusja, tak?
        • cillian1 Re: Ustawy ważniejsze niż Konstytucja RP ? 03.07.13, 19:17
          mianowicie to, że jak twoją matkę nazwę tanią k..wą.
          A ona jest drogą - to masz prawo dochodzić sprostowania.

:)

taki szybki przykład, ale rzeczowy.
    • spokojny.zenek maniak indris znów w akcji 04.07.13, 17:00
      Kuriozalny to jest twój post.
      To, że wolnośc słowa nie jest wartoscią absolutną jest jasne jak słońce i podkreślone w KAŻDYM wyroku na temn temat (nie kłam więc, że "ostatnio") i w KAŻDYM podręczniku prawa konstytucyjnego.
      Tłumaczono ci to zresztą na tym forum nieskończoną liczbę razy. Tłumaczono też, dlaczego tak jest. Jak również i to, że Konstytucja nie składa sie z jednego przepisu.
      • indris Re: maniak indris znów w akcji 04.07.13, 19:46
        Jestem maniakiem wolności wyrażania poglądów. I uważam, że w konstytucji jeden artykuł nie powinien zaprzeczać innemu
        Wolność słowa jest od ponad 200 lat wartością absolutną w Stanach Zjednoczonych, co dowodzi, że nie jest to utopia.
        • sverir Re: maniak indris znów w akcji 04.07.13, 19:54
          > Jestem maniakiem wolności wyrażania poglądów. I uważam, że w konstytucji jeden
          > artykuł nie powinien zaprzeczać innemu

Ale w tym przypadku nie zaprzecza.

> Wolność słowa jest od ponad 200 lat wartością absolutną w Stanach Zjednoczonych
          > , co dowodzi, że nie jest to utopia.

Nie. Nawet w USA nie jest to wolność absolutna. Kwoty odszkodowań za zniesławienie biją na głowę nasze odszkodowania za 3 lata niesłusznego więzienia. A to tylko jeden z przypadków.
          • indris Zniesławienie... 04.07.13, 21:48
            ...to jest coś innego niż wyrażenie swojej opinii. To jest coś, co dawne katechizmy nazywały oszczerstwem.
            Odszkodowania w USA są zasądzane w procesach cywilnych.
            • spokojny.zenek Re: Zniesławienie... 04.07.13, 22:02
              indris napisał:

> ...to jest coś innego niż wyrażenie swojej opinii. To jest coś, co dawne katech
              > izmy nazywały oszczerstwem.
              > Odszkodowania w USA są zasądzane w procesach cywilnych.

W Polsce także. Natomiast psim obowiązkiem Państwa (zresztą wynikającym z Konstytucji) jest zapewnienie każdemu EFEKTYWNEJ drogi sądowej ochrony dobrego imienia. Obowiązkiem, nie łaską. Stąd też - jak w każdym nieomal państwie - możłiwość dochodzenia swoich praw także w procesie karnym.
            • sverir Re: Zniesławienie... 05.07.13, 01:32
              > ...to jest coś innego niż wyrażenie swojej opinii.

Stwierdzenie, że John Smith to kutas jest opinią przecież, a nie podlega ochronie prawnej w ramach wolności wypowiedzi. To, co dla Ciebie jest czymś innym, dla Konstytucji amerykańskiej różnicy nie robi - są to wyjątki, które ochronie nie podlegają.

Ale jak chcesz. Tzw. fighting words też nie podlegają ochronie. Oraz liczne inne wyjątki. Lektura podstaw w wikipedii da Ci obraz braku absolutnego charakteru wolności wypowiedzi nawet w USA.

> Odszkodowania w USA są zasądzane w procesach cywilnych.

Fakt występowania odszkodowań wskazuje, że nie ma nieograniczonej wolności wypowiedzi. Proces cywilny ma charakter - mimo wszystko - represyjny, na swój sposób karane są skutki - także potencjalne tylko. Gdyby wolność wypowiedzi była absolutna, to nikt nie mógłby żądać odszkodowania za korzystanie z tej wolności.
        • gat45 oj indis, indris... 04.07.13, 20:03
          indris napisał:

[...]
          > Wolność słowa jest od ponad 200 lat wartością absolutną w Stanach Zjednoczonych [...]

i w jej imię Snowden siedzi na moskiewskim lotnisku
          • indris Snowden ma problemy... 04.07.13, 21:40
            ...które mogą go zaprowadzić do amerykańskiego więzienia nie za wypowiadanie swoich poglądów, ale za nielegalne (zdaniem oskarżających go) ujawnianie tajemnic państwowych
            • spokojny.zenek no niesamowite! 04.07.13, 22:03
              Czyli jednak wolnośc słowa nawet w USA nie jest absolutna? No to jak to w końcu z tym jest?
              • indris Re: no niesamowite! 05.07.13, 00:38
                spokojny.zenek napisał:
                "Czyli jednak wolnośc słowa nawet w USA nie jest absolutna? No to jak to w końcu
                z tym jest?"

Absolutna jest wolność wypowiadania swoich opinii. Ale nie wszystkie publikowane słowa są opiniami. Np. to co publikował Snowden nie było opiniami. To co publikował wcześniej Assange też (bo były tam i opinie ale nie jego)
                • sverir Re: no niesamowite! 05.07.13, 01:35
                  > Absolutna jest wolność wypowiadania swoich opinii.

Semantyka. W USA opinie podpadają pod szeroko pojętą wolność wypowiedzi.
        • spokojny.zenek Re: maniak indris znów w akcji 04.07.13, 20:05
          indris napisał:

> Jestem maniakiem wolności wyrażania poglądów. I uważam, że w konstytucj
          > i jeden artykuł nie powinien zaprzeczać innemu

Nie ma takiej obawy, by zaprzeczal.

> Wolność słowa jest od ponad 200 lat wartością absolutną w Stanach Zjednoczonych
          > , co dowodzi, że nie jest to utopia.

Taaa. Wszyscy widzimy :-))
    • mariner4 Idąc Twoim tokiem rozumowania, mam prawo 04.07.13, 18:05
      wyrażać pogląd, ze jesteś idiotą, zboczeńcem seksualnym, złodziejem?
      Tak pojmujesz konstytucyjną wolność słowa? Jeżeli tak, to pierwsze stwierdzenie jest prawdziwe.
      M.
      • zoil44elwer Re: Idąc Twoim tokiem rozumowania, mam prawo 04.07.13, 22:11
        To po co umieszczono w Konstytucji (ustawa zasadnicza) taki zapis który można ograniczyć ustawą? W zależności od składu Sejmu różnymi ustawami.
        • sverir Re: Idąc Twoim tokiem rozumowania, mam prawo 05.07.13, 01:33
          Konstytucja określa ramy, które następnie ustawa precyzuje. Zgodność z Konstytucją nie polega na tym, że ustawa ma powtarzać postanowienia ustawy zasadniczej - jest to zresztą sprzeczne z zasadami tworzenia prawa - tylko na tym, żeby mieściła się w tych ramach.
        • spokojny.zenek Re: Idąc Twoim tokiem rozumowania, mam prawo 05.07.13, 08:02
          Nie. Takimi, które nie godzą w istotę danego prawa lub wolności. Tylko takimi. I tylko po to, żeby urzeczywistniać INNE prawa i wolności pozostające w naruralnym i nieuniknionym konflikcie ze sobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka