l_zaraza_l
11.07.13, 19:48
Muszę się powtórzyć bo taki wieczór...
Najpierw wysłuchałam pana, który twierdził, że musimy nadal obniżać koszty pracy. To oznacza niższe wynagrodzenia lub nie "ozusowanie" umów, co w przypadku, gdy ustawa 67 wydłużyła okres składkowy spowoduje, że nasze dzieci nie będą miały żadnych szans na emeryturę (mam na myśli dzieci, które pozostaną tutaj, w Polsce). Bardzo martwi mnie to, że jedynym potencjałem jaki w nasz widzą rządzący to bycie rezerwuarem taniej siły roboczej.
Potem wysłuchałam wypowiedzi posła na Sejm RP, który nie wierzy w ewolucję ale wierzy we wskrzeszenia. Ten człowiek decyduje jakie będzie prawo, jaka będzie edukacja, jaka będzie przyszłość naszej ojczyzny, naszych dzieci i wnuków.
Giwi wywaliła to na forum Edukacja, jakby za edukację odpowiadały krasnoludki a nie politycy ale uważam, że to jest bardzo ważne a różnica pomiędzy naszym system a ich systemem edukacji powoduje, że zawsze będziemy (my Polacy) ciemnymi, biednymi, nienawistnymi popychadłami.
Pięciolatki uczą się w szkole programowania
Oczywiście nie w Polsce ale w GB.
W Anglii opublikowano w poniedziałek nowy program nauczania. Zgodnie z nim pięciolatki nauczą się pisać i testować proste programy, a dziewięciolatki - podstaw modelowania matematycznego. Kilkunastoletni uczniowie skorzystają w szkole z drukarek 3D i robotów.
wyborcza.pl/1,75477,14244874,My_mamy_akcje__Ratuj_maluchy___Brytyjskie_pieciolatki.html#BoxSlotII3img
Jakoś wspaniała PO, która nie ma z kim przegrać, przez 6 lat swoich wspaniałych rządów, nie umiała spowodować, by nasze dzieci (nasze a nie tylko rządowe) mogły w przyszłości konkurować na światowych rynkach pracy w branżach innych niż segregowanie odpadów na wysypiskach. Szykuje się wielkie zwalnianie nauczycieli zamiast wykorzystania ich do pracy z najmłodszymi, w mniejszych niż trzydziestoosobowe, klasach.
Ile jest godzin informatyki w polskich szkołach a ile godzin religii?
platfusy.do.paki, napisał, że "programowanie to robota dla zdeterminowanych samouków. Tylko ci dochodzą w tej materii do wyników i żadna szkoła tutaj nie ma tutaj wielkiego znaczenia." ale ja uważam, że bardzo ważne są podstawy i oswojenie z tematem. W każdej dyscyplinie jest tak, że to prawdziwi pasjonaci zostają mistrzami ale im wcześniej pozna się dyscyplinę i rozbudzi pasję, tym lepiej. A nawet jeśli nie będzie się pasjonatem i mistrzem, nie będzie się "analfabetą".
forum.gazeta.pl/forum/w,33,145634649,145634649,Pieciolatki_ucza_sie_w_szkole_programowania.html
Tusk jest dumny z tego, że nie ma wizji ale bez wizji Polski za lat 20 nie jest w stanie wprowadzać żadnych sensownych rozwiązań bo nie ma sprecyzowanego celu. I to dotyczy wielu obszarów. Od sondażu do sondażu, od wyborów do wyborów...