Dodaj do ulubionych

01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak.

IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 10:22
Witam Was wszystkich,
być może już przeczytaliście różen brednie wypisywane na łamach Forum, a podpisywane
czasami "POLAK", "PRAWDZIWY POLAK", "PATRIOTA" etc. Weźcie tylko poprawkę, że piszą to
ludzie niezrównoważeni, chorzy psychicznie, tacy co mieli trudne dzieciństwo albo zwykli
frustraci. Większość Polaków nie jest taka (mimo, że na murach może widać co innego - w
Łodzi, Warszawie; w Poznaniu, w którym mieszkam, chyba mniej). Choć (z tego co wiem) nikt
z mojej rodziny nie zrobił krzywdy Żydom - to przepraszam Was za to, co spotkała Was w
moim Kraju. Jeżeli chcecie do mnie coś napisać, to proszę: ragnah@poczta.onet.pl.
Aha - jeżeli otrzymam jakieś "dziwne" maile, to ostrzegam: jestem informatykiem, a mój
dobry kolega jest wziętym prawnikiem... No, nie będę więcej dodawał...
Obserwuj wątek
    • woyslawkr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. 11.07.01, 10:36
      Jeśli w dalszym ciągu używa się słów "Polak " i "Zyd" - a nie "katolik"
      i "żyd" - Jedwabne NIC nas nie nauczyło. Kiedy zrozumiemy, że ludzie tej samej
      narodowości, obywatele tego samego państwa mają prawo do różnych religii?
      Czasami nawet "przepraszając" - dyskryminujemy. Krystyna Woysław,
      • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 11:21
        > Jeśli w dalszym ciągu używa się słów "Polak " i "Zyd" - a nie "katolik"
        > i "żyd" - Jedwabne NIC nas nie nauczyło. Kiedy zrozumiemy, że ludzie tej samej
        > narodowości, obywatele tego samego państwa mają prawo do różnych religii?
        > Czasami nawet "przepraszając" - dyskryminujemy. Krystyna Woysław,
        Dzień dobry,
        nie miałem zamiaru (nawet nieumyślnie) kogokolwiek dyskryminować. Zwrotów "Polak" i "Żyd"
        użyłem celowo (może trochę za prowokacyjnie). Tytuł "Do prawdziwych Żydów - prawdziwy
        Polak" należy czytać: "Do normalnych ludzi - normalny człowiek".
        Piotr

• Gość: Stan Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.dbtec.de 11.07.01, 11:37
          Piotr nie licz na zbyt powazny odzew.
          Rozsadkiem nie mozna wiele osiagnac na tym forum. Duza
          czesc jego uczestnikow to - jak sam zauwazyles -
          niestety dewiaci, ktorzy pod plaszczykiem anonimowosci
          wreszcie moga prowokowac ile dusza zapragnie.
          Wszystkie polskojezyczne fora, ktore do tej pory
          widzialem to obraz nedzy i rozpaczy. Czy jest az tak
          zle?

Pozdrowienia.
          • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 12:15
            > Piotr nie licz na zbyt powazny odzew.
            (...) Czy jest az tak zle?
            >
            Nie wiem - czytuję czasami Forum i widzę co się dzieje. W końcu miarka się przebrała -
            musiałem coś napisać. Sądzę, że inni, wrażliwi ludzie po prostu widzą co tu (na Forum) się
            wyprawia i ręce (a raczej palce u klawiatury) im opadają... i nie mają sięły nic pisać. Liczę na
            Nich. Mam nadzieję, że wyprostują palce i napiszą coś. Parę odpowiednich słów.

• Gość: Rabin Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.HAWI.splitrock.net 11.07.01, 20:05
        woyslawkr napisał(a):

> i "żyd" - Jedwabne NIC nas nie nauczyło. Kiedy zrozumiemy, że ludzie tej samej

poprawka: okreslenie zyd to nie jest religia, to okreslenie rasy z cechami
        semickimi ktora ma specyficzny styl zycia.

W tym kontescie religia nazywa sie judaism.

Pytanie:

Czego Jedwabne moglo nas nauczyc?

Jaki zwiazek ma Jedwabne z Narodem polskim albo katolikami?

Jedwabne to act kryminalny malej grupy kryminalistow pod wplywem IIIrd
        Reich.

To nic nie ma do rzeczy z Polakami!

Wnioski powinni Polacy wyciagac z Katynia gdzie Radziecy zydzi razem ze
        Stalinem wymordowali 25,000 Polakow, i oficerow Polskich aby zniszczyc
        polska inteligencje ktora zagrazala zydom.

Dlaczego zydzi tacy jak Morel czy Zbigniew Stolman nie zostali poxiagnieci do
        odpowiedzialnoisci?

Dlaczego wymordowani oficerowie AK w wiezieniu mokotowskim przez zydow
        nie sa w oficjalnie "przypominani" po przez Poskie wladze.

Jedwabno gdzie zostalo zamordowanych 300 osob po przez folksdeutczow nie ma
        nic wspolnego z prawdziwymi Polakami.

Dlaczego Polacy maja byc odpowiedzialny za zabojstwa folksdeutczow?

• Gość: PULS Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.tnt7.stewart3.il.da.uu.net 12.07.01, 16:06
          Gość portalu: Rabin napisał(a):

> woyslawkr napisał(a):
          >
          > > Jeśli w dalszym ciągu używa się słów "Polak " i "Zyd" - a nie "katolik"
          > > i "żyd" - Jedwabne NIC nas nie nauczyło. Kiedy zrozumiemy, że ludzie tej s
          > amej
          > > narodowości, obywatele tego samego państwa mają prawo do różnych religii?
          > > Czasami nawet "przepraszając" - dyskryminujemy. Krystyna Woysław,
          >
          > poprawka: okreslenie zyd to nie jest religia, to okreslenie rasy z cechami
          >
          > semickimi ktora ma specyficzny styl zycia.
          >
          > W tym kontescie religia nazywa sie judaism.
          >
          > Pytanie:
          >
          > Czego Jedwabne moglo nas nauczyc?
          >
          > Jaki zwiazek ma Jedwabne z Narodem polskim albo katolikami?
          >
          > Jedwabne to act kryminalny malej grupy kryminalistow pod wplywem IIIrd
          > Reich.
          >
          > To nic nie ma do rzeczy z Polakami!
          >
          > Wnioski powinni Polacy wyciagac z Katynia gdzie Radziecy zydzi razem ze
          >
          > Stalinem wymordowali 25,000 Polakow, i oficerow Polskich aby zniszczyc
          > polska inteligencje ktora zagrazala zydom.
          >
          > Dlaczego zydzi tacy jak Morel czy Zbigniew Stolman nie zostali poxiagnieci
          > do
          > odpowiedzialnoisci?
          >
          > Dlaczego wymordowani oficerowie AK w wiezieniu mokotowskim przez zydow
          > nie sa w oficjalnie "przypominani" po przez Poskie wladze.
          >
          > Jedwabno gdzie zostalo zamordowanych 300 osob po przez folksdeutczow nie m
          > a
          > nic wspolnego z prawdziwymi Polakami.
          >
          > Dlaczego Polacy maja byc odpowiedzialny za zabojstwa folksdeutczow?
          > ZEBY POZWAC ZYDOW DO ODPOWIEDZIALNOSCI ZA MORD NA NARODZIE POLSKIM, TRZEBA
          UTWORZYC W POLSCE RZAD KTORY BEDZIE REPREZENTOWAL POLSKA RACJE STANU. OBECNY RZAD
          TAK JAK I RZAD NOMENKLATURY REPREZENTUJA INTERESY ZYDOSTWA. DLATEGO MAMY JEDWABNE-
          JEST TO SWIECA DYMNA KTORA MA NA CELU SFALSZOWANIE PRWWDZIWOSC HISTORI.
          >
          >

• Gość: ? Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.15.tuwien.teleweb.at 13.07.01, 23:59
            Gość portalu: PULS napisał(a):

> Gość portalu: Rabin napisał(a):
            >
            > > woyslawkr napisał(a):
            > >
            > > > Jeśli w dalszym ciągu używa się słów "Polak " i "Zyd" - a nie "katoli
            > k"
            > > > i "żyd" - Jedwabne NIC nas nie nauczyło. Kiedy zrozumiemy, że ludzie
            > tej s
            > > amej
            > > > narodowości, obywatele tego samego państwa mają prawo do różnych reli
            > gii?
            > > > Czasami nawet "przepraszając" - dyskryminujemy. Krystyna Woysław,
            > >
            > > poprawka: okreslenie zyd to nie jest religia, to okreslenie rasy z ce
            > chami
            > >
            > > semickimi ktora ma specyficzny styl zycia.
            > >
            > > W tym kontescie religia nazywa sie judaism.
            > >
            > > Pytanie:
            > >
            > > Czego Jedwabne moglo nas nauczyc?
            > >
            > > Jaki zwiazek ma Jedwabne z Narodem polskim albo katolikami?
            > >
            > > Jedwabne to act kryminalny malej grupy kryminalistow pod wplywem III
            > rd
            > > Reich.
            > >
            > > To nic nie ma do rzeczy z Polakami!
            > >
            > > Wnioski powinni Polacy wyciagac z Katynia gdzie Radziecy zydzi raze
            > m ze
            > >
            > > Stalinem wymordowali 25,000 Polakow, i oficerow Polskich aby zniszcz
            > yc
            > > polska inteligencje ktora zagrazala zydom.
            > >
            > > Dlaczego zydzi tacy jak Morel czy Zbigniew Stolman nie zostali poxiagn
            > ieci
            > > do
            > > odpowiedzialnoisci?
            > >
            > > Dlaczego wymordowani oficerowie AK w wiezieniu mokotowskim przez zydo
            > w
            > > nie sa w oficjalnie "przypominani" po przez Poskie wladze.
            > >
            > > Jedwabno gdzie zostalo zamordowanych 300 osob po przez folksdeutczow
            > nie m
            > > a
            > > nic wspolnego z prawdziwymi Polakami.
            > >
            > > Dlaczego Polacy maja byc odpowiedzialny za zabojstwa folksdeutczow?
            > > ZEBY POZWAC ZYDOW DO ODPOWIEDZIALNOSCI ZA MORD NA NARODZIE POLSKIM, TRZEBA
            >
            > UTWORZYC W POLSCE RZAD KTORY BEDZIE REPREZENTOWAL POLSKA RACJE STANU. OBECNY RZ
            > AD
            > TAK JAK I RZAD NOMENKLATURY REPREZENTUJA INTERESY ZYDOSTWA. DLATEGO MAMY JEDWAB
            > NE-
            > JEST TO SWIECA DYMNA KTORA MA NA CELU SFALSZOWANIE PRWWDZIWOSC HISTORI.
            > >
            > >
            Przypuszczam, ze tu jest duzo racji( o ile nie swieta prawda).
            >

• Gość: Ryszard Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.wi.rr.com 12.07.01, 15:47
        woyslawkr napisał(a):

Piotrze. Mam dla Ciebie duzo sympatii. Ryszard.

• pollak Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. 11.07.01, 11:36
      Piotrze wypraszam sobie - nie obrazilem zadnego Zyda. Jestem zalogowany. Podaj
      mi moj tekst, w ktorym obrazam zydow.
      • Gość: Stan Re: 01. Do pollaka IP: *.dbtec.de 11.07.01, 11:43
        Mysle, ze Piotr nie koniecznie mial Ciebie na mysli.
        On pisal o "Polaku" a nie o "pollaku".
      • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 11:49
        > Piotrze wypraszam sobie - nie obrazilem zadnego Zyda. Jestem zalogowany. Podaj
        > mi moj tekst, w ktorym obrazam zydow.
        Nie, nie - nie miałem na myśli Ciebie - podałem przykłady "z głowy". Czasami jednak "dziwni
        ludzie" uzurpują sobie prawo do podpisywania np. "Prawdziwy Polak" albo "Patriota".
        Jeżeli uraziłem kogoś UCZCIWEGO na liście - przepraszam - nie chciałem.
    • Gość: paulina Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.pop.bezeqint.net 11.07.01, 11:49
      Czesc Piotrze!
      Na imie mi Paulina, jestem Zydowka z Izraela - i sociologiem.
      Jestem zafascynowana tematem stosunkow Polsko-Zydowskich - i jego
      odzwierceniem w tym forum.
      podoba mi sie twoje podejscie do sprawy
      • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 11:57
        > Czesc Piotrze!
        > Na imie mi Paulina, jestem Zydowka z Izraela - i sociologiem.
        > Jestem zafascynowana tematem stosunkow Polsko-Zydowskich - i jego
        > odzwierceniem w tym forum.
        > podoba mi sie twoje podejscie do sprawy.
        Cześć Paulina,
        wszyscy moi (bardziej lub mniej bliscy) znajomi mają w tej kwestii poglądy podobne do moich.
        Pozdrawiam Ciebie serdecznie. Uff - już nie powiem, że pozdrawia "Prawdziwy Polak", ale po
        prostu normalny człowiek :-)))

• Gość: AC778K do Pauliny IP: 128.253.229.* 11.07.01, 18:29
        Czesc Paulino,

Ja Ciebie tez pozdrawiam. Jestem fizykiem i zgadzam sie co do joty z Piotrem i z Toba.

Jozef (AC778K, to byl moj stary passwd do ktorego bylem przywiazany)
        • Gość: paulina Re: do Pauliny IP: *.pop.bezeqint.net 12.07.01, 14:06
          Witaj Jozefie,

Przypuszczam ze takich jak Ty i Piotr jest wielu.
          Takich jak ja jest mniej: niewielu Zydow z Izraela odwidza polska prase na
          internecie.
          Mozemy zaczac jakies kolko "Porozumienia w drugim i trzecim pokoleniu"?
          Juz chyba czas, nie?
          nie jestem wielkim mistrzem internetu - ale chetnie sie wlacze i sprobuje
          sprowadzic paru znajomych.
          Cz mozesz mi wytlumaczyc dlaczego przylaczyli Kwasniwskiego do mojego narodu?
          Bo ze to obelga zrozumialam sama.
          Paulina
          • Gość: Piotr Re: do Pauliny IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 15:21
            > Cz mozesz mi wytlumaczyc dlaczego przylaczyli Kwasniwskiego do mojego narodu?
            > Bo ze to obelga zrozumialam sama.

Dla jednych obelga, a dla innych nie. Dlaczego Kwasniewskiego nazwali Zydem? Bo nalezal kiedys
            do partii komunistycznej. A dla ludzi pokroju Ma.., nie, nie bede pisal tego imienia, bo mi sie robi
            niedobrze, kazdy komunista to Zyd. Zreszta - kazdy kto im sie nie podoba jest Zydem... Wez
            oczywiscie poprawke, ze sa to ludzie pokrzywdzeni przez los... Szkoda ich.

• Gość: AC778K Re: do Pauliny IP: 128.253.229.* 19.07.01, 04:50
            Gość portalu: paulina napisał(a):

> Witaj Jozefie,
            >
            > Przypuszczam ze takich jak Ty i Piotr jest wielu.
            > Takich jak ja jest mniej: niewielu Zydow z Izraela odwidza polska prase na
            > internecie.
            > Mozemy zaczac jakies kolko "Porozumienia w drugim i trzecim pokoleniu"?
            > Juz chyba czas, nie?
            > nie jestem wielkim mistrzem internetu - ale chetnie sie wlacze i sprobuje
            > sprowadzic paru znajomych.
            > Cz mozesz mi wytlumaczyc dlaczego przylaczyli Kwasniwskiego do mojego narodu?
            > Bo ze to obelga zrozumialam sama.
            > Paulina

Przepraszam, ale przegapilem Tojego posta. O Kwasniewskim Piotr Ci napisal mniej wiecej poprawne
            wytlumaczenie. Od momentu kiedy zyje slowo ZYD mialo zawsze znaczenie pejoratywne, czasami slabo
            pejoratywne, czasami agresywnie pejoratywne. Byla w tym i pogarda i zawisc (pisze zawisc a nie
            zazdrosc, bo to drugie jest motywujace do wysilku aby komus dorownac; zawisc jest bezinteresowna,
            slepa i niszczaca). Pogarda dla ubogich Zydow i zawisc wzgledem bogatych. Ze wzgledu na bardzo silna
            izolacje obu religii (judaizmu i katolicyzmu) oba stany emocjonalne w przedziwny sposob zlaly sie w
            jedno. Z reszta granica pogardy/zawisci byla bardzo plynna bo dla ludzi w Jedwabnem zydowscy sasiedzi
            byli bogaczami, ale ci sami Zydzi dla mieszkancow pewnie juz Lomzy czy Bialegostoku, "zydowskimi
            parchami" (przepraszam za slownictwo). Mysle, ze podlozem takiego a nie innego przebiegu
            wzajemnych stosunkow na ziemiach polskich byla dominacja religii katolickiej. Inaczej, mysle ze gdyby
            kontrreformacja nie zwyciezayla, to bylibysmy w masie protestantami i kulturowo na Zachodzie. Pewnie i
            IIWW i Holocaust wygladalyby inaczej ale to tylko spekulacje.

"Porozumienie w 2 -3 pokoleniu?". Mysle, ze moznaby sprobowac jakos uspokoic rozpalone glowy.
            Jak? Mysle, ze obie strony reaguja histerycznie. W calej tej sprawie nie staramy sie wykorzystac
            najlepszych cech obu kultur (nie pisze Narodow bo to trudne do okreslenia), natomiast walimy sie
            PUBLICZNIE w wyuzdany sposob po "slabiznach". To jest istny masochizm polityczny. Tyle na razie bo
            mam inne zajecia.
    • pollak Ale jeszcze jedno 11.07.01, 12:46
      To nie znaczy ze nie krytykuje niktorych Zydow, czy mam odmienne zdanie.
      Polakow tez.
      Chodzi jednak o kulture, i w tym aspekcie sie z Toba zgadzam. A na
      niekulturalne posty nie trzeba odpowiadac (to do wszystkich, bo wielu je
      pisze), to nie beda na TOPIE.
      A bacik krytyki niekomu jeszcze nie zaszkodzil.
      Pozdrawiam
      • Gość: ROB RE: DO PRAWDZIWYCH IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 14:47
        PRAWDZIWY TO ZGODNY Z RZECZYWISTOŚCIĄ, NIE ZMYŚLONY, NIE UROJONY, NIE UDANY,
        NIE SFAŁSZOWANY. UŻYCIE PRZEZ AUTORÓW ANTYSEMICKICH HASEŁ SŁÓW "PRAWDZIWY
        POLAK" DOWODZI TYLKO, ŻE ZNAJDUJĄ SIĘ ONI W STANIE GŁĘBOKIEJ ABERRACJI
        UMYSŁOWEJ. W TAKIM STANIE NATURALNYM OBJAWEM JEST SKŁONNOŚĆ DO ŻYCIA UROJENIAMI.
        UROJENIA ZAŚ TO TERMIN Z DZIEDZINY MEDYCYNY, KTÓRA ZAJMUJE SIĘ PSYCHIKĄ
        CZŁOWIEKA. TERMINU TEGO UŻYWA SIĘ NA OZNACZENIE FAŁSZYWYCH SĄDÓW, CHOROBLIWYCH
        NIEUZASADNIONYCH PRZEKONAŃ NIE USTĘPUJĄCYCH POD WPŁYWEM LOGICZNEJ ARGUMENTACJI.
        CO ZROBIĆ WIĘC Z LUDŹMI, KTÓRYCH POSTĘPOWANIE NIE DAJE SIĘ ZWERYFIKOWAĆ ZA
        POMOCĄ LOGIKI. JAK POMÓC LUDZIOM, KTÓRZY SĄ CHORZY, CHOĆ SAMI TWIERDZĄ, ŻE SĄ
        OKAZEM ZDROWIA NIE TYLKO PSYCHICZNEGO, ALE I DUCHOWEGO ORAZ MORALNEGO. NALEŻĄ
        DO NICH NIE TYLKO OSOBY PISZĄCE NA MURACH, ALE TAKŻE OSOBY Z PIERWSZYCH STRON
        GAZET, POLITYCY, OSOBY DUCHOWNE, ZNANI AKTORZY. PODSTAWOWYM NIEBEZPIECZEŃSTWEM
        TEJ CHOROBY JEST TO, ŻE OSOBY, KTÓRE NA NIĄ ZAPADŁY, SĄ TYM BARDZIEJ PRZEKONANE
        O SWOJEJ PRAWDZIWOŚCI BYCIA POLAKIEM, IM WIĘKSZE JEST NASYCENIE ICH ŻYCIA
        UROJENIAMI. INACZEJ CZUJĄ SIE NIESWOJO, SĄ ZAGUBIENI, NIE ROZUMIEJĄ OTACZAJĄCEJ
        RZECZYWISTOŚCI, NIE WIEDZĄ, GDZIE PRAWDA, GDZIE FAŁSZ, KTO JEST OBCY, A KTO
        SWÓJ, KTO WRESZCIE ODPOWIADA ZA CAŁE TO NIESZCZĘŚCIE, KTÓREGO NIE ROZUMIEJĄ, A
        KTÓRE SPADŁO NA NICH TAK NIESPODZIEWANIE I NIE WIADOMO, Z KTÓREJ STRONY.
        CHORYCH NALEŻY LECZYĆ. ALE CO ZROBIĆ Z CHORYMI, KTÓRZY NIE CHCĄ PODDAĆ SIĘ
        KURACJI. TAKICH PRZEWAŻNIE IZOLUJE SIĘ. IZOLACJA POWINNA BYĆ PRZEPROWADZONA
        KONSEKWENTNIE I BEZ WYJĄTKÓW, PONIEWAŻ ANTYSEMITYZM JEST JAK WIRUS - UKRYTY I
        PODSTĘPNY. CZASAMI CZŁOWIEK JEST JEGO NOSICIELEM PRZEZ DŁUGI CZAS, A CHOROBA
        DAJE O SOBIE ZNAĆ DOPIERO PO LATACH, W OKOLICZNOŚCIACH, KTÓRE SPRZYJAJĄ JEJ
        ROZWOJOWI (JEDWABNE). DLATEGO IZOLUJMY, PIĘTNUJMY, MÓWMY O TYM, NAZYWAJMY ZŁO
        ZŁEM, GŁUPOTĘ GŁUPOTĄ, ABERRACJĘ ABERRACJĄ. CZASAMI, GDY ZAJDZIE TAKA
        KONIECZNOŚĆ, PODDAJMY TAKICH LUDZI NAWET KWARANTANNIE - NIE MOGĄ SIĘ CZUĆ, ŻE
        ICH JAKIEKOLWIEK DZIAŁANIE JEST AKCEPTOWANE. I NA KONIEC: MÓWMY PRAWDĘ, CHOĆBY
        NAS SAMYCH BOLAŁA, CHOĆBY BYŁA NIEWYGODNA, CHOĆBYŚMY SIĘ KOMUŚ NARAZILI. PRAWDA
        WYZWALA, OSWOBADZA, OCZYSZCZA PRZEDPOLE. MŁODE POKOLENIE ZAŚ UCZMY RZETELNIE
        HISTORII, TEJ PRAWDZIWEJ, CZYLI OPARTEJ NA PRAWDZIE, BEZ DOMIESZKI UROJEŃ, W
        DUCHU TOLERANCJI DO WSZYSTKICH NARODÓW. NIECH PRAWDZIWOŚĆ PRZEDTAWICIELA
        JAKIEGOKOLWIEK NARODU BĘDZIE TWORZONA W OPARCIU O PRAWDĘ.
      • Gość: ROB RE: DO PRAWDZIWYCH IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 14:48
        UMYSŁOWEJ. W TAKIM STANIE NATURALNYM OBJAWEM JEST SKŁONNOŚĆ DO ŻYCIA UROJENIAMI.
      • Gość: ROB RE: DO PRAWDZIWYCH IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 14:49
        • Gość: Piotr Re: RE: DO PRAWDZIWYCH IP: *.gpd.com.pl 11.07.01, 14:56
          ROB chyba celowo tyle razy zamieścił(ła) tę samą informację. Ten tekst powinno przeczytać
          się dziesięć razy.
          Pozdrawiam

• Gość: bb Re: RE: DO PRAWDZIWYCH IP: *.chello.pl 11.07.01, 16:43
            Powiedzcie mi, kto nas przeprosi za wojnę? Dlaczego my się musimy przed
            wszystkimi płaszczyć? Dlaczego Izrael nie spojrzy na sytuację w swoim kraju?
            Zbliżającą się wojnę domową w której zginie 100 razy więcej ludzi? Dlaczego
            zajmujecie się bzdurami z przeszłości? Kogo to obchodzi? Nie macie dumy
            narodowej? Czy Was przeprosili Niemcy za wojnę, czy Was przeprosiła Armia
            Czerwona za najazd na Polskę? Czy Niemcy przeprosili Żydów za zagładę?
            Nie czepiajcie się nas, Polaków. Wy, którzy się tu wypowiadacie, nie jesteście
            Polakami, inaczej takie słowa nie przeszlyby Wam przez usta. Pozdrawiam.
            • Gość: yos Re: RE: DO PRAWDZIWYCH IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 11.07.01, 16:52
              UCZ SIĘ KRETYNIE OD TYCH CO ZACZĘLI TEN WĄTEK ! JAK ZACZNIESZ DZISIAJ SIĘ UCZYĆ
              TO - ZAKŁADAJĄC ŻE MASZ OKOŁO 7 LAT I JEDEN ZWÓJ WIĘCEJ NIŻ MUSZKA OWOCÓWKA -
              TO ZA JAKIEŚ MILION LAT ZROZUMIESZ POSTY PIOTRA I INNYCH.TAKIE POGLĄDY , JAK
              ZAPREZENTOWANE SĄ W TWOIM POŚCIE , W KULTURALNYCH ( SPRAWDŻ W SŁOWNIKU - TAKA
              GRUBA KSIĄŻKA ; PANI W BIBLIOTECE W TWOIM ZAKŁADZIE CI POMOŻE ODNALEŻĆ )
              ŚRODOWISKACH NIE ISTNIEJĄ - NAWET JEŚLI W NASZEJ ,CIĘŻKO DOŚWIADCZONEJ
              PODOBNYM DO TWEGO MATOŁECTWEM - ŚRODOWISKA TAKIE STANOWIĄ PONIŻEJ 1% POPULACJI.
              CZAS , ŻEBYŚ ODSZEDŁ W NIEBYT ( I TAK NIE ZROZUMIESZ ) JAK CHOROBA POLIO ,
              KTÓRĄ ZWALCZONO , CZAS ŻEBY PODOBNI TOBIE WYMARLI JAK MAMUTY , Z TĄ RÓŻNICĄ ŻE
              NIKT NIGDY NIE STWORZY IM ŻADNEGO MUZEUM.NIE ZOSTANIE PO TOBIE I TOBIE
              PODOBNYCH NIC - NAWET PARSZYWY SMRÓD.NIE ŻYCZĘ CI ŹLE - ŻYCZĘ SOBIE DOBRZE ,
              DLATEGO ZNIKNIJ.
              • Gość: AC778K do Yosa IP: 128.253.229.* 11.07.01, 18:38
                Yos, zrelaksuj sie. Patrz na to jak Paulina. Biedny frustrat przychodzi tutaj na psychoterapie. Pogada,
                pokrzyczy i zaraz mu lepiej. Juz lepiej zeby tutaj wypisywal te androny niz na murach. Moj madry Ojciec
                mawial, pamietaj synu, z pijakami, wariatami nie dyskutuj, staraj sie uspokoic i omin wielkim kolem.
                • Gość: iwa Re: do Yosa IP: 195.94.222.* 11.07.01, 18:48
                  Gość portalu: AC778K napisał(a):

> Yos, zrelaksuj sie. Patrz na to jak Paulina. Biedny frustrat przychodzi tutaj n
                  > a psychoterapie. Pogada,
                  > pokrzyczy i zaraz mu lepiej. Juz lepiej zeby tutaj wypisywal te androny niz na
                  > murach. Moj madry Ojciec
                  > mawial, pamietaj synu, z pijakami, wariatami nie dyskutuj, staraj sie uspokoic
                  > i omin wielkim kolem.

rzeczywiście można takich omijać, jednak prawda jest taka, że wielu ludzi uważa,
                  że skoro nas nikt nie przeprosił to my też nie powinniśmy..... strasznie jest to
                  dziwne bo chyba w życiu osobistym jeśli wyrządzi się krzywdę Iksowi to nie
                  tłumaczy się braku skruchy tym, że nam z kolei Igrek kiedyś podłożył świnię i nie
                  przeprosił.... ale jak widać to co oczywiste w psychologii w socjologii już
                  nikoniecznie działa. Ja bym jednak zapytała autora dlaczego uzależnia
                  przepraszanie od tego czy ktoś przeprosi... ichyba zapomniał że jeśli chodzi o
                  Niemców to po naszych biskupach ichni podjęli gest przeprosin i wybaczenia

• Gość: Joanna Re: RE: DO PRAWDZIWYCH - BB IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 23:09
              Właśnie dlatego, że czujemy się Polakami przepraszamy.
              Źle czujemy się z tym, że część naszych rodaków z Jedwabnego zamordowała
              również naszych rodaków, ale innego wyznania.
              To, że inni postępują źle, nie znaczy, że my też powinniśmy tak postępować.
              Pamiętasz biskupie "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"?

Pozdrowienia dla AC778K - Józefa:-)))
              Joanna
              • Gość: Cesar Przepraszamy? IP: 162.70.233.* 19.07.01, 17:41
                Odpowiedz na pytanie kto przeprasza kogo i za co?

Przy odpowiedzi wez pod uwage, ze ofiara(lub jej spadkobierca) ma prawo wytoczyc
                sprawe cywilna o odszkodowanie za utrate zycia np. w wysokosci 100 000 zl za
                osobe i sprawca bedzie musial to zaplacic.

Cesar
                Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Właśnie dlatego, że czujemy się Polakami przepraszamy.
                > Źle czujemy się z tym, że część naszych rodaków z Jedwabnego zamordowała
                > również naszych rodaków, ale innego wyznania.
                > To, że inni postępują źle, nie znaczy, że my też powinniśmy tak postępować.
                > Pamiętasz biskupie "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"?
                >
                >
                > Pozdrowienia dla AC778K - Józefa:-)))
                > Joanna
                >

• Gość: Cesar Przepraszamy? IP: 162.70.233.* 19.07.01, 18:06
                Odpowiedz na pytanie kto przeprasza kogo i za co?

Przy odpowiedzi wez pod uwage, ze ofiara(lub jej spadkobierca) ma prawo wytoczyc
                sprawe cywilna o odszkodowanie za utrate zycia np. w wysokosci 100 000 zl za
                osobe i sprawca bedzie musial to zaplacic.

Cesar

> Właśnie dlatego, że czujemy się Polakami przepraszamy.
                > Źle czujemy się z tym, że część naszych rodaków z Jedwabnego zamordowała
                > również naszych rodaków, ale innego wyznania.
                > To, że inni postępują źle, nie znaczy, że my też powinniśmy tak postępować.
                > Pamiętasz biskupie "przebaczamy i prosimy o przebaczenie"?
                >
                >
                > Pozdrowienia dla AC778K - Józefa:-)))
                > Joanna
                >

• Gość: suniko Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.ltk.com.pl 11.07.01, 18:55
      Dzięki Piotrze,że miałeś odwagę napisać te słowa. To są także moje poglądy, a
      co do "prawdziwych Polaków"- nawet maleńkie gówienko w wielkim bukiecie fiołków
      cuchnie na wiele kilometrów.
      pzdr.
    • Gość: AC778K do ROBa IP: 128.253.229.* 11.07.01, 19:30
      Jestesmy takim dziwnym krajem w ktorym chorob sie nie skrywa tylko nimi szczyci. Zwykle jak komus
      sie przytrafilo nieszczescie to raczej tym sie nie chwali tylko leczy szybko. Z antysemityzmem
      spotkalem sie wszedzie, i na Zachodzie i na Wschodzie. Na Zachodzie mniej widoczny bo ludzi
      nauczono, ze to "be" to raz, po drugie wystepuje w warstwach spolecznych ubozszych od przecietnej
      (doswiadczenie opieram na m. innymi USA, Francji, UK). Na Wschodzie (dowiadczenie z kontaktow
      ze studentami z Rosji i innych rejonow bylego ZSRR) jest tz ukrywny ale wybucha gdy sobie popija.
      Staje sie wrzaskliwy kiedy powstaje sytuacja polityczna (przyzwolenie) sprzyjajaca jawnemu gloszeniu
      nacjonalistycznych hasel - z reguly wtedy gdy do ladzy dochodza amatorzy polityczni, ktorzy latwo
      zdobytej populistycznymi haslami wladzy nie potrafia w warunkach demokratycznych utrzymac i w
      odruchu obronnym przed utrata wladzy szukaja "winnych", ze im sie nie udalo. Im mniej
      demokratyczne spoleczenstwo, mniej demokratyczne reguly wyboru "wladzy" (pozorna
      demokracja)im nizszy poziom wyksztalcenia, tym latwiej manipulowac nastojami spolecznymi.

Pytanie: niby jak ludzie przeniesieni z prawdziwych czworakow dworskich do socjalistycznych
      pietrowych czworakow na osiedlach mieli sie wyedukowac na spoleczenstwo obywatelskie?
      Marzeniem tych ludzi bylo aby powodzilo im sie lepiej. PRL dala im namiastke tego. Byla woda,
      elektrycznosc, darmowy dostep do edukacji, ale niestety okazalo sie, ze sa rowni i rowniejsi. Ja nie
      mowie tylko o wybrancach losu z PZPR. Ja mowie o lepiej przystosowanych przez nature - zdolnych
      chcacych pracowac, uczyc sie. Oni szybko stali sie rowniejsi, bogatsi. Ich edukacja, umiejetnosc
      przezycia procentuje teraz, w nowych warunkach. To oni maja teraz "mrcedesa" i "kolorowy TV", to oni
      "wykorzystali" biedny lud roboczy i na ich plecach dorobili sie, jak jakies - albo co daj boze prawdziwe
      ZYDY. Jak boga kocham, slyszalm takie zdania i to zarowno od ludzi 50 letnich ktorym komuna dala
      darmowa mozliwosc podnoszenia kwalifikacji, jak i mlodych zfrustowanych 20 latkow, ktorym sie
      chcialo sie pracowac w szkole (uczyc). Ci ludzi zatracili biologiczna zdolnosc przezycia - nazywam to
      kompleksem PGR - i nie potrafia sami z zyciem sie mierzyc, ba WALCZYC O ZYCIE.
      POLSKA ma dac im prace i to w miejscu w miejscu gdzie mieszkaja i odatkowo na ich warunkach.
      Nie daje? Oni sa tak wspaniali, potrafia tak bardzo dobrze pracowac, sa dumni z tego. To oni,
      "Prawdziwi Polacy". Niewyksztalceni, zfrustrowani, cierpiay na depresje maniakalna.

To ze malpa potrafi rozozniac ksztlty i calkiem niezle komnikowac sie z otoczeniem, nie oznacza ze
      jest juz homo sapiens. Jesli facet potrafi walic w klawiature to nie oznacza, ze jest inteligentem albo,
      ze jest zdoy na umysle.

• Gość: Pank Re: 01. Nie ma PODZIAŁU na Polaków i Żydów . IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 19:54
      Fajny tekst . Myślę , że chciałeś po prostu powiedzieć , że gdy ktoś
      mówi o kimś - Polak , Żyd , Katolik itp. itd , tak naprawdę niewiele
      się o danej osobie dowiadujemy . Istotne jest to , czy ktos jest
      człowiekiem , czy jet dobry czy zły . Tylko to jest ważne .
      Jakiś czas temu słuchałem w Trójce wypowiedzi starszej kobiety z okolic
      Jedwabnego . Mówiła , że gdy Rosjanie zajęli te tereny w 1939 roku , to
      znaleźli się zaprzyjaźnieni Żydzi , którzy ostrzegli jej ojca - oficera
      WP przed aresztowaniem i zsyłką a potem , gdy weszli Niemcy , oni
      ukrywali w domu Żydów . Pouczająca historia . Ta kobieta powiedziała
      właśnie - że nie ma podziału na Polaków i Żydów ale jest podział
      na ludzi dobrych i złych . Myślę , że miała pełne prawo do takiej
      wypowiedzi .
      Pozdrawiam .
    • Gość: . Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak.+ IP: *.swipnet.se 11.07.01, 20:14
      Dyiekuje Wam -trzeci tydzien czytam Forum.Bylem bardzo przygnebiony i
      sfrustrowany.
      Widze jednak-jest dla Nas nadzieja.
      • pollak Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak.+ 11.07.01, 21:08
        Sluchaj powiedz dla kogo jest nadzieja. Z ciekawosci pytam, bo tego nie
        wyraziles.
        Pozdr
        • Gość: . Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak.+ IP: *.swipnet.se 11.07.01, 23:10
          Dla ludzi!
    • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 11.07.01, 20:15
      Widzisz Piotrze nazywajac kogos psychicznie chorym powinienes sie grubo nad tym
      zastanowic.
      Dla mnie jest dziwne ze czytajac forum zauwazyles tylko Polakow nie zauwazajac
      obelg pod ich adresem ktore w niektorych wypadkach sa o wiele gorsze.
      Widzisz jako obywatel USA nawet w najdrobniejszym stopniu nie staram sie urazic
      kogokolwieg a szczegolnie Indian, ktorzy zreszta sa wspanialymi ludzmi.
      Zona mojego przyjaciela jest Indianka dzieki ktorej poznalem ich kulture i
      religie. Na przyjeciach u nich spotykam rowniez Polakow ktorzy maja takie samo
      zdanie o nich jak ja.
      Nie wyobrazam sobie sytuacji gdybym nawet w najdrobniejszym stopniu probowal
      ingerowac w ich religie ( Usowanie Krzyzy z Oswiecimia przez Zydow )
      Nazywac ich bandytami (Tysiace ludzi zginelo i narazalo zycie zycie za Zydow)
      Reakcja zapewne byla by taka sama jak obecna Polakow do Zydow.
      Oczywiscie zgadzam sie ze sa Zydzi ktorzy cierpia przez tych ktorzy zaczeli ta
      wojne,tylko gdzie oni sa ? Oprocz jednego Pana Gldberga ktory pisal na tym forum
      a ktorego sami Zydzi potepili za to ze smial sie odwazyc napisac prawde, nie
      spotkalem zadnego.
      Nazywajac siebie "Prawdziwy Polak" uwazam ze to Ty jestes psychicznie chory.
      Jezeli ktos niszczy twoja reluigie nazywajac Cie bandyta i probuje Cie okrasc a
      Ty nazywasz tych co sobie na to nie pozwola psychicznie chorymi ludzmi,
      to kim Ty jestes? Dla mnie jestes gownem ktorego w kazdej chwili mozna
      sprzatnac.
      Na koniec mala uwaga .Jezeli podajesz swoj I-mail do publicznej wiadomosci
      to nie strasz informatyka, poniewaz kazdy wie ze robisz z siebie glupka.
      Co do prawnika ,udaj sie do niego aby Ci wytlumaczyl roznice pomiedzy dobrem
      a zlem. Na zdrowy rozum dobrzy ludzie nie maja wrogow.!

• Gość: Alfred do Marka IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 11.07.01, 21:24
        Nic ujac - Nic dodac.

Jedno czego Ci nie zazdroszcze, to, to ze za chwile poleca na Twoja glowe,
        gromy i pierony.
        Napewno juz wielu, przypisalo Ci antysemityuzm do metryki urodzenia.
        Ale dzieki Ci za obiektywne slowa, jakich nie jest za wiele na tym forum.

Pozdeawiam ,

Alfred.
      • Gość: Jerry Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 216.94.157.* 12.07.01, 01:18
        Zgadzam sie w 100% z tym co wyrazil Mark. Ja jestem obywatelem Kanady i mam
        wielu kolegow i przyjaciol z roznych srodowisk, kultur, narodowosci i religii.
        Ale nikt nie ingeruje w sprawy wiary innych, nikt ich nie kwestionuje. To sa
        sprawy bardzo osobiste i powinnismy sie do nich odnosic z szacunkiem.
        Niepokojace jest to, ze niektorzy osobnicy na tym forum, odpowiadajac na post
        nie zawierajacy krytycznych slow pod adresem osob pochodzenia izraelskiego,
        zaczynaja swoj post, jako odpowiedz, od slow "Szalom [ten czy tamten]". Jest to
        zgola gest wyciagnietej reki na powitanie do osoby, ktora w domysle wywodzi sie
        ze srodowisk pochodzenia izraelskiego. Nie wiem skad ta pewnosc, wystarczyloby
        zwyczajne "witaj". Po prostu po polsku.
        Nie jest ukrywany fakt, ze gazeta.pl jest kontrolowana przez ludzi z izraelskim
        rodowodem. Osobiscie jestem przekonany, ze w Polsce zyje bardzo wielu ludzi z
        paszportem Izraela na mniej lub bardziej prominenckich stanowiskach. Osoby te,
        czesto prawnicy, wiedza dokladnie jak przebrnac przez dziurawe jak sito polskie
        prawo (po czesci, sami sa jego autorami). Ulatwia to w ominieciu calego szeregu
        procedur do zaistnienia na rynku polskim. I nie byloby w tym nic zlego poza
        tym, ze zamyka to droge dla konkurencji a daje monopol w/w grupie. Ostatnio
        zaiteresowalem sie spolka internet.pl w ramach ktorej dziala firma CitySOS w
        Warszawie na Achera 9. Firma ta sprzedaje sprzet do transmisji w sieci
        bezprzewodowej, lecz producenta nie zdradza. Dlaczego jest to tajemnica?? Jako
        przedsawiciel podobnej branzy, wiem ze te produkty pochodza z firmy BreezeCOM,
        polaczonej notabene ostatnio (2 lipca) z firma Floware Wireless Systems Ltd.
        Obie firmy z siedziba w Tel Aviv, Israel. Ich produkty w Polsce sa nie
        oznakowane a sama firma szuka partnerow wsrod polskich ISP oraz przedsiebiorstw
        o profilu telecom. To nie jest wolny rynek, ale sza!, nalepki producenta nie
        ma.
        Mysle, ze przykladow takich jest znacznie znacznie wiecej i w roznych branzach.
        Monopolistyczny charakter polityki Polakow pochodzenia izraelskiego nie jest
        fair w stosunku do innych inwestorow w Polsce. Uwazajac sie za gospodarzy
        Polski, faworyzuja producentow i inwestorow izraelskich lub pochodzenia
        izraelskiego.
        Jest niestety coraz mniej polskosci w Polakach zyjacych w Polsce. Zwlaszcza w
        tych, jak wspomnialem wczesniej, na kluczowych i prominenckich pozycjach w
        sferach politycznych i gospodarczych Polski.
        Tego sie juz nie zmieni, mysle ze sprawy zabrnely zbyt daleko a cofnac czasu
        sie nie da. Potrzeba zatem wyciagac wnioski z popelnionych bledow, analizowac
        przyczyny i skutki wypowiadanych slow, zachowywac wstrzemiezliwosc i daleko
        idaca ostroznosc w wypowiadaniu kolejnych (mowa tu o szczeblu oficjalnym).
        Trzeba tez umiec odroznic co jest robione dla dobra Polski i Polakow w
        perspektywie odleglej przyszlosci od tego co ma zaspokoic biezace zachcianki i
        odwrocic uwage od realnej perspektywy.

Pozdrawiam, zycze Polsce powodzenia i udanego startu w UE.
        • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 09:44
          > Nie jest ukrywany fakt, ze gazeta.pl jest kontrolowana przez ludzi z izraelskim
          > rodowodem.

Jeżeli tak jest w istocie, to dlaczego pozwalają na chamskie pyskówki kierowane pod ich
          adresem?

> Osobiscie jestem przekonany, ze w Polsce zyje bardzo wielu ludzi z
          > paszportem Izraela (...) Ostatnio zaiteresowalem sie spolka internet.pl w ramach ktorej dziala firma CitySOS w Warszawie na Achera 9. (...)
          > Obie firmy z siedziba w Tel Aviv, Israel. Ich produkty w Polsce sa nie
          > oznakowane a sama firma szuka partnerow wsrod polskich ISP oraz przedsiebiorstw
          > o profilu telecom.
          > Mysle, ze przykladow takich jest znacznie znacznie wiecej i w roznych branzach.

Ukryci żydowscy agenci działający w firmach Fiat, Daewoo i Opel opanowali znaczną część
          rynku samochodowego w Polsce. Żydowscy agenci działający w niemieckich (sic!) firmach
          opanowali znaczną część rynku inwestycyjnego w Poznaniu (wśród nich są tak bardzo semickie
          firmy jak: Volkswagen, Beiersdorf, Neoplan, Saueressig, HIT, Real...), nie wspominając o
          lekarzach ze semickich: Libii, Iraku i Palestyny, pracujących w poznańskich szpitalach... o Boże -
          toż to SPISKOWA TEORIA DZIEJÓW.

> Jest niestety coraz mniej polskosci w Polakach zyjacych w Polsce.

Coraz częściej w Polsce mówi się o europejskości.

> Pozdrawiam, zycze Polsce powodzenia i udanego startu w UE.

Dziękuję (-my).
      • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 08:06
        > Widzisz Piotrze nazywajac kogos psychicznie chorym powinienes sie grubo nad tym
        > zastanowic.
        Nazwałem nie tylko "psychicznie chory" ale też inaczej: "frustrat" - czasami jest to pierwszy
        etap choroby psychicznej (jak masz jakiegoś zaprzyjaźnionego psychologa albo psychiatrę - to
        zapytaj)
        > Dla mnie jest dziwne ze czytajac forum zauwazyles tylko Polakow nie zauwazajac
        > obelg pod ich adresem ktore w niektorych wypadkach sa o wiele gorsze.
        Pewnie, że zauważyłem. I umiem z tego wyciągnąć wnioski. Ale mówimy tu o zbrodni
        popełnionej przez Polaków na Żydach. Rostrzygnijmy najpierw to. Potem zajmiemy się
        nieuzasadnionymi oszczerstwami kierowanymi przez NIEKTÓRYCH Żydów (Niemców, Czechów,
        Rosjan - dodaj swoje typy) w stosunku do Polaków. Dlaczego najpierw mówmy o zbrodni
        dokonanej na Żydach? Bo wymordowano ich w bestialski sposób - w parę lat kilka milionów.
        Dlaczego? Bo byli Żydami - przecież tylko niewielka ich część współpracowała z NKWD - a
        właśnie ludzie Twojego pokroju mówią: "wszyscy Żydzi to komuniści, UB-cy i NKWD-ziści -
        dobrze, że ich wykończono". Nawet niewinne dzieci?
        > Nie wyobrazam sobie sytuacji gdybym nawet w najdrobniejszym stopniu probowal
        > ingerowac w ich religie ( Usowanie Krzyzy z Oswiecimia przez Zydow )
        Taa - to zobacz (jeżeli będziesz w Polsce) co zrobiono w Poznaniu z synagogą.
        > Nazywac ich bandytami (Tysiace ludzi zginelo i narazalo zycie zycie za Zydow)
        Jeżeli jakiś Żyd tak mówi o WSZYSTKICH Polakach to też jest zapewne psychicznie chory albo
        jest frustratem itd.
        > Reakcja zapewne byla by taka sama jak obecna Polakow do Zydow.
        > Oczywiscie zgadzam sie ze sa Zydzi ktorzy cierpia przez tych ktorzy zaczeli ta
        > wojne,tylko gdzie oni sa ? Oprocz jednego Pana Gldberga ktory pisal na tym foru
        > m
        Są.
        > a ktorego sami Zydzi potepili za to ze smial sie odwazyc napisac prawde, nie
        > spotkalem zadnego.
        Rozejrzyj się, poczytaj prasę i książki. Akurat tam gdzie mieszkasz jest dużo Żydów - umów się
        z niektórymi, pogadaj.
        > Nazywajac siebie "Prawdziwy Polak" uwazam ze to Ty jestes psychicznie chory.
        > Jezeli ktos niszczy twoja reluigie nazywajac Cie bandyta i probuje Cie okrasc a
        >
        A skąd ty mądralo wiesz jakiego jestem wyznania? Akurat jestem katolikiem, ale mam paru
        kolegów protestantów, prawosławnych, buddystów (też Polacy).
        > Ty nazywasz tych co sobie na to nie pozwola psychicznie chorymi ludzmi,
        > to kim Ty jestes? Dla mnie jestes gownem ktorego w kazdej chwili mozna
        > sprzatnac.
        @
        > Na koniec mala uwaga .Jezeli podajesz swoj I-mail do publicznej wiadomosci
        > to nie strasz informatyka, poniewaz kazdy wie ze robisz z siebie glupka.
        ?
        > Co do prawnika ,udaj sie do niego aby Ci wytlumaczyl roznice pomiedzy dobrem
        > a zlem.
        To chyba raczej do księdza. Lepiej idź do spowiedzi. Chociaż tacy jak Ty na pewno idą prrrosto
        do Nieba...
        Na zdrowy rozum dobrzy ludzie nie maja wrogow.!
        A jednak Twoje słowa pokazały, że jednak nie.

• Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwego Zyda Piotra IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 08:01
          Gość portalu: Piotr napisał(a):

> > Widzisz Piotrze nazywajac kogos psychicznie chorym powinienes sie grubo na
          > d tym
          > > zastanowic.
          > Nazwałem nie tylko "psychicznie chory" ale też inaczej: "frustrat" - czasami je
          > st to pierwszy
          > etap choroby psychicznej (jak masz jakiegoś zaprzyjaźnionego psychologa albo ps
          > ychiatrę - to
          > zapytaj)
          > > Dla mnie jest dziwne ze czytajac forum zauwazyles tylko Polakow nie zauwaz
          > ajac
          > > obelg pod ich adresem ktore w niektorych wypadkach sa o wiele gorsze.
          > Pewnie, że zauważyłem. I umiem z tego wyciągnąć wnioski. Ale mówimy tu o zbrodn
          > i
          > popełnionej przez Polaków na Żydach.

Jakie masz na to dowody? widze ze jestes szybszy niz IPN lub naoczym swiadkiem

Dlaczego najpierw mówmy o zbrodni
          > dokonanej na Żydach?
          Dlatego najpierw, bo jestes Zydem a cala reszte masz gdzies.Czy wiesz jaki
          procentw stosunku do innych stanowili Zydzi? Dla normalnych ludzi wszystkim
          nalezy to samo wspolczucie bez wzgledu na narodowosc bez uwzgledniania kolejnosci.
          Prawdziwy Zydzie wychodzi z Ciebie rasizm.,

>Bo wymordowano ich w bestialski sposób - w parę lat kilka
          > milionów.
          > Dlaczego? Bo byli Żydami

Polacy bo byli Polakami
          Rosjanie bo byli Rosjanami
          Niemcy bo byli Niemcami
          Francuzi bo byli francuzami itd.
          I znowu rasizm!

> przecież tylko niewielka ich część współpracowała z
          > NKWD - a

Co u ciebie znaczy NIEWIELU ?

> właśnie ludzie Twojego pokroju mówią: "wszyscy Żydzi to komuniści, UB-cy i NKWD
          > -ziści -
          > dobrze, że ich wykończono". Nawet niewinne dzieci?

Gdyby byli ludzie takiego pokroju jak ja a nie ty, to zapewniam cie ze dzieci
          wlacznie z zydowskimi zyly by szczesliwie ,a takiego jak Szaron ktory je zabija
          powiesilbym na widoku aby nikt juz nie odwazyl sie tego uczynic.

> > Nie wyobrazam sobie sytuacji gdybym nawet w najdrobniejszym stopniu probowal
          > > ingerowac w ich religie ( Usowanie Krzyzy z Oswiecimia przez Zydow )
          > Taa - to zobacz (jeżeli będziesz w Polsce) co zrobiono w Poznaniu z synagogą.

Rowniez to potepiam i jestem za tym aby bezwglednie scigac. Tylko to zrobili
          huligani a krzyze usowaja Zydzi w bialy dzien .W jednej uroczystosci w Oswiecimu
          Pan Waiss krzyczal ze mu to Cimoszewicz obiecal. Redaktor GW oraz mlodziez
          zydowska pokazuje fucki do kamer .Zwierzeta czy ludzie? i to w takim miejscu.
          O jakim holokauscie tu mowa?
          Uprzedzam nie nazywaj mnie klamca ,posiadam nagranie na tasmie i jestem gotow
          przeslac kopie.

> > Oczywiscie zgadzam sie ze sa Zydzi ktorzy cierpia przez tych ktorzy zaczeli
          ta wojne,tylko gdzie oni sa ? Oprocz jednego Pana Gldberga ktory pisal na tym
          > forum a ktorego sami Zydzi potepili za to ze smial sie odwazyc napisac prawde,
          nie spotkalem zadnego.
          > Rozejrzyj się, poczytaj prasę i książki. Akurat tam gdzie mieszkasz jest dużo Ż
          > ydów - umów się
          > z niektórymi, pogadaj.

Czytam ,rowniez zydowska az przykro ze tych ktorym Polska dala wszystko
          potrafia ja tak szkalowac i to zwlaszcza ci gdzie jestem .Wybacz ale to
          towarzystwo nie dla mnie.

> > Nazywajac siebie "Prawdziwy Polak" uwazam ze to Ty jestes psychicznie chory.
          > > Jezeli ktos niszczy twoja reluigie nazywajac Cie bandyta i probuje Cie okrasc
          > A skąd ty mądralo wiesz jakiego jestem wyznania? Akurat jestem katolikiem, ale
          > mam paru
          > kolegów protestantów, prawosławnych, buddystów (też Polacy).

Twoja religia jest Twoja sprawa. Szanuje kazda religie lecz nie pozwole na to
          aby deptano moja.

> > Ty nazywasz tych co sobie na to nie pozwola psychicznie chorymi ludzmi,
          > > to kim Ty jestes? Dla mnie jestes gownem ktorego w kazdej chwili mozna
          > > sprzatnac.
          > @
          > > Na koniec mala uwaga .Jezeli podajesz swoj I-mail do publicznej wiadomosci
          > > to nie strasz informatyka, poniewaz kazdy wie ze robisz z siebie glupka.
          > ?
          > > Co do prawnika ,udaj sie do niego aby Ci wytlumaczyl roznice pomiedzy dobr
          > em
          > > a zlem.
          > To chyba raczej do księdza. Lepiej idź do spowiedzi. Chociaż tacy jak Ty na pew
          > no idą prrrosto
          > do Nieba...

Pozwol ze o to tez sam zadbam.

> Na zdrowy rozum dobrzy ludzie nie maja wrogow.!
          > A jednak Twoje słowa pokazały, że jednak nie.

Tu mnie zaskoczyles bo nie moge pojac?

• Gość: trampek Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.telia.com 13.07.01, 07:42
        Szanowny Panie Mark,
        Pozwole sobie uzyc zwrotu dosyc popularnego w Forum, zwlaszcza kiedy Pan i
        Panscy bracia w pogladach dobieracie sie do klawiatury:
        - "To jest Polskie Forum, spieprzaj stad ty..." i tu nastepuje zwyczajowy stek
        wyzwisk, ktorych, co z przykroscia stwierdzam, macie dosyc ograniczony wybor.
        Pisze to, biorac pod uwage Pana wlasne oswiadczenie o obywatelstwie i miejscu
        zamieszkania. To, ze Pan przypadkowo, co prawda z niejakimi trudnosciami,
        posluguje sie jezykiem Forum, nie upowaznia Pana do zabierania glosu. Wiekszosc
        ludzi piszacych tutaj stara sie wyrazic troske i podzielic opiniami o sytuacji
        w kraju gdzie mieszkaja i placa podatki (to zdaje sie Pana pieta Achillesowa).
        Pan nie robi ani jednego ani drugiego. Dlatego raz jeszcze prosze sie stad
        wyniesc i nie robic zamieszania w dyskusji ktora Pana, z racji obywatelstwa i
        miejsca zamieszkania, nie dotyczy.
        Pozdrowienia dla wszystkich rozsadnych uczestnikow dyskusji.
        • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 19:11
    • Gość: Stefan Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 216.18.31.* 11.07.01, 22:33
      Do Piotra, To co napisales jest zenujace. Ty ublizasz swojej wlasnej
      inteligencji. Jestem przekonany ze stac Cie napewno na lepszy post. Proponuje
      zaglebic sie w rzetelna historyczna lektore stosunkow Zydosko-Polskich ktora
      jest fascynujaca i zbudowac sobie opine kora czlowiek inteligenty powinien
      posiadac. Sadze ze Ty do nich nalezysz.... Pozdrawiam
    • Gość: Stoik Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.toya.net.pl 12.07.01, 02:49
      Jeśli przeczytasz serię ostatnich postów, to zorientujesz się, gdzie
      są "Prawdziwi Polacy", "Patrioci" i inni, o których piszesz. Na szczęście dla
      naszego biednego kraju mieszkają w Stanach czy Kanadzie. Gorzej, że urabiają
      tam przeciwko Polsce opinię publiczną, która sądzi, że wszyscy Polacy mają
      takie poglądy. Nie wiem, czy jest to spowodowane frustracjami czy brakiem
      edukacji, ale ludzie ci wydają się niereformowalni.
      Przepraszam serdecznie wszystkich normalnych Polonusów, nie ich mam na myśli.
    • Gość: AC778K Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 128.253.229.* 12.07.01, 05:11
      Nie rozumiem dlaczego kazda pozytywna akcja na Forum natychmiast przyciaga jak miod frustratow.
      Zeby to choc byli obywatele Polski.
      Niech bedzie, zalozmy ze to co pisza to prawda, ale jak to w takim razie wytlumaczyc, ze 10 (?) tys.
      grupa rozproszonych uchodzcow zydowskich przybylych w XIV wieku potrafila zrobic w konia zdrowy,
      prezny wielomilionowy lud polski? jak to wytlumaczyc, ze olbrzymia, jedna z najwiekszych polska
      grupa etniczna w USA nie potrafila sie wybic w kraju dajacym naprawde rowne szanse wszystkim ("z
      pucybuta na prezydenta") na nic wiecej niz jednego Moskala?

Wyjechaliscie z Polski, nie z milosci do niej, wiec jej nie okazujcie takiego emocjonalnego
      zaangazowania. Rozumiem emigracje IIWS, ale reszta potem to juz tylko MAMONA a nie dobro kraju.
      Ktorego, Starego czy Nowego.
      • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 06:37
        Widzisz zloslywy zydowski bydlaku zamiast wyciagac wnioski i isc w dobrym
        kierunku zaczynasz ujadac .Daje to pelne potwierdzenie kim Wy naprawde
        jestescie i jaki szacunek mozna do Was czuc.
        Nawiazujac do twojej zlosliwej wypowiedzi to musze cie niestety rozczarowac.
        Pucybutow tu nie widze .Zapewne najbiedniejszy Polak jest Cie w stanie kupic.
        Co do emigracji to nie mamona lecz komuna ktora dzieki wam mielismy.
        A co do twojej intiligiencji to poprostu jestes zalosny ,
        Rowniez tym sposobem dales odpowiedz zalozycielowi tego tematu.
        • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 08:18
          > Widzisz zloslywy zydowski bydlaku zamiast wyciagac wnioski i isc w dobrym
          > kierunku zaczynasz ujadac .Daje to pelne potwierdzenie kim Wy naprawde
          > jestescie i jaki szacunek mozna do Was czuc.

Wyluzuj się, weź coś na uspokojenie, idź do psychoterapeuty

> Nawiazujac do twojej zlosliwej wypowiedzi to musze cie niestety rozczarowac.
          > Pucybutow tu nie widze .Zapewne najbiedniejszy Polak jest Cie w stanie kupic.
          > Co do emigracji to nie mamona lecz komuna ktora dzieki wam mielismy.

Tylko przez komunę wyjechałeś? Powiedz lepiej coś ty dobrego dla Polski zrobił. Podatków
          raczej w Polsce nie płacisz. W wojsku byłeś? Udzielałeś się społecznie?

> A co do twojej intiligiencji to poprostu jestes zalosny ,
          > Rowniez tym sposobem dales odpowiedz zalozycielowi tego tematu.

A dał - i to kulturalną i wyważoną.

• Gość: yos Re: - sume ( czyli podsumowanie moje ) IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 12.07.01, 09:55
            Tradycji stało się zadość.Umiejętność prowadzenia dyskusji generalnie na
            poziomie wiejskiego ośrodka kultury ( czyli budki z
            piwem ).Sformułowania "żydowski sukinsynu" i tym podobne używane ZAMIAST
            argumentów kojarzą mi się jak najgorzej.Pan Bóg jak chce kogoś ukarać to mu
            rozum odbiera - jak zrobił z Rydzykiem , Moskalem i kilkoma postaciami z listy
            autorów.Dzięki tym , co napisali do mnie i poparli Piotra - pozostałym
            faszystom życzę , żeby do nich mówiono "polski sukinsynu" - zasłużyli sobie na
            to - kij im w oko.
            YOS.
          • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 11:56
            Tak Piotrusiu dal odpowiedz wywazona kulturalna cos na twoim poziomie.
            Na tym polega Wasza kultura .
            Widzisz Piotrus ja podatki placilem i place nadal,Przez takich jak ja Polska
            otzrymuje miliony dolarow z ktorych ty tez sie utrzymujesz.
            Z Zydow Polska ma wielkie zero i w na dodatek klopoty z takimi jak Ty czy Twoi
            koledzy.
            Udajesz prawdziwego Polaka. okazuje sie ze jestes zydowska gnida.
            Piotrus wez rece z computera bo mozesz wyzadzic wieka krzywde i swoim rodzica
            i calemu narodowi zydowskiemu.
            Mam nadzieje ze cie blaznie wiecej nie spotkam.
            Na dodatek szujo miej ambicje i wypieprzaj do Izraela abym cie wiecej nie
            musial utrzymywac,
            • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 12:49
              > Widzisz Piotrus ja podatki placilem i place nadal.

W Polsce? To OK. A może jednak w Stanach - czyli utrzymujesz Izrael (10 mld $
              rocznych
              dotacji). Taki z Ciebie Polak... Wstyd.

> Przez takich jak ja Polska
              > otzrymuje miliony dolarow z ktorych ty tez sie utrzymujesz.

Przez takich jak Ty, głuptasków, mamy serię Polish Jokes i opinię prostaków. Ja
              utrzymuję się
              ze swoich (nie Twoich), ciężko zarobionych pieniędzy.

> Z Zydow Polska ma wielkie zero i w na dodatek klopoty z takimi jak Ty czy Twoi
              > koledzy.

Czyli jednak mamona wyciągnęła Ciebie z Polski.

> Udajesz prawdziwego Polaka. okazuje sie ze jestes zydowska gnida.
              > Piotrus wez rece z computera bo mozesz wyzadzic wieka krzywde i swoim rodzica
              > i calemu narodowi zydowskiemu.
              > Mam nadzieje ze cie blaznie wiecej nie spotkam.

O - ja bardzo bym chciał Ciebie spotkać. Ciekawe czy byłbyś wtedy taki baaardzo
              pewny siebie.
              A co do mojego pochodzenia - to jest lepiej niż myślisz - moi prapradziadkowie
              byli Niemcami, z
              Bambergii. Polecam abyś sprawdził swoje drzewo genealogiczne. Może miałeś w
              rodzinie
              niearyjczyka? To byś się zdziwił. No nie?

> Na dodatek szujo miej ambicje i wypieprzaj do Izraela abym cie wiecej nie
              > musial utrzymywac,

Izrael? Bardzo ładny, słoneczny kraj. Nie bój się - jestem w stanie się utrzymać i
              żyć na dość
              dobrym poziomie. Z drugiej strony (na szczęści) - w Polsce kończy się dobry klimat
              dla takich
              jak Ty.
              • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 17:59
                Poprostu jestes zalosny .Czyz nie widzisz ze robisz z siebie Idiote?
            • Gość: AC778K Re: 01. do Marka IP: 128.253.229.* 12.07.01, 17:25
              Mowa twoja plugawa i zdradza plebejskie pochodzenie. Szlag Cie trafi, ale proponuje abys staral sie
              przynajmniej wyslawiac w lepszej polszczyznie. To wstyd dla takiego zarliwego Polaka mowic gorzej
              po polsku niz polscy zydzi. Biez przyklad z Tuwima. Forum jest jak korzystanie z windy, za krotko trwa
              zeby sie zaznajomic dostatecznie dlugo aby zauwazyc komu z ust pachnie brzydko.

Piotr odpowiedzial na wiekszosc Twoich chamstw, wiec ja tylko zauwaze, ze Polish Americans placa
              znacznie mniejsze podatki niz Jewish Americans (zgadnij dlaczego?). Tak wiec to jakby wiecej od tych
              ostatnich Polska, jak piszesz "..otzrymuje miliony dolarow.." niz od Was, pseudo-Polakow. Tak wiec
              to nie "wielkie zero" ma Polska z Zydow tylko z WAS i, pozwolisz, ze uzyje Twoich wlasnych slow "� i
              na dodatek klopoty z takimi jak Ty czy Twoi koledzy".

Nie jest moim zamiarem obrazac Ciebie i Tobie podobnych, ale zal mi Was, bo jestescie jak te
              biedne psy na lancuchu w chlopskim obejsciu, urodzone z matki tez na lancuchu, nauczone zycia na
              lancuchu co tylko halas robia a i wlasciciela w reke ugryza czasami a zyc na wlasny koszt nie potrafia,
              zzerani sa coraz bardziej zawiscia do tych co potrafia. W Polsce bylo Ci zle bo "ZYDZI" nie dali sie
              wybic, i w USA jest Ci zle bo tez, a moze i bardziej nawet jakby "ZYDZOW" wiecej wokol i to, cholera,
              bogatych. Musze Ciebie zmartwic, jesli zrobimy jak radzisz "�szujo miej ambicje i wypieprzaj do
              Izraela abym cie wiecej nie musial utrzymywac" to bede mial tam wiecej pozytku z Twoich podatkow
              inz w Polsce, bo oni dostaja wiecej z podatkow amerykanskich.
              • Gość: Mark Re: 01. do Jozefa IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 19:26
                Moja plugawa mowa byla odpowiedzia na twoja plugawa mowe.
                Jezezeli sie ma bydlaka przed soba trudno zachowac kulture.
                Zreszta twoje ujadanie to nie pierwszy wypadek.
                Co do twoich danych to sobie synku poczytaj a pozniej zabieraj glos.
                Nawiazujac do twojego imienia to widze ze niedoceniles tego ze rodazice
                chcieli abys byl pozadnym czlowiekiem. Radze ci zasiegnac porady zanim
                nastepny raz wystapisz.
    • Gość: ljkel2 Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.vic.bigpond.net.au 12.07.01, 10:02
      Gosc portalu: Piotr napisal(a):

Witam Was wszystkich,
      byc moze juz przeczytaliscie rózen brednie wypisywane na lamach Forum, a
      podpisywane czasami "POLAK", "PRAWDZIWY POLAK", "PATRIOTA" etc. Wezcie tylko
      poprawke, ze pisza to
      ludzie niezrównowazeni, chorzy psychicznie, tacy co mieli trudne dziecinstwo albo
      zwykli
      frustraci. Wiekszosc Polaków nie jest taka (mimo, ze na murach moze widac co
      innego - w
      Lodzi, Warszawie; w Poznaniu, w którym mieszkam, chyba mniej). Choc (z tego co
      wiem) nikt z mojej rodziny nie zrobil krzywdy Zydom - to przepraszam Was za to,
      co spotkalo Was w moim Kraju. Jezeli chcecie do mnie cos napisac, to prosze:
      ragnah@poczta.onet.pl.
      Aha - jezeli otrzymam jakies "dziwne" maile, to ostrzegam: jestem informatykiem ,
      a mój
      dobry kolega jest wzietym prawnikiem... No, nie bede wiecej dodawal...

Kto ci dal prawo Piotrze przepraszania w imieniu "wiekszosci Polakow"? Nie chce
      tu byc zlosliwy, ale twe imie (Piotr to hebrajskie imie, a znaczy ono
      doslownie "skala") sugeruje ze jestes zatwardzialym megalomanem, i masz raczej
      ciezki pomyslunek Widac, ze jestes informatykiem, bo masz typowa "tunnel
      vision", jak to bywa u informatykow. A propos - w moim imieniu ciagle wystepuja
      jacys uzurpatorzy, wiekszosc z nich jest, tak jak ty, zakompleksiala i ma klopoty
      ze swoja osobowoascia (nie nazwalbym tego jeszcze chorobna psychiczna, ale tacy
      jak ty sa na krawedzi tego stanu). Np. w moim imieniu kardynal Wyszynski
      przepraszal kiedys Niemcow, teraz prezydent Kwasniewski i ty przepraszacie w moim
      inieniu Zydow. A ja sie tylko pytam: kto dal wam na to prawo. Jak nie
      przestaniesz przemawiac w cudzym (tj. w tym i moim) imieniu, to cie pociagne do
      odpowiedzialnosci cywilnej i zaden dobry kolega prawnik ci nie pomoze. Oczekuje
      wiec oficjalnego sprostowania, ze mowisz tylko i wylacznie w swoim imieniu, bo
      twoj list wyraznie sugeruje, ze cierpisz na manie wielkosci i przemawiasz ex
      cathedra w nieswoim imieniu i to bez posiadania odpowiednich pelnomocnictw.
      ljkel2@netscape.net

• Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 10:39
        > > Wiekszosc Polaków nie jest taka (mimo, ze na murach moze widac co
        > > innego - w
        > > Lodzi, Warszawie; w Poznaniu, w którym mieszkam, chyba mniej). Choc (z tego co
        > > wiem) nikt z mojej rodziny nie zrobil krzywdy Zydom - to przepraszam Was za > > > to co spotkalo Was w moim Kraju.
        >
        > Kto ci dal prawo Piotrze przepraszania w imieniu "wiekszosci Polakow"?

Przeczytaj jeszcze raz mój tekst. Nie przepraszam w imieniu "większości Polaków" tylko w
        swoim! Może to naiwność - ale wierzę, że większość Polaków nie jest taka jak Ty!!!

> Nie chce
        > tu byc zlosliwy, ale twe imie (Piotr to hebrajskie imie, a znaczy ono
        > doslownie "skala")

Jestem dumny z Tego Imienia. Szczegolnie w kontekście tego co Piszesz.

> sugeruje ze jestes zatwardzialym megalomanem, i masz raczej
        > ciezki pomyslunek.

No proszę. Watykan - stolica piotrowa - jest stolicą megalomanów. Ciekawe, co na to proboszcz
        Twojej parafii (jeżeli jesteś wierzący - jeżeli nie, to co na to mieszkańcy Rzymu?).

> Widac, ze jestes informatykiem, bo masz typowa "tunnel
        > vision", jak to bywa u informatykow. A propos - w moim imieniu ciagle wystepuja
        > jacys uzurpatorzy, wiekszosc z nich jest, tak jak ty, zakompleksiala i ma klopo
        > ty ze swoja osobowoascia (nie nazwalbym tego jeszcze chorobna psychiczna, ale
        > tacy jak ty sa na krawedzi tego stanu).

Nie mam żadnych kompleksów. Chcę, żeby ludzie o odmiennych poglądach umieli się ze sobą
        porozumiewać, żeby umieli żyć ze sobą w zgodzie.

> Np. w moim imieniu kardynal Wyszynski
        > przepraszal kiedys Niemcow, teraz prezydent Kwasniewski i ty przepraszacie w mo
        > im inieniu Zydow. A ja sie tylko pytam: kto dal wam na to prawo. Jak nie
        > przestaniesz przemawiac w cudzym (tj. w tym i moim) imieniu, to cie pociagne do
        > odpowiedzialnosci cywilnej i zaden dobry kolega prawnik ci nie pomoze.

Pozostaje mi tylko powiedzieć, że Ty i Tobie podobni już dawno powinni siedzieć na przed
        obliczem sądu. Za sianie nienawiści.

> Oczekuje
        > wiec oficjalnego sprostowania, ze mowisz tylko i wylacznie w swoim imieniu, bo
        > twoj list wyraznie sugeruje, ze cierpisz na manie wielkosci i przemawiasz ex
        > cathedra w nieswoim imieniu i to bez posiadania odpowiednich pelnomocnictw.

Mówię w imieniu wszystkich PORZĄDNYCH ludzi, którzy nie mają możliwości wyrażenia tego
        publicznie (choćby na łamach Forum).
        • Gość: ljkel2 Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.vic.bigpond.net.au 15.07.01, 12:31
          Gosc portalu: Piotr napisal(a):

P. Wiekszosc Polak¢w nie jest taka (mimo, ze na murach moze widac co innego - w
          Lodzi, Warszawie; w Poznaniu, w kt¢rym mieszkam, chyba mniej). Choc ( z tego co
          wiem) nikt z mojej rodziny nie zrobil krzywdy Zydom - to przepraszam Was za to
          co spotkalo Was w moim Kraju.

L. Kto ci dal prawo Piotrze przepraszania w imieniu "wiekszosci Polakow"?

P. Przeczytaj jeszcze raz m¢j tekst. Nie przepraszam w imieniu "wiekszosci Polak¢
          w " tylko w swoim! Moze to naiwnosc - ale wierze, ze wiekszosc Polak¢w nie jest
          taka jak Ty !!!

L. Ton twego listu sugeruje jednak, ze przemawiasz w imieniu ogolu, a nie tylko
          swoim.

L. Nie chce tu byc zlosliwy, ale twe imie (Piotr to hebrajskie imie, a znaczy
          ono doslownie "skala")

P. Jestem dumny z Tego Imienia. Szczegolnie w kontekscie tego co Piszesz.

L. Nie masz z czego byc dumnym. Piotr, wbrew wskazowkom Jezusa, utworzyl kosciol
          biurokratyczno-hirerarchiczny, ktory ponosi odpowiedzialnosc za inkwizycje,
          krucjaty, nawracanie ogniem i mieczem Prusow czy Indian czy tez wspolprace z
          Hitlerem (poczytaj se Kryminalna Historie Chrzescijanstwa czy Cornwella Hitler's
          Pope).

L. (Imie twe) sugeruje ze jestes zatwardzialym megalomanem, i masz raczej
          ciezki pomyslunek.

P. No prosze. Watykan - stolica piotrowa - jest stolica megaloman¢w. Ciekawe, co
          na to proboszcz Twojej parafii (jezeli jestes wierzacy - jezeli nie, to co na
          to mieszkancy Rzymu?).

L. Mieszkancy Rzymu to nie sa w wiekszosci megalomani, ani zatwardziali katolicy;
          wystawili oni np. pomnik Giordano Bruno -ofierze Sw. Inkwizycji.
          A papiez to typowy megaloman: nazywa sie "ojcem swietym", a to przeciez
          megalomania i herezja bo przeciez prawdziwy Ojciec Sw. to Pan Bog (dla
          prawdziwych Chrzescijan Bog Ojciec) , i jest on w niebiesiech, a nie w Rzymie
          (poczytaj se Piotrze dyskusje na ten temat na tym forum). A propos; jestem
          wierzacym, ale nie "katolykiem", wiec proboszcz lokalnej parafii kosciola R-K to
          dla mnie zaden autorytet, bo ten kosciol to kosciol piotrowy, a nie jezusowy,
          wiec falszywy, balwochwalczy (np. kult maryjny), wiec nie gwarantuje zbawienia, a
          wrecz przeciwnie: potepienie do kilku pokolen (poczytaj se Biblie, Exodus 20:5).

L. Widac, ze jestes informatykiem, bo masz typowa "tunnel vision", jak to bywa u
          informatykow. A propos - w moim imieniu ciagle wystepuja
          jacys uzurpatorzy, wiekszosc z nich jest, tak jak ty, zakompleksiala i ma
          klopoty ze swoja osobowoascia (nie nazwalbym tego jeszcze choroba psychiczna,
          ale tacy jak ty sa na krawedzi tego stanu).

P. Nie mam zadnych kompleks¢w. Chce, zeby ludzie o odmiennych pogladach umieli
          sie ze soba porozumiewac, zeby umieli zyc ze soba w zgodzie.

L. Masz wielki kompleks, bo uwazasz sie niemalze za mesjasza, a to dosc
          niebezpiecznie. Pamietaj jak koncza falszywi mesjasze i inni zbawiciele i
          naprawiacze ludzkosci...

L. Np. w moim imieniu kardynal Wyszynski przepraszal kiedys Niemcow, teraz
          prezydent Kwasniewski i ty przepraszacie w moim inieniu Zydow. A ja sie tylko
          pytam: kto dal wam na to prawo. Jak nie przestaniesz przemawiac w cudzym (tj. w
          tym i moim) imieniu, to cie pociagne do odpowiedzialnosci cywilnej i zaden dobry
          kolega prawnik ci nie pomoze.

P. Pozostaje mi tylko powiedziec, ze Ty i Tobie podobni juz dawno powinni
          siedziec przed obliczem sadu. Za sianie nienawisci.

L. Dobrze, ze nie napisales "siedziec w pudle". A od stawiania ludzi przed sadem
          jest policja. W panstwie stalinowskim lub faszystowskim bylbys w najlepszym
          wypadku cenzorem, a w najgorszym i najprawdopodobniejszym donosicielem albo
          agentem tajnej policji politycznej. Znam te typy, typusie i typieta...

L. Oczekuje wiec oficjalnego sprostowania, ze mowisz tylko i wylacznie w swoim
          imieniu , bo twoj list wyraznie sugeruje, ze cierpisz na manie wielkosci i
          przemawiasz ex cathedra w nieswoim imieniu i to bez posiadania odpowiednich
          pelnomocnictw .

P. M¢wie w imieniu wszystkich PORZADNYCH ludzi, kt¢rzy nie maja mozliwosci
          wyrazenia tego publicznie (chocby na lamach Forum).

L. A, to teraz jestem publicznie nazwany NIEPORZADNYM czlowiekiem. Uwazaj, bo to
          moze byc uznane za znieslawienie...
      • Gość: AC778K Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 128.253.229.* 12.07.01, 17:32
        To prawo nazywa sie DEMOKRACJA. I to wlasnie demokracja pozwala Ci rowniez glosic bezkarnie
        takie androny. Mylisz anarchie z demokracja, ale to czeste przy braku porzadnego wyksztalcenia
        ogolnego.
      • Gość: Joanna Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak - do ljkel2 i Piotra IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 22:52
        Za to ljkel2 to czysto słowiańskie imię...

Piotr przeprasza w imieniu porządnych ludzi,Polaków, którym ciężko jest na
        duszy z powodu zła, które się stało udziałem Żydów. Jeśli się do nich nie
        zaliczasz - no cóż, Twoja sprawa.

Piotrze, serdecznie Cię pozdrawiam. Takich ludzi jak Ty jest napradę sporo
        tylko jakoś nie mogą się przebić ze swoimi poglądami.
        I tak na marginesie - myślałam, że chociaż na tym wątku będzie panować jakaś
        kultura...
        • Gość: ljkel2 Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak - do ljkel2 i Piotra IP: *.vic.bigpond.net.au 15.07.01, 12:39

> Za to ljkel2 to czysto słowiańskie imię...
          >
          > Piotr przeprasza w imieniu porządnych ludzi,Polaków, którym ciężko jest na
          > duszy z powodu zła, które się stało udziałem Żydów. Jeśli się do nich nie
          > zaliczasz - no cóż, Twoja sprawa.
          >
          Ljkel2 to moj "login"; na imie mam Lech, a pochodzenie tegoz imienia jest
          zreszta hebrajskie (p. ksiega Zoharu "Lech Leszem"). Odsylam cie tez do
          mojej odpowiedzi Piotrowi.
          A Zydzi nie maja moralnego prawa do bycia przepraszanym chocby po tym,
          co wyczyniaja od lat w Palestynie. To oni powinni przepraszac,
          glownie Palestynczykow, ale tez i Polakow, za to ze tak nimi pogardzali
          przed wojna, np. "wasze ulice, nasze kamienice",
          i za to co wyczyniali w UB w czasach stalinizmu.
          Poczytaj tez dokladnie Talmud, a zobaczysz co tam wypisuja o gojach;
          moze wtedy przybedzie ci nieco rozumu (let's hope...).

> I tak na marginesie - myślałam, że chociaż na tym wątku będzie panować jakaś
          > kultura...

• Gość: Joanna Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak - do ljkel2 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.01, 00:29
            Każdy niech się zajmuje swoimi winami.

Ciekawa jestem co mieszkańcy Jedwabnego wiedzą o Palestynie...
            • Gość: ljkel2 "Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak" - do Joanny od ljkel2 IP: *.vic.bigpond.net.au 16.07.01, 05:32

> Każdy niech się zajmuje swoimi winami.
              Niby racja, ale jakos nie widze ani nie slysze tych Zydow,
              ktorzy zajmowaliby sie swoimi winami, natomiast cigale widac i
              slychac tych b. licznych Zydow, ktorzy wypominaja winy gojom.
              To wypominanie win Zydom to tylko reakcja na ich rejwach.
              Poczytaj Joanno ksiazke prof. Finkelstein'a (Zyd, jakby sie kto pytal)
              "The Holocaust Industry", a moze zrozumiec o czym mowie.
              >
              > Ciekawa jestem co mieszkańcy Jedwabnego wiedzą o Palestynie...
              Pewnie wiecej niz mieszkancy Palestyny o Jedwabnem... Chodzilo mi tylko
              o to, ze okupujac brutalnie Palestyne i przesladujac na tle rasowym
              i religijnym Arabow i innych nie-Zydow zamieszkalych w Palestynie,
              Zydzi nie maja moralnego prawa wypominania czegokolwiek komukolwiek.
              Najpierw niech zaprowadza porzadek u siebie, a pozniej niech
              pouczaja innych...
              ljkel2@netscape.net
              • pius01 Re: Kagan 28.01.02, 04:41
                Zauwazylem, ze osobnik podpisujacy sie"Kagan" pisze swe klamstwa z roznych adresow w Australii.
                Proponuje wiec, aby zablokowac, przynajmniej tymczasowo, wszystkie adresy z Australii, aby sie ten
                zboczeniec wiecej nie dostal na to forum! Z Australii i tak pisze malo ludzi, wiec niewielka niewygoda
                byla by tym zablokowaniem spowodowana. Mozna by zreszta zrobic wyjatki dla niektorych adresow,
                tak, aby "Kagan", ta sliska gnida, sie nie mogl znow przeslizgnac na to forum!
                Co Wy na to?
                Prosze napisac na pius01@poczta.gazeta.pl
                Hej!
    • Gość: eres Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.atman.pl 12.07.01, 10:05
      Do "prawdziwego Polaka", do Pauliny, do ROBa

Podpisuję się pod Waszymi wypowiedziami, ale jestem niemal pewny, że nie
      docierają one do tych, którzy przede wszystkim winni sobie je wziąć do serca.
      Od lat toczę swoją prywatną wojnę z naszą polską ksenofobią, z szowinizmem, a
      zwłaszcza z antysemityzmem. Przeżyłem wojnę i okupację w Warszawie. Byłem
      świadkiem zbrodni i okrucieństw okupanta. Dotknęły one i moją rodzinę. Byłem i
      świadkiem zagłady Żydów, ale i świadkiem wielu podłości popełnianych przez
      moich aryjskich rodaków wobec swoich współobywateli - Żydów. A działo się to w
      warunkach terroru okupanta wobec wszystkich Polaków i w atmosferze, kiedy to w
      powszechnym obiegu było powiedzenie "ich już golą, a nas mydlą", a więc, że my
      polscy aryjczycy jesteśmy następni w kolejności do totalnej zagłady. Wiele scen
      okrucieństwa utkwiło w mojej pamięci w sposób dozgonny. Każdy z nas styka się
      na codzień w swoim otoczeniu z ksenofobią, a zwłaszcza z antysemityzmem. Znamy
      wiele odpowiedzi na pytanie, skąd się bierze ta wrogość do Żydów i do judaizmu
      także u ludzi młodych, którzy w swoim życiu nie spotkali Żyda. Wiemy, że
      najczęściej wynosi się ją z domu rodzinnego, jako coś oczywistego ("wyssane z
      mlekiem matek"?). Antysemityzm nadal głosi jawnie lub mniej jawnie wielu
      polityków i to różnej maści, niestety także i wielu duchownych katolickich.
      Rozpowszechniają go legalnie ukazujące się czasopisma i broszury (nie rzadko
      kolportowane w kioskach kościelnych). Poza nieśmiałymi wystąpieniami w tej
      kwestii niektórych polityków i działaczy społecznych niewiele się jednak czyni
      w walce z sączenim jadu nienawiści i pogardy. Niektórzy publicyści, politycy
      czy duchowni próbują zjawisko antysemityzmu marginalizować, a przecież każdy z
      nas dobrze wie, jak to się ma do rzeczywistości. Przykładem może być nin.
      forum; przecież żydożercze komentarze stanowią większość w tematach dot.
      stosunków polsko-żydowskich. Zapoznajcie się choćby z tekstami takich
      dyskutantów, jak choćby owi "bb", Rabin, Berg. Reakcją na rzeczowe argumenty
      historyczne, na rozsądne głosy innych dyskutantów są przez owych dyskutantów-
      żydożerców z reguły replikowane inwektywami, a ich mottem jest zasada: jeśli
      fakty przeczom ich twierdzeniom, to tym gorzej dla faktów.
      • Gość: yos Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 12.07.01, 12:45
        Popieram Cię człowieku - chociaż to pewnie nic nie znaczy jest nas dwóch.Piotr
        jest też pewnie z nami.

YOS
        • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 12:58
          > Popieram Cię człowieku - chociaż to pewnie nic nie znaczy jest nas dwóch.Piotr
          > jest też pewnie z nami.
          >
          Pewnie, że jestem z Wami.

• Gość: Marek Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 212.244.76.* 12.07.01, 13:30
            Zajmijmy sie juz Tybetańczykami. Bo tamten temat już jest wyczerpany.
            Z pozdrowieniami Marek
          • Gość: paulina Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.pop.bezeqint.net 12.07.01, 14:34
            Ja tez was popieram - wierze ze wielu innych tez.
            Zgloscie sie koledzy.
            • Gość: Stoik Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.math.uni.lodz.pl 12.07.01, 16:27
              Popieram całym sercem.Co do takich jak Mark - Tuwim napisał kiedyś taką strofkę:
              Na wiersz Peipera i Putramenta
              Szkoda papiera i atramenta

Co do Piotra, to (chociaż mogę się mylić) jest to imię greckie, od Petros -
              skała.

Pozdrawiam serdecznie we wspólnej walce z wiatrakami.
              • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 16:41
                > Pozdrawiam serdecznie we wspólnej walce z wiatrakami.

:))) Chyba nic innego nie pozostaje... Nie dac sie zakrzyczec przez oszolomów. Moze w koncu im
                sie odechce. Jestem ciekaw, czy jak pisza te swoje rozne swinstwa pozwalaja swojej rodzinie na
                podgladanie tego co robia. Zapewne zamykaja sie w swoich klitkach, zakladaja na glowe i na
                monitor koc, a potem z wypiekami na twarzy pisza, pisza, pisza... w nocy snia sie im koszmary,
                w ktorych spotykaja sie oko w oko ze swoimi rozmowcami z internetu...

• Gość: . Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.swipnet.se 12.07.01, 20:40
          • Gość: AC7678K Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 128.253.229.* 12.07.01, 17:37
            Ja tez. AC778K (PS. mam na imie JOZEF - to dopiero cholernie zydowskie imie, nie wiedzieli rodzice
            i KSIADZ co robia, czy co)
    • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 12.07.01, 17:56
      Dziekuje wszystkim za pozytywny odzew. Dziekuje: Woyslaw, Stan, Ryszard, Pollak, Paulina,
      AC778 (Jozef), Rob, Yos, Joanna, Suniko, Pank, ., Eres, Stoik. 14 osob - jest troche fajnych
      ludzi jednak... ;-)))
      • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów PRAWDZIWY NIEMIECKI ZYD (RASISTA ) IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 19:40
        Juz ci powiedzialem przestan robic z siebie IDIOTE!
        • Gość: AC778K Mark'owi jeszcze raz, bo mu piana oczy zalewa ze zlosci... IP: 128.253.229.* 12.07.01, 20:21
          Mowa twoja plugawa i zdradza plebejskie pochodzenie. Szlag Cie trafia, ale proponuje abys staral
          sie przynajmniej wyslawiac w lepszej polszczyznie. To wstyd dla takiego zarliwego Polaka mowic
          gorzej po polsku niz polscy zydzi. Biez przyklad z Tuwima. Forum jest jak korzystanie z windy, za krotko
          trwa zeby sie zaznajomic dostatecznie dlugo aby zauwazyc komu z ust pachnie brzydko.
          Piotr odpowiedzial na wiekszosc Twoich chamstw, wiec ja tylko zauwaze, ze Polish Americans placa
          znacznie mniejsze podatki niz Jewish Americans (zgadnij dlaczego?). Tak wiec to jakby wiecej od
          tych ostatnich Polska, jak piszesz "..otzrymuje miliony dolarow.." niz od Was, pseudo-Polakow. Tak
          wiec to nie "wielkie zero" ma Polska z Zydow tylko z WAS i, pozwolisz, ze uzyje Twoich wlasnych slow
          "� i na dodatek klopoty z takimi jak Ty czy Twoi koledzy".

Nie jest moim zamiarem obrazac Ciebie i Tobie podobnych, ale zal mi Was, bo jestescie jak te
          biedne psy na lancuchu w chlopskim obejsciu, urodzone z matki tez na lancuchu, nauczone zycia na
          lancuchu co tylko halas robia a i wlasciciela w reke ugryza czasami a zyc na wlasny koszt nie potrafia,
          zzerani sa coraz bardziej zawiscia do tych co potrafia. W Polsce bylo Ci zle bo "ZYDZI" nie dali sie
          wybic, i w USA jest Ci zle bo tez, a moze i bardziej nawet jakby "ZYDZOW" wiecej wokol i to, cholera,
          bogatych. Musze Ciebie zmartwic, jesli zrobimy jak radzisz "�szujo miej ambicje i wypieprzaj do
          Izraela abym cie wiecej nie musial utrzymywac" to bede mial tam wiecej pozytku z Twoich podatkow
          inz w Polsce, bo oni dostaja wiecej z podatkow amerykanskich.

PS. Mimo roznic pomodlmy sie wspolnie: Dobry Boze, chron POLSKE przed falszywymi przyjaciolmi -
          przed wrogami obroni sie sama.
          • Gość: Mark Re: jOZEFOWI jeszcze raz, bo mu piana oczy zalewa ze zlosci... IP: *.proxy.aol.com 12.07.01, 21:12
            Pomodl sie za swoj rozum.
            Masz racje przed wrogami, zlodziejami,kopmbinatorami takimi jak ty sie obroni.
            Na tym lancuchu pierwszy ja opuscisz!
          • Gość: JK Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 00:31
            Zebrałem tutaj część dyskusji, którą prowadzicie i cytuję ja wam w nadziei,
            że jak w całości te wasze fragmentu przeczytacie, to może się zastanowicie ?
            Miłej lektury.

Autor: Gość portalu: bb spokojnie pisze swój post:
            ===================================================
            Powiedzcie mi, kto nas przeprosi za wojnę? Dlaczego my się musimy przed
            wszystkimi płaszczyć? Dlaczego Izrael nie spojrzy na sytuację w swoim kraju?
            Zbliżającą się wojnę domową w której zginie 100 razy więcej ludzi? Dlaczego
            zajmujecie się bzdurami z przeszłości? Kogo to obchodzi? Nie macie dumy
            narodowej? Czy Was przeprosili Niemcy za wojnę, czy Was przeprosiła Armia
            Czerwona za najazd na Polskę? Czy Niemcy przeprosili Żydów za zagładę?
            Nie czepiajcie się nas, Polaków. Wy, którzy się tu wypowiadacie, nie jesteście
            Polakami, inaczej takie słowa nie przeszlyby Wam przez usta. Pozdrawiam.
            --------------------------------------------------------------------------------
            I tu niezwykle kulturalnie odpowiada mu człowiek, który wie wszystko:
            Dla – chyba – dodania sobie racji pisze wielkimi literami.
            Czyta się to fatalnie.
            ===================================================
            Autor: Gość portalu: yos
            UCZ SIĘ KRETYNIE OD TYCH CO ZACZĘLI TEN WĄTEK ! JAK ZACZNIESZ DZISIAJ SIĘ UCZYĆ
            TO - ZAKŁADAJĄC ŻE MASZ OKOŁO 7 LAT I JEDEN ZWÓJ WIĘCEJ NIŻ MUSZKA OWOCÓWKA
            (słuchajcie: on na podstawie tekstu wie ile kto ma lat i ile zwojów ! przypis
            mój)- TO ZA JAKIEŚ MILION LAT (ale, ale ta muszka tak długo nie żyje ! przypis
            mój)ZROZUMIESZ POSTY PIOTRA I INNYCH.TAKIE POGLĄDY , JAK
            ZAPREZENTOWANE SĄ W TWOIM POŚCIE , W KULTURALNYCH ( SPRAWDŻ W SŁOWNIKU - TAKA
            GRUBA KSIĄŻKA ; PANI W BIBLIOTECE W TWOIM ZAKŁADZIE CI POMOŻE ODNALEŻĆ )
            ŚRODOWISKACH NIE ISTNIEJĄ - NAWET JEŚLI W NASZEJ ,CIĘŻKO DOŚWIADCZONEJ (coś
            chyba tu brakuje, przypis mój)PODOBNYM DO TWEGO MATOŁECTWEM - ŚRODOWISKA TAKIE
            STANOWIĄ PONIŻEJ 1% POPULACJI.
            CZAS , ŻEBYŚ ODSZEDŁ W NIEBYT ( I TAK NIE ZROZUMIESZ ) JAK CHOROBA POLIO ,
            KTÓRĄ ZWALCZONO , CZAS ŻEBY PODOBNI TOBIE WYMARLI JAK MAMUTY , Z TĄ RÓŻNICĄ ŻE
            NIKT NIGDY NIE STWORZY IM ŻADNEGO MUZEUM.NIE ZOSTANIE PO TOBIE I TOBIE
            PODOBNYCH NIC - NAWET PARSZYWY SMRÓD (a zwykły smród ? choć trochę ? może
            zostanie ? przypis mój).NIE ŻYCZĘ CI ŹLE - ŻYCZĘ SOBIE DOBRZE ,
            DLATEGO ZNIKNIJ.
            --------------------------------------------------------------------------------
            Stara się go uspokoić Józef. Również założenie jest takie, że jeśli ktoś nie
            popiera mojego poglądu to jestem na tyle tolerancyjny, że uważam go za pijaka,
            wariata lub coś w tym rodzaju.
            Brawo Józef. Wspaniały przykład tolerancji, kultury i czego tam jeszcze.
            Autor: Gość portalu: AC778K
            Yos, zrelaksuj sie. Patrz na to jak Paulina. Biedny frustrat przychodzi tutaj
            na psychoterapie. Pogada, pokrzyczy i zaraz mu lepiej. Juz lepiej zeby tutaj
            wypisywal te androny niz na murach. Moj madry Ojciec mawial, pamietaj synu, z
            pijakami, wariatami nie dyskutuj, staraj sie uspokoic i omin wielkim kolem.
            -----------------------------------------------------------------------------
            I kawałek dalej Józef kulturalnie, tolerancyjnie pisze innemu respondentowi:
            -----------------------------------------------------------------------------
            Autor: Gość portalu: AC778K
            Mowa twoja plugawa i zdradza plebejskie pochodzenie. Szlag Cie trafia, ale
            proponuje abys staral sie przynajmniej wyslawiac w lepszej polszczyznie. To
            wstyd dla takiego zarliwego Polaka mowic gorzej po polsku niz polscy zydzi.
            Biez przyklad z Tuwima. Forum jest jak korzystanie z windy, za krotko
            trwa zeby sie zaznajomic dostatecznie dlugo aby zauwazyc komu z ust pachnie
            brzydko. (czyżby biedny Mark zapomniał o odpowiedniej gumie do żucia ? przypis
            mój) Piotr odpowiedzial na wiekszosc Twoich chamstw, wiec ja tylko zauwaze, ze
            Polish Americans placa znacznie mniejsze podatki niz Jewish Americans (zgadnij
            dlaczego?)(ja nie zgadłem, przypis mój). Tak wiec to jakby wiecej od tych
            ostatnich Polska, jak piszesz "..otzrymuje miliony dolarow.." niz od Was,
            pseudo-Polakow. Tak wiec to nie "wielkie zero" ma Polska z Zydow tylko z WAS i,
            pozwolisz, ze uzyje Twoich wlasnych slow "… i na dodatek klopoty z takimi jak
            Ty czy Twoi koledzy". Nie jest moim zamiarem obrazac Ciebie i Tobie podobnych,
            ale zal mi Was, bo jestescie jak te biedne psy na lancuchu w chlopskim
            obejsciu, urodzone z matki tez na lancuchu, nauczone zycia na
            lancuchu co tylko halas robia a i wlasciciela w reke ugryza czasami a zyc na
            wlasny koszt nie potrafia, zzerani sa coraz bardziej zawiscia do tych co
            potrafia (znany jest w literaturze obraz chłopa w karczmie i metody prowadzenia
            działalności gospodarczej tamże, zgadnij kto był właścicielem ? przypis mój).
            W Polsce bylo Ci zle bo "ZYDZI" nie dali sie wybic, i w USA jest Ci zle bo tez,
            a moze i bardziej nawet jakby "ZYDZOW" wiecej wokol i to, cholera,
            bogatych. Musze Ciebie zmartwic, jesli zrobimy jak radzisz "…szujo miej ambicje
            i wypieprzaj do Izraela abym cie wiecej nie musial utrzymywac" to bede mial tam
            wiecej pozytku z Twoich podatkow inz w Polsce, bo oni dostaja wiecej z podatkow
            amerykanskich. (tu dowiedziałem się nowej dla mnie rzeczy, przypis mój)
            Myślę, że:
            1.napiszecie, że jestem wulgarny, agresywny i coś tam jeszcze (wymyślajcie
            zresztą sami),
            2.można tu dyskutować ale pod warunkiem, że ma się określone wg was zdanie
            (tak jak kiedyś była jedynie słuszna linia partii),
            3.spokojny tekst, z którym można się zgodzić lub nie, spotyka się z falą obelg,
            4.pewnie gdybym grzecznie zapytał Józefa czy jest Żydem (dla mnie jest to
            narodowość w rozumieniu takim samym jak Polak, Francuz, itp., a nie
            przynależność do wyznania jak żyd, katolik, muzułmanin, itp., i nie
            przynależność do określonego państwa jak obywatel izraelski, polski, chiński)
            to zostałbym posądzony o antysemityzm; dlaczego ?
            5.gdy tak słodko potakujecie sobie pomyślcie, że dyskusja to wymiana poglądów,
            różnych w zależności od osobnika; jednemu podoba się niebieski a drugiemu
            zielony; któryś z nich zasłużył na oplucie ? czy wszyscy muszą podzielać wasze
            poglądy ? brak różnicy zdań nie zaowocuje postępem.
            Niezależnie od tego co napiszecie – nie odpowiem. Przyczyna jest prosta.
            Wyrobiłem sobie o tym forum bardzo negatywne zdanie. Nie jest to niestety
            zbiorowisko dające możliwość wymiany poglądów. Występuje tu raczej wymiana
            ostrego opluwania i to najczęściej nie na temat.
            Sztandarowym przykładem jest dla mnie cykl „świątynie należy burzyć, nie
            budować”. Prawie nie ma tam zadumy nad tym, że jest to zdziczałe nawoływanie do
            przestępstwa. Brak również zastanowienia nad tym, że świątynie są różnych
            wyznań. Dziś mówi się o burzeniu katolickich (co zresztą większość bardzo
            cieszy, większość tolerancyjną oczywiście), jutro jakiś dzikus może wylansować
            inną propozycję co do wyboru wyznania świątyni, którą najlepiej zburzyć.
            Zadufanie jest bardzo groźne. Dla zadufanego w sobie.
            P.S.Ciekawe co na wasze pogodne wypowiedzi koleżanka Paulina ?
            Podobają się jej ? Tak sobie wyobraża dyskusję, tolerancję, kulturę ?
            • Gość: Stoik Re: Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.toya.net.pl 13.07.01, 00:56
              Drogi JK (który i tak nie odpowiesz). Cytaty ładne, ale zapomniałeś przytoczyć
              dla równowagi jakieś posty Piotra (z jednej strony) i Marka (z drugiej).
              Pozdrawiam
            • Gość: paulina Re: Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.pop.bezeqint.net 13.07.01, 07:00
              Co z prawda? czy ona tez wazna?
              1. niemcy nie raz i nie dziesiec przepraszali, kajali sie i.t.p. - nie
              specjalnie pomoglo 6 milionom.

2. nie jestem za burzenie jakichkolwiek swiatyn- ale kaplani w s z y s t k i ch
              sa honorowo reprezentowani w nagonkach na "innych", "nie naszych".

3. Nadal nie moge pojac - kolektywnej nienawisci. Szczegolnie wsrod czesci
              Polakow wobec Zydow. Te dwie kultury sa splatane, kazda ma duza wage w drugiej -
              i wspolne plody.
              Jako sociolog moge powiedzic ze nie Zydzi sprowadzili komunizm ( bardzo czeste
              oskarzenie wobec Zydow) - a bieda, glod, brak mozliwosci edukacji, wiele
              upokorzenia i cierpienia.
              Polecam ksiazke Eksztajna "Ciotka Ester" - po polsku, po polsku, no bo jak
              bedzie pisal stary Zyd z Polski o swojm dziecinstwie?
              • Gość: eres Re: Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.atman.pl 13.07.01, 09:31
                Paulino, próżny trud! Antysemitom nie rozmowa z socjologiem, ale z psychiatrą
                potrzebna. Jako socjolog wiesz przecież lepiej ode mnie (elektronika), że
                ksenofobia, czy antysemityzm to czystej wody fanatyzm. Na rzeczowe argumenty
                otrzymasz od takiego - pożal się Boże - adwersarza, z reguły pozbawionego
                przecież racjonalnych argumentów, zawziętego fanatyka, jedynie stek inwektyw, a
                w najlepszym razie jakieś powielane klisze, czy cytaty z żałosnych książeczek
                Bubla, a od co światlejszego cytaty z hitlerowskich, czy neonazistowskich
                broszurek.
                Argumenty, że np. przed II w.św. najuboższy polski proletariat stanowili Żydzi,
                że pośród wywożonych przez NKWD obywateli polskich aż 30% było Żydami (przy tym
                Żydzi stanowili 11% całej populacji we wschodniej Polsce) i wiele, wiele innych
                faktów trafia na reakcję w rodzaju "...tym gorzej dla faktów".
                Jest w Polsce obfitość literatury umożliwiającej pogłębienie wiedzy z zakresu
                historii najnowszej. Jest przecież także dużo opracowań dot. stosunków polsko-
                żydowskich. Ale rzecz w tym, że trzeba je przeczytać, a tu dla wielu pojawiają
                się schody.
              • Gość: Andy Re: Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.brzezno.univ.gda.pl 15.07.01, 21:56
                Przyglądam się temu forum z pewnym niesmakiem. Jest zbyt jednostronna.
                Do rzzeczy. Mam dwa pytania. Nie możesz pojąć nienawiści części Polaków do
                Zydów. W drugą stronę możesz? Co jes przedmiotem badań socjologii?
                Pozdrawiam wszystkich dyskutantów, tych za i przeciw.
            • Gość: Gladmar Re: Najważniejsza to jest jednak tolerancja i zaraz potem kultura IP: *.unregistered.formus.pl 13.07.01, 09:15
              No proszę , JK , jak chcesz to potrafisz wypowiadać się spokojnie i
              kulturalnie !!
              Gratuluję !!
        • Gość: Joanna Re: 01. Do prawdziwych Żydów PRAWDZIWY NIEMIECKI ZYD (RASISTA ) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 23:01
          To straszne - Mark mówi do siebie...
          Mark'u - powinieneś chyba pójść do lekarza.
          • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów PRAWDZIWY NIEMIECKI ZYD (RASISTA ) IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 05:20
            Joasiu i tym razem nie popisalas sie swoja intiligencja.
            Jak sama zauwazylas nie jestescie godni zadnej dyskusji.
            Zegnam ozieble ciebie i twoj faszystowski narod z morderca Szaronem na czele.
            • Gość: Piotr Re: 01. Do Polaka - Polak IP: *.gpd.com.pl 13.07.01, 07:09
              > Zegnam ozieble ciebie i twoj faszystowski narod z morderca Szaronem na czele.

I ja zegnam Ciebie. Mam nadzieje, ze nie pojawia sie na Forum Twoje hanbiace Polske i Polakow
              teksty. Aha - jezeli chcesz mnie poobrzucac troche blotem, to pisz juz tylko na moj adres
              mailowy (ten, który podalem w postcie rozpoczynajacym watek). Nie, obiecuje to Tobie, nie bede
              zglaszal nic prokuraturze, FBI, ani nie bede Cie namierzac PINGIEM. A jezeli bedziesz kiedys w
              Polsce - to tez napisz. Mozemy sie spotkac, porozmawiac, wyjasnic pewne kwestie i nie bede
              Ciebie zmuszac do zmiany swiatopogladu. Wierze, ze nie jest z Toba az tak zle.

• Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 18:16
      Widzisz Piotrus masz przyklad Zydowskiego arcydziela manipulaci .Z tego forum
      zniknelo rowne dziesiec pozycji ( mozesz przeliczyc i porownac z glowna
      strona ),Zostawia sie pozycje ktore sa GW potrzebne do podsycania nienawisci.
      Mozesz sobie odpowiedziec sam , gdzie Michnik ma Zydow i Polakow ?
      • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 13.07.01, 18:24
        > Widzisz Piotrus masz przyklad Zydowskiego arcydziela manipulaci .Z tego forum
        > zniknelo rowne dziesiec pozycji ( mozesz przeliczyc i porownac z glowna
        > strona ),Zostawia sie pozycje ktore sa GW potrzebne do podsycania nienawisci.
        > Mozesz sobie odpowiedziec sam , gdzie Michnik ma Zydow i Polakow ?
        >
        E tam. U mnie sie zgadza. 80=80 :-)
        • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 21:51
          Przepraszam duzo razy nie wchodzila mi calosc wypowiedzi dlatego przeliczylem.
          Nawiazujac do Twojego ostatniego postu to ,gdybys czytal uwaznie zauwazylbys
          ze to kazdy z Was zaczal od ublizania .Widzisz jestem czlowiekiem ktory dobrem
          rewanzuje sie dwa razy i za zle tak samo i jest to natura wiekszosci.
          Alfred napisal ze do mojego zyciorysu napewno dopiszecie antsemityzm i tak sie
          stalo, czego sie i tak spodziewalem .Dlatego podalem Ci przyklad Pana Goldberga
          ktorego znajdziesz we wczesniejszych wypowiedziach (zaczyna sie Polacy
          wybaczcie ) i jest tam rowniez moja odpowiedz i wielu Polakow ktorych wy
          nazywacie antysemitami, psychicznie chorymi,idotami itp. Zyd i Polacy w jednej
          sekundzie wyciagaja do siebie rece, jakie to proste.! Widzisz antysemityzm to
          jest Wasz wynalazek .Walczycie z utopia a ktora na sile wszyskim wciskacie.
          Wlasnie Pan Goldberg powiedzial :zacznijcie szukac zla od siebie.
          Widzisz gdy Polak bedzie bandyta lub zlodziejem itp. badz pewny ze go potepie.
          w przeciwnym wypadku wydaje opinie o calym narodzie i tak jest wlasnie z Zydami
          Tak bylo z niemcami ,rosjanami. Teraz sie spotykamy jak przyjaciele ,kazdy
          zrozumial ze historia jest historia wyciagnac wnioski i nie nalezy przez nia
          zaczynac nowej wojny .
          Piotrze ja nie mam zamiaru sie zmieniac dla mnie nie ma zaczenia kolor skory
          rasa czy religia ,dla mnie liczy sie dobro i zlo z tym drugim bede zaciekle
          walczyl tak mnie wychowali rodzice i uwazam ze dobrze .
          Dlatego rowniez Ci to zaznaczylem ( dobro zlo ) w pierwszej wypowiedzi jednak
          nie chciales tego zrozumiec wolales wybrac droge wojny .
          Zanim znowu mnie zmieszacie z blote siadzcie pomyslcie bo moze jest to droga
          aby Polacy i Zydzi czy nawet Palestynczycy wyciagneli do siebie rece.
          Na koniec Piotrze musze Ci powiedziec ze z tym FBI mnie rozbawiles ,
          Nie wiem czy wiesz co to jest Free Speech (wolnosc slowa) ktora kazdy obywatel
          USA ma gwarantowa przez konstytucje ,tak ze w kazdej chwili wlacznie z
          prezydentem moge mowic co mi sie podoba.Daruj sobie te zarty.
          Mimo ze zostalem Twoim wrogiem pozdrawiam
          • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 14.07.01, 07:36
            > Piotrze ja nie mam zamiaru sie zmieniac dla mnie nie ma zaczenia kolor skory
            > rasa czy religia ,dla mnie liczy sie dobro i zlo z tym drugim bede zaciekle
            > walczyl tak mnie wychowali rodzice i uwazam ze dobrze .

No - rzeczywiscie Cie wychowali - zamiast kulturalnie prowadzic dyskusje - to
            dostalo sie mnie i innym od Ciebie: "Dla mnie jestes gownem ktorego w kazdej
            chwili mozna sprzatnac", "ze robisz z siebie glupka", "Widzisz zloslywy zydowski
            bydlaku", "okazuje sie ze jestes zydowska gnida", "ze cie blaznie wiecej nie
            spotkam", "Na dodatek szujo miej ambicje i wypieprzaj do Izraela", "przestan robic
            z siebie IDIOTE". I nie pisz mi, ze ja tez obrazam piszac "psychicznie chorzy"
            albo 'niezrownowazeni". Dla mnie chorzy sa ludzmi wymagajacymi empatii, opieki i
            pomocy.

Nic, o czym piszesz na lamach Forum, nie trzyma sie kupy. Z jednej strony piszesz,
            ze nie jestes antysemita, ze starasz sie odrozniac dobro od zla - a i tak ze zlem
            kojarzysz Zydow (listkiem figowym jest tu tylko [cytowany przez Ciebie] pan
            Goldberg).

> Dlatego rowniez Ci to zaznaczylem ( dobro zlo ) w pierwszej wypowiedzi jednak
            > nie chciales tego zrozumiec wolales wybrac droge wojny .

Jakiej wojny. To ty pokrzykujesz i wprowadzasz nerwowa atmosfere na lamach Forum.

> Zanim znowu mnie zmieszacie z blote siadzcie pomyslcie bo moze jest to droga
            > aby Polacy i Zydzi czy nawet Palestynczycy wyciagneli do siebie rece.

O - nareszcie cos sensownego. Tak trzymaj.

> Na koniec Piotrze musze Ci powiedziec ze z tym FBI mnie rozbawiles ,
            > Nie wiem czy wiesz co to jest Free Speech (wolnosc slowa) ktora kazdy obywatel
            > USA ma gwarantowa przez konstytucje ,tak ze w kazdej chwili wlacznie z
            > prezydentem moge mowic co mi sie podoba.

Pewnie, ze mozesz. Ale jezeli zaczynasz obrazac, siac nienawisc - to i tak
            odpowiesz za wszystko przed sadem. A tak a propos - czy ty przypadkiem (chyba nie
            ze strachu przed FBI) nie uzywasz komputera bez IP. Nie zebym Cie namierzal - ale
            czasami takie sa symptomy wielokrotnego wysylania tego samego postu na Forum.

> Mimo ze zostalem Twoim wrogiem pozdrawiam

Jeszcze do konca nie wiem, czy jestes moim wrogiem. Tak czy inaczej - nie jestem
            czlowiekiem dlugo trzymajacym do kogos uraze.
            • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 14.07.01, 10:38
              Po pierwsze powiedzialem Ci" jezeli Ktos jest dobry bede dwa razy lepszy
              jezeli zly tak samo .Czy pojmujesz?
              To nie ja pierwszy nazwalem psychicznie chorych ludzi tylko TY.
              Obraziles w ten sposob Polakow , mnie i samego siebie.
              Po drugie wypowiadaj sie w swoim imieniu a nie Polakow ,i na to Ci juz ktos
              zwrocil uwage .
              Wracajac do FBI i Twoich namiarow to wydaje mi sie Piotrusiu ze to Ty musisz
              sie bardzo pilnowac. Wg Amerykanskiego prawa mozesz mi czy komukolwiek
              naublizac dowoli a jezeli mowisz ze mnie namierzysz i chcesz sie ze mna spotkac
              to juz sprawa kryminalna.Tak ze modl sie Piotrus abym nie zlamal sobie nogi na
              ulicy bo bedziesz w tarapatach.Zaznaczaam ze Polska podpisala umowe o sciganiu
              przestepcow. Kopie Twoich wypowiedzi z tlumaczeniem juz przefaksowalem do FBI I
              to oni cie namierza.
              Po trzecie Z twoich wypowiedzi wynika ze jestes bardzo mlodym i i buntowniczym
              czlowiekiem tak ze dyskusja z Toba nie ma sensu Wiec zegnaj.
              • Gość: Piotr Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.gpd.com.pl 16.07.01, 08:25
                > Wracajac do FBI i Twoich namiarow to wydaje mi sie Piotrusiu ze to Ty musisz
                > sie bardzo pilnowac. Wg Amerykanskiego prawa mozesz mi czy komukolwiek
                > naublizac dowoli a jezeli mowisz ze mnie namierzysz i chcesz sie ze mna spotkac
                > to juz sprawa kryminalna.Tak ze modl sie Piotrus abym nie zlamal sobie nogi na
                > ulicy bo bedziesz w tarapatach.Zaznaczaam ze Polska podpisala umowe o sciganiu
                > przestepcow. Kopie Twoich wypowiedzi z tlumaczeniem juz przefaksowalem do FBI I

:)))))

> to oni cie namierza.

:)))))

> Po trzecie Z twoich wypowiedzi wynika ze jestes bardzo mlodym i i buntowniczym
                > czlowiekiem tak ze dyskusja z Toba nie ma sensu Wiec zegnaj.

Nie jestem juz az tak bardzo mlodym, a buntowniczym - tym bardziej.
                Rowniez zegnaj.

• Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 21:52
          zaczynac nowej wojny .
          USA ma gwarantowana przez konstytucje ,tak ze w kazdej chwili wlacznie z
        • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 21:58
          zaczynac nowej wojny .
          USA ma gwarantowana przez konstytucje ,tak ze w kazdej chwili wlacznie z
    • Gość: AC778K Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: 128.253.229.* 13.07.01, 20:07
      Dziekuje Paulino za zabranie glosu. Nie jestem socjologiem, ale jako fizyk rozumiem Twoja
      zainteresowanie tym co sie tutaj dzieje. Tym badziej ze jesli ludziom sie chce to znaczy ze sa (w
      wiekszosci) zczezy w swoich mocjach.

Jak dotad w moim drzewie genealogicznym nie doszukalem sie zydowskich korzeni a udalo mi sie
      dojsc wiarygodnie do XVIII (mam historycznych - tzn. zaistnialych w historii Polski - przedkow) byli tam
      uczestnicy Targowicy, i tworcy Konstytucji 3 Maja, bylo dziecie atamana kozackiego (efekt zsylki
      praszczura na Sybir), byli powstancy Listopadowi i Styczniowi, byla tez jakas prapra...babcia-Szkotka.
      Mam wielu przyjaciol zydow, polskich zydow, bo choc teraz sa rozproszeni po swiecie i niektorzy nie
      uwazaja sie za "polskich", to jak moze, na przyklad, nie pochodzic z polskich zydow, ktos kogo rodzina
      zyla przez wieki w Berdyczowie? Mark'owi moze to sie nie podobac ale we krwi Polskich Zydow
      musi byc tak duzo slowianskiej, polskiej krwi, ze oni sa bardziej Zydami przez Wiare niz przez krew.
      I w tym sensie rowniez Pan, Panie Mark jest tez Zydem. To wynik nieublaganej Przyrody, ktora
      miesza w "zupie" genetycznej.

Panie Mark, mam prosbe. Podaj Pan tutaj Panska definicje Zyda, bo moze ja Pana nie rozumiem.
      • Gość: Mark Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.proxy.aol.com 13.07.01, 22:42
        Byc moze ze mialem czego nie wiem i nie sprawdzalem. Napewno tez nim nie
        jsetem poniewaz jestem katolikiem i taki wg nich nie jest uwazany za Zyda.
        Nawet gdybym byl, nie zmienilo by to moich pogladow ,
        Gdybys byl pojetny napewno zauwazylbys ze nikomu nie chodzi o rase lecz o
        postepowanie. Czy cos jeszcze?

• Gość: AC778K Re: 01. Do Mark'a polskiego Katolika - Polski polak IP: 128.253.229.* 14.07.01, 03:25
          Panie Mark'u, po przeczytaniu ostatniej wiadomosci od Pana piana zeszla mi z oczu. Pragne bardzo
          Pana przeprosic za ataki na Pana postawe jako Prawdziwego Polaka. Zrozumialem, ze przez
          pana przemawia Polski Katolik a to juz zupelnie inna sprawa. Nie powiem, zeby mi bylo duzo lepiej bo
          takich mamy nad Wisla duzo i az ciarki nie przechodza, ze moze oni tez tak jak Pan, ale przynajmniej
          mam wlasciwa perespektywe.
          • Gość: Mark Re: 01. Do Mark'a polskiego Katolika - Polski polak IP: *.proxy.aol.com 15.07.01, 19:51
            Ja tez Jozefie Cie przepraszam ze sie unioslem .
    • Gość: r. Re: do Pauliny i nie tylko IP: *.siedlce.dialup.inetia.pl 13.07.01, 23:27
      To, że ludzie nie dzielą się wg sztucznych kryteriów narodowości, tylko np. na
      dobrych i złych, wiedzą wszyscy ci, którzy myślą. Skoro jednak tak popularne są
      podziały narodowe, to albo niewielu myśli, albo ci niemyślący są silniejsi.
      Ale ja nie o tym chciałem.
      Choć mam tak głęboko niechętny stosunek do dzielenia ludzi wg narodowości, to
      przyjmuję go jako fakt, ludzie bowiem lubią być w grupie, a taką grupę w
      dłuzszym okresie czasu najłatwiej tworzy się w oparciu sąsiadów, nieważne,
      dobrych czy złych, mądrych czy głupich.
      I jeśli już mam się zaszufladkować, no to oczywiście jestem Polakiem i żadna
      inna sąsiednia nacja (mówię o przodkach) nie wchodzi w grę.

Ale jako Polak dziwię się temu, jak działają "prawdziwi Polacy".
      Przecież to, że tak niewielu Żydów potrafiło tak omotać naród polski, jak
      twierdzą, jest straszną dla tego narodu ujmą, i nie wolno o tym mówić głośno!!!
      Bo ci wszędobylscy Żydzi taką wiedzę gotowi są wykorzystać i rozgłosić po całym
      świecie, że my, Polacy, jesteśmy od nich indywidualnie gorsi!
      No, ale skoro "prawdziwi Polacy" odznaczają sie taką głupotą, że mówią to
      głośno, to jak mają Żydzi nie być lepsi?

I przy takich "prawdziwych" przesłankach kółko sie zamyka.

No więc jeszcze raz - chcecie, to obrażajcie samych siebie, a mnie przestańcie.
      Ja gorszy (twardo!) nie jestem.

P.S. Paulino, właśnie dlatego każdy Polak, który odniesie sukces, jest przez
      niektórych nazywany Żydem, że jest to w ich rozumieniu obelga, a nie potrafią
      inaczej wyrazić swoich kompleksów.

Pozdrawiam - ryszard (ponieważ widzę, że jest nas tu co najmniej dwóch, ja
      przyjmuję r. jako identyfikator i imię pisane z małej litery).

• Gość: AC778K Re: do Pauliny i nie tylko IP: 128.253.229.* 14.07.01, 03:10
        Paulino, czy zagladalas do watku "Czy Polska jest krajem antysemitow"?
        • Gość: paulina Re: do Pauliny i nie tylko IP: *.pop.bezeqint.net 14.07.01, 06:37
          Czesc AC778K!
          Przeczytalam ten walek.Jestem zdumiona sila emocionalna wiekszosci wypowiedzi.
          Mysle ze nadszedl czas jakiegos dramatycznego serialu o Zydach i Polakach w
          ciagu ostatnic 200 lat.
          Jestem gotowa wspolpracowac na ten temat.
          W koncu przeciez jestem optymistycznym czlowiekiem...
          • Gość: eres Re: do Pauliny i nie tylko IP: *.atman.pl 16.07.01, 08:20
            Prpoponuję, abyś nawiązała w tej sprawie kontakt z Żydowskim Instytutem
            Historycznym w Warszawie. Na życzenie podam Ci adres e-mailowy ŻIH.
          • Gość: Cesar Serial o Historii Polsko-Zydowskiej IP: 162.70.233.* 19.07.01, 17:27
            Niestety taki serial nigdy nie powstanie.
            Z prostego powodu - poprawnosc polityczna nie pozwala umiescic w zadnym dziele
            kultury postaci "Zlego Zyda".
            Jak wszyscy Zydzi beda dobrzy, to serial bedzie wygladal jak filmy radzieckie lub
            enerdowskie.

Jeszcze raz zapraszam Cie do listy dyskusyjnej:
            friendsofpoland@egroups.com
            Cesar

> Czesc AC778K!
            > Przeczytalam ten walek.Jestem zdumiona sila emocionalna wiekszosci wypowiedzi.
            > Mysle ze nadszedl czas jakiegos dramatycznego serialu o Zydach i Polakach w
            > ciagu ostatnic 200 lat.
            > Jestem gotowa wspolpracowac na ten temat.
            > W koncu przeciez jestem optymistycznym czlowiekiem...

• Gość: eres Re: do Pauliny i nie tylko IP: *.atman.pl 16.07.01, 08:40
        Gość portalu: r. napisał(a):

> (...........)
        > P.S. Paulino, właśnie dlatego każdy Polak, który odniesie sukces, jest przez
        > niektórych nazywany Żydem, że jest to w ich rozumieniu obelga, a nie potrafią
        > inaczej wyrazić swoich kompleksów.

Jako ilustrację do naszych polskich kompleksów podam, iż spotkałem się
        niejednokrotnie z "zarzutem" wobec Żydów, iż opanowali całe obszary twórczości
        kulturalnej, takie jak choćby muzyka, film, literatura. Oczywiście reakcją na
        próbę argumentacji (jakby to w ogóle było potrzebne), że to przecież rzecz
        talentu, erudycji, pracowitości i t.d. jest gwałtowny gniew tych skąd inąd
        wykształconych ludzi. Niektórzy, ci mniej rozgarnięci, próbują nawet rozpaczliwie
        negować żydowskie pochodzenie wielu znanych twórców.

> Pozdrawiam - ryszard (ponieważ widzę, że jest nas tu co najmniej dwóch, ja
        > przyjmuję r. jako identyfikator i imię pisane z małej litery).

Jest nas więcej, ale nie większość niestety.
        Pozdrawiam

• Gość: paulina Re: do Pauliny i nie tylko IP: *.pop.bezeqint.net 16.07.01, 09:00
          Czesc Eres,

Wybitne osiagniecia jednostek przynalezacych do mniejszosci narodowych sa znane
          nie tylko wsrod Polskich Zydow: Armenczycy (czy to poprawnie po polsku?),
          i Koreanczycy w Stanach - oraz Palestynczycy na Bliskim Wschodzie.

Jestem wstrzasnieta faktem ze Polska jest praktycznie Juden Rain od trzydziestu
          kilku lat - a wypowiedzi pewnych segmentow w spoleczenstwie robia wrazenie ze
          Zydzi rzadza Polska.
          W ich wypowiedziach widze wiele slepej nienawisci i duzo nie wiedzy - to
          przewaznie idzie w parze.

Kosciol i Telewizja - dwa wspaniale kanaly informacij.
          Moze????
          • Gość: Czytelni Re: do Pauliny i nie tylko IP: 212.191.36.* 16.07.01, 09:41
            Może te fobie biorą się za przyczyną takich Żydów jak Baksik i Gąsiorowski?
            Może ludzie pamietają jeszcze takiego ministra finansów Krasickiego? który na
            żale biedoty publicznie odpowiedział, że jak im nie wystarcza dziennie na całe
            jajko to niech jedzą pół, a potem wyjechał do Israela. Może mają żal, że Żyd
            Michnik najpierw współtworzył przemiany, a potem podstępnie przejął Gazetę
            Wyborczą? Może to wszystko dlatego, że ludzie nie mają do ich intencji
            zaufania? Pozdrawiam
            • Gość: AC778K Re: do Pauliny i nie tylko IP: 128.253.229.* 18.07.01, 20:29
              Gość portalu: Czytelni napisał(a):

> Może mają żal, że Żyd
              > Michnik najpierw współtworzył przemiany, a potem podstępnie przejął Gazetę
              > Wyborczą?

no, bez przesady! Michnika do Gazety Wyborczej skierowal Lechu W. - glownie aby sie pozbyc politycznej
              konkurencji. Bezsporna wina Michnika jest natomiast to, ze GW ma sie dobrze i jest sukcesem
              finansowym czego dowodem jest rowniez to Forum.

• Gość: JK Nie bardzo rozumiem IP: 217.153.50.* 18.07.01, 11:51

> Wybitne osiagniecia jednostek przynalezacych do mniejszosci narodowych sa znane
            >
            > nie tylko wsrod Polskich Zydow: Armenczycy (czy to poprawnie po polsku?),
            > i Koreanczycy w Stanach - oraz Palestynczycy na Bliskim Wschodzie.
            >
            > Jestem wstrzasnieta faktem ze Polska jest praktycznie Juden Rain od trzydziestu
            ---> Przepraszam, ale nie rozumiem co znaczy Juden Rain. Proszę o wyjasnienie.
            >
            > kilku lat - a wypowiedzi pewnych segmentow w spoleczenstwie robia wrazenie ze
            > Zydzi rzadza Polska.
            > W ich wypowiedziach widze wiele slepej nienawisci i duzo nie wiedzy - to
            > przewaznie idzie w parze.
            ---> Jest rzeczywiście takie przeświadczenie, że Żydzi rządzą w Polsce. Czy jest
            to jednak dowód na ślepą nienawiść ? Nie wiem. Tak ludzie myślą.
            >
            > Kosciol i Telewizja - dwa wspaniale kanaly informacij.
            ---> W Kosciele nikt nie namawia mnie do negatywnych zachowań w stosunku do
            jakiejkolwiek nacji. Ale przewrotnie w stosunku do spotykanych tu
            komentarzy: chcesz aby taki ciemnogród i zacofanie było kanałem
            informacyjnym ? I jeszcze co miałoby w nim płynąć ?
            Ja bym optował za tym aby było to co innego niż to co wypisuje prasa
            amerykańska przy okazji Jedwabnego. Po ich artykułach widać, że nie mieli w
            ręce podręcznika do historii od bardzo wielu lat. Podręcznika napisanego w
            dowolnym europeejskim kraju. Dlatego wykazują się niewiedzą na temat
            prostych spraw a przy tym prześcigają we wrednym opluwaniu Polski i Polaków.

Nie można jednostronnie traktować spraw. Jak sie mówi o tolerancji, szacunku
            dla innych, trzeba widzieć rónież Polaków. Oni również mają swoje racje.
            Tak jak Żydzi, Cyganie, Francuzi i wieele wiele innych narodów.

• Gość: paulina Re: Nie bardzo rozumiem IP: *.bezeqint.net 18.07.01, 18:22
              Juden Rain - czysta z Zydow (fonetecznie z niemieckiego).
              Jest okolo 30 milionow polakow - a Zydow z 20 tysiecy - z tego ogromna
              wiekszosc starych ludzi.
              Z tym ze za kazdym razem wynajdywani sa nowi (papiez, Kwasniewski - nie mowiac
              juz o samym Jezusie).
              A moze Polska rzadza Budysci?
              Kosciol wplywa na szerokie masy polskiego spoleczenstwa - szkoda nie wykozystac
              tego wplywu na rozne bolaczki spoleczne.
              Pod wzgledem antysemizmu polska jest na bardzo honorowym miejscu na swiecie -
              czy to sie Ci podoba?
              • Gość: AC778K Bardzo ogolnie o "Zydzie" w Polsce IP: 128.253.229.* 18.07.01, 22:08
                Troche uogolniajac na przestrzeni historii Europy ustawodawstwa (krolewskie, cersarskie, vox
                populi) blokowaly Zydom mozliwosc zostania PELONORAWNYMI czlonkami lokalnej spolecznosci.
                Zydzi w historii Europy zajmowali wiec zawsze miejsce "chlopca do bicia". W chwilach trudnych kiedy
                "lud" pytal o przyczyne poglebiajacej sie zapasci ekonomicznej - krotko mowiac glodu - WLADZA
                wskazywala bezposrednio lub posrednio na tych ktorym powodzilo sie lepiej. Oczywiscie "oni" to
                nie byla WLADZA tylko, no kto ma sie lepiej niz MY, no kto. Nie koniecznie naprawde duzo lepiej (np.
                w Polsce) ale w swiadomosci ludzkiej - lepiej. ONEGO - obcego mozna bylo wiec pozbawic tego co
                ma, lacznie z zyciem.

Problem polskiego 'Zyda" to problem bardzo slabych, niesprawnych rzadow praktycznie od resurekcji
                Polski na poczatku XX w. Slaba wladza aby przezyc musi znalezc kozla ofiarnego, chocby tylko
                fantoma. No bo jesli nie "Zyd", to LUD zapyta to KTO? Zapyta WLADZE i KOSCIOL. Wiec w
                samozachowawczym interesie wszelakiej wladzy materialnej i duchowej biednego, ubogiego kraju
                nad Wisla, fantom Zyda jest konieczny do przezycia. Pytanie, co bedzie jak sie okaze, ze
                wywolyanie fantoma przestanie dzialac...
              • Gość: JK Wszystko z umiarem IP: 217.153.50.* 19.07.01, 09:27

> Juden Rain - czysta z Zydow (fonetecznie z niemieckiego).
                > Jest okolo 30 milionow polakow - a Zydow z 20 tysiecy - z tego ogromna
                > wiekszosc starych ludzi.
                > Z tym ze za kazdym razem wynajdywani sa nowi (papiez, Kwasniewski - nie mowiac
                > juz o samym Jezusie).
                ---> Jezusa to nie ma co wynajdywać bo to oczywista dla chrześcijanina prawda
                o korzeniach jego wiary.
                > A moze Polska rzadza Budysci?
                ---> Napewno Polską nie rządzą ludzie któym zależy na Polsce.
                A czy to są Polacy, Żydzi, buddyści tego nie wiem. Wiem, że to są złodzieje
                niezależnie od przynależności partyjnej, narodowościowej czy religijnej.
                I tu pytanie: jeśli ministrem będzie w polskim rządzie Żyd a okaże się, że
                jest złodziejem to czy takie stwierdzenie będzie antysemityzmem ?
                > Kosciol wplywa na szerokie masy polskiego spoleczenstwa - szkoda nie wykozystac
                >
                > tego wplywu na rozne bolaczki spoleczne.
                ---> Kościół wykorzystuje swój wpływ na społeczeństwo i ja o tym wiem bo chodzę
                do kościoła, słyszę co ksiądz mówi (a nie media czy inni dobrze
                poinformowani na ten temat mówią).
                Nawołuje się do walki z nałogami (alkoholizm, narkomania), zbrodniami (tzw.
                przerywanie ciąży) namawia do miłości bliźniego, itp, itd.
                Kościół ustami swoich zwierzchników przepraszał za krzywdy, urazy a ja potem
                czytałem komentarze różnych osób , że trochę mało za to przeprosił, trochę
                więcej trzeba było tu powiedzieć. Dla niektórych rozwiązaniem byłooby jakby
                przeprosili i się rozwiązali a majątek rozdysponowali tym, których tak
                stale i bardzo muszą przepraszać.
                > Pod wzgledem antysemizmu polska jest na bardzo honorowym miejscu na swiecie -
                > czy to sie Ci podoba?
                ---> Najbardziej mi się podoba liczba drzewek posadzonycch przez sprawiedliwych
                wśród narodów świata. Z tego co wiem to taki tytuł nadaje organizacja
                żydowska za bohaterstwo w ratowaniu życia Żydom. Z tego co rónież wiem
                najwięcej tych drzewek posadzili Polacy. Wiedziałaś o tym jak pisałaś o
                antysemityźmie Polaków ?
                Nie wiem czy wiesz, że w czasie II wojny światowej Polska była jedynym
                krajem, w którym za pomoc Żydom była jedna kara: kara śmierci.
                Nie wiem czy wiesz, że w prasie amerykańskiej pisze się - w związku z
                Jedwabnem - że Hitler bez zgody Polaków nie mógłby dokonać holocaustu ?
                Wyobrażasz sobie co by się działo gdyby tego rodzaju głupie oskarżenie padło
                pod adresem Żydów ?
                Nie wiem czy wiesz, że przyjeżdżają młodzi obywatele Izraela na wycieczki do
                Polski i są przeświadczeni, że w Auschwitz (nie w Oświęcimiu !!!) to Polacy
                mordowali a nie Niemcy ?
                Po co to piszę ? Aby Ci powiedzieć, że zły jest antysemityzm, antypolonizm,
                i wszystkie idiotyczne anty. Na równych prawach złe. Równie naganny jest
                antysemityzm jak i antypolonizm i inne. Nie ma wyjątków, lepszych, gorszych.
                A Żydom się w Polsce całkiem dobrze żyło potem jak ich Hiszpanie wyrzucili ze
                swego kraju. Właśnie: czy Hiszpanie też są antysemitami ? A jakimi ? Większymi
                czy mniejszymi od Polaków ? I po co ta "liga" antysemitów ?
                Proponuję jednak więcej zdrowego rozsądku, spokojnego oceniania. I róności w
                ocenie. Zło jest złęm niezależnie od narodowości - nie wyłączając żadnej.
                • Gość: AC778K Re: Wszystko z umiarem IP: 128.253.229.* 19.07.01, 19:30
                  Fajnie piszesz, ale na jedna rzecz chce zwrocic uwage. Drzewka w Izraelu uzwyslawiaja jedynie jak
                  niewielu ludzi na prawde bylo gotowych zaryzykowc zyciem dla ratowania bliznich. Mysle tez, ze jesli
                  dla dowolnego kraju podzieli sie liczbe drzewek przez liczbe Zydow-obywateli tego kraju
                  zamordowanych w czasie IIWS to moze sie okazac, ze nasz "wynik" nie jest az tak wspanialy.

Ja juz to pisalem w innym miejscu na tym forum, ze moralnosc ludzka (zydowska, chrzesianska,
                  mahometanska itd itp) jest taka, ze oczekuje sie od ludzi postepowan godziwych i za godziwe
                  postepowanie sie nie wychwala. Takim godziwym postepowaniem bylo milowanie blizniego swego
                  jak siebie samego i pomoc w nieszczesciu. Moralnie watpliwa byla biernosc, moralnie do
                  napietnowania - pogromy czy nawet wspolpraca z okupantem w niegodziwosciach.

Pisalem w innym miejscu, o czestym myleniu potocznej poinii o np. "polaku" z opinia o
                  WSZYSTKICH Polakach. Cczy nam sie to podoba czy nie uogolnienia sa nieuchronnym nastepstwem
                  statystycznych obserwacji. Wiekszosc z nas mam nadzieje ukonczyla przynajmniej szkole srednia
                  wiec pamieta, ze przy wykonaniu wiecej niz 7-10 NIEZALEZNYCH obserwacji tego samego zjawiska
                  "srednie" wrazenie nie odbiega tak bardzo od prawdziwej sredniej. Co stad dla Polski wynika?

Jesli jechalem tramwajem/autobusem w wiekszosci wojewodzkich miast Polski i ludzie smierdzieli,
                  to usprawiedliwione jest twierdzenie, ze "srednio" Polacy sie nie myja, ze w srodkach komunikacji
                  miejskiej smierdzi. jesli "badania" robione sa z tym samym skutkiem w pociagach, sklepach,
                  szkolach, ubikacjach (!!!!!), to jest juz blisko do stwierdzenia, ze Polska to cuchnacy kraj. Jesli dodamy
                  obserwacje wzrokowe - brud za paznokciami, brudne buty (nasza spejalnosc), smiecone doslownie
                  WSZYSTKO, to Polska JEST brudnym krajem. I nie jest to wina Zydow, Komunistow, Hitlera, Matki
                  Boskiej. Nie znaczy to oczywiscie, ze WSZYSCY POLACY to brudasy, ale wystarczajaco duzo aby
                  wrazenie brudu w Polsce bylo powszechnie za granica. A kto mieszka w brudnym kraju? BRUDASY,
                  tzn. kazdemu obywatelowi Polski przypisuje sie "srednie" brudactwo. Tak samo jest z polskim
                  antysemityzmem. Postrzegany z zenatrz sredni polski antysemityzm jest wiekszy niz postrzegany
                  sredni atysemityzm w innych krajach. Tak samo jest z akocholizmem czy "kurwieniem". Tyle i az tyle.
                  Oczywiscie niechlujstwo mowy potocznej opuszcza wyraz "sredni" (lub "przecietny") przed Polak i
                  zostaje "Polak". I Prezydent przepraszal w Jedwabnem za ta "srednia". Dobrze by bylo gdyby cala
                  dyskusja na tym Forum doprowadzila do tego, co trzeba zrobic aby "srednia" opinie zmienic - Zydow o
                  Polakach i Polakow o Zydach. Pokrzykiwanie niewiele da.
                  • Gość: AC778K Re: Wszystko z umiarem PS IP: 128.253.229.* 19.07.01, 20:39
                    Przepraszam za literowki i bledy ale klawiatura nawala.
                  • Gość: AC778K Re: Wszystko z umiarem: z ksenofobia trzeba walczyc jak z chwastami IP: 128.253.229.* 19.07.01, 20:46
                    Oczywiscie, moze to sie wydawac syzyfowa praca, ale z wszystkimi "anty" trzeba nieustannie walczyc.
                    Jak z chwastami w ogrodku, nie plewisz - zarastaja.
                  • Gość: AC778K Re: Wszystko z umiarem IP: 128.253.229.* 20.07.01, 04:19
                    Kontynuujac ten watek. Tak wiec nie beda nas chwalic za to, ze tyle drzewek osadzono Polakom w
                    Izraelu, bo to tylko swiadectwo cywilnej odwagi jednostek. Tak samo jak nie beda nas chwalic za to,
                    ze sie myjemy, bo tego sie oczekuje od cywilizowanych ludzi (przepraszam za napewno nie
                    najwlasciwsze zestawienie, ale czasami latwiej zobaczyc/zrozumiec cos wielkiego na malym
                    przykladzie)
          • Gość: eres Re: do Pauliny IP: 212.244.106.* 19.07.01, 09:26

> Czesc Eres,
            > Wybitne osiagniecia jednostek przynalezacych do mniejszosci narodowych sa znane
            > nie tylko wsrod Polskich Zydow: Armenczycy (czy to poprawnie po polsku?),
            > i Koreanczycy w Stanach - oraz Palestynczycy na Bliskim Wschodzie.
            > Jestem wstrzasnieta faktem ze Polska jest praktycznie Juden Rain od trzydziestu
            > kilku lat - a wypowiedzi pewnych segmentow w spoleczenstwie robia wrazenie ze
            > Zydzi rzadza Polska.

Paulino,
            istotnie, w Polsce żyje obecnie niewielu Żydów. Największa fala emigracji miała
            miejsce w końcu lat 60., w wyniku osławionej nagonki na Żydów przez partyjno-
            państwowe władze peerelowskie. Wg mojej orientacji dokładnych aktualnych
            statystyk właściwie nie ma, ale najczęściej mówi się o liczbach od 2500 do ok.
            10000. Wielu z nich swojego pochodzenia nie ujawnia, albo też się całkowicie
            zasymilowało i do swojego pochodzenia nie przywiązują wagi. Natomiast ktoś nie
            znający polskiego społeczeństwa, czytając liczne wypowiedzi w niniejszym forum
            może odnieść wrażenie, że Polska, jej władze opanowane są przez Żydów. Jest to
            oczywisty wytwór chorobliwych niemal fobii pewnej części społeczeństwa.

> W ich wypowiedziach widze wiele slepej nienawisci i duzo nie wiedzy - to
            > przewaznie idzie w parze.

Jest to nienawiść niemal do wszystkiego, co wydaje się tym ludziom obce, ale
            głównie wobec Żydów. Zapytasz dlaczego wobec Żydów. Profesor Bartoszewicz na to
            pytanie odpowiedział kiedyś: „...nie wiem, trzeba o to zapytać psychiatrę”.
            Myślę, że najczęściej uprzedzenia wynosi się po prostu z domu rodzinnego, gdzie
            wyrasta się w atmosferze ksenofobii i szowinizmu. Zresztą ci sami ludzie kierują
            swoją awersję najczęściej także wobec Romów, Ukraińców, ale i wobec ludzi
            wyznających inne konfesje, niż katolicką. Z reguły wiedza tych ludzi sprowadza
            się najczęściej do powielania klisz i stereotypów. "Biblią" wielu z nich jest
            nadal kabotyńska broszurka "protokoły mędrców Syjonu". Cierpią czasami na te
            fobie niestety i ludzie wykształceni, choć na szczęście nieliczni. Przykładem
            tego są np. prof. Bender, czy też nawet kilku posłów do sejmu, a także niestety i
            pewna część kleru (np. ks. Henryk Jankowski).

> Kosciol i Telewizja - dwa wspaniale kanaly informacij.
            > Moze????

Pojawiło się w ostatnich latach dużo wartościowej literatury historycznej, a
            zwłaszcza po roku 89., kiedy to wreszcie przystąpiono do odkłamywania historii
            współczesnej. Media, a zwłaszcza telewizja walnie się do tego procesu
            przyczyniają. Warunkiem jednak jest otwartość na tę wiedzę, chęć poznawania
            prawdy, a z tym jest już gorzej, na co masz widomy dowód – to mnóstwo
            ksenofobicznych, częstokroć prymitywnych i wulgarnych wypowiedzi w nin. forum.
            Pozdrawiam
    • Gość: ? Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.15.tuwien.teleweb.at 13.07.01, 23:49
      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Witam Was wszystkich,
      > być może już przeczytaliście różen brednie wypisywane na łamach Forum, a podpis
      > ywane
      > czasami "POLAK", "PRAWDZIWY POLAK", "PATRIOTA" etc. Weźcie tylko poprawkę, że p
      > iszą to
      > ludzie niezrównoważeni, chorzy psychicznie, tacy co mieli trudne dzieciństwo al
      > bo zwykli
      > frustraci. Większość Polaków nie jest taka (mimo, że na murach może widać co in
      > nego - w
      > Łodzi, Warszawie; w Poznaniu, w którym mieszkam, chyba mniej). Choć (z tego co
      > wiem) nikt
      > z mojej rodziny nie zrobił krzywdy Żydom - to przepraszam Was za to, co spotkał
      > a Was w
      > moim Kraju. Jeżeli chcecie do mnie coś napisać, to proszę: ragnah@poczta.onet.p
      > l.
      > Aha - jeżeli otrzymam jakieś "dziwne" maile, to ostrzegam: jestem informatykiem
      > , a mój
      > dobry kolega jest wziętym prawnikiem... No, nie będę więcej dodawał...
      Co ty kolego mozesz powiedziec o wiekszosci.Spolecznosci skladaja sie z roznych
      przedstawicieli majacych wlasne poglady. podobnie z reszta jak ty.Dlatego wyrazaj
      wlasnie indywidualny poglad.A tego typu ostrzezenia niezbyt pozytywnie swiadcza o
      wypowiadajacym je.Wg. mnie jest to dziecinada.

• Gość: Czech Re: 01. Do prawdziwych Żydów - prawdziwy Polak. IP: *.as-l042.contactel.cz 19.07.01, 00:58
      Thank you and to other "normal people" in this discussion for writing down
      their opinions. I was really afraid reading the antisemitic absurdities in the
      forum that most Poles got crazy (zwariowali). I am very glad that it is perhaps
      not so serious.
      Do widzenia w Europie! Petr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka