Dodaj do ulubionych

Czy możecie mi wytłumaczyć,

13.08.13, 17:15
zwracam się z gorącą prośbą, proszę wtłumaczcie mi niekumatemu lemingowi, taką rzecz,

Na terenach, gdzie rozegrała się bitwa z bolszewikami, ok. 30 km od Warszawy, niedaleko wsi Ossów w powiecie Wołomin, okoliczni aktywiści rozbudowują - jak to określają - miejsce upamiętnienia katastrofy smoleńskiej. To projekt łączący wiktorię 1920 r. z katastrofą 10 kwietnia 2010 r.
To jestem w stanie z trudem zrozumieć, ale tu mam kłopoty:

Od zeszłego roku między drzewami dostawiane są na wysokich granitowych słupach spiżowe popiersia pasażerów tupolewa. Pierwszym upamiętnionym był prezydent Lech Kaczyński; kolejnym - biskup polowy Tadeusz Płoski; w kwietniu stanęła tu rzeźba głowy prezydenta RP na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego.

I to miejsce nazywa się PANTEON BOHATERÓW, i gryzie mnie jedno, co takiego bohaterskiego zrobił L.Kaczynski, że ma swoje popiersie w tym PANTEONIE, uratował kogoś, wyciągnął dziecko spod lodu, staruszkę z pożogi, nakrmił głodnego, przenocował bezdomnego, kogoś takiego jak ten, którego ścigała cała policja w kraju, za to że powiedział co o nim sądzi?

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14430577,Smolensk_upamietniany_w_Ossowie__Przeszkadza_grob.html#TRLokWarsTxt
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 13.08.13, 17:36
      gryzie mnie jedno, co takiego bohaterskiego zrobił L.Kaczynski, że ma swoje popiersie w tym PANTEONIE
      nie wiesz, we wcieleniu ks Skorupki nakopał do d.py bolszewikom.
    • jot-es49 Kolejna zagadka historyczna! 13.08.13, 18:03
      Nasza najnowsza historia mnie również coraz bardziej zaskakuje. Że o geografii nawet nie wspomnę.
      Nawet w koszmarnych, sennych majakach nie mógłbym przypuszczać, że katastrofa smoleńska miała miejsce w Ossowie. I zgłupiałem zupełnie. Czy zatem ten Ossów leży pod Smoleńskiem, czy może odwrotnie - Smoleńsk pod Ossowem?
      Mogłem w swoim czasie zrozumieć Jarka co się szwendał tam i nazad po Krakowskim Przedmieściu sądząc zapewne, że w końcu jakoś trafi do tego Krakowa gdzie mu brata porwali...
      Tak teraz za cholerę nie pojmuje o co biega z tym Panteonem Smoleńskim pod Ossowem???
      Będą tam czekać nowego cudu? Hoser za Skorupkę będzie robił czy jak?
      Walczyć zamierzają z trupami bolszewików dawno już w proch zamienionymi?
      I jak to ma być z tym Panteonem? Bo jeśli się nie mylę to tam złożone winny być zwłoki wszystkich upamiętnionych. Kolejne ekshumacje i pogrzeby???

Poddaję się!
      • sclavus Jakież to proste!! 13.08.13, 18:13
        ... jest to najzwyklesza jazda na trupach!!!
        Nekrofilia, błogosławiona przez panaprezesa i panabiskupa... (Hosera)
        Mnie frapuje właśnie to: sądziłem, że kosciół zadowoli się pedofilią... a tu wała - nekrofilia też jest ... łatwa i przyjemna!!
        Pozazdrościł kościół PiSowi???
        • jot-es49 No i mamy problem! 13.08.13, 18:22
          Niepotrzebnie usunięto symboliczne bagnety z mogiły sowietów!
          Jakież piękne widowisko historyczne z cyklu "światło i dźwięk" można byłoby urządzić!
          Clou programu - ostrzeliwanie mgłą smoleńską zmieszaną z helem, za pomocą trotylu - Panteonu Bohaterów!
          Jaki silny wydźwięk histeryczny... ups... historyczny by to miało!

A tak to doopa panie Kaczyński, doopa panie Hoser! Bagnetów już nie ma!
          • sclavus Re: No i mamy problem! 13.08.13, 19:06
            ... qrestwo zostało...
            I PiSie goowno, okadzone kadzidłem!!
    • lionold Re:"..co takiego bohaterskiego zrobił L.Kaczynski" 13.08.13, 18:07
      wielokrotnie się zdyspepsił
      • jot-es49 Też dokonał cudu! 13.08.13, 18:13
        Własnogębnie zatrzymał ruskie tanki w Gruzji!
        • sclavus Re: Też dokonał cudu! 13.08.13, 18:19
          Doopa!!!
          Gdyby nie Sarkozy, to Putin by mu powiedział... zdrastwujtie gospodin priezident Utka...
          • jot-es49 No niby tak! 13.08.13, 18:25
            Ale ile śmiechu i wesołości na Kremlu przemówienie naszego bohatera wywołało!
            • sclavus Re: No niby tak! 13.08.13, 19:09
              Tego nie będziemy wiedzieć chyba... - chyba, że będą go kanonizować... ;)
              Wtedy, jakiś wyciek z Kremmla pewny!
              ... dla uśmiesznienia kanonizacji :D
              • jot-es49 Kurdesz, nie widzę tego filmiku... 13.08.13, 19:21
                Był na rutubie filmik z posiedzenia z udziałem Putina - któryś z uczestników zadał mu pytanie co sądzi o wystąpieniu Kaczyńskiego w Gruzji.
                - Kaczyński? Jaki Kaczyński... aaaa ten!
                I chichoty na sali...

Może jeszcze go znajdę!
        • lionold Re:"Własnogębnie zatrzymał ruskie tanki w Gruzji" 13.08.13, 18:40
          Skoro mowa o dyspepsji to raczej własnodoopnie - a ty wiesz ile tego mogło być skoro bywało, że musiał czasem siadać na dwóch krzesłach - takiej rieki nawet ruskije tanki nie przeszły.
    • lionold Re: skoro w sprawie zamieszany jest Wołomin 13.08.13, 18:11
      to trupy muszą być - dużo trupów. Nie wiem co z Pruszkowem. Będzie wojna? Opamiętaj się ludu mazowiecki - zejdź na padół.
      • jot-es49 Re: skoro w sprawie zamieszany jest Wołomin 13.08.13, 18:15
        lionold napisał:
        > to trupy muszą być - dużo trupów. Nie wiem co z Pruszkowem. Będzie wojna? Opami
        > ętaj się ludu mazowiecki - zejdź na padół.

To nie żaden padół - to Dolinka Smoleńska (leśna polana - toczka w toczkę podobna do innej polany).
    • chateau Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 13.08.13, 18:28
      Ja też nie rozumiem.
      Tzn. wiem o co chodzi w tej hucpie, ale nie rozumiem jak można być tak małostkowym i durnym padlinożercą.

PS. Kiedyś jakiś ktoś powiedział, że "jakbym nie wiedział, że to głupota to bym pomyślał, że prowokacja." No to ja nie jestem pewien czy to faktycznie wyłącznie głupota. Cui bono?
    • ayran się kulom nie kłaniał (n/t) 13.08.13, 18:33

• jot-es49 Wielkie mi co! 13.08.13, 18:36
        Sukaszwili trzymał go mocno coby się nie kłaniał!
        A spodnie ponoć musiał zmienić!
        • chateau Re: Wielkie mi co! 13.08.13, 18:46
          > A spodnie ponoć musiał zmienić!
          To plotki. Jeszcze przed lądowaniem kazał sobie podać brązowe spodnie.
        • ayran Re: Wielkie mi co! 13.08.13, 18:50
          Akurat ten, to się właśnie kłaniał i to głęboko:

www.youtube.com/watch?v=tj07vKiojQM
      • czan-dra Re: się kulom nie kłaniał (n/t) 13.08.13, 18:42
        Przy jego wzroście to żadna sztuka sie nie kłaniać.
    • volupte Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 13.08.13, 18:50
      Bohater - kulom sie nie kłaniał .....w Gruzji:-) A chciałbym wiedzieć za czyja kasę te slupy granitowe tam stawiają i kto konkretnie.
      • jot-es49 Z dobrowolnych datków! 13.08.13, 18:58
        Jak wszystko w PiS!
    • ave.duce Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 13.08.13, 19:18
      Nie dość, że z powodów przyziemnych zmieniono miejsce śmierci księdza Ignacego Skorupki na polach ossowskich, przesuwając drewniany krzyż, to dalej żongluje się historią w ramach polityki historycznej.

Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości
      i nie ma prawa do przyszłości > Józef Piłsudski

Ciekawe, że pseudopiłsudczycy z Pi$ się do tego nie stosują.
    • adalberto3 Moze bohaterstwem jest latanie pod opieka .... 13.08.13, 19:36
      .... POwskiego BOR-u ?
      • fiu-bzdziu2010 Re: Moze bohaterstwem jest latanie pod opieka ... 13.08.13, 21:26
        albo wsiadanie do samolotu- po meldunku generała
    • wojciech.2345 krzyże pokutne? /bt 13.08.13, 21:33
    • fiu-bzdziu2010 Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 13.08.13, 22:38

czan-dra napisał:
      " to miejsce nazywa się PANTEON BOHATERÓW, i gryzie mnie jedno, co takiego bohaterskiego zrobił L.Kaczynski, że ma swoje popiersie w tym PANTEONIE, "

bo nie wsłuchałaś się w słowa księdza na Miesięcznicy, który rzekł " oddali życie, by świat dowiedział się o Katyniu"

tak więc kapelani piszą nam historię i martyrologię i w Ossowie i każdego 10-ego

• dr.krisk Tego zwykły leminży umysł pojąc nie zdoła! 13.08.13, 22:55
      Co innego Wolacy - dla nich to jest oczywista oczywistość. I tak ich nie przekonasz, że białe jest białe a czarne jest czarne. Oni sercem paczą!
    • bronek.kom Re: Czy możecie mi wytłumaczyć, 14.08.13, 12:03
      Dobre, bo polskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka