Dodaj do ulubionych

P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won !

01.09.13, 13:27
To już nawet nie jest skandal, ale zachowanie zwyczajnie haniebne. Ministerstwo Edukacji Narodowej zupełnie wprost pokazało, że nie chce, by polska szkoła wychowywała młodych Polaków. I dlatego z kanonu lektur wyrzuciła niemal wszystkie lektury, które mogły uczyć patriotyzmu i dumy z Polskości.

Z kanonu lektur wykreślono więc na poziomie gimnazjum „Pana Tadeusza” (nawet we fragmentach). W kanonie lektur obowiązkowych nie ma też „Konrada Wallenroda”, a z kanonu licealnego zniknęła „Trylogia” Henryka Sienkiewicza. I niestety trudno określić tą decyzję inaczej, niż kolejny krok na drodze do wynarodowienia Polaków, który postawiła ekipa Donalda Tuska.
Obserwuj wątek
    • bufetowa_za_5zloty Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 13:28
      www.fronda.pl/site_media/media/uploads/tusk%20kprm.jpg
      • szwampuch58 Re: nic nie szkodzi 01.09.13, 13:42
        do tego uczniom niepotrzebe:
        zsp2rybnik.edupage.org/files/zzzzz2.jpg
    • grrrrw Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 13:44
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,146664700,146664700,Dobry_dzien_w_oswiacie_polskiej.html
    • alistair-p Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 14:01
      Rzecz oczywiście nie do sprawdzenia,ale którą z tych książek masz w domu? Na razie to krzyczący o krzywdzie najmłodszego pokolenia Jarosław K ma mentalnośc Kiemlicza,tego starego.A teraz jeszcze jedno pytanie,jakie imiona nosili jego synowie i gdzie poległ stary Kiemlicz?
      Jako miłosniczka Trylogii powinnas to wiedzieć.
      • grrrrw Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 14:05
        KOSMA I DAMIAN ?
        • alistair-p Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 14:08
          Oczywiście :-) Jeszcze druga część pytania :-) za 100 pkt
          • grrrrw kon mi pod lasem padl ! 01.09.13, 14:13
            ?????
            • alistair-p Re: kon mi pod lasem padl ! 01.09.13, 14:20
              Poległ w wąwozie podczas obrony powracającego do ojczyzny Jana Kazimierza.synowie i jak wiadomo Kmicic czyli wówczas Babinicz,ocaleli.
              • chateau Re: kon mi pod lasem padl ! 01.09.13, 14:48
                Właśnie wtedy Babinicz przedzierzgał się z powrotem w Kmicica.

Ale to w ogóle bzdura do kwadratu. Skąd wracał Jan Kazimierz? Ze Śląska. No to gdzie tam po drodze byli górale? W Trylogii są takie elementy fantasy, że proszę siadać.
                • grrrrw gorale sa wszechobecni 01.09.13, 15:10
                  U nas nad morzem pelno górali, na promenadzie oscypki i kierpce sprzedaja i nikt sie nie dziwi.
                  • chateau Re: gorale sa wszechobecni 01.09.13, 15:21
                    To nie to, co kiedyś.
                    Jak miałem 7 czy 8 lat zrobiłem mojej Mamie dziką awanturę o to, że nie chciała mi kupić pamiątki z Zakopanego. Dwie z nich robiły największe wrażenie. Pierwsza to była Myszka Miki na huśtawce, a druga to słoń pod palmą. Na podstawkach obu zabawek był obowiązkowy napis "Zakopane."
                    Do dziś mam żal, że nie kupiła :-)
                    • grrrrw Re: gorale sa wszechobecni 01.09.13, 15:28
                      U nas sprzedaja slonie pod palma z napisem "Pamiatka z Iksinowa" !!!!
                    • grrrrw Re: gorale sa wszechobecni 01.09.13, 16:39
                      Moj maz na zabawie karnawalowej wygral pluszowa myszke miki, wypelniona styropianem, nadnaturalnej wielkosci.
                      Chlopcy bawili sie nia w ten sposob, ze rzucali w biedna Myszke bagnetem.
              • grrrrw Bohun 01.09.13, 15:29
                Dzieki, sama znalazłam.

A jak mial na imie Bohun ?
                • chateau Re: Bohun 01.09.13, 15:38
                  Iwan albo Jerzy, od spojrzenia zależy.

A jak miał na imię Wojski z Pana Tadeusza?
                  • grrrrw "Słuchaj, Jurku..." 01.09.13, 15:53
                    Nie wiem ...
                    A jak mial na imie Adam Mickiewicz ?
                    • chateau Re: "Słuchaj, Jurku..." 01.09.13, 16:04
                      Natenczas :p
                      • grrrrw Re: "Słuchaj, Jurku..." 01.09.13, 16:07
                        Tak myslalam, ze Adam...
                        • chateau Re: "Słuchaj, Jurku..." 01.09.13, 16:20
                          Natenczas Wojski.

No żesz, to podstawy :-)
                          • grrrrw kniahini Kurcewiczowa 01.09.13, 16:24
                            Z czego miala sporzadzona suknie ?????
                            • chateau Re: kniahini Kurcewiczowa 01.09.13, 16:46
                              Tolkienologia. Nie zwracałem uwagi podczas lektury na szczegóły ubioru, bo zajmowała mnie fabuła.

Sienkiewicz skonstruował powieść dobrze i tak też pisał. Ale to fantastyka. Na dokładkę zakłamana.

PS. Swawolny Dyzio też jest wdzięcznym tematem. I o tyle lepszym, że jak ktoś go nie kojarzy to znaczy, że książki nie czytał.
                              • grrrrw Re: kniahini Kurcewiczowa 01.09.13, 16:49
                                zapamietalam, bo smieszne "ze spłowiałego cycu" !!!!!
                                • alistair-p Re: kniahini Kurcewiczowa 01.09.13, 16:54
                                  Spłowiały czy nie,jakos tego nie pamietam,ale wiem że Bohun miał na imię JURKO.A po pojedynku z Wołodyjowskim był "na dzwona pociety" :-)
                                  • grrrrw nominativus ? 01.09.13, 17:24
                                    Nie wiadomo. jest tylko vocativus " Słuchaj Jurku...".
                                    • alistair-p Re: nominativus ? 01.09.13, 17:36
                                      Nie pamietałem tego prawdę mówiąc,ale cos mi sie tak jawiło :-) Podparłem się więc Wikipedią(teraz)
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Jurko_Bohun
                                      • grrrrw Re: nominativus ? 01.09.13, 20:16
                                        Moze po ukrainsku nominativus od "Jurku" jest "Jurko" ???
                                        Albo w Wikipedii sie nie znaja...
                                        • chateau Re: nominativus ? 01.09.13, 20:56
                                          Jest OK. Jurko czyli Jerzy. Tak jak Jędrzych czyli Henryk.
                                          A pierwowzór miał na imię Iwan.
                  • erte2 Re: Bohun 01.09.13, 21:32
                    chateau napisał:

A jak miał na imię Wojski z Pana Tadeusza?
                    Imię miał takie rzadko spotykane. Mianowicie Natenczas nazywał się ....Jakieś takie ruskie czy litewskie...
    • snajper55 Litwo, ojczyzno moja 01.09.13, 14:15
      Według ciebie utwór zaczynający się słowami "Litwo, ojczyzno moja..." uczy miłości do Polski?

S.
      • grrrrw mam ! 01.09.13, 14:19
        Kiemlicze – despotyczny ojciec i mało rozgarnięci osiłkowie, bliźniacy Kosma i Damian razem z Kmicicem „podchodzili Chowańskiego”. Później odeszli od niego i zajmowali się kradzieżą koni. Chciwi i sprytni Kiemlicze traktowali wojnę jako okazję do wzbogacenia się. Po ponownym spotkaniu z Kmicicem w chacie smolarza towarzyszą mu do Częstochowy, ale nie biorą udziału w obronie klasztoru. Zostają pod murami klasztoru, gdzie dalej prowadzą swój złodziejsko-zbójnicki proceder. Ratują życie Kmicica torturowanego przez Kuklinowskiego i znów przyłączają się do Kmicica. Stary Kiemlicz ginie w tatrzańskim wąwozie, gdzie razem z Kmicicem i synami odpierał Szwedów, którzy chcieli zabić króla Jana Kazimierza. Bliźniacy uczestniczyli m.in. w szturmie na Warszawę.
      • grrrrw Re: Litwo, ojczyzno moja 01.09.13, 14:20
        A jakimi slowami zaczynaja sie i koncza "Chłopi" ???????
        • alistair-p Re: Litwo, ojczyzno moja 01.09.13, 14:36
          Nie mam Chłopów i muszę sie przyznac że nie zdołałem tego przeczytać podobnie jak Quo Vadis :-)Nie zmogłem.Ale z dzieł "historycznych" mam Huragan i jego kontynuację oraz Ziemię Obiecaną.
          • grrrrw I can help you ! 01.09.13, 14:40
            "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus"

"Ostanta z Bogiem, ludzie kochane".

I pomyslec ze takiemu religiantowi Nobla dali ???

• alistair-p Re: I can help you ! 01.09.13, 15:00
              Może wtedy na polskiej wsi to było jak dzisiejsze SIEMA :-)) i NARA :-))
              • grrrrw wiecej postepu w postepie ! 01.09.13, 15:06
                Po prostu kiedys ludzie - w przeciwienstwie do dzisiejszych - byli oglupieni, niewyksztalceni i nie znali sie na nowoczesnosci.
                • jacekm22 Re: wiecej postepu w postepie ! 01.09.13, 16:24
                  Po prostu kiedys ludzie - w przeciwienstwie do dzisiejszych - byli oglupieni, niewyksztalceni i nie znali sie na nowoczesnosci.

Niestety odnosi sie o w dalszym ciagu do sporej grupy polakow .... !! :-(
      • fiu-bzdziu2010 Re: Litwo, ojczyzno moja 01.09.13, 15:43
        snajper55 napisał:

> Według ciebie utwór zaczynający się słowami "Litwo, ojczyzno moja..." uczy miło
        > ści do Polski?
        >
        > S.

kiboli bardzo uczy, stąd stadionowe nawoływanie "litewski ch..., klęknij przed Polski Panem"..
        naczytali się chłopcy o polskich panach
    • 7o7o7 Oby tylko Biblii jako lektury obowiązkowewej 01.09.13, 14:17
      nie wprowadzili.
    • obeznany44 Re: POdobno nawet "r" wypadnie z alfabetu 01.09.13, 14:21
      zastąpi je "ł" a raczej jakieś bulgotanie flegmy w gardzieli......
      • obeznany44 Re: POdobno nawet "r" wypadnie z alfabetu 01.09.13, 14:24
        jest to niestety konsekwencja tego że patologia chce zostać normą....
        • grrrrw Re: POdobno nawet "r" wypadnie z alfabetu 01.09.13, 14:25
          Nasz cyrk - nasze malpy !!!!
          • obeznany44 Re: POdobno nawet "r" wypadnie z alfabetu 01.09.13, 17:41
            chyba cyŁk
    • nomen.klatura ale za to B. Schulz zostaje 01.09.13, 15:17
      i to jest zastanawiające nie?
      • alistair-p Re: ale za to B. Schulz zostaje 01.09.13, 16:57
        To jest zastanawiające,że dla ciebie jest zastanawiające.
    • erte2 Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 21:42
      Jedyna strawna wersja "Trylogii" to ta Andrzeja Waligórskiego. Z niezapomnianą Ewą Szumańską, Janem Kaczmarkiem, Jerzym Skoczylasem, Leszkiem Niedzielskim...No i oczywiście Samym Mistrzem.
    • man_sapiens Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 01.09.13, 21:59
      I bardzo dobrze. Niech to czytają dzieci, które wybrały rozszerzony polski i które mają zamiar studiować polonistykę, dziennikarstwo itp. Jeżeli chcemy, żeby inżynierowie, ekonomiści czy lekarze nabrali nawyku czytania beletrystyki, to nie zmuszajmy ich do przebijania się przez wykopaliskowe cegły. Niczego się z nich nie nauczą, nabiorą tylko obrzydzenia do literatury. Niech dzieci czytają literaturę współczesną i to dobrą a nie koniecznie polską.
      • grrrrw Re: P. Tadeusz, Wallenrod, Trylogia - won ! 02.09.13, 00:59
        Plynie przez Koniecpol Pilica, Pilica... A Oleńka kocha Kmicica, Kmicica...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka