Dodaj do ulubionych

300 baniek

09.09.13, 14:11
Te wyborcza.biz/biznes/1,100897,14569466,Premier_wypycha_pieniadze_z_Polski.html Te 300 baniek wyjdzie im bokiem. Da oddech na trzy lata , ale czym kupia w 2015r. lemingi?
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: 300 baniek 09.09.13, 14:18
      a Samcik dla którego funduszu pisze , a może fundusze ściepę zrobiły?
      • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 14:25
        Zapytaj go .
    • chateau Re: 300 baniek 09.09.13, 14:19
      Nie zgadzam się z Samcikiem.

Sytuacja, w której giełdowe spółki są zasilane nieprzerwanie płynącym z OFE strumieniem gotówki jest patologią. U podstaw tej patologii leży oczywiście sam wynalazek jakim są OFE w polskim wydaniu, a które mają wyjątkowo luźny związek z ubezpieczeniem społecznym.
      • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 14:24
        A niby w jaki sposób są ,,zasilane nieprzerwanie". Giełda przecież tak nie działa . Ze wzrostu czy spadku ceny akcji forma właściwie nic nie ma. O zasilaniumozna mówic jedynie przy upublicznieniu t.j kupna akcji w ofercie pierwotnej.
        • chateau Re: 300 baniek 09.09.13, 14:58
          Oczywiście, masz rację, zagalopowałem się. Giełdę, nie spółki.
      • humbak Re: 300 baniek 09.09.13, 14:26
        Ofe jednak zwiększały ilość gotówki dostępnej na GPW i w ten sposób zachęcały spółki, nie tylko polskie, do debiutu właśnie na tym parkiecie. Zastnawia mnie czym zobrazujesz tąpatologię. Wiesz coś o zawyżaniu wartości akcji na naszej giełdzie, czy to na rynku pierwotnym czy wtórnym, odbiegające od zwykłego cyklu hossa-bessa?
        • m.c.hrabia Re: 300 baniek 09.09.13, 14:35
          Zastnawia mnie czym zobrazujesz tąpatologię

wskaż mi jakąś inna giełdę ,na której wiadomo ze regularnie co miesiąc będzie zastrzyk tylu i tylu milionów, czytałem opinie ze to ewenement w europie i przez to wartość naszej giełdy jest zawyżona,
          • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 14:41
            Wystarczy spojrzec na dwa fundamentalne wskaźniki C/Z C/ Wk aby wiedziec czy wartosc jest zawyzona.
        • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 14:38
          Zachecanie do debbiutu to cos złego ? Firmy potrzebuja kasy na rozwój. Bardziej ostroznie patrzyłem na te , gdzie równoczesnie dotychczasowi akcjonariusze sprzedawali znaczny pakiet swoich , bo wtedy najczesciej były podejrzane wyceny i równiez podejrzane zaupy tych akcji przez niektóre OFE , przykład LCC Czarneckiego . Pewne przez te ata zarzadający w OFE nie jeden numer zrobili , ale jesli mysli ktos że ZUS jesli bedzie zarządzał kasą i mógł inwestować zrobi tych numerów mniej , to sie nieźle rozczaruje. Obecne tapnięcie to prosta sprawa. OFE praktycznie ida do likwidacji i w jakimś czasie (?) bedą musiały sprzedac akcji za ok. 150 mld. wiec nie dziwne ze panikarskie zachowania sie zdarzają już teraz. Podobno głównie uciekała z akcji zagranica z obligacji też.
    • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 14:27
      Mimo wysokiej opłaty za zarzadzanie 3.5% OFE i tak nie gorsze od ZUS , gdzie mamy tylko obietniecę a nie kasę. W OFE była kasa , ale ja sie ostatnio okazało - nie nasza.
      wyborcza.biz/biznes/1,101716,14569375,Ktore_OFE_zarabia_najlepiej___RANKING_.html
    • volupte Re: 300 baniek 09.09.13, 19:41
      3oo duzych baniek , czyli mld.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka