Dodaj do ulubionych

Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie opinia

19.09.13, 14:30
www.tvn24.pl/sztuczka-w-sowieckim-stylu-forbes-miazdzy-zmiany-w-ofe,355653,s.html
Po prostu rozjechał rząd Tuska.
Sowiecki styl zdeklarowanych liberałów.
Obserwuj wątek
    • remez2 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:38
      Pan S.Forbes najwyraźniej nie wie co powiedział Franz Mauer do Ola Żwirskiego. A szkoda.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:42
      Aj tam, opinia jakiegoś republikanina nie jest jeszcze świętością.
      • bew-is Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:43
        Jaaassssnnnneee!!!!!! Co tam opinia specjalistów. Ważne są majaki i rojenia "specjalisty" pana Laska i gazety wyborczej.

braza.uczuc.religijnych napisał:

> Aj tam, opinia jakiegoś republikanina nie jest jeszcze świętością.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:48
          Jasne, co tam opinia specjalisty dr.inż. Laska, najlepiej nazwać to rojeniami i majakami.
      • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:44
        Nie pisałem , że jego opinia to świętość.
        Ponadto to nie opinia ale publikacja na pierwszej stronie prestiżowego pisma, który czyta cały światowy świat biznesu i polityki. To trochę więcej niż opinia.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:50
          Oczywiście, że czyta, ale ma ten świat biznesu i polityki rozeznanie kim jest pan Forbes i jakie ma poglądy. To tak jak niektórzy czytają choćby GW-od razu mają dystans gdy GW pisze o np. wybrykach faszystów albo antysemityzmie w Polsce.
        • remez2 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:55
          wiosnaludzikow napisał:

> Nie pisałem , że jego opinia to świętość.
          > Ponadto to nie opinia ale publikacja na pierwszej stronie prestiżowego pisma, k
          > tóry czyta cały światowy świat biznesu i polityki. To trochę więcej niż opinia.
          Masz rację, to szantaż. Niedługo włączą się agencje ratingowe.
        • erte2 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 18:15
          Problem polega na czyś innym. Otóż gdyby reforma emerytalna Buzka i Balcerowicza dawała ludziom wybór gdzie chcą składki lokować - w ZUS-e, OFE czy innych pekao - to pan Forbes czy Balcerowicz odsądzając Rostowskiego od czci i wiary mieliby całkowitą rację. Ale nie było wyboru i to PAŃSTWOWE ustawodawstwo nakazywało przekazywać część składek do PRYWATNYCH OFE. Ludzie urodzeni po roku '49. nie mieli nic do gadania; i pomijając nawet lichwiarską prowizję pobieraną przez owe OFE (którą państwo również zaakceptowało bez zastrzeżeń) obie strony układu miały dalece nierówne prawa: obywatel MUSIAŁ tę swoja kasę przekać nie otrzymując w zamian ŻADNYCH GWARANCJI nawet prostego zwrotu, a jedynie telewizyjne spoty o świetlanej przyszłości, produkowane zresztą za jego pieniądze.
          A nawet sam mechanizm był po prostu chory - OFE lwią część kasy lokowało w wysoko oprocentowanych obligacjach państwowych; ergo - ew. zysk składkowiczów (pomniejszony o niespotykaną w świecie prowizję i inne "koszty własne" zarządców, a właściwie faktycznych właścicieli naszych pieniędzy) był generowany ze Skarbu Państwa, czyli tak naprawdę z naszych podatków. Po prostu swoiste finansowe perpetuum mobile, czyli wielka kasa dla zarządzających, a dla nas wielka figa. Wielka figa którą otzymywaliby przyszli emeryci z tłumaczeniem: "No przecież to jest rynek, to jest giełda na której raz się wygrywa a raz przegrywa". Tyle tylko że nikt nas* nie zapytał czy chcemy grać.

*Gwoli jasności: pisząc "nas" siebie konkretnie nie mam na myśli; szczęśliwie urodziłem się nieco wcześniej i mnie już "nie chwyciło".
        • simera16 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 20:30
          wiosnaludzikow napisał:

> Nie pisałem , że jego opinia to świętość.
          > Ponadto to nie opinia ale publikacja na pierwszej stronie prestiżowego pisma, k
          > tóry czyta cały światowy świat biznesu i polityki. To trochę więcej niż opinia.
          >
          A jakiej opinii można spodziewać się po facecie, którego związki z kapitałem są ogólnie znane?
    • bew-is Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:42
      Więc może na tym się skupić a nie na Smoleńsku. Lemingom wystarczy podać temat i już wybiórcza święci triumfy umiejętnie manipulując półgłówkami. Doprawdy nie mogę się nadziwić, jak można nie widzieć oczywistości. Po raz tysięczny odgrzewa się temat Smoleńska, gdy notowania PO lecą na pysk (i nic nie pomaga straszenie PISem). A jednocześnie ignoruje się poważne publikacje w prasie zagranicznej na temat mizerii tych rządów. A przecież lemingi tak się liczą z opinią zagranicznej prasy.

wiosnaludzikow napisał:

> www.tvn24.pl/sztuczka-w-sowieckim-stylu-forbes-miazdzy-zmiany-w-ofe,355653,s.html
      > Po prostu rozjechał rząd Tuska.
      > Sowiecki styl zdeklarowanych liberałów.
      • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:46
        bew-is napisał(a):

> Więc może na tym się skupić a nie na Smoleńsku. Lemingom wystarczy podać temat
        > i już wybiórcza święci triumfy umiejętnie manipulując półgłówkami. Doprawdy nie
        > mogę się nadziwić, jak można nie widzieć oczywistości. Po raz tysięczny odgrze
        > wa się temat Smoleńska, gdy notowania PO lecą na pysk (i nic nie pomaga strasze
        > nie PISem). A jednocześnie ignoruje się poważne publikacje w prasie zagraniczne
        > j na temat mizerii tych rządów. A przecież lemingi tak się liczą z opinią zagra
        > nicznej prasy.
        >
        > wiosnaludzikow napisał:
        >
        > > www.tvn24.pl/sztuczka-w-sowieckim-stylu-forbes-miazdzy-zmiany-w-ofe,355653,s.html
        > > Po prostu rozjechał rząd Tuska.
        > > Sowiecki styl zdeklarowanych liberałów.
        Jednal wyborcza publikuje fakty nieprzyjemne dla rządu Tuska...a pokaż mi jeden taki przypadek w GPC.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:47
        Dlatego tvn24 przemilcza artykuł w Forbesie. Za to GPC rozpisuje się o tym od rana.
        • bew-is Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:50
          Jak by na to nie patrzeć, artykuł został napisany i nie ma co roztrząsać, jak zareagowała na to polska prasa.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Dlatego tvn24 przemilcza artykuł w Forbesie. Za to GPC rozpisuje się o tym od r
          > ana.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:53
            Napisał o tym portal dla lemingów żeby odwrócić ich uwagę od polskich problemów.
          • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 15:10
            bew-is napisał(a):

> Jak by na to nie patrzeć, artykuł został napisany i nie ma co roztrząsać, jak z
            > areagowała na to polska prasa.
            >
            Nie wiem co masz na myśli pisząc " roztrząsanie" ale publikacje w kilku pismach świata są omawiane i to intensywnie. Tm bardziej, że napisał to sam Forbes i to ustawił na 1 stronie.
            • erte2 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 18:22
              wiosnaludzikow napisał:
              ...Tm bardziej, że napisał to sam Forbes i to ustawił na 1 stronie.
              A nie bierzesz pod uwagę możliwości że "sam Forbes" stracił na tym dużą kasę i stąd frustracja ?
              I jeszcze weź pod uwagę że przyszłym emerytom to nie Forbes będzie musiał zapewnić jaki taki byt, a polski rząd, i to wcale zapewne nie Tuska, Kaczyńskiego czy innego Millera, a kogoś, kogo dzisiaj pewnie nie znamy bo np. urodził się trzy miesiące temu...
              • qqazz Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 18:27
                Albo chce zarobić na jakichś polskich aktywach.

pozdrawiam
        • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:50

> Dlatego tvn24 przemilcza artykuł w Forbesie. Za to GPC rozpisuje się o tym od r
          > ana.
          GPC opublikuje wszystko co bije w rząd Tuska. To jasne !
          Natomiast TVN pewnie negocjuje teraz dodatkową porcję reklam :)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 14:54
            To koncepcja przestawienia wajchy, która co jakiś czas powraca u przeciwników platfusów, tym razem nie zafukcjonowała?
            • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 15:07

> To koncepcja przestawienia wajchy, która co jakiś czas powraca u przeciwników p
              > latfusów, tym razem nie zafukcjonowała?
              Jestem przeciwnikiem tego kabaretowego i szkodliwego rządu ale teorii " przestawienia wajchy" nie promowałem ani też nie popierałem.
      • simera16 Re: Forbes.. 19.09.13, 20:38
        bew-is napisał(a):

>
        > poważne publikacje w prasie zagraniczne
        >
        Poważne to one są dla tych, co im koryto od pieniędzy przekazywanych do OFE odetną...tzn. dla zarządów, prezesów tychże.
    • widz102 I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 15:36
      To, co zrobił premier Donald Tusk jest dokładnym przejęciem bolszewickiego programu agenturalnej Samoobrony Andrzeja Leppera z roku 2004! To co zrobił Tusk jest zarazem doprowadzeniem Platformy do politycznego samobójstwa - ostrzegałem przed tym zresztą ponad pół roku temu. A co najgorsze - to co zrobił manipulator (bardzo dobre określenie ze strony Leszka Balcerowicza) Tusk słuchając jak bezwolne podporządkowane wyssanym z palca budżetowym słupkom szarlatana Rostovskiego (z brytyjską megaemeryturą) i bez pojęcia drugiego "speca" Grabowskiego - to skończona GŁUPOTA! A w kontekście rwących się do władzy narodowych socjalistów duce polskozbawa - wręcz zbrodnia wobec Polski!
      Było tylko kwestią czasu, kiedy Tusk jako czołowy populista, w którego przedzieżgnął się dawny liberał - zostanie oceniony dokładnie tak, jak na to zasługuje przez czołowych finansistów i światowych przedsiębiorców. Teraz polskie obligacje (skoro Tusk chce ich cześć unieważnić, warte dla inwestorów tyle co pstryknięcia palcami) - mogą sobie czekać na korzystną sprzedaż.
      Proste pytanie, Panie Premierze:
      Kiedy kopnie pan za ten bandycki a podsunięty panu pomysł w tyłek sabotażystę Rostovskiego? Bo jeśli pan tego nie zrobi - bierze pan całą winę za to co wkrótce z polskim rynkiem papierów rządowych nastapi - WYŁĄCZNIE na siebie! Tak jak już wziął pan na siebie to, że polskie Ppaństwo przez pana okazało się zwyczajnym niegodnym zaufania obywateli postkomuszym złodziejem!
      • wiosnaludzikow Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 15:43
        widz102 napisał:
        > Kiedy kopnie pan za ten bandycki a podsunięty panu pomysł w tyłek sabotażystę R
        > ostovskiego? Bo jeśli pan tego nie zrobi - bierze pan całą winę za to co wkrótc
        > e z polskim rynkiem papierów rządowych nastapi - WYŁĄCZNIE na siebie!
        Wtedy zapowie rekonstrukcję rządu :)
      • m.c.hrabia Re: ciekawe ? 19.09.13, 15:44
        jakie powiązania finansowe ma Forbes z firmami, które maja udziały w funduszach .
        ewidentnie widać ,ze publikacja na zamówienie.
        • wiosnaludzikow Re: ciekawe ? 19.09.13, 15:50
          m.c.hrabia napisał:

> jakie powiązania finansowe ma Forbes z firmami, które maja udziały w funduszach
          > .
          > ewidentnie widać ,ze publikacja na zamówienie.
          O powiązania i spiski pytaj ekspertów Maciarewicza. Na pewno nie spotkał się w nocy z Kaczyńskim w sprawie tej publikacji.
      • remez2 Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 15:51
        Kiedy kopnie pan za ten bandycki a podsunięty panu pomysł w tyłek sabotażystę Rostovskiego? Bo jeśli pan tego nie zrobi - bierze pan całą winę za to co wkrótce z polskim rynkiem papierów rządowych nastapi - WYŁĄCZNIE na siebie!
        Co nastąpi?
        • l_zaraza_l Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 17:17
          Powiem szczerze, że pan Forbes skutecznie przekonał mnie do powrotu na łono ZUSu.
          • wiosnaludzikow Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 17:33
            l_zaraza_l napisała:

> Powiem szczerze, że pan Forbes skutecznie przekonał mnie do powrotu na łono ZUS
            > u.
            Pisał nie o osobistych wyborach i decyzjach ale o systemie i skutkach dla państwa.
            • l_zaraza_l Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 18:35
              wiosnaludzikow napisał:

> Pisał nie o osobistych wyborach i decyzjach ale o systemie i skutkach dla państ
              > wa.

A ja piszę o zmianie mojej postawy. O ile do wczoraj (bo tę wypowiedź Forbesa czytałam wczoraj) nie byłam zwolenniczką likwidacji OFE a teraz jestem.
      • erte2 Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 18:24
        Zamieszczam po raz wtóry żeby sie utrwaliło:
        Problem polega na czyś innym. Otóż gdyby reforma emerytalna Buzka i Balcerowicza dawała ludziom wybór gdzie chcą składki lokować - w ZUS-e, OFE czy innych pekao - to pan Forbes czy Balcerowicz odsądzając Rostowskiego od czci i wiary mieliby całkowitą rację. Ale nie było wyboru i to PAŃSTWOWE ustawodawstwo nakazywało przekazywać część składek do PRYWATNYCH OFE. Ludzie urodzeni po roku '49. nie mieli nic do gadania; i pomijając nawet lichwiarską prowizję pobieraną przez owe OFE (którą państwo również zaakceptowało bez zastrzeżeń) obie strony układu miały dalece nierówne prawa: obywatel MUSIAŁ tę swoja kasę przekać nie otrzymując w zamian ŻADNYCH GWARANCJI nawet prostego zwrotu, a jedynie telewizyjne spoty o świetlanej przyszłości, produkowane zresztą za jego pieniądze.
        A nawet sam mechanizm był po prostu chory - OFE lwią część kasy lokowało w wysoko oprocentowanych obligacjach państwowych; ergo - ew. zysk składkowiczów (pomniejszony o niespotykaną w świecie prowizję i inne "koszty własne" zarządców, a właściwie faktycznych właścicieli naszych pieniędzy) był generowany ze Skarbu Państwa, czyli tak naprawdę z naszych podatków. Po prostu swoiste finansowe perpetuum mobile, czyli wielka kasa dla zarządzających, a dla nas wielka figa. Wielka figa którą otzymywaliby przyszli emeryci z tłumaczeniem: "No przecież to jest rynek, to jest giełda na której raz się wygrywa a raz przegrywa". Tyle tylko że nikt nas* nie zapytał czy chcemy grać.

*Gwoli jasności: pisząc "nas" siebie konkretnie nie mam na myśli; szczęśliwie urodziłem się nieco wcześniej i mnie już "nie chwyciło".
        • volupte Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 18:34
          Niestety manipulujesz. Gwarancje prostego zwrotu o ile pamietam , to sa w tej ustawie o OFE wpisane. Koszy zarzadzania za wysokie , ale kilkanascie lat było na to aby wymusic nizsze, tym bardziej ze 50% to obligacje.Równiez kilkanascie lat było na zrównoważenie składek ZUS/ OFE. Aktualny ,,numer" to rabunek.
          • hasch1 Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 21:20
            volupte napisał:

> Niestety manipulujesz. Gwarancje prostego zwrotu o ile pamietam , to sa w tej u
            > stawie o OFE wpisane. Koszy zarzadzania za wysokie ,

Tu niestety nie zgodzę się z tobą.
            Prosty zwrot kapitału to był by gdyby OFE pobierało prowizję, nawet 50%, od uzyskanego zysku. Tymczasem OFE finansuje się nadal z odpisów od Naszych wpłat. Czyli kapitał zapisany na naszych kontach jest pomniejszony o te kwoty.
            • volupte Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 23:43
              Nie ma funduszy które by tylko z rowizji od zysk ,,żyły". OFE tez od innych sie wiele nie różnią , ale w zamian za obowiazkowosć co równa sie stałym dopływem gotówki , powinne prowizje miec minimalną 1-2% Jeszcze rozumiem wyzszą w pierwszym czy nawet drugim rokiem dzialalnosci , bo kapitał mały, ,ale później to już zdzierstwo.
      • volupte Re: I prawdę mówi Forbes! 19.09.13, 18:27
        Mocne:-))
    • qqazz Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 16:28
      www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1278
      "Są trzy możliwości: albo Steve na starość zwariował, albo został wprowadzony w błąd co do zasad funkcjonowania OFE, albo celowo wprowadza w błąd amerykańskich czytelników. Obstawiam wersję numer dwa."

pozdrawiam
      • wiosnaludzikow Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 16:34
        qqazz napisał:

> www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1278
        > "Są trzy możliwości: albo Steve na starość zwariował, albo został wprowadzony w
        > błąd co do zasad funkcjonowania OFE, albo celowo wprowadza w błąd amerykańskic
        > h czytelników. Obstawiam wersję numer dwa."
        Po pierwsze to nie amerykańskiego ale światowego czytelnika. To jego pismo znajdzież w Tokio, Toronto, Damaszku itd itd
        Zestawienie Gwazdowskiego z Forbesem ....nie komentuję :)
        • m.c.hrabia Re: dokładnie tak. 19.09.13, 16:39
          „Rząd Polski postanowił odebrać darowiznę, jakiej udzielił na koszt polskich podatników prywatnym funduszom inwestycyjnym, zmuszając ich do oddawania im części swojego dochodu pod groźbą kary pozbawienia wolności”.
        • qqazz Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 16:52
          Owszem Gwiazdowski to nie ekspert światowy tylko lokalny, specjaliści z AIG czy Lehmana tez byli światowi. Mnie ta swiatowośc mało obchodzi tylko to co kto mówi, a Gwiazdowski mówi madrze i jak zwykle bardzo trafnie. Poza tym Gwiazdowski to ekspert od naszego rynku a dla Forbesa Polska to drugie Burkina Faso więc i jego wiedza na nasz temat nie musi być zbyt bogata a swoją ocenę sformułował przez pryzmat realiów które dobrze zna, albo tak sobie chlapnął. Bo kogo to bedzie obchodziło czy miał rację? Taż nie komentował sytuacji w USA, Indiach czy Chinach tylko zapomnianym przez Boga bidnym bantustanie o którego istnieniu przeciętny Amerykanin czy nawet swiatowy czytelnik jego magazynu nawet nie ma pojecia.

pozdrawiam
          • m.c.hrabia Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 17:01
            którego istnieniu przeciętny Amerykanin czy nawet swiatowy czytelnik jego magazynu nawet nie ma pojecia

dokładnie ,dlatego jestem ciekaw dla kogo i do kogo ta publikacja.
            • qqazz Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 17:15
              Też mnie to interesuje i podobnie jak Ty uważam, że to zagranie obliczone na określony efekt, ludzie często zapominają albo nawet sobie nie zdają sprawy, że niektórzy komentatorzy nie tylko komentują ale też kreują rzeczywistość swoimi opiniami. Poważni ludzie zastanawiaja sie po co to i ile w tym prawdy a ile spekulacji, ale reszta traktuje to jako prawde objawioną bo to napisali w amerykańskiej gazecie i pasuje nam czy to biznesowo czy politycznie.

pozdrawiam
            • widz102 Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 17:17

do kogo uwaga? Do polskiego rządu: przestajecie komuszyć, albo wychodzimy. Na początek z polskich unieważnianych leninowsko papierów dłużnych, a potem jak leci. I radźcie sobie sami bolszewicy z jednej i narodowi socjaliści z drugiej strony, skoro sr...cie na nasz dywan. Sądzę że Tusk nie ma teraz wyjścia - albo d... w troki, albo do Canossy.
          • wiosnaludzikow Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 17:10
            Gwiazdowski to felietonista a nie ekspert. No pardon. Za Kaczyńskiego czyli za rządów katolickich socjalistów był zdaje się szefem Rady ZUSu.
            Podważanie kompetencji Forbesa ośmiesza Cię. Nie mówię, że Steve Forbes to guru ale to człowiek, który się na tych sprawach akurat doskonale zna.
            • qqazz Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 17:27
              Nie tacy guru doprowadzali juz do krachów na rynkach i nie raz już wygadywali głupoty niemozebne i to niekoniecznie przypadkowo ale po to żeby ich słuchano, bo dla wielu to co mówi taki guru jest wazniejsze od tego co sie dzieje naprawde.

pozdrawiam
              • m.c.hrabia Re: Znam lepszych ekspertów 19.09.13, 18:04
                co mówi taki guru jest wazniejsze od tego co sie dzieje naprawde.

kiedyś dali by się pokroić za Madoffa teraz maja Forbsa.
          • wiosnaludzikow Gwiazdowski to pisowski ekspert :) 19.09.13, 17:17
            qqazz napisał:

> Owszem Gwiazdowski to nie ekspert światowy tylko lokalny.....
            Ekspert od podatków a nie od rynków kapitałowych.
            Od 28 lutego 2006 do września 2007 r. zarabiał u Kaczyńskiego jako Prezes Rady Nadzorczej ZUS.
            • qqazz Re: Gwiazdowski to pisowski ekspert :) 19.09.13, 17:29
              Analiza jego felietonów wskazuje, że o tych rynkach wie duzo wiecej i zna sie na nich duzo lepiej niż niejeden fachowiec od nich.

pozdrawiam
              • wiosnaludzikow Re: Gwiazdowski to pisowski ekspert :) 19.09.13, 17:49
                qqazz napisał:

> Analiza jego felietonów wskazuje, że o tych rynkach wie duzo wiecej i zna sie n
                > a nich duzo lepiej niż niejeden fachowiec od nich.
                Na tej samej zasadzie eksperci Maciarewicza stali się ekspertami od katastrow a w zasadzie od zamachów lotniczych.
                Powtórzę a może do Ciebie dotrze : Gwiazdowski nie jest ekspertem od systemów ubezpieczeniowych czy rynków kapitałowych ale ...od podatków.
                Pisze o wszystkim ale felietony. Nie ma istotnych publikacji zagranicznych.
                Lubię nawet go ale porównanie do Forbesa to gruby numer :)
                • qqazz Re: Gwiazdowski to pisowski ekspert :) 19.09.13, 18:05
                  Na naszych krajowych sprawach zna sie na pewno lepiej, a podatki to kwintesencja ekonomii. Poza tym pamietaj, że fachowcy dziela sie z grubsza na 2 grupy, na tych którzy poza swoją waską specjalnoscia nie znaja się na niczym wiecej i na tych którzy dysponują potęzna wiedzą sporo wyrastającą ponad ich główna specjalizację.

pozdrawiam
    • douglasmclloyd Piszą coś o wieżowcu w NY 19.09.13, 16:39
      Który USA zamierza zarekwirować Iranowi? Podobno własność to w USA rzecz święta, a tu proszę Iran ma wieżowiec, to zabieramy w imię wojny z terroryzmem, a właściwie nie z terroryzmem, tylko z racji tego, iż Iran chce mieć bombę atomową.
    • crotalus1 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 17:11
      Już widzę jak pan Forbes martwi się o portfele Polaków...
      • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 17:19
        crotalus1 napisał:

> Już widzę jak pan Forbes martwi się o portfele Polaków...
        A czyn On to gdzieś tam napisał ?
        On jako republikanin tępi populistów i socjalistów.
        • crotalus1 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 17:21
          Aaaaa jako republikanin...
        • douglasmclloyd Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 17:24
          wiosnaludzikow napisał:

> A czyn On to gdzieś tam napisał ?
          > On jako republikanin tępi populistów i socjalistów.

Obawiam się, iż republikanie zapędzili się w kozi róg i nie wiedzą, jak z niego wybrnąć. Ich polityka sprowadza się do wpierania armii i wywoływania wojen. Jak tak z boku popatrzysz, to dojdziesz do wniosku, że wszystkich polityków republikańskich kupił AIPAC.
          • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 17:28
            douglasmclloyd napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
            >
            > > A czyn On to gdzieś tam napisał ?
            > > On jako republikanin tępi populistów i socjalistów.
            >
            > Obawiam się, iż republikanie zapędzili się w kozi róg i nie wiedzą, jak z niego
            > wybrnąć. Ich polityka sprowadza się do wpierania armii i wywoływania wojen. J
            > ak tak z boku popatrzysz, to dojdziesz do wniosku, że wszystkich polityków repu
            > blikańskich kupił AIPAC.
            Nie jestem funem republikanów ale czasami mieli rację. Tak jak rację miał R.Regan. To jednak nie ma nic do rzeczy w temacie oceny Tuskowych reform OFE.
            • douglasmclloyd Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 18:06
              wiosnaludzikow napisał:

> Nie jestem funem republikanów ale czasami mieli rację. Tak jak rację miał R.Reg
              > an.

Zależy w czym, polityka Reagana i później Clintona, która spowodowała, że Ameryka stacza się w kierunku III świata. Grupka bogatych i masa biednych.
    • tw_wielgus Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 18:30
      Nie "zdeklarowarowanych liberałów" a socjalistów podszywających się pod liberałów. Poza tym wszystko się zgadza.
      • wiosnaludzikow Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 20:17
        tw_wielgus napisał:

> Nie "zdeklarowarowanych liberałów" a socjalistów podszywających się pod liberał
        > ów. Poza tym wszystko się zgadza.
        Otóz to ! I to też ńie socjalistów tylko partii bez oblicza, partii władzy.
    • hasch1 Re: Forbes to nie byle kto. To ważna w świecie op 19.09.13, 21:10
      No z pomysłami ekonomicznymi tego rządu, to nie trudno pojechać do kosza.
      Ale i opozycja ze swymi pomysłami...... no niech Bóg ma nas w opiece.
      Naszym problemem jest to że pan Forbes, jest jedną z naczelnych małp ekonomicznych świata tych co dorwali się do kapitału i wszyscy słuchają jego głosu jak wyroczni.
      I dopiero tu mamy problem.
      Nikt nie pamięta jego rojeń, jak to dobrze notowana jest gospodarka USA, kiedy dzień póżniej padła na cycki i do dziś leży. Jeśli nie tonie to tylko dzięki churra optymizmowi w jaki wprowadza opińję światową, grupa Forbes-o podobnych.
      Jeśli czegoś się spodziewam to jakiejś kombinacji na naszych papierach, lub giełdzie.

Agencje reitingowe zaraz pojadą po nasych notowaniach.
    • simera16 Kumple Forbesa.... 19.09.13, 21:19

....www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,14619305,Kryzys__Majatki_miliarderow_wzrosly_w_ciagu_roku_300.html#Cuk
      • volupte Re: Kumple Forbesa.... 19.09.13, 23:53
        To chyba swiadczy że nie sa głupcami.
      • wiosnaludzikow Re: Kumple Forbesa.... 20.09.13, 05:01
        simera16 napisał:

>
        > ....www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,14619305,Kryzys__Majatki_miliarderow_wzrosly_w_ciagu_roku_300.html#Cuk
        >
        Gratuluję i chylę czoła. Zdemaskowałeś ten międzynarodowy, spekulacyjny kapitał bezlitośnie odbierający biednym dzieciom nawet suche bułki. Jest możliwe, że autor polityczny tych reform w Polsce niejaki Buzek mógł być z nimi w spisku.
        Myślę Simera, że ten link musisz wysłać do propagandzistów PiS lub nawet samego Antoniego wraz z Jarosławem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka