nowy.oszolom.z.r.maryja 07.08.04, 23:22 a to coraz bardziej prawdopodobne! obrazicie sie na sądy i prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 07.08.04, 23:42 co za głupie pytanie moggłem się domyśleć że będziecie milczeć jak zaklęci... Odpowiedz Link Zgłoś
fleischmaschine Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 07.08.04, 23:44 Gdyby ciotka miala was bylaby wujkiem. Nazisto nie ucza was tego na tych waszych brunatnych schadzkach?? Co ty zrobisz jak Jankover okaze sie winny?? Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 07.08.04, 23:51 nie okaże sie ponieważ dowody mówia na jego korzysć ale rozumiem że juz teraz naprędce fabrykujecie na niego jakieś haki...nie licz na to że sąd da sie na to nabrać Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 07.08.04, 23:56 Jak to, co zrobi? Wykupi cały zapas chusteczek do ocierania łezek... Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:01 trzymam cię za słowo warka! Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:04 Lepiej zacznij szukać jakiejś hurtowni. Żeby inni Cię nie wyprzedzili. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:05 no to się śpiesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:07 Ja za Twoim idolem płakał nie będę. Ba, nawet nie mam takiego zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:27 ja za twoimi również płakać nie będę... Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 18:16 warka_strong napisał: > Lepiej zacznij szukać jakiejś hurtowni. Żeby inni Cię nie wyprzedzili. Widzisz Warka jak to działa? Pisałem,ze troll nie karmiony zdycha. Dwadzieścia minut nie było odpowiedzi i juz niepokój,ze nikt się nie odzywa(co ja zrobię?). Tak samo jak OZRM,NOZRM jest trollem. Nie będzie odpowiedzi na jego "posty" ,zniknie i uczyni FK znośniejszym miejscem w Sieci. Będzie mniej głupoty,fanatyzmu i tej całej reszty uosabianej przez usera o nick`u NOZRM,jak uprzednio prze OZRM. greetz -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew IP: *.proxy.aol.com 07.08.04, 23:56 Powazna prasa, w powaznym kraju startuje akcje, gdy ma NIEZBITE dowody przestepstwa. W przeciwnym wypadku "rzyga" milionowymi odszkodowaniami. I w konsekwencji najczesciej znika z parkietu. Zobaczymy jak normalny jest ten kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 23:58 Pojeby z zajobami Chcecie soczystej lektury na wakacje? To poczytajcie, jak konsekrowani bzykają. "Życie seksualne księży" nie jest zwykłą reedycją wydanej przed trzema laty w Niemczech, W. Brytanii i USA książki Roberta A. Haaslera "Życie seksualne w Kościele". Z oryginału pozostała tylko część pierwsza – "Bóg, seks, Kościół". Część drugą, "Studia przypadków", opracowano dla polskiego czytelnika. "Studia" to lekka przesada – w rzeczywistości jest to zbiór relacji o przestępstwach i nadużyciach seksualnych kleru katolickiego w wielu krajach, ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Głośne afery pedofilów w sutannach, biskupi i kardynałowie kryjący dewiantów, orgie księży i zakonnic na misjach w Afryce, aresztowanie w Montrealu dwóch wielebnych, podejrzanych o zorganizowanie i prowadzenie sieci dziecięcych domów publicznych – to już znamy. Choć są tu świeże, smaczne kąski, np. Cała Francja pękała ze śmiechu, gdy dowiedziała się o nieszczęściu, jakie dotknęło biskupa miasta Montauban. Zmarł on na zawał w pobliskim burdelu. Polskie przykłady zaczerpnięto z prasy, reportaży radiowych i telewizyjnych (także tych, które nie doczekały się emisji – "półkowników" III RP), akt policyjnych, prokuratorskich i sądowych. Wielki plon przyniosło opublikowanie w Internecie apelu do ofiar i świadków takich wydarzeń. Odezwały się księże konkubiny, bywalcy agencji towarzyskich i klubów gejowskich, rodzice molestowanych dzieci itd. Dwóch funkcjonariuszy dawnej SB chciało w głębokiej konspiracji sprzedać dwie teczki kompromitujących dla klechów materiałów IV Departamentu MSW. Ale i bez esbeckich teczek, nie wiadomo zresztą, czy autentycznych, udało się zebrać masę informacji o ekscesach seksualnych czarnych. Autorzy nie bez racji twierdzą: Problematyka podjęta w tej książce jest w istocie największą chorobą Kościoła. Nas te fakty specjalnie nie bulwersują, zwłaszcza że są tu też streszczenia reportaży z "NIE" (rzadko jednak podaje się źródło!). Jeden ksiądz zgwałcił uczennicę, drugi – 60-letniego dziadka, trzeci używał seksualnie ministranta, który na znak protestu podciął sobie żyły i wyskoczył z okna... Czytane hurtem wszystkie te historie robią się monotonne, żeby nie powiedzieć nudne. No, może oprócz opowieści byłej gospodyni sławnego prałata Jankowskiego o chłopcach sypiających z nim w ogromnym małżeńskim łożu: najpierw Wojtku, potem Kajtku. Ksiądz prałat nosi specjalne majtki w serduszka i kwiatki, a jak sam żartuje – kocha się tylko w tych w kwiatki. Nazywa Kajtka Dudusiem i z rana zawsze martwi się, jak się Dudusiowi spało. Nie sprawdzaliśmy, czy tak jest w istocie. O wiele ciekawsza jest część pierwsza, pióra Roberta A. Haaslera. To solidny wykład na temat stosunku Kościoła kat. do ludzkiego seksualizmu, od początków chrześcijaństwa do dziś. Obsesyjna nienawiść do ciała, upatrywanie w seksie diabelskiej pokusy sprawiły, że żadna inna sfera życia nie została poddana tak szczegółowej kontroli i takim rygorom. Ojcowie Kościoła czynili wszystko, by obrzydzić chrześcijanom życie seksualne. Apostoł Paweł z Tarsu uznał, że każda czynność seksualna jest grzechem. Małżeństwo dopuszczał tylko w celu uniknięcia jeszcze większego grzechu – rozpusty. Według św. Augustyna małżonkowie grzeszą, jeśli poddają się namiętności. Później wymyślono, że stosunek małżeński może być bezgrzeszny tylko wtedy, gdy towarzyszy mu uczucie nienawiści do odczuwanej rozkoszy. Klemens Aleksandryjski uznał, iż cudzołoży każdy, kto obcuje z żoną jak z ladacznicą – dla przyjemności. Św. Tomasz z Akwinu nauczał, że najlepsze w małżeństwie są tzw. noce Józefowe, czyli separacja od łoża. I tak dalej... Przez długie wieki historii Kościoła nie było ważniejszej kwestii niż ustalenie, kiedy wolno spółkować. Zakazano stosunków małżeńskich w niedziele i liczne święta, we wszystkie środy i piątki lub piątki i soboty, podczas Wielkiego Postu i adwentu, na kilka dni przed komunią i po niej. Zabroniono pożycia z kobietą w czasie miesiączki, w ciąży lub po klimakterium; przez 36 dni po urodzeniu chłopca i przez 56 dni – dziewczynki, czyli człowieka mniejszej wartości. Zakazany (choć później przesunięty z kategorii grzechów ciężkich do lekkich) był pocałunek małżeński "z języczkiem". Grzeszne – przyglądanie się własnemu ciału, zwłaszcza "częściom nieprzyzwoitym", a także oglądanie nagości współmałżonka. Podczas spełniania powinności małżeńskich obowiązywała tzw. mnisia koszula, z otworem w okolicy genitaliów. Dla pewności zalecano robienie "tego" w ciemności albo z zamkniętymi oczami. Każda niedozwolona czynność seksualna była skrupulatnie oszacowana. Za stosunek z dziurą w drewnie, łatwiej dostępną niż żona, spowiednik wymierzał 20 dni pokuty o chlebie i wodzie. Za stosunek analny – 15 lat pokuty odprawianej w każdy poniedziałek, środę i piątek. Spowiednicy zalecali kobietom, aby w trakcie kopulacji odmawiały koronkę do Dziewicy Maryi. Za ciężki grzech uważano "nienaturalne" pozycje, zwłaszcza najokropniejszą z nich – na amazonkę. Oral karany był surowiej niż przerwanie ciąży... Czyta się to ze zdumieniem przemieszanym ze zgrozą. Trzeba było kilkuset lat, żeby Kościół zrezygnował z większości średniowiecznych absurdów, nadal jednak uważa za swą główną misję represjonowanie i reglamentowanie seksu. Potępia stosunki pozamałżeńskie, rozwody, antykoncepcję, masturbację, związki homoseksualne itd. Zmusza księży do życia w celibacie, co prowadzi do patologii – patrz część druga. Na koniec ładny cytat: Historia Kościoła stała się historią panowania kasty celibatariuszy nad rzeszą żonatych. Robert A. Haasler, "Życie seksualne księży", Dom Wydawniczy "Credo", 2003. Sprzedaż wysyłkowa: credo-haasler@o2.pl Autor : Dorota Zielińska www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=2491&zaznacz=Jankowski Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:06 to jest oczywisty spam...mam nadzieję ze Giwi potraktuje to w odpowiedni sposób Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:10 nowy.oszolom.z.r.maryja napisał: > to jest oczywisty spam...mam nadzieję ze Giwi potraktuje to w odpowiedni sposób > === Co, chcesz, żeby Cię wycięła? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:12 Nawet gdyby w tej sprawie zapadł wyrok sądu, to dla nich ks. Jankowski i tak na zawsze będzie pedofilem. Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:19 yossarian18 napisał: > Nawet gdyby w tej sprawie zapadł wyrok sądu, to dla nich ks. Jankowski i tak na > > zawsze będzie pedofilem. > === Wyraziłeś głęboką myśl będącą owocem całodziennego rozmyślania... Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:25 Czekam z niecierpliwością na moment, kiedy w końcu przymkną ks. Jankowskiego. Pytanie: czy się doczekam? Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:29 -yossarian potzrebował na to dwóch minut podczas gdy ty potzrebwoałbyś z tygodnia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew IP: *.proxy.aol.com 08.08.04, 00:22 Jesli wyjdzie z afery czysty to nie masz racji. Dla forumowych edow, palnickow nie bedzie to co prawda mialo znaczenia. Czlowiek na ktorego robi sie zamach wychodzi po nieudanej aferze raczej wzmocniony wewnetrznie. podobnie jak jego sympatycy. Problem: jak "ladnie i wiarygodnie" ksiadz obroni swa postawe. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 00:29 Dla antyklerykałów będzie to kolejny dowód, że czarne klechy mogą wszystko, nawet manipulować sądem i prokuraturą. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani ale jak przyleci 08.08.04, 00:23 to pies spuszczony ze smyczy bez kagańca go wystraszy! Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Chyba takiego 08.08.04, 13:57 maly_czarny napisał: > Mogiliani, co jarałeś? ? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_czarny Re: Chyba takiego 08.08.04, 15:53 Więc Ty tak bez niczego... Fajnie masz... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Giwi! mogillani spamuje forum! 08.08.04, 00:35 Giwi zrób coś z nim, bo zawsze sobie stroi żarty nie na temat i zasypuję FK swoimi linkami do różnych obleśnych zdjęć! Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Ja zawsze na temat, tylko wy sztywniaki 08.08.04, 00:39 Ja wiem za to co zrobi jankower - golnie sobie i będzie taki www.b-ill.com/albinator/data/c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c/6_p4172.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Ja zawsze na temat, tylko wy sztywniaki 08.08.04, 00:43 nawet nie silę sie zaglądać do twoich linków...mogę się tylko domyślać coś zmajstrował Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Ja zawsze na temat, tylko wy sztywniaki 08.08.04, 00:44 "But I'm creep, I'm weirdo, What the hell am I doing here? I don't belong here, I don't belong here" A linka to już znajdź sobie sam, spamerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bursztyn Re: Ja zawsze na temat, tylko wy sztywniaki IP: *.sympatico.ca 08.08.04, 16:09 No to wreszcie mamy wyznanie prawdy od tej klerykalnej cioty ... tylko czemu po angielsku? Gdzie sie podzial ten idiotyczny cytat o Garcii Moreno, cymbale? Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Każdy ma wolność wypowiedzi oszołomie!!! 08.08.04, 00:38 Niech giwi tobie spamerze założy knebel!! Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Każdy ma wolność wypowiedzi oszołomie!!! 08.08.04, 00:41 Niech Giwi wywala twoje spamerskie wątki z plugawymi linkami!! Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Każdy ma wolność wypowiedzi oszołomie!!! 08.08.04, 00:44 mojemu poprzednikowi poprzedni admin w ogłoe zablokował wejście na forum GW Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Każdy ma wolność wypowiedzi oszołomie!!! 08.08.04, 00:47 Może czas i na Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani W DYBY ANARCHISTÓW I KRASNALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.08.04, 00:46 Tylko pod tym krzakiem, tylko pod tą budką ptaszek będzie pieskiem a kotek myszką Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Ważna jest 08.08.04, 00:44 bystrość i sprawność www.b-ill.com/albinator/data/c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c/158_p4190.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja po co to kopiujesz skoro i tak nikt tu nie zajrzy? 08.08.04, 00:49 ja napewno nie zaglądnę Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Hi, Hi - nie wiesz co tracisz:))) 08.08.04, 01:50 Ale kusi cię, a ja zajrzysz popełnisz grzeszek:))) No zajrzyj... www.warpie.net/~mag/pa.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
maly_czarny Re: Hi, Hi - nie wiesz co tracisz:))) 08.08.04, 13:49 Większość Twoich linków nie działa... Przynajmniej u mnie "page cannot by found" Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Hi, Hi - nie wiesz co tracisz:))) 08.08.04, 13:58 maly_czarny napisał: > Większość Twoich linków nie działa... Przynajmniej u mnie "page cannot by found" trudno:( Odpowiedz Link Zgłoś
yosarian18 Re: Co zrobicie jes´li ks Jankowski okaz˙e sie˛ ni 08.08.04, 11:17 Dla mnie Pralat to wielki Polak i patryjota, wzor do nasladowania przez miliony Rodakow! Pomagal mlodziezy zawsze, zabieral ,lodych na wycieczki do Rzymu, do Berlina, zeby poznaly troche swiata i mogly poopowiadac swoim kolegom co widzieli za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jes´li ks Jankowski okaz˙e sie˛ n 08.08.04, 11:20 Powiadasz, że wielki z niego Polak? W rzeczy samej słusznego on wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jes´li ks Jankowski okaz˙e sie˛ n 08.08.04, 20:56 akurat ks prałat nie jest zbyt wysoki Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Pralat to wielki Polak i patryjota - TAK, ale.... 08.08.04, 11:54 yosarian18 napisała: > Dla mnie Pralat to wielki Polak i patryjota, wzor do nasladowania przez miliony Rodakow! Pomagal mlodziezy zawsze, zabieral ,lodych na wycieczki do Rzymu, do Berlina, z eby poznaly troche swiata i mogly poopowiadac swoim kolegom co widzieli za granica. > I niech będzie jeszcze większy, niech będzie największy!!!! Bo ja też chcę by kupił mi motor info.siedlce.pl/fun/motory/b1.jpg a jak będzie mały Polak to mi nie kupi:(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani WIELKI POLAK MA WIELKI SAMOCHÓD? 08.08.04, 11:58 Im większy jest Polak to ma większy wozik, a jak ma mały? members.lycos.co.uk/heaven/carsgfx/fiat81.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani nie wielki ale OLBRZYMI - idź w ślady Bila 08.08.04, 12:06 Billy Sunday - Boży Olbrzym Na pewno doskonale znasz biblijne historie apostołów, szczególnie Pawła, który poświęcił całe swoje życie głoszeniu ewangelii Jezusa Chrystusa. Z pewnością słyszałeś wiele historii o niesamowitych wyprawach ewangelizacyjnych takich ludzi jak John G. Lake czy Reinhard Bonnke, lecz nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego co to znaczy być do końca posłusznym Bożemu powołaniu; powołaniu, które i ty posiadasz. Poprzez serię, przedstawiającą historie życia ludzi, których Roberts Liardon nazwał Bożymi Generałami spróbujemy ci ukazać życie wierzących, którzy poszli śladami pierwszego Kościoła, a których ja nazwałem apostołami czasów końca. Czy rzeczywiście godni są tych tytułów? Przekonaj się sam! Billy Sunday był, można śmiało powiedzieć, najbardziej barwnym, niekonwencjonalnym i charyzmatycznym z ewangelistów początków XX wieku. Urodzony w 1862 roku, w amerykańskich slamsach w stanie Iowa, poprzez proste poselstwo wiary przyprowadził do Jezusa miliony Amerykanów. Pragnieniem jego było - stać się ,,Bożym olbrzymem". Swój cel Sunday osiągnął, można by powiedzieć wbrew ludzkiemu rozsądkowi. Billy był wiejskim chłopcem, któremu ojciec zmarł podczas wojny domowej w miesiąc po jego urodzeniu. Jako sierota Sunday uzyskał podstawowe wykształcenie, następnie pracował w charakterze dozorcy, zanim otrzymał szansę stania się zawodowym baseballistą w utytułowanym zespole Chicago White Stockings . Sunday stał się wkrótce wielką gwiazdą amerykańskiego baseballu. Bijąc wiele rekordów zapisał wielką kartę sukcesów w tej dziedzinie sportu. Billy mógłby kontynuować swoją obiecująca karierę zawodowego baseballisty, gdyby ... nie dokonał swego największego biegu w życiu - biegu w kierunku krzyża Chrystusa. af.com.pl/numery/archiwum/generalowie/sunday.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: nie wielki ale OLBRZYMI - idź w ślady Bila IP: *.proxy.aol.com 08.08.04, 13:55 mogiliani napisał: "(....) Na pewno doskonale znasz biblijne historie apostołów, szczególnie Pawła, który poświęcił całe swoje życie głoszeniu ewangelii Jezusa Chrystusa" Ja widze tu paralele do dzialalnosci Yos(s)arina/ow i Oszolomow.z.radyja na tym, ponoc zydowskim (pewnie dlatego ze dla tych co maja wszystkie klepki we lbie),- forum! :))) Apostol Pawel glosil np. Grekom zasady religii ktora byla im totalnie obca i wszystkim Grekom ...."wisiala kalafiorem"-:)) Do tego zmuszony byl czynic to w jezyku (greckim) ktorego dobrze nie znal - (przynajmniej jego semantyki) a wykladnia chrzescijanstwa w Jego wykonaniu byla logicznie mocno sprzeczna i nie zawsze zgodna z nauka Jezusa Chrystusa. Podobnie jest z Yos(s)arinami i Oszolomami.z.radyja - ktorzy miotani miedzy prymitywizmem, kombinacjami, przekretami i miernota intelektualna Rydzykow i Jankowskich a "cywilizowanym i pseudo-intelektualnym" politycznym populizmem Gietrycha wykonuja ciezkia propagandowej robote pogodzenia glupoty, prymitywizmu, zaprzanstwa i ciemnoty i "sprzedania" tego myslacym ludziom jako "hit" :)))))) Gdyby te przyglupy uswiadomili sobie, ze apostolstwo sw.Pawla potrzebowalo w Polsce prawie 1000 lat by oficjalnie uznano je za "panstwowa religie". Czekaja nas dlugie lata dzialalnosci epistolarnej tych idiotow, my chyba juz konca ich glupawych wpisow i polemik nie doczekamy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:06 Ciekawe czy ktoś przeprosi ks. prałata, a zwłaszcza ci dziennikarze z tej niemieckiej gazety, którzy go zaatakowali. Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:09 Ciekawe od kiedy funkcjonariusze KK gotowi są przepraszać za swoje błędy? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:14 Ojciec Święty parę lat temu przepraszał w imieniu Kościoła za wszystkie błędy popełnione przez ostatnie 2 tys. lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Wszyscy przepraszali? 08.08.04, 12:15 yossarian18 napisał: > Ojciec Święty parę lat temu przepraszał w imieniu Kościoła za wszystkie błędy > popełnione przez ostatnie 2 tys. lat. Rydzyk i Jankowski też? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Wszyscy przepraszali? 08.08.04, 12:20 Wystarczy, że zrobił to Ojciec Święty, to przecież najważniejsza osoba w Kościele Katolickim, o. Rydzyk i ks. Jankowski to tylko zwykli duchowni. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Re: Wszyscy przepraszali? 08.08.04, 12:29 yossarian18 napisał: > Wystarczy, że zrobił to Ojciec Święty, to przecież najważniejsza osoba w > Kościele Katolickim, o. Rydzyk i ks. Jankowski to tylko zwykli duchowni. A Rydzykowi podoba się Papież? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Wszyscy przepraszali? 08.08.04, 12:43 Jak jesteś taki geniusz to znajdź sobie wypowiedzi Ojca Świętego o Radiu Maryja i o. Rydzyka o Papieżu. Najlepiej zarzuć linki. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Wzywam pasterzy Kościoła 08.08.04, 13:16 yossarian18 napisał: > Jak jesteś taki geniusz to znajdź sobie wypowiedzi Ojca Świętego o Radiu Maryja i o. Rydzyka o Papieżu. Najlepiej zarzuć linki. Nie pytałem co Papież myśli o Rydzyku lecz co Rydzyk myśli o Papieżu. Czytać nie umiesz!! Wątpię by Rydzyk słuchał Papieża: Kapłaństwo jest wymagające: "kapłan musi być gotowy stanąć przed osądem każdego człowieka" www.opoka.org.pl/biblioteka/B/BA/jp2-19870609-7.ram A oto jak Papież pouczał katolickich dziennikarzy: "W wizji chrześcijańskiej środki społecznego przekazu to wspaniałe narzędzia, które człowiek może wykorzystać — pod opieką Opatrzności Bożej — do budowania ściślejszych i rozumniejszych więzi łączących jednostki oraz całą rodzinę ludzką. W miarę swego rozwoju środki przekazu są bowiem w stanie kształtować nowy język, który ułatwia ludziom wzajemne poznanie i zrozumienie, a więc także współpracę dla wspólnego dobra (por. Communio et progressio, 12). Jeśli jednak mają rzeczywiście prowadzić do zacieśnienia więzi i do prawdziwego postępu człowieka, muszą być środkami przekazywania i wyrażania prawdy, sprawiedliwości i pokoju, dobrej woli i czynnego miłosierdzia, wzajemnej pomocy, miłości i komunii (por. tamże, 12 i 13). To, czy środki przekazu służą wzbogaceniu, czy zubożeniu ludzkiej natury, zależy od moralnej wizji i etycznej odpowiedzialności wszystkich zaangażowanych w proces przekazywania i odbioru informacji. Wszyscy członkowie ludzkiej rodziny, zarówno najskromniejszy odbiorca programów, jak i ich najbardziej wpływowy twórca, są za to osobiście odpowiedzialni. Wzywam więc pasterzy Kościoła oraz katolików pracujących w dziedzinie społecznego przekazu, aby odnowili swą znajomość zasad i wskazań tak jasno wyłożonych w Instrukcji Communio et progressio. Oby wszyscy coraz lepiej rozumieli, na czym polegają ich obowiązki, i oby znaleźli siły do ich wypełniania, traktując to jako budowanie podstaw jedności i postępu rodziny ludzkiej". www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/przemowienia/sdssp_24011991.html Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Wszyscy przepraszali? 08.08.04, 20:44 te przeprosiny były takze w imieniu tych dwóch duchownych Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:26 yossarian18 napisał: > Ojciec Święty parę lat temu przepraszał w imieniu Kościoła za wszystkie błędy > popełnione przez ostatnie 2 tys. lat. > === "I nikogo nie zówcie ojcem waszym na ziemi; albowiem jeden jest Ojciec wasz, który jest w niebiesiech." MAT 23,9 To takie ogólnikowe. Przepraszać za błędy. A morderstwa inkwizycji? To też był tylko błąd, czy aby coś innego? Czy z samego faktu "przeproszenia" wynika zadośćuczynienie"? Nie. Przepraszać można wiele razy, choćby za to samo. Lecz z samych przeprosin nie wynika nic budującego. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:38 Z morderstwami Św. Inkwizycji to przesada, to była ostoja praworządności na tle swej epoki, a jej krwawy mit wymyślili wszelkiej maści antyklerykałowie i libertyni. Kościół tworzą tylko ludzie, a każdy człowiek jest grzeszny, antyklerykałowie chcieliby widzieć wśród duchownych 100% świętoszków. Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:44 Wyobraź sobie, że nie chciałbym widzieć, jak to nazywasz, 100% świętoszków. To było by wręcz nienaturalne. O wiele milszym widokiem było by choćby to, że szeregi księży będą oczyszczane z tych, którzy odchodzą od nauczania Ewangelii na rzecz takiej Jej interpretacji, która służy niemal wyłącznie osiąganiu dóbr doczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 12:55 Też bym wolał, żeby księża żyli w ubóstwie, nie przechwalali się swoimi autami, majątkiem, przestrzegali celibatu, itd. Że nie wszyscy tak czynią, trudno, nie jest to dla mnie powód, żebym miał odejść od Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
warka_strong Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 13:06 Ja nie odszedłem od Kościoła. Po prostu odróżniam wiarę w Boga od wiary tym, którym wydaje się, że go reprezentują. Jeżeli zaś chodzi o wspominany przez Ciebie celibat. Muszę przyznać, że poszukiwałem nakazu bezżenności w Biblii i nie znalazłem go. Mało tego, w Pierwszym liście Św. Pawłado Tymoteusza znajduje się taki oto ustęp: "Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży? Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie. A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie." 1 TYM. 3,2-7 Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew 08.08.04, 20:44 fizycznie moze nie lecz duchowo napewno teraz pewnie chodzissz do kościoła wył w celach służbowych... Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Pójdę na ryby a może na grzyby:)))) 08.08.04, 12:14 ale deszczyk niech choć trochę pokropi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta z Rawy Pojde na pielgrzymke z Gdanska do Czestochowy IP: 202.67.65.* 08.08.04, 12:47 Jak osoba ktora wierzyla ze te wielebny kaplan mial mozliwosc seksualnego wyzywania sie na nieletnich chlopcach a okazalo sie ze byla to tylko plotka dziennikarska,to ja ze wstydu pomaszeruje w przyszlym roku na pielgrzymke kaszubska do Czestochowy a na plakacie bede miala napisane Mryjo,chron naszego pralata przed tymi okropnymi oskarzeniami.Ojciec Jankowski jest tak czysty jak Ty Maryjo Krolowo Polski i zadnym pedofilem nie jest a slowo seks dla niego nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mogiliani Hi, hi, Jankowski czysty jak Maryja!!!!!!!!!!!!!!! 08.08.04, 13:19 Gość portalu: Ziuta z Rawy napisał(a): > ja ze wstydu pomaszeruje w przyszlym roku na pielgrzymke > kaszubska do Czestochowy a na plakacie bede miala napisane Mryjo,chron > naszego pralata przed tymi okropnymi oskarzeniami.Ojciec Jankowski jest tak > czysty jak Ty Maryjo Krolowo Polski i zadnym pedofilem nie jest a slowo seks > dla niego nie istnieje. Słowo seks dla niego nie istnieje? To on cierpi na jakąś chorobę, a może ma trudności z wymową głosek s, e, k? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bursztyn Re: Hi, hi, Jankowski czysty jak Maryja!!!!!!!!!! IP: *.sympatico.ca 08.08.04, 16:22 Dzisiaj sie "odniosl" do zarzutow i po sprawie! Potem dostal oklaski od zblatowanych dewotow zebranych w Brygidce, wiec chyba te niemieckie gazety przegraly? Nawet maturzystka Hojarska nie bedzie musiala blokowac autostrad Kulczyka, hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Co zrobicie jeśli ks Jankowski okaże się niew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 18:06 temat po prostu ucichnie a media znajda sobie kolejnego kozła ofiarnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary byk Re: Poznaj smak pomówienia IP: *.imgw.pl 08.08.04, 21:02 Przypuszczam, że prałat nie ma tu dużej winy. Ale z drugiej strony, to spełnienie bibiljnego powiedzenia: "kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie". A prałat zajmował się z upodobaniem pomawianiem innych np. o wrogość do narodu polskiego, do spisków masońskich i żydowskich. A więc jednak "dobrze mu tak". Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja tylko ze ks prałat mówił tu prawdę 08.08.04, 21:30 a ci bezczelnie kłamią taka jest tu roznica..zasadnicza! rozmumiem ze komuś ta prawda uwierała wiec zrobiono wszystko by podważyc autorytet ks prałata...a przy okazji odrwócić uwagę od pana Andrzeja S... Odpowiedz Link Zgłoś
nowy.oszolom.z.r.maryja biegły psycholog potwierdził zeznania Chłopaka!!! 09.08.04, 21:28 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2220700.html -a więc ks Jankowski jest niewinny!! kategorycznie domagam sie byście przeprosili ks prałąta kieruje ten apel do wszystkich tych którzy twierdzili że ks Jankowski chłopaka molestwoał Odpowiedz Link Zgłoś