Dodaj do ulubionych

JESTEM ŻYDEM!

IP: 194.181.245.* 22.08.01, 08:21
Tak, tak. Zauważyłem iż dla mnie absolutnie nie ma różnicy to, skąd ktoś
pochodzi! Co więcej takich ksenfobów którzy wypisują listy Żydów (wcale nie są
rasistami, nie twierdzą że rasy się różnią od siebie a jednak publikują listy
ludzi danej rasy - bardzo ciekawe...) nie trawię i gardzę nimi.

Jest to chyba warunek wystarczający do bycia Żydem. Tak więc -jestem nim, co
prawda z nominacji, ale jednak. Proponuję stworzyć listę forumowych Żydów!

1. Adam Faliński
2. ?
Obserwuj wątek
    • Gość: pollak Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.08.01, 08:29
      No i co z tego. Teraz Ty swirujesz. Ktos pisze jakas liste (juz dawno) ale
      zaraz znajda sie inteligenci, ktorzy musza to komentowac i caly watek idzie do
      gory. Teraz nastepny, ktory wchodzi na te tematy. Nie masz o czym innym pisac?
      Sam prowokujesz , i szukasz idiotow, chcesz zeby Cie "besztali", zebys mogl
      stwierdzic jacy to Polacy nietolerancyjni. HA HA HA. A idiotow nie brakuje, oni
      potrafia sie wyroznic, takze bedziesz mogl spokojnie trabic o nietolerancji.
      • Gość: Puls Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.tnt15.chi1.da.uu.net 22.08.01, 09:43
        Gość portalu: pollak napisał(a):

> No i co z tego. Teraz Ty swirujesz. Ktos pisze jakas liste (juz dawno) ale
        > zaraz znajda sie inteligenci, ktorzy musza to komentowac i caly watek idzie do
        > gory. Teraz nastepny, ktory wchodzi na te tematy. Nie masz o czym innym pisac?
        > Sam prowokujesz , i szukasz idiotow, chcesz zeby Cie "besztali", zebys mogl
        > stwierdzic jacy to Polacy nietolerancyjni. HA HA HA. A idiotow nie brakuje, oni
        >

Nic ujac nic dodac.Pozdrowienia
        > potrafia sie wyroznic, takze bedziesz mogl spokojnie trabic o nietolerancji.

• sceptyk Re: JESTEM ŻYDEM! 22.08.01, 10:07
        Bracie pollaku, masz racje. Liczba uwazajacych sie za ''szlachetnych'',
        ''wrazliwych'' i ''tolerancyjnych'' rosnie na forum w zastraszajacym tempie.
        Gornolotny belkot zastepuje tresc. A w sumie, ci ''lepsi'' bruzdza, bo prowokuja.
    • Gość: Crotalus Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 157.25.121.* 22.08.01, 11:15
      Oczywiście masz Pollaku rację jak w większości przypadków. Dużo tu bełkotu bez
      sensu by nakręcić spiralę nienawiści.
    • Gość: Toro Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 13:12
      Czytałem gdzieś polską definicję Żyda:

Żydem jest ten, którego się powszechnie za Żyda uważa.

Ale nie martw się. Polacy nie są antysemitami. Są nimi Polaczki. Ci z "polish
      jokes". Brudni, tępi i prymitywni. "Matki Polki" w papilotach i rozdeptanych
      kapciach, obszczymury spod budki z piwem, kibole demolujący stadiony,
      dresiarze, "ojcowie Rydzykowie" i inne podobne ludzkie śmiecie.
      Ale przyjdzie czas, że Polska zwycięży Polaczkowo.
      pozdrawiam
      T.
      • Gość: Maximus Zlikwidować polaczków towarzysze!!!! IP: *.users.skanska.se 22.08.01, 13:32
        Gość portalu: Toro napisał(a):

> "Matki Polki" w papilotach i rozdeptanych
        > kapciach,

No proszę, okazuje się, że prawdziwi Polacy (w odróżnieniu od polaczków) znajdują
        przyjemność w obrażaniu kobiet.

> obszczymury spod budki z piwem, kibole demolujący stadiony,
        > dresiarze, "ojcowie Rydzykowie" i inne podobne ludzkie śmiecie.

O kurde! Aleś przywalił! Bardzo słusznie - w imię tolerancji i miłości bliźniego
        zrównaj jeszcze z ziemią parę domów zamieszkanych przez polaczków. Po cholerę oni
        w ogóle żyją???

> Ale przyjdzie czas, że Polska zwycięży Polaczkowo.

Tak jest! Wszystkich myślących inaczej wsadzi się do więzień. Będą tam siedzieć
        do czasu "ostatecznego rozwiązania kwestii polaczków". Słusznie prawicie
        towarzyszu!

• Gość: Michal Re: Panowie nie ta droga IP: *.telia.com 23.08.01, 11:59
          Moim najwiekszyzm przyjacielen wlasnie na zachodzie byl zyd polskiego
          pochodzenia. On mogl polegac na mnie a ja na nim. Kazdy narod ma swoje przywary
          i wady nie ma wyjatkow, ale Panowie na tym poziome co wy prowadzicie te
          dyskusje naprawde duzo lat uplynie za nim polska bedzie naprawde demokratyczna.
          Pamietajcie ze polska pierwsza byla tolerancyjna i pozwolila sie zydom
          osiedlic.Oni tez nie sa bez winy, ale to sa wyjatki tak jak i wnaszym narodzie
          tez sa wyjatki. Nienawiscia nic w zyciu nie zdzialamy . Tematu nie bede
          rozwijal niech to robia inni.Pzdr Michal
          • Gość: Toro Re: Panowie nie ta droga IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 12:34
            Witam Michała,
            To prawda, Zydzi znaleźli schronienie w Polsce za Kazimierza Wielkiego, po
            wypędzeniu ich z Hiszpanii.
            Polska była krajem tolerancyjnym do pewnego stopnia. To znaczy, że nasza
            tolerancja wykraczała poza Europejską porzeciętność. Ale. W XIV wieku w Polsce,
            Żydzi musieli nosić charakterystyczne stroje. Mieli dużo różnych zakazów i
            ograniczeń. Jak by na to nie spojrzeć, byli dyskryminowani. Fakt, że u nas nie
            było wojen na tle religijnym. Ale czy w tym jest nasza zasługa? Protestantyzm
            to była religia mieszczańska. W Polsce, w przeciwienstwie do mocno już
            zurbanizowanej Europy Zachodniej, mieszczanstwo nie było silne i Kościół
            Katolicki nie czuł zagrożenia dla swojego monopolu. Gdyby było inaczej KK
            usiłował by z całą pewnością znaleźć rozwiązanie siłowe. Bo w istocie zawsze
            chodzi o jedno. Władzę i pieniądze.
            Król miał zydowskiego bankiera, który pożyczał mu pieniądze
            Zresztą jeden z podstawowych zarzutów jakie stawiano Żydom, jest fakt, że
            zajmowali się lichwą i w konsekwencji zdobyli silną pozycję w bankowości. Ale
            to nie ich wina. Dopiero w XIX wieku papież zniósł katolikom zakaz pożyczania
            pieniędzy na procent. Do tego czasu był to ciężki grzech. Nie ma więc co się
            dziwić, że zajęli się tym Zydzi. Wypełnili po prostu "społeczne
            zapotrzebowanie". A kto kocha wierzyciela? A jeszcze kiedy wierzyciel należy do
            określonej grupy etnicznej.
            Król miał wydatki, o czym świadczą jego dokonania. Przyjął więc Żydów, którzy
            byli zamożną grupą. Oprócz tolerancji można więc mówić o interesowności.
            Ale takie były standardy w ówczesnej Europie i tyle.
            W innych Krajach było gorzej. Na przyklad w Austrii, cesarz (nie pamiętam już
            który) zapożyczył się bardzo u Żydów. Aby nie oddać szmalu sam sprowokował
            pogromy i w ten sposób pozbył się długów. W Europie było wiele takich
            przypadków unikania zwracania pożyczonych pieniędzy. Jak więc widać
            antysemityzm miał różne podłoże.
            W Polsce wolno było wyznawać inne religie, w przeciwieństwie do wielu innych
            karajów europejskich. Dopiero od 1633 ( niezupełnie jestem pewien tej daty)
            sejm wprowadził zakaz porzucania religii katolickiej. Można było być np
            protestantem, ale nie wolno było zmienić wiary z katolickiej na inna.
            Tyle uzupełnienia o polskiej tolerancji.
            Pozdrawiam
            T.

• Gość: Maximus Żyd lepszy od Polaka? IP: *.users.skanska.se 23.08.01, 12:59
            Drogi Michale!
            Nie przeczę, że każdy naród składa się ze świń i ludzi porządnych. Sam znałem
            osobę żydowskiego pochodzenia i muszę powiedzieć, że był to człowiek nad wyraz
            inteligentny i miły. Nie mogę się natomiast zgodzić by w imię „tolerancji”
            obrażano mój Naród. Wszak jakiś „Toro” nazywa Polaków „śmieciami ludzkimi,
            obszczymurami” itp. Ciekaw jestem dlaczego tolerancja i miłość bliźniego
            obowiązuje tylko w stosunku do Żydów a nie np. Palestyńczyków czy Amerykanów
            (wszak w dobrym tonie jest stwierdzać, że kultura USA to g... a jego mieszkańcy
            to chamowate przygłupy).
            To przerażające, że miarą humanizmu i wartości człowieka stało się to kto
            bardziej napluje na swój kraj i naród. Dziwne jest również, że na naszych
            oczach niektóre narody okazują się lepsze od pozostałych.
            • Gość: emilian Re: Żyd lepszy od Polaka? IP: *.efekt.pl 23.08.01, 13:20
              Gość portalu: Maximus napisał(a):

> To przerażające, że miarą humanizmu i wartości człowieka stało się to kto
              > bardziej napluje na swój kraj i naród. Dziwne jest również, że na naszych
              > oczach niektóre narody okazują się lepsze od pozostałych.

Ktos kiedys powiedzial ze nie mozna szanowac innego czlowieka, jesli nie ma sie
              szacunku dla siebie. W przeciwnym razie mamy doczynienia z ukladem "pan-sluga",
              ktorego osia nie jest szacunek "rownego" z "rownym", a uczucia znacznie nizsze.

Pozdrawiam
            • Gość: Toro Re: Żyd lepszy od Polaka? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 16:48
              Nadużycie!
              Nigdy tego nie powiedzialem. Stwierdzam tylko, że te kategorie są w Polsce.
              Doczytujesz się tylko tego, czego chcesz.
              Ja nie leczę kompleksów.
              T.
              • Gość: Tomek Re: Żyd lepszy od Polaka? Do Toro. IP: *.pppool.de 23.08.01, 23:21
                Nie leczysz, lecz je podtrzymujesz. A to już subtelna różnica.
            • Gość: Budda Re: Żyd lepszy od Polaka? IP: *.unl.edu 23.08.01, 20:12
              Gratuluje Ci zrozumienia o co chodzilo Toro. Nie popisales sie Maximusie,
              oj nie. On nie nazwal Polakow obszczymurami, tylko powiedzial ze czesc,
              marginalna zreszta, to obszczymury i smiecie ludzkie i ze ich opinia
              (choc glosna) nie jest dominujaca. Czytaj chlopcze uwazniej i przestan pic
              wodke ponad miare.
              Budda.
              • Gość: Toro Re: Żyd lepszy od Polaka? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 21:15
                Dzięki za wsparcie Budda,
                Tak długo aż nie zrozumiemy samych siebie, tak długo nie ma mowy o sukcesie.
                Pozdrawiam
                T.
                • Gość: Maximus Głębia IP: *.users.skanska.se 24.08.01, 08:01

> Tak długo aż nie zrozumiemy samych siebie, tak długo nie ma mowy o sukcesie.

Typowe dla pseudo-inteligentów z manią anty-antysemicką: wypowiadają sentencje
                  filozoficzne równie głębokie jak dołek na polu golfowym.
              • Gość: Maximus Kultura IP: *.users.skanska.se 24.08.01, 07:53
                Wybacz Buddo ale dopóki siepacze tolerancji i poprawności politycznej będą
                używać argumentów i języka rodem z III Rzeszy czy ZSRR (tak jak Ty i Toro) wolę
                być po stronie Polaczków, których jak zwykliście twierdzić trzeba zagazować.
                Czy naprawdę uważasz, że można prawić dyrdymały o miłości, poszanowaniu itd.,
                stawiać się w pozycji jedynego sprawiedliwego i równocześnie nazywać swych
                przeciwników: "obszczymury spod budki z piwem, kibole demolujący stadiony,
                dresiarze, "ojcowie Rydzykowie" i inne podobne ludzkie śmiecie".

Czy naprawdę Twój poziom inteligencji nie pozwala Ci napisać nic więcej
                niż "Czytaj chlopcze uwazniej i przestan pic wodke ponad miare". Jeśli tak to
                współczuję "wszystkim prześladowanym przez zwyrodniałych Polaczków" takich
                sojuszników jak Ty.
                • Gość: Toro Re: Kultura IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 10:49

> których jak zwykliście twierdzić trzeba zagazować.
                  > Czy naprawdę uważasz, że można prawić dyrdymały o miłości, poszanowaniu itd.,
                  > stawiać się w pozycji jedynego sprawiedliwego i równocześnie nazywać swych
                  > przeciwników: "obszczymury spod budki z piwem, kibole demolujący stadiony,
                  > dresiarze, "ojcowie Rydzykowie" i inne podobne ludzkie śmiecie".

Popełniasz polemiczną nieuczciwość. Nigdy i niegdzie nie nazwalem swoich
                  przeciwników "obszczymurami" itd. Stwierdziłem tylko, że ta kategoria w Polsce (
                  zreszta nie tylko w Polsce) istnieje. Trzeba być ślepym, żeby tego nie dostrzegać.
                  To że się z tą kategorią solidaryzujesz to jest Twoja broszka, nie moja.
                  Twoja wypowiedź, to klasyczny przykład użycia w polemice argumentu siły, zamiast
                  siły argumentów.
                  T.
                  • Gość: Mxms ??? IP: *.users.skanska.se 24.08.01, 12:02

> Popełniasz polemiczną nieuczciwość. Nigdy i niegdzie nie nazwalem swoich
                    > przeciwników "obszczymurami" itd.

Czyżby?

> ta kategoria w Polsce (zreszta nie tylko w Polsce) istnieje. Trzeba być ślepym,
                    >żeby tego nie dostrzegać.

Trzeba być rozpalonym nienawiścią żeby w opisie Polski jako najważniejszą cechę
                    wymieniać "obszczymurów".

> Twoja wypowiedź, to klasyczny przykład użycia w polemice argumentu siły,
                    > zamiast siły argumentów.

Nie przypominam sobie żebym kogokolwiek uderzył lub użył siły w jakikolwiek inny
                    sposób.

Zadziwiający jest fakt z jaką chęcią i przyjemnością "obrońcy uciśnionych"
                    rzucają mięsem w swych przeciwników.
                    • Gość: Toro Re: ??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 12:25
                      Jesteś totalnie impregnowany na argumenty. Przykro mi.
                      T.
                      • Gość: Mxms I vice versa IP: *.users.skanska.se 24.08.01, 12:33

> Jesteś totalnie impregnowany na argumenty. Przykro mi.

I vice versa.

• Gość: henry lu Re: Żyd lepszy od Polaka? IP: *.legnica.dialog.net.pl 28.08.01, 21:48
                Żydzi chyba są inteligentniejsi od reszty narodów świata.Czytam obecnie
                książkę"Jak zbudowano bombę atomową "i ze zdumienia przecieram oczy,wszyscy ci
                fizycy prawie bez wyjątku byli ""Ż Y D A M I "" henry lubin
      • Gość: ,., Re: toro jedzie do psychiatry IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 19:11

> Czytałem gdzieś polską definicję Żyda:
        >
        > Żydem jest ten, którego się powszechnie za Żyda uważa.
        >
        > Ale nie martw się. Polacy nie są antysemitami. Są nimi Polaczki. Ci z "polish
        > jokes". Brudni, tępi i prymitywni. "Matki Polki" w papilotach i rozdeptanych
        > kapciach, obszczymury spod budki z piwem, kibole demolujący stadiony,
        > dresiarze, "ojcowie Rydzykowie" i inne podobne ludzkie śmiecie.
        > Ale przyjdzie czas, że Polska zwycięży Polaczkowo.
        > pozdrawiam
        > T.

ale ci się pieprzy jak małemu Kaziowi w pszenicy.
        wyrazy wspólczucia
        hihi
      • Gość: cewka Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 212.244.77.* 23.08.01, 09:25
        Dobrze trafiles. Zauwazyles jak ich to zabolalo ?
        • Gość: Maximus SADYZM IP: *.users.skanska.se 23.08.01, 11:14
          Gość portalu: cewka napisał(a):

> Dobrze trafiles. Zauwazyles jak ich to zabolalo ?

Widzę, że dla ciebie Cewko najważniejsze w dyskusji jest to aby zranić
          przeciwnika albo żeby go chociaż zabolało. Typowe u osobników nie mających cienia
          argunentów na poparcie swoich urojeń. Też mógłbym Cię zapytać czy jesteś cewką
          moczową czy jakąś inną - ale czy naprawdę o to chodzi w rozmowie kulturalnych
          ludzi???
          • Gość: cewka Re: SADYZM IP: 212.244.77.* 23.08.01, 16:32
            Go�ć portalu: Maximus napisał(a):
            >...mógłbym Cię zapytać czy jeste� cewkš
            > moczowš czy jakš� innš - ale czy naprawdę o to chodzi w rozmowie kulturalnych
            > ludzi???
            Ja też mógłbym cię spytac czy Maximus to od Dickus Maximus (z Monthy Pythona) ale nie zapytam bo oczywi�cie nie o to chodzi.

• Gość: M28 Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 217.67.195.* 22.08.01, 14:24
      Ja ci wspólczuję. Tak naprawdę jesteś sam. Żydem nie możesz zostać bo się nim
      nie urodziłeś, Polakiem nie specjalnie się czujesz. Chyba jesteś kosmopolitą.
      Każdy może cię wydymać.
    • Gość: Egon R. Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.proxy.aol.com 23.08.01, 00:42
      Gość portalu: Adam F. napisał(a):

> Tak, tak. Zauważyłem iż dla mnie absolutnie nie ma różnicy to, skąd ktoś
      > pochodzi! Co więcej takich ksenfobów którzy wypisują listy Żydów (wcale nie są
      > rasistami, nie twierdzą że rasy się różnią od siebie a jednak publikują listy
      > ludzi danej rasy - bardzo ciekawe...) nie trawię i gardzę nimi.
      >
      > Jest to chyba warunek wystarczający do bycia Żydem. Tak więc -jestem nim, co
      > prawda z nominacji, ale jednak. Proponuję stworzyć listę forumowych Żydów!
      >
      > 1. Adam Faliński
      > 2. ?

Nie wstydze sie,jestem Egon Rosenfeld.
      • Gość: Toro Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 11:29
        > Nie wstydze sie,jestem Egon Rosenfeld.

I słusznie. Bo nie ma czego. Liczy się człowiek oi co sobą przedstawia, a nie
        rasa, pochodzenie, czy religia.
        Żydzi polscy są tutaj od setek lat i są po prostu u siebie.
        Na przestrzenie stuleci wielu Żydów się zasymilowało a ich potomkowie nawet nie
        wiedzą, że w ich żyłach płynie żydowska krew. Widoczni są tylko ci, którzy
        zachowali tradycję, religię i kulturę. I tylko czasem klasyczny, semicki wygląd.
        Wielu zapiekłych antysemitów także może być pochodzenia żydowskiego, nawet o tym
        nie wiedząc. Jest zupełnie niemożliwe aby przynajmniej część Żydów nie
        zasymilowala się zupełnie z Polakami, zapominająć o korzeniach. To rasowe
        mieszanie dotyczyło zresztą także i Zydów. Czy np Michael Douglas wygląda na
        Zyda?
        Zresztą na przestrzeni dziejów na naszą ziemię przybywało wiele ludzi z innych
        krajów. Niemcy, Holendrzy, Szkoci, Francuzi, Tatarzy i Bóg jeden wie, kto jeszcze.
        Nie istnieje praktycznie pojęcie etnicznie czystego Polaka. Na pewno tacy są, ale
        nikt nie może być całkowicie pewien czystości etnicznej Niewielu ludzi ma
        udokumentowane pochodzenie sięgające stuleci. Może tylko znane rody szlacheckie.
        Na ogół wiedza ta sięga zaledwie kilku pokoleń.
        W Polsce było wiele wojen, najazdów. Wielu jeców wojennych pozostawało tutaj,
        zakładając rodziny i polonizując się. Przez parę setek lat Polska była
        narodowościowym tyglem. Pojęcie narodu polskiego jest więc czysto umowne. Ważne
        jest poczucie przynależności państwowej, a nie pochodzenie.
        Nie da się jednak ukryć, że antysemityzm ma głębokie uwarunkowania historyczne.
        Największym odpowiedzialnym jest Kościół Katolicki. W połowie I tysiąclecia wcale
        nie było pewne jaka odmiana chrześcianstwa ostatecznie zwycięży w Europie. W
        Panstwie Franków, za Merowingów dominował wtedy arianizm, który nie uznawal
        boskości Jezusa. W związku z tym nie było kwestii odpowiedzialności za jego
        ukrzyżowanie, podstawowej ideologicznej przyczyny antysemityzmu. Dopiero
        uzurpacja Karolingów popierana ( a może sprowokowana) przez Kościół Katolicki,za
        cenę siłowego wprowadzenia rzymskiego katolicyzmu, rospętala zle moce.
        Pierwsi Żydzi dotarli do Europy już z początkiem I tysiąclecia. Wtedy ten problem
        z wyżej wymienionych powodów, po prostu nie istniał. Arystokracja żydowska dala
        także początek wielu arystokratycznym rodom europejskim. Wśród bohaterów
        średniowiecznych eposów rycerskich byli ludzie pochodzenia żydowskiego.
        Nie miejsce i czas opisywać szczegolowo historię Europy, ale trzeba pamiętać,
        musiała ona wywrzeć wpływ na Żydów. Setki lat dyskryminacji musiało wytworzyć w
        Żydach mechanizmy obronne. Aby przetrwać musieli wytworzyć w sobie cechy takie
        jak zaradnmość, umiejętnośc przystosowania, solidarność i tym podobne.
        Antysemityzm często brał sie ze zwykłej zawiści. Takiej samej jak stosunek do
        ludzi sukcesu w Polsce.
        Wkład Żydów w rozwój europejskiej kultury, nauki i gospodarki jest niepodważalny.
        Można przytaczać wiele nazwisk.
        W Polsce istnieje swoista schizofrenia. Pamiętam jak Alan Starski( zresztą mój
        kolega z dzieciństwa) otrzymal Oscara za scenografię Listy Schindlera. Ach jacy
        byliśmy wtedy dumni. Mój kuzyn, antsemita zadzwonił do mnie z tą informacją
        bardzo podniecony. Zapytałem go czy nie przeszkadza mu żydowskier pochodzenie
        laureata. Nie bardzo wiedział co mi odpowiedzieć. Czyli, jeżeli Zyd mile łechce
        naszą dumę narodową, to jest OK!
        Ci co bezmyślnie klepią antysemickie frazesy, to na ogół ludzie którym brakuje
        elementarnej wiedzy historycznej. Powtarzają zasłyszane gdzieś rzeczy na zasadzie
        magnetofonu. Na takiej samej zasadzie jak inne obiegowe "prawdy".
        Mnie osobiście antysemityzm wkurza jeszcze z innego powodu. Uderza bowiem w moją
        narodową dumę. No bo co można powiedzieć dobrego o 40 mln narodzie, który obawia
        się garstki pozostalych w Polsce Żydów? Jeżeli istotnie Żydzi manipulowali by
        Polakami, to tym gorzej dla Polaków.
        Nie musisz się wstdzić swojego pochodzenia. Masz prawo być z niego dumny.
        Przepraszam za przydługie "przynudzanie"
        pozdrawiam
        T.

• Gość: Storm Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 62.88.7.* 23.08.01, 11:52
          Brawo Toro!!!
          przeciez to wszystko jest naprawde bardzo proste ...
          Ludzie opamietajcie sie! Zydzi, Polacy, Zydopolacy,
          Polakozydzi, wyluzujcie sie. Ludzie dziela sie na Zlych
          i Dobrych! Smierc jest nieuchronna i wowczas wszystko
          sie pouklada, wszystkie klamstwa i prawdy. Teraz
          pozostaje nam Wiara.
        • Gość: edyta Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.waw-bia.leased.ids.pl 23.08.01, 11:54
          No nareszcie ktoś z głową.
        • Gość: Smierc Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 62.88.7.* 23.08.01, 12:02
          ten ton powinien wygrac w POLSCE.
          POLSKA jest bogatsza o swoja zydowska przeszlosc.
          W interesie POLSKIEJ przyszlosci jest odswiezyc dawne
          dobre stosunki z Zydami (w Polsce Zydow bylo zawsze
          najwiecej jak myslicie dlaczego???). Przyszlosc moze
          byc swietlana dla obu narodow, jednak liderom brak
          odwagi oraz koszmary zaslaniaja rozumne widzenie.
          Bajki Christiana Andersena zawieraja odpowiedz na
          takie koszmary, dzieci juz to wiedza, niestety dorosli
          sa glupsi i to jest trudne.
          POTRZEBNA JEST WIARA!!!!
    • Gość: Egon R. Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.proxy.aol.com 23.08.01, 00:47

> pochodzi! Co więcej takich ksenfobów którzy wypisują listy Żydów (wcale nie są
      >
      >
      > 1. Adam Faliński
      > 2. ?

Nie wstydze sie.Jestem Egon Rosenfeld.
      • Gość: pollak Co to, kolejna lista? Ludzie przestancie. Powariowaliscie? IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.08.01, 00:58
        Gość portalu: Egon R. napisał(a):

> Gość portalu: Adam F. napisał(a):
        >
        > > Tak, tak. Zauważyłem iż dla mnie absolutnie nie ma różnicy to, skąd ktoś
        > > pochodzi! Co więcej takich ksenfobów którzy wypisują listy Żydów (wcale ni
        > e są
        > > rasistami, nie twierdzą że rasy się różnią od siebie a jednak publikują li
        > sty
        > > ludzi danej rasy - bardzo ciekawe...) nie trawię i gardzę nimi.
        > >
        > > Jest to chyba warunek wystarczający do bycia Żydem. Tak więc -jestem nim,
        > co
        > > prawda z nominacji, ale jednak. Proponuję stworzyć listę forumowych Żydów!
        > >
        > > 1. Adam Faliński
        > > 2. ?
        >
        > Nie wstydze sie.Jestem Egon Rosenfeld.

Lista, lista.

• Gość: MMM Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 192.168.5.* / *.uznam.net.pl 23.08.01, 01:10
      Jesli stworzenie listy Zydow to antysemityzm, to czy stworzenie listy Polakow
      to antypolonizm?
    • Gość: Adolf Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 217.67.195.* 23.08.01, 11:49
      Ty chujem jesteś zwyczajnym. Do Żyda ci jeszcze brakuje.
      • Gość: antAdolf Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 62.88.7.* 23.08.01, 11:55
        Adolf, jak Ty brzydko mowisz ..
        • Gość: Adolf Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 217.67.195.* 23.08.01, 12:02
          Uniosłem się. Teraz będę używał słowa "prącie".
    • Gość: Janek Re:Próba podsumowania dyskusji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.01, 13:29
      Za czasów Mickiewicza było cymbalistów wielu. Po obecnym forum śmiało mogę
      stwierdzić, że artystów instrumentu mało zostało, Za to cymbałow dostatek. Nie
      kłaniam się bo talibowie zakaz wprowadzili. Przystoi mówić salam.
      • Gość: ++++++++ Re:Próba podsumowania dyskusji IP: 213.98.114.* 23.08.01, 17:39
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Za czasów Mickiewicza było cymbalistów wielu. Po obecnym forum śmiało mogę
        > stwierdzić, że artystów instrumentu mało zostało, Za to cymbałow dostatek. Nie
        > kłaniam się bo talibowie zakaz wprowadzili. Przystoi mówić salam.

Popieram Cie Janku. W podsumowaniu: Niejaki Toro znajdujac sie w stanie
        wskazujacym na spozycie,wypisal troche bzdur !Pomieszaly mu sie wieki fakty
        itd.Opowiedzial jakies infantylne bajki,kilka frazesow juz tak oklepanych,ze
        dowcipy na te tematy sa juz w wrchiwum.Przy okazji w swojej glpocie obrazil
        Polakow.Cala dyskusja delikatnie mowiac na poziomie rownym i adekwatnym do
        inicjatora.Temat durny itd itp.Cel otwierania tego typu dyskusji: bez celu.
        Najsmieszniejsze cytaty z postow: "moim najlepszym przyjacielem na
        zachodzie...byl zyd.Drugi napisal:znalem osobe ...zyda.Panowie,to tak stare jak
        swiat Kawaly o rasistach w USA zawsze mialy w tekscie te slowa :moim dobrym
        znajomym byl murzyn.To na tyle,dodam moje standardowe powiedzenie:kazdy ma prawo
        mowic i pisac co chce !I kazdy ma prawo do swojego zdania na kazdy temat.
        • Gość: Toro Re:Próba podsumowania dyskusji IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 20:02
          Argumenty, nie pomówienia!
          T.
    • Gość: jolka Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 21:05
      Rozczaruje osmioplusika ale też chcę wypowiedziec sie w temacie wątku.
      Na uczelni poznałam Profesora, wspaniałego dydaktyka znawcę wykładanego
      przedmiotu. Otóż dowiedziałam się, że jest on jedynym nauczycielem akademickim
      na uczelni wpisującym do ankiety narodowość żydowską. Bardzo przez to urósł w
      moich oczach.
      Nigdy nie interesowałam się jakiej narodowości jest człowiek, z którym mam
      kontakt. Jest to dla mnie rzeczą obojętną.
      Dopiero na tym forum spotkałam się z tak emocjonalnymi reakcjami obu stron ;
      początkowa konsternacja zamieniła się w oczekiwanie na zakończenie tych
      tematów.
      Ale patrząc na temat wątku : "Jestem Żydem". Myślę, że w błąd tkwi w
      kompleksach wielu ludzi tej narodowości, którzy nie chcą po prostu przyznać się
      do tego, nie chcą powiedzieć Tak jestem Żydem. I koniec. Nawet tego, że się nie
      wstydzę nie trzeba dodawać.
      To tak jak alkoholik, którego się uczy aby powiedział : Jestem alkoholikiem.
      Byłam kiedyś odbiorcą takiego oświadczenia pewnej Pani.
      Pozdr.
      • Gość: ++++++++ Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 213.98.114.* 23.08.01, 22:53
        Gość portalu: jolka napisał(a):

> Rozczaruje osmioplusika ale też chcę wypowiedziec sie w temacie wątku.
        > Na uczelni poznałam Profesora, wspaniałego dydaktyka znawcę wykładanego
        > przedmiotu. Otóż dowiedziałam się, że jest on jedynym nauczycielem akademickim
        > na uczelni wpisującym do ankiety narodowość żydowską. Bardzo przez to urósł w
        > moich oczach.
        > Nigdy nie interesowałam się jakiej narodowości jest człowiek, z którym mam
        > kontakt. Jest to dla mnie rzeczą obojętną.
        > Dopiero na tym forum spotkałam się z tak emocjonalnymi reakcjami obu stron ;
        > początkowa konsternacja zamieniła się w oczekiwanie na zakończenie tych
        > tematów.
        > Ale patrząc na temat wątku : "Jestem Żydem". Myślę, że w błąd tkwi w
        > kompleksach wielu ludzi tej narodowości, którzy nie chcą po prostu przyznać się
        >
        > do tego, nie chcą powiedzieć Tak jestem Żydem. I koniec. Nawet tego, że się nie
        >
        > wstydzę nie trzeba dodawać.
        > To tak jak alkoholik, którego się uczy aby powiedział : Jestem alkoholikiem.
        > Byłam kiedyś odbiorcą takiego oświadczenia pewnej Pani.
        > Pozdr.

Sympatyczna Jolu,Zgadza sie zawiodlas mnie.Szlachetne masz odruchy,ale koteczku
        o czym pisalem nie masz pojecia.Wybacz nie czytalas poprzednich postow jak wynika
        z twojej wypowiedzi.To takie piekne wraz z ta przypowiescia o profesorze.ale nie
        na temat(mojego postu w kazdym razie).PS. I co w tym takiego nadzwyczajnego,ze
        ktos wpisywal swoja narodowosc,przeciez to bylo w polsce a nie w 3-ciej Rzeszy za
        Hitlera.Bez egzaltacji-nie on jeden,chcial to pisal. pozdrawiam
        • Gość: jolka Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 23:14
          Gość portalu :6+ napisał :
          > Sympatyczna Jolu,Zgadza sie zawiodlas mnie.Szlachetne masz odruchy,ale kotecz
          > ku o czym pisalem nie masz pojecia.Wybacz nie czytalas poprzednich postow jak
          wynika z twojej wypowiedzi.To takie piekne wraz z ta przypowiescia o
          profesorze.ale nie na temat(mojego postu w kazdym razie).PS. I co w tym takiego
          nadzwyczajnego,ze ktos wpisywal swoja narodowosc,przeciez to bylo w polsce a nie
          w 3-ciej Rzeszy za Hitlera.Bez egzaltacji-nie on jeden,chcial to pisal.
          pozdrawiam

Ty zawsze tak do wszystkich z góry. Współczuję musi Ci być ciężko. To Ty niczego
          nie zrozumiałeś: JEDEN rozumiesz JEDEN na całej uczelni. A poza tym to pisz to o
          czym myślisz i sprawdz od czasu do czasu co napisałeś a jak nie rozumiesz co
          piszą to przeczytaj drugi raz.
          Jestem sympatyczna nawet dla tak nie uprzejmych facetów jak Ty, mam misiaczku
          szlachetne odruchy, nie jestem skłonna do egzaltacji ale do chłodnej trzeżwej
          oceny. Nie rozumiem co ma III Rzesza do tematu?
          Monopolik na mądrość a czy aby napewno ?

Serdeczne pozdrowienia.
          • Gość: ++++++++ Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 213.98.114.* 24.08.01, 06:52
            Gość portalu: jolka napisał(a):

> Gość portalu :6+ napisał :
            > > Sympatyczna Jolu,Zgadza sie zawiodlas mnie.Szlachetne masz odruchy,ale k
            > otecz
            > > ku o czym pisalem nie masz pojecia.Wybacz nie czytalas poprzednich postow
            > jak
            > wynika z twojej wypowiedzi.To takie piekne wraz z ta przypowiescia o
            > profesorze.ale nie na temat(mojego postu w kazdym razie).PS. I co w tym takieg
            > o
            > nadzwyczajnego,ze ktos wpisywal swoja narodowosc,przeciez to bylo w polsce a ni
            > e
            > w 3-ciej Rzeszy za Hitlera.Bez egzaltacji-nie on jeden,chcial to pisal.
            > pozdrawiam
            >
            > Ty zawsze tak do wszystkich z góry. Współczuję musi Ci być ciężko. To Ty niczeg
            > o
            > nie zrozumiałeś: JEDEN rozumiesz JEDEN na całej uczelni. A poza tym to pisz to
            > o
            > czym myślisz i sprawdz od czasu do czasu co napisałeś a jak nie rozumiesz co
            > piszą to przeczytaj drugi raz.
            > Jestem sympatyczna nawet dla tak nie uprzejmych facetów jak Ty, mam misiaczku
            > szlachetne odruchy, nie jestem skłonna do egzaltacji ale do chłodnej trzeżwej
            > oceny. Nie rozumiem co ma III Rzesza do tematu?
            > Monopolik na mądrość a czy aby napewno ?
            >
            > Serdeczne pozdrowienia.

Latwo cie wyprowadzic z rownowagi?to nic ja tez bylem mlody.Nie wszystko jest
            jak chcemy.Chlodna trzezwa ocena-banal,frazes.mloda jestes wiele nie rozumiesz.Ja
            na nikogo z gory-w jakim celu?Wyjasniam:To ,ze ktos wpisal w ankiete ,ze jest
            Zydem,nie grozilo ani obozem ani fizyczna zaglada.I tak Personalny wiedzial kto
            jest kto.W III Rzeszy bylo to podpisaniem wyroku.To ma to do rzeczy.Czy jeden czy
            wielu na uczelni lub gdie badz i tak niczego nie zmienialo.bierz to
            spokojnie ,trzezwo i chlodnie.Tym koncze mija dyskusje z Toba -jednak sie
            zawiodlem. Nie wysilaj sie na wiecej .Nie zalezy mi na czytaniu dalszych bzdur.
            • Gość: _ _ _ _ Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.dsl.du.teleport.com 24.08.01, 08:45
              Drogi +++++++,

Zanim tak wszystkich poublizasz moze znajdziesz chwile
              na reflekcje:

Co to wlasciwie jest antysemitizm, skoro tak zawarcie
              bronisz, ze go w Polsce nie ma?

Jakie uwazasz byly przyczyny i sa nadal, ze osoby w
              Polsce niechetnie ujawniaja swoje Zydowskie
              pochodzenie a wrecz przeciwnie czesto z przerazeniem je
              ukrywaja?

I dlaczego Polacy tak sie z duma przyczepili do tej
              mitycznej tolerancji? W stwierdzeniu "Ja toleruje (na
              przyklad) Polakow" nie wyczuwam za bardzo dobrych
              nastawien, raczej wywyzszanie sie, ze ja mam prawo
              tolorowac twoje istnienie albo nie.

Pozdrowienia.
              • Gość: ++++++++ Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 213.98.114.* 24.08.01, 09:59
                Gość portalu: _ _ _ _ napisał(a):

> Drogi +++++++,
                >
                > Zanim tak wszystkich poublizasz moze znajdziesz chwile
                > na reflekcje:
                >
                > Co to wlasciwie jest antysemitizm, skoro tak zawarcie
                > bronisz, ze go w Polsce nie ma?
                >
                > Jakie uwazasz byly przyczyny i sa nadal, ze osoby w
                > Polsce niechetnie ujawniaja swoje Zydowskie
                > pochodzenie a wrecz przeciwnie czesto z przerazeniem je
                > ukrywaja?
                >
                > I dlaczego Polacy tak sie z duma przyczepili do tej
                > mitycznej tolerancji? W stwierdzeniu "Ja toleruje (na
                > przyklad) Polakow" nie wyczuwam za bardzo dobrych
                > nastawien, raczej wywyzszanie sie, ze ja mam prawo
                > tolorowac twoje istnienie albo nie.
                >
                > Pozdrowienia.

Wybacz ale bredzisz jak pijany.mowisz sam ze soba.Mistyczna tolerancja powstala
                w twojej mistycznie durnej glowie. Nie obchodzi mnie twoja opinia o czymkolwiek.
                To co napisalem mozesz potraktowac jak chcesz.W zadne dyskusje wdawac sie nie
                mam zamiaru. Bez pozdrowien
                • Gość: _ _ _ _ Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.dsl.du.teleport.com 24.08.01, 16:49
                  ++++++++,

Twoich wypowiedzi ani na jote nie toleruje. Jedynie co
                  doceniam to mozliwosc przygotowania argumentow na
                  nasze osobiste spotkanie, ktore jak wiesz jest
                  nieuniknione.

Zlosc i nienawisc tez jest tylko w Twojej glowie. Polecam
                  terapie albo medytacje. Zobaczysz ulzy Ci.

Jednak pozdrawiam.
    • Gość: brrrr! Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 216.41.29.* 24.08.01, 21:56

> Tak, tak. Zauważyłem iż dla mnie absolutnie nie ma
      różnicy to, skąd ktoś
      > pochodzi! Co więcej takich ksenfobów którzy wypisują
      listy Żydów (wcale nie są
      > rasistami, nie twierdzą że rasy się różnią od siebie a
      jednak publikują listy
      > ludzi danej rasy - bardzo ciekawe...) nie trawię i
      gardzę nimi.
      >
      > Jest to chyba warunek wystarczający do bycia Żydem.
      Tak więc -jestem nim, co
      > prawda z nominacji, ale jednak. Proponuję stworzyć
      listę forumowych Żydów!
      >
      > 1. Adam Faliński
      > 2. ?

Czy aby jestes pewny,ze jestes nim?Jesli jestes ZYDEM,to
      zazdroszcze.jednak moge chyba spac spokojnie,wolny od
      glownego grzechu z tej prostej przyczyny,ze ZYDOW
      niema.Sa ci,ktorzy nazywaja sie zydami,ale to nie sa
      ZYDZI.Wspolczuje....
      • Gość: Antylewy Re: Bycie zydem to jest wstyd . IP: *.houston-15-20rs.tx.dial-access.att.net 27.08.01, 17:58
        Wstyd jest bycie zydem. Jednak nie mam nic przeciwko nim gdy czynia sie ludzmi
        cywilizowanymi i dbaja o higiene osobista. Gdy w danym kraju asymiluja sie i
        pragna dobra tego kraju, a nie dzilaja na jego szkode aby dzialac dla korzysci
        ich wlasnej nacji. Gdy udowadni sie im szkodliwa dzialalnosc powinni byc
        natychmiast deportowani.
    • Gość: ,., Re: JESTEM ŻYDEM! A KTO CI BRONI NIM BYĆ? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 14:44
    • Gość: Polak-2 Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.dialup.optusnet.com.au 27.08.01, 17:02

>
      >
      > 1. Adam Faliński
      > 2. ?
      "TO WIDAC,SLYCHAC I CZUC..." i nie zawracaj gitar (elektrycznych)

• Gość: ewa Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.zielman.pl 27.08.01, 18:38

Kochany sam siebie dyskryminujesz, jestes zydem no i co z tego, mozesz byc
        nawet buddysta, to jeszcze nie znaczy, ze trzeba o tym trabic, chyba, ze
        chcesz coŚ przeczytac, tylko co?
        Pochwale, przeprosiny, obelgi. Napisz konkretnie o co ci chodzi?
        Bycie ŻYDEM NIC TU NIE ZMIENIA.

• Gość: Antylewy Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.houston-15-20rs.tx.dial-access.att.net 27.08.01, 18:51
          Wstyd jest bycie zydem. Jednak nie mam nic przeciwko nim gdy czynia sie ludzmi
          cywilizowanymi i dbaja o higiene osobista. Gdy w danym kraju asymiluja sie i
          pragna dobra tego kraju, a nie dzilaja na jego szkode aby dzialac dla korzysci
          ich wlasnej nacji. Gdy udowadni sie im szkodliwa dzialalnosc powinni byc
          natychmiast deportowani.
          • Gość: POLAK-2 Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.dialup.optusnet.com.au 27.08.01, 20:34
            Gość portalu: Antylewy napisał(a):

> Wstyd jest bycie zydem. Jednak nie mam nic przeciwko nim gdy czynia sie ludzmi
            > cywilizowanymi i dbaja o higiene osobista. Gdy w danym kraju asymiluja sie i
            > pragna dobra tego kraju, a nie dzilaja na jego szkode aby dzialac dla korzysci
            > ich wlasnej nacji. Gdy udowadni sie im szkodliwa dzialalnosc powinni byc
            > natychmiast deportowani.

DO IZRAELA CZY DO PALESTYNY? BEDAC BARDZO MLODYM DZIECKIEM MIALEM OKAZJE
            WYSLUCHAC BARDZO ANTYPOLSKIEGO WIERSZYKA SKIEROWANEGO DO NASZYCH OBYWATELI:"KTO
            TY JESTES? DALDAWIDEK ...JAKI ZNAK TWOJ?..NOS KRECONY,CZYM TWA
            ZIEMIA?...PALESTYNA , A CO POLSKA?!!! MA KRAINA, CZY KOCHANA?.. OBIECANA..KTO
            OBIECAL?!!!...RUSKIE LUDZIE... CO MOGE SADZIC O TYM WIERSZYKU ,KTOREGO SIE
            NAUCZYLEM DALEKO OD DOMU ,NIE ZNAJAC REALII...TERAZ NIE ZALUJE BO BERIA I JEGO
            DRUZYNA NA KOLKACH TO TO SAMO CO "URBANIZACJA" POLSKI DZIEKI RACZKUJACEJ
            PROPAGANDY RAKOWSKIEGO NAD GROBEM DOBRZE ZNANEGO NIE-ZOLNIERZA...JAK TO SPIEWALI
            W LATACH 60-70- NIE UDAWAJ GIERKA.... SORRY GREKA...
      • Gość: marek Re: JESTEM ŻYDEM! IP: *.vf.shawcable.net 28.08.01, 01:05
        Twoj post jest zenujacy, moj drogi potrzebujesz, troche wiecej klasy i
        inteligencji jesli jej nie masz wrodzonej(tak sie stalo)i brak nabytej(tak sie
        stalo) a na pewno edukacji (tak chcialem)o czym Ty piszesz "inteligentny"
        czlowieku?.......Zycze suckesow Marek
    • Gość: creek Re: JESTEM ŻYDEM! IP: 111.12.111.* 28.08.01, 21:22
      Adam i Ewa też byli Żydami. Tak więc wszyscy nimi jesteśmy !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka