Dodaj do ulubionych

Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!!

11.08.04, 10:48
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040811/ekonomia/ekonomia_a_7.html
www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_040811/ekonomia_a_7-1.F.jpg
- a podobno Polska gospodarka ma się coraz lepiej..jak widać są to tylko
pobożne życzenia lewackich liberałów. Oto z lidera przemian staliśmy się
outseiderami. Oto najweselszy barak w obozie socjalistycznym stał sie
najbardziej ponurym i zacofanym a wszytko to pod rzadami światłych
nieomylnych liberałów z UW PO SLD czy wcześniej AWS.. oto sa skutki
dogmatyzmu w ekonomii za którą biorą sie przyuczone komuchy które jeszcze
wczoraj prawili peany na cześć gospodarki nakazowo rodzielczej... stajemy się
LAtynosami Europy...lada chwila pewnie wezmą na Rumunia z Bułgarią...
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:06
      Nowy, nie wiedziałem, że zaglądasz do RP.:} Wiesz, że jesteśmy biedniejsi od
      naszych południowych sąsiadów, to było wiadomo od dawna. Co do krajów
      bałtyckich, to myślę, że mały kraj łatwiej się rozwija. Poza tym PO to raczej
      jeszcze się nie przysłużyła jako partia.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:08
        ludzie z PO już rządzili w poprzednich wcieleniach jako KLD UW i AWS-SKL!
        • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:18
          Przecie napisałem jako partia!!!!!! A poza tym zauważ: Choć Polska także
          rozwija się szybko, nie jest w stanie dorównać tym krajom.
          Więc życzmy sąsiadom jak najlepiej i nie narzekajmy aż tak bardzo.
          Pozdrawiam
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:19
            czy Polska w ogółe się rozwija? bo wg mnie się zwija!
            • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:22
              Jesteś sceptykiem. To nasza cecha narodowa. Po co powołujesz się na jakąś
              publikację, skoro zgadzasz się z nią tylko częściowo. Poza tym Wszechpolak
              pewien czas temu pisał iż zarobki (wg Gus-u) rosną. Że już o PKB nie wspomnę.
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:27
                no bo bogatym zarobki rosną lawinowo a bidnym zarobki obcina się stopniowo tak
                więc średnio wychodzi ze rosnie...
                • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:37
                  Wyolbrzymiasz.
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:42
                    nie wyolbrzymiam ..mam na to mnóstwo przykładów z życia wziętych...mój
                    poprzednik nawet wspominał że jego wuj ma firme budowlaną i z roku na rok robi
                    za coraz niższą stawkę...dziś płaci murarzowi 6 zł na godz a jeszcze sie
                    okazuje ze to za dużo że jest za drogi czyli niekonkurencyjny...a w poprzednich
                    latach w końcówce lat 90 tych bywało ze pracownicy mieli po 16-18 zł za godzinę
                    • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:44
                      A, to już wina kanciarzy. Odwalają hałturę (a może chałturę- nie wiem) za
                      półdarmo, a te bęcwały od przetargó i inni klienci na to idą. Znam temat. Dużo
                      firm ma z tym problemy.
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:07
      lewactwo bojkotuje ten wątek znaczy prawda w oczy kole..
      • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:11
        Już ci mówiłem spier... z forum i nie wracaj. Giwi, zabanuj małpiszona.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:18
          ależ to ja musiałem zmienic nicka po wczorajszych harcach podszywacza!
          • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:21
            To na pewno ty jesteś??? To powiedz jak masz na imię, bo już tylu prowokatorów
            po FK krąży, że się nie mogę w tym wszystkim połapać!
            • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:23
              :} rotfl
            • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:26
              jak powiem to podszywacz będzie uzywał tego imienia....mój poprzednik zdradził
              swje imię nawet zdradził imię swej dziewczyny..co sie działo potem wystarczy
              że przejzych archiwum forum z ub roku..jakiś dowcipniś wcielił się w postac
              jego dziewczyny no i zaczęło się obsmarowywanie mojego kolegi..radzę ci zaloguj
              sie w we wszystkich możliwych wariantach tak aby złodziej niku nie miał szans
              się pod ciebie podszyć...mnie to wczoraj pół noc zajęło
              • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:30
                No bo stary oszołom po powrocie z Woodstocku zdradził twoje personalia.
                Po treści postów widzę, że to chyba ty jesteś, ale ubeków mnóstwo tu krąży. Ja
                mam 2 sobowtórów, chyba będę musiał zrobić tak jak ty radzisz.
      • chilum Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:32
        nowy.oszolom.z.radia.maryja napisał:

> lewactwo bojkotuje ten wątek znaczy prawda w oczy kole...

Mało postów,co??
        Nie ma na co odpowiadać,co??

Czujesz jak Ci energii brakuje?
        Giniesz w oczach,kiedy nie możesz" polemizować".
        Troll nie karmiony ginie.

Nie karmić trolla.
        Jak już,to minimalnie i podłym jedzeniem;-))

--

'
        Talk is cheap "

• nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:38
          temat zaskoczył z pewnym opóźnieniem zaczął bardzo szybko spadać w dół...widać
          cierpliwosci mi brak
    • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:26
      A Balcerowicz z 5 lat temu krzyczał, że jesteśmy tygrysem gospodarczym Europy
      Środkowo-Wschodniej.
      • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:36
        Swojego czasu byliśmy:(
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:39
          pod wzgl tempa pozbywania sie majątku narodowego napewno bylismy liderem i
          chyba nadal nim tu jesteśmy..niestety...
          • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:41
            I tu się zgadzam.
          • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:42
            Nie przesadzaj Jakoś w okolicach '97 było dobrze z tego co wiem. Prywatyzacja
            to inna sprawa, choć niektórzy wyolbrzymiają straty, by pognębiać konkurencję.
            Tak czy siak za prywatyzację ocena negatywna. Za stan gospodarki wówczas dobra.
            • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:46
              no w 1997 roku to był ostatni rok kiedy to na polski rynek nie wchdziły masoow
              firmy zagraniczne..po 1997 roku zaczęły sie zachodnie inwestycje zwłaszca w
              handlu weszło mnóstwo hipermarketów i w efekcie jak muchy jedno po drugim
              zaczęły padać drobne sklepiki i ich dostawcy..poza tym Balcerwoicz od 1998 roku
              zaczłą schładzać gospodarkę na dodatek wybuchł kryzys w Rosji co spowodowało
              kłopoty firm ze ściany wschdniej dodajmy do tego wizy dla obywateli b ZSRR i
              pasztet gotowy..aha i zaczęto też stwarzać biurokratyczne przepisy utrudniajace
              życie drobnym przedsiębiorcom...
              • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:48
                Z tymi hipermarketami to nie do końca tak. Poza tym najgorszą działalność i tak
                odstawia tfu Biedronka.
                • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:09
                  a Biedronka to kapitał portugalski w którym też udział ma pan Świtalski z
                  elektromisu..w programie Uwaga wielokrotnie pokazywano że wyzysk pracowniko
                  oraz sztuczne poprawianie swiezości żarcia mają miejsce w wielu innych sieciach
                  np w warszwskim Championie..w katowickim Auchanie..itd
            • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:47
              Pokażcie mi drugi taki kraj, w którym więcej niż połowa przemysłu i więcej niż
              połowa banków jest w rękach obcego kapitału. Tylko nie mówcie o krajach Ameryki
              Łacińskiej czy Azji, chodzi mi o kraj, w kyórym jest zdrowy kapitalizm.
              • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:50
                Tyle że u nas nie ma kapitału zdolnego te przedsiębiorstwa prowadzić.
                Wykupienie było pewne.
                • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 11:55
                  1 zasada prywatyzacji: prywatyzuję się tylko przy silnym państwie, inaczej
                  prywatyzacja przeprowadzi się w grabież, czyli złodziejstwo. Tak jak w Polsce
                  po 1989r.
                  • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:02
                    Tyle, że słabe państwo nie jest w stanie utrzymać majątku. Sytuacja bez wyjścia.
                    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:04
                      Słabe państwo jest wtedy gdy ludzie rządzący myślą tylko o sobie lub o tym jak
                      się przypodobać wielkim tego świata zamiast patrzyć z troską na tcyh którymi
                      rządzą...
                    • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:10
                      Można było przeprowadzić prywatyzację tak jak w Czechach i nie sprzedawać
                      rentownych firm.
                      • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:14
                        Hmmm... Może fakt. Nie wiem. Brzmi nieźle.
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:15
                        jeśli juz sprzedawać to tylko tyle by zachowac kontrolę nad taką firmą...np
                        nie więcej niz 49% akcji takiego przedsiebiorstwa..albo mieć chociażby złotą
                        akcję w swym ręku.. czeska Skoda jest teraz częścią volksvagena ale jakoś marka
                        Skody została zachowana została unowoczesniona .widać że Czesi zrobili to z
                        głową i nie sprzedali tej firmy za bezcen że zachowali wiele wpływów w tej
                        firmie.. własciwie tu jest układ bardziej partnerski..Skoda funkcjonuje jako
                        osobna firma tyle że pod skrzydłem volksvagena...a jak zrobili to nasi z FSO??
                        lepiej nie mówić...marzyło mi się że nasz Polonez będzie konkurowac ze
                        Skoda..dzis wydaje mi sie to pomysłem z ekonomic ficiton....niestety
                        • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:23
                          A u nas prywartyzowali za grosze i zakłady upadały. A część z tych zakładów
                          przynosiła zyski, czyli kasę, która zapełnia budżet. No to teraz nie mamy
                          zakładów i mamy dziurę w budżecie.
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:34
                            wiekszośc prywatyzowanych firm zostałą podzielona między kilkoma rodzimymi
                            krezusami typu Kulczyk Krause czy Gudzowaty rządzącymi a przedstawicielami
                            kapitału zagranicznego..a więc coraz bardziej przypominamykraje
                            latynoskie..jeszcze tylko wywłaszczy sie rolnikow z zziemi a ludzi z mieszkań i
                            wtedy już nic nas nie będzie odrózniać od Meksyku Argentyny czy Boliwii
                            • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:43
                              Boliwia to dobry przykład, pisał o tym Kapuściński w "Chrystusie z karabinem na
                              ramieniu". Mają tam w cholerę zasobów jakiejś tam rudy, po prostu fortuna w
                              ziemi, na wyciągnięcie ręki. Wszystko obsiadł tam kapitał zagraniczny, przede
                              wszystkim Amerykanie i czerpią z tego zyski, a Boliwijczycy są tylko tanią siłą
                              roboczą, żebrakiem na złotym tronie. W Polsce też tak niedługo będzie, zresztą
                              może już tak jest???
                              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:45
                                słyszałem zę w Boliwii jest 40% bezrobocie..a więc jesteśmy w połowie drogi
                                gdyby tym wskaźnikiem mierzyć to gdzie jest aktualnie nasze miejsce
                                • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:51
                                  W Bolwii paręnaście lat temu hyperinflację zwalczał Sachs, ten sam co w Polsce
                                  wprowadził tzw. program Balcerowicza. Boliwijczycy przetrwali tą terapię
                                  szokową tylko i wyłącznie dzięki liściom marihuany, których jest tam pod
                                  dostatkiem.
                                  Nie zapominaj, że w Polsce bezrobocie to 5 mln osób(3 mln zarejestrowanych + 2
                                  mln bezrobocie ukryte, wg prof. Kabaja z PAN).
                                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 12:58
                                    swego czasu tow Balcerowicz doradzał poprzedniemu prezydentowi Gruzji
                                    Szewardnadzemu..jak sie to skończyło wiemy..kolejną aksamintą rewolucją ale juz
                                    wczesniej do Eduarda kilkukrotnie strzelano organizowano poważne zamachy a na
                                    dodatek kilka prowicji sie odłączyło...teraz obecny prezydent to scala..takie
                                    byly skutki doradztwa pana Leszka....
    • humbak Yossarian, 11.08.04, 11:53
      pisałeś coś wczoraj o przekłamaniu obrazu inkwizycji w Imieniu Róży. Tu masz
      artykuł o tym co na ten temat Kośćiół (inkwizycji, nie książki):
      tygodnik.onet.pl/1546,1177731,0,335205,dzial.html
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Yossarian, 11.08.04, 12:03
        proszę wkleić ten wątek pod odpowieni temat.. tu mówimy o tym że Polska jest
        najbiedniejszym krajem w UE a więc twoja wklejka jest nie na temat!
        • humbak Re: Yossarian, 11.08.04, 12:16
          Oj, nie oburzaj się tak. Nie pamiętam gdzie szukać i nie mam czasu. Poza tym
          też mógłbyś przeczytać. Można się dowiedzieć to i owo.
      • yossarian18 Re: Yossarian, 11.08.04, 12:17
        Zacząłem czytać doszedłem do słowa katarów i mnie szlag trafił. Może wieczorem
        się zmobilizuję i przeczytam resztę.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Yossarian, 11.08.04, 12:19
          propuniję założyć osobny watek i tam wkleić link chumbaka
          • humbak Re: Yossarian, 11.08.04, 12:22
            Dobra, tylko bez błędów ort mi tu. A z Katarami to smutna prawda, tylko że tam
            wyprawa krzyżowa była. Pozdrawiam i spadam.
          • yossarian18 Re: Yossarian, 11.08.04, 12:25
            Wiesz co Oszołom. Masz rację. Jak mi się będzie chciało to poszukam materiałów
            i rozpier...ę ten artykuł z TP, pełny kłamstw i przeinaczeń. W nowym wątku.
            • humbak Re: Yossarian, 11.08.04, 13:05
              Nie wygrasz, to jest o publikacji watykańskiej.
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Yossarian, 11.08.04, 13:15
                i co z tego?
                • humbak Re: Yossarian, 11.08.04, 13:18
                  Myślę, że można to uznać za wystarczająco wiarygodne. Chyba, że Watykan be?
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:21
                    • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:22
                      Ale ten artukuł jest o książce wydanej w Watykanie, nie przez TP.
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:27
                        a przez kogo? i kto zamieścił recenzję tej książki?
                        • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:37
                          Przeczytaj artukuł.
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:40
                            nie chce mi sie bo on nie mieści sie w temacie tego wątku
                            • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 13:58
                              No to czemu krytykujesz?
                              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 14:01
                                ja krytykuję ciebie za to ze wkleiłeś ten artykuł ktory w ogóle nie pasuje do
                                tematu
                                • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 14:04
                                  Wypowiadałeś się na jego temat. A to było przy okazji, bo wiedziałem, że
                                  adresat zajrzy, co nie?
                                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 14:31
                                    no dobra zajrzę ale jesli odpowiem to w nowym wątku
                                    • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 14:51
                                      Założyłem wątek.
                                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 16:10
                                        gdzie?
                                        • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 22:46
                                          Wyszukaj. Tytuł: Wątek w którym... Brak ograniczeń tematycznych;)
                                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 22:57
                                            a to co za bełkot?
                                            • humbak Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 11.08.04, 23:00
                                              W wątku? tam ktoś się wpisał, to nie wygoniłem. Temat trochę zamieszałem, ale
                                              nie to miało być tylko miejsce. A wypowiedź w miarę jasna, tylko cudzysłów
                                              zgubiłem.
                                              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Tygodnik Powszechny to wilk w stadzie owiec 12.08.04, 21:51
                                                hmmm....
    • Gość: lucyperek Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:27
      Po pierwsze kto to jest "lewacki liberał" ? Czy to coś takiego jak "żydowski
      esesman" ?

Z lidera przemian rzeczywiście staliśmy sie outsiderami, ale przypominam że na
      własną prośbę. To zdebilały ludek ponownie wybrał sobie czerwonego, licząc w
      duchu iz czerwony zlikwiduje oznaki tzw. "ostentacyjnej konsumpcji", czyli po
      prostu pozabiera tym co cos tam mają. Albowiem nic tak nie rozwściecza
      Kowalskiego jak nowy samochód sąsiada. Przed '89 ci, którzy do czegoś
      dochodzili żyli w ukryciu, potem można było wyjechac na ulicę lepszym autem. I
      plebs się wściekł, bo przecież te żołądki...

Rządów prawdziwie liberalnych nigdy u nas nie było. Zaraz po '89 była ich
      namiastka i rezultaty były od razu widoczne. Później albo socjalizm w wydaniu
      czerwonego, albo nieco inny socjalizm w wydaniu związku zawodowego. Potem znów
      czerwony itd. Teraz ludek marzy o leperowrzodakach. Na zdrowie !

Opluwany i dyzurnie obleśny Balcerowicz wykonał wielce udaną reformę naprawy
      pieniądza, czego pozytywne skutki kretyni odzczuwacie z cała mocą. I to tylko
      dzięki jego uporowi i konsekwencji w pilnowaniu finansów państwa nie mamy
      trzycyfrowej inflacji i nie wpadliśmy dotąd w pełną zapaść.
      Latynosami i pariasami Europy stajemy się powoli dzięki wybranym przez was
      samych (ja nie wybierałem) szubrawców, których wyłącznym i jedynym celem jest
      utrzymanie sie przy władzy (zgodnie z naukami leninowskimi).

Na pohybel władzy ludowej !
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 13:34
        Gość portalu: lucyperek napisał(a):

> Po pierwsze kto to jest "lewacki liberał" ? Czy to coś takiego jak "żydowski
        > esesman" ?
        >
        -no nie zupełnie..raczej jak żydowski policjant z getta który sprzedawał swych
        ziomków w zamian za ocalenie własnego życia

> Z lidera przemian rzeczywiście staliśmy sie outsiderami, ale przypominam że
        na
        > własną prośbę. To zdebilały ludek ponownie wybrał sobie czerwonego, licząc w
        > duchu iz czerwony zlikwiduje oznaki tzw. "ostentacyjnej konsumpcji", czyli po
        > prostu pozabiera tym co cos tam mają. Albowiem nic tak nie rozwściecza
        > Kowalskiego jak nowy samochód sąsiada. Przed '89 ci, którzy do czegoś
        > dochodzili żyli w ukryciu, potem można było wyjechac na ulicę lepszym autem.
        I
        > plebs się wściekł, bo przecież te żołądki...
        > - czerwoni sami stali sie kapitalistami i zachowuja sie jak klasyczni XIX
        wieczni kapitaliści

> Rządów prawdziwie liberalnych nigdy u nas nie było. Zaraz po '89 była ich
        > namiastka i rezultaty były od razu widoczne. Później albo socjalizm w wydaniu
        > czerwonego, albo nieco inny socjalizm w wydaniu związku zawodowego. Potem
        znów
        > czerwony itd. Teraz ludek marzy o leperowrzodakach. Na zdrowie !

- marzy tylko o tym by było uczciwie a ze Lepper ich zwodzi..ostatnio coraz
        mniej skutecznie..za to dojście do władzy platfusów to powrot do tego co było
        za czasów AWS UW a więc nic dobrego nas nie czeka
        >
        > Opluwany i dyzurnie obleśny Balcerowicz wykonał wielce udaną reformę naprawy
        > pieniądza, czego pozytywne skutki kretyni odzczuwacie z cała mocą.

-naprawil pieniadz zniszczył przeymysł..a czy aby napeno to on naprawil ten
        pieniadz a nie Hanna Gronkiewicz Waltz?

I to tylko
        > dzięki jego uporowi i konsekwencji w pilnowaniu finansów państwa nie mamy
        > trzycyfrowej inflacji i nie wpadliśmy dotąd w pełną zapaść.

-była demnominacja głupku! podobna operacja w Argentynie przesadne pilnownie
        niskiej inflacji spowodowało totallny krach gospodarczy w tym kraju a tam
        robiono to samo co u nas i wg wskazówek Balcerka...

> Latynosami i pariasami Europy stajemy się powoli dzięki wybranym przez was
        > samych (ja nie wybierałem) szubrawców, których wyłącznym i jedynym celem jest
        > utrzymanie sie przy władzy (zgodnie z naukami leninowskimi).
        >
        > Na pohybel władzy ludowej !

- należało by przy tym zdefiniować pojęcie ludowość bo mam wrażenie że to jest
        słowo wytrych za którym nie wiadomo co sie kryje
        • Gość: lucyperek Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:49
          > -no nie zupełnie..raczej jak żydowski policjant z getta który sprzedawał
          swych ziomków w zamian za ocalenie własnego życia

Nadal nie rozumiem zbitki "lewicowy liberał"

> > - czerwoni sami stali sie kapitalistami i zachowuja sie jak klasyczni XIX
          > wieczni kapitaliści

Nie, nie zachowują się tak. W XIX w. był najwiekszy rozwój przemysłowy. Oni
          zachowuja sę jak średniowieczni oligarchowie otoczni wasalami.

> -naprawil pieniadz zniszczył przeymysł..a czy aby napeno to on naprawil ten
          > pieniadz a nie Hanna Gronkiewicz Waltz?

Przemysł, żałosny idioto, zniszczył sie sam, bo w konfrontacji ze światem
          wypadł żenująco. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi pierdzącego i
          rozlatujacego się poloneza, gdy może jeździc czymś porządnym. A najlepiej było
          to widac w przemyśle elektronicznym. Ten ze swoimi siermiężnymi bublami zwinął
          sie najszybciej. I jest to dość normalne zjawisko na świecie. Nieudacznicy i
          lewusy zostaną wyparci przez lepszych.
          Jednak reforma walutowa to Balcerowicz.

> -była demnominacja głupku! podobna operacja w Argentynie przesadne pilnownie
          > niskiej inflacji spowodowało totallny krach gospodarczy w tym kraju a tam
          > robiono to samo co u nas i wg wskazówek Balcerka...

Ha, ha, ha ! Co ma denominacja kretynie do inflacji ???!!! Tak was szkoli Nasz
          Dziennik ? Przypominam, że ekonomia jest nauką obiektywną. W Argentynie
          dopuszczono (na skutek radośnie twórczej polityki finansowej) do gigantycznego
          długu publicznego, co i u nas może mieć miejsce jesli kolejne rządy trafią w
          ręce populistów w rodzaju szamboobrony bądź ligi popier.. rodzin. Niestety nic
          się samo nie zrobi, a z próżnego sie też naleje.

Jeśli nie rozumiesz pojęcia "władza ludowa" to nie bierz do ręki butelki z
          denaturatem bo go byc może nie odróżnisz od whisky.

• humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 17:50
            Proszę, jaka rzeczowa wypowiedź. W 100% procentach się zgadzam. Tyle że po co
            te obelbi?
            • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:19
              bo libertyn i lewak inaczej nie potrafią..brak im elementarnych zasad kultury
              • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:47
                Zam też go obrażałeś. Wybacz, ale nie zgrywaj świętoszka.
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:18
            samo sie zniszczyło..czy to nowa linia obrony aferałów? a co do długów..kto ich
            narobił?Gierek...a kto powiększył jego długi? rządy po 1989 roku czyli m.in
            twój idol Balcerowicz
            • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:49
              Twoi idole z LPR też mieli w tym swój udział.
              • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:24
                A którzy konkretnie? Może Wrzodak albo Kotlinowski?
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:37
                w czym?
                • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:44
                  W AWS.
                  • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:48
                    A kto z czołowych działaczy LPR był w AWS???
                    • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:56
                      Hmmmmm...:) Kojarzę, że część była, ale nie powiem którzy, bo mam pamięć
                      nieszczególną. Do AWS weszły przecież partie narodowe. ZChN bodajrze i coś
                      jeszcze. Z tego co kojarzę potem do LPR weszli, chodź nie dam głowy za to.
                      • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 19:07
                        Jeśli już byli w AWS to pojedyncze przypadki w skrzydle, które nie popierało
                        sojuszu z UW i nie mieli nic do powiedzenia(casus G. Janowskiego) zresztą już
                        dawno zostali wyrzuceni z LPR.
                        • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 19:12
                          To AWS napsuła najwięcej, nie UW. Spadam. Kto inny chce siąść przy klawiaturze.
                          Trzymaj się.
                          • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 19:18
                            To UW obsadziła najważniejsze resorty, Geremk i Balcerowicz robili z Buzkiem i
                            Maryjanem co chcieli, aż im się zabawa znudziła i wyszli z koalicji.
                            Pozdrawiam.
    • Gość: chala ale Jankowski ma 8 tys na pedofilie IP: *.rdu.bellsouth.net 11.08.04, 15:05
      i Rydzyk na Mercedesow stajnie i Maybacha zlodzieje w sutannach buduja
      lichenie , jak w Republice afrykanskiej.
      • Gość: lucyperek Może bym sie tak nie czepiał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:48
        Jesli ktoś ma dobry biznes na boku to jego sprawa i nie nazywałbym go tak zaraz
        złodziejem. Owszem Rydzyk nie rozliczył się np. ze świadectw udziałowych i
        podejrzewam, że ma jeszcze niejedno na sumieniu (w końcu dekalog dotyczy
        owczarnię, nie ich). Problem, który podniosłeś jest jednak nieco inny. Kapłan
        ślubuje ubóstwo i pomoc ubogim. Jeśli sie grzmi z ambony, że judokomuna, że
        Balcerowicz, że tylu biednych wokół, więc obnoszenie sie w takiej sytuacji z
        Maybachami, bursztynowymi ołtarzami i pałacami jest zwykłym draństwem.
        Proponuję aby Jankowski podzielił się w bólu z ubogimi (zgodnie z powołaniem
        kapłańskim), sprzedał swojego Merca, kolekcję Kossaków itp. i wspomógł tych,
        których los tak go boli.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Może bym sie tak nie czepiał... 11.08.04, 16:07
          a włąsnie ze się rozliczył! gdyby tak nie było to by ruszyła lawina roszczeń i
          RM przestałoby istnieć...zrobił to już w 1999! trzeba było słuchac RNM to byś
          wiedział! sprawozdanie zostało tez przekazane KRRiTV..inaczej RM nie zostałoby
          uznane jako nadawca społeczny
    • Gość: uyt To wina księży, którzy okradaja Polaków. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:45
      • Gość: lucyperek Polska nie jest biedna, dlatego że ktoś ukradł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 15:54
        Problemem jest brak zdrowej, liberalnej, niskoopodatkowanej i prężnej
        gospodarki. Ale klucz to tego leży w rękach ogłupiałych wyborców, którzy nadal
        wierzą w rozmaite gruszki, co widać np. po wynikach SO czy LPR. Nie ma innej
        drogi jak rozwój prywatnych przedsiębiorstw i napływ kapitału z zewnątrz
        (polskiego praktycznie brak). Jesli więc polski debil nadal będzie prowadzić
        nagonkę na każdego, kto jest ciut bardziej ambitny od niego, wówczas będziemy
        sie staczać coraz niżej. To proste jak konstrukcja gaci.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska nie jest biedna, dlatego że ktoś ukrad 11.08.04, 16:09
          Jesli więc polski debil nadal będzie prowadzić
          > nagonkę na każdego, kto jest ciut bardziej ambitny od niego, wówczas będziemy
          > sie staczać coraz niżej. To proste jak konstrukcja gaci.

tu bym sie z toba prawie zgodził... nagonka na ks Jankowskiego czy Rydzyka
          świadczy o roszczeniowym charakterze polskiego społeczeństwa..to efekt 45 lat
          komuny...
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja i krasnoludków ktorzy sikają do butelek... 11.08.04, 16:08
        • humbak Oszałom 11.08.04, 22:55
          im chodzi o te sprawy z konkordatem i fuduszem kościelnym, co o nim ostatnio
          było. ja nie wiem dokładnie o co chodzi, ale dużo na ten temat było parę dni
          temu.
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Oszałom 11.08.04, 22:56
            ja też nie wiem o co tu chodzi...
    • Gość: janusz lewandowski Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:31
      to w duzej mierze jest to zasługa takich debili jak oszołom czy yossarian
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 21:42
        mów za siebie...jak LPR przejmie włądzę to cię rozliczymy za Krakchemię i NFI
    • Gość: Salvadore Dali Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:22
      A jesli chodzi o Kler to zyje mu sie dobrze...no patrzcie
      a moze by tak za morde chwycic to czarne towarzystwo i troszke forsy wydusic
      byloby to bardzo wskazane
      Panu Marszałkowi Borowskiemu sie moze nie udac, a nastepny rzad to beda dewoci spod znaku J.M.W.P.Rokity i Romana-The Horse-Giertycha
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:26
        ten który zyje na pasku Michnika napewno ma się dobrze...
        • Gość: Salvadore Dali Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:28
          to rydzyk i bursztynek to sa przydupasy michnika?
          niezwykle rzeczy...
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:33
            Pieronek i Boniecki! obydwoje byli w zakonie księży marianów z których to
            szkół wyszli tacy ludzie jak Jaruzelski Kiszczak Rakowski Miller i Oleksy...ja
            bym po takich wynikach wychowaczych takiego zakonu po prostu bym odebrał im
            prawo do nauczania
            • Gość: Salcadore Dali Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:36
              czyli Jaruzelski, Kiszczak, Rakowski, Miller i Oleksy to sa dziela klechów...
              no to podtrzyuja tradycje czarnych
              Pan Generał Jaruzelski to wg. niektorych to zbronie przeciw narodowi popelnial a tak w rzeczywistosci to on realizowal idealy wpojone mu w szkole czyli takie podzielane przez KK i Wojtyłe i jego poprzedników...
              madre rzeczy prawicie ;P
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:44
                to są wychowankowie ojców marianów którzy preferują katolicyzm otwarty na świat
                nie wachający się kalać własne gniazdo i robić to razem ze swymi wrogami
                ideologicznymi..ten katolicyzm otwarty spowodował kryzys wewn w kosciele na
                zachodzie Europy..na szcęście u ans silny jest nurt tradycjonalistyvczny
                którynie pozwoli na rozmycie własciwie pojmowanych zasad wiary
                • Gość: Salvadore Dali Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:50
                  znaczy sie ten co to sie trzesie i slucha bełkotu Woktyly?
                  bo t chyba ten nurt jest tradycjonalistyczny...
                  no i rzecz jasna nie dopuszcza tego,ze klechy to tez ludzie i,ze pedofile i geje sa wsrod nich (lesbijki rzecz jasna tez)

to ja wole ten reformatorski, sorki ale nie chce by o moim zyciu decydoal Rydzyk, bursztynek i Wojtyla z Ratzingerem
                  • Gość: oszolom.z.r.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 22:52
                    papież wywodzi sie z Tygodnika Powszechnego ale z czasem już na stolicy
                    piotrowej zmieniał poglądy i dostrzegł ze TP nie jest tym czym być powinien w
                    1995 roku wysłał nawet list otwarty do ówczesnego szefa TP Turowicza w którym
                    wyraził zal że TP nie stanął w obronie kościola gdy takie ścierwojady twojego
                    pokroju z SLD atakowały kościół
                    • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:06
                      Ojciec Święty widzi, kto jest V kolumną w Kościele.
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:23
                        mam taką nadzieję...
                        • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:34
                          Ojciec Święty jest przeciw "postępowi" w Kościele.
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:36
                            i całe szczęście bo inaczej już dzis bilibyśmy pokłony Allahowi
                            • yossarian18 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:40
                              Antyklerykałowie ostatnio dobrze mówili o bp Pieronku. Po takich wypowiedziach
                              widać, że to my mamy rację opowiadając się za tradycyjnym katolicyzmem a nie
                              światłym i otwartym jak katolewica.
                              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 21:36
                                Pieronek to wtyczka lewaków w i masonów w łonie polskiego Kościoła Katolickiego
                      • gretshen Nie jest wazne jaka. Wazne ze jest katolicka 30.08.04, 20:57
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 17:35
                    sam jesteś bełkot obrażasz bnajwiększego z Polaków największego po św Piotrze
                    papieżu lewacka popłuczyno!
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:35
      dziwne...wysyłam jeden tekst a licznik bije że dokonano dwóch wpisów...
      • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:48
        To ze względu na wybitność zawartości tematycznej;)
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 22:55
          a teraz jak na złośc co po chwila system mnie wylogowywuje
          • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:02
            Mnie też jakoś. Coś się chrzani.
            • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:11
              teraz już wszystko wrócilo do normy..jak chcesz to włącz sobie prgram
              satelitarny na ARD..pokazują kolejny program o Polsce...zaczęło się tradycyjnie
              od wozu konnego i starych ludzi w łachmanach ubranych...obcy pokazują więcej
              prawdy o nas niz nasze media...(za wyj oczywiście RM i TV TRWAM)
              • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:13
                Nie skorzystam z braku czasu, ale dzięki.
                • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 11.08.04, 23:18
                  a co takiego robisz? ja pisze i jednocześnie ogl;ądam ten reportaż..jakieś
                  wojenne resentymenty
                  • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:57
                    Ja staram się wziąć do nauki. Tyle, że jakoś to nie wychodzi.
                    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 20:43
                      stary! przeciez są teraz wakacje!! nie wyjedziesz nigdzie? albo nie pójdziesz
                      choćby na basen czy nad jezioro? upal k..a taki że aż pot po jajach spływa a ty
                      ślęczysz godzinami przed ekranem pomutra i psujesz sobie oczy? nie zal ci ich?
                      • humbak Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 21:53
                        Ja sobie wakacje w czerwcu skasowałem. Ślęczę żeby się oderwać. Na zewnątrz
                        mało ciekawych rzeczy, a Ty mało Oszołomsko się wypowiadasz.
                        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 21:58
                          oszołomsko? tzn jak? dobrze czy źle? i co to znaczy w ogóle oszolomstwo?
              • Gość: ppan Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.04, 23:44
                To juz zapomniales jak Papa Maybach wraz z Giertychem wrzeszczal wstretnej UE i
                pieknej NAFTA?Dzisia dowiedziales sie ze w NAFTA cala kase trzymaja
                Amerykanie,a bezrobocie siega 40%.Klamales,manipulowales i mataczyles wtedy czy
                teraz?Czyzby znowu Zydzi zaklocili Twoja pamiec.Pewnie ten wstretny Alzheimer?
                Zapomniales ze giertychy od dawna maja udzial w wladzy.Dziadek doradzal Gomolce
                i Cyrankiewiczowi a tatko Jaruzelskiemu.Mlody jeszcze jest zajety biznesem z
                Hatka i liczeniem punktow za przeloty.(oczywiscie przeloty sa za miedzy innymi
                moje pieniadze,a punkty jego prywatne.To prawdziwie "Katolicka"moralnosc)
                • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 18:25
                  w Ameryce bezrobocie 40%??? pomyliłeś kontynenty!! nie ta Ameryka!! a reszta co
                  pise to ewidentne bzdury wiec pozwól że się do nich nie odniosę
                  • Gość: Salvadore Dali Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 22:02
                    oj osiołku :)
                    widze,ze stosujesz tradycyjne metody Kato-Faszystow :)
                    nie umiesz wiec odpowiedziec...bardzo to znamienne
                    wiec moze to prawda? jak dla mnie to prawda jest, przy czym o koligacjach giertychow to wiadomo juz od dawno...
                    poczytaj sobie historykow :) moze i taki wypierdek jak Davies cos o tym pisal
                    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 22:05
                      a o co ci chodzi mógłbyś jaśniej to napisac?
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 12.08.04, 22:02
      okrągłostolowcy narobili nam niezłej poruty...aż się boję porównania naszeggo
      kraju do Rumunii czy Bułgarii..
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 17.08.04, 22:38
      a teraz nam grozi ze będziemy też najgorsi pod wzgl zdobytych medali w Europie
      na olimpiadzie...
      • Gość: janusz lewandowski Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:32
        bo jak się liczy tylko na opatrzność boską zamiast na swoje umiejetności to
        potem sa tego skutki tak w sporcie jak i w gospodarce czy polityce
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 18.08.04, 14:37
          za to jak się wierzy tylko w farmakologię czyli inaczej mówiąc doping które
          atestyczne NRD stosowało u swych sportowców to mamy tego tragiczne skutki w
          postaci zwyrodnień zchorzeń róznorakich czy nawet przedwczesnych zgonów..tam
          gdzie sie przekłąda sukces ponad wszystko potem z czasem dochodzi do rznego
          typu skutków ubocznych o których już wspomniałem..
    • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 19.08.04, 17:54
      chyba mam już odpowiedź dlaczego tak sie dzieje
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040819/kraj/kraj_a_1.html
      -oto są akutki buzkowej reformy oświaty "poprawianej" jeszcze przez eseldowską
      ekipę....
      • neceser ma najbogatszych ksiezy pedofilow! 30.08.04, 17:38

teraz wiemy dlaczego reszta biedna. Na Jaguary i Maybachy musi byc.
        nowy.oszolom.z.r.maryja napisał:

> chyba mam już odpowiedź dlaczego tak sie dzieje
        > www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040819/kraj/kraj_a_1.htmla
        > -oto są akutki buzkowej reformy oświaty "poprawianej" jeszcze przez
        eseldowską
        > ekipę....
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja a świstak siedzi i zwija sreberka 30.08.04, 17:42
          w USA to dopiero był wysyp a jednak to nie zaszkodziło USA...zastanów się dwa
          razy zanim palniesz jakieś głupstwo
          • neceser W USA ksieza placa miliardy odszkodowan 30.08.04, 17:46
            i koscioly bankrutuja. Ksieza sa bardzo biedni w porownaniu do wiernych.
            Diecezje oglaszaja bankrucje ( Boston).

> w USA to dopiero był wysyp a jednak to nie zaszkodziło USA...zastanów się dwa
            > razy zanim palniesz jakieś głupstwo
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 17:45
      Nasłuchaliśmy się przez lata o sukcesach naszej transformacji i osiągnięciach
      gospodarki. A tu nagle okazuje się, że jesteśmy najbiedniejszym krajem w
      rozszerzonej UE. Mamy też największe: dysproporcje dochodowe i płacowe,
      bezrobocie, liczbę rencistów, parlamentarzystów, aut służbowych itd. Twórcy
      tych "sukcesów", m.in. Balcerowicz i Hausner, są zadowoleni ze swoich dokonań i
      tryskają humorem w telewizorach. Nie dostrzegają, że dystans do najbogatszych
      krajów nie zmniejsza się, a rośnie. A na dodatek zła sytuacja gospodarcza w
      kraju ma swe negatywne odbicie w sporcie, bo jak inaczej wytłumaczyć fakt że
      wypadliśmy na ateńskich igrzyskach najgorzej od 48 lat?
      • venus99 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 17:50
        wypadliśmy w Atenach najgorzej od 48 lat?
        to straszne ale:
        1.widocznie Bóg tak chciał (aczkolwiek to dziwne,że odwraca się od takiego
        kraju jak Polska),
        2.sam widzisz - za PRL i pod tym względem było lepiej.nie wiedziałem,że
        popierasz PRL.chociaż w lpr ma to wieloletnia tradycje.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 20:57
          venus99 napisał:

> wypadliśmy w Atenach najgorzej od 48 lat?
          > to straszne ale:
          > 1.widocznie Bóg tak chciał (aczkolwiek to dziwne,że odwraca się od takiego
          > kraju jak Polska),
          -nie odrwaca się tylko go karze za to że pozwala hasać bezkarnie mi.in takim
          bezbożnikom jak ty ktorzy opluwają wszystko co polskie i katolickie..
          > 2.sam widzisz - za PRL i pod tym względem było lepiej.nie wiedziałem,że
          > popierasz PRL.chociaż w lpr ma to wieloletnia tradycje.

-LPR nie popiera PRLu dla LPR punktem odniesienia jest II RP zwłaszca lata 1918-
          26 wtedy endecja miała wielkie sukcesy (port i miasto Gdynia NBP złotówka..)
          jesli ktos tu popierała PRL to nie LPR ale zwolennicy ADama Michnika i
          KORowcy...popierali oni gremialnie komunę w latach 1944-56 a byłą to wtedy
          komuna w wydaniu stalinowskim czyli najgorsza z możliwych
    • venus99 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 17:46
      przy takich wydatkach budżetu państwa,bydżetów samorządowych,dotacjach od firm
      i osób prywatnych nie ma się co dziwić naszej biedzie.ktos musi płacic za
      Jaguary.
      ps.teraz jeszcze dorzucimy 20 milionów na kolejny kościółek.
      apetyt na forsę nie ma granic.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 17:47
        równie dobrze można powiedzieć ze za duzo wydajemy na organizacje mniejszości
        narodowych niemieckich i zydowskich...
        • venus99 Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 30.08.04, 18:06
          czyzby? to podaj kłamczuchu fakty i kwoty.
    • neceser A kosciol chce kolejne 20 milionow zlotych 30.08.04, 17:58

Moze Maybacha i Jaguara sprzedac?

> www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040811/ekonomia/ekonomia_a_7.html
      > www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_040811/ekonomia_a_7-1.F.jpg
      > - a podobno Polska gospodarka ma się coraz lepiej..jak widać są to tylko
      > pobożne życzenia lewackich liberałów. Oto z lidera przemian staliśmy się
      > outseiderami. Oto najweselszy barak w obozie socjalistycznym stał sie
      > najbardziej ponurym i zacofanym a wszytko to pod rzadami światłych
      > nieomylnych liberałów z UW PO SLD czy wcześniej AWS.. oto sa skutki
      > dogmatyzmu w ekonomii za którą biorą sie przyuczone komuchy które jeszcze
      > wczoraj prawili peany na cześć gospodarki nakazowo rodzielczej... stajemy się
      > LAtynosami Europy...lada chwila pewnie wezmą na Rumunia z Bułgarią...
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja kosciół niczego nie chce od lewaków 30.08.04, 20:46
    • Gość: aki coś jest nie tak :-(((( IP: *.protonet.pl 30.08.04, 19:53
      wiadomo,że nie należymy do bogaczy w skali świata czy europy.

tym niemniej: kraj dosyć duży terytorialnie,zamieszkały przez prawie 40 mln ludzi,z dostępem do morza, aktualnie w dobrym położeniu geograficznym(tranzyt północ-południe i wschód-zachód),z wcale niemałymi bogactwami naturalnymi,od kilkunastu lat jako jeden z pierwszych w "demoludach"wprowadzający reformy rynkowe i co w ostatecznym rozrachumku ?- jesteśmy w końcówce peletonu
      COŚ JEST NIE TAK
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: coś jest nie tak :-(((( 30.08.04, 20:52
        sęk w tym że wielu prominentów nie chce dtego dostrzegać udaje że tego nie
        ma..a kilka dni temu na TVP3 Kuczyński z UW próbował udowadniać ze jest
        inaczej bo statystyki mówią co innego..zależy jakie statystyki i jak je
        interpretujemy ale tego UWol Kuczyński już nie powiedzial..nie powiedzial też
        że w erze globalizacji wystarczy że 20% z obecie zatrudnionych będzie miało
        pracę by gospodarka mogła sprawnie funkcjonować...obecnie tylko 12 mln spośród
        30 mln pełnoletnich obywateli polskich utrzymuje sie z pracy..a wiec mniej niż
        polowa! a dodajmy do tego 8 mln dzieci..tak więc dziś jeden pracujący utzrymuje
        jedno dziecko + jednego swiadczeniobiorcę (emeryta rencistę czy bezrobotnego
        który i tak tylko dwóch na 10 ma zasiłek...)...oto jak wygląda sukces
        transformacji ustrojowej w Polsce w praktyce! vivat Balcerowicz vivat Haunser!!
        • Gość: aki ????????????????????? IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:17
          globalizacja to zjawisko globalne ;-) jak już sama nazwa wskazuje- więc dlaczego do k...y nędzy akurat Polska jest w czołówce europejskiego bezrobocia
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: ????????????????????? 30.08.04, 21:18
            pewnie dlatego ze globalizm jest najbardziej konsekwetnie wprowadzany włąsnie w
            Polsce
            • Gość: aki hm......???????????? IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:23
              czyli jednak w czymś przodujemy ;-)ale na serio: to mało prawdopodobne aby z kilkudziesięciu krajów europy właśnie u nas miało to miejsce.sprawa jest chyba bardziej skomplikowana.tym niemniej schodzimy jako państwo na boczny tor
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: hm......???????????? 30.08.04, 21:25
                jakże się okrutnie sprawdziły słowa ewangelii..pierwsi będą ostatnimi...
                • Gość: aki i cd IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:29
                  ...a ostatni pierwszymi tylko w tym jeszcze nadzieja
                  • swarozyc [...] 30.08.04, 21:33
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: aki swarożyc-za długie to nie chce mi sie czytać IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:37
                      sorry
                    • nowy.oszolom.z.radia.maryja no wreszcie się obudziłaś giwi... 30.08.04, 22:41
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: i cd 30.08.04, 21:34
                    tylko że to my bylismy wpierw tymi pierwszymi....
    • gretshen Nie jest wazne jaka. Wazne, ze katolicka 30.08.04, 20:59
      • zahedan bullshit :ważne,że katolicka i ważne,że jaka 30.08.04, 21:03
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka? 30.08.04, 21:07
        gdyby taka była nie byłoby tego bajzlu jaki mamy ...
        • Gość: aki Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:24
          pewnie raczej nie jest bardzo katolicka ale i nie jest mniej katolicka niż inne "katolickie" kraje
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 21:26
            zależy do kogo bedziemy się porównywać... podobnie jednak mówią sprawcy tych
            tzw przemian..lubią nas pocieszać ze gdzoie indziej jest gorzej...
            • Gość: aki Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:33
              ocenianie mówiąć w uproszczeniu efektywnosci państwo ze względu na religie w nim dominująca jest o tyle ryzykowne,że w krajach protestanckich kult i szacunek dla pracy jest o wiele wyższy niż w katolickich(nota bene fakt znany od dawna pewnie także i Tobie)
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 21:36
                a kto się w UE najszybciej rozwija jak nie katolicka Irlandia? jaki land w
                Niemczech jest nabogatszy jak nie katolicka Bawaria?
                • Gość: aki Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:40
                  mówie ogólnie kraje protestanckie europy zasadniczo sa bogatsze od katolickich
                  benelux,skandynawia niemcy szwajcaria versus hiszpania,włochy portugalia,francja
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 21:42
                    CZy Francję można uznawać za katolicką? ona ma nową wiarę..laicyzm ateizm
                    lewctwo w róznych odmianach....
                    • Gość: aki OK to nazwijmy ją ....... IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:47
                      krajem z wielowiekową przeszłościa katolicka
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: OK to nazwijmy ją ....... 30.08.04, 21:50
                        lata 476-1789 Francja katolicka
                        od 1789 Francja ateistyczna

Tak mozna by podzielić zieje Francji...
                        • Gość: aki Re: OK to nazwijmy ją ....... IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:59
                          no podział troche arbitralny i sztuczny ale tak czy siak dłużej katolicka niż ateistyczna. ale protestanckie niemcy bogatsze od pokrewnej katolickiej austrii
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: OK to nazwijmy ją ....... 30.08.04, 22:04
                            tego bym nie powiedział...byłem w Austrii i w Niemczech i musze przyznać ze
                            Austria wyzej stoi..no moze nie od Bawarii czy Badenii albo Nadrenii również
                            katolickich ale napewno wyżej stoi Austria od północnych i protestanckich
                            landów Niemiec..o terenach byłej NRD już nie wspomnę...
                            • Gość: aki niemcy vs austria IP: *.protonet.pl 30.08.04, 22:13
                              PKB per capita jest większy w niemczech niż w austrii
                              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: niemcy vs austria 30.08.04, 22:15
                                no bo Niemcy są wieksze...ludnosciowo aż osiem razy!
                                • Gość: aki Re: niemcy vs austria IP: *.protonet.pl 30.08.04, 22:21
                                  :-/ PKB per capita to znaczy produkt krajowy brutto liczony na głowe jednego mieszkańca i w takim wypadku liczba ludności nie ma nic do rzeczy
                                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: niemcy vs austria 30.08.04, 22:40
                                    OwszemNiemcy są najsilniejsze gospodarczo państwem w Europie to fakt choc jest
                                    to już kolos na glinianych nogach..enerdówko ciągnie Niemcy w dół..niestety
                                    ratuje ich Polska..oddając im swój rynek zbytu a wiec dzieje sie to kosztem
                                    nas..no ale kiedy sprzedawczykli sa u władzy które mysla że wystarczy wszystko
                                    sprzedać zachodowi by się samo zrobiło jak na zachodzie to nie ma się czemu
                                    dziwić....
        • Gość: J.R. Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.ifw-kiel.de 30.08.04, 21:49
          niestety tak... wg mnie nawet za bardzo.
          byloby lepiej gdyby ilosc polskich katolikow przeszla w jakosc. wiecej
          myslenia, mniej fundamentalizmu...
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 21:51
            i całe szcęscie że Polska jest jeszce katolicka...bo inaczej jż byśmy nie
            istnieli jao naród...
            • Gość: J.R. Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.ifw-kiel.de 30.08.04, 21:54
              a niby dlaczego? czy jak ktos nie jest katolikiem to juz nie jest Polakiem???
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 21:56
                a czy w Polsce jest tak dużo innych wyznań by trzeba było to uwzgledniac?
                • Gość: J.R. Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.ifw-kiel.de 30.08.04, 21:57
                  Nie odpowiadasz na pytanie.

> a czy w Polsce jest tak dużo innych wyznań by trzeba było to uwzgledniac?

co uwzgledniac?
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 22:00
                    inne wyznania? katolicyzm pozwolił Polakom przetrwać jako naród! dlatego nie
                    wsposób oddzielić tych spraw...Polak Katolik to najpełniejszy model patriotyzmu
                    polskiego..katolicyzm to coś na czym powinniśmy budować relacje z innymi
                    narodami zwłaszcza katolickimi
                    • Gość: J.R. Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.ifw-kiel.de 30.08.04, 22:05
                      Nadal nie odpowiedziales na moje pytanie: czy fakt, ze ktos nie jest katolikiem
                      odbiera mu prawo do bycia Polakiem?
                      Nie odpowiadasz i dobrze wiesz dlaczego - odpowiedz obalilaby Twoja teorie.
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 22:10
                        nie ale pod warunkiem ze nie jest ateistą a wiec nie neguje nie walczy z wiarą
                        katolicką..czyli jesli jesteś obojetny to mozna cię jeszce tolerować...gorzej
                        jak zaczynasz walczyć z Bogiem czy z kościołem
                        • Gość: J.R. Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka IP: *.ifw-kiel.de 31.08.04, 10:26
                          > nie ale pod warunkiem ze nie jest ateistą a wiec nie neguje nie walczy z
                          wiarą
                          > katolicką..
                          ateizm nie jest rownoznaczny z walka z wiara katolicka. to po prostu wewnetrzne
                          przekonanie o tym, ze Bog nie istnieje. nie mozesz miec pretensji do ludzi, ze
                          nie wierza w Boga

>czyli jesli jesteś obojetny to mozna cię jeszce tolerować...
                          tos laskawy... powiem szczerze - wg mnie predzej obojetny bedzie ateista niz
                          schizmatyk (zeby nie bylo nieporozumien - schizmatyk to tak naprawde pojecie
                          wzgledne - dla prawoslawia pewnie katolicy sa schizmatykami)

gorzej
                          > jak zaczynasz walczyć z Bogiem czy z kościołem
                          Powiedz mi: w jaki sposob moze ateista walczyc z Bogiem??? Przeciez on w Niego
                          nie wierzy!

P.S. Dlaczego uwazasz, ze Polak nie moze byc ateista???
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 31.08.04, 16:00
                            ależ ateizm to jest walka z Bogiem i wszytkim tym co głosi ideę Boga! można
                            by.ć niewierzącym ale nie wojującym z kosciolem...taka postawa to indyferentyzm
                            obojetność albo agnostycyzm....są tacy co do kosciola nie chodzą ale znim nie
                            wojują....
          • yossarian18 Re: czy aby napewno Polska jest jeszcze katolicka 30.08.04, 22:05
            O jakim fundamentalizmie ty mówisz w naszym, niestety, postmodernistycznym i
            protestantyzującym się Kościele? Może ks. Czajkowski albo ks. Boniecki to
            fanatycy???
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja A nie prosciej by było zamieścić link? 30.08.04, 21:40
    • Gość: aki swarożyc żeby to były chociaż twe oryginalne myśli IP: *.protonet.pl 30.08.04, 21:44
      nadal za długie :-/ streszczaj się bardziej kto to ma siłe przeczytac????
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: swarożyc żeby to były chociaż twe oryginalne 30.08.04, 21:46
        tę książkę mozna streścić jednym zdaniem....ateistyczny manifest
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja nie umiesz linkować??? 30.08.04, 21:45
      kto bedzie czytał te twoje ateistyczne wypociny?
    • swarozyc Re: Na pohybel katolictwu! 5 30.08.04, 21:47
      Słowo "polakatolik" to nie jest pejoratyw tylko. To nazwa gatunkowa, oddająca
      istotę desygnatu. Twórca Zadrugi Jan Stachniuk (1905-1963) tak określił typ
      ludzki, wyhodowany w ciągu wieków przez katolicyzm na ziemi polskiej.
      Wyłączność na szkolnictwo i wychowanie długo mieli w I Rzeczypospolitej
      jezuici. Ze szkół jezuickich wychodził nie Polak, lecz łacinnik, nie obywatel,
      lecz katolik.
      Tak stwierdził historyk kultury. Wtóruje mu historyk literatury: "Czegoż uczono
      w szkołach? Religii, religii i religii; łaciny, łaciny i łaciny; religii -
      odwieczną metodą scholastyczną, łaciny - z osławionego podręcznika Alvara i z
      autorów rzymskich, mocno okrojonych. Szkoła stała się parodią szkoły; nie
      rozwijała, nie uszlachetniała, lecz ogłupiała i demoralizowała. Nie rozwijało
      umysłu ani bezmyślne kucie na pamięć łaciny, ani bezmyślne dysputy na
      temat: "Nabuchodonozor zali prawd
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Giwi! banuj spamera Swarozyca! 30.08.04, 21:48
        zasmieca forum!
        • yossarian18 Re: Giwi! banuj spamera Swarozyca! 30.08.04, 22:02
          Mój tekst o byłym poputcziku Miłoszu wycięłaś! Na co czekasz teraz???
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Giwi! banuj spamera Swarozyca! 30.08.04, 22:08
            Kiedyś Giwi bardziej tolerowała nasze teksty..chyba musiała zostać wezwana na
            dywanik do Michnika...
            • yossarian18 Re: Giwi! banuj spamera Swarozyca! 30.08.04, 22:13
              Za Internet w Agorze odpowiada Helenka Łuczywko, więc prędzej do niej.
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:16
                • yossarian18 Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:21
                  Helena Giwi odpowiedz na to pytanie!
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:23
                    Helena Giwi Łuczywo..nawet nieźle brzmi...
                    • swarozyc Tutaj o sprawcy upadku cywilizacyjnego Polski 30.08.04, 22:25
                      www.toporzel.gower.pl/teksty/dziejef.html
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja i ty to wszystko chciałes przepisać na forum??? 30.08.04, 22:27
                        czy ktos ci za to płaci?
                        • neceser tobie,oszol placi Kobyla szmalcownik 15.04.05, 18:21
                      • yossarian18 Re: Tutaj o sprawcy upadku cywilizacyjnego Polsk 30.08.04, 22:29
                        Co to za wypociny?
                      • Gość: aki swarozyc: o ile dobrze pamiętam to w swoim czasie IP: *.protonet.pl 30.08.04, 22:46
                        albania ogłosiła się pierwszym w pełni ateistycznym krajem na świecie i o ile dobrze pamiętam mimo tej deklaracji ekonomicznie nie szło im wówczas za dobrze
                        (mówiąc bardzo oględnie) hahaha
                        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: swarozyc: o ile dobrze pamiętam to w swoim cz 30.08.04, 23:06
                          a no właśnie....Korea Płn to samo...
                    • yossarian18 Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:26
                      Giwi czekamy na odpowiedź: czy jesteś Helenką Łuczywko?
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:28
                        ona znowu spi...wiesz ze Swarozyc cchiał przepisać jakieś 500 stron jakiejs
                        ateistycznej ksiażkki i to tu na forum?
                        • swarozyc Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:30
                          tamto bylo Wacyka a to wieksze Stachniuka, nie szczytuj chlopie bo ci bedzie
                          mamusia spodnie prac.
                          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:32
                            odezwał sie mądrala od siedmu boleści któremu Pitagoras myli się z jakims
                            protagorasem
                          • yossarian18 Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:34
                            Czy ci autorzy to wyznawcy neopogaństwa, tak jak ty???
                        • yossarian18 Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:31
                          Widziałem jego spamy.
                          Hej Swarożyc czy słuchasz satanistycznej kapeli Behemot???
                    • swarozyc Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 30.08.04, 22:26

• yossarian18 Re: a moze giwi to własnie Łuczywo co? 15.04.05, 18:11
                    Giwi! Czy jestes Helena Luczywo???
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja von spamerze! 30.08.04, 22:00
    • Gość: janusz lewandowski Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 07:59
      nie spamuj nawiedzony debilu!
      • aferal.z.platformy.obywatelsk Re: Polska najbiedniejszym krajem UE!!!!! 01.09.04, 08:22
        czemuś biedna Polsko? bos głupia czemuś głupia bos biedna...i nawiedzona..
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja no teraz twój nowy nick bardziej do ciebie pasuje 01.09.04, 10:26
          i jest bliższy prawdzie o tobie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka