douglasmclloyd 27.02.14, 22:45 Mogli coś w tym kierunku zrobić 70 lat temu. Dzisiaj mają szansę milczeć. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15539964,W__Brytania__Izba_Lordow_za_restytucja_mienia_zydowskiego.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zayka_nr11 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:03 a może krolowa w testamencie zapisze wraz z polskim złotem swoim wnukom ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:06 Olac to. kościół, szlachta, kapitalisci Niemcy, Żydzi , wszyscy maja jakieś pretensje roszczeniowe wobec tego biednego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:11 rzewuski1 napisał: > Olac to. > kościół, szlachta, kapitalisci Niemcy, Żydzi , wszyscy maja jakieś pretensje r > oszczeniowe wobec tego biednego kraju. Niech im Anglicy coś dadzą, jako rekompensatę za to, że ich majątków ne bronili w '39 i w latach następnych, a później sprzedali ich majątki kacapom. Teraz po 70 latach im się przypomniało, że walczyć trzeba. Najwidoczniej mają o co. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:20 douglasmclloyd napisał: > Niech im Anglicy coś dadzą Po co mają im coś dawać, skoro oni mają swój majątek w Polsce. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:24 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Niech im Anglicy coś dadzą > > Po co mają im coś dawać, skoro oni mają swój majątek w Polsce. To po jakiego grzyba Anglikom doope zawracają? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:32 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > Niech im Anglicy coś dadzą > > > > Po co mają im coś dawać, skoro oni mają swój majątek w Polsce. > > To po jakiego grzyba Anglikom doope zawracają? To raczej Anglicy nam zawracają. Z powodu braku ustawy reprywatyzacyjnej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:38 snajper55 napisał: > To raczej Anglicy nam zawracają. Z powodu braku ustawy reprywatyzacyjnej. Za przeproszeniem, ch.j ich to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:48 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > To raczej Anglicy nam zawracają. Z powodu braku ustawy reprywatyzacyjnej. > > Za przeproszeniem, ch.j ich to obchodzi. Obchodzi. Choćby z tego powodu, że część spadkobierców jest obywatelami brytyjskimi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:49 snajper55 napisał: > Obchodzi. Choćby z tego powodu, że część spadkobierców jest obywatelami brytyjs > kimi. Ale kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:50 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Obchodzi. Choćby z tego powodu, że część spadkobierców jest obywatelami b > rytyjs > > kimi. > > Ale kogo to obchodzi? Brytyjskich parlamentarzystów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:53 snajper55 napisał: > > Ale kogo to obchodzi? > > Brytyjskich parlamentarzystów. W Polsce snajper, w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 27.02.14, 23:59 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > > Ale kogo to obchodzi? > > > > Brytyjskich parlamentarzystów. > > W Polsce snajper, w Polsce. W Polsce? W Polsce wielu uczciwych ludzi, którzy nie chcą aby Polska była uważana za pasera. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 00:02 snajper55 napisał: > W Polsce? W Polsce wielu uczciwych ludzi, którzy nie chcą aby Polska była uważa > na za pasera. Chcesz uważać Polske za pasera, to uważaj. Twoja sprawa. W Polsce każdy może iść do sądu i odzyskać swoje mienie. Polacy i inne nacje nie organizują wycieczek do Wielkiej Brytanii, aby tam swoje mienie odzyskiwać, ani nie szczują na Polskę amerykańskiego ambasadora, żeby im pomógł w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 00:13 douglasmclloyd napisał: > Chcesz uważać Polske za pasera, to uważaj. Twoja sprawa. W Polsce każdy może iś > ć do sądu i odzyskać swoje mienie. Polacy i inne nacje nie organizują wycieczek > do Wielkiej Brytanii, aby tam swoje mienie odzyskiwać, ani nie szczują na Pols > kę amerykańskiego ambasadora, żeby im pomógł w tej sprawie. Nie zrozumiałeś. Nie chcę, aby inni ją tak widzieli. A niestety, mają powody, aby tak właśnie ją widzieć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:58 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Obchodzi. Choćby z tego powodu, że część spadkobierców jest obywatelami brytyjs kimi. > > Ale kogo to obchodzi? > Odpowiedź w stu % wskazuje na troglodytę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:45 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > To raczej Anglicy nam zawracają. Z powodu braku ustawy reprywatyzacyjnej. > > Za przeproszeniem, ch.j ich to obchodzi. No popatrz a w Unii jesteśmy? w Unii kótra szanuje święte prawo własności ?? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 11:23 > No popatrz a w Unii jesteśmy? w Unii kótra szanuje święte prawo własności ?? Jako i my szanujemy. Np. nie przekazując rozliczeń organizacjom nie wykazującym rzeczywistych powiązań prawnych z dawnymi właścicielami... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 11:31 greg0.75 napisał: > > No popatrz a w Unii jesteśmy? w Unii kótra szanuje święte prawo własności > ?? > > Jako i my szanujemy. Np. nie przekazując rozliczeń organizacjom nie wykazującym > rzeczywistych powiązań prawnych z dawnymi właścicielami... Ale parlamentarzystom brytyjskim chodzi o spadkobierców, a nie jakieś organizacje. I o tym tu rozmawiamy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 11:40 spadkobierców Niderlandów :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 13:05 zayka_nr11 napisała: > spadkobierców Niderlandów :) Nie. Spadkobierców obywateli polskich. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Niech się zrzucą do spółki z Niemcami 27.02.14, 23:14 Stojąc z bronią u nogi w 1939 bardzo dopomogli Niemcom to mienie zagrabić. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:17 www.poczytaj.pl/282120 Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Niech się Angole zrzucą 27.02.14, 23:17 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > www.poczytaj.pl/282120 > > > Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Niech się Angole zrzucą 27.02.14, 23:26 Ameryka zamknięta, to przez Anglię atakują. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Rzeczoną umowę powołać w ustawie reprywatyzacyjnej 27.02.14, 23:20 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > www.poczytaj.pl/282120 Skandal jednak, że takiej ustawy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:22 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > www.poczytaj.pl/282120 "Jednym z najbardziej znaczących tekstów, jakie zamieszamy w tym tomie są te poświęcone umowom, jakie Polska zawarła z państwami zachodnimi po 1945 roku. Dotyczyły one spłacenia roszczeń obywateli pochodzenia żydowskiego, którzy utracili swoje majątki w Polsce. " Jest to nieprawda. Nie było takich umów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:34 snajper55 napisał: > Jest to nieprawda. Nie było takich umów. mało to znaczące, papiery na stół były już kładzione wiele razy Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:48 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > > > Jest to nieprawda. Nie było takich umów. > > mało to znaczące, papiery na stół były już kładzione wiele razy Te, których nie ma - nie były. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:50 snajper55 napisał: > Te, których nie ma - nie były. I to jest największy problem, papierów brak, ale majątki chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nie musimy płacić! 27.02.14, 23:51 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Te, których nie ma - nie były. > > I to jest największy problem, papierów brak, ale majątki chcą. Nie o tych papierach pisałem, tylko o nieistniejących umowach rekompensujących żydom utracony majątek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Nic nie musimy płacić! 28.02.14, 12:38 snajper55 napisał: > teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > > > www.poczytaj.pl/282120 > > "Jednym z najbardziej znaczących tekstów, jakie zamieszamy w tym tomie są te po > święcone umowom, jakie Polska zawarła z państwami zachodnimi po 1945 roku. Doty > czyły one spłacenia roszczeń obywateli pochodzenia żydowskiego, którzy utracili > swoje majątki w Polsce. " > > Jest to nieprawda. Nie było takich umów. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Resort podał, że 11 listopada 1954 roku podpisany został układ odszkodowawczy między Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii regulujący sprawy roszczeń finansowych obywateli brytyjskich i zarejestrowanych na terenie przedsiębiorstw wobec Polski. Na jego mocy polski rząd wypłacił rządowi Zjednoczonego Królestwa kwotę niemal 5,5 mln funtów - informuje MSZ. ---------------------------- Dzisiejsza GW. No i co, pajacu bez napletka? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nie musimy płacić! 28.02.14, 13:06 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > Resort podał, że 11 listopada 1954 roku podpisany został układ odszkodowawczy m > iędzy Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii r > egulujący sprawy roszczeń finansowych obywateli brytyjskich i zarejestrowanych > na terenie przedsiębiorstw wobec Polski. Na jego mocy polski rząd wypłacił rząd > owi Zjednoczonego Królestwa kwotę niemal 5,5 mln funtów - informuje MSZ. > ---------------------------- > Dzisiejsza GW. No i co, pajacu bez napletka? A co to ma wspólnego z zabranym majątkiem obywateli polskich? S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Nic nie musimy płacić! 01.03.14, 01:00 snajper55 napisał: > A co to ma wspólnego z zabranym majątkiem obywateli polskich? Ano tyle, że trzeba sprawę zamącić, zmienić temat i skierować na tor boczny. Nie chodzi o Żydów, tylko obywateli polskich, których Żydzi bronią razem z lordami brytyjskimi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nie musimy płacić! 01.03.14, 01:34 douglasmclloyd napisał: > Ano tyle, że trzeba sprawę zamącić, zmienić temat i skierować na tor boczny. Ni > e chodzi o Żydów, tylko obywateli polskich, których Żydzi bronią razem z lordam > i brytyjskimi, prawda? Chodzi o majątki obywateli polskich bezprawnie zabrane przez hitlerowców i państwo polskie, które nadal nie są oddane prawowitym właścicielom lub ich spadkobiercom. Nie potrafię tego jaśniej napisać, a ty wydajesz się tego nie rozumieć. A może nie chcesz zrozumieć? Lordowie napisali ten list pamiętając o tych spadkobiercach, którzy są obywatelami brytyjskimi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nic nie musimy płacić! 01.03.14, 07:24 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Ano tyle, że trzeba sprawę zamącić, zmienić temat i skierować na tor boczny. Nie chodzi o Żydów, tylko obywateli polskich, których Żydzi bronią razem z lordami brytyjskimi, prawda? > Chodzi o majątki obywateli polskich bezprawnie zabrane przez hitlerowców i państwo polskie, które nadal nie są oddane prawowitym właścicielom lub ich spadkobiercom. Nie potrafię tego jaśniej napisać, a ty wydajesz się tego nie rozumieć. > A może nie chcesz zrozumieć? On to rozumie ale to na gołe oko widac ze to Pawlak ;nie bo nie i juz ..... nie będzie nam jewriej pluł w twarz to typowa postawa wolaka . > Lordowie napisali ten list pamiętając o tych spadkobiercach, którzy są obywatelami brytyjskimi. No a bardzo często zostawiali obywatelami WB bo ich z Polski nienawiść katolików wygnała Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nic nie musimy płacić! 01.03.14, 07:18 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > A co to ma wspólnego z zabranym majątkiem obywateli polskich? > > Ano tyle, że trzeba sprawę zamącić, zmienić temat i skierować na tor boczny. Nie chodzi o Żydów, tylko obywateli polskich, których Żydzi bronią razem z lordami i brytyjskimi, prawda? Na boczny tor ?grać głupa jak ruscy z tupolewem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nic nie musimy płacić! 28.02.14, 08:37 Będziesz potomku szmalcownika z bronią w ręku bronił tych resztek złotych zębów które twój dziadzio z jeszcze ciepłych żydowskich trupów wyrywał ?. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Niech się zrzucą do spółki z Niemcami 27.02.14, 23:31 ukos napisał: > Stojąc z bronią u nogi w 1939 bardzo dopomogli Niemcom to mienie zagrabić. Jedyną rzeczą, jaką można zrobić dla Anglika, to dać mu w mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Nie ma spadkobierców, to bierze Skarb Państwa 27.02.14, 23:17 Takie prawo, jeszcze przedwojenne. Żyd to nie był gorszy obywatel RP, żeby go traktować jak obcy element. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:19 ukos napisał: > Takie prawo, jeszcze przedwojenne. Żyd to nie był gorszy obywatel RP, żeby go t > raktować jak obcy element. "Członkowie brytyjskiej Izby Lordów w dzisiejszej debacie nad Holokaustem wskazali na Polskę jako na największe z europejskich państw, które dotychczas nie uregulowało ustawowo kwestii restytucji mienia wobec spadkobierców ofiar Holokaustu." S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:26 snajper55 napisał: wobec spadkobierców ofiar Holokaustu Izrael nie jest spadkobiercą ani zadna skupująca firma Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:33 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > wobec spadkobierców ofiar Holokaustu > > > Izrael nie jest spadkobiercą ani zadna skupująca firma Nie chodzi o Izrael ani jakieś firmy, tylko o spadkobierców. Nie wiesz co to jest spadkobierca? S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:49 snajper55 napisał: > Nie chodzi o Izrael ani jakieś firmy, tylko o spadkobierców. Nie wiesz co to je > st spadkobierca? no proszę wściekasz się a moja pomoc miała ci służyć precyzji a skoro tak to sąsądy przecież to panstwo prawa i niech ustalają ale ty chcesz specustawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:53 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > > Nie chodzi o Izrael ani jakieś firmy, tylko o spadkobierców. Nie wiesz co > to je > > st spadkobierca? > > no proszę wściekasz się > a moja pomoc miała ci służyć precyzji > > a skoro tak to sąsądy przecież to panstwo prawa > i niech ustalają > > ale ty chcesz specustawy :) Zgadza się, chcę ustawy reprywatyzacyjnej. Ponieważ nie chcę, aby Polska zachowywała się jak bezczelny paser. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 00:02 snajper55 napisał: > > Zgadza się, chcę ustawy reprywatyzacyjnej. Ponieważ nie chcę, aby Polska zachow > ywała się jak bezczelny paser. Polska paserem ? od przeszło min 60 lat Polacy odbudowują stale Polskę po przejściach II wojny i następstw podstępnie obalonej komuny dla przejęcia majątkówi mienia wszystkich Polaków a ty mówisz że twoje najważniejsze bo twoje Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 00:10 zayka_nr11 napisała: > Polska paserem ? > od przeszło min 60 lat Polacy odbudowują stale Polskę po przejściach II wojny i > następstw podstępnie obalonej komuny dla przejęcia majątkówi mienia wszystkic > h Polaków a ty mówisz że twoje najważniejsze bo twoje Ja mówię, że ludziom trzeba oddać ich własność. Moje? Nie, nie moje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 00:13 snajper55 napisał: > Ja mówię, że ludziom trzeba oddać ich własność. Moje? Nie, nie moje. W Polsce własność oddają sądy. Jesteśmy państwem prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 00:14 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Ja mówię, że ludziom trzeba oddać ich własność. Moje? Nie, nie moje. > > W Polsce własność oddają sądy. Jesteśmy państwem prawa. Nie tylko sądy. Na przykład różne komisje też ją oddają. S. Odpowiedz Link Zgłoś
chasyd_z_czerskiej Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 10:09 > > W Polsce własność oddają sądy. Jesteśmy państwem prawa. > > Nie tylko sądy. Na przykład różne komisje też ją oddają. A dlaczego ty chcesz dla Żydów specjalnej komisji ?... -- www.naszdziennik.pl/polska-kraj/69474,dworak-w-kleszczach.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 10:17 chasyd_z_czerskiej napisał: > > > W Polsce własność oddają sądy. Jesteśmy państwem prawa. > > > > Nie tylko sądy. Na przykład różne komisje też ją oddają. > > A dlaczego ty chcesz dla Żydów specjalnej komisji ?... > Może dlatego prymitywie ze ich było ponad 3 miliony w II RP a księży było po wojnie tylko z 18 tys a mimo to Rakowski komisje ustanowił , juz kumasz chory z nienawiści antysemito ?? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 10:57 chasyd_z_czerskiej napisał: > > > W Polsce własność oddają sądy. Jesteśmy państwem prawa. > > > > Nie tylko sądy. Na przykład różne komisje też ją oddają. > > A dlaczego ty chcesz dla Żydów specjalnej komisji ?... Nie dla Żydów tylko dla obywateli polskich, którym majątki bezprawnie zabrano i dla ich spadkobierców. Nie komisji, tylko ustawy reprywatyzacyjnej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re:Nooo snajper toż żeś dokazał teraz.......... 28.02.14, 00:22 snajper55 napisał: Ja mówię, że ludziom trzeba oddać ich własność. Moje? Nie, nie moje. ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego że występując w sprawach mienia właściciela czy posiadacza robisz największą krzywdę możliwą obu stronom Jesteś nie powołany do tego z żadnej ze stron To złe co robisz Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re:Nooo snajper toż żeś dokazał teraz.......... 28.02.14, 00:23 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > Ja mówię, że ludziom trzeba oddać ich własność. Moje? Nie, nie moje. > > ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego że występując w sprawach mienia właści > ciela czy posiadacza robisz największą krzywdę możliwą obu stronom > Jesteś nie powołany do tego z żadnej ze stron > To złe co robisz Uważasz, że pisanie na forum jest złe? To nie pisz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re:Nooo snajper toż żeś dokazał teraz.......... 28.02.14, 00:33 snajper55 napisał: > > > > ty nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego że występując w sprawach mienia > właści > > ciela czy posiadacza robisz największą krzywdę możliwą obu stronom > > Jesteś nie powołany do tego z żadnej ze stron > > To złe co robisz > > Uważasz, że pisanie na forum jest złe? To nie pisz. wiele osób już ci napisało że nie masz racji i przekonują że jesteś w błędzie, umiarkowanie na swoje możliwości i taktem, co do ciebie nie trafia, bo masz racje swoją dla tego że to twoja racja, a to się rozbiega z jakąkolwiek zasada dyskusji....................... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re:Nooo snajper toż żeś dokazał teraz.......... 28.02.14, 00:40 zayka_nr11 napisała: > wiele osób już ci napisało że nie masz racji W czym nie mam racji? > i przekonują że jesteś w błędzie, umiarkowanie na swoje możliwości i taktem, > co do ciebie nie trafia, bo masz racje swoją dla tego że to twoja racja, > a to się rozbiega z jakąkolwiek zasada dyskusji....................... Zgadza się. Moja racja jest moją racją a nie cudzą racją. Ty masz cudze racje? S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re:Nooo snajper toż żeś dokazał teraz.......... 28.02.14, 01:29 snajper55 napisał: > Zgadza się. Moja racja jest moją racją a nie cudzą racją. Ty masz cudze racje? > > S. gyly, gyly, gyly, gyly :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 09:23 zayka_nr11 napisała: > > Polska paserem ? Tak a tacy jak ty wspólnikami. > od przeszło min 60 lat Polacy odbudowują stale Polskę po przejściach II wojny No a od kiedy to dla wolaczki okres 1945-1989 to okres odbudowy kraju ? i > następstw podstępnie obalonej komuny dla przejęcia majątkówi mienia wszystkich Polaków a ty mówisz że twoje najważniejsze bo twoje No ale panowie w sukienkach dostali co chcieli , nawet wołają o to co car im zabrał 150 lat temu. Ruszył proces ws. dawnej nieruchomości zakonu ks. misjonarzy w centrum stolicy. Strona kościelna, opierając się na zasadach zwrotu nieruchomości zagrabionych dekretem Bieruta, chce od skarbu państwa nieruchomości zamiennej lub dużego odszkodowania - 234 mln zł. Państwo odmawia, powołując się na... ukaz carski z 1864 r.W imieniu państwa występuje Prokuratoria Generalna, która jest przeciwna uwzględnieniu pozwu. Reprezentanci państwa wskazują, że grunt zmienił właściciela wcześniej, a nie w 1945 r. Po powstaniu styczniowym w 1864 r. ukaz cara Aleksandra II przejął sporną nieruchomość na własność Królestwa Polskiego - była to represja za udział zakonników w powstaniu. Jeszcze w latach 30. zakon toczył spór sądowy w tej sprawie z państwem polskim (które po 1918 r. przejęło własność po państwie rosyjskim) - przypomniała Prokuratoria. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,12055142,Dekret_Bieruta_kontra_ukaz_carski__Zakon_chce_od_panstwa.html Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:28 snajper55 napisał: > ukos napisał: > > > Takie prawo, jeszcze przedwojenne. Żyd to nie był gorszy obywatel RP, żeb > y go t > > raktować jak obcy element. > > "Członkowie brytyjskiej Izby Lordów w dzisiejszej debacie nad Holokaustem wskaz > ali na Polskę jako na największe z europejskich państw, które dotychczas nie ur > egulowało ustawowo kwestii restytucji mienia wobec spadkobierców ofiar Holok > austu." A to jakieś święte krowy są? Wobec innych narodów też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zupakacza albo uregulujecie dlug, albo wasze dzieci i wnuki 27.02.14, 23:38 beda mialy zawsze klopot. Mozecie uciekac, ale koszt tego duzy i straty tez. Czy honor polski to krasc i udawac, ze nie wie sie gdzie zabrane mienie? Niemcy zabrali, ale ziemi i fabryk ani domow z soba nie zabrali. Te sa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:42 Spadkobiercy ofiar holocaustu mają takie samo prawo do odzyskania swojej własności w Polsce, jak wszyscy pozostali. Doprawdy nie wiem na co czekają. Powinni masowo zakładać sprawy sądowe zamiast bujać się po parlamentach. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:50 douglasmclloyd napisał: > Spadkobiercy ofiar holocaustu mają takie samo prawo do odzyskania swojej własno > ści w Polsce, jak wszyscy pozostali. Doprawdy nie wiem na co czekają. Powinni m > asowo zakładać sprawy sądowe zamiast bujać się po parlamentach. Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska zachowuje się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, ale ci go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:52 snajper55 napisał: > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska zachowu > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, ale ci > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." I na co czekają? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:56 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska z > achowu > > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, > ale ci > > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." > > I na co czekają? Kto? S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:00 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > snajper55 napisał: > > > > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Po > lska z > > achowu > > > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samo > chód, > > ale ci > > > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." > > > > I na co czekają? > > Kto? Spadkobiercy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:15 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > snajper55 napisał: > > > > > > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chw > ili Po > > lska z > > > achowu > > > > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradzion > y samo > > chód, > > > ale ci > > > > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." > > > > > > I na co czekają? > > > > Kto? > > Spadkobiercy. Ich zapytaj. Gdybym był spadkobiercą, to bym ci odpowiedział, ale nie jestem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:54 snajper55 napisał: > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska zachowu > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, ale ci > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." powściągnij jednak pysio w swoim interesie, bo okazujesz jedną strone tego medalu Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:58 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > > > > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska z > achowu > > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, > ale ci > > go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." > > powściągnij jednak pysio w swoim interesie, bo okazujesz jedną strone tego medalu O żadnym medalu nie piszę, tylko o nie oddanych majątkach ludzi, które zostały bezprawnie zabrane przez hitlerowców i/lub komunistów a potem stały się własnością Polski. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:05 snajper55 napisał: > O żadnym medalu nie piszę, tylko o nie oddanych majątkach ludzi, które zostały > bezprawnie zabrane przez hitlerowców i/lub komunistów a potem stały się własnoś > cią Polski. Skąd Polska ma wiedziec co i komu hitlerowcy zabrali? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:19 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > O żadnym medalu nie piszę, tylko o nie oddanych majątkach ludzi, które zo > stały > > bezprawnie zabrane przez hitlerowców i/lub komunistów a potem stały się w > łasnoś > > cią Polski. > > Skąd Polska ma wiedziec co i komu hitlerowcy zabrali? Spadkobiercy to wykażą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:20 snajper55 napisał: > > Skąd Polska ma wiedziec co i komu hitlerowcy zabrali? > > Spadkobiercy to wykażą. I do tego potrzebna jest ustawa? Bez ustawy ani rusz? Nie są w stanie nic wykazać? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:24 douglasmclloyd napisał: > I do tego potrzebna jest ustawa? Bez ustawy ani rusz? Nie są w stanie nic wykazać? Da się. Ale ustawa jest korzystniejsza. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:13 snajper55 napisał: > > O żadnym medalu nie piszę, tylko o nie oddanych majątkach ludzi, które zostały > bezprawnie zabrane przez hitlerowców i/lub komunistów a potem stały się własnoś > cią Polski. > > S. o swoje trzeba dbać, chronić, opiekować się płacić to jest ta druga strona medalu którą skrywasz i wywijasz się od niej beszczelem a obowiązuje na całym świecie to jest naczelna zasadaposiadania i własności Biuro rzeczy znalezionych też przekazuje przedmioty o ile cenne to na skarb panstwa i amen okres zawity wiesz co to jest ? i są to terminy dotyczące wszystkich spadkobiercow Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:22 zayka_nr11 napisała: > o swoje trzeba dbać, chronić, opiekować się płacić > to jest ta druga strona medalu którą skrywasz i wywijasz się od niej beszczelem > a obowiązuje na całym świecie Kto ma niby dbać i płacić? Gdy majątek zostanie spadkobiercom zwrócony, to będą to co trzeba płacić. > to jest naczelna zasadaposiadania i własności > Biuro rzeczy znalezionych też przekazuje przedmioty o ile cenne to na skarb pan > stwa i amen > okres zawity wiesz co to jest ? > i są to terminy dotyczące wszystkich spadkobiercow Nie. W przypadku mieszkań czy gruntów nie ma przedawnienia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:25 snajper55 napisał: > Nie. W przypadku mieszkań czy gruntów nie ma przedawnienia. Ale zasiedzenie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:38 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Nie. W przypadku mieszkań czy gruntów nie ma przedawnienia. > > Ale zasiedzenie jest. Zasiedzenie przez kogo? S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:39 snajper55 napisał: > > Ale zasiedzenie jest. > Zasiedzenie przez kogo? twojeporady.onet.pl/artykuly/zobacz/438,co-to-jest-zasiedzenie-nieruchomosci-i-kiedy-sie-je-orzeka Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:47 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > > Ale zasiedzenie jest. > > > Zasiedzenie przez kogo? > > twojeporady.onet.pl/artykuly/zobacz/438,co-to-jest-zasiedzenie-nieruchomosci-i-kiedy-sie-je-orzeka Musisz prawnika zapytać jak się ma zasiedzenie do reprywatyzacji. Sądy zwracają kamienice, działki, nieruchomości, czyli zasiedzenia w tych przypadkach nie było. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:58 snajper55 napisał: > Musisz prawnika zapytać jak się ma zasiedzenie do reprywatyzacji. Sądy zwracają > kamienice, działki, nieruchomości, czyli zasiedzenia w tych przypadkach nie by Nie muszę. Samo zasiedzenie, to nie prawo własności, o które musisz wystąpić do sądu na podstawie zasiedzenia. Sądy zwracają majątki, ponieważ często, gęsto ludzie nie mają uregulowanego stanu prawnego nieruchomości, w której lub na której mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:12 douglasmclloyd napisał: > Nie muszę. Samo zasiedzenie, to nie prawo własności, o które musisz wystąpić do > sądu na podstawie zasiedzenia. Sądy zwracają majątki, ponieważ często, gęsto l > udzie nie mają uregulowanego stanu prawnego nieruchomości, w której lub na któ > rej mieszkają. Pewnie tak. Do tego trudno mówić o zasiedzeniu, gdy ktoś mieszka w mieszkaniu komunalnym. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:22 snajper55 napisał: > Pewnie tak. Do tego trudno mówić o zasiedzeniu, gdy ktoś mieszka w mieszkaniu k > omunalnym. Tak samo, jak trudno jest oczekiwać, że w opuszczonej nieruchomości po 70 latach mieszka państwo polskie, a nie osoba prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:37 douglasmclloyd napisał: > Tak samo, jak trudno jest oczekiwać, że w opuszczonej nieruchomości po 70 latac > h mieszka państwo polskie, a nie osoba prywatna. Często są to nieruchomości dzierżawione. PRL nie dawał nieruchomości w prywatne ręce. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:40 snajper55 napisał: > Często są to nieruchomości dzierżawione. PRL nie dawał nieruchomości w prywatn > e ręce. PRL upadł 25 lat temu, od tamtego czasu wiele się w Polsce zmieniło, a handel nieruchomościami oszalał. Kto to teraz odkręci? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 03:10 douglasmclloyd napisał: > PRL upadł 25 lat temu, od tamtego czasu wiele się w Polsce zmieniło, a handel n > ieruchomościami oszalał. Kto to teraz odkręci? Ba, trzeba było tę ustawę uchwalić już dawno, ale kasy na rekompensaty nie było. I nadal nie ma. Dlatego jest jak jest. Sądy odkręcają ale gdyby dawano rekompensaty to niczego by nie trzeba było odkręcać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 09:07 zayka_nr11 napisała: > snajper55 napisał: > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska zachowu > > je się jak bezczelny paser mówiący - "Tak, mam twój ukradziony samochód, > ale ci go nie oddam. Chcesz go, to mnie pozwij do sądu." > > powściągnij jednak pysio w swoim interesie, bo okazujesz jedną strone tego medalu Jak widac on stoi za ofiarą a ty za złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 08:15 > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna Słusznie. Ale nawet ustawa reprywatyzacyjna nie powinna pomijać określonych procedur, zmierzających np. do udokumentowania swojego prawa do mienia. Stąd tak naprawdę chodzi o kwestie czysto proceduralne - spadkobiercy ofiar chcą postępowania administracyjnego, a nie sądowego. Nie powiedziałbym, że Polska zachowuje się jak paser. Co najwyżej - o ile w ogóle - jak niegrzeczny pan z biura rzeczy znalezionych, który chętnie odda, ale po wizycie na policji. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 11:02 sverir napisał: > Słusznie. Ale nawet ustawa reprywatyzacyjna nie powinna pomijać określonych pro > cedur, zmierzających np. do udokumentowania swojego prawa do mienia. Pełna zgoda. > Stąd tak n > aprawdę chodzi o kwestie czysto proceduralne - spadkobiercy ofiar chcą postępow > ania administracyjnego, a nie sądowego. To nie są kwestie tylko proceduralne. To także kwestia niepełnej rekompensaty (Polska "zarabia"), niższych kosztów postępowania (spadkobierca "zarabia"), krótszego czasu postępowania itp itd. > Nie powiedziałbym, że Polska zachowuje > się jak paser. Co najwyżej - o ile w ogóle - jak niegrzeczny pan z biura rzeczy > znalezionych, który chętnie odda, ale po wizycie na policji. Nie po wizycie na policji, tylko po wyroku sądowym. Chcesz odebrać, to mnie pozwij. S. Odpowiedz Link Zgłoś
chasyd_z_czerskiej Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 10:16 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Spadkobiercy ofiar holocaustu mają takie samo prawo do odzyskania swojej > własno > > ści w Polsce, jak wszyscy pozostali. Doprawdy nie wiem na co czekają. Pow > inni m > > asowo zakładać sprawy sądowe zamiast bujać się po parlamentach. > > Nie. Powinna być uchwalona ustawa reprywatyzacyjna. W tej chwili Polska zachowu > je się jak bezczelny paser snajper, głupku, sprawami spadkowymi zajmują się sądy ! i nie potrzeba do tego żadnej spec-ustawy .Czego nie rozumiesz ?... Niech koszerni pokażą w sądzie papiery , że są spadkobiercami... -- www.naszdziennik.pl/polska-kraj/69474,dworak-w-kleszczach.html Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 10:23 > snajper, głupku, sprawami spadkowymi zajmują się sądy ! i nie potrzeba d > o tego żadnej spec-ustawy .Czego nie rozumiesz ?... A wiesz, czego Ty nie rozumiesz? Nie chodzi o kwestie stricte spadkowe - problemem nie jest bowiem dziedziczenie. Problemem jest to, że mienie, które ktoś odziedziczył, zostało przekazane innym podmiotom i osobom, które do niego - zgodnie z postulatem - prawo należy do spadkobierców. A specustawa dlatego, że przeszło nie na skutek zastosowania kwestii proceduralnych, ale na skutek pominięcia spadkobierców. Odpowiedz Link Zgłoś
chasyd_z_czerskiej Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 21:37 > na skutek pominięcia > spadkobierców. Jeśli się nie ujawnili , to czego oczekujesz ?... Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 a może mają podpisany konkordat ......... 28.02.14, 10:52 w Jałcie ze Stalinem ? Odpowiedz Link Zgłoś
zupakacza Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:52 domy, fabryki itd. W jJedwabnem splacili domy zamordowanych przez siebie Zydow? Nie uda wam sie nigdy uciec od tego dlugu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 27.02.14, 23:58 zupakacza napisała: > domy, fabryki itd. W jJedwabnem splacili domy zamordowanych przez siebie Zydow? > Nie uda wam sie nigdy uciec od tego dlugu. Uda się uchwalając ustawę reprywatyzacyjną. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:11 snajper55 napisał: > Uda się uchwalając ustawę reprywatyzacyjną. W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela. Może tam powinni szukać swoich majątków? "At least 960,000 Jews were killed in Auschwitz. Other victims included approximately 74,000 Poles, 21,000 Roma (Gypsies), and 15,000 Soviet prisoners of war; and 10,000-15,000 members of other nationalities (Soviet civilians, Czechs, Yugoslavs, French, Germans, and Austrians). " United States Holocaust Memorial Museum 100 Raoul Wallenberg Place, SW Washington, DC 20024-2126 Main telephone: 202.488.0400 www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005189 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:27 douglasmclloyd napisał: > W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izraela. No popatrz, nie wiedziałem, że do Oświęcimia przywozili żydów z Izraela. :) Odkryłeś bardzo ciekawy fakt. :) Chyba sobie sygnaturkę zmienię. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:31 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z Izrael > a. > > No popatrz, nie wiedziałem, że do Oświęcimia przywozili żydów z Izraela. :) Odk > ryłeś bardzo ciekawy fakt. :) Też się zdziwiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:49 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > W Oświęcimiu zginęło bardzo mało Polaków. Większością byli Żydzi z > Izrael > > a. > > > > No popatrz, nie wiedziałem, że do Oświęcimia przywozili żydów z Izraela. > :) Odk > > ryłeś bardzo ciekawy fakt. :) > > Też się zdziwiłem. Ależ w tym co zacytowałeś nie ma nic o Izraelu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 00:53 snajper55 napisał: > > Też się zdziwiłem. > > Ależ w tym co zacytowałeś nie ma nic o Izraelu. Istnieje coś takiego, jak sarkazm. Muzemu nie podaje skąd się w Polsce wzięli, ani jakiego kraju obywatelami byli. Odpowiedz Link Zgłoś
zupakacza Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:02 you get what you give, you polack moron. sarcasm is meted outto you guys every day by treating your country as a gopher and sourceof cheap labor and soldiers for the civilized world's benefit. that is an effective form of sarcasm. And you will be alone when attacked. and attacked you will be, what with the whole west not legally yours and the east waiting to cut your throats. you do notneed to generate anyone's goodwill or seek friends, polack. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:05 zupakacza napisała: > you get what you give, you polack moron. sarcasm is meted outto you guys every > day by treating your country as a gopher and sourceof cheap labor and soldier > s for the civilized world's benefit. that is an effective form of sarcasm. And > you will be alone when attacked. and attacked you will be, what with the whole > west not legally yours and the east waiting to cut your throats. you do notne > ed to generate anyone's goodwill or seek friends, polack. whatever Odpowiedz Link Zgłoś
zupakacza Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:08 wisdom is not what one could expect from a polack. but you will pay up...sooner or later. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:14 zupakacza napisała: > wisdom is not what one could expect from a polack. but you will pay up...sooner > or later. Tak jak Żydzi za Hitlera? Odpowiedz Link Zgłoś
zupakacza Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:28 Teraz czasy sa inne. teraz ty jestes slaby i bez sojusznikow ani w Waszyngtonie ani w Berlinie w tej sprawie. Moze Berlin z Moskwa dogadaja sie , by ci pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:18 douglasmclloyd napisał: > Istnieje coś takiego, jak sarkazm. Muzemu nie podaje skąd się w Polsce wzięli, > ani jakiego kraju obywatelami byli. Ponieważ w tym tekście napisane jest o narodowościach, a nie o obywatelstwach. Nie jest też napisane skąd wzięły się inne ofiary. Dlaczego żydów mają traktować inaczej? S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:27 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Istnieje coś takiego, jak sarkazm. Muzemu nie podaje skąd się w Polsce wz > ięli, > > ani jakiego kraju obywatelami byli. > > Ponieważ w tym tekście napisane jest o narodowościach, a nie o obywatelstwach. Skąd wiesz, nic o tym nie wspominają. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:39 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Ponieważ w tym tekście napisane jest o narodowościach, a nie o obywatelstwach. > > Skąd wiesz, nic o tym nie wspominają. "At least 960,000 Jews were killed in Auschwitz. Other victims included approximately 74,000 Poles, 21,000 Roma (Gypsies), and 15,000 Soviet prisoners of war; and 10,000-15,000 members of other nationalities (Soviet civilians, Czechs, Yugoslavs, French, Germans, and Austrians). " S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 01:43 snajper55 napisał: > "At least 960,000 Jews were killed in Auschwitz. Other victims included approxi > mately 74,000 Poles, 21,000 Roma (Gypsies), and 15,000 Soviet prisoners of war; > and 10,000-15,000 members of other nationalities (Soviet civilians, Cze > chs, Yugoslavs, French, Germans, and Austrians). " Co to jest narodowość jugosłowiańska? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 03:05 douglasmclloyd napisał: > Co to jest narodowość jugosłowiańska? Pewnie według nich istnieje naród jugosłowiański. Według innych istnieje naród kanadyjski czy szwajcarski. Czy naród australijski to Aborygeni? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 08:19 > Ponieważ w tym tekście napisane jest o narodowościach, a nie o obywatelstwach. Nie tylko, bo wszak jest 'Soviet civilians'. Ale to bez znaczenia. Izraela nie było, więc siłą rzeczy zamordowani Żydzi nie mogli stamtąd pochodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 14:43 sverir napisał: > Nie tylko, bo wszak jest 'Soviet civilians'. Ale to bez znaczenia. Izraela nie > było, więc siłą rzeczy zamordowani Żydzi nie mogli stamtąd pochodzić. Może przywieziono ich z Madagaskaru? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 17:50 > Może przywieziono ich z Madagaskaru? Usiłujesz być dowcipny? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 17:52 sverir napisał: > > Może przywieziono ich z Madagaskaru? > > Usiłujesz być dowcipny? Informacja na stronie tego muzeum zakrawa na kłamstwo oświęcimskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 08:55 douglasmclloyd napisał: > Spadkobiercy ofiar holocaustu mają takie samo prawo do odzyskania swojej własności w Polsce, jak wszyscy pozostali. Doprawdy nie wiem na co czekają. Powinni masowo zakładać sprawy sądowe zamiast bujać się po parlamentach. Ci spadkobiercy to nie jak w 99% wyborcy PIS idioci,przynajmniej ich adwokaci .Widocznie są jakieś przyczyny dla których to robią > Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 17:44 kolter-mr napisał: > Ci spadkobiercy to nie jak w 99% wyborcy PIS idioci,przynajmniej ich adwokaci . > Widocznie są jakieś przyczyny dla których to robią Nie dało się przez USA, to atakują przez Anglię. "Minister Sikorski przypomniał niedawno umowę odszkodowawczą (indemnizacyjną) zawartą w 1960 r. przez Polskę i USA. Na jej mocy Polska przekazała 40 mln dol. na „całkowite uregulowanie i zaspokojenie wszystkich roszczeń obywateli Stanów Zjednoczonych, zarówno osób fizycznych, jak prawnych, do Rządu Polskiego” z tytułu wszelkich decyzji o przejęciu mienia. Ta suma miała zostać rozdzielona „wedle uznania Rządu Stanów Zjednoczonych”. Dalej umowa stwierdza: „Po wejściu w życie tego układu Rząd Stanów Zjednoczonych nie będzie przedstawiał Rządowi Polskiemu ani nie będzie popierał roszczeń obywateli Stanów Zjednoczonych do Rządu Polskiego”. Warto tu zauważyć, że strona amerykańska cały czas bardzo dokładnie przestrzega litery tego układu, bo Stuart Eisenstat jest tylko doradcą, a nie członkiem rządu, a wyrażane przez niego „rozczarowanie” z powodu wstrzymania prac nad polską ustawą reprywatyzacyjną nie stanowi przecież popierania jakichkolwiek roszczeń. W umowie czytamy też: „Gdyby roszczenia takie zostały bezpośrednio przedłożone przez Obywateli Stanów Zjednoczonych Rządowi Polskiemu, Rząd Polski przekaże je Rządowi Stanów Zjednoczonych”. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 17:47 douglasmclloyd napisał: > kolter-mr napisał: > > > Ci spadkobiercy to nie jak w 99% wyborcy PIS idioci,przynajmniej ich adwo > kaci . > > Widocznie są jakieś przyczyny dla których to robią > > Nie dało się przez USA, to atakują przez Anglię. > > "Minister Sikorski przypomniał niedawno umowę odszkodowawczą (indemnizacyjną) z > awartą w 1960 r. przez Polskę i USA. Na jej mocy Polska przekazała 40 mln dol. > na „całkowite uregulowanie i zaspokojenie wszystkich roszczeń obywateli S > tanów Zjednoczonych, zarówno osób fizycznych, jak prawnych, do Rządu Polskiego& > #8221; z tytułu wszelkich decyzji o przejęciu mienia. Ta suma miała zostać rozd > zielona „wedle uznania Rządu Stanów Zjednoczonych”. Dalej umowa stw > ierdza: „Po wejściu w życie tego układu Rząd Stanów Zjednoczonych nie będ > zie przedstawiał Rządowi Polskiemu ani nie będzie popierał roszczeń obywateli S > tanów Zjednoczonych do Rządu Polskiego”. Warto tu zauważyć, że strona ame > rykańska cały czas bardzo dokładnie przestrzega litery tego układu, bo Stuart E > isenstat jest tylko doradcą, a nie członkiem rządu, a wyrażane przez niego R > 22;rozczarowanie” z powodu wstrzymania prac nad polską ustawą reprywatyza > cyjną nie stanowi przecież popierania jakichkolwiek roszczeń. W umowie czytamy > też: „Gdyby roszczenia takie zostały bezpośrednio przedłożone przez Obywa > teli Stanów Zjednoczonych Rządowi Polskiemu, Rząd Polski przekaże je Rządowi St > anów Zjednoczonych”. Ta umowa dotyczy majątków obywateli amerykańskich i amerykańskich firm przejętego przez Polskę. W tym wątku rozmawiamy o zabranym majątku obywateli polskich. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 17:53 snajper55 napisał: > Ta umowa dotyczy majątków obywateli amerykańskich i amerykańskich firm przejęte > go przez Polskę. W tym wątku rozmawiamy o zabranym majątku obywateli polskich. Jakie obywatelstwo mają mocodawcy brytyjskich lordów? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 18:13 douglasmclloyd napisał: > Jakie obywatelstwo mają mocodawcy brytyjskich lordów? A mają jakichś mocodawców? Nawet wyborcy nie są ich mocodawcami, gdyż lordowie nie są wybierani w wyborach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 18:16 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Jakie obywatelstwo mają mocodawcy brytyjskich lordów? > > A mają jakichś mocodawców? Nawet wyborcy nie są ich mocodawcami, gdyż lordowie > nie są wybierani w wyborach. "A group of 50 British parliamentarians and leading Jewish organizations have urged Poland to ensure compensation for Holocaust " Polecam komentarze pod artykułem. www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.576108# Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 23:47 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > Jakie obywatelstwo mają mocodawcy brytyjskich lordów? > > > > A mają jakichś mocodawców? Nawet wyborcy nie są ich mocodawcami, gdyż lor > dowie > > nie są wybierani w wyborach. > > "A group of 50 British parliamentarians and leading Jewish organizations have u > rged Poland to ensure compensation for Holocaust " > > Polecam komentarze pod artykułem. > > www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.576108# Nie zauważyłem aby jacyś mocodawcy lordów komentowali artykuł. Ty zauważyłeś? S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 20:00 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Ta umowa dotyczy majątków obywateli amerykańskich i amerykańskich firm przejęte > > go przez Polskę. W tym wątku rozmawiamy o zabranym majątku obywateli polskich. > > Jakie obywatelstwo mają mocodawcy brytyjskich lordów? Czyli co skoro nie ma polskiego to nic mu się nie należy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 20:09 kolter-mr napisał: > Czyli co skoro nie ma polskiego to nic mu się nie należy ?? Jak jest amerykańskie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 20:43 douglasmclloyd napisał: > kolter-mr napisał: > > > Czyli co skoro nie ma polskiego to nic mu się nie należy ?? > > Jak jest amerykańskie to nie. Bo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Jaki dług, o czym majaczysz? 28.02.14, 19:57 douglasmclloyd napisał: > kolter-mr napisał: > > > Ci spadkobiercy to nie jak w 99% wyborcy PIS idioci,przynajmniej ich adwokaci . > > Widocznie są jakieś przyczyny dla których to robią > > Nie dało się przez USA, to atakują przez Anglię. > Wniosek jeden ; Polska się nie poczuwa do zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Tu chodzi o spadkobierców 27.02.14, 23:47 douglasmclloyd napisał: > A to jakieś święte krowy są? Wobec innych narodów też nie. Wobec innych też. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota99991 Re: A Anglia niech odda...... 28.02.14, 06:38 A Anglia niech odda to co zagrabila w Indiach i innych swoich koloniach I niech nie robi za adwokata Zydow (czytaj: finansjery zydowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Tu chodzi o spadkobierców 28.02.14, 08:42 douglasmclloyd napisał: > > A to jakieś święte krowy są? Wobec innych narodów też nie. Naród watykański dostał co chciał a jest ich najmniej czołgów nie ma i takie tam ,co ty a to ?? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:27 Jako że temat restutucji mienia obywateli polskich był na FK poruszany wielokrotnie, daruję sobie powtórkę. Ino tyle co Ukos powiem- w temacie zobowiązań i powinności wobec kogokowlie, w kontekście II WŚ, Anglicy sami sobie odebrali prawo głosu na samym jej początku. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:35 douglasmclloyd napisał: > Mogli coś w tym kierunku zrobić 70 lat temu. Dzisiaj mają szansę milczeć. To wina nikogo innego a Polaków, potraktowali mienie pożydowskie jako po niemieckie ponieważ SS wpisywało natychmiast mienie żydów do ksiąg wieczystych . Watykan dostał co chciał razy 25 to i niech teraz Żydom oddadzą co ich Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:37 douglasmclloyd napisał: > Mogli coś w tym kierunku zrobić 70 lat temu. Dzisiaj mają szansę milczeć. W świetle postanowień tej umowy, żądania, jakie pod adresem Polski wysuwają mające siedzibę na terenie USA i kierowane przez obywateli Stanów Zjednoczonych żydowskie organizacje „przemysłu holokaustu”, mają wszelkie znamiona usiłowania przestępczego wyłudzenia od Rzeczypospolitej Polskiej 65 miliardów dolarów i jako takie powinny być ścigane przez prokuraturę www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1772 Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:38 kosel_maruwi napisał: Napisał chory z nienawiści michałkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:47 kolter-mr napisał: > kosel_maruwi napisał: > > Napisał chory z nienawiści michałkiewicz Przeczytaj tresc umowy. Jest link. Jak przeczytasz to sie zastanow czy to "nienawisc", czy ma po prostu racje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:52 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > kosel_maruwi napisał: > > > > Napisał chory z nienawiści michałkiewicz > > Przeczytaj tresc umowy. > Jest link. > Jak przeczytasz to sie zastanow czy to "nienawisc", czy ma po prostu racje. Nigdy nie otwieram linków do stron założonych przez nienawistników , pełno tam łgarstw i wirusów. Żydzi zostali w 1945 roku wydymani przez komunę. Komuna potraktowała ich mienie jako mienie poniemieckie .Watykan dostał co chciał innym tez niech oddadzą Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 08:57 kolter-mr napisał: > Nigdy nie otwieram linków do stron założonych przez nienawistników , pełno tam > łgarstw i wirusów. Żydzi zostali w 1945 roku wydymani przez komunę. Komuna potr > aktowała ich mienie jako mienie poniemieckie .Watykan dostał co chciał innym te > z niech oddadzą Odpowiedz Link Zgłoś
des4 problem w tym 28.02.14, 08:58 że o zwrot majątków walczą nie tyle spadkobiercy, których najczęściej nie ma, tylko rozmaite organizacje żydowskie, roszczące sobie prawo do tychże majątków...bez żadnych pełnomocnictw i upoważnień, a tylko dlatego że są "żydowskie"... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:02 des4 napisał: > że o zwrot majątków walczą nie tyle spadkobiercy, których najczęściej nie ma, t > ylko rozmaite organizacje żydowskie, roszczące sobie prawo do tychże majątków.. > .bez żadnych pełnomocnictw > i upoważnień, a tylko dlatego że są "żydowskie"... Często i gęsto gminy religijne . Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:09 "...Oczywiście o ile są potomkowie właścicieli mienia żydowskiego to zawsze należy oddać to, co zostało zrabowane. Problem jednak w tym, że organizacje zrzeszające roszczenia żydowskie domagają się odszkodowań za mienie bez potomków. W takich przypadkach roszczenie ma według nich gmina żydowska. Według polskiego prawa mienie to nie jest należne, bo obywatele polscy narodowości żydowskiej to tacy sami obywatele jak inni Polacy, a gdy Polak umiera bezpotomnie i nie ma rodziny to o ile nie postanowi inaczej jego majątek przejdzie na skarb państwa. Idąc tą samą logiką powinniśmy zażądać odszkodowań od Rosjan, Litwinów, Białorusinów i Ukraińców. Co więcej takie mienie powinno być oddawane naszym parafiom katolickim. Polakom nawet to do głowy nie przyszło. Przyjęcie, że Żydzi przedwojenni mieszkający w Polsce stanowili jakiś narodowy byt odrębny jest dziwaczne samo w sobie. To byli obywatele II RP i to Skarb Państwa dziedziczy po bezpotomnej śmierci takiego obywatela, a nie jakaś inna organizacja. Jednak skoro dwa najpotężniejsze państwa świata zaczynają naciskać na "uregulowanie kwestii mienia żydowskiego" to można się tylko spodziewać ustępstw ze strony rzekomo polskiego rządu. Serwilistyczne zachowania naszych władców znane z przeszłości są jak najgorszym wskazaniem...." Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:15 No ale co ty tym pseudo dowodem naszej Polaków krzywdy chcesz uzyskać ? Mamy na naszym terenie mienie po Żydach ? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:21 nie ma żadnej krzywdy, zgadzam się z zasadniczą tezą artykuły, a nie wtrętami rodem z teorii spiskowych to byli obywatele RP i roszczeń majątkowych mogą dochodzić ich spadkobiercy, nikt inny Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:26 des4 napisał: > nie ma żadnej krzywdy, zgadzam się z zasadniczą tezą artykuły, a nie wtrętami rodem z teorii spiskowych > > to byli obywatele RP i roszczeń majątkowych mogą dochodzić ich spadkobiercy, nikt inny Spadkobiercy mają problemy z odzyskiwaniem stad apel parlamentu brytyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:29 nie mają problemu, wystarczy założyć sprawę w sądzie i jeśli roszczenie jest uzasadnione, wyrok jest zwykle pozytywny, o tym się nie pisze, ale warto zainteresować się ile mienia odzyskano w ten sposób na Podkarpaciu czy lubelszczyźnie problemem jest mianowanie się przez jakieś zagraniczne organizacje uprawnionymi do występowania z roszczeniami w stosunku do majątku obywateli RP, którzy zginęli w Holokauście... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:34 des4 napisał: > nie mają problemu, wystarczy założyć sprawę w sądzie i jeśli roszczenie jest uz > asadnione, wyrok jest zwykle pozytywny, o tym się nie pisze, ale warto zaintere > sować się ile mienia odzyskano w ten sposób na Podkarpaciu czy lubelszczyźnie Tak a potem czekać ze 2 pokolenia na wyrok. > problemem jest mianowanie się przez jakieś zagraniczne organizacje uprawnionymi > do występowania z roszczeniami w stosunku do majątku obywateli RP, którzy zginęli w Holokauście... Nie mają prawa to gnać .Nie zapominaj jednak ze sporo Żydów przeżyło wojnę.Mogli w testamentach przepisać to co zostawili w Polsce komuś . Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:37 jak najbardziej jestem za uwzględnieniem testamentów w sprawach o restytucję mienia :))) tylko gdzie one są i dlaczego ich nikt nie wykorzystuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:40 des4 napisał: > jak najbardziej jestem za uwzględnieniem testamentów w sprawach o restytucję mi > enia :))) > > tylko gdzie one są i dlaczego ich nikt nie wykorzystuje? Nikt ?. masz wiedzę na poziomie ministra sprawiedliwości jak widzę > Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:41 napiszesz coś więcej na temat tych testamentów? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:43 des4 napisał: > napiszesz coś więcej na temat tych testamentów? Skoro o nich nie wiesz to po jaki ptak wchodzisz w dyskusję an temat mienia po żydowskiego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:46 ty zacząłeś pisać o testamentach :))) widać, że brak już ci argumentów, odstępuję ci więc pola, bo czytając twoje wpisy na forach, masz obsesję ostatniego postu, misję ewangelizacyjną i mnóstwo czasu do zabicia przed komputerem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:52 des4 napisał: > ty zacząłeś pisać o testamentach :))) No i dlatego dziwi mnie ze ty taki obrońca interesów Polski nie słyszałeś o nich. > widać, że brak już ci argumentów, odstępuję ci więc pola, bo czytając twoje wpi > sy na forach, masz obsesję ostatniego postu, >misję ewangelizacyjną Nikogo nie ewangelizuje , udowadniam tylko religijnym gamoniom ze nawet swojej własnej wiary nie potrafią uzasadnić na podstawie swoich świętych pism !! >mnóstwo czasu do zabicia przed komputerem :) Odstępujesz mi pola bo poza zacietrzewieniem i wklejaniem gówien prawdziwych wolaków nie bardzo masz o czym pisać . Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 09:53 Jeżeli używa się jakiegoś argumentu, warto go udokumentować. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: problem w tym 28.02.14, 09:35 kolter-mr napisał: > apel parlamentu brytyjskiego > Akurat oni maja najwieksze prawo by "apelowac" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:39 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > apel parlamentu brytyjskiego > > > Akurat oni maja najwieksze prawo by "apelowac" Mają !! skoro jesteśmy w federacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:45 des4 napisał: > jakiej federacji? Szukasz ch...a do dupy czy chcesz dyskutować.Czym jest Unia europejska jak nie federacją ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: problem w tym 28.02.14, 09:45 kolter-mr napisał: > > > Akurat oni maja najwieksze prawo by "apelowac" > > Mają !! skoro jesteśmy w federacji. > Pisze o prawie moralnym. Tyle ile zagrabili Brytyjczycy nie zagrabil nikt inny w Europie. Zwrocili juz cos z tego ? Tu przyklad W 1858 roku Indie stały się kolonią Wielkiej Brytanii i rozpoczął się okres systematycznej i planowej kolonizacji. Pojawili się wprawdzie pierwsi wielcy administratorzy odpowiedzialni za Indie, ale budowali oni imperium brytyjskie w duchu kolonialnym. To okres Radżu brytyjskiego, kiedy rozwinęła się produkcja, a grabież Indii odbywała się w majestacie prawa > Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:48 kosel_maruwi napisał: > Pisze o prawie moralnym. > Tyle ile zagrabili Brytyjczycy nie zagrabil nikt inny w Europie. > Zwrocili juz cos z tego ? Wspierają od lat swoje kolonie > Tu przyklad > > W 1858 roku Indie stały się kolonią Wielkiej Brytanii i rozpoczął się okres > systematycznej i planowej kolonizacji. Pojawili się wprawdzie pierwsi wielcy ad > ministratorzy odpowiedzialni za Indie, ale budowali oni imperium brytyjskie w d > uchu kolonialnym. To okres Radżu brytyjskiego, kiedy rozwinęła się produkcja, a > grabież Indii odbywała się w majestacie prawa No a teraz w III RP nadal w majestacie prawa chroni się kacyków PRLu którzy wydymali Żydów po II wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 09:49 Tylko wyjaśnij, czemu mówisz tylko o części obywateli Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: problem w tym 28.02.14, 09:19 kolter-mr napisał: > > .bez żadnych pełnomocnictw > > i upoważnień, a tylko dlatego że są "żydowskie"... > > Często i gęsto gminy religijne . > Tak wiec idac twoim tokiem myslenia majatek stracony przez Polakow na terenie oderwanym od Polski po wojnie powinien byc zwrocony parafiom katolickim ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:24 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > > .bez żadnych pełnomocnictw > > > i upoważnień, a tylko dlatego że są "żydowskie"... > > > > Często i gęsto gminy religijne . > > > Tak wiec idac twoim tokiem myslenia majatek stracony przez Polakow na terenie o > derwanym od Polski po wojnie powinien byc zwrocony parafiom katolickim ? Piszemy o Żydach czy o Polakach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:26 piszemy o analogiach, które dotyczą bardzo podobnych sytuacji i podobnie doświadczonych narodów Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:31 des4 napisał: > piszemy o analogiach, które dotyczą bardzo podobnych sytuacji i podobnie doświadczonych narodów Jakoś Niemcy nie mieli oporu Żydom oddać co ich Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:35 teraz zrównujemy Niemców z Polakami :))) no bo Żydzi ginęli w POLSKICH obozach śmierci komu Niemcy zwrócili majątki? spadkobiercom, czy organizacjom? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:38 des4 napisał: > teraz zrównujemy Niemców z Polakami :))) No a czy na Adolfa głosowało 100% czy tylko 43 % ?? > no bo Żydzi ginęli w POLSKICH obozach śmierci Pooglądaj TVN turbo 'uwaga pirat" tam się dowiesz jak to kierowca japońskiego auta łamie przepisy :)) > komu Niemcy zwrócili majątki? spadkobiercom, czy organizacjom? Żydom. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: problem w tym 28.02.14, 09:29 kolter-mr napisał: > > Piszemy o Żydach czy o Polakach ?? > Piszemy o tym komu naleza sie odszkodowania za utracony majatek i jak tego mozna dochodzic > > Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:30 no chyba że jedni mają być się z definicji "lepsiejsi" od drugich :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:32 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > > > Piszemy o Żydach czy o Polakach ?? > > > Piszemy o tym komu naleza sie odszkodowania za utracony majatek i jak tego mozn > a dochodzic Więc wiedz ze taka wspólnota miała prawo reprezentować swoich poszczególnych członków. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:38 w świetle jakiego prawa, wspólnota mogła reprezentować Mośka Finkielsztajna i od kiedy to była jego spadkobiercą? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:42 des4 napisał: > w świetle jakiego prawa, wspólnota mogła reprezentować Mośka Finkielsztajna i od kiedy to była jego spadkobiercą? Poczytaj o Żydach i ich zwyczajach /tradycjach a potem wypowiadaj się w tematach których nie znasz. Nawet ap Jezusa na wzór wspólnot żydowskich budowali chrześcijaństwo Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: problem w tym 28.02.14, 09:47 nie wiedziałem że prawo spadkowe obywateli polskich narodowości żydowskiej regulowane było prawem mojżeszowym, a nie prawem II RP :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 09:53 des4 napisał: > nie wiedziałem że prawo spadkowe obywateli polskich narodowości żydowskiej regu > lowane było prawem mojżeszowym, a nie prawem II RP :))) Nie II RP przejmowała mienie po Żydach. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 10:17 > Więc wiedz ze taka wspólnota miała prawo reprezentować swoich poszczególnych c > złonków. Gmina żydowska nie miała prawa reprezentowania swoich członków. Jej kompetencje ograniczone były kwestiami religijnymi, edukacyjnymi i socjalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 10:19 sverir napisał: > Gmina żydowska nie miała prawa reprezentowania swoich członków. Jej kompetencje > ograniczone były kwestiami religijnymi, edukacyjnymi i socjalnymi. Mogła o ile osoba np stara ją do tego upoważniła . Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 10:25 Zaglądam do stosownych rozporządzeń i nie widzę prawa do reprezentowania osoby starej. Ale kłócić się nie zamierzam, swoje stanowisko ograniczam do stwierdzenia, że przepisy krajowe regulujące działalność gmin nie przewidywały reprezentacji członków w sprawach spadkowych czy ogólnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 10:28 sverir napisał: > Zaglądam do stosownych rozporządzeń i nie widzę prawa do reprezentowania osoby > starej. Ale kłócić się nie zamierzam, swoje stanowisko ograniczam do stwierdzen > ia, że przepisy krajowe regulujące działalność gmin nie przewidywały reprezenta > cji członków w sprawach spadkowych czy ogólnych. Upierać sie nie zamierzam ,bo czytałem o tym dość dawno . Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: problem w tym 28.02.14, 10:29 a jeśli nawet, organizacje jak HEART, czy AJC, jakoś dziwnie nie potrafią tych upoważnień okazać:))) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 10:08 > Tak wiec idac twoim tokiem myslenia majatek stracony przez Polakow na terenie o > derwanym od Polski po wojnie powinien byc zwrocony parafiom katolickim ? Skoro polski zakon może dostać odszkodowanie za mienie utracone przez zakon niemiecki... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 10:15 sverir napisał: > > Tak wiec idac twoim tokiem myslenia majatek stracony przez Polakow na terenie oderwanym od Polski po wojnie powinien byc zwrocony parafiom katolickim ? > > Skoro polski zakon może dostać odszkodowanie za mienie utracone przez zakon niemiecki... Krk na ziemiach odzyskanych przejął setki kościołów ewangelickich ,ciekawe czy po 1989 oddał im choć symboliczna złotówkę za to ? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 10:19 > Krk na ziemiach odzyskanych przejął setki kościołów ewangelickich ,ciekawe czy > po 1989 oddał im choć symboliczna złotówkę za to ? A skąd. To taki dualizm 'naszego' Kościoła. Z chęcią przejmował ewangelickie kościoły i nie dawał złotówki, bo przecież poniemieckie. Jednocześnie dostawał (do niedawna przecież) odszkodowanie za mienie utracone przez niemiecki episkopat. Dlatego prawica jest ostatnią opcją, która powinna mieć prawo sprzeciwiania się restytucji mienia żydowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 10:26 sverir napisał: > > Krk na ziemiach odzyskanych przejął setki kościołów ewangelickich ,ciekaw > e czy > > po 1989 oddał im choć symboliczna złotówkę za to ? > > A skąd. To taki dualizm 'naszego' Kościoła. Z chęcią przejmował ewangelickie kościoły i nie dawał złotówki, bo przecież poniemieckie. Jednocześnie dostawał (do niedawna przecież) odszkodowanie za mienie utracone przez niemiecki episkopat To akurat z mojej strony było pytanie retoryczne :)) > . Dlatego prawica jest ostatnią opcją, która powinna mieć prawo sprzeciwiania się restytucji mienia żydowskiego. W mojej wsi katoprawica wpadał w popłoch kiedy to kościół zielonoświątkowy zrezygnował z roszczeń do nieruchomości w której przed wojną był ich zbór,a dziś jest szkolna sala gimnastyczna, zrobili to w imię solidarności społecznej :)) Nie wiedzieli jak się zachować i jak wytłumaczyć kiedy Krk łapę po kościół który nie nalezy do Krk od 1527 roku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 10:28 Jednocześnie z tego co wiem Kościół stracił spore dobra na Kresach, więc nie jest do końca tak że dostali coś z nic. Poza tym wg szacunków które widziałem nie dostali wcale więcej niż mieli... możliwe nawet że wręcz przeciwnie. Tyle że to mniej istotne. Tak czy siak, wielką niesprawiedliwością jest, że jedym podmiotem którego zawłaszczone dobra doczekały się restytucji/rekompensaty, jest KRK. Dowodzi to tylko karłowatości moralnej naszej klasy politycznej i poniekąd również hierarchii KRK. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 10:37 humbak napisał: > Jednocześnie z tego co wiem Kościół stracił spore dobra na Kresach, więc nie je > st do końca tak że dostali coś z nic. Nie opowiadaj bajek Krk w czasie II RP przejął bezprawnie na kresach setki świątyń prawosławnych . Akcja rewindykacji cerkwi prawosławnych w II Rzeczypospolitej, prowadzona była przez kolejne rządy państwa polskiego w latach 1919–1939. Wyróżnia się kilka faz tej akcji w latach: 1919–1924, 1929–1934, 1937–1938. Poza tym wg szacunków które widziałem nie > dostali wcale więcej niż mieli... możliwe nawet że wręcz przeciwnie. Zaraz się jak bóbr nad ich krzywdą splączę; " - Jeśli zabrano marynarkę, to trudno, żeby zwracano futro z norek – tak w "Teraz My!" sprawę kontrowersyjnej rekompensaty dla Towarzystwa Brata Alberta określa Jerzy Wenderlich z SLD. - Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie nastąpił wprost zwrot mienia – kontruje prezes Towarzystwa. Ale to wcale nie koniec kontrowersji. Okazuje się, że w odzyskiwaniu majątków kościelnych główną rolę odgrywał... były esbek. A wartość rekompensat 10 razy przekracza wartość zabranego mienia. (..)Jak to możliwe, by za utracone 69 ha dostać ponad 20 razy więcej ziemi? Jak tłumaczy prezes Towarzystwa Brata Alberta mec. Ryszard Kryj-Radziszewski, wartość zebranego majątku przelicza się na cenę rynkową, a ta została oszacowana przez towarzystwo na 200-300 mln zł. – To i tak jest mienie zamienne – podkreślił. I dodał: "Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie nastąpił wprost zwrot mienia". Jednak dziennikarze "Teraz My" oszacowali, że rynkowa wartość odzyskanego majątku to... około 2,5 mld (!) zł. www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/o-mienie-kosciola-walczy-esbek,81684.html Tyle że to mniej istotne. Tak czy siak, wielką niesprawiedliwością jest, że jedym podmio > tem którego zawłaszczone dobra doczekały się restytucji/rekompensaty, jest KRK. > Dowodzi to tylko karłowatości moralnej naszej klasy politycznej i poniekąd również hierarchii KRK. Akurat pazerność kleru nikogo zasadniczo nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 10:47 Akcja prowadzona przez Rząd II RP, to przejmowanie bezprawnie przez KRK? Ciekawe stawianie sprawy. Poza tym przyjmując nawet taką ocenę, nadal pozostaja obiekty sakralne katolickie na ziemiach przejętych przez Białoruś, Ukrainę i Litwę. Jasne że jest ich dużo mniej niż prawosławnych, ale isrnieją/istniały. Co do dalszej części, nie jestem na tyle zaaferowany, by analizować tekst naszych dziennikarzy i dochodzić rzetelności ich opracowania. Tak czy siak, jak pisałem, ma to charakter drugorzędny. Po prostu przypomniałem o pewnym apsekcie, bo jakoś umknął wam w opiniowaniu tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 12:27 humbak napisał: > Akcja prowadzona przez Rząd II RP, to przejmowanie bezprawnie przez KRK? Ciekaw > e stawianie sprawy. No a czy masz dowody ze były to rządy ateistyczne nie zwąchane z klerem ?? Co z tymi obiektami się działo i czemu były w nich katolickie świątynie ?? Poza tym przyjmując nawet taką ocenę, nadal pozostaja obiekty sakralne katolickie na ziemiach przejętych przez Białoruś, Ukrainę i Litwę. > Jasne że jest ich dużo mniej niż prawosławnych, ale isrnieją/istniały. No a czy Polska refunduje ludziom to co na wschodzie zostawili ?? O ile pamietam jakies grosze wypłacali. > Co do dalszej części, nie jestem na tyle zaaferowany, by analizować tekst naszy > ch dziennikarzy i dochodzić rzetelności ich opracowania. Tak czy siak, jak pisa > łem, ma to charakter drugorzędny. Po prostu przypomniałem o pewnym apsekcie, bo > jakoś umknął wam w opiniowaniu tej sprawy. No ale twierdzisz ze nie dostali za dużo ,a ja ci powiem ze aż za dużo. np każda parafia po 15 hektarów nie gdzieś na zadupiu i często i gęsto zaraz te grunta przemianowywano z rolnych na budowlane cena szła do góry kilkanaście razy w zwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 12:45 > No a czy masz dowody ze były to rządy ateistyczne nie zwąchane z klerem ?? Proponuję wypicie zielonej herbaty, bo nadmiar ideologii Ci szkodzi. > No a czy Polska refunduje ludziom to co na wschodzie zostawili ?? O ile pamieta > m jakies grosze wypłacali. Gubisz zasadniczy sens mojej wypowiedzi, czepiajac się uparcie wszystkiego co może być interpretowane jako sprzyjające KRK. Ponawiam sugestię wypicia herbatki. > No ale twierdzisz ze nie dostali za dużo ,a ja ci powiem ze aż za dużo. np każd > a parafia po 15 hektarów nie gdzieś na zadupiu i często i gęsto zaraz te grunta > przemianowywano z rolnych na budowlane cena szła do góry kilkanaście razy w > zwyż. > Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Ale najpierw tą herbatkę wypij. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: problem w tym 28.02.14, 12:52 humbak napisał: > > No a czy masz dowody ze były to rządy ateistyczne nie zwąchane z klerem ? > > Proponuję wypicie zielonej herbaty, bo nadmiar ideologii Ci szkodzi. Czyli księża drzwiami i oknami spieprzali z tych dawnych cerkwi , kiedy ludzie przymusem ich tam umieszczali ?? " Rząd teoretycznie nie wykazał jednolitego stanowiska wobec prowadzonej oddolnie rewindykacji. Nacisk ze strony katolickich kół politycznych oraz samego Kościoła sprawił, że w początkowej fazie, jeśli zapytania o los konkretnej cerkwi trafiły na szczebel centralny, były one rozpatrywane na korzyść katolików. W miarę wzrostu konfliktów na tym tle ministerstwo często nie wydawało żadnej opinii, zezwalając na spontaniczne rozwiązanie problemu. Wywołało to ogromne rozgoryczenie u ludności prawosławnej, u której utrwalało się przekonanie o stronniczości rządu polskiego." > Gubisz zasadniczy sens mojej wypowiedzi, czepiajac się uparcie wszystkiego co może być interpretowane jako sprzyjające KRK. Ponawiam sugestię wypicia herbatki Akurat ja coś o tym wiem i wiem jak wydymano tzw zabużan. > Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Ale najpierw tą herbatkę wypij. Widzę ze nie bardzo masz juz co do powiedzenia w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 14:51 Napisałem, co miałem do powiedzenia w temacie. Co Ty z tego wyciąganąłeś, to już twoja sprawa. Nie zamierzam wnikać w meandry twego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 10:43 O politykę wobec mienia mi chodziło. Skoro uznaje się, że polski zakon mógł dostać odszkodowanie za nacjonalizację poniemieckiego mienia przez komunistów, to nie widzę podstaw, by z gruntu odrzucać możliwość zwrotu mienia żydowskim spadkobiercom (i nie tylko zresztą). Kwestia pryncypiów. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 10:50 Kwestia pryncypiów to jest taka, że kraj ponoć demokratyczny, będący ponoć państwem prawa, stając się spadkobiercą PRL uznał że wywłaszczanie przezeń obywateli polskich (różnych przynależności etnicznych) jest OK, ale wywłaszczanie instytucji religijnej (na dodatek tylko jednej) nie. Szkoda mi nerwów na ponowne poświęcanie te kwestii większej ilości czasu. Po prostu zęby mnie bolą, jak Anglicy udają ostatnich sprawiedliwych. Więc sobie wątek przejrzałem i lokalnie coś od siebie dodałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 13:43 Pryncypia działają w obie strony - jeżeli można oddawać Kościołowi, to można też osobom fizycznym. Niektórym to się bardzo nie podoba, co widać w tym wątku. Do tego się odniosłem. Do równości podmiotów. Możesz interpretować to także w drugą stronę, jeżeli taka wola, też będzie to poprawne. A że Kościół w konkretnym przypadku dostał odszkodowanie za mienie, którego nie utracił, to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 14:54 Akurat w tamtym poście nie interpretowałem w żadnym kierunku zdaje się. Jeśli już przywołujesz mnie, takim postawieniem sprawy, do tablicy, to uważam że reprywatyzacja powinna mieć miejsce i obejmować wszystkich objętych nacjonalizacją, z uwzględnieniem ewentualnej rekompensaty, jeśli zwrot nie jest możliwy, lub nie naprawia szkody. Oczywiście bez nieprawidłowości o jakich wspomniałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: problem w tym 28.02.14, 17:52 > Jeśli już przywołujesz mnie, Nie chce mi się zaczynać kolejnej dyskusji na temat tego, kto co powiedział i dlaczego. Uprzejmie informuję tylko, że skomentowałem wypowiedź Kosela (stąd dobre jest cytowanie wypowiedzi, do której ktoś się odnosi). Nie chcę być niegrzeczny, ale uczyniłeś wtręt do mojej wypowiedzi, a nie odwrotnie. Krótko mówiąc: nie Ciebie przywoływałem. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: problem w tym 28.02.14, 20:24 Miałem na myśli twoją wypowiedź w ostatnim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: problem w tym 28.02.14, 21:04 sverir napisał: > O politykę wobec mienia mi chodziło. Skoro uznaje się, że polski zakon mógł dos > tać odszkodowanie za nacjonalizację poniemieckiego mienia przez komunistów, to > nie widzę podstaw, by z gruntu odrzucać możliwość zwrotu mienia żydowskim spadk > obiercom (i nie tylko zresztą). Kwestia pryncypiów. "Organizacje żydowskie już od połowy lat 90. próbują skłonić Polskę do uchwalenia przepisów reprywatyzacyjnych. Początkowo domagały się jednak przede wszystkim zwrotu majątków gmin żydowskich. W 1997 r. Sejm uchwalił ustawę o zwrocie mienia komunalnego, dzięki której polskie społeczności żydowskie odzyskały wiele obiektów publicznych. Zwrot nastąpił w bardzo szerokim zakresie, a formalności zostały maksymalnie zredukowane. Słusznie więc minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski stwierdził, że Polska szczodrze zwróciła mienie komunalne gminom żydowskim." www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polska-juz-zaplacila Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: problem w tym 28.02.14, 23:53 douglasmclloyd napisał: > sverir napisał: > > > O politykę wobec mienia mi chodziło. Skoro uznaje się, że polski zakon mó > gł dos > > tać odszkodowanie za nacjonalizację poniemieckiego mienia przez komunistó > w, to > > nie widzę podstaw, by z gruntu odrzucać możliwość zwrotu mienia żydowskim > spadk > > obiercom (i nie tylko zresztą). Kwestia pryncypiów. > > "Organizacje żydowskie już od połowy lat 90. próbują skłonić Polskę do uchwalen > ia przepisów reprywatyzacyjnych. Początkowo domagały się jednak przede wszystki > m zwrotu majątków gmin żydowskich. W 1997 r. Sejm uchwalił ustawę o zwrocie mie > nia komunalnego, dzięki której polskie społeczności żydowskie odzyskały wiele o > biektów publicznych. Zwrot nastąpił w bardzo szerokim zakresie, a formalności z > ostały maksymalnie zredukowane. Słusznie więc minister spraw zagranicznych Rado > sław Sikorski stwierdził, że Polska szczodrze zwróciła mienie komunalne gminom > żydowskim." > > www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polska-juz-zaplacila Zgadza się. Polska zwróciła mienie gminom żydowskim, ale nie zwróciła zrabowanego mienia polskich obywateli. Tu rozmawiamy nie o majątku gmin żydowskich, nie o majątku kościoła katolickiego, nie o majątku zabranego obywatelom obcych państw, tylko o majątku zabranym polskim obywatelom. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: problem w tym 01.03.14, 01:05 snajper55 napisał: > Zgadza się. Polska zwróciła mienie gminom żydowskim, ale nie zwróciła zrabowane > go mienia polskich obywateli. Tu rozmawiamy nie o majątku gmin żydowskich, nie > o majątku kościoła katolickiego, nie o majątku zabranego obywatelom obcych pańs > tw, tylko o majątku zabranym polskim obywatelom. Pięknie próbujesz, ale sprawy nie zamącisz. Mocodawcy lordów brytyjskich nie są ani Polakami, ani polskimi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: problem w tym 01.03.14, 01:38 douglasmclloyd napisał: > Pięknie próbujesz, ale sprawy nie zamącisz. Mocodawcy lordów brytyjskich nie są > ani Polakami, ani polskimi obywatelami. Niczego nie mącę, piszę jak jest. Co to są mocodawcy lordów? Lordowie nie mają żadnych mocodawców. Już chyba ci to pisałem. A może ty nie rozumiesz znaczenia słowa mocodawca?> Na wszelki wypadek: mocodawca 1. «osoba lub grupa osób, która w zamian za jakieś korzyści umożliwia komuś prowadzenie jakiejś działalności» 2. «osoba udzielająca komuś pełnomocnictwa» Lordom nikt nie musi umożliwiać pisania listów, mogą to robić bez czyjegoś polecenia. Nie muszą też mieć do tego niczyich pełnomocnictw, aby troszczyć się o brytyjskich obywateli. S. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: problem w tym 28.02.14, 10:55 Organizacje chcą zwrotu np bożnic, synagog,cmentarzy czy to coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: problem w tym 28.02.14, 17:05 x2468 napisał: > Organizacje chcą zwrotu np bożnic, synagog,cmentarzy czy to coś złego? W Sokołowie Małopolskim jest cmentarz, którego nie trzeba odzyskiwać. Poprzewracane płyty, wszystko zarośnięte trawskiem do pasa, ale jakoś ta "nieruchomość" brytyjskich lordów i ich mocodawców nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: problem w tym 28.02.14, 16:55 des4 napisał: > że o zwrot majątków walczą nie tyle spadkobiercy, których najczęściej nie ma, t > ylko rozmaite organizacje żydowskie, roszczące sobie prawo do tychże majątków.. > .bez żadnych pełnomocnictw > i upoważnień, a tylko dlatego że są "żydowskie"... Były. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:00 kolter-mr napisał: > Nigdy nie otwieram linków do stron założonych przez nienawistników , To sobie poszukaj po haslem "Układ PRL - USA w sprawie odszkodowań.." Jest na temat wiecej roznych stron ale niczego to nie zmieni bo taki uklad podpisano i tyle. www.youtube.com/watch?v=ipjt_2As0Ac Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:05 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > Nigdy nie otwieram linków do stron założonych przez nienawistników , > > To sobie poszukaj po haslem "Układ PRL - USA w sprawie odszkodowań.." > > Jest na temat wiecej roznych stron ale niczego to nie zmieni bo taki uklad podpisano i tyle. PRL zabrał klerowi ,III RP oddała rozumiesz to ?? Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , opierające się na dekretach nacjonalizacyjnych . Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:23 kolter-mr napisał: > Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , .. Te miedzynarodowe umowy obowiazuja czy sie to tobie podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:27 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , .. > > Te miedzynarodowe umowy obowiazuja czy sie to tobie podoba czy nie. Rozumiem ze gdyby PRL dogadało by się z USA w sprawie zwrotu mienia kościelnego też byś nie był przeciwny ?? Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:33 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , .. > > Te miedzynarodowe umowy obowiazuja czy sie to tobie podoba czy nie. ha ha ha w tym tkwi sedno że zawierający umowy PRLoskie stanowili w tamtym czasie większość plemienia żydowskiego w rządach polskich co obecnie w/g ich zasady jest ich bogactwem i mogą z tym zrobić co chcą :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:36 zayka_nr11 napisała: > kosel_maruwi napisał: > > > kolter-mr napisał: > > > > > Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , .. > > > > Te miedzynarodowe umowy obowiazuja czy sie to tobie podoba czy nie. > > ha ha ha > w tym tkwi sedno > że zawierający umowy PRLoskie stanowili w tamtym czasie większość plemienia żyd > owskiego w rządach polskich > co obecnie w/g ich zasady jest ich bogactwem i mogą z tym zrobić co chcą > > :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ciebie nawet idiotką strach nazwać , bo idioci mogli by się wkurzyć na to Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:59 kolter-mr napisał: > zayka_nr11 napisała: > > > kosel_maruwi napisał: > > > > > kolter-mr napisał: > > > > > > > Tak ze w dupę niech sobie wsadza umowy PRLowskie , .. > > > > > > Te miedzynarodowe umowy obowiazuja czy sie to tobie podoba czy nie. > > > > ha ha ha > > w tym tkwi sedno > > że zawierający umowy PRLoskie stanowili w tamtym czasie większość plemien > ia żyd > > owskiego w rządach polskich > > co obecnie w/g ich zasady jest ich bogactwem i mogą z tym zrobić co chcą > > > > :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > > Ciebie nawet idiotką strach nazwać , bo idioci mogli by się wkurzyć na to strach to porządane odczucie przed popełnieniem złego uczynku natomiast dziwnym się wydaje jak podają również statystyki że żydowskie kobiety nie chcą rodzić dzieci przed czym ten strach ? a może to nie kobiety się boją ? pomijając obrzydzenie do plemiennych samców......... ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 10:05 zayka_nr11 napisała: > > Ciebie nawet idiotką strach nazwać , bo idioci mogli by się wkurzyć na to > > strach to porządane odczucie przed popełnieniem złego uczynku > natomiast dziwnym się wydaje jak podają również statystyki że żydowskie kobiety > nie chcą rodzić dzieci > przed czym ten strach ? > a może to nie kobiety się boją ? > pomijając obrzydzenie do plemiennych samców......... > > ha ha ha ha ha Ciebie nawet idiotką strach nazwać , bo idioci mogli by się wkurzyć na to Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 11:13 kosel_maruwi napisał: > Jest na temat wiecej roznych stron ale niczego to nie zmieni bo taki uklad podp > isano i tyle. > > > www.youtube.com/watch?v=ipjt_2As0Ac Ten układ nie dotyczy majątków zabranych obywatelom polskim, a o tym tu rozmawiamy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 17:16 snajper55 napisał: > Ten układ nie dotyczy majątków zabranych obywatelom polskim, a o tym tu rozmawi > amy. Rozumiem, że pół Polski mamy z głowy, bo na ziemiach odzyskanych obywatele polscy raczej nie mieszkali. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 17:54 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Ten układ nie dotyczy majątków zabranych obywatelom polskim, a o tym tu r > ozmawi > > amy. > > Rozumiem, że pół Polski mamy z głowy, bo na ziemiach odzyskanych obywatele pols > cy raczej nie mieszkali. Raczej mamy z głowy. Chyba nie było sytuacji, aby na ziemiach odzyskanych coś komuś dano a potem bezprawnie znacjonalizowano. Władza ludowa nie była wyrywna w dawaniu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 17:58 snajper55 napisał: > Raczej mamy z głowy. Chyba nie było sytuacji, aby na ziemiach odzyskanych coś k > omuś dano a potem bezprawnie znacjonalizowano. Władza ludowa nie była wyrywna w > dawaniu. "A group of 50 British parliamentarians and leading Jewish organizations have urged Poland to ensure compensation for Holocaust victims and their families, and others who lost property to the Nazis..." www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.576108 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 18:15 douglasmclloyd napisał: > snajper55 napisał: > > > Raczej mamy z głowy. Chyba nie było sytuacji, aby na ziemiach odzyskanych > coś k > > omuś dano a potem bezprawnie znacjonalizowano. Władza ludowa nie była wyr > ywna w > > dawaniu. > > "A group of 50 British parliamentarians and leading Jewish organizations have u > rged Poland to ensure compensation for Holocaust victims and their families, an > d others who lost property to the Nazis..." > > www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.576108 Jakoś nie widzę związku. Może wyjaśnisz? S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 18:21 snajper55 napisał: > > "A group of 50 British parliamentarians and leading Jewish organizations > have u > > rged Poland to ensure compensation for Holocaust victims and their famili > es, an > > d others who lost property to the Nazis..." > > > > www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.576108 > > Jakoś nie widzę związku. Może wyjaśnisz? Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. Nieważne gdzie. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 20:03 douglasmclloyd napisał: > Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. No i dobrze naziści ze sobą mienia pożydowskiego z Niemiec nie przywieźli. > Nieważne gdzie. Rozumiesz? To z Kołymy też ?? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 20:05 kolter-mr napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. > > No i dobrze naziści ze sobą mienia pożydowskiego z Niemiec nie przywieźli. Niemcy wypłaciły Żdydom odszkodowanie, Polska ma płacić drugi raz? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 20:42 douglasmclloyd napisał: > kolter-mr napisał: > > > douglasmclloyd napisał: > > > > > Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. > > > > No i dobrze naziści ze sobą mienia pożydowskiego z Niemiec nie przywieźli > . > > Niemcy wypłaciły Żdydom odszkodowanie, Polska ma płacić drugi raz? Opowiedz jak to Niemcy im zapłacili za to ze w Polsce im coś zabrali ?? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd [...] 28.02.14, 20:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 23:55 douglasmclloyd napisał: > Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. Nieważne gdzie. Rozumiesz? Mylisz się. Chodzi o rozliczenie się Polski z majątku, który trafił w jej ręce, a wcześniej został bezprawnie odebrany obywatelom polskim przez hitlerowców lub polskie władze. S. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 01:10 snajper55 napisał: > Mylisz się. Chodzi o rozliczenie się Polski z majątku, który trafił w jej ręce, > a wcześniej został bezprawnie odebrany obywatelom polskim przez hitlerowców lu > b polskie władze. Jak to sobie wyobrażasz? Będzie ustawa i każdy na gębę dostanie nieruchomość, bo mu babka powiedziała, że to jego? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 01:41 douglasmclloyd napisał: > Jak to sobie wyobrażasz? Będzie ustawa i każdy na gębę dostanie nieruchomość, b > o mu babka powiedziała, że to jego? Różne były projekty. Zazwyczaj mówiło się o tym, że właściciele lub ich spadkobiercy dostaną rekompensatę za utracone mienie w wysokości części wartości straconego majątku. Piszę o właścicielach i spadkobiercach, czyli osobach mogących udokumentować swoje prawa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 07:20 douglasmclloyd napisał: > Jak to sobie wyobrażasz? Będzie ustawa i każdy na gębę dostanie nieruchomość, bo mu babka powiedziała, że to jego? No a co nie można ? , przecież tak robił Krk w czasie rwania komisji majątkowej .Złodzieje w sukienkach składali wnioski o oddanie nieruchomości które sami jeszcze przed I wojną sprzedali, a co tam im ,kasa to kasa nie śmierdzi . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 07:12 snajper55 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Nie rżnij głupa. Polska ma oddać co zabrali Naziści. Nieważne gdzie. Rozumiesz? > > Mylisz się. Chodzi o rozliczenie się Polski z majątku, który trafił w jej ręce,a wcześniej został bezprawnie odebrany obywatelom polskim przez hitlerowców lub polskie władze. > S. Ciekawe czemu mój post praktycznie identyczny w treści z tym Snajpera został wywalony?? Snajper ma 100% racji .Niemcy nie zapłacili Żydom za to co ukradła im polska komuna bo niby i dlaczego mieli to robic ?? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 11:09 kosel_maruwi napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Mogli coś w tym kierunku zrobić 70 lat temu. Dzisiaj mają szansę milczeć. > > W świetle postanowień tej umowy, żądania, jakie pod adresem Polski wysuwają > mające siedzibę na terenie USA i kierowane przez obywateli Stanów Zjednoczonych > żydowskie organizacje „przemysłu holokaustu”, mają wszelkie znamio > na usiłowania przestępczego wyłudzenia od Rzeczypospolitej Polskiej 65 miliardó > w dolarów i jako takie powinny być ścigane przez prokuraturę > > www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1772 A jakie znaczenie ma ta umowa w przypadku majątku okradzionych obywateli polskich? S. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 13:02 snajper55 napisał: > A jakie znaczenie ma ta umowa w przypadku majątku okradzionych obywateli polski > ch? Ma jezeli ich potomni sa dzisiaj obywatelami USA Amerykańskie środowiska żydowskie ponownie domagają się zwrotu mienia. Wartość roszczeń to minimum 60 mld dolarów www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polska-juz-zaplacila Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 13:09 kosel_maruwi napisał: > Ma jezeli ich potomni sa dzisiaj obywatelami USA Nie ma. Te porozumienia regulują sprawę utraconego w czasie wojny majątku obywateli obcych państw i obcych firm. Sprawa utraconego majątku obywateli polskich nie została rozwiązana. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 13:42 snajper55 napisał: > kosel_maruwi napisał: > > > Ma jezeli ich potomni sa dzisiaj obywatelami USA > > Nie ma. Te porozumienia regulują sprawę utraconego w czasie wojny majątku obywa > teli obcych państw i obcych firm. Sprawa utraconego majątku obywateli polskich > nie została rozwiązana. > Z USA podpisano umowe, ktora zalatwia sprawe obywateli amerykanskich a to wlasnie organizacje amerykanskie domagaja sie najglosniej odszkodowan Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 13:45 kosel_maruwi napisał: > Z USA podpisano umowe, ktora zalatwia sprawe obywateli amerykanskich a to wlasn > ie organizacje amerykanskie domagaja sie najglosniej odszkodowan Nie. Z USA (i nie tylko) podpisano porozumienia regulujące sprawę znacjonalizowanych majątków obywateli i firm amerykańskich. To rozmawiamy o znacjonalizowanym majątku obywateli polskich. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 14:35 kosel_maruwi napisał: > Ma jezeli ich potomni sa dzisiaj obywatelami USA Bo takie jak ty z Gomułką ich wygnali Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 14:53 kolter-mr napisał: > Bo takie jak ty z Gomułką ich wygnali > I pojechali do Szwecji albo do USA. Nic tylko plakac. Takich co by sie dali w tamtym czasie chetnie "wygnac" bylo sporo. No ale po wielu latach Ci ktorzy wyladowali w Izraelu przypomnieli sobie o swoim polskim pochodzeniu. Nie po to by moc pojechac do Polski. Otworzyla sie UE wiadomosci.onet.pl/swiat/izraelczycy-staraja-sie-o-polskie-obywatelstwo/r3bld Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 14:59 kosel_maruwi napisał: > kolter-mr napisał: > > > Bo takie jak ty z Gomułką ich wygnali > > > I pojechali do Szwecji albo do USA. > Nic tylko plakac. > Takich co by sie dali w tamtym czasie chetnie "wygnac" bylo sporo. > > No ale po wielu latach Ci ktorzy wyladowali w Izraelu przypomnieli sobie o swoi > m polskim pochodzeniu. Nie po to by moc pojechac do Polski. > Otworzyla sie UE > > wiadomosci.onet.pl/swiat/izraelczycy-staraja-sie-o-polskie-obywatelstwo/r3bld > Komorowskiwręcz nie ma na nic czasujedynie uwzględnia wnioski o obywatelstwo bo bo ? bo kto mu zabroni ? kaska,kaska, kaska, kaska.................. Odpowiedz Link Zgłoś
kosel_maruwi Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 15:11 zayka_nr11 napisała: > > kaska,kaska, kaska, kaska.................. Nie mam nic przeciwko kasie ale robic z siebie meczennika to juz troche przegiecie Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr11 Re: Przecież wogóle nie o to chodzi 28.02.14, 15:16 taka struktura materiału ignorować Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 09:04 to kuriozum, że kraj który przez wieki podbijał i grabił inne kraje upomina inny kraj aby oddal rzekomo zagrabione mienie. skądindąd wiadomo że szwajcarzy grabili majątki żydów, którym najpierw obiecywali azyl, a potem po okradzeniu oddawali hitlerwocom. po dziś dzień w szwjacarskich bankach są zdeponowane żydowskie majątki i nikt szwajcarów nie upomina. jeśli któryś żyd uważa, że mu się coś od państwa polskiego należy to jest droga sądowa, taka sama jak dla każdego. akurat żydowskie roszczenia mają mieć szczególny status, bo największy grabieżca w historii się za nimi ujmuje. absurd goni absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 11:05 Jak katolik powinieneś wiedzieć ze: "niech pierwszy rzuci kamieniem ten który jest sam bez winy". Widać katolików polskich to nie dotyczy. Hitlerowcy zabrali, Polacy ich bezprawie uznali za swoje, idąc dalej tym tropem zamordowanie milionów ludzi przez okupantów powinniśmy uznać za dobre niemieckie prawo i go nie potępiać. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 14:25 x2468 napisał: > Jak katolik powinieneś ... skąd ta jakże błyskotliwa konkluzja :D wybacz, że się nie odniosę do wypocin przygłupa Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 14:48 x2468 napisał: > Polacy ich bezprawie uznali za swoje Zaraz, zaraz, połowę Polski dał nam Stalin, Churchil i FDR. Na drugiej połowie mieszkają ludzie przez 70 lat, którzy odbudowali swoj kraj z ruin i mieszkali, gdzie się dało. Mieli czekać 70 lat bo a nuż właściciel zdecyduje się wrócić. Istnieje coś takiego, jak zasiedzenie. Po 70 latach ciężko to odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 14:55 douglasmclloyd napisał: > x2468 napisał: > > > Polacy ich bezprawie uznali za swoje > > Zaraz, zaraz, połowę Polski dał nam Stalin, Churchil i FDR. Na drugiej połowie > mieszkają ludzie przez 70 lat, którzy odbudowali swoj kraj z ruin i mieszkali, > gdzie się dało. Mieli czekać 70 lat bo a nuż właściciel zdecyduje się wrócić. I > stnieje coś takiego, jak zasiedzenie. Po 70 latach ciężko to odkręcić. Też tak Polski broniłeś kiedy watykan dostawał wszystko to na co łaskawie okiem spojrzał ??.Niby dlaczego w takim razie ja dziś w XXI wieku mam z podatków oddawac to co obce mi państwo zwane PRL zabrało oszustom którzy strasząc stare baby piekłem wyłudzili ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 28.02.14, 20:26 To United Kingdom jest w aż tak paskudnych stosunkach z Holandią, żeby ją Żydom proponować??? Dziwne!!! ... Zagłoby, to te lordy nie są... :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Największymi przegranymi wojny byli Polacy 01.03.14, 00:34 Żydzi niewątpliwie wiele stracjili w wyniku wojny. Ale to Polacy, w wyniku działań Brytyjczyków, do strat wojennych musieli dodać kilkudziesięcioletnią niewolę i przegrane życie wielu pokoleń. Swoją drogą, żydówka w izbie lordów, upominająca się o kasę budzi głęboki niesmak, to już chyba ostatnia wyprzedaś wartości Imperium Bryt. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Największymi przegranymi wojny byli Polacy 01.03.14, 01:43 cyklista napisała: > Żydzi niewątpliwie wiele stracjili w wyniku wojny. Ale to Polacy, w wyniku dzia > łań Brytyjczyków, do strat wojennych musieli dodać kilkudziesięcioletnią niewol > ę i przegrane życie wielu pokoleń. Swoją drogą, żydówka w izbie lordów, upomina > jąca się o kasę budzi głęboki niesmak, to już chyba ostatnia wyprzedaś wartości > Imperium Bryt. Nie chodzi o Żydów, tylko o majątki obywateli polskich bezprawnie zabrane przez hitlerowców lub państwo polskie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
chasyd_z_czerskiej Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 10:54 > Nie chodzi o Żydów, tylko o majątki obywateli polskich Robisz z siebie pajaca ?... Majątki pożydowskie nie mają związku z Żydami ??... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 11:16 chasyd_z_czerskiej napisał: > > Nie chodzi o Żydów, tylko o majątki obywateli polskich > > Robisz z siebie pajaca ?... Majątki pożydowskie nie mają związku z Żydami ??.. > . :)) Powiedz no półgłówku od kiedy to obywatel wyznania wyznania mojżeszowego nie był Polakiem. Czyżby o polskości decydował katolicki pokropek dla jaj nazwany chrztem ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie ściemniaj, snajper... 04.03.14, 11:07 chasyd_z_czerskiej napisał: > > Nie chodzi o Żydów, tylko o majątki obywateli polskich > > Robisz z siebie pajaca ?... Majątki pożydowskie nie mają związku z Żydami ??.. > . :)) Chodzi o majątki obywateli polskich - katolików, żydów, muzułmanów, prawosłąwnmych, ateistów, satanistów itp itd. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie ściemniaj, snajper... 04.03.14, 11:07 chasyd_z_czerskiej napisał: > > Nie chodzi o Żydów, tylko o majątki obywateli polskich > > Robisz z siebie pajaca ?... Majątki pożydowskie nie mają związku z Żydami ??.. > . :)) Chodzi o majątki obywateli polskich - muzułmanów, żydów, ateistów, buddystów, satanistów itp S. Odpowiedz Link Zgłoś
chasyd_z_czerskiej Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 10:57 > Nie chodzi o Żydów, "Członkowie brytyjskiej Izby Lordów w dzisiejszej debacie nad Holokaustem wskazali na Polskę jako na największe z europejskich państw, które dotychczas nie uregulowało ustawowo kwestii restytucji mienia wobec spadkobierców ofiar Holokaustu." Chcesz powiedzieć , że tzw. holokaust nie dotyczył Żydów , tylko Eskimosów ?... Jesteś antysemitą ?... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 11:23 chasyd_z_czerskiej napisał: > > Nie chodzi o Żydów, > > "Członkowie brytyjskiej Izby Lordów w dzisiejszej debacie nad Holokaustem > ] wskazali na Polskę jako na największe z europejskich państw, które dotychczas > nie uregulowało ustawowo kwestii restytucji mienia wobec spadkobierców ofia > r Holokaustu." > > Chcesz powiedzieć , że tzw. holokaust nie dotyczył Żydów , tylko Eskimosów ?... > Jesteś antysemitą ?... Czemu antysemicki śmieciu manipulujesz cudzymi tekstami ??Czemu skracasz czyjś tekst i wklejasz co tobie nawet juz nie katoliku pasuje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 14:10 chasyd_z_czerskiej napisał: > Chcesz powiedzieć , że tzw. holokaust nie dotyczył Żydów , tylko Eskimosów ?... To nawet ma sens, bo może ich stamtąd do Oświęcimia wozili. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Nie ściemniaj, snajper... 02.03.14, 16:27 douglasmclloyd napisał: > chasyd_z_czerskiej napisał: > > > Chcesz powiedzieć , że tzw. holokaust nie dotyczył Żydów , tylko Eskimosów ?... > > To nawet ma sens, bo może ich stamtąd do Oświęcimia wozili. Daruj sobie te tanie dowcipy prymitywny troglodyto > Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie ściemniaj, snajper... 04.03.14, 11:10 chasyd_z_czerskiej napisał: > > Nie chodzi o Żydów, > > "Członkowie brytyjskiej Izby Lordów w dzisiejszej debacie nad Holokaustem > ] wskazali na Polskę jako na największe z europejskich państw, które dotychczas > nie uregulowało ustawowo kwestii restytucji mienia wobec spadkobierców ofia > r Holokaustu." > > Chcesz powiedzieć , że tzw. holokaust nie dotyczył Żydów , tylko Eskimosów ?... > Jesteś antysemitą ?... To nie jest cytat z listu brytyjskich parlamentarzystów. ni tego nie napisali, więc się nie powołuj na słowa jakiegoś dziennikarza. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-mr Re: Największymi przegranymi wojny byli Polacy 01.03.14, 07:16 cyklista napisała: > Żydzi niewątpliwie wiele stracjili w wyniku wojny. Ale to Polacy, w wyniku działań Brytyjczyków, do strat wojennych musieli dodać kilkudziesięcioletnią niewolę i przegrane życie wielu pokoleń. Swoją drogą, żydówka w izbie lordów, upominaąca się o kasę budzi głęboki niesmak, to już chyba ostatnia wyprzedaś wartości Imperium Bryt. Największym wrogiem Polski okazał się amerykański prezydent Roosevelt ,ten kutafon za kilka sowieckich dywizji które zasadniczo niczego nie zmieniły na froncie północno azjatyckim .Oddał nas Stalinowi niczym psa na łańcuchu .Ta amerykańska pogarda do Polaków kwitnie w najlepsze , nasi żołnierze giną w amerykańskiej wojnie a ta hołota z kongresu od 12 lat nie chce nam bezwizowego wjazdu dać. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 07:31 douglasmclloyd napisał: > Mogli coś w tym kierunku zrobić 70 lat temu. Dzisiaj mają szansę milczeć. > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15539964,W__Brytania__Izba_Lordow_za_restytucja_mienia_zydowskiego.html?lokale=czestochowa#BoxWiadTxt Zagarnięte należy oddać. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 18:45 wiosnaludzikow napisał: > Zagarnięte należy oddać. Koniec i kropka. I Polska oddaje. Polska podpisała dawno temu umowy ze Stanami i krajami Europy Zachodniej i wypłaciła odszkodowania, zwróciła majątek gminom żydowskim, każdy może ubiegać się o zwrot majątku w polskich sądach. Ustawa reprawatyzacyjna nie wiele pomoże, dalej trzeba będzie UDOWODNIĆ, że jest się właścicielam majątku. Nikt niczego nie odda na piękne oczy, bo babka, albo dziadek powiedział, że miał majątek w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 01.03.14, 19:52 douglasmclloyd napisał: > I Polska oddaje. Polska podpisała dawno temu umowy ze Stanami i krajami Europy > Zachodniej i wypłaciła odszkodowania, zwróciła majątek gminom żydowskim, każdy > może ubiegać się o zwrot majątku w polskich sądach. Ustawa reprawatyzacyjna nie > wiele pomoże, dalej trzeba będzie UDOWODNIĆ, że jest się właścicielam majątku. > Nikt niczego nie odda na piękne oczy, bo babka, albo dziadek powiedział, że mi > ał majątek w Polsce. Owszem, wielu grupom Polska majątek zwróciła lub zrekompensowała jego utratę (niektórym z wielką nadwyżką). Jedynie polskich obywateli potraktowała jak sieroty, potraktowała ich gorzej od obcych. Polscy obywatele lub ich spadkobiercy muszą się procesować aby cokolwiek ze swej własności odzyskać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
10x10 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 04.03.14, 13:00 Jak wiadomo, w związku z nową formułą zaliczania do ofiar holokaustu, są nimi również ci Żydzi, którzy w następstwie holokaustu się „nie urodzili”, a przy takim podejściu nie ulega wątpliwości , że liczba ofiar holokaustu z dziesięciolecia na dziesięciolecie może rosnąć w postępie geometrycznym. W świetle powyższego Polska powinna oficjalnie zażądać od Wielkiej Brytanii odszkodowania za Jałtę. Polska mogłaby wskazać, ilu obywateli zostało na skutek jałtańskiej transakcji zamordowanych, a ilu z tego powodu w ogóle się nie urodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brytyjczycy dają Żydom Niderlandy 04.03.14, 13:35 10x10 napisała: > Jak wiadomo, w związku z nową formułą zaliczania do ofiar holokaustu, są nimi r > ównież ci Żydzi, którzy w następstwie holokaustu się „nie urodzili” > , a przy takim podejściu nie ulega wątpliwości , że liczba ofiar holokaustu z d > ziesięciolecia na dziesięciolecie może rosnąć w postępie geometrycznym. > W świetle powyższego Polska powinna oficjalnie zażądać od Wielkiej Brytanii ods > zkodowania za Jałtę. Polska mogłaby wskazać, ilu obywateli zostało na skutek ja > łtańskiej transakcji zamordowanych, a ilu z tego powodu w ogóle się nie urodziło! Problem nie dotyczy ofiar Holocaustu, tylko obywateli polskich. Nie każdy z nich był ofiarą Holocaustu, nie każda ofiara Holocaustu była obywatelem polskim. S. Odpowiedz Link Zgłoś