Dodaj do ulubionych

kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi??

14.03.14, 12:40
znowu mamy do czynienia z anarchią chłopską i bezkarnym blokowaniem dróg.nie jestem w stanie pojąć z czego bierze się przekonanie,że chłop produkuje a wszyscy muszą to kupować??setki przedziebiorstw ma kłopoty ze zbytem,na hałdach leżą miliony to węgla,spada sprzedaż samochodów ale cały kraj ma się martwić o nadmiar trzody.DLACZEGO?
przypominam,że wieś płaci symboliczne podatki,otrzymuje miliardowe dotacje z UE(przeciw której ta ciemnota gminna tak protestowała),ma emerytury i ubezpieczenia zdrowotne za symboliczną opłatą i bez przerwy narzeka.nie spotkałem jeszcze zadowolonego rolnika.
blokują drogi narażając tysiące ludzi na wymierne straty finansowe.policja w sprawie blokad nie robi nic,państwo udaje,ze nie ma problemu.chłopom wolno wszystko-jak długo jeszcze?
Obserwuj wątek
    • adam111115 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 12:44
      Tak jak z KK. A tu 6 milionów na ŚOP, a tu odpis dla kościoła itp . niestety mam tylko złe wieści. Te 2 tematy nigdy nie zostaną uporządkowane
    • szwampuch58 Re: "nie spotkałem jeszcze zadowolonego rolnika" 14.03.14, 12:57
      Bingo
      • zoil44elwer Re: "nie spotkałem jeszcze zadowolonego rolnika" 15.03.14, 03:54
        szwampuch58 napisał:

> Bingo
        Najlepsiejszy minister rządu DT,Mister BZ.Więc go RAUS(z) w €uroposły(70 tys pln/m-c)
    • losiu4 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:01
      sleź jak najbardziej są "tykalni.". I rznięci w rogi jak mało kto. Nie dziwne ze od czasu do czasu się jednak buntują. Zresztą nie tylko chłopi.

Pozdrawiam

Losiu
      • sverir Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:05
        A rżnięcie polega na płaceniu KRUS, zwolnieniach podatkowych, rekompensacie za paliwo, dopłatach do produkcji, bonifikatach przy zakupach nieruchomości...?
        • losiu4 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:35
          wszystko to co wypisałeś to lewackie pomysły. Tak samo jak te od krzywizny banana.

Pozdrawiam

Losiu
          • szwampuch58 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:51
            chcialem przypomniec"prawdziwkowi" ze juz podczas rezimu totalnego lewactwa(w skrocie PRL) "Kargule" narzekali ile wlezie i nic absolutnie nic im sie nie oplacalo
            • losiu4 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:57
              i słusznie narzekali na komuszą władzę.

Pozdrawiam

Losiu
            • zoil44elwer Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 04:12
              szwampuch58 napisał:

> chcialem przypomniec"prawdziwkowi" ze juz podczas rezimu totalnego lewactwa(w
              > skrocie PRL) "Kargule" narzekali ile wlezie i nic absolutnie nic im sie nie opl
              > acalo

W PRL -ZSL=Nic się chłopom nie 'opłaca'!
              W RP3 -PSL=Wszystko się chłopom nie 'opłaca'!
              1945-2014=Naród(polski) dopłaca!
              • szwampuch58 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:25
                kruca fix,znowu Bingo
          • sverir Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 14:01
            Zadałem Ci konkretne pytanie związane z Twoim małokonkretnym zarzutem. Nie rób uników, nikt się na to nie nabierze.
          • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 21:49
            I takich postępowych pomysłów wciąż mało i mało chłopom. I Waszemu prezesowi. Wam też.
        • pis_da_deby Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 14:40
          sverir napisał:

> A rżnięcie polega na płaceniu KRUS, zwolnieniach podatkowych, rekompensacie za
          > paliwo, dopłatach do produkcji, bonifikatach przy zakupach nieruchomości...?

Trudno byc zadowolonym kiedy otrzymuje sie tylko 0,6 tego co dostaje sasiad za miiedza i nie jest wazne ze srednie zarobki w kraju to ok 0,25 tego co zarabiaja sasiedzi.
          Prezes rowniez uwaza, ze to jawna niesprawiedliwosc.

Dla Niem¬ca 346 euro za hek¬tar upraw, a dla pol¬skie¬go rol¬ni¬ka za to samo już tylko 197 euro z do¬płat bez¬po¬śred¬nich. A w czym je¬stem gor¬szy od nie¬miec¬kie¬go bau¬era? – może spy¬tać pol¬ski chłop. Dla bruk¬sel¬skich dy¬gni¬ta¬rzy nie¬ste¬ty jest.
          Grze¬gorz Szta¬dhaus (48 l.) ze wsi Bzo¬wiec w woj. war¬miń¬sko-ma¬zur¬skim ma 40 hek¬ta¬rów ziemi i nie na¬rze¬ka. W tym roku do¬sta¬je śred¬nio 1000 zło¬tych rocz¬nie na hek¬tar. To daje mu około 3300 zł mie¬sięcz¬nie. Przed wej¬ściem do Unii nie do¬sta¬wał nic. Tyle że jego są¬siad zza za¬chod¬niej gra¬ni¬cy na taki sam ob¬szar do¬sta¬je mie¬sięcz¬nie co naj¬mniej 1153 euro, czyli ponad pół¬to¬ra ty¬sią¬ca zło¬tych wię¬cej! To jawna nie¬spra¬wie¬dli¬wość.

www.fakt.pl/Dla-Niemca-346-euro-za-hektar-upraw-a-dla-polskiego-rolnika-za-to-samo-juz-tylko-197-euro-z-doplat-bezposrednich,artykuly,188327,1.html
          • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:11
            Ale jaka jest wydajność z hektara u chłopa zza miedzy i polskiego chłopa z Bzowa i jak technologicznie jest uzbrojony hektar chłopa zza miedzy i polskiego chłopa z Bzowa, to ci już ten Fuckt nie napisał a ty bez tego nie wiesz...
            ... trzeba by tu jeszcze dodać, jakie obciążenia i obowiązki ma ten chłop zza miedzy a jakie polski chłop z Bzowa... no, i jakie są różnice w przywilejach...
      • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:04
        ... a jednak, do czegóś chłopi są przydatni!
        Sieją głupich... i plony są wysokie!!!
        Jak zwykle, tak sobie penderolisz paluszkami w klawiaturę, bez składu, ładu i znajomości rzeczy, ale ... z wyświechtanym, służbowym refrenem :D:D:D
        Mógłbym napisać, że mi cię żal, ale nijak nie potrafię kłamać: głupota, to głupota a tuż, tuż jest ... idiotyzm...
    • m.c.hrabia Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 13:02
      proste ,
      bo tylko ta ciemna hołota może zagłosować na takiego spoconego .
    • zapijaczonyryj A spotkałes zadiwolonego Polaka 14.03.14, 13:33
      99venus napisał: bez przerwy narzeka.nie spotkałem jeszc
      > ze zadowolonego rolnika.

>

Oprócz mnie?

Bo Wolacy to są zawsze nieszczesliwi
      • losiu4 Re: A spotkałes zadiwolonego Polaka 14.03.14, 13:56
        też co najmniej byłeś nieszcześliwy. Gdy narzekałes na emerytalne deecyzje ryżych :)

Pozdrawiam

Losiu
        • zapijaczonyryj Re: A spotkałes zadiwolonego Polaka 15.03.14, 08:49
          losiu4 napisał:

> też co najmniej byłeś nieszcześliwy. Gdy narzekałes na emerytalne deecyzje ryży
          > ch :)
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Losiu

Znasz dzieciaku znaczenie słowa nieszczęśliwy?
      • wiosnaludzikow Re: A spotkałes zadiwolonego Polaka 15.03.14, 07:15
        zapijaczonyryj napisał:
        > Oprócz mnie?
        > Bo Wolacy to są zawsze nieszczęśliwi
        A Ty znowu propaganda.
        • zapijaczonyryj Raczej fakt 15.03.14, 08:50
          wiosnaludzikow napisał:

> zapijaczonyryj napisał:
          > > Oprócz mnie?
          > > Bo Wolacy to są zawsze nieszczęśliwi
          > A Ty znowu propaganda.
    • pelorus Prawie 30% zatrudnionych dale 5% PKB 14.03.14, 21:17
      To są PASOŻYTY!!!
      Dalej. 2 lata temu przeciętny dochód na głowę w rodzinie rolniczej przekroczył dochód w rodzinie pracowniczej. Przywileje mają jednak tylko rolnicy.
      Ja bym te traktory blokujące drogi zrzucił do rowów spychaczami.
      Kiedyś francuska policja drogowa ściągnęła z autostrad maszyny blokujące ruch na parkingi w odległości wielu kilometrów. Rolnicy musieli użyć platform aby przewieźć kombajny na swoje farm. na własny koszt + kary i koszty policji.
      • douglasmclloyd Re: Prawie 30% zatrudnionych dale 5% PKB 14.03.14, 21:40
        pelorus napisał:

> Kiedyś francuska policja drogowa ściągnęła z autostrad maszyny blokujące ruch

No popatrz, a u nas kupi taki traktor i szpanuje nad morzem.
    • douglasmclloyd Ludzie pchają się na wieś drzwiami i oknami 14.03.14, 21:34
      Każdy chce być rolnikiem. Normalnie kawałka ugoru w Polsce nie uświadczysz.
      • buldog2 Re: Ludzie pchają się na wieś drzwiami i oknami 14.03.14, 21:46
        Nie. Nie każdy chce być złodziejem publicznych pieniędzy i pasożytem.
        • douglasmclloyd Re: Ludzie pchają się na wieś drzwiami i oknami 14.03.14, 22:09
          buldog2 napisał:

> Nie. Nie każdy chce być złodziejem publicznych pieniędzy i pasożytem.

Nie marzy ci się poszpanować traktorem nad morzem?
      • kolter-mr Re: Ludzie pchają się na wieś drzwiami i oknami 15.03.14, 11:00
        douglasmclloyd napisał:

> Każdy chce być rolnikiem. Normalnie kawałka ugoru w Polsce nie uświadczysz.

Każdy kto ma kasę pcha się na wiochę, a potem wieczne spory i kłótnie z drobnym rolnikiem przez to nie moze kilku świnek sobie w chlewiku uchować na swoje potrzeby , bo państwu z miasta gnojem jedzie.
    • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 21:47
      100% racji.
      • douglasmclloyd Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 22:11
        buldog2 napisał:

> 100% racji.

W każdym cywilizowanym kraju rolnictwo to sektor chroniony.
        • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 22:17
          Nigdy nie życzyłem sobie cywilizacji komunistycznej - bez gospodarki rynkowej, z uprzywilejowanymi partyjnymi, rolnikami, górnikami, aparatem przymusu etc. PiSbolszewizmu też nie.
          • man_sapiens Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 22:40
            Gdybym prowadził transport lotniczy, to przygotowałbym się (np. ubezpieczył albo odłożył pieniądze) na wypadek np. wielodniowej mgły albo katastrofy mojego samolotu.
            Gdybym był przewodnikiem górskim, to przygotowałbym się na wypadek deszczowego lata.
            Gdybym był właścicielem firmy produkującej oprogramowanie, to przygotowałbym się na niespodziewanie kiepską koniunkturę (i odłożył pieniądze, które pozwolą mi przetrwać bessę albo zredukować firmę dopasowując ją do popytu).
            Gdybym był pianistą, to przygotowałbym się na wypadek zachorowania na reumatyzm rąk.
            Gdybym był robotnikiem, to przygotowałbym się (np. poprzez płacenie składki na FP) na wypadek bezrobocia.
            Gdybym był gangsterem, to zakopałbym w słoiku trochę złota na wypadek, gdyby mnie policja drapnęła.
            Ale gdybym był rolnikiem, to miałbym w d... wszystkie ryzyka związane z moim zawodem, bo w razie czego inni - frajerzy zwani podatnikami - zapłacą mi haracz.
            • sjs2011 Re: stado baranów 14.03.14, 23:36
              man_sapiens napisał:
              > Ale gdybym był rolnikiem, to miałbym w d... wszystkie ryzyka związane z moim za
              > wodem, bo w razie czego inni - frajerzy zwani podatnikami - zapłacą mi haracz.

Głupiś
              Zasiałem grykę
              Pod koniec czerwca wymroziło wszystko
              Dlaczego nie ubezpieczyłeś?
              Bo nikt takich ubezpieczeń nie przyjmował i nie przyjmuje.
              Od nowa orka, bronowanie, zakup ziarna, siew.
              Czysta strata.
              --
              Komuna zniszczyła młyny wodne i zostawiła takie przepisy, że nijak ich odbudować nie można.
              A po co młyny?
              Potrzebne zapory aby wodę spiętrzały i zasilały pola aby bez względu na opady były plony. Tysiące, setki tysięcy hektarów w Polsce zeszło na psy.
              Co to znaczy?
              Jak była zapora można było siać pszenicę i uzyskiwać plony co roku na poziomie 60q/h
              Nie ma zapory to i 22 q/ nie w każdym roku wyjdzie
              Czyli zyski zmieniły się trzykrotnie?
              Nie
              Bo koszty obróbki, nawozów, zbiorów to wartość około 20 q
              Czyli przy plonie 22 q/h zysk jest 2 q
              Ale przy plonach 60 q/h rośnie robocizna, nawozy, koszty zbioru i koszt całkowity to około 30q
              Czyli podsumowując:
              plon 22 q to zysk 2 q
              plon 60 q to zysk 30 q
              czyli wzrost plonów o około 3 razy to wzrost zysków 15 razy
              --
              Nie ma młynów, nie ma zapór, państwo nic nie robiło i nic nie robi aby umożliwić nawadnianie pól czyli?
              ---
              Wchodzimy w liczbę Woolfa - cykl plam na Słońcu czyli cykl 11.4 roku i musi być trzy lata suche, trzy lata mokre i reszta jak Bóg da.
              --
              Są więc bez względu na pracę rolnika lata gdy ledwie osiągnie 2 q zysku z hektara i będą gdy osiągnie zysk 30 q
              2 q żyta niech kosztuje 100 zł
              czyli jeśli rolnik ma 100 h to jego zysk będzie 10 tys
              10 tys za roku pracy
              czyli jakieś 800 zł miesięcznie
              Ale przecież rolnik nie pracuje 12 miesięcy jeśli tylko żyto sieje
              To prawda
              Ale je 12 miesięcy
              ---
              Byłem przez ponad 30 lat rolnikiem i pracowałem na posadzie
              --
              Płaciłem i KRUS i ZUS - zasrańcy
              Przyszedł czas na emeryturę
              Poszedłem do KRUSu
              Liczyli, mnożyli, dodawali i odejmowali i powiedzieli:
              Dostanie Pan bardzo wysoką emeryturę jak na rolnika
              Ile?
              670 zł
              Ile?
              670 zł
              A z tego da się wyżyć?
              A jakieś kogutki pan wyhoduje i wyżyje
              • buldog2 Re: stado baranów 15.03.14, 00:35
                To tak, jak fabryka pada, bo brak nabywców jej produkcji. Tylko miastowym nikt nic nie daje, a rolnikom się należy.
                Towarzystwo ubezpieczeniowe mogliby założyć sami. Ale po co, jak miastowi zapłacą? Czy to nie głupota?
                • sjs2011 Re: stado baranów 15.03.14, 03:13
                  Głupiś
                  Przykład - większość włamań i przestępstw przeciw mieniu to miasta a przecież składki na ubezpieczenie płaci i wieś i miasto i ulgi dla wsi jakoś nikt miastowy nie wymyślił
                  • buldog2 Re: stado baranów 15.03.14, 07:46
                    Kłamstwo godne adwokata tej sprawy i "beneficjentów" procederu.
                    Składki na ubezpieczenie są zróżnicowane ze względu na miejsce zamieszkania.
              • 99venus Re: stado baranów 15.03.14, 09:36
                jak nie wysuszy to wygnije.czy ktoś jest w stanie dogodzić polskiemu rolnikowi?
              • sclavus Re: stado baranów 15.03.14, 10:26
                Oqrva!!!
                Tyle nieszczęść, plag i innego sqrvielstwa a ty ciągle na tej ziemi siedzisz!!!
                ... musi ci się nieźle opłacać!!!
              • man_sapiens Re: stado baranów 15.03.14, 11:34
                Kłamco
                > Bo nikt takich ubezpieczeń nie przyjmował i nie przyjmuje.
                Dwa pierwsze z brzegu

www.concordiaubezpieczenia.pl/rolnik/produkt/twoje-gospodarstwo/ubezpieczenie-upraw-rolnych,41.html
                www.pzu.pl/produkty/ubezpieczenie-upraw

Jak nie potrafisz znaleźć ubezpieczyciela (to tylko kwestia składki), to rzuć ten dziadowski biznes, kup komputer i zajmij się oprogramowaniem. Zapraszam, będziesz żył jak w raju a rolnicy będą składać się na twoją emeryturę i leczenie.
        • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:21
          ... a le nie masz kraju (chyba!) w którym byłby to sektor nadchroniony...
          Pamiętam czas "wściekłych krów" - w UK i Francji utylizowano (palono) całe stada, od kilkudziesięciu po kilkaset sztuk... przy odszkodowaniach 1/10 wartości...
          A chłop polski żąda, żeby państwo od niego kupiło!!
    • sjs2011 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 22:04
      znowu mamy?
      sugestia jak by to był permanentny problem
      brzydko
      Znowu mamy?
      My mamy tzn kto?
      Kim ty jesteś aby mówić w liczbie mnogiej?
      Rolnik dostanie po latach harówki 500-800 zł emerytury
      zamienisz się ze swoją?
      Produktu komunizma

Typ który wypowiada się:
      - niby w imieniu innych
      - nie znając się na temacie
      - z wielką, bezczelną pewnością siebie
      • pelorus Za te skladki co płacą na KRUS to i tak 14.03.14, 22:10
        za duże emerytury pobierają. A z jakiej racji ja mam do ich emerytur dopłacać z podatków?
      • man_sapiens Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 14.03.14, 22:11
        > sugestia jak by to był permanentny problem
        > brzydko
        Bo to jest permanentny problem, od 1989r.

> My mamy tzn kto?
        My, płacący solidne podatki i składki ZUS

> Kim ty jesteś aby mówić w liczbie mnogiej?
        Jeden z tych milionów, które płacą podatek od swoich dochodów i składkę ZUS, z których to pieniędzy finansowane są leczenie i emerytury rolników - płacących śmiesznie niskie, wręcz prowokacyjnie niskie składki KRUS i żadnych podatków od dochodów.

> Rolnik dostanie po latach harówki 500-800 zł emerytury
        > zamienisz się ze swoją?
        Z wielką chęcią, jeżeli rolnik zwróci mi składki na ZUS i podatek dochodowy, które płaciłem.
      • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 00:39
        Ma prawo mówić. W moim, nas wszystkich tu okradanych mówi.
        Niech rolnik założy własne towarzystwo emerytalne i niech ono mu płaci emerytury. Niech mu i 100 tysięcy płaci, byle nie z cudzych (ukradzionych, zrabowanych) pieniędzy.
        Ale to by była głupota, kiedy musi płacić miastowy. A chłop niegłupi, prawda?
      • 99venus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 09:37
        w stosunku do składek rolników te emerytury są kilka razy za duże.
      • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:35
        W krajach, które się ucywilizowały, sektor rolniczy to góra 8% populacji (są takie, w których tylko 3-4%) i daje ten sektor 20-25% PKB (nie ma takich ulg w emeryturach i podatkach, jak w sektorze rolniczym polskim)
        W Polsce jest na odwrót - na roli siedzi 30% populacji, ale przynosi - góra - 5% PKB... za to ulgi w podatkach i dopłaty państwa do ich emerytur, to miliardy PLN - miliardy stracone!!!
        ... i płacze ten sektor rolniczy, jakby go kto łańcuchami do ziemi przykuł!!!
    • veglie Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 00:50
      Znakomita większość Polaków ma pochodzenie chłopskie więc skąd to zaskoczenie? Ktoś na siłę chce pozbyć się swoich korzeni. Pewnie to wątek nuworysza co ze wsi do miasta.Na wieś pod osłoną nocy śmiga tylko po słoik lub kilka.
      • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:45
        ... a w krajach, w których poziom rolników zszedł do poziomu 5% populacji i nie ma takich przywilejów dla "chłopów", to niby "wszyscy nie-chłopi" ... niebiańskie pochodzenie mają???
        ... nie masz w innych krajach "gospodarstw rolnych*" (dlaczego to się ciągle tak nazywa!?) 5-cio, 10-cio, 20-to, czy nawet 50-cio hektarowych - takie są nierentowne... bankrutami by byli po roku już... ferma, to przedsiębiorstwo... ze wszystkimi skutkami, jakie to niesie...
    • wiosnaludzikow Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 07:14
      99venus napisał:

> znowu mamy do czynienia z anarchią chłopską i bezkarnym blokowaniem dróg.nie je
      > stem w stanie pojąć z czego bierze się przekonanie,że chłop produkuje a wszyscy
      > muszą to kupować??setki przedziebiorstw ma kłopoty ze zbytem,na hałdach
      > leżą miliony to węgla,spada sprzedaż samochodów ale cały kraj ma się martwić o
      > nadmiar trzody.DLACZEGO?
      > przypominam,że wieś płaci symboliczne podatki,otrzymuje miliardowe dotacje z UE
      > (przeciw której ta ciemnota gminna tak protestowała),ma emerytury i ubezpieczen
      > ia zdrowotne za symboliczną opłatą i bez przerwy narzeka
      Również tego nie rozumiem ale mam na myśli całą UE.
      Niby dlaczego dotuje się rolników.
      • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:01
        Odpowiedź jest prosta.
        Po pierwsze rolnicy w przeciwieństwie do np. producentów samochodów narażeni są na często negatywne działanie warunków atmosferycznych: mrozy, ulewy, susze. W dużej mierze nie są więc w stanie planować produkcji. Unikamy w ten sposób wahań cen żywności związanej z nadprodukcją w jednym roku czy zbyt niską produkcją w innym.
        Po drugie każdy kraja z osobna i UE w całości chroni swój rynek przed importem tańszych produktów rolnych.
        Zebrane to wszystko razem nazywa się Wspólną Polityką Rolną.
        • wiosnaludzikow Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:05
          1tomasz1 napisał:

> Odpowiedź jest prosta.
          Twoja odpowiedź rzeczywiście jest prosta.
          Producenci aut również podlegają niezależnym od nich cyklom gospodarczym. Podobnie jak i developerzy budujący mieszkania.
          itd
          • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:15
            Dokładnie tak.
            Ale nie wpływa na nich susza czy przymrozki w środku wiosny. Mało tego, producenci samochodów mogę swoje produkty magazynować nawet przez kilka lat.
            • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:24
              Ale wpływa na nich mnóstwo innych czynników, np. spowolnienie gospodarcze.
              I niech spróbują sprzedać kilkuletnie auto. Słyszałeś o czym takim?
              A masło, miód, mąka, cukier, mrożonki, konserwy - jak najbardziej.
              • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:43
                Oczywiście, że słyszałem o sprzedaży rocznych aut. Nawet afery z tym związane były opisywane w prasie. Same części można magazynować dłużej. Można zmniejszyć produkcję, zwolnić pracowników. Można przenieść fabrykę do innego kraju. Można naciskać na rząd, żeby zastosował mechanizmy wsparcie (pamiętasz wsparcie sektora motoryzacyjnego w poszczególnych krajach podczas kryzysu?). Z tego wszystkiego korzystali i korzystają producenci samochodów na całym świecie.
                Co do sprzedaży kilkuletnich produktów rolnych, to mylisz 2 rzeczy. Mąka, cukier czy konserwy są magazynowane nie przez producentów rolnych (rolników), a przez handlowców czy przetwórców spożywczych.
                • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 11:11
                  Rocznych - formalnie. Z ostatnich miesięcy ub. roku. Produkcja aut wyklucza możliwość pracy na skład dłużej, niż kilka dni.
                  Jeśli chodzi o produkcję rolną, nie pisałem, że konserwy magazynują rolnicy. Oni pieniądze dawno wzięli (a niesprzedaną produkcję opłacają miastowi).
                  • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 11:50
                    I znów dałeś sobie odpowiedź. Produkcję samochodów można zmniejszyć radykalnie i szybko na czas zmniejszonego popytu.
                    Rolnik nie jest w stanie tego zrobić.
                    • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:03
                      Można. I puścić na bruk tysiące ludzi. A oni nie mają pola, z którego sami zawsze się wyżywią. Tylko rachunki za mieszkanie itd. A chłop to wszystko ma, za pieniądze miastowych.

Niech ktoś skończy z rozbojem.
                      Zagłosuję na każdego, nawet na ufoludka.
                      • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:07
                        No tak. Z takim podejściem nie jestem w stanie polemizować.
                        • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:23
                          Póki co, żaden z Twoich argumentów nie jest zasadny - zamknąć zakład to tak, jak nie zbierać z pola. A nawet gorzej, jeśli uwzględnić konsekwencje. Pole po dwóch latach leżenia odłogiem można uprawiać, spróbuj tego z fabryką samochodów, w której wstrzymano produkcję, zwolniono pracowników etc. Tania, kłamliwa demgagogia na rzecz złodziei.

Ale rozumiem. Można polemizować, jeśli strony zgadzają się co do jednego:

Złodziejstwo ma trwać!

Resztę można dyskutować.
                          • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:31
                            W każdym razie w wyniku tej polityki masz wyjątkowo tanią i odporną na wahania cenowe żywność.
                            • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 12:42
                              Kolejne kłamstwo.
                              Mam ceny na poziomie wysokich unijnych. Poza Unią żywność jest tańsza.
                              To co mamy, to droga żywność i rachunki na złodziei.
                              • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 13:01
                                Chodziło mi o ceny żywności w czasie. Obecnie żywność w Polsce jest dostępna i tania jak jeszcze nigdy nie była.
                                Jeżeli chodzi o kraje na bliskie nie będące w UE, to najdroższa żywność jest w Norwegii, potem w Szwajcarii.
                                Generalnie kraje UE są w czołówce rankingu krajów o najwyższej jakości i największym bezpieczeństwie żywnościowym. Do pierwszej 20-tki spoza Europy załapała się tylko Australia.
            • 99venus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 09:38
              w muzeum??
            • sclavus Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 10:57
              ... chyba nie wiesz, ile kosztuje "magazynowanie"... :D
        • buldog2 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:08
          Nie dlatego.
          (Rolnicy narażeni są na jedne niebezpieczeństwa, z kolei nie odczuwają innych.)

Dlatego, że jest ich wielu, a, wiadomo, "kupy nikt nie ruszy".
          Do czasu.
          • 1tomasz1 Re: kasta nietykalnych i bezkarnych-polscy chłopi 15.03.14, 08:21
            Zgadzam się. Producentów rolnych w Polsce jest zbyt wielu.
            Rolnicy 15% ogółu pracowników, a wytwarzają niespełna 4% PKB, tymczasem średnie zatrudnienie w rolnictwie w UE wynosi 4,5%.
            Nic dodać.
            • pelorus W tym jest klucz 15.03.14, 10:11
              Czyli tak jak napisałem tu obok, problem rolników można rozwiązać tylko dając im szanse ułożenia sobie przyzwoitego poza rolnictwem. Innej drogi nie ma.
        • pelorus Prawda jest łatwa do zrozumienia, ale inna 15.03.14, 09:47
          Popyt na artykuły rolne jest ograniczony i jest wielkością skończoną. Nawet gdyby zlikwidować biedę, to w Polsce da się upchnąć ok 10% produkcji rolnej więcej. Może. W miarę wzrostu poziomu życia ludzie będą kupować droższą żywność, lepiej przetworzoną, ale te pieni adze weźmie przemysł przetwórczy, a nie rolnik.
          Przemysł kreuje popyt. Rolnictwo nie. Mamy w szufladach ogromną ilość sprawnych, ale nieużywanych telefonów komórkowych na przykład, a kupiliśmy sobie nowe, modniejsze o nowych funkcjach. Chcieliśmy tego, albo nam to wmówiono. Kotletów nowych nie kupimy z powodu mody. Zjemy ile zjemy. Ekonomiści mówią, że żywność ma małą elastyczność popytu w stosunku do ceny.
          W USA w rolnictwie pracuje mniej niż 2% Zawodowo czynnych. W Niemczech około 3.5% .
          W Polsce ponad 25%. Mniej więcej stałe więc profity z produkcji rolnej trzeba podzielić pomiędzy większą ilość ludzi zatrudnionych. Więcej Polacy nie zjedzą. Rolnicy starają się więc wyszarpać dla siebie pieniądze kosztem innych.
          Żeby rolnicy mieli średnio np 2 razy lepiej niż teraz, to ich ilość musiałaby spaść o połowę, przy tej samej produkcji. To proste jak konstrukcja cepa.
          W Polsce struktura agrarna odpowiada obecnie Danii z lat 50-60. Postęp techniczny bije w gospodarstwa małe. Stale rośnie dolna granica obszaru gospodarstwa zapewniająca dochodowość. We Francji było to 60 ha a ile w Polsce? W USA, żeby żyć z pszenicy trzeba tysięcy hektarów.
          I jeszcze jedna prawda. Nowoczesne rolnictwo, to wydajne rolnictwo. Wydajne, to znaczy o niskim zatrudnieniu. Niskie zatrudnienie to mały elektorat partii chłopskiej. To chyba oczywiste.
          Dlatego działaczom PSL wcale nie zależy na nowoczesnym rolnictwie.Los partii agrarnych w Europie jest tego dowodem. Poszły na śmietnik historii.
          Jakie jest wyjście? Rozwój gospodarki poza rolniczej. Żeby rolnicy mieli dokąd odejść. Innego wyjścia nie ma.

• buldog2 Re: Prawda jest łatwa do zrozumienia, ale inna 15.03.14, 10:44
            Może i to jest jakiś sposób - bo taka żywność byłaby społecznie o wiele bardziej potrzebna, niż np. podgrzewane chodniki i ochrona Kaczora za milion (czy już więcej na to poszło), nie tylko jego.
          • sclavus Re: Prawda jest łatwa do zrozumienia, ale inna 15.03.14, 10:55
            I w tym właśnie rzecz się ma cala...
            W Polsce i tak nastąpił postęp: pamiętam, jak partia (PRL) się chwaliła, że "właśnie nastąpiło zrównanie ludności rolniczej, z miejską" (nie pamiętam już roku - chyba jednak za Gierka)
            (tak się zastanawiam, czy to nie jest ciągle "pokuta za reformę rolną"?)
          • szwampuch58 Re: Unikaj rolnikow z widlami 15.03.14, 12:30
            dziury w plecach pewne, za te prawde
            • pelorus Uważasz, że pisze nieprawde? 16.03.14, 12:24
              Masz rzeczowe argumenty?
    • przeciwnik_klamstwa venus obrażasz Polaków, wynocha z Polski! 15.03.14, 12:38
      Dlaczego Ty bronisz tych wsioków resortowych???
      Normalni rolnicy zostali zmuszeni przez obecny rząd do:
      1. odstępowania od przetargów na korzyść słupów na zakup ziemi,
      2. do wyprzedaży pełnowartościowych tuczników poniżej ceny
      3. itd. ... dopisz sobie...
      Czy nowy minister nie wstydzi się być POnownie ministrem-złodziejem ?
      Nie, bo taki sk....syn nie maj wstydu, to są POspolici złodzieje...
      Ktoś może ma inne zdanie? ... omijam venussss...
      • kolter-mr Re: venus obrażasz Polaków, wynocha z Polski! 15.03.14, 12:53
        Polska nie jest tylko dla Rydza i PIShołoty mu posłusznej
      • 99venus Re: venus obrażasz Polaków, wynocha z Polski! 16.03.14, 11:30
        czy jest jakiś obowiązek hodowania pełnowartosciowych tuczników?jak ktoś ma takie hobby to niech je kupuje.nie ma w Polsce ani przymusu hodowli ani przymusu kupowania.zresztą wieprzowina jest niezdrowa.
        obawiam,że mających odmienne zdanie niż ty jest znacznie więcej niż ci się wydaje.
        chłopstwo polskie jest w nieuzasadniony i bezpodstawny sposób uprzywilejowane,podobnie zresztą jak górnicy,lekarze,prokuratorzy i sędziowie i to jest nieszczęsciem Polski.
        • buldog2 Re: venus obrażasz Polaków, wynocha z Polski! 16.03.14, 11:47
          Najprawdziwsza prawda.
      • pelorus Dałeś już świniom zryć? 16.03.14, 12:25
        Jak nie, to na co czekasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka