dobreuczynki fakt. ale to prawo nie nasze 29.05.14, 16:47 w11mil napisała: > państwowym a nie boskim Odpowiedz Link Zgłoś
3alfa.alfa Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 16:52 w11mil napisała: > państwowym a nie boskim Tak samo jak "łowcy skór", w Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 16:55 Prawem boskim natomiast kierowali się ludzie, którzy spapili Bizancjum. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry-termin Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:10 Przypomnijmy też Bieruta... też był pochowany. A co na to społeczeństwo? Dlatego Jaruzelski powinien wrócić do siebie; do Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:21 a możesz zapodać definicję czegoś co zwiesz prawem boskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
dobry-termin Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:24 Panie hrabia, a co z tą Moskwą dla Jaruzelskiego, zgadzasz się? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:28 "Panie hrabia, a co z tą Moskwą dla Jaruzelskiego, zgadzasz się? " pan b tak rzecze? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau To zależy. 29.05.14, 17:25 Kierował się prawem podczas tzw. selekcji, do czego nie potrzeba było lekarza. Potrzebny był do tego sadystyczny urzędnik i tym kimś właśnie był Mengele w Auschwitz. Eksperymenty pseudomedyczne przeprowadzał na własną rękę i z prawem III Rzeszy nie miały one nic wspólnego. Mengele był frontowcem, który prawdopodobnie odniósł poważną kontuzję podczas walk, która wykluczała go z dalszej czynnej służby frontowej. Jego kariera medyczna to raptem niecałe dwa lata rezydentury, odbywanej notabene pod okiem partyjnego kolegi. Cała reszta to jakieś gó...ane prace antropologiczne i przede wszystkim kariera frontowa. Podsumowując. Porównanie absolutnie nieuprawnione. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil hm... 29.05.14, 19:34 chateau napisał: > Eksperymenty pseudomedyczne przeprowadzał na własną rękę i z prawem III Rzeszy > nie miały one nic wspólnego. A to co zapamiętaliśmy to były "błędy i wypaczenia" prawa III Rzeszy? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: hm... 29.05.14, 19:47 Skoro masz takie skojarzenia to nie moja branża. Nie jestem lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
jajojara Inkwizycja, mordujac, kierował sie prawem boskim 29.05.14, 17:47 antysemici i mordercy ludzi myslacych, w tym naukowcow, byli pod kierunkiem swego bozka katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:49 Mengele kierował się wiarą w nieomylność fuhrera. To tak jak ci od tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 17:56 "Mengele kierował się wiarą w nieomylność fuhrera. To tak jak ci od tablicy." Dokładnie tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 18:22 III Rzesza to przykład wynaturzenia wierności prawo stanowionemu i co do tego nie ma dyskusji. Natomiast jeżeli ma to być argument przeciw prawu stanowionemu, to przypomnę, że wg Tomasza z Akwinu Bóg pozwala na zabicie heretyka. Bóg się od jego czasów nie zmienił, więc zapewne i prawa boskie pozostały takie same. Co prowadzi do jednoznacznego wniosku, że lekarz kierujący się prawami boskimi powinien najpierw zapytać o wiarę, a potem zabić, jeżeli odpowiedź go nie usatysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 18:43 Kobieta, w sensie płci, powołana została do bytu jako „pomoc do rodzenia”. Jest ona podległa mężowi podobnie jak obywatele podporządkowują się poleceniom osoby sprawującej władzę: Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:44 na temat przymusowej sterylizacji pl.wikipedia.org/wiki/Przymusowa_sterylizacja Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:47 najpierw odpowiedz co to jest prawo boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:53 W tym przypadku chodzi o piąte przykazanie "Nie będziesz zabijał" (niektórzy badacze tłumaczą wersję oryginalną jako "nie będziesz mordował") link do kompletu przykazań: pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog m.c.hrabia napisał: > najpierw odpowiedz co to jest prawo boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:56 tak przykazania masz opanowane , ale co to jest prawo boskie? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:00 m.c.hrabia napisał: > ale co to jest prawo boskie? Dla nas, chrześcijan, prawem boskim jest nakaz " nie będziesz mordował" (jestem zwolennikiem tej wersji tłumaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:04 nie interesują mnie pojedyncze nakazy , piszesz o prawie boskim ,więc wytłumacz co to jest prawo boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:06 > Dla nas, chrześcijan, prawem boskim jest nakaz " nie będziesz mordował" (jestem > zwolennikiem tej wersji tłumaczenia) Gdzieś ty się historii uczył? na plebani? Nic nie wiesz o broniach chrześcijan, z krzyżem na piersiach i rycerskim okrzykiem tak chce bóg? Słyszał coś o wyprawach krzyżowych? o świętej inkwizycji, o zagładzie katarów?, o mordowaniu Indian w Ameryce południowej przez tychże chrześcijan? o Nocy św. Bartłomieja? Pogięło cie katoliku? czy naprawdę nie znasz krwawej historii chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:11 gtxl2 napisał: > Nic nie wiesz o broniach chrześcijan, z krzyżem na piersiach i rycerskim okrzyk > iem tak chce bóg? Nie chcę Cię rozczarować ale wersja historii przedstawiona w Notatniku Agitatora jest, delikatnie mówiąc, nieobiektywna. Proponuję jednak do powrotu do tematu wątku czyli: prawo państwowe versus prawo boskie Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:15 > Nie chcę Cię rozczarować ale wersja historii przedstawiona w Notatniku Agitato > ra jest, delikatnie mówiąc, nieobiektywna. Ja ci proponuję pierwszy lepszy podręcznik historii, nie zatwierdzony przez kościół. Kościół przez wieki mordował z imieniem pana boga na ustach. W doopę sobie wsadź twoje moralizatorstwo, bo jesteś tak samo jak ten kościół zakłamany. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil hm... 29.05.14, 20:20 gtxl2 napisał: > W doopę sobie wsadź twoje moralizatorstwo, Muszę przyznać, że Twoja cięta riposta zrobiła na mnie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: hm... 29.05.14, 20:22 w11mil napisała: > gtxl2 napisał: > > W doopę sobie wsadź twoje moralizatorstwo, > > Muszę przyznać, że Twoja cięta riposta zrobiła na mnie wrażenie. Wiem, że inna riposta na ciebie nie zrobi wrażenia. Jesteś impregnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: hm... 29.05.14, 20:26 gtxl2 napisał: > Wiem, że inna riposta na ciebie nie zrobi wrażenia. Jesteś impregnowany. To krzywdząca ocena. Bardzo chętnie poznam Twoją opinię na temat dyskutowany w tym wątku. Co sądzisz o lekarzach prowadzących przymusową sterylizację, wykrywających schizofrenię bezobjawową zgodnie z prawem państwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:57 w11mil napisała: > W tym przypadku chodzi o piąte przykazanie "Nie będziesz zabijał" (niektórzy ba > dacze tłumaczą wersję oryginalną jako "nie będziesz mordował") > link do kompletu przykazań: > pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog > m.c.hrabia napisał: > > > najpierw odpowiedz co to jest prawo boskie. Pamiętasz co zrobili krzyżowcy w 1099 roku kiedy zdobyli Jerozolimę? Po zwycięstwie nastąpiła rzeź obrońców i mieszkańców miasta. Z żołnierzy ocaleli jedynie ci, którzy poddali się Rajmundowi z Tuluzy. Zabito także 40 tysięcy zwykłych mieszkańców miasta, muzułmanów i żydów. Część krzyżowców, m.in. Tankred, usiłowała ocalić mieszkańców zebranych w meczecie Umara, którzy jednak również zostali wybici. Trupy były w następnych dniach wynoszone za miasto przez jeńców i usypywane w stosy „wyższe niż domy”. Doszło także do masowej grabieży. Następnie krzyżowcy urządzili uroczystą procesję do Grobu Świętego, by spełnić ślubowania podjęte na początku krucjaty. www.google.pl/search?q=rze%C5%BC+jerozolimy&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=VnSHU9WBD8uW_AbH-oCQCg Nie wspomnę już o innych rzeziach, które urządzili ludzie z okrzykiem "bóg z nami".... Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:49 Zacząłeś wątek od argumentum ad hitlerum. Oczekujesz opinii czy diagnozy? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 19:55 chateau napisał: > Zacząłeś wątek od argumentum ad hitlerum. Przepraszam. W takim razie zapytam Cię o opinie na temat radzieckich psychiatrów, specjalistów od schizofrenii bezobjawowej Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Szanownych dyskutantów proszę o opinie 29.05.14, 20:26 Wymyśliłeś sobie jakąś tezę o lekarzach to jej broń, a nie zadawaj głupie pytania. Związek Mengele z zawodem lekarza był taki, że koleś miał zdał egzamin i po kumotersku zrobił specjalizację. Całe jego życie to była walka na froncie i ofiarna służba na rzecz nazizmu. Gdyby nie był psychopatą i wiernym wyznawcą to nie byłby zdolny robić innym ludziom takich potworności. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil postaram się przystępniej 29.05.14, 20:34 Uważam że lekarze kierujący się prawem boskim są lepsi od tych, którzy podporządkowują się prawom państwowym. Dla poparcia mojej tezy przywołałem przykłady lekarzy podporządkowanych prawu państwowemu chateau napisał: > Wymyśliłeś sobie jakąś tezę o lekarzach to jej broń, a nie zadawaj głupie pytan > ia. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Lekarz ma się kierować rozumem 29.05.14, 20:35 w11mil napisała: > Uważam że lekarze kierujący się prawem boskim są lepsi od tych, którzy podporzą > dkowują się prawom państwowym. Dla poparcia mojej tezy przywołałem przykłady l > ekarzy podporządkowanych prawu państwowemu Niczym więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil hm... 29.05.14, 20:43 hummer napisał: > Niczym więcej. Radzieccy psychiatrzy, szwedzcy ginekolodzy, niemieccy doktorzy medycyny zainteresowani genetyką kierowali się rozumem Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: hm... 29.05.14, 20:52 w11mil napisała: > hummer napisał: > > Niczym więcej. > Radzieccy psychiatrzy, szwedzcy ginekolodzy, niemieccy doktorzy medycyny zainte > resowani genetyką kierowali się rozumem Zarówno polscy, jak i radzieccy "lekarze" nie kierowali się rozumem tylko doktryną. Deklaracja lekarzy polskich nie ma nic wspólnego z rozumem. Gdyż wynika z niej, że taki lekarz nie jest do niczego potrzebny. Jeśli Bóg będzie chciał to pacjent zejdzie, jeśli będzie chciał inaczej to będzie żył. Gdzie tu miejsce dla polskiego lekarza? O, sancta simplicitas Jan Hus. Jakoś nie przeszkadzało to "wierzącym" spalić go na stosie - żywcem. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: hm... 29.05.14, 21:05 O, sancta simplicitas Jan Hus. Jakoś nie przeszkadzało to "wierzącym" spalić go na stosie - żywcem. Żeby tylko jego....kiedy palili na stosie Giordano Bruno kleryk dał mu krzyż do pocałowania. G.Bruno -dominikanin doktor teologii odsunął się z obrzydzeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: postaram się przystępniej 29.05.14, 21:15 Liczyć też nie umiesz? Podałeś pół przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos W Sudanie sługi prawa boskiego ukatrupią kobietę 29.05.14, 20:26 Za to, że wyszła za innowiercę. Ale życie poczęte chronią - przez dwa lata będzie opiekować się nowo narodzonym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:30 dyskusja dotyczy lekarzy wierzących w boga chrześcijańskiego Zachęcam do zapoznania się z różnicami między bogiem islamskim a chrześcijańskim (na początek Google) Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:33 Zachęcam do zapoznania się z różnicami między bogiem islamskim a chrześcijańskim He he he he... widać jaką ty masz wiedzę. Czym się różni bóg żydowski,islamski i chrześcijański? Chcesz mi powiedzieć, że są trzej różni bogowie w religiach,które są monoteistyczne w założeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:38 "Chcesz mi powiedzieć, że są trzej różni bogowie w religiach,które są monoteistyczne" gościu jest pluralistyczny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:42 m.c.hrabia napisał: > "Chcesz mi powiedzieć, że są trzej różni bogowie w religiach,które są monoteist > yczne" > > gościu jest pluralistyczny :))) Angole wierzą w jakiegoś Goda, co po starosłowiańsku oznacza rok :) zaś w języku nawaho - kolano. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:39 gtxl2 napisał: > Chcesz mi powiedzieć, że są trzej różni bogowie w religiach,które są monoteisty > czne w założeniu? Postaram się jak najprościej: my chrześcijanie, że uważamy bóg islamski nie jest "prawdziwy", mamy wspólnego boga z Żydami ale uzupełniamy to o jego syna plus o kogoś kogo nazywamy Duchem Świętym. Cieszy mnie Twoje zainteresowanie religiami. Zachęcam do pogłębienia wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 20:49 " plus o kogoś kogo nazywamy Duchem Świętym. " ja pier............ ale odlot, katolski , jesteś kwintesencją Polaka katolika :))) synek poczytaj na początek katechizm i na tym zakończ ,nic więcej nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gtxl2 Re: pomyliłeś bogów 29.05.14, 21:02 Postaram się jak najprościej: my chrześcijanie, że uważamy bóg islamski nie jest "prawdziwy", mamy wspólnego boga z Żydami ale uzupełniamy to o jego syna plus o kogoś kogo nazywamy Duchem Świętym. No...tak jak myślałem, bo islamski nie jest prawdziwy....wasz chrześcijański jest prawdziwy i macie boga wspólnego z Żydami. Powiedz mi dlaczego Żydzi nie uznają Jezusa a muzułmanie uznają go jako jednego z proroków? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: nadal nie wiem co to jest 29.05.14, 20:30 prawo boskie. bo co to jest prawo państwowe wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: przypomnę ze dr Mengele kierował sie prawem 29.05.14, 21:42 Gott mit uns Odpowiedz Link Zgłoś
religijnych.uczuc.obraza przypomnę ze 30.05.14, 08:06 Hitlerowi prawo państwowe podyktował sam dobry Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś